10 Δεκεμβρίου 2007

Μέγαρο Πάλλη - Public









Το πρωί του Σαββάτου βρήκα λίγο χρόνο για να περάσω από τη πλατεία του Συντάγματος, όπου άνοιξε το public. Κατέφθασα αρκετά περίεργη για το τι ακριβώς θα αντικρίσω. Προσωπικά δεν με ιντριγκάρουν ιδιαίτερα οι παρόμοιες αλυσίδες πολυκαταστημάτων, ειδικά για τις αγορές βιβλίων προτιμώ πιο μικρά κ εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία. Ήθελα πολύ όμως να το επισκεφτώ κυρίως για το κτίριο. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι ένα από τα ομορφότερα κτίρια της Αθήνας, επιτέλους μετά από σχεδόν 15 χρόνια εγκατάλειψης, παίρνει ξανά «ζωή» και δίνεται στο κόσμο της πόλης. Τελικά η βόλτα άξιζε, αρκεί να σας πω ότι βγήκα από το κτίριο μετά από κανένα 3ωρο!!

Πριν αναφερθώ όμως στις αρχικές εντυπώσεις μου, νομίζω ότι αξίζει μια αναφορά στην ιστορία του κτιρίου. Το κτίριο χτίστηκε το 1911 από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά (ο οποίος αναδιαμόρφωσε το Καλλιμάρμαρο για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας). Στέγασε στις αρχές του 20ου αιώνα διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, από υπουργεία (Συγκοινωνίας και Δημοσίων Έργων) μέχρι τεχνικές σχολές, φροντιστήρια και μια τράπεζα. Το 1960 φιλοξένησε στο ισόγειο το καφενείο «Διόνυσος» το οποίο εθεωρείτο «αδελφάκι» του Zonar's, με θαμώνες τον Αυλωνίτη, τον Σακελλάριο και άλλους διάσημους καλλιτέχνες της εποχής λόγω της γειτνίασής του με το θέατρο Κυβέλη. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εξώστες του κτιρίου έχουν φιλοξενήσει αρκετούς πολιτικούς, με σημαντικότερο εκπρόσωπο τον Γεώργιο Παπανδρέου ο οποίος από εκεί μίλησε προς τον ελληνικό λαό που πανηγύριζε για την Απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή, γεγονός που σημειώνεται με ειδική μαρμάρινη πλάκα επί του κτιρίου, στην όψη προς την πλευρά της πλατείας Συντάγματος.

Η κατασκευή του Μεγάρου Πάλλη είναι πολυτελής, όπως συνηθιζόταν άλλωστε σε όλα τα οικοδομήματα δημόσιου χαρακτήρα. Αποτελεί ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα του εκλεκτικιστικού στυλ στο κέντρο της πόλης, με έναν γλυπτικό διάκοσμο εξωτερικά, ο οποίος αν και πλουσιότατος δεν είναι κακόγουστος ή υπερφορτωμένος. Με μαρμάρινα πατώματα, εντυπωσιακές σκάλες, ανάγλυφες παραστάσεις, παραστάδες, περίτεχνα σιδερένια κιγκλιδώματα, πεσσούς, φουρούσια κτλ., τα οποία δημιουργούν ένα αισθητικά άρτιο έργο της αρχιτεκτονικής της εποχής του.. Επίσης, ίσως είναι ένα από τα πιο σημαντικά από πλευράς μεγέθους, με συνολικό εμβαδόν περίπου 4.500 τ.μ.

Το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο από το ΥΠΠΟ ως προς τις όψεις του επί των ρυμοτομικών γραμμών και ως προς τα ενδιαφέροντα εσωτερικά μορφολογικά του στοιχεία. Στόχος είναι η ανάδειξη, ο εκσυγχρονισμός και η αναβίωση του κτιρίου, με γνώμονα την αποκατάσταση του κτιρίου ως κέντρου αναφοράς της πλατείας Συντάγματος.

Όσον αφορά το public προσωπικά με κέρδισε το χάζεμα στο τμήμα των κόμικς, με πολύ μεγάλη ποικιλία σε ελληνικές εκδόσεις. Η θέα από τους πάνω ορόφους, ίσως να είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία στη Πλατεία Συντάγματος. Ευτυχώς δεν κάλυψαν τα παράθυρα, όπως συνηθίζεται σε αντίστοιχα καταστήματα, με τη λογική να μη αποσπάει τη προσοχή του πελάτη η θέα.. από το εμπόρευμα.. Ο χώρος με τα επιλεγμένα βινύλια. Τα διάφορα audio points, όπου μόλις επιλέξεις το αγαπημένο σου μουσικό κομμάτι, εμφανίζεται μια αντίστοιχη βάση δεδομένων με τραγούδια, τα οποία ταιριάζουν με την αρχική σου επιλογή. Επίσης... μου άρεσε & η βόλτα στο τμήμα των βιβλίων..

Έφυγα ικανοποιημένη. Όταν ένα τόσο όμορφο και μεγαλοπρεπές κτίριο αποκτά επιτέλους και πάλι ζωή, αυτό το γεγονός από μόνο του είναι ικανό να σε γεμίσει αισιοδοξία. Ελπίζω να ακολουθήσουν ανάλογες ενέργειες και μελλοντικά.
Αν επιθυμείτε μια περιήγηση μέσω διαδικτύου πατήστε στο:


Το Μέγαρο Πάλλη στη Πλατεία Συντάγματος το 1960

108 σχόλια:

mtryfo είπε...

"Ελπίζω να ακολουθήσουν ανάλογες ενέργειες και μελλοντικά."
........
Το ίδιο ελπίζω κι εγώ για το επόμενο που θα είναι το μέγαρο Χιρς στη Θεσσαλονίκη...αν αληθεύει το λινκ απο το Βήμα που παρέθεσες...

Roadartist είπε...

@ mtryfo: Καλημέρα mtryfo εύχομαι να ανακαινιστούν και άλλα τέτοια όμορφα κτίρια. Ειναι κριμα, γιατι πραγματικά αναβαθμίζουν τη ζωή στη πόλη!

Ανώνυμος είπε...

θα πάω θα πάω θα πάω :)

virginia Diakaki είπε...

entaxei alla xathike ena elliniko onoma?

Ra Ma είπε...

Ωραία η ενημέρωση. Σκεπτόμουν να πάω και εγώ Σάββατο πρωί γιατί δεν είχα καταλάβει ακριβώς τι είναι...

Κάθε ανακαίνιση νέου κτιρίου δίνει και μια παραπάνω λάμψη στη τσιμεντούπολη και στην ιστορία της.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

αντωνης είπε...

καλημερα road & καλη βδομαδα

the navigator είπε...

Και αυτές τις μέρες σκεφτόμουν πως έστω και για τέτοιες χρήσεις καλό είναι να ξαναμπαίνουν στον δημόσιο βίο τέτοια κτίρια...

υπάρχουν και κάποια ακόμα...

λες να βρει μιμητές η ιστορία αυτή ?

red rose είπε...

Πολύ ζωντανή περιγραφή που σε συνδιασμό με τις εικόνες, ξενάγησες κι εμάς που δεν μπορούμε να το επισκεφτούμε:)
Φιλιά! Καλή εβδομάδα!

Βάσσια είπε...

Καλημέρα :-)
Αν και λάτρης, μικρών βιβλιοπωλείων, δεν μπορώ παρά να νιώσω ικανοποίηση που άνοιξε ένας τέτοιος χώρος, κι όχι κανένα Mall πάλι.
Θα το επισκεφθώ φυσικά.

tuco είπε...

μπράβο ρε συ roadartist. Ήθελα να πάω , με τόσα που είχα ακούσει, αλλά δεν τα πολυπίστευα κιόλας. Βασικά, θέλω να δω τι παίζει με τα κόμικς. Άκουσα για δυνατή συλλογή με manga...
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!!

gerasimos είπε...

Όπως σωστά λές, η αξιοποίηση του κτιρίου είναι το σημαντικό. Γιατί δυστυχώς έχουμε φτάσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο πολιτιστικά, ώστε τα εγκαίνια νέου πολυκαταστήματος να θεωρούνται πολιτιστικό γεγονός και να περνάνε ως τέτοιο στις αντίστοιχες στήλες των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων. Άσε που σε τέτοια πολυκαταστήματα-βιβλιοπωλεία τα βιβλία που θα βρει κανείς δε θα' ναι και τα πιο αξιόλογα. Προσωπικά όποτε κατεβαίνω στην Αθήνα αν είναι για βιβλία θα προτιμήσω την 'Πολιτεία' που είναι νομίζω το πιο ενημερωμένο βιβλιοπωλείο (δε μιλάω για λογοτεχνία βέβαια αλλά κυρίως για ανθρωπιστικές επιστήμες και φιλοσοφία).

Dr_MAD είπε...

Αφού δεν έγινε discoteca καλά είναι. Προσωπικά θέλω να αποκτήσω κάποια στιγμή (μάλλον αυτή η ζωή δε μου φτάνει) ένα αντίστοιχο κτίριο εδώ στη Θεσσαλονίκη. Έίναι στην Καρόλου Ντηλ, ανάμεσα στην Τσιμισκή και τη Μητροπόλεως, και στεγάζει σήμερα το Glu (ανδρικά ρούχα). Στα χέρια μου θα το έφτιαχνα ένα απίστευτο theme bar με γνώμονα το science cafe του NOESIS με καθημερινές διαλέξεις και φθηνότατο επρέσσο. Φυσικά τον 3ο όροφο θα τον μετέτρεπα σε ησυχαστήριό μου (έχει θέα στην παραλία). Ααααχ. Πολύ όμορφο reportage!

Καλημέρες και καλή μας εβδομάδααα

roadartist είπε...

@ fava: να πας, να πας, να πας :)

@ x: Στην Ελλάδα ζεις......η ξενομανία μας ειναι δεδομένη..και δυστυχώς ας ήμαστε και ικανοποιημένη που επιτέλους αξιοποιήθηκε!

roadartist είπε...

@ Radio Marconi: Καλημέρα μαρκόνι! Συμφωνώ απόλυτα οτι "κάθε ανακαίνιση δίνει μια παραπάνω λάμψη στη τσιμεντούπολη και στην ιστορία της". Ετσι ειναι..

roadartist είπε...

@ a.g : Καλημέρα Αντώνη!

@ the navigator: νομίζω οτι θα αξιοποιηθουν και άλλα. Ή μάλλον έτσι θέλω να πιστεύω.

roadartist είπε...

@ red rose: Να' σαι καλά red rose, τα έχουμε ξαναπει αυτά, εσύ έχεις άλλες ομορφιές εκεί. :)) Χαίρομαι που σου άρεσε πραγματικά, φιλιά!

roadartist είπε...

@ Vassia: Καλημέρα Βάσσια μου, και εγώ λάτρης των μικρών βιβλιοπωλείων. Και δεν εχω σκοπό να σταματήσω να τα υποστηρίζω, άλλωστε με μαγεύουν ουσιαστικά.. αλλά σίγουρα νιώθεις ικανοποίηση γιατί κάτι κινείται..Να πας για μια βόλτα.

roadartist είπε...

@ tuco: Καλημέρα tuco, απο τη συλλογή των κόμικς, νομίζω οτι θα μείνεις ικανοποιημένος!.. Το σίγουρο ειναι οτι θα κολλήσεις ώρα εκεί!.. Εντάξει αξίζει για μια βόλτα, ελπίζω να το διαμορφώσουν με το καιρό και κάπως καλύτερο. Α, και γενικά οι τιμές ήταν αρκετά καλές απο οτι πρόσεξα!

roadartist είπε...

@ gerasimos: Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω ΣΕ ΟΛΑ περισσότερο. Ακριβώς! Σε όλα τα σημεία του σχολίου σου με βρίσκεις σύμφωνη. Σε όλα. Απο την αρχική σου διαπίστωση για το ποσο "έχουμε φτάσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο πολιτιστικά" μέχρι και στην προτίμηση σου στην Πολιτεία! :)) Όπως και να έχει όμως έχει αξία και η ιστορία του κτιρίου..που επιτέλους ξαναζεί!!

@ radio marconi: radio ξέχασα να σου πω οτι το βιβλίο της Σώτης (Λος Αντζελες) το είχανε στο τμήμα της λογοτεχνίας, και οχι στα ταξιδιωτικά - αυτό οσον αφορά ενα προηγουμενο σχετικο post, που είχαμε απορία για το που θα το τοποθετήσουν τα μεγάλα καταστήματα :))

roadartist είπε...

@ MAD: πο πο τι μου λες τώρα!! Ωραίο όνειρο! Μακάρι να μπορούσα να το έκανα κ εγω αυτό σε κάποιο αντίστοιχο κτίριο (δυστυχώς έχουμε κ άλλα ακόμη..)! Καταπληκτική ιδέα, μακάρι να μπορούσε να υλοποιηθεί, στο εύχομαι ολόψυχα!!

Angel Vs Life είπε...

oi gnoseis sou gia tin athina se tyligoun me mystirio :o)

H.Constantinos είπε...

Ενδιαφέρον, πήραμε μιά ιδέα.
Θα το επισκεφθώ κάποια στιγμή.

Βιργινία είπε...

Όλα τα λεφτά η 3 απο το τέλος φωτογραφία

cinderella είπε...

Δεν είχα ιδέα πριν διαβάσω το κείμενό σου! Λοιπόν να ένας πολύ καλός λόγος για μια βόλτα στο κέντρο!

3ωρο εε; Και πάλι καλά να λες! :))
Καλή εβδομάδα!!

Roadartist είπε...

@ Angel Vs Life: Καλημέρα σου, δεν θα το έλεγα γνώση, μάλλον αγάπη για την ΑΘήνα. Οσο κ αν θέλω να ζήσω κάπου πιο ήρεμα, απο την άλλη οπου κ αν πηγαινα, θα μου έλειπε το κέντρο της Αθήνας πάντα..και θα ξαναγύριζα..Σε εμπλεξα..καλό απόγευμα!

virginia Diakaki είπε...

xairomao poly gia to sxolio sou kai ego aytin tin aisthisi eixa otan to egrafa....

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos: Kαλημέρα και καλή εβδομάδα!

@ Βιργινία: Αυτή με τη θέα?μμ εντάξει.. :)

Roadartist είπε...

@ cinderella: για μια βολτα νομιζω οτι αξιζει..ειναι ωραιο ως κτιριο και κατι το διαφορετικο. Νομιζω οτι ας πουμε με τη fnac δεν συγκρινεται.. :)

Roadartist είπε...

@ x: Καλημέρα ξανά. Εννοείς στο blog σου..Κοίτα έχω αισθανθεί πάρα πολλές φορές το ίδιο. Και δυστυχώς εγώ εξακολουθώ να εχω το δίλημμα αυτό και κατι μου λεει οτι θα κανω οτι εκανες κ εσυ στο τελος. Προς τα εκει κατευθυνομαι δηλαδη. Δεν φταιμε εμεις.... :(

Ατθάνα είπε...

πέρασα απλά να πω καλησπερίτσα...δεν προλαβαίνω ούτε να σε διαβάσω...πήζω! γιαουρτάκι έγινα..:p
θα μπω ξανά αργότερα...ελπίζω!
φιλιά πολλά πολλά πολλά ζουζούνα :)))))

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα...σιγουρα θα παω...μπραβο που το επισκεφτηκες ωστε να εχω μια ιδεα...besitos..

exilio είπε...

Αυτα είναι τα καλά του να μένεις Αθήνα!

Θέλω να δώ κτήριο!
Θα φροντίσω να επισκεφτώ σύντομα..ευελπιστώ να έχει κ μεγάλη ποικιλία manga χε!:)

kelly alamanou είπε...

Ομορφο το "ρεπορτάζ" σου.
Αντε με το καλό να δούμε και άλλα τέτοια να γίνονται.
Φιλιά.

Maria Mikro Analogo είπε...

Είναι πραγματικά πολύ καλό. Το έχουν προσέξει ιδιαίτερα. Αλλά το sites τους ρε γαμώτο, είναι το λιγότερο ημιτελές...
Πάντως, στο ισόγειο που έχει το καφέ, σου κάνει κέφι να κάθεσαι :-) Φιλιά και καλή εβδομάδα!

kat. είπε...

και εγώ πήγα φυσικά!
μου άρεσε.. μου θύμισε αντίστοιχα του εξωτερικού!
αύριο θα πάω για περισσότερο ψάξιμο..

Roadartist είπε...

@ karyatida: Σε ευχαριστώ πολύ για το πέρασμα που έκανες, μόνο για την καλησπέρα σου! Πολύτιμη και όμορφη!! Εισαι πολύ γλυκιά εεε!! Οποτε βρεις χρόνο διάβασε το, διαφορετικά δεν πειράζει, καλησπέρα και σε σένα, φιλούνια!!

Roadartist είπε...

@ argentina:_hellas: Kαλησπέρα!! Να πας για μια βολτίτσα όταν έρθεις, να χαζέψεις..

Roadartist είπε...

@ exilio: έχει, έχει!! Αν έρθεις στις γιορτές πήγαινε μια βολτούλα και εσύ, νομίζω οτι αξίζει μόνο και για το κτίριο.. :))

Roadartist είπε...

@ rodoula-kelly: Σ' ευχαριστώ, μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες ενέργειες..κάτι έχω ακούσει σχετικό..ελπίζω να πραγματοποιηθεί..

Roadartist είπε...

@ Μαρία: Καλησπέρα Μαρία. Καλό είναι..η αλήθεια ειναι οτι περίμενα τη καφετέρια να την είχανε φτιάξει προς τους πανω ορόφους ετσι ωστε να πινεις το καφε σου και να βλεπεις τη θεα.. καλη συνεχεια!

Roadartist είπε...

@ kat.: καλησπέρα κατερίνα! Πηγες κ εσυ? Μεσα στις γιορτές ολοι θα περασουμε απο εκει..αξίζει νομίζω μονο και για μια βολτιτσα..αντε να αποκτούν αξία τόσο όμορφα κτίρια και οχι να γκρεμίζονται / παραμερίζονται, ειναι κριμα!!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μ' έφαγε ..ο φίλος μου να πάμε. Τελικά πήγε ..μόνος. Ενθουσιάστηκε, πολύ καλό..
Ε.πές και σύ ότι ..θα πάς, νάρθουμε και μείς.
Τςπ...μας έμαθες, έστω.... την ιστορία του.
Πάλι καλά, που τ' αποφάσισαν ...
@Γεράσιμε
Και συ ...Πολιτεία ;
Οποτε βρίσκω ευκαιρία,,,είναι στο δρόμο μου. Μ' αρέσει, έστω να ..δώ, μια ματιά...

Roadartist είπε...

@ Σπίθας : Καλησπέρα, και εγώ για αγορά προτιμώ την Πολιτεία. Πάντως αξίζει για βολτίτσα, καλό απόγευμα..

Μετεωρίτης είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ !!

Καλά που με πήγες εσύ στο κέντρο γιατί ακόμα δεν βρήκα χρόνο να κατηφορίσω!
Ωραίο φαίνεται. Δεν ξέρω γιατί, με τρομάζουν λίγο οι "πολυ-χώροι" και αυτό το άλφα συνθετικό -πολυ..
αλλά σε εμπιστεύομαι!!
Όταν βρω τον γαμωχρόνο (ουπς, sorry!!) και κατέβω κι εγώ επιτέλους κέντρο, θα περάσω σίγουρα.
Το πολύ-πολύ να μου σπάσουν τα νεύρα από την πολυκοσμία αλλά θα προπαθήσω να φτάσω μέχρι τα βιβλία!

Φιλιά πολλά!

roadartist είπε...

@ Μετεωρίτη: Καλησπέρα μετεωρίτη! Δεν ειχε τόσο τρελό κόσμο, αυτό το ποστ δεν αποτελεί διαφήμιση για το public, κύριως στην ιστορία του κτιρίου θέλησα να εστιάσω! Το οποίο ειναι πραγματικά υπέροχο, αν σου αρέσουν αυτά τότε θα σου αρέσει και η βόλτα. Κατάλλα για τις αγορές και τις βόλτες μου θα συνεχίσω να προτιμώ τα μικρότερα βιβλιοπωλεία. ΔΕΝ παύει όμως να αποτελεί μια πολύ καλή κίνηση αυτή για τη πόλη! Οποτε πέρναγα απ'εξω και εβλεπα εκεινα τα πανιά που το εκρυβαν και την εγκαταλειψη τοσα χρονια, με επιανε η καρδιά μου. Για αυτό το χάρηκα πιο πολύ :))

Unknown είπε...

Καλησπέρα

Μπράβο

Πολύ όμορφη παρουσίαση
και άψογες φωτογραφίες να δω πότε
θα πάω για επίσκεψη και φωτογράφιση.
Έπρεπε να γίνει αυτή η σπουδαία
ανακαίνιση γιατί μόνο έτσι
αναβαθμίζεται η ζωή μιας πόλης
μόνο έτσι ομορφαίνει και η ζωή μας

Καλό σου βράδυ
η φωτογραφία είναι η μόνη που
ποτέ δεν λέει ψέματα
Να μπεις κάποια ώρα και στο άλλο μου φωτογραφικό μπλογκ
εκεί βάζω μόνο φωτογραφίες που
έχω βγάλει με την μηχανή
την δικιά μου
Καλή συνέχεια

βασίλης είπε...

Πολύ ωραία αναφορά . Σαν ρεπορτάζ και οι φωτο φαντάζομαι δικές σου.Μαθαίνουμε σημαντικά πράγματα τελικά μεταξύ μας

Roadartist είπε...

@ Sailor: Kαλησπέρα καπετάνιε μου, ευχαριστώ πολύ για τα τόσο καλά λόγια σου. Συμφωνώ απόλυτα για τη τέχνη και την ομορφιά της φωτογραφίας. Όντως μέσω της ανακαίνισης ενός ναοκλασσικού κτιρίου, αναβαθμίζεται η ζωή μιας πόλης, σύμφωνω! Θα μπώ οπωσδήποτε στο φωτογραφικό μπλογκ σου, καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ βασίλης: Καλησπέρα Βασίλη μου σε ευχαριστώ πολύ. Ναι οι φωτό ειναι δικές μου, τις τράβηξα το Σαββάτο. Εκτός βέβαια :) απο την τελευταία η οποία ήταν στην εφημερίδα του Βήματος (υπάρχει το σχετικό link). Καλό σου βράδυ, κ πάλι ευχαριστώ.

αντωνης είπε...

Καλησπερες road
Με αφορμη το σημερινο πολυ ωραιο, για αλλη μια φορα, ποστακι σου, το μεσημερι που ειχα βγει εξω για δουλειες περασα για κανα τεταρτο απο το Public.
Εντυπωσεις; Πολυ ομορφο κτιριο για να το χαζευεις πραγματικα (οσοι πατε, ανεβειτε με τα ποδια και οχι με τις κυλιομενες) αλλά ΟΧΙ για ψωνια.

Να εισαι καλα road :)))

Roadartist είπε...

Συμφωνώ a.g. και εγώ το τόνισα αυτό στο σημερινό μου post. Αξίζει ως κτίριο και για βόλτα, για αγορές ενισχύστε καλύτερα τα μικρότερα μαγαζιά :)) χε χε .. Συμφωνώ να ανεβούνε όλοι με τα πόδια και όχι με τις κυλιόμενες μπράβο a.g. σωστό & αυτό, Καλό βράδυ :)

island είπε...

Μακάρι να γκρεμιστεί η μισή Αθήνα ώστε να ξανατρέξουν τα 10 ποτάμια που κανονικά έχει και να αναπαλαιωθεί η άλλη μισή.Οι άνθρωποι να περπατούν και να κάνουν ποδήλατο.Ξέρω ονειροπωλώ επικίνδυνα αλλά έτσι θα ήθελα την Αθήνα.Έστω και αυτή η αναπαλαίωση είναι μία αρχή.
Την καλησπέρα μου

island

roadartist είπε...

@ Island: welcome to the club..και εγώ έτσι θα ήθελα να είναι η πόλη μου..αλλά όπως το ξέρεις πολύ καλά αυτά ειναι όνειρα..επιστημονικής φαντασίας!! Όλοι οι σύγχρονες αρχιτέκτονες εγκληματίσανε κανονικότατα στην Αθήνα. Και δυστυχώς συνεχίζουνε. Αυτό το κτίριο ομόρφυνε κάπως τη Πλατεία Συντάγματος..και άλλη μια φορά την προσπάθεια την ανέλαβε ιδιώτης. Επιτέλους το Μέγαρο Πάλλη αστράφτει και μάλιστα εξαιτίας του δημιουργήθηκαν καινούργια πεζοδρόμια .. Διάβασα στην LIFO οτι και αυτά τα έργα ανάπλασης των γειτονικών πεζοδρομίων χρηματοδοτούνται απο την εταιρεία που έχει το κατάστημα!! Αυτό δεν πραγματικά αίσχος..? Αντί να είχε μεριμνήσει ο Δήμος..ή η αρμόδια δημόσια αρχή για να φτιαχτούν τα πεζοδρόμια, μεριμνεί ο ιδιώτης για να ελκύει βέβαια τους πελάτες του..

Λωτοφάγος είπε...

roadartist,έσκισες πάλι! Σ'ευχαριστώ που ψάχνεις την Ιστορία για χάρη μας και προσφέρεις γνώση! Ούτε εμένα μου άρεσαν πριν οι μεγάλοι χώροι, αλλά έχω ερωτευτεί τον ΙΑΝΟ (συνηγορεί και το καφέ του με τις θαυμάσιες εκδηλώσεις!)και οπωσδήποτε θα επισκεφθώ το νέο αυτό βιβλιοπωλείο! Συνέχισε τις βόλτες σου...

roadartist είπε...

@ Λωτοφάγος: Λωτοφάγε σε ευχαριστώ, τέτοια να μου λέτε..:)) και απο posts άλλο τίποτα :)))
Νομίζω οτι έχει ενδιαφέρον η ιστορία ενός κτιρίου..Μακάρι να υπάρξουν παρόμοιες ενέργειες..Δεν κερδίζουμε τίποτα αφήνοντας στη μοίρα τους, ανεκμετάλλευτα τέτοια κτίρια, έτσι μειώνεται η ποιότητα της ζωής της πόλης. Υπάρχουν και άλλα πολλά τέτοια κτίρια. Ας ελπίσουμε κάποιος ιδιώτης ή το κράτος να κάνει παρόμοιες κινήσεις!

Το καφέ του Ιανού ειναι μια ξεχωριστή επιχείρηση απο μόνο του! Πραγματικά έχει 'πιάσει' πολύ και έχει πλέον αφήσει το στίγμα του στη ζωή της πόλης. Ως βιβλιοπωλείο δεν με ελκύει καθόλου, δεν εχω αγοράσει κάτι απο εκεί, ακόμα και το χάζεμα των τίτλων δεν με ικανοποιεί αλλά το καφέ του πραγματικά αξίζει.

Από Μηχανής Θεός είπε...

Έλα ρε, ωραίο φαίνεται! Όλα φυσικά για το κέρδος και την διόγκωση του καταναλωτισμού... αλλά χρονιάρες μέρες ας το επισκευτούμε..!! ;)

roadartist είπε...

@ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ: Ας μη τα θέλουμε και όλα δικά μας!! Αν διαβάσεις τα παραπάνω θα δεις που εστίασα..οτι επιτέλους ανασάνει λιγο η πόλη..έφυγαν αυτά τα πανιά που έκρυβαν αυτό το όμορφο κ ιστορικό κτίριο και άνοιξε τις πόρτες τους στους αθηναίους. Δεν ειναι λιγο αυτό .. :))

Βιργινία είπε...

Καλησπέρες :-)

roadartist είπε...

@ Βιργινία: Βιργινία μου δινεις πολυ χαρά που περνάς να πεις μια καλησπέρα ....ευχαριστώ .. χε χε καλό βράδυ!!

Βιργινία είπε...

Πάντα περνάω..Πολλές φορές,έχω σχολιάσει στο ποστ,και δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω,και έτσι λέω απλά μια καλησπέρα :-)

Μετεωρίτης είπε...

καλησπέρα
κι εμένα μου αρέσουν τα μικρά βιβλιοπωλεία!
Εχει κάτι περίεργα κοντά στην δουλειά μου στο κέντρο και εξαφανίζομαι για καφέ και γυρνάω σε μιάμιση ώρα!
Χι, χι!

Pan είπε...

Εγώ είμαι τελείως κατά των χώρων της συγκεκριμένης φιλοσοφίας.
Ωστόσο, θα πάω, μόνο και μόνο μετά από την περιγραφή σου.
Από ό,τι διάβασα, πάντως, είναι ακριβότερο από τα απλά καταστήματα.

ceralex είπε...

Γεια σου αγαπητή!
Πολύ ενδιαφέρον για άλλη μια φορά το post σου.
Είχα και γω απορρίες σχετικά με το public.
Έχει διαφημιστεί τόσο μα τόσο πολύ...
Ωραίες φωτογραφίες.
Θα πάω να δω κι από κοντά.
καλό βράδυ

Tasos Zarkadis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Tasos Zarkadis είπε...

Εξαιρετικό! Είναι αλήθεια πως δεν γνώριζα απολύτως τίποτα για το συγκεκριμένο κτίριο...
Ζαλισμένο στο καυσαέριο της πόλης και αυτό μου κρυβόταν επιτυχημένα όλον αυτόν τον καιρό!
Λατρεύω το κέντρο της Αθήνας και με αυτό που διάβασα αναμφισβήτητα θα σπεύσω να το επισκεφτώ!
Δεν είναι άλλωστε πολλά τα κτίρια με χαρακτήρα στην άναρχη (αναρχική θα έλεγα) δόμηση της αγαπημένης μας πόλης...
Ευχαριστώ για το post!
Σήμερα κάτι κέρδισα!

Σπύρος είπε...

Αλλό ένα υπέροχο ποστ..με ιστορικές αναφορές και φωτος και ιδέες του σήμερα... Ευχομαι να βρεθώ εκει κατα παρασκευη ...ειδωμεν :)!

Meropi είπε...

Καλημέρα roadartist μου,
έχω ξαναπεράσει από τη γειτονιά σου, αλλά δεν ξέρω γιατί μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είσαι αγόρι. Το γήρας φαίνεται με στράβωσε. Κορίτσι είσαι τελικά! Ωραίο το ποστ σου, διαφωτιστικό! Να σαι πάντα καλά!

roadartist είπε...

@ Βιργινία: μ'αρέσει αυτό, ευχαριστώ μικρή γιατρίνα :))) χεχε και να σε διαβάζω πάντα up..οκ??
Α, την καλημέρα μου!!

@ Μετεωρίτης: Ούτε στο δημόσιο να δούλευες...ΚΑΛΑ τους κάνεις!! Και την επόμενη φορά να αργήσεις περισσότερο !!! :))

roadartist είπε...

@ Pan : ελπίζω να μην παρεξηγηθώ, pan και εγώ κατά είμαι, στην fnac να φανταστείς εχω παει 2 φορές το πολύ!! Επικεντρώθηκα στην αξία της ιστορίας του κτιρίου..αν διαβάσεις πιο πάνω απαντήσεις σε σχόλια, νομίζω οτι θα σε καλύψω..Ομως αν δεν σε συγκινεί η ανακαίνιση ενός νεοκλασσικού τότε άσε τη βόλτα καλύτερα.. Α, όσον αφορά τις τιμές θα μου επιτρέψεις να σου πω οτι είδα να εχει πολύ καλές εκπτώσεις σε βιβλία (δεν το περίμενα). Π.χ. το βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου το είχα αγοράσει νομίζω 18,50, κάπου εκεί..και το είχε 16 περίπου. Anyway είπαμε θα προτιμούμε τα μικρά βιβλιοπωλεία ΑΛΛΑ στηρίζουμε την προβολή και την αναμόρφωση παλαιών κτιρίων..:))

roadartist είπε...

@ ceralex: Καλημέρα ceralex σας παρουσίασα μονο την ιστορία του κτιρίου..Λογικό να εχει διαφημιστεί τόσο, φαντάσου πόσα χρήματα διέθεσε ο ιδιώτης (Γερμανός) για να το φτιάξει το κτίριο! Ηταν ενα ερήπιο πρίν..μεσα στην εγκατάλειψη!

roadartist είπε...

@ The Blue: Μου άρεσε πολύ blue που σου φάνηκε ενδιαφέρον! Εγώ σε ευχαριστώ!! Και εγώ λατρεύω το κέντρο της Αθήνας, αν συνεχίσουν κ άλλες ανακαινίσεις νεοκλασσικών θα αναβαθμιστεί σίγουρα..:)

roadartist είπε...

@ LOCKHEART: Σπύρο χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε. Ελπίζω όταν κατέβεις Αθήνα και το δεις να σου αρέσει η βόλτα. Ήταν λίγο 'ρίσκο' η αφιέρωση του post, καθώς προσωπικά δεν προτιμώ τα μεγάλα καταστήματα, όμως μου άρεσε που ξαναζεί το κτίριο. Αυτό το γεγονός με έκανε να το δω κάπως διαφορετικά :)) Καλώς να μας έρθεις!

roadartist είπε...

@ Meropi: Χα!!! Γιατί? Φταίει λες το nickname ή η επιλογή των θεμάτων? .. κορίτσι ειμαι ναι..Τα θέματα που βάζω αφορουν και εμας μη νομίζεις.. Ευχαριστώ για το πέρασμα..Καλή σου μέρα!

Meropi είπε...

Καλή μου μικρούλα Roadartιst (για μένα είσαι πολύ μικρούλα έχεις την ηλικία του γιού μου), τώρα συνειδητοποίησα γιατί σε θεώρησα αγόρι. Δεν είχα δει το προφίλ σου. Πήγα κατευθείαν στην ανάρτηση (ας το λέμε ελληνικά) με το Σιδηρόπουλο. Και ο γιος μου είναι φαν του, ενώ όχι η κόρη μου που είναι 2-3 χρόνια πιο μικρή. Λοιπόν είχα την απατηλή εντύπωση ότι στα αγόρια αρέσει. Είδες: Έκανα λάθος!

Roadartist είπε...

@ Meropi: Όχι βρε καμία σχέση, ο Σιδηρόπουλος ειναι unisex χαχαχα Στην εφηβεία μου τον άκουγα μαζί με τα αγοράκια όμως της τάξης.. :) Τέτοια τραγούδια μιλάνε στη ψυχή.. και μένουν στη καρδιά κ μετά απο χρόνια..

gerasimos είπε...

Σε ένα άλλο μπλογκ δίνονται βραβεία όσκαρ για τα μπλογκ. Αν υπήρχε βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου μπλογκ, να οι δυο καλύτερες υποψήφιες: meropi και roadartist! :-)

ELENA είπε...

Παρα πολυ ενδιαφερον!!!
Νομιζω οτι μας εβαλες στην πριζα να παμε να δουμε αυτον τον πολυ-διαφημιζομενο χωρο(που μεταξυ μας, προσωπικα νομιζα οτι ειναι αλλο ενα " mall" η "αττικα").

Σε ευχαριστω για την πληροφορια.

καλημερουδιααααα

m00nchild είπε...

Από όσα διάβασα μια χαρά μου φαίνεται...πι΄θανά να το δούμε από κοντά γιατί Σύνταγμα σίγουρα θα κατέβουμε :)

Locus Publicus είπε...

Roadartist,
Πολύ ωραίο πόστ. Σημείωσα το μέρος για προσεχή επίσκεψη, μαζί με τη στοά του βιβλίου που ακόμα δεν έχω πάει. Ετσι μπράβο. Αυτές είναι ωραίες ανακαινίσεις.

Good job my dear!!

Βιργινία είπε...

Καλησπέρα και σε εσας κυρία μου

roadartist είπε...

@ gerasimos: αλήθεια ποιανού ειναι αυτή η πρωτοβουλία?...το διάβασα στο blog του a.g. Ε, ψιτττ μη δίνεις ιδέες :) ΦΙΛΙΑ!

roadartist είπε...

@ ELENA: Να'σαι καλά Έλενα, καλή σου μέρα!

@ m00nchild: Για βολτίτσα αξίζει, ειναι οντως σε κεντρικότατο σημείο θες δε θες..περνάς απ'έξω..:)

roadartist είπε...

@ LocusPublicus: Καλημέρα locuspublicus..Και η στοά του βιβλίου καλη ειναι. Απο πάνω έχει κ ενα συμπαθητικό καφέ, μπορείς να το συνδιάσεις με τη βόλτα σου. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, με τιμάς ιδιαίτερα με τις επισκέψεις σου :)

roadartist είπε...

@ Βιργινία: Καλησπέρααααα.. :))

Alexis B είπε...

Καλημέρα. πραγματικά το κτήριο ξαναζωντάνεψε, και η πλατεία ομόρφηνε.
Μακάρι να συνεχίσουν να αναπαλαιώνουν κτήρια και να αναδεικνίουν την ομορφιά τους

roadartist είπε...

@ Alexis B: Καλησπέρα σου Αλέξη, πραγματικά αυτό θα ήταν ότι καλυτερο........ αντε να δούμε!

Natassa είπε...

πρέπει να είναι υπέροχο, με την περιγραφή σου μου κέντρισες το ενδιαφέρον πιο πολύ για το κτίριο, αλλά και για τα βινύλια .... (χαρά που την έκανα μόλις διάβασα για τα βινύλια!)
merci και πολλούς χαιρετισμούς από την Κρήτη :)

Aντώνης είπε...

Πέρασα χτες... Ωραίο το μέγαρο, μα εγώ αυτά τα μεγάλα και τα γεμάτα εμπορικά δεν τα αντέχω, με ζαλίζουν...

Love and Poison είπε...

Να έπινα τον καφέ μου με παρέα τον Αυλωνίτη και τπτ άλλο δε θα ήθελα... lol...

Roadartist είπε...

@ Natassa: Γειά σου Νατασσάκι! Ακριβώς και εγώ για το κτίριο ήθελα να επικεντρώσω το όλο κείμενο!! Ναι και η γωνίτσα με τα βινύλια ειναι καλή..μικρή αλλά καλή! Να περνάς ωραία στη Κρητη :)

Roadartist είπε...

@Aντώνης: Καλησπερα Αντώνη, το καταλαβαίνω, εισαι και εσύ "δικός μας".. Προσωπικά εχω μια αδυναμία στα νεοκλασσικά. Και μόνο που μπήκα μέσα και ανέβηκα τις σκάλες του, μου άρεσε! Δεν μπορείς να μη το δεκτείς οτι αναβαθμίστηκε το Σύνταγμα! Κατάλλα για αγορές και χαζούρα :))) θα προτιμήσω τα μικρότερα μαγαζιά κι εγω :)

Roadartist είπε...

@ Love and Poison: χαχα φαντάζεσε πολύ καλά θα ήταν! Κάτι μας έχει πιάσει τελευταία με τις παλιότερες εποχές... :-)

Ατθάνα είπε...

πολύ καλογραμμένο μεστό και ενημερωτικό το postακι σου καλούλι μου! μου άρεσε αυτό που είπες για την θέα και το εμπόρευμα! δεν μου είχε περάσει ποτέ από το νου κάτι τέτοιο! άκου να δεις και κοίτα να ακούσεις!!!
θα το επισκεφτώ λίαν συντόμως!!!
φιλιά αρτιστάκι μου :))))))

tzonakos είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και θα ήθελα να πάω και εγω εκει, σίγουρα θα περνούσα 2-3 ωρες εκει μεσα !

Νicola Beerman είπε...

...αν και προτιμω τα παλαιοβιβλιοπωλεια του Ψυρρη θα παω μια βολτα καθως η μυρωδια του χαρτιου με διεγειρει...

BLUEPRINTS είπε...

η τελευταία σου παράγραφος τα λέει όλα, μακάρι να βρει μιμητές αυτή η κίνηση

roadartist είπε...

@ karyatida: σε ευχαριστώ πολύ καρυάτιδακι :)) τόσο για τα λόγια σου, όσο και για το ότι πέρασες για 2η φορά για να το διαβάσεις :) Καλό βράδυ φιλούνια πολλά !!

roadartist είπε...

@ tzonakos: οντως για μια βόλτα αξίζει να περάσεις, πιο πολύ για το κτίριο! Καλό σου βράδυ!

roadartist είπε...

@ nicola beerman: Καλώς ήρθες και καλό σου βράδυ beerman :))))

roadartist είπε...

@ BLUEPRINTS: Καλώς τον!Βlueprints εστιάσες ακριβώς σε αυτό που ήθελα να πω, στην ουσία! Το εύχομαι! Καλό σου βράδυ :)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

καληνύχτα...

Roadartist είπε...

@ Σπίθας: Καληνύχτα σου!!

Zorba the Greek είπε...

Αν υπάρχει προσπάθεια αναπαλαίωσης κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, αυτό είναι καλή είδηση. Γιατί στη χώρα αυτή η συνήθεια είναι να καταστρέφεται κάθε τι παλαιό και γραφικό κτίριο και τη θέση του να παίρνει κάποιο νεωτερικό έκτρωμα. Κάπως έτσι κατέστρεψαν αρχιτεκτονικά το κέντρο της Θεσσαλονίκης τις προηγούμενες δεκαετίες. Ας σωθεί τουλάχιστον, ότι προλαβαίνουμε...

roadartist είπε...

@ Zorba the Greek: Καλών τον και πάλι! Τι έγινε ξαναδημιούργησες blog?

laxanaki είπε...

καλημέρα... οι όροφοοι με τα βιβλία είναι οι καλύτεροι... όπως κια το γεγονός ότι μπορείς να πάρεις τον καφέ σου από κάτω και να ανέβεις πάνω και να ξεφυλλίσεις το βιβλίο που σου αρέσει. καλημέρα!!

roadartist είπε...

@ laxanaki: Καλημέρα λαχανάκι, πήγες ε? Χαίρομαι που χάρηκες τη βόλτα ΦΙΛΙΑ@!!!!

Ανώνυμος είπε...

einai poly omorfa
douleuoyn ekei oi kollites mou
Kalimera kai kales giortes!!!

roadartist είπε...

Να ενα ακομα καλό με τη δημιουργία του public και την ανακαίνιση του ιστορικού μνημείου, δημιουργήθηκαν και νέες θέσεις εργασίας! Πολύ όμορφα pink mary, σε ευχαριστώ πολύ για το πέρασμα! Καλώς όρισες και να μας έρχεσαι :))

Related Posts with Thumbnails