6 Μαΐου 2018

Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια @ Μουσείο Ακρόπολης


Το Μουσείο Ακρόπολης εγκαινίασε το 2015 μια σειρά περιοδικών εκθέσεων με σημαντικά έργα της αρχαιότητας από σπουδαίους τόπους της ελληνικής περιφέρειας. Στόχος του είναι να παρουσιάζει ασυνήθιστα θέματα της αρχαιότητας που θα ενδιέφεραν τον σημερινό επισκέπτη και θα τον παρότρυναν να επισκεφθεί τους τόπους προέλευσης των εκθεμάτων.

Έχουν προηγηθεί οι εκθέσεις


οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στο ιστολόγιο. 

Η τρίτη έκθεση της σειράς έχει θέμα την Ελευσίνα και τα μεγάλα μυστήρια.

Αν θυμάστε πριν λίγους μήνες επισκέφτηκα τον υπέροχο αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και το επίσης υπέροχο μουσείο του. Έπειτα μοιραστήκαμε κείμενο, φωτογραφίες και εντυπώσεις.  Μπορείτε να περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο, πατώντας εδώ:
Στην έκθεση του Μουσείου Ακροπόλεως παρουσιάζονται τα σημαντικότερα έργα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ελευσίνα όπως το μοναδικό άγαλμα της Φεύγουσας Περσεφόνης (1ο μισό 5ου αιώνα π.Χ.), το πρώιμο κλασικό ανάγλυφο με την παράσταση Δήμητρας και Κόρης (Περσεφόνη) (1ο μισό 5ου αιώνα π.Χ.), ιερά σκεύη όπως κέρνοι, πλημοχόες και θυμιατήρια, αλλά και μνημεία με παραστάσεις των πρωταγωνιστών των μεγάλων μυστηρίων, του Ιεροφάντη και του Δαδούχου.


Στην έκθεση περιλαμβάνονται και ευρήματα από το Ελευσίνιο της Αθήνας, αλλά και την Ιερά Οδό, δεδομένου ότι η πανηγυρική πομπή ξεκινούσε από την Αθήνα με πλήθος μυημένων και υποψηφίων για μύηση και κατέληγε στο τελεστήριο της Ελευσίνας. Για το λόγο αυτό παρουσιάζεται, πριν από την είσοδο στην έκθεση, ένα ανάγλυφο από την περιοχή του Ελευσινίου και ορισμένα χαρακτηριστικά ευρήματα από το Ιερό της Αφροδίτης που βρίσκεται δίπλα στην Ιερά Οδό, στην περιοχή του Δαφνίου.


Ο εκθεσιακός χώρος έχει τη μορφή του Ελευσινιακού τελεστηρίου, με το κτίριο του σκοτεινού ανακτόρου σε σμίκρυνση όπου παρουσιάζεται ένα δεκαπεντάλεπτο βίντεο με αεροφωτογραφίες της Ιεράς Οδού, αναπαραστάσεις, τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και εμβληματικά εκθέματα.


Αξίζει να γνωρίσετε τους θησαυρούς της Ελευσίνας από αυτή την έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης. Περισσότερο βέβαια από την περιοδική αυτή έκθεση, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Μαΐου, αξίζει να πάτε στον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο...  

Αυτός είναι και ο σκοπός της έκθεσης, να σας παροτρύνει να πάτε έως τον τόπο αυτό.
Δες πόσο με είχε μαγέψει : ΚΛΙΚ και μεταφορά - Ο αρχαίος μύθος δεν έχει ξεθωριάσει. Όταν μπαίνεις σε αυτόν τον χώρο, ζωντανεύει ξανά.Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο της Ακρόπολης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής. Tα εκθέματα προέρχονται από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Εκθεσιακός χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, ισόγειο Μουσείου Ακρόπολης

Εισιτήρια: Είσοδος €3. Έως 31 Μαΐου. 

5 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ελπίζω η πληρότητα της παρουσίασής σου να μην .. αποτρέψει κανένα να επισκεφτεί την έκθεση, μέχρι το τέλος Μαΐου, με την ιδέα ότι "τώρα την έχει δει από τη Roadartist"!

Αυτές οι "μικρές" θεματικές εκθέσεις, Μαρία, νομίζω ότι έχουν το πλεονέκτημα της διεισδυτικότερης βίωσης. Όπως και στις προηγούμενες (Σαμοθράκη, Δωδώνη), αλλά και άλλες, αλλού (π.χ παλιότερα με τη Μύρτιδα στο αρχαιολογικό), ο επισκέπτης μπορεί να "ελέγξει" καλύτερα το προσφερόμενο υλικό, να έχει μια εποπτεία σφαιρική πάνω σε κάτι, να "μπει" στο κομμάτι της πραγματικότητας μιας άλλης εποχής, να καταλάβει, τελικά, καλύτερα και να αφομοιώσει αυτό που είναι "ξένο" σ' αυτόν.

(Σταθερή αξία οι αναρτήσεις σου!) :-)

sofia είπε...

Καλημέρα καλή μου,
σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Μια χαρά είμαι.Η ofisofi εδώ και ένα χρόνο περίπου δεν γράφει. Ίσως στο μέλλον. Δεν ξέρω. Κουράστηκα.

Να' σαι καλά.
Φιλιά

Υ.Γ Σε περιμένω στη Δωδώνη!

Roadartist είπε...

@ Διονύσης: χα χα χα Διονύση μου, μόλις μου θύμισες το πρώτο σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση που είχα φτιάξει για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - με επιλογές του τι αξίζει να δει κάποιος (κατά την γνώμη μου). Πρώτο, πρώτο σχόλιο: "ορίστε αυτά κάνεις και μετά λέω γιατί να πάω στο μουσείο; τι παραπάνω θα δω. :)" Χα χα ακόμη θυμάμαι τι απάντησα : "Καλησπέρα, δηλαδή τι θες να πεις οτι έφτιαξα το post τσάμπα;;;; Χα! Θα πας και μετά θα μας ποστάρεις και ένα τραγουδάκι!" Ο καημός της μπλόκερ χαχ αυτά είναι βάσανα! :P

Θεωρώ ότι αυτές οι μικρές θεματικές περιοδικές εκθέσεις, έχουν πολύ σημασία και ως προς την τόνωση της επαρχίας, είναι πολύ "ισχυρή" κίνηση για τον πολιτιστικό τουρισμό. Πόσο μάλλον και σ' ένα μουσείο σαν αυτό της Ακρόπολης, που έχει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα απ' όλα. Σίγουρα δίνει ώθηση τουρισμού στην περιφέρεια. Είναι πολύ καλή κίνηση και σκέψη.

(Σ' ευχαριστώ!) :-)

Roadartist είπε...

@ sofia : Κρίμα. Πάρε όμως το χρόνο σου για ανάσες, είμαι σίγουρη πως θα επανέλθεις.
Μερικές φορές απορώ με εμένα που συνεχίζω τόσα χρόνια, αλήθεια.

ΥΓ Είναι απωθημένο μου η Δωδώνη, οπότε μη μου το γράφεις έτσι. Γιατί μπορεί να σου έρθω. :) ΦΙΛΙΑ!

Roadartist είπε...

Διονύση, ξέχασα το link... https://roadartist.blogspot.gr/2008/12/blog-post.html

:D

Related Posts with Thumbnails