Όσο γνωρίζεις αυτή την πόλη, τόσο την αγαπάς! Η Αθήνα έχει ανεξάντλητους θησαυρούς, αυτό που της λείπει είναι η αγάπη και ο σεβασμός από εκείνους που την κατοικούν, από εμάς.
Λίγες μέρες πριν, ξεναγήθηκα στον αρχαιολογικό τόπο του Λυκείου Αριστοτέλη. Βρίσκεται στη Ρηγίλλης, δίπλα από το Βυζαντινό Μουσείο και το Ωδείο Αθηνών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό χώρο για χαλάρωση, ενδοσκόπηση και περίπατο. Φυσικά ένας χώρος εξαιρετικά σημαντικός από αρχαιολογική άποψη. Ενημερωτικές πινακίδες πληροφορούν τους επισκέπτες για την ιστορία και τη λειτουργία του.
Το Λύκειο ήταν ένα από τα τρία αρχαιότερα γυμνάσια της Αθήνας, μαζί με αυτό της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Κυνοσάργους. Περιδιαβαίνοντας το χώρο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αντιληφθεί διαφορετικά την πόλη, να «ξαναδεί» το κομμάτι αυτό του πολεοδομικού ιστού με διαφορετική οπτική.
Ακριβώς σε αυτό το σημείο, εδώ στις παρυφές της αρχαίας Αθήνας, έξω από τα τείχη και την πύλη του Διοχάρους, το 335 π.Χ. ιδρύθηκε η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη. Όπως μαρτυρείται από αρχαίους συγγραφείς (Πλούταρχος, Στράβων, Παυσανίας), το Λύκειο αποτελούσε μία ιδιαίτερα εκτεταμένη, κατάφυτη, περιοχή ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τον Ηριδανό, προς βορρά, και τον Ιλισό, προς νότο. Σε αυτή την ειδυλλιακή ζώνη, με τα άφθονα νερά, εξασκούνταν οι Αθηναίοι οπλίτες και έφηβοι, εκπληρώνοντας τα στρατιωτικά τους καθήκοντα. Στην περιοχή βρίσκονταν επίσης δύο ναοί, του Ηρακλή Παγκράτους και το ιερό του Λυκείου Απόλλωνος, από το οποίο ονομάστηκε και η Σχολή.
Εδώ λοιπόν δίδαξε ένα από τα πιο φωτεινά μυαλά που πέρασε ποτέ από την ανθρωπότητα, ο πολυεπιστήμων φιλόσοφος Αριστοτέλης, ο οποίος διακρινόταν για τη ρεαλιστική του σκέψη, τη μελέτη της γνώσης και τη δημιουργία ενός «καθολικού συστήματος», που εξηγούσε τον κόσμο μέσα από μια σφαιρική και εξαιρετικά πλούσια αντίληψη. Το έργο του, που θεωρείται ως το αποκορύφωμα της ελληνικής φιλοσοφίας, χρησιμοποιήθηκε ως τις μέρες μας ως ένα είδος «γενικής εγκυκλοπαίδειας».
Ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου του Αριστοτέλη άνοιξε το 2014, με πολλές προοπτικές και περγαμηνές ώστε να ενταχθεί δυναμικά στους πολιτιστικούς προορισμούς για τους Αθηναίους και για τους τουρίστες επισκέπτες της πόλης. Δυστυχώς σήμερα 2017, παραμένει κλειστός, λειτουργεί μόνο κατά τους θερινούς μήνες. Τους λόγους μπορείτε να τους φανταστείτε...
2 σχόλια:
Ένας από τους πολλούς λόγους της εκτίμησής μου για σένα, roadartist, είναι ο θαυμαστά επίμονος τρόπος να προβάλλεις την ομορφιά που βλέπεις γύρω σου, να στέκεσαι σε σημεία, γεγονότα και τόπους που θα΄ταν τόσο λυτρωτικό να στεκόντουσαν περισσότεροι συνάνθρωποί μας, να κινείσαι σε ένα σταθερόν άξονα ανάδειξης ποιοτικών στοιχείων της καθημερινότητάς μας.
Στέκομαι στις δύο τελευταίες γραμμές της ανάρτησής σου, που πληγώνουν. Πριν λίγο καιρό με μάλωναν κάποιοι ξένοι φίλοι μου επισκέπτες στην Αθήνα (και) για το λύκειο του Αριστοτέλη. Αδύνατο να δεχτούν ότι μένει πολύν καιρό κλειστό αλλά και ουσιαστικά αναξιοποίητο τόσο στην τουριστική του πτυχή όσο και στην εκπαιδευτική του. Κι αν οι λόγοι που τους πρόβαλλα σχετιζόντουσαν με την πολιτική εξουσία, με ξαναμάλωναν για την απουσία αντίδρασης των υπολοίπων (πολιτών, συλλόγων, φορέων). Κι αυτά όχι με κριτική διάθεση, αλλά γιατί μέσα από την εκπαίδευσή τους στη χώρα που ζουν και σπούδασαν, μάθαν να εκτιμούν και να αγαπάνε το .. "δικό μας" πολιτιστικό παρελθόν.
Τέλος πάντων. Και πάλι ένα ευχαριστώ για τη σημερινή .. περιπατητική μας έξοδο :-)
Διονύση μου σε ευχαριστώ.
Πολλά πληγώνουν, γιατί όλα όσα γράφεις είναι σημάδια γιατί φτάσαμε εδώ σήμερα. Δε ξέρουμε, δεν ενδιαφερόμαστε, δεν αγαπάμε τη πόλη μας (ίσως και τους εαυτούς μας). Κρίμα, κρίμα.
Δημοσίευση σχολίου