15 Νοεμβρίου 2007

Επιστροφή Μαρμάρων..

Το βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου για τη μη επιστροφή των κλεμμένων Μαρμάρων του Παρθενώνα πλέον καταρρίπτεται, αν και οι υπεύθυνοι του προσπαθούν να αρνηθούν όλα όσα υποστήριζαν. Το Νέο Μουσείο, ωστόσο, αλλάζει τα δεδομένα. Και το στοιχείο αυτό καταγράφεται ήδη στο διεθνή Τύπο.

"Ήρθε η ώρα να γεμίσουμε τα κενά που οι Έλληνες έχουν αφήσει στο Νέο τους Μουσείο", έγραψε ενδεικτικά η βρετανική εφημερίδα "Guardian"».
Σε άλλο σημείο αναφέρει πως "Υπάρχει η ελπίδα ότι (το μουσείο) θα καταρρίψει το επιχείρημα ότι η σύγχρονη Ελλάδα δεν μπορεί να φιλοξενήσει σωστά τους θησαυρούς της χρυσής εποχής της".

"Με την αναπαραγωγή στον επάνω όροφο του ναού του Παρθενώνα στις ακριβείς διαστάσεις του, οι υποστηρικτές του λένε ότι τα μάρμαρα μπορούν να παρουσιαστούν στην αρχική τους διάταξη και πλαίσιο, με έναν τρόπο που δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει στο Βρετανικό Μουσείο" συνεχίζει η εφημερίδα.

Μια Αγγλική Επιτροπή έχει «ανεβάσει» στο διαδίκτυο την εξής ιστοσελίδα:
όπου πραγματοποιείται ψηφοφορία, για τα Μάρμαρα τού Παρθενώνα. Η ψηφοφορία ερευνά τις απόψεις όλων των Χωρών για το αν συμφωνούν στο να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα και να τοποθετηθούν σε ειδικό Μουσειακό χώρο στο νέο μουσείο της Ακρόπολης. Η Ψηφοφορία είναι ανοικτή στους πολίτες όλων των χωρών, αν θέλετε μπορείτε να πάρετε θέση. Ψήφο YES!! Ενημερώστε και άλλους να ψηφίσουν, όσοι περισσότεροι τόσο υψηλότερη η φωνή μας!...

Συχνά θυμάμαι τη διεκδίκηση που είχε ξεκινήσει η Μελίνα Μερκούρη ως Υπουργός Πολιτισμού. Αξίζει να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο.. Δείτε πυγμή και πάθος! Δεν χωράει σύγκριση..με τους επόμενους Υπουργούς Πολιτισμού, έως και τον σημερινό.. τον κ. Λιάπη. Αναρωτιέμαι δεν θα ήταν τουλάχιστον σωστό, οι εκάστοτε Υπουργοί Πολιτισμού να έχουνε κάποια έστω στοιχειώδη επαφή με το αντικείμενο?

67 σχόλια:

Roadartist είπε...

Με σκοπό να ολοκληρωθεί η συζητήση.. Εχουμε 1) Διονυσίου Αρεοπαγίτου + Ακρόπολη 2) Νέο Μουσείο Ακρόπολης και τώρα (και θα ηρεμήσετε μετά..) 3) Επιστροφή των Μαρμάρων .. :)

ZouZouna είπε...

Να επιστρέψουν, δεν λέει κανείς όχι, όμως θα τα προτιμούσα να στέκονταν περήφανα στο βράχο !

Alexis B είπε...

Ναι ναι, και δηλαδή τό Βρετανικό μουσείο τα προστάτεψε τα γλυπτά του παρθενόνα.
Και εκείνη η περιβόητη συντηριση που τα τρίβανε με σύρμα και τους εριχναν οξέα γιά να ασπρίσουν την ξεχάσαμε?
Πάει λοιπόν περίπατο και τό περί καλήτερης προστασίας.
Αλλά ας σκεφτούμε το εξείς, αν το βρετανικό μουσείο επιστρέψει σε κάθε χώρα τα πράγματα που ανοίκουν σε αυτή και τον πολιτισμό της, τη θά έχει μέσα το εν λόγο μουσείο να εκθέτει? Ενα τίποτα.
Οπότε επιτρέψτε μου να είμαι λίγο απαισιόδοξος γιά το θέμα, οχι ότι θά πάψω να διεκδικώ, αλλά δέν βλέπω φώς, γιατί το βρετανικό μουσείο ξέρει καλά ότι αν αρχίσει να επιστρέφει, στό τέλος θα μείνει μέ άδειες προθήκες.

Roadartist είπε...

@ Αγριο ΚερασοΖouzouna: ... :((

@ Alexis B: Ακριβώς εκεί τίθεται το θέμα. Αν δεις το βιντεάκι στο post, εκεί που τον πιέζει η Μερκούρη, ο τότε Διευθυντής έχει το θράσος να απαντά "Μα θες να καταστρέψεις το Βρετανικό Μουσείο; Αν θες εσύ τα μάρμαρα σου, τότε και άλλοι θα ζητήσουν τα δικά τους".
Προσωπικά χαίρομαι που δεν κατάγομαι απο την Αγγλία, ντρέπομαι με το χάλι τους..

Fatale είπε...

''Υπάρχουν πολλοί Παρθενώνες''?

αν ζούσε η Μελίνα τα μάρμαρα θα
είχαν ήδη επιστραφεί...

αντωνης είπε...

καλημερα road
μακαρι να επιστρεψουν, αλλά δεν ειμαι πολυ αισιοδοξος.

Roadartist είπε...

@Fatale: ΣΥΜΦΩΝΩ! Ποιος θα τα διεκδικήσει ρε παιδιά? Ο Λιάπης? Καλά είπε ο Λαζόπουλος..Αυτόν με το που τον βλέπουν οι Καρυάτιδες φεύγουν............

@a.g.: καλημέρα .. Ούτε εγώ είμαι.. αλλά γιατί και όχι?.. Δεν έχουνε καμία ουσιαστική δικαιολογία πλέον. Αν είχαμε κάποιους ικανούς και με μεράκι πολιτικούς..όπως η Μελίνα ίσως κάτι να γινόταν..

αντωνης είπε...

Η Μελινα ηταν πανω απ' ολα Ελληνιδα και καλλιτεχνης για μενα, και μετα πολιτικος. Αυτοι που ειναι τωρα, να μην πω γιατι ειναι, διοτι σεβομαι το blog τουτο. Αντε για κανα τεννις, και πολυ τους ειναι.

Adonios GK είπε...

Σημασία δεν έχει ποιός τα έχει, αλλά το πως αποκτήθηκαν.
Άλλο είναι να τα δώσουμε για έκθεση και άλλο να τα κλέψουν και να τα εκθέτουν σαν να μην τρέχει τίποτα.

Είναι αλητεία να προσπαθείς με διάφορους τρόπους να δικαιολογήσεις άνομες πράξεις και να τις ενστερνίζεσαι.

Ο λόγος που το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί με αυτό τον τρόπο είναι γιατί έχει αφιερώσει ολόκληρη αίθουσα για τα συγκεκριμένα αρχαία και δεν έχει με τι να τα αντικαταστήσει!!!
Δεν μιλάω βέβαια για τους χιλιάδες επισκέπτες που έχει κάθε χρόνο χάρη στα "ελγίνεια" και προφανώς δεν θέλει να χάσει.

Θεωρώ ότι κάποια στιγμή τα μάρμαρα θα γυρίσουν. Δύσκολα βέβαια μιας και δεν είναι εύκολο οι Άγγλοι να αποδεχτούν ότι τα αρχαία που είχαν τόσα χρόνια στο μουσείο ήταν κλοπιμαία!
Υπομονή ;)

Εξαιρετικά τα αφιερώματά σου Road Artist.
Καλή σου μέρα.

Roadartist είπε...

αχ a.g πόσο δίκιο έχεις! Όντως ήταν πανω απ' ολα Ελληνιδα και καλλιτεχνης! Ίσως και γι'αυτό ξεχώρισε.. Μα στο Υπουργείο Πολιτισμού ένας τέτοιος άνθρωπος πρέπει να είναι.

Αντώνιε είναι όντως αυυτό:αλητεία, αυτή είναι η σωστή λέξη. Όλοι το ξέρουνε οτι οι Άγγλοι έχουνε κατακλέψει όλους τους πολιτισμούς. Και με την Αίγυπτο τα ίδια δεν κάνανε? Είχα δει ενα ντοκιμαντερ όπου οι Αιγύπτιοι ζητούσανε κάποια δικά τους πολιτιστικά μνημεία απο το Βρετανικό Μουσείο, μόνο για να τα εκθέσουν στην Αίγυπτο με σκοπό να τα δούνε οι Αιγύπτιοι. Η πρόφαση τους ήταν οτι οι Αιγύπτιοι δεν μπορούνε να ταξιδέψουνε στο εξωτερικό λόγω οικονομικών λόγων. Και ήταν αρκετά σημαντικό για αυτούς .. αλλά η πρόταση φυσικά δεν έγινε δεκτή. Με το φόβο οτι θα ακολουθήσουν και άλλες προτάσεις..
Επίσης, δεν μπορώ να ακούω καν τη λέξη "ελγίνεια" ..

Alexis B είπε...

Εχεις δίκαιο roadartist.
Είναι προτοφανές, μεγάλο χάλι.
Να δώσουν, να αποκαλουν τα μάρμαρα, με το όνομα του κλέφτη τους? Ελιγείνια.
Μέ τσαντίζει μόνο που τό ακούω και ιδιέτερα από κατόχους υψηλών θέσεων και ΜΜΕ, πού απλά μας δείχνουν την ασχετοσίνη τους μέ το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Ναι όντως,τα είδαμε και στο Βρετανικό..συντήριση με σύρμα,οξέα και "πάρτυ" μέσα στην αίθουσα των μαρμάρων...

Rynoventoux είπε...

H Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης τί σχέση έχουν με τη Γαλλία και το Λούβρο; Καλημέρα

Roadartist είπε...

@ Alexis B : γι'αυτό και δεν θα μας τα δώσουν..

@ βιργινία: τι να πουμε τώρα κ για αυτά..Αφού δεν τα νιώθουν καν σαν δικά τους. ΔΕΝ τα πονάνε να ένας ακόμη λόγος να έρθουν στο νέο Μουσείο. Πάντως προσωπικα θέλω πολύ να δω πως θα έχει διαμορφωθεί η συγκεκριμένη αίθουσα του Νέου Μουσείου..Με τα μαύρα φόντα στα κενά που λείπουν, ακριβώς απέναντι απο την Ακρόπολη.

@ νμ: Καλή ερώτηση και αυτή. Είχα παρακολουθήσει μια εκπομπή της Μάγιας Τσόκλη που είχε επισκεφτεί τη Σαμοθράκη (δεν έχω πάει κ το θέλω πολύ) και το εκεί Μουσείο όπου υπάρχει ένα αντίγραφο της Νίκης.. και είχε πει οτι αν δεν ήταν στο Λούβρο το συγκεκριμένο άγαλμα ίσως να μην είχε ποτέ αναγνωριστεί η αξία του.. Και απλά να ήταν ένα ακόμα ελληνικό άγαλμα..σε κάποιο μουσείο της Επαρχίας, όπου δεν έχει τις επισκέψεις του Λούβρου..Και λίγοι μπορούν να το θαυμάσουν..

H.Constantinos είπε...

Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο λαός δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει την συρρίκνωση από την κοσμοκρατορία στο νησί...

Πάντως, πραγματικά γίνεται πιό εύκολο τώρα πιά.

Ra Ma είπε...

Εκτός από να τα επισκέπτονται τα εκθέματα, η αίθουσα του εν λόγω μουσείου, χρησιμοποιείται και για events. Κάπου έβλεπα (ειδήσεις? ντοκιμαντέρ?) να γίνεται δεξίωση και τον διευθυντή να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα!

Η Μερκούρη ήταν χείμαρρος σε όλα της. Ασυγκράτητη....

Τριλογία το έκανες τελικά!

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos: ε, ναι δεν έχουνε κάποια δικαιολογία πλεόν..Αν δεν μας τα επιστρέψουν τώρα,ίσως να μην γίνει ποτέ :(

@ Radio Marconi: Αίσχος είναι όλοι τους..
Ναι όπως το είπες :) Τριλογία.. Αλλά οκ ολοκληρώθηκε τώρα!

Rynoventoux είπε...

Ενδιαφέρουσα άποψη,έχει τη λογική της..
Σαμοθράκη είχα πάει πριν από πολλά χρόνια,είναι κατεξοχήν φυσιολατρικός προορισμός,θυμάμαι είχε μια Χώρα φάντασμα..Είναι σίγουρα κάτι το διαφορετικό

Roadartist είπε...

@νμ: "φυσιολατρικός προορισμός" Για αυτό το λόγο θέλω να πάω στο νησί..Έχω ακούσει για καταράχτες, βουνά με ωραίες διαδρομές..Όντως ξεχωριστό..αλλά λίγο μακριά..Θα αξίζει σίγουρα!

Rynoventoux είπε...

Το σχόλιό μου πηγαίνει στη Μάγια Τσόκλη..

Rynoventoux είπε...

Όντως είναι πολύ μακριά, και όντως η ωραιότερη εμπειρία ήταν μια πεζοπορική διαδρομή μέχρι κάτι καταράχτες, με πραγματικά παγωμένο νερό, αν τολμούσες να βουτήξεις..

Μετεωρίτης είπε...

θα συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ με τον/την fatale.
Αν ζούσε η Μελίνα... τα μάρμαρα θα ήταν εδώ.
Μπράβο για το post. Μπράβο!

Roadartist είπε...

@ Μετεωρίτης: Καλημέρα Μετεωρίτη, να σαι καλά..Ψήφισες έτσι?? :))

Pan είπε...

Δεν νομίζω ότι είναι πραγματικά θέμα νέου ή παλιού μουσείου. Η πραγματικότητα είναι άλλη: Τα μάρμαρα προσθέτουν τεράστια αίγλη και κύρος στο Βρετανικό. Συνεπώς, είναι αδιανόητο γι'αυτούς να τα επιστρέψουν.

Maria Mikro Analogo είπε...

Ο τύπος είχε σαστίσει με τη Μελίνα τότε... Για να δούμε τι θα γίνει τελικά. Πάντως οι δικαιολογίες που βρίσκουν ακόμα και τώρα για την παραμονή των μαρμάρων στο Λονδίνο, είναι το λίγότερο γελοίες. Τις καλησπέρες μου :-)

Roadartist είπε...

Pan αυτό είναι σίγουρο. Δεν πρέπει όμως τώρα που υπάρχει το Μουσείο (που ήταν πάντα η Νο1 δικαιολογία τους) να τα διεκδικήσουμε πίσω?

Μαρία, τι να πει μωρε ο κακομοίρης? Γελοίοι!

Roadartist είπε...

Μόλις διάβασα ένα σχετικό άρθρο για τα κτίρια της Δ. Αρεοπαγίτου
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=16053
Αν θέλετε μπορείτε να υπογράψετε υπέρ των Κτιρίων στο παρακάτω χώρο:
yperareopagitou.blogspot.com

CsLaKoNaS είπε...

Α ρε Μελίνα, Αθάνατη...

Roadartist είπε...

@ CsLaKoNaS: Καλησπέρα σου και σήμερα! Έτσι είναι... :)

Ανώνυμος είπε...

Δεν είχα ακούσει αυτό για το μαύρο φόντο στην θέση που θα έπρεπε να ήταν τα μάρμαρα..όπως και να έχει όμως,είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς τους κκ "υπευθύνους"

kat. είπε...

συμφωνώ!
ε;

Roadartist είπε...

@ Βιργινία: Έτσι έλεγαν οτι θα είναι η αίθουσα. Με θέση για κενές θέσεις για τα μάρμαρα που λείπουν..δεν μένει παρά να το δούμε..

@ Κατ: ε, ναι! :)

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να το δούμε αυτό..θα είναι ένα δυνατό χαστούκι

Βάσσια είπε...

road πολύ χαίρομαι που ανέβασες το θέμα.
όπως σου είπα και σε άλλα σχόλια, η διάθεση είναι θετική.
Άλλωστε το ίδιο το Β.Μ έκανε ζημιά στα γλυπτά- τα άσπρισε- κι αυτό κάθε άλλο παρά σωστή συντήρηση είναι- και το υποστηρίζουν πολλοί αρχαιολόγοι και συντηρητές αρχαιοτήτων.

Roadartist είπε...

@ Βιργινία: Ναι και εγώ ανυπομονώ!

@ Vassia: Πολλές ζημιές έχουνε κάνει γενικώς! Το θέμα είναι όλα αυτά να αναγνωριστούνε και απο κάποιο διεθνή πολιτιστικό οργανισμό, απο άλλες χώρες εκτός της δικής μας..Μόνο έτσι θα ασκηθεί πίεση.

BLUEPRINTS είπε...

παρότι δεν μ'αρέσει να πολιτικολογώ μέσω των μπλογκ, είναι μια πολύ πικρή ιστορία ο υπουργός πολιτισμού στις μέρες μας και η - αναπόφευκτη - σύγκριση με την συγχωρεμένη

CsLaKoNaS είπε...

@Blueprints: προσυπογράφω!

Πως καταφέραμε να φτάσουμε από τη Μελίνα στο Βουλγαράκη και στο Λιάπη...

Τώρα θα μου πεις, εδώ κάποιοι άλλοι φτάσανε από τη "συγκέντρωση της ΕΦΕΕ" να βγάζουν την Καλομοίρα από την τούρτα...

Ας μην πολιτικολογήσουμε όμως...Η κατάσταση είναι απάλευτη...

osela είπε...

ειλικρινά το βλέπω χλωμό και το θέμα της ψηφοφορίας, καθώς -όπως έχουμε καταλάβει όλοι- το πρόβλημα δεν είναι αν θέλει ο λαός να επιστραφούν, αλλά ότι έτσι ανοίγεται ο δρόμος της επιστροφής για πολλά πολλά αρχαία ακόμα.

όσο για την Μελίνα, προσπάθησε πολύ, αλλά το να λέμε πως αν ζούσε θα είχαν επιστρέχει σίγουρα είναι υπερβολή. Μιλάμε για πολιτική και διπλωματία εδώ. Και για λεφτά. Πολλά λεφτά που βγάζει κάθε μουσείο με τα εκθέματά του.
Κρίμα που δεν ζει η Βουγιουκλάκη να στείλουμε αυτήν. Μήπως την Ντενίση???

Roadartist είπε...

@ BLUEPRINTS: Kαλησπέρα blueprints ούτε εμένα μου αρέσει να πολιτικολογώ εδώ, αλλά το blogging ειναι μια μοναδική ευκαιρία που μας δίνετε (και εξαιρετικά περίεργα δημοκρατική για την εποχή μας), που είναί κρίμα να μην την εκμεταλλευτούμε, να μη πούμε ο καθένας την γνώμη του.Και κυρίως ότι αφορά τον πολιτισμό,με ενδιαφέρει άμεσα. Ως νέος άνθρωπος δεν βρίσκω να υπάρχει ένα πρότυπο, να εμπνεύσει ή να μπορεί να θέσει την άποψη του, για τόσο σοβαρά θέματα. Νιώθω οτι βιώνουμε σε μια εποχή με τελείως αδιάφορους πολιτικούς.. με ελάχιστους που να μπορούν να σε εκπροσωπήσουν επάξια. Όπως είπες κ εσύ η σύγκριση είναι αναπόφευκτη κ εξόφθαλμη!

@ CsLaKoNaS: ...... :((

@ Osela: Είναι δύσκολο, αλλά αυτό δεν σημαίνει, οτι πρέπει να μένουμε τελείως αδρανείς!.. Άλλωστε πολλοί αγώνες που θεωρούνταν αρχικά χαμένοι, στο τέλος νικήθηκαν! Πρέπει να μην κάνουμε δηλαδή καν κινήσεις για την διεκδίκηση?..Εσύ δεν θα ψηφίσεις καν, επειδή δεν πρόκειται να μας τα φέρουν πισω?
Οσο για το τελευταίο σου σχόλιο, συγκρίνεις τη Ντενίση με τη Μερκούρη?.. Στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν πιστεύεις οτι το πιο σωστό είναι να είναι επικεφαλής ένας άνθρωπος της τέχνης απο κάποιον που π.χ. ήταν πριν στο υπουργείο δημόσιας τάξης (βουλγαράκης) ή στο υπουργείο μεταφοράς (Λιάπης)...??

the navigator είπε...

Μια φορά πήγα στο British και δεν θα το ξεχάσω...

θα ήθελα πολύ να τα έβλεπα στην Αθήνα...

είθε...

Roadartist είπε...

@ navigator: προσωπικά δεν ξέρω αν θα πήγαινα στο Βρετανικό. Απο τη μία θέλω να τα δω πολύ, αλλά Θα με πείραζε πολύ να πληρώσω εισητήριο στους Άγγλους.... για να δω τα ελληνικά αγάλματα που κλέψανε απο το μνημείο που ανήκουν..που βλέπω κάθε μέρα..Θα πονέσει :(

exilio είπε...

Πραγματικά είναι συγκλονιστικό αν το καλοσκεφτούμε αυτό που είπε η Μελίνα.Η Ελλάδα είναι γυμνή δίχως την κληρονομιά της..δίχως πολιτισμό!
Θύμαμαι την αναφορά μιας καθηγήτριας πάνω στο θέμα αυτό.Συγκεκριμένα την συγκίνηση στα λόγια της ενημερώνοντας μας για τις προσπάθειες που γίνονται απο έναν σύλλογο.
Τι δέος να σου προκαλέσουν τα χνάρια ενός πολιτισμού απομακρυσμένο απο το φυσικό τους περιβάλλον..τον τόπο,τον αέρα..το σύνολο,κλεισμένα σε έναν ψυχρό και άσχετο χώρο!Μα δε μοιάζει κενό;
Και δεν είναι θέμα τόσο ιδιοκτήσιας μιας χώρας αλλά σωστής απόδοσης ενός έργου με καθαρά ελληνικό χαρακτήρα!Δημιουργημένο κ προκαθορισμένο για τον τόπο που γεννήθηκε.

Προσωπικά θα τον έλεγα..ακρωτηριασμένο πολιτισμό!

Υπάρχει κόσμος που δραστηριοποιείται μόνο που χρειάζεται μαζική συνειδητοποίηση.
Ενημέρωση και σωστές κινήσεις γμτ!

Δε μπορεί..κάποια στιγμή θα ξυπνήσουμε!

Ευχαριστούμε Roadartist..πολύ σημαντικό το πόστ αυτό όπως και τα υπόλοιπα θεματά σου :)

Roadartist είπε...

@ exilio: Καταρχήν καλώς όρισες! Μου άρεσε πολύ η θέση σου!
Έχεις απόλυτο δίκιο:
"Και δεν είναι θέμα τόσο ιδιοκτήσιας μιας χώρας αλλά σωστής απόδοσης ενός έργου με καθαρά ελληνικό χαρακτήρα!Δημιουργημένο κ προκαθορισμένο για τον τόπο που γεννήθηκε."
ΑΥΤΟ ακριβώς πρέπει να τονίσουμε και στην διεκδίκηση μας!

Axis Mundi είπε...

Πόσο μα πόσο συμφωνώ με όλα αυτά.. και να ήταν μόνο αυτά τα αρχαία.. που να πας Βερολίνο να δεις, για Λούβρο δεν τολμώ καν να αναφερθώ. Και δεν είναι μόνο η συντήρηση αν είναι καλή η όχι.. είναι πως όταν τα βλέπεις σε άλλη χώρα σε πιάνει ένα περίεργο συναίσθημα..παράπονο, θλίψη και ένα μεγάλο "γιατι;". Αλλά εκτός από τους πολιτικούς που προτιμώ να μην μπω καν στην διαδικασία να σχολιάσω, υπάρχουν δυστυχώς και κάποιοι Έλληνες που έχω ακούσει να λένε την φράση "μα γιατί ασχολούμαστε με πέτρες".. και εκεί είναι που ντρέπομαι πολύ περισσότερο.

Zorba the Greek είπε...

Roadartist, ευχαριστώ γιά την απάντηση σου. Θα σε ενημερώσω με σχετικό μέϊλ από Δευτέρα. :)

Ανώνυμος είπε...

Roadartist πολυ καλά το έθεσες.Πολύ καλό πόστ.Φυσικα και πρέπει να επιστρεψουν τα μαρμαρα του Παρθενωνα στη χωρα μας.Την καλημέρα Roadartist.

Σπύρος είπε...

Ευστοχο θέμα ....

Τελικά μετά την Μελίνα το θέμα των μαρμάρων κυριολεκτικά το έθαψαν. Κανένας άλλος υποργός όχι μόνο δεν πάλεψε αλλά δεν το ανέφερε καν. Μακάρι να επιστρέψουν :) Καλημέρα :)

advocatus diaboli είπε...

Πολύ ωραίο ποστ, και πολύ ωραίο το βίντεο. Δεν το είχα βρει όταν έκανα αναφορά στο θέμα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο μπλογκ μου. Μπράβο.
Οσον αφορά στο πώς θα γίνει η παρουσίαση κλεμμένων και μη κλεμμένων στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως: θα παρουσιάζεται αυτό που έχουμε κανονικό και δίπλα του ακριβώς αυτό που μας έχει κλέψεο ο Ελγιν σε αντίγραφο, σκεπασμένο με ένα μεταλλικό πλέγμα σαν διάφανο πέπλο, ώστε να φαίνεται ότι κάτι, για κάποιους λόγους, λείπει.
Η Μελίνα το είχε πει πολύ ωραία πάντως: «δεν υπάρχουν ελγίνεια μάρμαρα» σε μια ομιλία της στην Oxford Society. Εχω γράψει σχετικά.

Roadartist είπε...

@ S: Χαίρομαι για όσα έγραψες, νομίζω οτι είναι το λιγότερο χρέος μας προς την κληρονομιά μας, γιατί όπως είπε και η Μελίνα "χωρίς αυτήν είμαστε ΤΙΠΟΤΑ".

@ Zorba the Greek: Θα περιμένω :)

@ Καλημέρα και σε σένα Donald (poet1)! Και εγώ σε ευχαριστώ που πέρασες κ για τη συμμετοχή :))

@ lockheart: Σπύρο καλημέρα! Σε ευχαριστώ! Όντως η μόνη που το είχε πάρει τόσο θερμά το θέμα ήταν αυτή..με μεράκι..Αυτό νομίζω οτι λείπει γενικότερα στις μέρες μας.

@ advocatus diaboli: Καλώς όρισες και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είμαι καινούργια στο blogging και σίγουρα θα έχω χάσει αρκετά posts σας! Μόλις βρω χρόνο όμως θα τα δω! Ουσιαστική η αναφορά σου στην παρουσίαση των εκθεμάτων στο Μουσείο.

DarkChild είπε...

we want our marbles back!!!!now!!!!!

Angel Vs Life είπε...

opos kai na exei, pali mesa se ena domatio tha einai kleismena, dystyxos...

osela είπε...

προσωπικά δεν θα ψηφίσω, γιατί δεν πιστεύω σε ψηφίσματα, για ο,τι δήποτε, όχι μόνο αυτό.
όσο για την σύγκριση, σαν ηθοποιούς δεν τις συγκρίνω, αλλά ειλικρινά πιστεύω στον συνδυασμό ευαισθησίας και πολιτικής. Και επειδή δεν είναι όλοι οι καλλιτέχνες ταλαντούχοι -βλ. ντενίση- δν σημαίνει ότι η μελίνα ήταν καλή επειδή ήταν ηθοποιός.

Roadartist είπε...

@ DarkChild: !!!!!!!

@ Angel Vs Life: Μα, έτσι κ αλλιώς δεν πρέπει να είναι μέσα σε ένα δωμάτιο όπως λες, όπου θα υπάρχουν και οι ιδανικές συνθήκες προστασίας απο κακές καιρικές συνθήκες, νέφος κλπ?? Δεν γίνεται να τα έχουμε και όλα. Χρειάζονται συντήρηση και σωστό φωτισμό κλπ. Και σίγουρα στο Βρετανικό αυτά δεν τα είχανε!..

@ osela: Κανείς δεν υποχρεώνεται να ψηφίσει.
Όχι δεν ήταν καλή επειδή ήταν ηθοποιός, αλλά επειδή ήταν καλλιτέχνης. Και καλλιτέχνης είναι ο όποιος αγαπάει τις τέχνες. Για αυτό το λόγο ήταν καλή, γιατί πίστευε σε αυτό που έκανε, ήθελε πολύ να έρθουν πίσω και αγωνίστηκε για αυτό. Επίσης, ένας ιστορικός της τέχνης μπορεί να καταλάβει τι είναι πολιτισμός και να το εκπροσωπήσει καλύτερα.

kelly alamanou είπε...

Kάτι μου λέει πως δεν θ'αργήσει η στιγμή που θα δούμε ταν μ΄'αρμαρα του Παρθενώνα εκέι οπου ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ
να είναι.
Οσο για τον Λιάπη υπουργό πολιτισμού τι να πω;
μόνο σαν ανέκδοτο μπορώ να το δω....

Ανώνυμος είπε...

αντε και επιστρεψουν μετα απο χρονια αφανειας στα μουσεια της βρετανιας και αυτο επρεπε να γινει εδω και χρονια ποιος μπορει να σιγουρευτει οτι τα μαρμαρα θα εχουν εδω την περιποιηση που πρεπει...ειμαστε λιγο αυτοκαταστροφικοι...και φυσικα δεν λεω για μουσεια αλλα επανω στον αρθενωνα οσο δυσκολο και εαν ακουγεται αυτο...χαιρομαι που βαζεις θεματα για ιστορια και μνημεια ετσι για να βλεπουμε και κατι ομορφο..besitos..

Roadartist είπε...

@ rodoula-kelly: Πολύ δύσκολο αλλά πραγματικά μακάρι!!

@ argentina:_hellas: Σε ευχαριστώ πολύ μακρινέ Damian, Καλημέρα.Όχι νομίζω οτι αν έρθουν θα έχουνε πραγματικά την καλύτερη φροντίδα. Έχουμε πολύ καλούς επιστήμονες, συντηρητές έργων τέχνης, που δουλεύουν χρόνια στο Παρθενώνα. Άλλωστε είναι να μη μας θίξεις το φιλότιμο .. Θέλω να είμαι αισιόδοξη οτι αν έρθουν, μετά όλα θα τα κάνουν καλά :)) Κάτσε πρώτα να έρθουν όμως :) Μπεσίτος! !

thanasis είπε...

Μακάρι να επιστρέψουν και να και να δεχτουν την προσοχή που τους αρμόζει...αλλά μερικές φορές με φοβίζουν οι έλληνες...ικάνοι για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο...

βασίλης είπε...

Είναι γνωστό αυτό το στγμιότυπο της Μελίνας αλλά και ο αγώνας της για να επιστρέψουν τα μάρμαρά μας. Είναι ίσως η καλύτερη υπουργός πολιτισμού που είχαμε ποτέ. Όμως το πιο σημαντικό στον αγώνα της επιστροφής ήταν αυτό το μουσείο. Και η έκθεση με τον ανάλογο (και έξυπνο) τρόπο που θα φαίνονται τα κενά.

Roadartist είπε...

@ thanasis: Όντως το έχουμε αυτό.. σαν να είναι στο dna μας ένα πράγμα.. :(

@ βασιλης: Ναι είναι όντως γνωστό. Συμφωνώ με όσα λες Βασίλη, ακριβώς έτσι!

Roadartist είπε...

Μόλις διάβασα ένα πολύ καλό αφιέρωμα που έκανε στο blog του ο http://www.greekzorba.blogspot.com.Αξίζει πραγματικά να το διαβάσετε, όσα αναφέρονται είναι το λιγότερο καταπληκτικά. Όσοι επιθυμείτε:
http://greekzorba.blogspot.com/2007/11/blog-post_17.html

diva είπε...

Πώς να πολεμήσεις την αυθάδεια του "δεν δίνω λόγο σε κανέναν;"
Καλημέρα

Roadartist είπε...

@ diVa: Καλημέρα! Αυθάδεια .. είναι ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

έχουμε ψηφίσει!

καλημέρες

Roadartist είπε...

@ Σπύρος Σεραφείμ: Καλώς όρισες, χαίρομαι.. Καλή Κυριακή! :)

maya είπε...

...με κέρδισες την στιγμή που διάβασα την λέξη θάλασσα...
αφήνω ένα χαμόγελο και κάτι μου λέει οτι θα ξαναέρθω πολλές φορές για μακροβούτι!

καλημέρα!

Roadartist είπε...

Καλημέρα maya (έχεις το όνομα της κολλητής μου :) και αυτό είναι κάθε άλλο παρά ένας καλός οιωνός) σε ευχαριστώ για το πέρασμα, θα τα λέμε συχνά! :))

Kleon Gelastos είπε...

Συζητάτε για κάτι παλιόπετρες ενώ την ίδια στιγμή είσαστε αξιολύπητοι παγκόσμια, για τα χάλια στα οποία βρισκόσαστε-χάλια οικονομικά, Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού, Κουλτούρας, Τιμών, Εμπορίου κλπ. Με άλλα λόγια σας έχουν βάλει να μιλάτε για κάτι παλιόπετρες για να σας αρμέγουν ήσυχοι οι συνυπεύθυνοί σας γι αυτή την κατάσταση πολιτικοί. Και σεις το δέχεστε! Και αυτή και μόνο θα έφτανε να είναι η ικανή αιτία για να μη σας δοθούν ποτέ τα μάρμαρα-πώς κάποιος που δεν σέβεται την ίδια του τη ζωή, το δώρο αυτό του θεού, θα σεβαστεί ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα-την Τέχνη;

Γιώργης Χολιαστός

Related Posts with Thumbnails