13 Νοεμβρίου 2007

Νέο Μουσείο της Ακρόπολης


Στο προηγούμενο post συζητήσαμε για την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την Ακρόπολη, σκέφτηκα σήμερα να αναφερθώ στο πολυαναμενόμενο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης..

Το τελευταίο καιρό, αν έχετε περπατήσει βράδυ στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν κερδίσει το βλέμμα σας, οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειές του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, πάνω στις οποίες αντικατοπτρίζεται ο ναός!

Επίσης, σίγουρα θα έχετε δει τους τρεις γερανούς που μεταφέρουν γλυπτά και μέρη από τις μετόπες και τις ζωφόρους, από το προαύλιο του παλαιού μουσείου στο χώρο κοντά στο Θέατρο του Διονύσου και έπειτα στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.
Έχει αρχίσει η μεταφορά όχι μόνο των 250 εκθεμάτων που βρίσκονταν στο παλαιό μουσείο, αλλά και 80 ακόμα μεγάλων αντικειμένων, τα οποία παρέμειναν στις αποθήκες και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε κοινό, αναδεικνύοντας τη διαχρονική ιστορία της Ακρόπολης από την προϊστορία έως και την ύστερη αρχαιότητα.
Προσωπικά, δεν μπορώ να πω οτι με τρελαίνει αυτό το μεγαθήριο...αλλά ανυπομονώ να το δω όταν θα είναι έτοιμο. Τόσο καιρό απο παράταση σε παράταση .. μας πάνε!
Έως τότε μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη της διαδικασίας, με βίντεο και εικόνες στο http://www.newacropolismuseum.gr/.

Στο παρακάτω βίντεο, δείτε μια εικονική περιήγηση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.. πως θα είναι οι χώροι, που θα είναι τα κάθε λογής εκθέματα.. κλπ

45 σχόλια:

Κώστας είπε...

Όλη η ιστορία της Ακρόπολης και της Αθήνας γενικότερα , δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε κτίριο που να μην είναι...μεγαθήριο. Πίστεύω ότι θα γίνει πολύ καλό μουσείο, αντάξιο (επιτέλους) ανάλογων ευρωπαικών.

Roadartist, την καλησπέρα μου!

Roadartist είπε...

Κώστα τη καλησπέρα..ή μάλλον την καλημέρα μου! Θα δούμε! .. ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ!!

H.Constantinos είπε...

Δεν θέλω να το δώ το νέο μουσείο της Ακρόπολης... Ποτέ.
Είναι δυνατόν το μουσείο του Νο1 μνημείου της Ευρώπης, στην χώρα που δημιούργησε τον πολιτισμό της Ευρώπης να μην έχει γίνει από Ελληνα Αρχιτέκτονα;
Σωβίνα; Ναι, σωβίνα!

Σπύρος είπε...

Καλημέρα αγαπητή :) Αυτο που απομενει ειναι να γίνει και το όνειρο της Μελίνας πραγματικότητας :)

Roadartist είπε...

@Constantinos: Καλή μου μέρα! Οτι έχει να κάνει με σοβινισμό κλπ άστο μακριά απο εμένα! Τέτοιοι όροι με ψιλοτρομάζουν. Τώρα πως λειτουργούν οι δημόσιοι διαγωνισμοί στην Ελλάδα δεν γνωρίζω αρκετά πράγματα. Ούτε αν έλαβαν μέρος και έλληνες αρχιτέκτονες..Ούτε αν ήταν καλύτερη η πρόταση του Γαλλοελβετού :??).. Δεν ξέρω. Και εγώ θα το προτιμούσα να ήταν έργο Έλληνα. Απο οτι είδα στο προφίλ σου σίγουρα εσύ θα γνωρίζεις περισσότερα πράγματα πάνω σε αυτό.

@lockheart: καλημέρα λοκ! :) Αυτό ακριβώς θα είναι και το θέμα του επόμενου post.. Εκτός κ αν θέλετε να δημοσιευτεί μαζί με το σημερινό..καθώς είναι κάπως .. αλληλένδετα..

Roadartist είπε...

@Constantinos: οχ.. σορυ.. Καλή μας μέρα!! χιχι..

Ανώνυμος είπε...

..........ελπίζω να μπορούμε να φωτογραφίσουμε εντός του μουσείου. Τώρα σε ότι αφορά τους αλλοδαπούς επιστήμονες......έχω την εντύπωση ότι από αυτούς μάθαμε την Αρχαία Ελλάδα (ίσως κάνω λάθος), επόμενο είναι να χτίσουν και το μουσείο........

CsLaKoNaS είπε...

Καλημέρα,

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολυκαταλάβει αυτήν την ιστορία με τα κτίρια που θέλουν να κατεδαφίσουν λέει για να "συνομιλεί" το μουσείο απευθείας με τον Ιερό Βράχο...

Εσύ έχεις καταλάβει τι παίζει ; Ποια είναι η θέση σου ;

Το μουσείο πάντως είναι πολύ ωραίο...

Roadartist είπε...

@ Ηλιογράφος: Υπομονή μέχρι το Φεβρουάριο του 2009!! Αργεί η έναρξη του..

@ CsLaKoNaS: Καλημέρα σου! Με την κατεδάφιση των δύο αυτών διατηρητέων κτιρίων πιστεύω οτι ουσιαστικά ακρωτηριάζεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της Δ. Αρεοπαγίτου. Καθώς ταυτόχρονα χάνεται ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης αστικής ιστορίας μας. Και όλα αυτά στο όνομα ενός κτιρίου - μουσείου το οποίο θα έπρεπε να είχε ως αποστολή τη διατήρηση και τη μεταφορά της μνήμης και όχι την καταστροφή της. Δεν έχουμε και πολλά διατηρητέα στην Αθήνα...

Τα κτίρια της Διον. Αρεοπαγίτου στην ουσία εμποδίζουν το εστιατόριο του Μουσείου να φαίνεται από τον Μεγάλο Περίπατο και τον Αρχαιολογικό χώρο. Το τεράστιο, υπαίθριο εστιατόριο θα λειτουργήσει πάνω σε μια υψηλή τσιμεντένια εξέδρα - πρόβολο, που εξέχει από τον κύριο όγκο του Μουσείου, προς τη Διον. Αρεοπαγίτου, επί της οποίας σημειωτέον ότι δεν επιτρέπεται χρήση εστιατορίου.
Ουσιαστικά νομίζω οτι θα χαθεί ένα κομμάτι της πολύτιμης αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, ο μοναδικός χαρακτήρας της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με σκοπό να πίνει τον καφέ του ο τουρίστας με ανεμπόδιστη θέα και να ενισχυθούν έτσι οι εμπορικές χρήσεις του μουσείου.

Rynoventoux είπε...

Συμφωνώ απόλυτα όσον αφορά στα κτίρια της Δ.Αρεοπαγίτου. Λες και έχουμε πληθώρα νεοκλασσικών δειγμάτων στην Αθήνα, και δεν μας πειράζει να χαθούνε δύο..Οτιδήποτε παραδοσιακό θα έπρεπε να διατηρείται και να διαφυλάσσεται σαν κόρη οφθαλμού,και όχι βέβαια να εξαρτάται η τύχη του με βάση το κέρδος.
Ως απόλυτα εξαρτημένος από τη θάλασσα,σε χαιρετώ!

Roadartist είπε...

"Ως απόλυτα εξαρτημένος από τη θάλασσα"

Αυτό όντως σίγουρα σημαίνει οτι θα έχουμε πολλά να πούμε!

αντωνης είπε...

νμ, ναυτικος εισαι;

αντωνης είπε...

sorry, καλησπερα road

Alexis B είπε...

Σίγουρα ένα καινουργιο μουσείο γιά την Ακρόπολη, ήταν απαραίτητο.
τό να γκρεμιστούν όμως τα νεοκλασικά της Δ. Αεροπαγίτου, είναι εγκληματική πράξη γιατί, αφ' ενός κρύβουν το κτήριο αυτό που στην περιοχή αυτή θά είναι σαν "την μυϊγα μεσ' το γάλα", Αλλά και επειδή, κτήρια απο άλλες εποχές που οι κάτοικοι αυτής της πόλης είχαν γούστο και αίσθηση του ωραίου, πρέπει να φυλάγονται ώς κόρην οφθαλμού.
Μέ τους χαιρετισμούς μου, και τίς ευχές μου γιά μιά εξαίσια μέρα

Roadartist είπε...

Λέω κ εγώ που κολλάει αυτό τώρα? Γειά σου a.g. και απο εδώ :)) Πως σου φαίνεται το μουσείο? Δεν μας είπες

Roadartist είπε...

Alexis καλησπέρα! Όντως έτσι είναι αλλά κανείς δεν μας ρωτάει για τίποτα..

αντωνης είπε...

road, αν δεν το δω απο κοντα δεν μπορω να εχω αποψη αν μου αρεσει ή οχι

ειναι παντως απαραδεκτο αυτο με τα νεοκλασσικα κτιρια.

Βάσσια είπε...

Αυτό το Μουσείο ελπίζουμε πάντα να γίνει και το σπίτι των γλυπτών του Παρθενώνα.
Για να καταρριφθεί το άλλοθι των Εφόρων του Βρετανικού Μουσείου.
Θα διαβάσατε όλοι το άρθρο της Guardian (blogs)για τα γλυπτά- κάναμε μεγάλη συζήτηση εκεί.
(υπάρχει στο μπλογκ μου η δ/νση για όσους δεν το είδαν).
:-)

Roadartist είπε...

Vassia και τι συμπέρασμα βγήκε απο τη συζήτηση....??

Rynoventoux είπε...

ag,καμία σχέση. Απλώς λατρεύω τα νησιά και την αίσθηση της θάλασσας..

αντωνης είπε...

ενταξει νμ, ως συνηθως το πηρα κυριολεκτικα και εκανα αυτη την ερωτηση. :)))

DAKIS είπε...

Είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια!

CsLaKoNaS είπε...

Με κάλυψες απόλυτα ! ..

:))

Roadartist είπε...

@dakis: Έλα ντε, κ αν θυμάσαι υποτίθεται οτι στην Ολυμπιάδα του 2004 θα ήταν έπρεπε να ήταν έτοιμο.....Τώρα υπολογίζεται οτι θα ανοίξει το 2009.

@ CsLaKoNaS: Χαίρομαι :)

Ανώνυμος είπε...

μπραβο για να βλεπουμε λιγο ιστορια..πρεπει να ειναι ωραιο αυτο το μουσειο...τωρα που θα γυρισω με τους παιχτες μου θα τους παω βολτα απο εκει να δουν...οπως και τους δικους μου που θα ερθουν στην ελλαδα για επισκεψη...besitos...

Roadartist είπε...

argentina:_hellas: Να είσαι καλά! Oι παίχτες είναι τα παιδιά σου να υποθέσω?..Καλή επιστροφή!:)

venus in furs είπε...

Η virtual ξενάγηση δεν μπορεί να πει και πολλά, πάντως θα περιμένω με αγωνία το νέο μας μουσείο, και ελπίζω να μην διαψευσθώ που υποστηρίζω την εφαρμογή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στον ευρύτερο χώρο της Ακρόπολης.

Roadartist είπε...

Αυτό θα το δούμε venus in furs! Πάντως το βιντεάκι είναι καταπληκτικό, μακάρι να είναι και στην πραγματικότητα τόσο εντυπωσιακό.

Aντώνης είπε...

Περιμένω να το ζήσω!!!

Roadartist είπε...

Αντώνη και εγωωωωωω........

Βάσσια είπε...

http://blogs.guardian.co.uk/art/2007/10/the_parthenon_marbles_should_not_be_returned_to_greece.html

Εδώ θα διαβάσεις τι ειπώθηκε.
Προσωπική μου εκτίμηση- όλοι πλην του Β. Μουσείου είναι υπέρ της επιστροφής των γλυπτών.

Zorba the Greek είπε...

Είναι αυτονόητο χρέος όλων μας να στηρίζουμε την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Και το Νέο Μουσείο - παρά το ότι αρχιτεκτονικά μου φαίνεται τέρας - συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Όσο σκέφτομαι όμως ότι υπουργός πολιτισμού είναι ο Λιάπης με πιάνει κάτι, δεν ξέρω, παράξενος τύπος. Θα σηκωθούν οι Καρυάτιδες και θα τον δείρουν. :)

Λακων είπε...

Δεν κανονίζουμε όλοι οι Bloggers για μια επίσκεψη στο νέο Μουσείο;

Ανώνυμος είπε...

εγώ πάντως είχα κολλήσει και κοίταζα τον τρόπο μεταφοράς...ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ

Λωτοφάγος είπε...

h.constantinos, ο Τσουμί το σχεδίασε μαζί με τον έλληνα Φωτιάδη.
roadartist, κάνε έναν κόπο και δες το ποστ που έχω γράψει για τη διάλεξη Τσουμί στο Μέγαρο: θα δεις ότι μας αντιμετώπισε σαν χαζούς ιθαγενείς και μας μοίρασε καθρεφτάκια!

osela είπε...

τα μάρμαρα δεν βλέπω να γυρνάνε όμως...

Roadartist είπε...

@ Zorba the Greek,
Λακων,
Βιργινία,
Λωτοφάγος :

Συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση, είχα βγει μια βόλτα, όχι στην Δ.Αρεοπαγίτου :)) Είμαστε η χώρα του παραλόγου και της αρπακτής. Μόνο αυτό εχω να δηλώσω. Σας παραπέμπω στο καινούργιο post που θα δημοσιεύσω σε λίγο και θα είναι ακριβώς πάνω στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων.

Νομίζω οτι πρέπει να ολοκληρωθεί έτσι η όλη συζήτηση μας!..

Roadartist είπε...

@ osela: Αυτό ακριβώς..σε καινούργιο post...εντός ολίγου :)

Ατθάνα είπε...

roadartist...μπράβο! ;)
φιλιά

Roadartist είπε...

@karyatida: Να είσαι καλά :)

Roadartist είπε...

Μόλις διάβασα ένα σχετικό άρθρο για τα κτίρια της Δ. Αρεοπαγίτου
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=16053
Αν θέλετε μπορείτε να υπογράψετε υπέρ των Κτιρίων στο παρακάτω χώρο:
yperareopagitou.blogspot.com

squarelogic είπε...

Πραγματι η Διον.Αεροπαγίτου ειδικα οπως διαμορφωθηκε τελευταια ειναι ενας ιδιαιτερος δρομος να περπατα κανεις,μία απο τις λιγες οάσεις αυτης της πολης.Αν περιφρουρουσαν και καλυτερα να μην διερχονται καθολου μηχανάκια θα ηταν ακομα καλυτερα.

Ωραιότατο το ποστ για το Νεο Μουσείο,και εξαιρετικο το βιντεάκι.Θα το ξαναδω...Τετοια εργα χρειαζονται για να μπει μια μητροπολη στον διεθνη χάρτη.Οποιος εχει επισκεφτεί το Βερολινο τα τελευταία χρόνια θα καταλάβει...
Το νεο Μουσείο θα αποτελεσει αναμφισβήτητα ισχυρότατο πολο ελξης,και μακαρι να προστεθούν κι αλλα τέτοια σημαδιακά κτήρια.Αρκεί να βρεθει μια φόρμουλα να μην εξαρτάται η λειτουργία του απο τις διαθέσεις των κηφήνων του Υπ.Πολιτισμού,με κίνδυνο να είναι κλειστό οποτεδήποτε η Πολιτεια δε συναινει στις αξιώσεις τους.Δεν συμφωνώ και γω με την κατεδαφιση των νεοκλασσικων,ωστοσο...
Και παλι μπράβο,road!

Roadartist είπε...

@ squarelogic: Συμφωνώ με όσα λές και κυρίως οτι είναι απαράδεκτο πυο εθελοτυφλούν στα μηχανάκια!.. Άσε που είναι και επικίνδυνο γιατί έχει πολλά μικρά παιδιά κλπ και μπορεί να προκληθεί ατύχημα..
Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ για τα λόγια σου :)

Axis Mundi είπε...

Ανυπομονώ.. άσε που το παρακολουθώ από την πρώτη μέρα κατασκευής του μέχρι και τώρα με την μεταφορά των μαρμάρων από το παράθυρο του γραφείου μου που μάλλον είναι στην στρατιγηκότερη θέση (ασχέτως αν τα αφεντικά παραπονιούνται πως μας αποσπά την προσοχή).
Είχα σκοπό να γράψω κάτι αντίστοιχο αλλά με κάλυψες!!

Roadartist είπε...

@S: Τυχερε/η!! ... Μόνο αυτό έχω να σου πώ..:))

Related Posts with Thumbnails