10 Μαΐου 2014

Viva la libertà | Ζήτω η Ελευθερία



"O φόβος είναι η μουσική της δημοκρατίας..."

Βλέποντας την ιταλική ταινία "Ζήτω η Ελευθερία" του Ρομπέρτο Αντό, συνειδητοποιούσα για ακόμη μια φορά πόσο λείπουν από τη εποχή μας οι αληθινοί ηγέτες και πόσο έχει λεηλατηθεί η πολιτική.  Ζούμε μια τρομερά φτωχή εποχή σε ιδέες, ιδεολογίες και αξίες! Φτωχή εποχή σε οράματα, αλήθεια, ανθρωπιά και φαντασία! Ποιο είναι τελικά το ιδανικό προφίλ ενός ηγέτη; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνου του ηγέτη που θα άξιζε να διαχειριστεί την τύχη και το αύριο ενός ολόκληρου λαού; Ποιος θα μπορούσε να το κάνει; Τι θα έπρεπε πρωτίστως να είχε; Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, επιμένει ότι θα έπρεπε κυρίως να είχε "Πάθος"! Αυτό είναι το πρωταρχικό πράγμα, η πρώτη λέξη που χρειάζεται όχι μόνο στην πολιτική, αλλά σε κάθε τομέα της ζωής. Και τι θα έπρεπε να κάνουν οι πολιτικοί; "Να προσπαθούν να μην καταπατήσουν την αξιοπρέπεια εκείνων που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους." Βασικά δικαιώματα, αυτονόητες αξίες, που όμως έχουν τόσο καταπατηθεί στην εποχή μας.  

Ο Ρομπέρτο Αντό μάς χαρίζει μια εξαιρετική ταινία και μέσα σε 94' κατορθώνει να δώσει απαντήσεις στο θολό τοπίο της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Μια ευρηματική σάτιρα για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, που προσφέρει φως στο σκοτάδι της Ιταλίας και της Ευρώπης. Μέσα από την ερμηνεία του διαβασμένου, "τρελού", φιλοσοφημένου πρωταγωνιστή, που υποδύεται εξαιρετικά ο Τόνι Σερβίλο, πιάνεις τον εαυτό σου να εύχεται να μην ήταν τόσο "μικροί" οι πολιτικοί, πόσο μάλλον σε αυτή τη συγκυρία, να υπήρχε περισσότερη φαντασία στην εξουσία. 

" - Αν η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν γίνει ένα άθλιο εμπορικό κατάστημα, τότε τι είμαστε; Εσείς, κύριε Πρόεδρε; 
 - Δεν φταίω εγώ. Είναι η πολιτική που έχει εξαφανιστεί!
 - Να ζει κανείς ή να μη ζει, αυτό είναι το ερώτημα.  Είναι καλύτερα να είμαστε σαν να έχουμε ήδη εξαφανιστεί... Ή να εξαφανιστούμε εντελώς και να επιστρέψουμε ζωντανοί οργανισμοί; "

Μια ταινία που θα άξιζε να δούνε προσεκτικά τόσο οι πολίτες, όσο όμως και οι πολιτικοί... 

* Μπράβο στον ιταλικό κινηματογράφο... 
Αναζητήστε να δείτε και την "Τέλεια Ομορφιά" αν δεν την έχετε παρακολουθήσει.


Ζήτω η Ελευθερία! (Viva la libertà) - ελληνικοί... από myfilm-gr

16 σχόλια:

Ξενικός είπε...

ειδικά οι Έλληνες δεν πολυχωνεύουν τους ηγέτες (τους). Κάτι ήξερε ο Σόλων κι έφυγε από την Αθήνα όταν εισήγαγε τους νόμους του...
Ξενικός

city addict είπε...

Μπαινει στα υπ΄οψιν, τωρα που ανοιξαν οι θερινοι !!

Σεβάχ ο Θαλασσινός είπε...

Γεια σου, Μαίρη μου!
Με την πρώτη ευκαιρία, θα το δω στην επόμενή μου πτήση :)

υγ: Είδα το trailer και φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα

Roadartist είπε...

@ Ξενικός : Τους ικανούς εννοείς; Ναι π.χ. τώρα σκέφτηκα τον Καποδίστρια. Όμως στη σημερινή εποχή, δεν ισχύει αυτό... βλέπω να τρέχουν ακόμη και σήμερα σαν πρόβατα από πίσω τους.

Roadartist είπε...

@ city addict : Αξίζει, τη χάρηκα!

Roadartist είπε...

@ Σεβάχ ο Θαλασσινός : θαλασσινέ να το δεις, νομίζω ότι θα σου αρέσει. Εν πτήση ή σε κάποιο σινεμά :) Ναι είναι πολύ ενδιαφέρουσα!

Βίκυ Δερμάνη είπε...

πραγματικά εξαιρετική ταινία! θα δώσω κι εγώ με τη σειρά μου ένα μεγάλο μπράβο στον ιταλικό κινηματογράφο!
μακάρι να τη βλέπανε και οι πολιτικοί... μα και να την έβλεπαν...
να έχεις ένα όμορφο σαββατόβραδο!

Roadartist είπε...

@ Βίκυ Δερμάνη : μας έχει δώσει ταινίες "Διαμάντια" και συνεχίζει να το κάνει! Πραγματικά αξίζει πολλά μπράβο! Δυστυχώς θα συμφωνήσω μαζί σου... και να την έβλεπαν... καλή σου Κυριακή!

Άστρια είπε...

Αχ αυτά τα "σκουντήματά" σου! (που τα λέει και το Ξωτικό) :)
Να δούμε τι θα πρωτοπρολάβουμε να δούμε:)
Πάντως από το trailer, φάνηκε και πολύ ανθρώπινη η ταινία, με συναίσθημα.

Α, όσο για τους πολιτικούς... ας μη συζητάμε καλύτερα ότι θα τους ενδιέφερε να δουν τίποτα πέρα από τον εαυτό τους...

Να είσαι καλά roadartist μου! Καλή εβδομάδα
Σε φιλώ

Roadartist είπε...

@ Αστρια : Καλώς την! Ναι το ξέρω ότι πρέπει με τις τόσες προτάσεις κα συνεχείς, να προκαλώ overdose σε κάποιους... :)) Αν όμως βλέπω κάτι που αξίζει, θέλω να το μοιράζομαι. Μόνο εφόσον αξίζει όμως. Και πραγματικά είχα καιρό να δω μια ταινία που να μου αρέσει.

Αν δεν έχεις δει την "Τέλεια Ομορφιά" αμέσως αναζήτησε την (με τον ίδιο πρωταγωνιστή, επίσης ιταλική). Σε φιλώ.

Memaria είπε...

Θα έπρεπε να γίνονται ειδικές προβολές στη βουλή και να τη δείχνουν στους πολιτικούς μια φορά την εβδομάδα...βέβαια οι περισσότεροι δε θα καταλάβαιναν τίποτα, αλλά θα ήταν μια καλή προσπάθεια!
Καλό βράδυ!

Xenoudis - Ξενούδης είπε...

Οι ιταλικές ταινίες πολλές φορές είναι μια όαση υγιούς στοχασμού στην έρημο των εκτρωμάτων τύπου Hollywood.
Ξενούδης

Roadartist είπε...

@ me (maria) : Δε θα τους ενδιέφερε καν να μπουν στη θέση του "ηγέτη", του σωστού πολιτικού. Έχουν άλλα θέματα στο μυαλό τους. Μια απίστευτη αλαζονεία δυστυχώς. Κρίμα για τη χώρα, δεν της αξίζουν αυτοί.

Roadartist είπε...

@ Xenoudis - Ξενούδης : Ακριβώς αυτό Ξενούδη, πόσο λείπουν σήμερα τέτοιου είδους ταινίες! Την χάρηκα! Μπράβο στον Ιταλικό κινηματογράφο, δημιουργεί ακόμη θεσπέσιες ταινίες!

ειρήνη είπε...

Ζαχαρώνω πολλές ταινίες αυτόν τον καιρό...Δεν ξέρω αν θα καταφέρω τελικά καμία(χρόνος χρήμα).
Σκέφτηκα ότι ίσως σε ενδιαφέρει αυτό :http://www.frowntails.com/technology/online-creativity/#more-1857 και μπήκα να αφήσω λινκ!
Ρίξε μια ματιά (για εμένα δύσκολο για τους παραπάνω λόγους)

Roadartist είπε...

@ ειρήνη : Έλα το ξέρεις πως είναι δικαιολογίες... και ο χρόνος και το χρήμα! Βρίσκονται λύσεις και για τα δυο!!! Δες κάποια, θα σου αλλάξει τη διάθεση και θα ξεφύγεις από όσα συμβαίνουν... Ευχαριστώ θα κοιτάξω αυτό που άφησες.

Related Posts with Thumbnails