18 Φεβρουαρίου 2016

Η Ελλάδα μέσα από τις συλλογές της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης






Θέατρο του Διονύσου


Στύλοι Ολυμπίου Διός
Ναός του Θησείου
Επίδαυρος
Ιερό Ασκληπιού, Επίδαυρος
Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
Σχολή Αθηνών

Πέρασα το χτεσινό απόγευμα, ψάχνοντας την ιστοσελίδα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Νέας Υόρκης. Είναι τέτοιος ο ιστότοπος της που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι εκεί με φυσική παρουσία, καθώς ενημερώνεται καθημερινά μέσω δεκάδων τρόπων. 

Το αληθινά μαγικό κομμάτι της όμως είναι οι ψηφιακές συλλογές. Κάθε χρήστης έχει πρόσβαση σε χιλιάδες αρχεία, μεγάλης ιστορικής αξίας, όπου μπορεί να τα απολαύσει και να τα επαναχρησιμοποιήσει με σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες. Κατέβασα στον υπολογιστή μου κάποιες φωτογραφίες της Αθήνας, του Αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου, της Επιδαύρου κ.α  Έπειτα σκέφτηκα να μοιραστούμε εδώ κάποιες από αυτές. 

Χαρίστε στον εαυτό σας αυτό το διαδικτυακό ταξίδι στη γνώση, στο χρόνο. Είναι μαγικό. Δεν είναι μόνο η Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, κάποιες πρωτοστατούν και σιγά σιγά οι υπόλοιπες ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Όσο για εμάς, ένα κλικ χρειάζεται απλά, για κάτι που οι προηγούμενες γενιές θα πάσχιζαν να εντοπίσουν... 

Περισσότερα από 670.000 αρχεία, εδώ: http://digitalcollections.nypl.org

19 σχόλια:

Άστρια είπε...

Πω πω!!! Τί θησαυρός σ' αυτό το link!!

Πόσα θέματα σε συλλογές...

Πραγματικά μεγάλο ευχαριστώ!

Κωνσταντινος είπε...

Ευχαριστουμε!

librarian είπε...

Απίστευτο που έχουν φτάσει οι άλλες βιβλιοθήκες και που είμαστε εμείς ακόμη.
Αχ αυτή η χώρα δεν θα πάει μπροστά ποτέ...
:(

το φονικο κουνελι είπε...

Εξαιρετικό. Να χάνεσαι με τις ώρες. Πραγματικά, πόσα πράγματα μπορούμε να ανακαλύψουμε με λίγα μόνο κλικ. Το διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο θησαυροφυλάκιο (μεταξύ πολλών άλλων) και το κλειδί είναι στα χέρια μας.

Τώρα βέβαια πόσοι αξιοποιούν αυτό το κλειδί είναι μια άλλη ιστορία...

thinks είπε...

Είναι όμορφα, εμπεριστατομένα, λεπτομερή και προσιτά; ελκυστικά για παδιά, νέους και ανθρώπους όλων των ηλικιών;

Roadartist είπε...

@ Άστρια: Είναι θησαυρός, το διαδίκτυο αλλάζει την ίδια τη μορφή της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας. Πολλά φιλιά! :)

Roadartist είπε...

@ Κωνσταντινος: :-))

Roadartist είπε...

@ librarian : Ναι είμαστε όντως πολύ πίσω, και είναι κρίμα γιατί έχουμε και το ανθρώπινο δυναμικό και το υλικό. Οργάνωση μας λείπει και σωστή διοίκηση. Πολλές καλημέρες.

Roadartist είπε...

@ το φονικο κουνελι : Ακριβώς όπως το έγραψες είναι. Πλούτος, μα λίγοι θα ενδιαφερθούν, το τι χρήση κάνει ο καθένας μας είναι που το διαμορφώνει σε θησαυρό ή σκουπιδαριό. Ειρωνικό αν το σκεφτείς μα έτσι είναι. Θα μπορούσε ν' άλλαζε τα πάντα, είναι μια επανάσταση.

Roadartist είπε...

@ Thinks: Απευθύνονται και στους ερευνητές, φοιτητές κλπ, αλλά και στον απλό κόσμο. Ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων, φιλικά προς όλους τους χρήστες. Είναι υπέροχο.

Thalassenia είπε...

Όταν μπήκα στο αναγνωστήριο αυτής της βιβλιοθήκης, όπου νομίζεις ότι στεγάζεται όλου του κόσμου η γνώση σε ένα μεγαλοπρεπές κτήριο, περίμενα να δω κόσμο με ένα βιβλίο στο χέρι. Αντί αυτού είδα σε μια τεράστια αίθουσα, νέους κυρίως μπροστά σε υπολογιστές. Σκέφτηκα ότι χάθηκε το παραδοσιακό βιβλίο, από την άλλη ομως έχεις μπροστά σου χιλιάδες βιβλία. Ευχαριςτω για το link

Eulie Aeglie είπε...

σ' ευχαριστούμε

Roadartist είπε...

@ Thalassenia : Μα πόσο θα ήθελα να την επισκεφτώ. Για την εμπειρία και τη σύγκριση. Σίγουρα θα είναι κάτι πολύ "μεγάλο" και ίσως "ξένο" για τη δική μας εμπειρία. Ίσως να χρειαζόμαστε εμείς κάτι πιο "φιλικό" και κοντά στο χρήστη. Το ότι είδες τόσους υπολογιστές, όσο και να σε ξένισε, σημαίνει όμως πρόοδο. Εδώ σε μεγάλες βιβλιοθήκες και οι υπολογιστές είναι δυο, τρεις... και μάλιστα με ελάχιστο χρόνο χρήσης... αλλά και με μικρή προσέλευση κοινού... Κάτι κάνουμε λάθος σίγουρα. Μάλλον πολλά. Παρ' όλα αυτά το παραδοσιακό βιβλίο δεν έχει χαθεί, ευτυχώς. Εγώ σε ευχαριστώ!Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ Aeglie : Χαίρομαι που βλέπω σχόλιο σου Αίγλη, εγώ σε ευχαριστώ!

Eugenia είπε...

Σε ευχαριστούμε για άλλη μια φορά !
Φιλιά και καλή Κυριακή !

Roadartist είπε...

@ Eugenia Kortsari : Καλή Κυριακή Ευγενία, φιλάκια :))

ξωτικό είπε...

Αααααααα καλά δεν σε πιστεύω !!
Βρήκες χρόνο να κάνεις όλη αυτή την ανάρτηση βρε θηρίο .(το είδα εντελώς τυχαία )
Εε πρέπει να μας αγαπάς πάρα πολύ :-) :-) :-)
Είδες όμως τι θησαυρούς ανακαλύπτεις ;;; Χαλάλι η κούραση ;-)
Και ξεστραβώνεις κι εμάς .
Δεν με τρομάζει καθόλου η τεχνολογική εξέλιξη και πάντως δεν γυρνάνε πίσω τα πράγματα όσο κι αν μας μελαγχολεί η απομάκρυνση απ'το χαρτί .

Εύχομαι με όλη τη δύναμη της ψυχής μου να βρεθείς και ζωντανά εκεί !!!
Πολλά πολλά ευχαριστώ (κι ας έχεις βαρεθεί να το λέω)

Roadartist είπε...

Ξωτικό : Ξωτικούλι μου τι είναι μια τέτοια ανάρτηση, μωρέ σιγά. :) Δεν ήταν κάτι, έτσι κ αλλιώς τις είχα κατεβάσει στο pc μου τις φωτογραφίες, ωραίο ήταν που τις μοιραστήκαμε και εδώ. Μαζί με κάποιες σκέψεις. Σίγουρα ανακαλύπτω θησαυρούς ισχύει, κάτι παρόμοιο έκανα και για άλλες βιβλιοθήκες. Καλή εβδομάδα να έχουμε, φιλάκια.

eviv είπε...

Πόσα μαθαίνω μέσω του blog σου! Σε ευχαριστώ πολύ

Related Posts with Thumbnails