3 Δεκεμβρίου 2014

Jimmy's Hall #movie #cinema


Η ταινία «Jimmy's Hall» (2014), σε σκηνοθεσία του Κεν Λόουτς (Ken Loach, «Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι») και σε σενάριο του Πολ Λάβερτι (Paul Laverty), βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Είναι αφιερωμένη στη ζωή και τον αγώνα του πολιτικού ακτιβιστή Jimmy Gralton.  

Βρισκόμαστε στην Ιρλανδία του 1920, μια χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, με ύφεση, ανεργία και φτώχεια. Ο Jimmy Gralton, ένας άνθρωπος γεμάτος με πάθος, ενέργεια και όραμα, ήταν ο δημιουργός ενός πολιτιστικού κέντρου σε μια μικρή επαρχιακή κωμόπολη. Μίλησε για την πίστη στον συνάνθρωπο και στον άξιο αγώνα του να κατανοήσει κάποιος τη ζωή του καλύτερα. Δημιούργησε με δικά του έξοδα και εθελοντική εργασία, έναν πολιτιστικό χώρο όπου οι κάτοικοι θα μπορούσαν να σκεφτούν, να μιλήσουν, να μορφωθούν, ν' ακούσουν, να γελάσουν, να χορέψουν, να χαρούν τη ζωή σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης.  Ένας πολιτιστικός χώρος όπου θα έβγαζε τον καλύτερο εαυτό τους. Όπου νέοι ορίζοντες, παράλληλα με έρωτες θα μπορούσαν να γεννηθούν...

Όμως η δημοφιλία και τα μηνύματα της κίνησης, δε γινόταν να μην προκαλέσουν την οργή της Εκκλησίας και του κατεστημένου. Ο Jimmy διώκεται από τη χώρα. Έπειτα από μια δεκαετία, επιστρέφει με σκοπό να ζήσει μια ήρεμη, αγροτική ζωή κοντά στην ηλικιωμένη μητέρα του.  Όταν αντικρίζει τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή των κατοίκων, αποφασίζει να ανοίξει και πάλι το μικρό αυτό πολιτιστικό χώρο. Ξεκινούν μαθήματα τέχνης, λογοτεχνίας και χορού. Στην «αίθουσα του Jimmy» οι κάτοικοι μπορούσαν να χορέψουν σε ήχους jazz και swing, να γελάσουν, ν' αισθανθούν ελεύθεροι και να χαρούν τη ζωή.  


Όσο αυξάνεται η δημοτικότητα του Jimmy, μπαίνει ξανά στο στόχαστρο της εκκλησίας και των κοινοτικών αρχόντων. Ο ιερέας του χωριού παρουσιάζει την κίνηση ως «σατανική» και άκρως επικίνδυνη για το ποίμνιο του.  Κατηγορεί τον Jimmy ως άθεο και τον αντιμετωπίζει ως εχθρό της κοινότητας. Τότε θέτει στην κοινωνία την επιλογή: τον Χριστό ή το κέντρο του Jimmy Gralton...


«Γιατί να είναι τόσο επικίνδυνο ένα πολιτιστικό κέντρο;» 

Διαχρονικά η ελευθερία αποτελεί απειλή για την εξουσία, πόσο μάλλον σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ανόδου του φασισμού. Η μουσική και ο χορός λειτούργησαν εδώ ως η απόλυτη έκφραση ελευθερίας. Και για αυτό έπρεπε να πολεμηθούν. Η αίθουσα δεν ήταν ένα απλό κτήριο, συμβόλιζε τα οράματα του Jimmy. Ήταν η ψυχή των κατοίκων της μικρής πόλης και μια απειλή για όσους μισούν τη χαρά στη ζωή. Για δεύτερη φορά, ο Jimmy Gralton διώκεται ως επικίνδυνος και αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του. 

Μια ταινία με εξαιρετικές ερμηνείες, υπέροχη φωτογραφία και ένα Soundtrack με ιρλανδική μουσική και jazz της δεκαετίας του '30.  Έμπνευση για την αξία του να εξακολουθείς να παλεύεις για ένα όραμα, ακόμη και όταν όλα θέλουν να σε εξαναγκάσουν να σιγήσεις. 

Η ταινία «Jimmy's Hall» βγαίνει στις αίθουσες αύριο, στις 4 Δεκεμβρίου, αξίζει να την παρακολουθήσετε. 

12 σχόλια:

Giorgos Varvakis είπε...

Έξοχη!!!!!!
Την είδα x2 :)

Margo είπε...

Ξεσηκώθηκα!!! Εξαιρετικό το σενάριο και λατρεύω Ιρλανδία, τη μουσική της, την ιστορία της την κουλτούρα της γενικότερα. Η καλύτερή μου φίλη εδώ στο νησί είναι από την Ιρλανδία :-)

υ.γ. έρχομαι από το FB άρα δουλεύει μια χαρά ;-)

αθεόφοβος είπε...

Εξαιρετική ταινία!
Ο Τζέιμς Γκράλτον ήταν ο μοναδικός Ιρλανδός που εξορίστηκε από την χώρα του προφανώς λόγω αμερικανικής υπηκοότητας.
Πολύ καλός ήταν και ο παπάς στην ταινία ο παλιός ηθοποιός Τζιμ Νόρτον.

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!!!
Όταν βγει θα προσπαθήσω να τη δω!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ! πολύ καλή πρόταση μες τη χωματερή των τηλεσκουπιδιών που μας έχουν πνίξει, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Roadartist είπε...

@ Γιώργος Βαρβάκης : Πότε πρόλαβες;; :)

Roadartist είπε...

@ Margo : Α, τι ωραία περνάς στο νησί. :) Και μη το αρνηθείς. Άλλη ποιότητα ζωής, πόσα θα είχαμε να πούμε... Να τη δείτε μαζί :)

Roadartist είπε...

@ αθεόφοβος : Χαίρομαι που συμφωνείς... και εκπλήσσομαι που βλέπω ότι ήδη την έχετε δει κάποιοι. Ταινία με εξαιρετικές ερμηνείες και πολύ ενδιαφέροντα μηνύματα...

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Καλημερούδια!

Roadartist είπε...

@ ηλιογράφος : Δυστυχώς μόνο η τέχνη μας έχει απομείνει... και οι άνθρωποι μας...

Ανώνυμος είπε...

πάντα επαναλαμβάνεται η ίδια ιστο-
ρία ... eviv

Roadartist είπε...

@ eviv : ακριβώς!

Related Posts with Thumbnails