11 Νοεμβρίου 2007

Στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου..


Υπάρχουν αρκετά πράγματα που αγαπάω στην Αθήνα…
Ένα από αυτά είναι σίγουρα .. ένας περίπατος στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου..

Δεν ξέρω αν ισχύει.. αλλά λέγεται ότι οι αρχαίοι έλληνες έχτιζαν τους ναούς σε χώρους όπου υπήρχε μια ιδιαίτερη ενέργεια. Λένε ότι δεν ήταν ποτέ τυχαία η επιλογή της τοποθεσίας ενός ναού. Ίσως όλα αυτά να είναι απλά μυθολογίες. Όπως και αν έχει όμως, ακόμη και τίποτα από αυτά να μην ισχύει, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα μέρη της πόλης, που αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου… ένας τόπος που ενεργειακά μου κολλάει πολύ.
Έχω περάσει πολλές στιγμές της ζωής μου, περπατώντας και ακούγοντας μουσική σε αυτό το δρόμο.. Στιγμές ευτυχίες, αλλά και στιγμές όταν αισθανόμουν βυθισμένη στην αποτυχία..
Η αύρα του χώρου είναι απίστευτη. Για την ακρίβεια..με μαγεύει..

Όμορφα είναι το καλοκαίρι με τις παραστάσεις του Ηρωδείου και τις μυριάδες των ανθρώπων που ξεχύνονται στο δρόμο..

Όμορφα είναι τη περίοδο της έκθεσης του βιβλίου, όπου η περιοχή γεμίζει με κόσμο, βιβλία, εκδηλώσεις…

Όμορφα είναι και το χειμώνα, με τους διάφορους καλλιτέχνες στο δρόμο δεξιά και αριστερά να προσπαθούν να κερδίσουν την προσοχή του κάθε περαστικού.

Οποιαδήποτε όμως περίοδο του χρόνου και αν πας, τη ματιά σου θα την κεντρίσει ο βράχος της ακρόπολης. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για την επιβλητικότητα του μνημείου. Ίσως όμως αξίζει μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της Ακρόπολης.

Ο λόφος της ακρόπολης κατοικήθηκε για πρώτη φορά περίπου το 3500-3000 π.Χ.
Τον 5ο αιώνα π.Χ. αρχίζει ουσιαστικά η πραγματοποίηση του φιλόδοξου οικοδομικού προγράμματος του Περικλή.
Τον 6ο αιώνα μ.Χ. τα μνημεία του λόφου της Ακρόπολης μετατρέπονται σε χριστιανικές εκκλησίες. Ενώ τα Προπύλαια χρησιμοποιούνται ως ανάκτορα των Φράγκων ηγεμόνων της πόλης (1204).
Το 1456 η Ακρόπολη γίνεται οθωμανικό φρούριο.
Το 1687 η Ακρόπολη πολιορκείται από τον Μοροζίνι, ενώ στις 26 Σεπτεμβρίου βομβαρδίζεται από τους Ενετούς. Ο Παρθενώνας ανατινάζετε, ενώ είχε μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη. Μέχρι τότε το μνημείο είχε διατηρηθεί αμετάβλητο.
Το 1801-1082 ο λόρδος Έλγιν αφαιρεί με απίστευτη βαρβαρότητα γλυπτά από τον Παρθενώνα, από το ναό της Αθηνάς Νίκης και το Ερεχθείο, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα τα μνημεία.
Το 1822 η Ακρόπολη έρχεται στην κυριαρχία των Ελλήνων, με πρώτο της φρούραρχο τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Από το 1835 αρχίζουν οι πρώτες ανασκαφές στο βράχο.
Από το 1885 έως και το 1890 συντελείται οργανωμένη ανασκαφή από τον Παναγιώτη Καββαδία.
Στις αρχές του 20ου αιώνα έχουμε τις πρώτες εκτενείς αναστηλωτικές εργασίες από τον Ν. Μπαλάνο.΄

Η μοναδικότητα του Παρθενώνα έγκειται στις τέλεια αρμονικές αναλογίες του μέχρι την παραμικρή του λεπτομέρεια· μολονότι ο ναός αυτός ήταν μεγαλύτερος από τους άλλους δωρικούς ναούς της εποχής του (με 8x17 κίονες, αντί για 6x13 που συνηθίζονταν τον 5ο αι. π.Χ.), οι αναλογίες του ήταν τόσο αρμονικές, ώστε να του προσδίδουν εκπληκτική ομοιογένεια μορφής, μνημειώδη μεγαλοπρέπεια και πρωτοφανή χάρη σε σύγκριση με τους πιο βαρείς δωρικούς προκατόχους του.


Η αρχιτεκτονική του με τις εκλεπτύνσεις, τις δυσδιάκριτες αποκλίσεις από την κατακόρυφο και την οριζόντια κατεύθυνση και με τις αρμονικές αναλογίες.
Ο στυλοβάτης παρουσίαζε ελαφρά τυμπανοειδή καμπύλωση, οι κίονες απέκλιναν από την κατακόρυφο προς το κέντρο του ναού και η συνολική σχεδίαση ήταν πυραμιδοειδής. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχανόταν μία κίνηση προς τα μέσα και προς τα πάνω που μετέτρεπε τον Παρθενώνα σε ένα παλλόμενο οργανικό σύνολο.

Ένα αμυδρό «φούσκωμα» στο μεσαίο τμήμα των κιόνων, απέδιδε οπτικά το γεγονός ότι οι κίονες σήκωναν μεγάλο βάρος. Οι αναρίθμητες αυτές λεπτότητες σχεδιάστηκαν με μεγαλοφυή τρόπο και εκτελέστηκαν με απαράμιλλη μαθηματική ακρίβεια.



Όσοι επιθυμείτε μια εικονική περιήγηση στον Παρθενώνα, επισκεφτείτε το παρακάτω link:
http://www.vgreece.com/index.php?category=1110#vt3

Ο Παρθενώνας .. και η .. Διονυσίου Αρεοπαγίτου πολλά χρόνια πριν.. Εμείς προφανώς δεν υπήρχαμε.. πάντως τίποτα δεν της έλειπε και τότε..

92 σχόλια:

Από Μηχανής Θεός είπε...

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, ιδιαίτερα η επιλογή των χώρων λατρείας των αρχαίων. Σκέψου ακόμα τα εκατομμύρια των προσευχών και ιερών δρωμενων που έχουν λάβει χώρα στον αττικό αυτό βράχο, και ευθυς δύνασαι να εισπράξεις το Μέγεθος της ενέργειας.. Εν τέλει δεν είναι μόνο η ομορφιά που κάνει τόσο ξεχωριστή την Ακρόπολη!

Λακων είπε...

Ωραίο αφιέρωμα.Επιτέλους κάποιος είπε το αυτονόητο.Οτι ο Παρθενώνας είναι δωρικό κτίσμα. Να συμπληρώσω πως οι καρυάτιδες παρίσταναν κοπέλες απο τις Καρυές της Λακωνίας...
Ότι και να ήταν πάντως την αμέσως επόμενη απο την ημέρα που ολοκληρώθηκε ξεκίνησε ο Πελλοπονησιακός πόλεμος.
Και κάτι άσχετο. Πάνω απο την Ακρόπολη δεν πετούν πτηνά!!!

the navigator είπε...

Όμορφη η βόλτα σου...

μου θύμισες και το θέμα με τα νεοκλασσικά και το μουσείο...

φαντάζομαι γνωστό και δεν θα σας κουράσω...

και μια μικρή σημείωση χωρίς ίχνος αντιδικίας...

@λάκων...

έχω πολλές φορές δει περιστεράκια πάνω από τον Παρθενώνα...

πάντα φιλικά...

Roadartist είπε...

@ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ: Σωστά δεν είναι μονάχα η ομορφιά της που την κάνει τόσο ξεχωριστή. Δημιουργημένη τόσους αιώνες πριν και ακόμα μας διδάσκει..

@ Λάκων: Καλημέρα, τελικά αυτό με τα πτηνά ισχύει ή όχι? Το έχω ακούσει κ εγώ ..

@ the navigator:Καλημέρα, ναι το θέμα με τα νεοκλασσικά διχάζει αρκετά. Και εγώ ενώ έγραφα το post το θυμήθηκα :(

Ανώνυμος είπε...

Την καλημέρα μου αρχικά ...ήρθα να σε γνωρίσω και έπεσα πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον ποστ...με ιστορική αξία ...οι φωτογραφίες μου άρεσαν πολύ .

Καλή σου ημέρα.

Disillusa είπε...

Πολύ όμορφο ποστ, γεμάτο εικόνες! Αχ, μόλις έρθω Αθήνα θα περάσω οπωσδήποτε μια (και δυο , και τρεις...) βόλτα από την Διονυσίου Αεροπαγίτου... Μου έχει λείψει!

Καλή σου μέρα!

Roadartist είπε...

Trelofantasmeni καλημέρα!! Καλώς όρισες! Για να με γνωρίσεις καλύτερα, διάβασε όποτε έχεις διάθεση και τα υπόλοιπα posts που έχω ανεβάσει :))

@Disillusa καλημέρα, σε ευχαριστώ! Σε καταλαβαίνω..αν δεν ήμουν ΑΘήνα και εμένα θα μου έλειπε αυτό το κομμάτι της πόλης κυρίως!!

Λακων είπε...

Ίσχυε μέχρι που τοποθετήθηκαν τα μεταλλικά στηρίγματα.

Σπύρος είπε...

Πολύ όμορφη η αναφορά σου αλλά και η ιστορική σου αναδρομή. . . μου θύμησες όμορφες χρονια περιπάτου όταν ζούσα Αθήνα :)...Καλημέρα

- Δεν το ήξερα πάντως αυτό που λέει και ο χρήστης ΛΑΚΩΝ ότι πάνω στην Ακρόπολη δεν πετούν πτηνά.Ενδιαφέρον

Roadartist είπε...

Καλημέρα LOCKHEART και απο εδώ. Δεν ζεις στην ΑΘήνα, δεν το ήξερα. :) Είναι πραγματικά απο τις αγαπημένες μου βόλτες..

Zorba the Greek είπε...

Είχα την ευκαιρία, πρόσφατα, να κάνω βόλτα στη Δ.Αρεοπαγίτου. Μοναδικός δρόμος. Δυστυχώς όμως, το Νέο μουσείο της Ακρόπολης (που όντως έπρεπε να γίνει, ως μέτρο πίεσης γιά την επιστροφή των μαρμάρων) "αφαιρεί" από την αισθητική του ευρύτερου χώρου την αρχαία μεγαλοπρέπεια. Ατυχής η σκέψη να χτιστεί απέναντι απ' την Ακρόπολη ένα γυάλινο μεγαθήριο.

Roadartist είπε...

@ Zorba the Greek συμφωνώ απολύτως. Και εμένα δεν μου άρεσε, δεν κολλάει καθόλου με την αρχιτεκτονική του υπόλοιπου συνόλου της περιοχής. Ας περιμένουμε όμως μέχρι να ανοίξει να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη. Προσωπικά θέλω πολύ να το επισκεφτώ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, απο αναβολή σε αναβολή το πάνε. Και αδημονώ να μπω στην αίθουσα που θα υπάρχουν κενές θέσεις για τα κλεμμένα μάρμαρα..Αντε να δούμε..

Eclipse είπε...

πολύ ενδιαφέρον ποστ, χαίρομαι που "συναντηθήκαμε" :)

Roadartist είπε...

@daisy: σε ευχαριστώ πολύ, ξαναπέρνα όποτε έχεις διάθεση!!

kat. είπε...

συμφωνώ απόλυτα..
αν και έχω μια άσχημη ανάμνηση από τον συγκεκριμένο δρόμο..
ας είναι!!!!

Roadartist είπε...

@ kat: καλημέρα! Τι άσχημη ανάμνηση?> Με κανένα μηχανάκι - αυτοκίνητο..?? Η λέξη Πεζόδρομος στην Αθήνα δεν μπορεί να κατανοηθεί..Αλλά τι να κάνουμε!

giant13 είπε...

Καλημέρα, καλή βδομάδα.

Ωραίο κείμενο και φωτογραφίες.
Οποτε κατεβαίνω στην Αθήνα, φροντίζω να περπατώ στους συγκεκριμένους χώρους και δρόμους της περιοχής.
Μου αρέσει αφάνταστα.

Αυτό που σκέπτομαι πάντως, βλέποντας τα αναπαλαιωμένα νεοκλασσικά κτίσματα, που τα περισσότερα λειτουγούν πλέον σαν καφέ-μπαρ, είναι οι ανθρώπινες φιγούρες που διαδέχθηκαν οι μεν τις δε, στο διάβα του χρόνου.
Σκιές του παρελθόντος, που πόνεσαν, χάρηκαν, έκλαψαν, γέλασαν έξω και μέσα από αυτά τα κτίσματα.

Roadartist είπε...

giant13 πολύ όμορφη σκέψη με τα νεοκλασσικά κτίσματα, στο πως σε προδιαθέτουν κ σε ταξιδεύουν. Θα ήταν όντως ωραίο να ξέρουμε τις μικρές ιστορίες τους..

thanasis είπε...

Όμορφη βόλτα...μου άνοιξες την όρεξη για ταξιδάκι express...πριν λίγο καιρό περπατούσα σε εκείνα τα μέρη και δεν το χόρτασα...

Καλό απόγευμα...

Roadartist είπε...

thanasis καλώς όρισες!..Η Αθήνα σε περιμένει :)

Alexis B είπε...

Καλησπέρα και από μένα.
Είμαι fan του δρόμου αυτού, και ειδικά, Κυριακές πρωϊ, σέ ενα τραπεζάκι, παρέα μέ την ησυχεία, ενα βιβλίο και την αγαπημένη μου μουσικη στο wokman μου, και ένα ζεστό καφέ. Απόλαυση.
Σου προτείνω να κάνεις κάτι.
Βασιζόμενος στο " για να χτιστεί ενα ιερο, χτιζόταν ΜΟΝΟ οπου υπήρχε παλαιότερος, ή όπου όριζαν οι νομοι της πόλης η το μαντείο τών Δελφών" σου προτείνω
Παρε ένα χάρτη σημείωσε τίς θέσεις τών ιερών και ένωσετες μέ ευθέιες γραμμές μετρα τίς αποστάσεις, και θα δείς.......

Roadartist είπε...

Alexis B καλησπέρα. Έχει γίνει ήδη αυτό που λες..και έχω διαπιστώσει οτι ισαπέχουν μεταξύ τους.. Μοιάζει απίστευτο και κάπως περίεργο .. αν αναλογιστείς οτι δημιουργήθηκαν αιώνες πριν.. που λογικά δεν υπήρχαν τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα εμείς..Προφανώς η σοφία τους δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή των ημερών μας. Όσα περισσότερα διαβάζεις, όσο το ψάχνεις, τόσο εκπλήσσεσαι..

Ατθάνα είπε...

όντως ισχύει η αποψη για τα ενεργειακα πεδία...και επίσης δεν είναι τυχαίο που τέτοιοι χώροι έχουν βιαστεί από εκκλησίες...!
να σημειώσω δε, ότι οι κολώνες δωρικού ρυθμού παραπέμπουν στις πτυχές των γυναικείων χιτώνων!
ως καρυάτιδα έχω χαρεί πολύ με το post σου όπως θα κατάλαβες!:)))

φιλιάαααα!

Roadartist είπε...

karyatida καλησπέρα, κ εγώ χαίρομαι που πέρασες! Πολύ σωστή και η παρατήρηση σου για την παραπομπή των κιόνων στις πτυχές των γυναικείων χιτώνων!

Angel Vs Life είπε...

gia kane ena gallopaki na deis apo pote exoume na anevoume ekei. ego as poume kontevo na sympliroso 20etia, an den to exo kanei idi :o)))

Roadartist είπε...

Aχx Angel Vs Life πολύ άσχημο αυτό..Προσωπικά την τιμώ συχνά.. είπαμε είναι κάτι σαν το καταφύγιο μου :) ..

Ra Ma είπε...

Απολαυστικότατη βόλτα!

Παρατηρώ ότι όσοι δεν έχετε την δυνατότητα να είστε εδώ, θέλετε να είστε και εγώ που είμαι εδώ δεν έχω ανέβει μέχρι τον ναό! Ντρέπομαι που το λέω, με έχει φάει η καθημερινότητα (και η βαρεμάρα).

Ένα μουντό πρωινό πριν λίγες ημέρες, καθώς ερχόμουν με το τραμ και βρισκόμουν στην Αρδητού, βγήκε ο ήλιος και στην μουντή εικόνα που είχα από ψηλά φωτίστηκε μόνο ο ιερός βράχος, σαν να είχε πάρει φωτιά! Φοβερό θέαμα. Δυστυχώς δεν είχα φωτο μαζί μου.

Καλή εβδομάδα.

CsLaKoNaS είπε...

Καταπληκτικό blog...Θα περνάω πολύ συχνά και θα σχολιάζω...Από το επόμενο σχόλιο όμως...

:))

H.Constantinos είπε...

Είναι παράξενο, αλλά δεν έχω περάσει από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου από τότε που την πεζοδρομήσανε... Πρέπει να είμαι ο μόνος...
Την θυμάσαι πρίν την πεζοδομήσουν, με εκείνα τα χλωμά, ξεψυχισμένα, αναιμικά φώτα στο πεζοδρόμιο, μέσα στο μισοσκόταδο και την μαύρη την κατάθλιψη...;

Roadartist είπε...

@ Radio Marconi είμαι απο τις τυχερές γιατί μένω πολύ κοντά, για την ακρίβεια 10 λεπτά με τα πόδια. Απο μικρή θύμαμαι να κάνουμε μάθημα και να χαζεύω απο το παράθυρο της αίθουσας του σχολείου τον Παρθενώνα (πολύ πρόσεχα..μια ζωή αφηρημένη..). Την θυμάμαι έντονα αυτή την ανάμνηση ως εικόνα.
Πριν λίγες ημέρες είχα πάρει λεωφορείο και πέρναγα απο κοντά, μόλις είχε σταματήσει η βροχή και είχε βγει ουράνιο τόξο απο πάνω της ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ σκηνή, αλλά ούτε εγώ είχα φωτογραφική:(((

Roadartist είπε...

@ CsLaKoNaS, ευχαριστώ πολύ, θα περιμένω σχολιασμό όμως τώρα ε!! :)

@ H.Constantino: καλά δεν το συζητώ μετά την πεζοδρόμηση άλλαξε τελείως! Αν τη θυμάμαι λέει?? ... Πάντως όντως περίεργο .. μα καλά που βγαίνεις :))) Εντάξει μέσα στο σκ που έρχεται, κανόνισε περατσάδα στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και περπάτημα μέχρι το Θησείο για καφεδάκι..

Ανώνυμος είπε...

ομαρφα αλλα σιγα σιγα αρχιζουμε να χανουμε κομματια της ισροριας μας..παλι καλα που τα εχουμε ακομα ολα αυτα...καλησπερα.

Ra Ma είπε...

Constantine και εγώ επίσης δεν έχω περπατήσει την Αεροπαγίτου πεζοδρομημένη!
Τελευταίες φορές την θυμάμαι... πιωμένοι από τα μπαρ του Θησείου!

Καλό απόγευμα.

Roadartist είπε...

@ Radio Marconi έλα ρε!..

@ argentina:_hellas: ακριβώς έτσι είναι Damian..

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

Να μαι κι εγω σαν ανταποδοση τιμης!

Χωρις να εχω κατι επι τουτου να δηλωσω παρα μονο οτι καπου εκει εξω θα γυρνω και θα "χτυπω" συχνα πυκνα

Μετα τιμης,

Πυγμαλιων.

Roadartist είπε...

Kαλώς όρισες Πυγμαλίων! Ο φαν του Δρογώση σωστά! Όποτε έχεις διάθεση..και μόνο!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

O Angel Vs Life έκανε μια σωστή παρατήρηση... κι' εγώ ντρέπομαι...γιατί έχω περισσότερα χρόνια από εκείνον να πάω...
Και να σκεφτείς πως αρκετά Σ/Κ, Μοναστηράκι, Αέρηδες, Πλάκα είναι η αγαπημένη μας βόλτα με το Γλάρο μου...

ΕΥΓΕ!!! για το ποστ σου και χαίρομαι που σε βρίσκω!!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Roadartist είπε...

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ....... με έχετε κάνει όλοι σας και κοκκινίζω κάθε τόσο με τα γλυκά σας λόγια:))) Να είστε καλά! Πάντως ντροπή σας βρεεεε...κάντε μια βόλτα! Τις Κυριακές νομίζω δεν έχει εισητήριο κ η θέα ειναι καταπληκτική και αν σας αρέσουν οι φωτογραφίες, είναι οτι πρέπει εκεί πάνω!! .. Καλό απόγευμα να έχεις κ εσύ κ ο Γλάρος σου!

BLUEPRINTS είπε...

και τι δεν θα'δινα να μένω αν όχι επάνω ,γύρω από την Δ.Α*., αλλά με την Α.Α** της ούτε σε υπόγειο δε με βλέπω
(*= Διον. Αεροπαγ., **=Αντικ.Αξία για όποιον δεν κατάλαβε)
Πέρα από πλάκα όταν βρίσκομαι πάνω στον βράχο μου δημιουργούνται απίστευτες σκέψεις, κ.ά που χρήζουν τεράστιας ανάλυσης

Roadartist είπε...

BLUEPRINTS καλησπέρα και εγώ θα το ήθελα αλλά δύσκολο όντως. Η με θέα την Ακρόπολη ή με θέα την θάλασσα!

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Καλησπέρα κι από μένα.
Μια βόλτα στην Ακρόπολη προκαλεί δέος. Μια φορά πριν χρόνια γυρνούσα απ' την Αμοργό ξεθεωμένος κι είχε πανσέληνο. Κατεβηκαμε απ' το καράβι και πήγαμε κατευθείαν με τα μπαγκάζια μας στην Ακρόπολη, που ήταν ανοιχτή. Απίστευτη εμπειρία. Και χωρίς να βλέπεις την ασχήμια της Αθήνας από κάτω.

Roadartist είπε...

@ Παράξενος Ελκυστής: Αχ τέλεια! Ακρόπολη + πανσέληνο?? Όντως το βράδυ είναι πιο μαγευτική! Βέβαια και η Αμοργός δεν πάει πίσω :)

Ανώνυμος είπε...

Είναι όντως υπέροχα..λατρεύω να περπατάω εκεί :-)

H.Constantinos είπε...

Κάποτε κυκλοφορούσα στην περιοχή γενικώς από 3 φορές την εβδομάδα έως κάθε μέρα...
Από τότε που άρχισαν οι πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις, αναπλάσεις, απαγορεύσεις, αστυνομεύσεις τέλος...
Ούτε με το μηχανάκι δεν μπορείς να πάς!
Και δεν μπορώ τα ΜΜΜ...
Παραλία forever and ever, αμήν!

Δημήτρης είπε...

Σ' ευχαριστώ για το "πέρασμά" σου απ'τη σελίδα μου και την "πρόσκληση", Roadartist.
Είναι απίστευτος ο αριθμός των σχολίων δεδομένου του πόσο πρόσφατα άνοιξες το blog!! Έχεις επικοινωνιακό ταλέντο φαίνεται... Κι επειδή είδα στο προφιλ σου ότι ψάχνεις για απασχόληση, το έχεις σκεφτεί για προθυπουργός; :-)

Roadartist είπε...

@ Βιργινία: Και εγώ το ίδιο!

@ H.Constantinos: υπάρχουνε καβάτζες μην νομίζεις.. :)) Αξίζει ψάξτο λίγο καλύτερα :)

@ Δημήτρης: Χα!! Καλά είσαι φοβερός! Καταρχήν σε ευχαριστώ πολύ για το πέρασμα (ελπίζω να μείνεις..) και κατά δεύτερον να είσαι καλά για τα γλυκά σου λόγια. Μωρέ δουλειά να είναι, και ότι να είναι.. :)) Τώρα θυμήθηκα την Θεοπούλα στο Παρά Πέντε, που μίλαγε με τον Πρωθυπουργό και του απαντάει "α, όχι και δημόσιος υπάλληλος", άσχετο αλλά μου ήρθε.. Να είσαι καλά Δημήτρη :)

Ανώνυμος είπε...

η περιήγηση στο χθες και το σήμερα με τη συνοδεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, χαρίζουν στο αύριο μια νοσταλγία.......σ΄ευχαριστώ καλλιτέχνη

Aντώνης είπε...

Είναι τόσο όμορφη αυτή η διαδρομή και αυτό δεν το λέω από εθνική υπερηφάνεια απλά έχει το τοπίο μια γοητεία μοναδική! Να τριγυρνάς εκεί γύρω και γενικώς όμορφες βόλτες να κάνεις!

Roadartist είπε...

@ Ηλιογράφος: :)) ... .....


@ Aντώνης: ακριβώς έτσι.. και εσύ..

Mh Xeirotera είπε...

Meno poly konta s' auto to dromo ke ton perpato kathimerina... einai to iremistiko mu :)

Kalhmera!

Roadartist είπε...

@ Mh Xeirotera: Πόσο σε καταλαβαίνω! Kαλημέρα!

Tradescadia είπε...

Είναι στ'αλήθεια πανέμορφη αυτή η βόλτα. Και νιώθεις πραγματικά λες κι είσαι αλλού! Μακάρι να μπορούσα να την έκανα συχνότερα...Καλημέρα!

Roadartist είπε...

Tradescadia καλημέρα! Στο χέρι σου είναι μέσα στο σκ αν έχει καλό καιρό να την χαρείς! Είναι τσάμπα!!!! :))))

αντωνης είπε...

πραγματι αξιζει αυτη η βολτα, ειναι απο τα λιγα σημεια του κεντρου που μου αρεσουν.
road, "εγραψες" και παλι :)))

roadartist είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Roadartist είπε...

Να είσαι καλά a.g, καλημέρα!
Πως πέρασες στην συμπρωτεύουσα? Ωραία τα ταξιδια..αλλά το καλύτερο δεν είναι όταν γυρίζεις?..

Μετεωρίτης είπε...

Καλημέρα,
πολύ ωραίο το post, τόσο ωραίο, που θέλω να κάνω κοπάνα και να βγω να περπατήσω στο θησείο, να πιω ζεστή σοκολάτα και να περιμένω να βραδιάσει καθώς περπατάω από θησείο-Μοναστηράκι-Σύνταγμα...

Καλημέρα!
Πολύ ωραίο το αφιέρωμα, μπράβο.
Καμιά φορά ΕΙΝΑΙ δίπλα μας κάτι και το προσπερνάμε...

Roadartist είπε...

Kαλημέρα Μετεωρίτη! Όντως ωραία θα ήταν..και ειδικά σε συνδιασμό με την αίσθηση της κοπάνας..θα ήταν πολύ πιο όμορφη η βόλτα :) Δυστυχώς τις περισσότερες φορές το προσπερνάμε..

Λωτοφάγος είπε...

Μήπως αν επισκεπτόμαστε μια φορά το χρόνο την Ακρόπολη γίνουμε καλύτεροι Αθηναίοι; Πρέπει να ισχύει αυτό με την ενέργεια γιατί, αν παρατηρήσεις, οι παλαιοχριστιανικοί (κυρίως) ναοί χτίζονταν πάνω απο αρχαίους, ενώ θα μπορούσαν απλώς να τους καταστρέψουν και να χτίσουν αλλού! Άρα κάτι ήξεραν! Εξαιρετικές φωτογραφίες όπως πάντα!

αντωνης είπε...

μια χαρα ηταν στη Θεσσαλονικη, οπως ολες τις φορες που εχω παει.

Ωραία τα ταξιδια..αλλά το καλύτερο δεν είναι όταν γυρίζεις?..

Ωραια ειναι παντα τα ταξιδια, δεν συμφωνω οτι το καλυτερο ειναι οταν γυριζεις.

Roadartist είπε...

@ Λωτοφάγος: Καλημέρα! Όντως γι'αυτό και τα περισσότερα αρχαία μνημεία έχουνε υποστεί τόσες καταστροφές..Και η Ακρόπολη λεηλατήθηκε άσχημα απο τους χριστιανούς..επειδή θέλανε να πολεμήσουν τον ειδωλολατρισμό.. Πριν 3 χρονια, είχα παρακολουθήσει μια ξενάγηση στην Ακρόπολη, όπου μας τα ανέλυσε όλα αυτά ο ξεναγός.

@ a.g. Εντάξει οκ πάω πάσο.. Εχω καιρό να φύγω μάλλον :)

Maria Mikro Analogo είπε...

Οι Κυριακάτικες κυρίως βόλτες στην Αρεοπαγίτου είναι σκέτη απόλαυση. Αν τις συνδυάσεις και με ένα καφεδάκι στο Θησείο τότε φτιάχνεις την τέλεια Κυριακή :-) Καλημέρες!
υ.γ. αυτό για τα πουλιά το έχω ακούσει κι εγώ αλλά δεν το έχω διασταυρώσει.
υ.γ.2. πικρή ιστορία το νεοκλασικό...

Ανώνυμος είπε...

όποτε περπατάω εκεί,μου έρχονται στο μυαλό στιγμούλες ζωής..άραγε σκέφτεσαι πόσα άτομα έχουν περάσει απο κει ,πόσο συναισθηματικά φορτισμένα να ήταν,τι στιγμές να ζούσαν;

Roadartist είπε...

Kαλημέρα Μαρία..Θα τα γκρεμίσουν το δήλωσε κ ο Λιάπης .. :((

Roadartist είπε...

@ Βιργινία:Ακριβώς! Μα απο αυτό κ μόνο ο τόπος δεν είναι πάρα πολύ φορτισμένος ενεργειακά? Εγώ πολλές φορές ξέρεις τι άλλο σκέφτομαι? Τους φιλοσόφους και τους ρήτορες που περπατούσαν στα ίδια χώματα με εμάς, εκεί ακριβώς κάτω απο το βράχο της..Δεν είναι καταπληκτικό?

Ανώνυμος είπε...

Διονυσίου Αεροπαγίτου, σε ένα παγκάκι έγω και ο αυτός...
Από τις ωραιότετρες βραδιές...
Α.

Roadartist είπε...

@ άγνωστος: αχ αυτά δεν είναι?? Αυτά δεν αξίζουν μωρέ στη ζωή?!!

Ανώνυμος είπε...

τι φανταστικά που θα ήταν, αν είχε μείνει ο χώρος γύρω απο τον βράχο, έτσι γυμνός, όπως στην τελευταία φωτογραφία. με χώμα δένδρα και σκίνα.

τέλεια

Roadartist είπε...

ammos sta malia mou όντως με περισσότερο πράσινο..και στο βάθος να μπορείς να διακρίνεις τα βουνά τριγύρω..

piece de resistance είπε...

agapimenos topos o dromos aftos oreo post....

Roadartist είπε...

@ piece de resistance: χαίρομαι :)

Matrix είπε...

Καλησπέρα,

Τη μαγεία του συνδυασμού Θησείο, Ακρόπολη, Διονύσου Αρεοπαγίτου, στήλες Ολυμπίου Διος, την ένιωσα στο τερματισμό ενός γύρου Αθήνας.

Σαν να πέρναγε το βιβλίο της ιστορίας μπροστά μου.

Ενώ κάθε μέρα με την κίνηση, τα κορναρίσματα την βιασύνη, ούτε γυρνάμε να κοιτάξουμε.

Roadartist είπε...

@ Matrix Kαλώς όρισες!! Φαντάζομαι θα είναι καταπληκτική εμπειρία. Σίγουρα με το αμάξι και όλη αυτή τη τρέλα δεν καταλαβαίνεις τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω περπατήσει ποτέ εκεί!
Θα το προσπαθήσω και θα σας πω εντυπώσεις.. ;)

Dr_MAD είπε...

Πολύ όμορφο post ;-)
Ως μισός (βιολογικά) Ελληνας και ως κάτοικος της Ελλάδας για λιγότερα από 4 χρόνια, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η θέα/αύρα του μυθικού βράχου για όλους εμάς που ζήσαμε εκτός είναι από τα στοιχεία που μας κάνουν να χαιρόμαστε που γυρίσαμε/ανήκουμε εδώ. Επειδή μένω Σαλλλόνικα ομως έχω πάει 3 φορές μόνο. Στο Hooters περισσότερες φορές έχω πάει ρε γμτ :-(

PS: Δεν καταντάμε σαχλοί τελικά? Και φαντάσου ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να είμαστε ρομαντικοί

PS: Λάκωνα ελπίζω να μην είναι φιδιά αυτό με τα πουλιά, γιατί το έχω διαδόσει σε όλους μου τους γνωστούς

Βάσσια είπε...

roadartist,

Επειδη ζω δίπλα στο Ναό του Ποσειδώνα και στο αρχαίο θέατρο του Θορικού και στις αρχαίες στοές.....
όλοι αυτοί οι περίπατοι είναι για μένα μαγικοί.
Αυτή η Ελλάδα μας οφείλει να προάγεται.

ceralex είπε...

Πολύ ωραίο το αφιέρωμα αγαπητή!
Η τελευταία φωτογραφία με πάγωσε!
Τι προτιμάς? Tώρα ή τότε?
Με ό,τι συνεπαγεται αυτο...

Αιολος είπε...

Άραγε τότε πουλούσαν πασατέμπους οι πλανόδιοι;

Roadartist είπε...

@ MAD: Καλώς όρισες στη παρέα! Σίγουρα φαντάζομαι για τους Έλληνες που έχουνε ζήσει στο εξωτερικό, ίσως σημαίνει και περισσότερα απο κάποιον που μένει και δίπλα.. γιατί το έχουνε στερηθεί!..Πίστεψε με και οι 3 φορές καλές είναι για κάποιον που δεν μένει ΑΘήνα.. Εδώ πολλοί που μένουνε δίπλα και το αγνοούνε! Είναι πραγματικά κρίμα, γιατί αξίζει. Σήμερα το απογευματάκι είχα μια δουλειά εκεί κοντά και πέρασα την Δ. Αρεοπαγίτου. Έβρεχε, ο πεζόδρομος άδειος..μόνο τα αδέσποτα ζωάκια (άλλο χαρακτηριστικό κ αυτό των αρχαίων.. έχω φωτογραφίες απο τα μνημεία του Παρθενώνα με γάτες να λιάζονται καινα χουζουρεύουν πάνω στα μάρμαρα!!-τέλειο?!)
Όσο για το σχόλιο του Λάκωνα, το έχω ακούσει και εγώ. Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύει. Μάλιστα είχε αφιερώσει και ο Χαρδαβέλλας μια εκπομπή για αυτό..[που σε κάτι τέτοια είναι.. μανούλα!!:]

@ Ο μικρός Νικόλας: "Μικρέ Νικόλα" (τι μου θύμισες τώρα..βιβλιαράκια παιδικά που τα διάβαζα μονομιάς!) καλώς όρισες! Να πας μέσα στο σκ, και να μας πεις απο Δευτέρα εντυπώσεις..Θα περιμένουμε!

@ Vassia: α, καλά ο ναός του Ποσειδώνα είναι άλλη περίπτωση!Τι να πω.. Συμφωνώ οτι πρέπει να προάγονται και όσοι δεν έχουνε ανακαλύψει την ομορφιά τους, να σπεύσουν! Πλάκα-πλάκα μου έχει λείψει πολύ μια βόλτα μέχρι το Ναό του Σουνίου και μετά καφεδάκι απέναντι, με θέα τη θάλασσα! Καταπληκτικά! Τι μου θύμησες τώρα! Πανσέληνο του Αυγούστου με κάτι φίλους είχαμε παει (είχε βραδιά πάνω στο Ναό με συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου), ωραίες μπαλάντες, κρασάκι και απο κάτω να βλέπεις τα καράβια να διασχίζουν το πέλαγο, τέλεια!!!!

@ ceralex: Πολύ δύσκολη ερώτηση. Δεν ξέρω. Αν το δεις απο την άποψη του περιβάλλοντος, της ανεμελιάς, του καλύτερου και ποιοτικότερου τρόπου ζωής, σίγουρα τότε. Αν σκεφτείς όμως τι έχει περάσει αυτή η πόλη όλα εκείνα τα χρόνια (είδες τη σύντομη ιστορική αναφορά), τη φτώχια, τις επιθέσεις και τις τόσες καταστροφές που έχει δεχτεί, τότε ίσως να διανύουμε μία απο τις πιο ειρηνικές εποχές (που θα έχει δει και....η ίδια η Ακρόπολη!). Οπότε μάλλον θα προτιμήσω την ειρήνη και τις βόλτες κάτω απο τη σκιά της με την αναπόληση των καλών στιγμών των παλαιότερων ετών :)).. και ας έχω το νέφος, τη κίνηση .. κλπ.. Εσύ?

Roadartist είπε...

@ αίολε: Αυτό δεν το είχα σκεφτεί :) ποτέ δεν ξέρεις!.. Δεν ξέρω αν θα ήταν πασατέμπους, κάτι θα πουλούσαν και τότε σίγουρα!:)

Shades είπε...

Αυτή είναι η μαγεία στο blogging.. εκεί που νομίζεις ότι ξέρεις τα καλά κατά τη γνώμη σου blog ανακαλύπτεις ένα χώρο που υπάρχει καιρό και είναι αξιόλογος.
Χαίρομαι που με το σχόλιό σου μου έδωσες την ευκαιρία να σε διαβάσω..
Καλώς σε βρήκα.

Roadartist είπε...

@ Shades: Καλώς ήρθες και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Μόνο που δεν υπάρχει αυτό το blog καιρό. Το δημιούργησα στα τέλη Οκτωβρίου. Οπότε είναι κ εύκολο να δεις τι έχω ήδη ποστάρει μέχρι τώρα, για να έχεις πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Και εγώ σε ευχαριστώ που πέρασες.

thanasis είπε...

Κάποια στιγμή θα κατέβω...το έχω στο πρόγραμμα...το πότε δεν ξέρω...

Pan είπε...

Λόγω υπερβολικού φόρτου δουλειάς τις δύο προηγούμενες ημέρες δεν έκανα την συνηθισμένη μου νυχτερινή βόλτα στην Αρειοπαγίτου.
Και νιώθω πολύ άσκημα γι'αυτό.

Roadartist είπε...

@ thanasis: με το καλό :))

@ Pan: α, εσύ είσαι χειρότερος απο εμένα! Κάθε βράδυ??....

Dr_MAD είπε...

Θα σε παρακαλούσα πολύ να μπεις στον κόπο και να μου κάνεις attach σε ένα mail κανα2 photo με γατόνια να λιάζονται στον Παρθενώνα. Promise δε θα διαρρεύσουν! Θέλω! Ω Θέλω!

[...] slourp [...]

Roadartist είπε...

mad μου θα το κοιτάξω και θα τα λάβεις μόλις τα εντοπίσω στα cd τους!!

Roadartist είπε...

Μόλις διάβασα ένα σχετικό άρθρο για τα κτίρια της Δ. Αρεοπαγίτου
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=16053
Αν θέλετε μπορείτε να υπογράψετε υπέρ των Κτιρίων στο παρακάτω χώρο:
yperareopagitou.blogspot.com

ceralex είπε...

Εγώ θα συμφωνήσω αν και...
Βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση που όλα μπορούμε να τα απολαύσουμε και να κάνουμε και κριτική για το αν μας αρέσει έτσι ο πεζόδρομος, για το αν το μουσείο είναι καλό, για το αν τα δρώμενα εκει έξω έχουν ενδιαφέρον...
Έχω μια εμμονή με το παρελθόν...Προσπαθώ χρόνια να την ελλατώσω και κάτι έχω καταφέρει. Ίσως θα προτιμούσα το τότε γιατί όλα θα ήταν πιο ανθρώπινα. Όταν υπάρχει ο φόβος για επιβίωση όλοι ερχόμαστε πιο κοντα. Θα ήμασταν μέσα στην ιστορία.
Τώρα απλώς προσπαθούμε να κατανοήσουνε και ΑΝ προσπαθούμε. Έχει να κάνει και με το πόσο το ψάχνει ο καθένας. Με το αν τον μάθανε να θέλεινα ψάχνει για το παρελθόν και την ιστορία του τόπου που ζει.

¨Οπως και σήμερα 17Νοεμβρη, δεν είχα καν γεννηθεί! Μα θα ήθελα να ήμουν εκεί.Τοτε το '73. Και όχι σήμερα το απογευματάκι στην πορεία που... δεν πηγα...
Θέλω να σου πω αγαπητή πως μιλάμε και κρίνουμε πάντα εκ του ασφαλούς.
Μακάρι ο κύρος γρανάζης να ήταν φίλος μου. Τότε θα μπορούσα να μπω στη μηχανή του χρόνου.
Κι οταν γύριζα κι άμα γύριζα μπορεί και να το βούλωνα!!!

Roadartist είπε...

@ ceralex: Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη αγαπητή ceralex. Ίσως επειδή είμαστε κοντά ηλικιακά,να μπορώ να σε καταλάβω. Έχω νιώσει πολλές φορές κ εγώ έτσι. Η εποχή που διανύουμε έχει μια παράξενη εώς και αβάστακτη νωχελικότητα. Δεν συμβαίνει κάτι πρωτοποριακό, ακόμα θαυμάζουμε και ανασαίνουμε απο τα κατορθώματα των προγόνων μας. Δεν κάνουμε κάτι όμως για να τους μοιάσουμε, αλλά ουσιαστικά αναμασάμε το παρελθόν..και μάλιστα κ αυτό γίνεται μόνο απο όσους ενδιαφερόνται γι'αυτό, κ αυτοί δεν είναι η πλειοψηφία. Οι πιο πολλοί δεν έχουνε πάει κάν στην Ακρόπολη και ας μένουνε λίγα στενά παρακάτω.. Έχεις δίκιο λοιπόν απο αυτή την οπτική. Η φράση που έγραψες "Όταν υπάρχει ο φόβος για επιβίωση όλοι ερχόμαστε πιο κοντα. Θα ήμασταν μέσα στην ιστορία", έχει μεγάλη δόση 'αλήθειας'. Είχα διαβάσει μια συνέντευξη που είχε δώσει ο μεγάλος Μπιθικώτσης πριν πεθάνει. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, στο αν του αρέσει η σημερινή εποχή .. είχε δηλώσει το εξής εκπληκτικό "ένας πόλεμος μάς χρειάζεται"..Δεν ευχόταν βέβαια να κυρηχθεί πόλεμος, αλλά εννοούσε οτι παλιά λόγω των δυσκολιών όλοι ήταν πιο κοντά, πιο ΑΝΘΡΩΠΟΙ, πραγματικά ενωμένοι, ζούσαν δεν επιβίωναν απλά, όπως σήμερα. Απο αυτή την άποψη έχεις απόλυτο δίκιο!

seizeTHEsky είπε...

Μπράβο σου και γι' αυτό το ποστάρισμα! Πράγματι είναι από τα ομορφότερα σημεία της πόλης. Η Αθήνα έγινε πιο όμορφη με την πεζοδρόμηση αυτή που φτάνει ως την Πειραιώς. Και εμένα μου αρέσει πάρα πολύ, έστω μόνο και για μια βόλτα. Επίτελους, το έχω πει πόσες φορές, αυτός ο πεζόδρομος έκανε πιο ανθρώπινο το κέντρο της πόλης.

Roadartist είπε...

@ seizeTHEday: Χαίρομαι που συμφωνείς! Και εγώ πιστεύω οτι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για "φόρτωμα μπαταριών", και για περπάτημα..Όλες τις εποχές και όλες τις μέρες :))

Related Posts with Thumbnails