31 Οκτωβρίου 2007

Δεν... δεν... ...είμαι Έλληνας...

Με αφορμή το παραπάνω σκίτσο του Κυρ.... αναρωτήθηκα σήμερα πόσες φορές έχω βρεθεί σε ανάλογη θέση… Εσείς? Πόσες φορές έχετε σκεφτεί να εγκαταλείψετε αυτή τη χώρα?
Πόσες φορές έχετε ονειρευτεί την ζωή σε μια πόλη γεμάτη πράσινο, γεμάτη ευκαιρίες, δίχως καυσαέριο, κορναρίσματα, φωνές, χειρονομίες κλπ..
Πόσες φορές διασχίζετε το δρόμο και εύχεστε να σταματήσει ο οδηγός και να μη περάσει με κόκκινο.. ??
Πόσες στιγμές αναρωτιέστε πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σας σε μια χώρα με πραγματικό κράτος πρόνοιας, με ‘υγιή’ νοσοκομεία, με ‘ασφάλεια’ υγείας, με ποιότητα καθημερινότητας.
Σε μια χώρα που οι δουλειές να είναι ανοικτές σε όλους, προσιτές σε κάθε ηλικία, όλοι κοντά στους νέους. Που το κράτος «θα σέβεται το πολίτη»…....
Με πάρκα, με ποδηλατοδρόμους?
Δημόσιες υπηρεσίες με καταρτισμένους, ευγενικούς υπαλλήλους?
Αλλού πράγματα αυτονόητα.. στην Ελλάδα του 2007 νομίζω πως όχι.

28 σχόλια:

Aντώνης είπε...

Καλώς σε βρήκα! Δεν μορώ να πω δυστυχώς το ίδιο κάθε που έρχομαι σε επαφή -κι ούτε καν επαφή φορές φορές- με τον επαίσχυντο τούτο Ελληνότυπο, τον μόνο που τείνει να επιβιώνει στις μέρες μας!

DarkChild είπε...

σύμφωνα μαζί σου και επαυξάνω...αμέτρητες φορές έχω συλλογιστεί να φύγω από εδώ και να πάω κάπου μακρία,όχι κατ'ανάγκην σε μία χώρα πρώτης κατηγορίας, αλλά σε ένα κράτος με φτωχούς χωρικούς που αγαπάνε τον τόπο τους και ζούνε πιο απλά και αληθινά από μας τους "πολιτισμένους"...γιατί ακόμα και σε κράτη που αναφέρεις και εσύ(δεν υπάρχουν πολλά βέβαια)οι άνθρωποι απλώς υπάρχουν, δεν ζούν!!!!!!

Roadartist είπε...

@ Αντώνη:.. καλώς τον! άσχετο αλλά χάζευα το blog σου και ήθελα να σου πω οτι μου άρεσε πολύ η φράση που έχεις "Αν η καρδιά μπορούσε να σκεφτεί, θα σταματούσε" Φ. Πεσσόα.
Πέρνα απο εδώ συχνά :)

@darkchild ..άσε απορώ με την αντοχή μας.. Είδα εχτές Λαζόπουλο και τελικά τον παραδέχομαι, είναι ο μόνος που τους τα χώνει! Πρέπει να ξυπνήσουμε κάποια στιγμή.. Εγώ να δεις πόσες φορές θέλω να φύγω, αλλά πάντα.. μένω!

lo-li είπε...

"Η μεγαλύτερη τρέλα είναι να μην κάνεις τρέλες, να μην είσαι ο εαυτός σου, να μη γελάς, να μην ονειρεύεσαι, να μην ταξιδεύεις, να..........." Μόνο και μόνο γι αυτό οι επισκέψεις μου θα είναι συχνές απο δω και πέρα:-) (όχι αυτό δεν είναι απειλή) Έλα πάρε κάτι σοκολατάκια με μαστίχα από τα πάτρια εδάφη έτσι γιατί δε μπορούσα να έρθω μ άδεια χέρια!

Όντως συμφωνώ με όλα αυτά που λες..αλλά μάλλον αυτή είναι η γοητεία του Ελλαδιστάν: ΝΑ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗ ΜΙΣΟΥΜΕ!

αντωνης είπε...

Oχι, δεν το εχω σκεφτει ποτέ να κανω απο την Ελλαδα. Αλλά όσο περνούν τα χρόνια, σκέφτομαι οτι πολυ θα μου άρεσε να είχα την ευκαιρία να την κάνω από την Αθήνα. Νομίζω ότι τα ερωτήματα αυτά γεννιούνται πολύ συχνότερα στους ανθρώπους που ζουν στην Αθήνα, όπου οι συνθήκες ζωής πολλές φορές συνθλίβουν τους κατοίκους της.
Καλή αρχή road!

Roadartist είπε...

@lo-li σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.. Νομίζω πως μπορείς να φανταστείς πόσο θέλω να τα ακούω ειδικά τώρα στην αρχή!.. Θα χαρώ πραγματικά πολύ να τα λέμε, άλλωστε γι'αυτό δημιούργησα το blog για να βρω ομοιδεάτες τρελαμένους φίλους, που κάπου είναι κρυμμένοι εκεί έξω :)

@ a.g Εγώ τελευταία έχω αποκτήσει μια σχέση αγάπης-μίσους με την Ελλάδα. Απο την μία τη λατρεύω (για διάφορους λόγους που θα αναλυθούν.. κάποια στιγμή), αλλά όμως έρχονται αυτές οι στιγμές που με τρελαίνει η αγένεια, το κυκλοφοριακό, η ανύπαρκτη παιδεία, τα νοσοκομεία, η αδικία, η διαφθορά.. η έλλειψη κουλτούρας στη χώρα που γέννησε τη κουλτούρα!!! Υπάρχουν άπειρα πράγματα που μου χαλάνε τη καθημερινότητα μου.. αλλά υπάρχει π.χ. αυτός ο υπέροχος ήλιος.. a.g όσο για το να αφήσεις την Αθήνα, ίσως να το κάνω στο μέλλον.. Δεν ξέρω..

Πέπε είπε...

Γεια σου, Roadartist. Καλορίζικο!

Μ' αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Αντίθετα, δε μ' αρέσουν αυτοί που όλο και συχνότερα λένε "η Ελλάδα είναι χάλια" ή "η Αθήνα είναι χάλια" και μένουν σ' αυτό ή, αν είναι να κάνουν κάτι παραπάνω, αυτό είναι απλώς να φύγουν. Βέβαια θα μου πεις, εκείνοι φταίνε; Ίσως να μη φταίνε, αλλά ο καθένας μπορεί να σώσει το Ρωμέικο. Εσύ ή εγώ ή ο Α ή ο Β δεν έχουμε ίσως τη δύναμη να φτιάξουμε ποδηλατόδρομους ή να μάθουμε τρόπους στον κάθε κάφρο συμπολίτη μας που περνάει με κόκκινο ή παρκάρει σχεδόν πάνω στο κεφάλι μας, έχουμε όμως τη δύναμη να κοιτάξουμε αυτό τον υπέροχο ήλιο που λες και να αγαπήσουμε τον τόπο μας με τα ελαττώματά του. Και αυτό θα τον κάνει μια ιδέα πιο όμορφο.

Υ.Γ. Δε ζω στην Αθήνα. Από εκεί είμαι, την αγαπώ πάρα πολύ, έφυγα προ τεσσάρων ετών όχι γιατί δεν άντεχα αλλά γιατί ήθελα να δω και κανένα άλλο μέρος, και είμαι πολύ ευτυχής που ζω τώρα σε χωριό, αλλά εξίσου ευτυχής είμαι όποτε επισκέπτομαι την πόλη μου, στην οποία θα γυρίσω κάπόια στιγμή οριστικά.

Roadartist είπε...

@ Πεπε. Αναγνωρίζεις οτι η ΑΘήνα έχει προβλήματα, λες οτι η φυγή δεν είναι λύση..όμως εσύ έφυγες!.. Και κατά τη γνώμη μου πολυ καλά έκανες. Και εγώ αγαπάω την Αθήνα, τα διάφορα στέκια και τα όποια πολιτιστικά της..αλλά όπως ήδη είπα, υπάρχουν στιγμές που πραγματικά με τρελαίνει! Θα μπω στο blog σου να διαβάσω την καθημερινότητα στο χωριό! Δεν ειναι και εύκολο όμως όλοι να φύγουμε.. Σωστά?

Jason είπε...

Όταν ήμουν πιο μικρός, πίστευα ότι ποτέ δε θα μπορούσα να ζήσω μακριά από εδώ.
Μεγαλώνοντας, διαπιστώνω με χαρά το αντίθετο... :)

Roadartist είπε...

Jason τελικά προσωπικά μακάρι να μπορούσα να έφευγα και ΤΩΡΑ!

Crazy Tourists είπε...

Δυστυχώς πολλές φορές....
Καλημέρα!

CrazyTourist2

Crazy Tourists είπε...

Α! Και ακόμα πιο δυστυχώς ζω στην Αθήνα...

CrazyTourist2

Roadartist είπε...

Crazy Tourists πραγματικά θα επανέλφθω σύντομα ίσως και το βραδάκι με παρόμοιο θέμα, γιατί σήμερα έζησα την απόλυτα σουρεαλιστική κατάσταση του δημοσίου νοσοκομείου...... Νεύρα κρόσσια..

Μετεωρίτης είπε...

Καλημέρα,
έχω σιχτιρίσει άπειρες φορές για την "παιδεία" μας.
Δυστυχώς, την αγαπώ πολύ τη βρωμο-χώρα μας για να την απαρνηθώ.

Θέλω να πιστεύω πως η νέα γενιά, όλο και κάτι διαφορετικό θα κάνει.
Μπορεί να κάνει κι αλλιώς;
Τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά... για όλο τον κόσμο.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Roadartist είπε...

@μετεωρίτη: Και εγώ την αγαπώ! Για αυτό και στενοχωριέμαι. Το προσπαθώ.. λέω να δίνω τόπο στην οργή..αλλά τελικά αυτό το λάθος κάνουμε οι Έλληνες, είμαστε πάρα πολύ ανεκτικοί! Τελικά πρέπει να αρχίσουμε να ξυπνάμε.
Καλό μήνα και σε σένα!

moukelis είπε...

Καλό μήνα!Δεν είναι παιδιά μόνο οι μεγαλουπόλεις όπως η Αθήνα που υποφέρουν...Στην επαρχία είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα.Εγώ ζούσα μια πενταετία Θεσσαλονίκη,και το καλοκαίρι που γύρισα Βόλο σχεδόν απελπίστηκα...Δεν έχει λεωφορεία,δεν έχει θέσεις πάρκινγκ,δε μπορώ να ανακυκλώσω,δε μπορώ να περπατήσω σαν πεζός με ασφάλεια,παντού βλέπεις ζώα πατημένα ή νεκρά από φόλες...Στην αρχή είχα απογοητευτεί πάρα πολύ.Μετά αποφάσισα ότι η απογοήτευση και η απελπισία δε βοηθάνε πουθενά.Και κάνω ό,τι μπορώ για να διορθώσω τα πράγματα.Και επιμένω.Κι ας μη μου λένε ποτέ "ευχαριστώ" στα καταστήματα,εγώ λέω "παρακαλω".Κι ας θεωρούνε παράξενο το ντύσιμό μου,ή τη διάθεσή μου,εγώ συνεχίζω να τους χαμογελάω,κι ας μην καταλαβαίνουν που τη βρίσκω τόση χαρά.Ε,τη βρίσκω,άμα ανοίγατε κι εσείς λίγο τα μάτια σας και χαζεύατε τα παιδάκια στο πάρκο κανένα δεκάλεπτο κάθε μέρα,θα τη βλέπατε κι εσείς.Κι ας μου πετάνε τα βιβλία που απελευθερωνω σε κάδους,εγώ απελευθερώνω διπλάσια.Που θα πάει,θα αλλάξουν τα πράγματα.Αρκεί να μην απελπιζόμαστε και να προσπαθούμε.
Καλή αρχή!

Roadartist είπε...

@ Μoukelis: Σε ευχαριστώ για την άποψη σου! Συμφωνώ απόλυτα στη θέση σου για τη χαρά που μπορείς να βρεις π.χ. οταν χαζεύεις ένα παιδί να παίζει σε ένα πάρκο! Υπέροχη σκέψη! Όμως δεν πρέπει να γίνουν κάποια βήματα προς το καλύτερο σε όλη την Ελλάδα? Και η επαρχία έχει προβλήματα δυστυχώς, εκεί όμως υπάρχει ακόμα φύση..

the_sailor είπε...

Νομίζω πως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι πεισματικά να επιμένουμε στην συμπεριφορά που θεωρούμε σωστή.
Ας αρχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στον πεζό στις διαβάσεις, ας ανακυκλώνουμε τα υλικά που επιτρέπει ο δήμος μας...

Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε "αφού το κάνουν οι άλλοι γιατί όχι και εγώ;", "κορόιδο είμαι εγώ;" και να υιοθετήσουμε και εμείς ανόητες συμπεριφορές που κατακρίναμε μέχρι χθες.

Αν λοιπόν επιμείνουμε, μπορεί να έρθει στιγμή που τα πράγματα θα είναι καλύτερα απ' ό,τι είναι τώρα.

Roadartist είπε...

@ Τhe Sailor: Σωστά, πραγματικά χαίρομαι που βλέπω να εκφράζονται ομόφωνες θέσεις με τις δικές μου! Είναι πανέμορφο να μάθουμε να αγνούμε το κακό και να αντιστεκόμαστε στη μιζέρια!

Σοφία είπε...

Είμαι της άποψης ότι όπου και να ζεις, τα πράγματα είναι δύσκολα. Παράδεισος δεν υπάρχει επί της γης. Το μόνο που αλλάζει είναι τα προβλήματα.

Από εκεί και πέρα είναι πολύ βασικό να επιμένεις και να απαιτείς αυτό που είναι σωστό, αντί να αφήνεσαι να σε παρασύρει η μετριότητα. Έτσι μόνο αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο, και όχι (μόνο) με τις γκρίνιες.

Roadartist είπε...

Σοφία σίγουρα υπάρχουν χώρες με χειρότερη κατάσταση απο αυτή της Ελλάδας. Πουθενά δεν είναι τέλεια. Το θέμα είναι όμως με το όμως συγκρινόμαστε ως προς το ήθος, τη κουλτούρα, την ευγένεια, την κοινωνική δικαιοσύνη.. κλπ..Στιγμές απο τη καθημερινότητα σε οδηγεί στην γκρίνια, θες δε θες.. απο το που θα βγεις το πρωί στο μποτιλιαρισμένο δρομο, που θα μπεις στο λεωφορείο (και θα βλέπεις να σφάζονται για μια θέση).. Το θέμα ειναι να μπορείς να ανταπεξέρχεσαι, να συνεχίζεις, να παλεύεις, να μην αφήνεις την μετριότητα να σε αγγίζει! Να συνεχίζεις και να μην αφήνεις κανένα να σβήσει το χαμόγελο απο τα χείλη σου. Οσο μπορείς :))

Σοφία είπε...

Δεν εννοούσα ότι υπάρχουν χώρες που είναι χειρότερες από την Ελλάδα. Εννοούσα ότι όπου και να ζεις, η καθημερινότητά σου θα είναι γεμάτη προβλήματα. Διαφορετικά στην κάθε χώρα (ή ακόμα και στην κάθε πόλη) αλλά εν τούτοις προβλήματα.

Όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας.

Roadartist είπε...

Και εγώ συμφωνώ στο οτι παντού θα υπάρχουν προβλήματα. Ακόμα που λέει ο λόγος και στον παράδεισο μπορεί να σε πιάσει πλήξη! :)) και αυτό να δεις ως πρόβλημα! :) Αλλά υπάρχουν όρια! Αγαπάω την Αθήνα, όμως κάποιες στιγμές - όπως π.χ. η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο έλληνας αν νοσήσει - δεν μπορώ να την δεκτώ ως αυτονόητο, που παντού θα το αντιμετώπιζα. Σορυ, αλλά σε αυτό θα ήθελα πολύ να είμασταν Σουηδία.. Αλλά δεν παίζει..

Σοφία είπε...

Κοίτα, Σουηδέζα θα ήθελα κι εγώ να είμαι, δεν το αρνούμαι. Τους θαυμάζω πάρα πολύ τους Σουηδούς. Αλλά πληρώνουν τρελούς φόρους για να έχουν το κράτος που έχουν, και είμαι σίγουρη ότι αν ρωτήσεις αυτούς που μένουν στην Σουηδία θα σου κάνουν κι ένα σωρό άλλα παράπονα.

Όσο για την κίνηση στους δρόμους που είπες πιο πάνω, εδώ (Λονδίνο) έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που ούτε για αστείο δεν θα σκεφτόμουν να πάω στη δουλειά ή και για ψώνια ακόμα με αυτοκίνητο. Στιβάζομαι κάθε μέρα σε τρένα και λεωφορεία που τα πληρώνω *χρυσά* και λέω κι ευχαριστώ. Έτσι και ρωτήσεις τον μέσο Λονδρέζο τι έχει να πει για τις συγκοινωνίες στην πόλη του, θα πρέπει να έχεις πολύυυυ χρόνο για να ακούσεις όλα τα παράπονα.

Roadartist είπε...

Καλημέρα Σοφία.. Τέλος το μαρτύριο του δημοσίου για σήμερα! Ήμουν ευγενέστατη και άκρη έβγαλα (αν και στη 2η μερα..) Δυστυχώς υπάρχαν και άλλοι που είχανε περάσει τα ίδια με εμένα, τις προηγούμενες ημέρες.. Οι κυρίες μέχρι τις 9,30-10,00 εξυπηρετούν..

Roadartist είπε...

Σοφία οι Σουηδοί πληρώνουν όντως τρελούς φόρους, αλλά τουλάχιστον έχουν ανταπόκρισμα τα χρήματα που δίνουν. Εδώ ούτε ασφάλεια έχουμε (οι υπηρεσίες του ΙΚΑ είναι ανύπαρκτες - μάλιστα δηλώθηκε οτι σε 17 χρόνια δεν θα υπάρχει)και λεφτά για σύνταξη δεν υπάρχουν, γιατί κάποιοι τα κλέψανε απο τα ταμεία!!!!!....

Ανώνυμος είπε...

Τα είπες όλα!

Και στο post και στα σχόλιά σου...

Roadartist είπε...

Καλησπέρα penny! Καλώς ήρθες!! :)

Related Posts with Thumbnails