"Βρίσκω ότι η πραγματικότητα και ο τριγύρω κόσμος μας είναι
μια ανεξάντλητη πηγή. Όταν ανοίγω το πρωί τα μάτια μου,
αισθάνομαι ότι κάθε φορά γίνεται ένα θαύμα."
Π.Τέτσης
Ένα ταξίδι στην Ελλάδα είναι τα έργα του Π. Τέτση.
Μια επίσκεψη στην έκθεση "Φως και Χρώμα Ελληνικό στη Ζωγραφική του Τέτση",
θα σας αποζημιώσει σίγουρα.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο ΚΠΙΣΝ, όπου παρουσιάζονται 35 αντιπροσωπευτικά έργα του Υδραίου ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση (1925 - 2016), που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, τα οποία προέρχονται, κυρίως, από τη δωρεά του καλλιτέχνη προς την Εθνική Πινακοθήκη.
Η Ύδρα παρούσα στα έργα του.
Ανάμεσά στους πίνακες ξεχωρίζουν επιβλητικά τοπία με τα ελληνικά ακρογιάλια.
\
Λεπτομέρειες από έργα του.
Εν αρχή ην η θάλασσα
Είναι αυτό που είχα πάντα μπροστά στα μάτια μου...
Είναι σαν η θάλασσα να γεννήθηκε μαζί μου.
Π. Τέτσης
Ξεχωριστή ευκαιρία να θαυμάσετε τους πίνακες,
και να βολτάρετε στους εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ
Ωράριο λειτουργίας: έως 31 Ιουλίου: η έκθεση θα ακολουθήσει το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ.
14 σχόλια:
Οι φωτογραφίες σου μου θύμισαν εκθέσεις στο Κολωνάκι κλπ ατμόσφαιρα την δεκαετία των ’80.
@ thinks: Τώρα αυτό είναι καλό ή κακό; Τόσο χάλια είναι οι φωτογραφίες; Η αλήθεια πάντως είναι πως όσες φωτογραφίες ανεβάζω πλέον εδώ είναι όλες τραβηγμένες από το κινητό. Τη nikon σπάνια τη κουβαλάω πλέον μαζί μου. Όπως κ να έχει, θέλησα απλά να μοιραστώ κάποιες εικόνες από την έκθεση, που σίγουρα δεν είναι ιδανικές, αλλά ως μια ενημέρωση γι' όποιον ίσως θελήσει να πάει. Φιλιά πολλά!
Οι φωτογραφίες είναι θαύμα! Πρόσεξα και πως δεν έκανες παραμόρφωση ευρυγωνίου και οι κάθετες και οριζόντιες γραμμές, τοίχοι, κάδρα, είναι σωστές και κάθετες και οριζόντιες :-) καλή δουλειά. Καλές φωτογραφίες δεν χρειάζονται καλές μηχανές αλλά καλό μάτι.
Και επειδή είναι καλές οι φωτογραφίες μπόρεσαν και μου έδωσαν την «ατμόσφαιρα» για την οποία μίλησα. Για μένα είναι καλό, όπως «νοσταλγικό»… «παλιοί, καλοί καιροί. «Καλοί»; Χμμμ… εντάξει, λίγο υποκρισιακοί και εξεζητημένοι, αλλά τέλος πάντων η ατμόσφαιρα που θυμάμαι από τα νιάτα μου στον συγκεκριμένο κύκλο, τον οποίον και τότε ακόμα δεν θεωρούσα και τόσο σχετικό με την πραγματικότητα της ψυχής του τόπου (όπως και η μετέπειτα κοινωνική ιστορία απέδειξε ότι ίσως δεν ήταν και πολύ σχετική με την πραγματικότητα της ψυχής του τόπου…)
Όσο για την συγκεκριμένη δουλειά… Είναι ενδιαφέρον ότι επέλεξε να εισάγει στην σύνθεση του φωτός τα χτυπητά σκούρα χρώματα και κοντραστ τα οποία ίσως να μην «λένε» μεσογειακό φως, αλλά σίγουρα προσθέτουν μια προσωπικότητα στην αφήγηση, και μία κατεύθυνση που θα έπρεπε να δω από κοντά για να νοιώσω περισσότερα πράγματα για τα οποία να σχολιάσω :-)
Δημήτρη δε ξέρω αν αξίζουν οι φωτογραφίες αυτά τα τόσο καλά λόγια. Σε ευχαριστώ πολύ πάντως. Η αλήθεια είναι ότι παλιότερα φρόντιζα περισσότερο τις φωτο που ανέβαζα, τώρα είναι της στιγμής και αν κάποια δε μου αρέσει (όπως εδώ πχ. η 4η) την ανεβάζω. Στην 4η είναι ένας ωραίος πίνακας που απεικονίζει την Ύδρα, αλλά η φωτο νομίζω τον αδικεί. Όπως και να έχει, σίγουρα το να τα έβλεπες από κοντά δε συγκρίνεται με το ποστ. Ευχαριστώ για το σχόλιο :-)
Η 4η δεν έχει πρόβλημα σαν φωτογραφία εκτός του ότι είναι εκείνη με τις περισσότερο «λοξές» κάθετες γραμμές. Το θέμα είναι που σηκώνει συζήτηση. Το χρώμα της Ύδρας είναι σπίτια από γκρι πέτρα ή βαμμένα σε χρώματα, κόκκινα κεραμίδια, και η Γη είναι βράχος γκρι με σπαρμένο πράσινο από θάμνους ως πεύκα. Ο πίνακας αυτός και τα λευκά σπίτια δεν λέει Ύδρα. Λέει Κυκλάδες, κάπου σαν Οία… :-) Δεν έχει πορτοκαλιά και κίτρινα η Ύδραία γη. Το πολύ ώχρα :-)
Ως προς τη φωτογραφία, ίσως θα ήταν καλύτερα να έδειχνε τον πίνακα. Ως κάδρο. Μόνο του.
Εγώ πάλι γιατί βλέπω την Ύδρα;; Μα έχει και γκρί, αλλά και λευκά σπίτια. Νομίζω ότι με το που θα τον δεις, αμέσως θα σκεφτείς την Ύδρα, δε μου θυμίζει την Σαντορίνη. Ο ζωγράφος ως Υδραίος νομίζω ότι την ζωγράφισε όπως την έβλεπε στην καθημερινότητα του. Καλά όπως και να έχει, ο Τέτσης έχει φτιάξει πανέμορφους πίνακες (και εγώ λατρεύω την Ύδρα) :Ρ
Κι εγώ την λατρεύω! Δυό προπρογιαγιάδες από δυό διαφορετικά κλαδιά της Οικογένειας είναι από εκεί :-) Κοκονέζηδες και Παπαλέξηδες.
Όχι Σαντορίνι βέβαια. Οία μου έφερε :-) Προσωπικές «αισθηματικές» εντυπώσεις είναι αυτές… Ίσως λόγω της έκδηλης προτίμησης του καλλιτέχνη για κοντράστ και χτυπητά χρώματα :-)
Είναι ξεχωριστό νησί, έχει ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. :) Μπορεί για αυτό :) πάντως ταξιδέψαμε έστω και νοερά!!
Την καλησπέρα μου. Πόσο μου αρέσουν αλήθεια αυτοί οι πίνακες. Είσαι τυχερή που τους απολαμβάνεις από κοντά. Το θεωρώ κατάκτηση για έναν άνθρωπο που το ζει και οφείλω να υποκλιθώ σε αυτήν σου την αγάπη στο οδοιπορικό της ζωής και της τέχνης.
Ευτυχώς που με τέτοια σου θέματα ομορφαίνει η πεζή μας πραγματικότητα.
Καλό βράδυ.
Καλησπέρα Γιάννη. Όποιος θέλει μπορεί να τους απολαύσει. Είναι και με δωρεάν είσοδο. Να σου πω την αλήθεια, ακριβώς αυτός είναι ο λόγος: το να προσπαθώ να ομορφαίνω λίγο "την πεζή μας πραγματικότητα", έτσι όπως το έγραψες. Η κατάκτηση είναι το να μπορείς να το αισθάνεσαι ως απόλαυση, και ως κάτι που ομορφαίνει την πραγματικότητα. Χαίρομαι που το βλέπεις κ εσύ με τον ίδιο τρόπο.
Αγαπητή Καλλιτέχνιδα, καλησπέρα...
Όμορφοι πίνακες πραγματικά ο Τέτσης μου άρεσε από παλιά... Όχι μόνο για τα χρώματα αλλά και για την επιλογή των θεμάτων...
Είναι πολύ καλό αυτό που κάνεις, γιατί πεζοπορώντας αρκετά στην πρωτεύουσα τον τελευταίο καιρό, έχω πει πως το σημαντικότερο είναι να δίνεται στους ανθρώπους η Τέχνη ως όαση, όσο το δυνατόν πιο φθηνά· το δωρεάν ακόμη καλύτερα... και δεν είναι μόνο το μέρος, ο χώρος η ατμόσφαιρα που σε υποβάλλει, είναι και η αίσθηση, ότι συμμετέχεις σε κάτι πιο μεγάλο...
και το έχουμε ανάγκη, γιατί καθημερινά η ζωή μας χειροτερεύει (και ως δείχνουν τα πράγματα θα συνεχίσει να το κάνει)...
χαιρετισμούς...
Καλώς τον, χαίρομαι που διαβάζω σχόλιο σου Νικιπλε. Συνυπογράφω 100% τα περί ανάγκης. Είναι ζωτική ανάγκη που σου δίνει νόημα μέσα στην καθημερινότητα. Έτσι είναι, μακάρι να το ένιωθαν αυτό περισσότεροι.
Πολύ ωραία ανάρτηση για ένα πραγματικά μεγάλο Έλληνα ζωγράφο με πολύ αξιόλογο έργο !!!
Ταξιδευτή της τέχνης, ευχαριστώ. :)
Δημοσίευση σχολίου