16 Μαΐου 2014

λίστα βιβλίων III

Η φωτο ανέβηκε πρώτα στο λογαριασμό 
του blog, στο instagram

Στον Ιούνιο του 2011 ξεκίνησα να σημειώνω σε ένα word, τα βιβλία που επέλεγα για να διαβάσω. Ως τότε δεν το έκανα και συνειδητοποίησα ότι με το καιρό ξεχνούσα τους τίτλους. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να διατηρήσω αυτή τη συνήθεια, πράγμα που τελικά όντως συνεχίζω μέχρι σήμερα.

Τον Ιανουάριο του 2012 ανέβασα στο blog την πρώτη λίστα με τα βιβλία που είχα επιλέξει να διαβάσω τους προηγούμενους μήνες, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ακολούθησε η δεύτερη λίστα με βιβλία (ΙΙ) που επέλεξα να διαβάσω από τότε μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 :

Είχα υποσχεθεί ότι θα μοιραζόμουν και τη συνέχεια των αναγνώσεων μου, πράγμα που όμως δεν έκανα. Οι αναγνώσεις συνεχίστηκαν, βιβλία προστέθηκαν στο αρχείο word που συνεχίζω να διατηρώ... Μόνο που δε δημιούργησα τις αντίστοιχες αναρτήσεις, όπως είχα υποσχεθεί. 

Αυτές οι λίστες είναι αρκετά βοηθητικές. Διαφορετικά σίγουρα θα ξεχνούσα κάποιο από τα βιβλία. Κοιτάζοντας το αρχείο, ξαναθυμάμαι πως έφτασαν κάποια βιβλία σε εμένα, ποιος μου τα δώρισε, από ποιον / που δανείστηκα άλλα, ίσως για ποιο λόγο είχα επιλέξει και αγοράσει κάποια. Διαπιστώνω πώς ορισμένα ζουν μέσα μου, ενώ άλλα είναι σαν να μην τα διάβασα. Έσβησαν με το καιρό και ξεχάστηκαν. Καθώς αυτό το blog δεν είναι μόνο βιβλιοφιλικό, και ο χρόνος μου δυστυχώς δεν είναι άπειρος, μου είναι αδύνατο να γράφω αναρτήσεις για όλα τα βιβλία που διαβάζω. Ακόμη και για βιβλία που με ενθουσιάζουν δεν έχω πλέον το χρόνο να αφιερώσω για όλα σχετικά posts. Ίσως γράψω κάτι στο facebook, ίσως και όχι. Ελπίζω με αυτές τις αναρτήσεις να επανορθώσω για όσα βιβλία αξίζουν την προσοχή σας και δε μπόρεσα να το μοιραστώ από εδώ. 

Καθώς έχουν περάσει πολλοί μήνες από την τελευταία σχετική λίστα, δε μπορούν να συμπεριληφθούν όλα σε μια, οπότε θα δημιουργηθούν δυο λίστες, με κάποια βιβλία που διαβάστηκαν από το Φεβρουάριο του 2012 έως τέλος του 2013. Μετά από καιρό θα ανέβει λίστα για τις αναγνώσεις του 2014.

Λίστα βιβλίων ΙΙΙ 

1) Χρόνης Μίσσιος, Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι, Γράμματα, 3η έκδοση
Στην τελευταία λίστα ΙΙ, σας είχα γράψει πόσο θα ήθελα να διαβάσω περισσότερα βιβλία του Χρόνη Μίσσιου. Πράγμα που όντως μετέπειτα έκανα. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι υπέροχο, σας το προτείνω.

2) Χρόνης Μίσσιος, Ντομάτα με γεύση μπανάνας, Γράμματα, 2η έκδοση, 2001 
Άλλο ένα πολύ ωραίο και επίκαιρο βιβλίο από τον Χρόνη Μίσσιο. Σίγουρα έπρεπε και για αυτό να είχα ανεβάσει ανάρτηση... Σχετικό με τους σπόρους, γεμάτο έντονους κοινωνικούς προβληματισμούς, αναζητήστε το!

3) Isabelle Filliozat, 365 ημέρες ευτυχίας, εκδ. Ενάλιος
Ένα βιβλίο με αποφθέγματα φιλοσοφίας για κάθε μέρα του χρόνου...

4) Κορνήλιος Καστοριάδης, Η άνοδος της ασημαντότητας, μτφ Κ.Κουρεμένος, Υψιλον, 2000 
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους. Δίνει απαντήσεις για όσα ζούμε σήμερα. Βιβλίο που κατατάσσω ανάμεσα στα πιο αγαπημένα μου. Είχα ανεβάσει σχετική ανάρτηση για αυτό το βιβλίο, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

5) Κορνήλιος Καστοριάδης, Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας, Επιμ. Τ.Παπαδοπούλου, Πόλις 
Βιβλίο ουσιαστικής κριτικής για το σημερινό δυτικό άνθρωπο και φυσικά για τη χώρα μας. Αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά, πόσο μάλλον στη σημερινή ιστορική συγκυρία.

6) Ιάκωβος Καμπανέλλης, Από σκηνής και από πλατείας, Καστανιώτη, Αθήνα, 1990
Όποιος διαβάζει προσεκτικά το ιστολόγιο, θα έχει καταλάβει τη λατρεία που έχω για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Έψαχνα το συγκεκριμένο βιβλίο για καιρό, είναι εξαντλημένο, το βρήκα, το δανείστηκα από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου. Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο, με απόψεις, δοκίμια και συνεντεύξεις του Καμπανέλλη. Στις προηγούμενες λίστες βιβλίων, μπορείτε να δείτε και επιλογές θεατρικών του έργων.

7) Ερρίκου Ίψεν, Ένας εχθρός του λαού, μφρ. Πέλος Κατσέλης, Εκδ. Δωδώνη, Αθήνα 
Το γνωστό θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν που ανεβαίνει τόσο συχνά στη χώρα μας. Κατά μια έννοια επίκαιρο κείμενο ακόμη και σήμερα. 

8) Irvin Yalom, Το πρόβλημα Σπινόζα, Άγρα

9) Χρήστος Αστερίου, Ίσλα Μπόα, Πόλις, 2012
Αναφέρομαι συχνά σε αυτό το βιβλίο και στο συγκεκριμένο συγγραφέα. Έχει ανέβει και σχετική παρουσίαση όμως στο blog, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

10) Χρήστος Βακαλόπουλος, Η γραμμή του ορίζοντος, Εστία, 1992
Το πρώτο βιβλίο του Χρήστου Βακαλόπουλου που διάβασα και στάθηκε αφορμή για να ψάξω και τα υπόλοιπα του. Βιβλίο γεμάτο προβληματισμό και αλήθεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Με κέρδισε η γραφή, με ταξίδεψε η σκέψη του. Έχει ανέβει και σχετική ανάρτηση όμως στο blog, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

11) Χρήστος Βακαλόπουλος, Οι Πτυχιούχοι, Εστία
Εφόσον μου άρεσε πολύ το προηγούμενο βιβλίο, αναζήτησα και το συγκεκριμένο βιβλίο του Χρήστου Βακαλόπουλου. Μάλιστα είχε ανέβει σε θεατρική παράσταση εκείνη την περίοδο...

12) Κάλλια Παπαδάκη, Ο ήχος του ακάλυπτου, Πόλις, 2η, 2009
Χάρηκα την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, αξίζει να το αναζητήσετε.

13) Αλαιν ντε Μποττον, Μικρή φιλοσοφία του έρωτα, Εκδ. Πατάκη
Στη λίστα βιβλίων ΙΙ υπήρχε ένα ακόμη βιβλίο του Μποττόν που διάβασα, το "Η παρηγοριά της φιλοσοφίας", Εκδ. Πατάκης, 2010. Αναρτήθηκε στο blog απόσπασμα από το συγκεκριμένο βιβλίο, σχετικά με την Ευτυχία κατά τον Επίκουρο, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

14) Άρης Αλεξάνδρου, Το κιβώτιο, Κέδρος, 1974, Δέκατη όγδοη έκδοση 1994

Βιβλίο σταθμός! Αξίζει σίγουρα να διαβαστεί. Δυστυχώς δεν ανέβασα κάποια ανάρτηση όταν το διάβασα. Σας παρακινώ όμως να το αναζητήσετε. 

* Όσοι αγαπάτε τα βιβλία, αξίζει να αφιερώσετε το χρόνο να διαβάσετε και τις προηγούμενες σχετικές αναρτημένες λίστες βιβλίων. Ίσως πάρετε ιδέες για τις δικές σας αναγνώσεις. Θα παρατηρήσετε και το πώς κάποια αναγνώσματα συσχετίζονται μεταξύ τους. Οι προηγούμενες λίστα βιβλίων Ι και λίστα βιβλίων ΙΙ. Σύντομα θ' αναρτηθεί και η λίστα βιβλίων ΙV.

Να διαβάζετε βιβλία είναι ένας από τους λίγους τρόπους που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις αληθινά πλούσιος. 

16 σχόλια:

mahler76 είπε...

Εγώ που δεν θυμάμαι πλέον ποια βιβλία έχω και βλέπω κάποιο που θέλω να πάρω και λέω, το έχω διαβάσει αυτό ή όχι; Πρέπει να κάνω λίστα τελικά. Καλή σου μέρα :)

BLUEPRINTS είπε...

Η τελευταία σου παραίνεση είναι κι η ουσία, όσο περισσότερο διαβάζουμε τόσο καλύτεροι γινόμαστε

Roadartist είπε...

@ mahler76 : εγώ κρατώ λίστες για πιο απλά πράγματα, για τα βιβλία δε θα κρατούσα; Πραγματικά ίσως από τις πιο καλές κινήσεις που έκανα τα τελευταία χρόνια. Ξανακοιτώντας μετά από καιρό τις λίστες, διαπιστώνω ότι δε θυμάμαι ότι έχω διαβάσει καν κάποια από αυτά. Φαντάσου! Αφού έχουμε και το blog, ας το μοιραζόμαστε :)

Roadartist είπε...

@ BLUEPRINTS : Σίγουρα ναι, πόσο μάλλον τη σημερινή εποχή... ίσως φανεί υπερβολή μα ισχύει : "Η λογοτεχνία έχει σώσει τη ζωή μου". :) Αν παροτρύνω και άλλους να δουν με αυτή τη ματιά, η χαρά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Giannis Pit. είπε...

Μπράβο που διατηρείς τη φλόγα του διαβάσματος δυνατή. Το διαδίκτυο δυστυχώς με ευθύνη μας έχει προκαλέσει ένα θέμα στο διάβασμα γενικά και οφείλουμε να το διορθώσουμε.
Καλές αναγνώσεις λοιπόν.

Κλειω είπε...

Εμπνεεις πολυ κοσμο. Χιλιαδες μεσα στα χρονια. Συνεχισε να ενημερωνεις την φοβερη ιστοσελιδα σου.

Roadartist είπε...

@ Giannis Pit : Λατρεύω το να βρίσκω νέους κόσμους μέσα από τα βιβλία, τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί μαζί τους, και το ιντερνετ στην ανάγνωση βασίζεται (και στο γράψιμο όσον αφορά τα ιστολόγια) όμως δεν μπορώ να διαβάσω Ebooks ακόμη... Λίγα πράγματα τελικά συγκρίνονται με το βιβλίο και την επαφή με ένα καινούργιο βιβλίο (που να σε κερδίζει). Άρχισε και εσύ να το βλέπεις αλλιώς, αξίζει. :)

Roadartist είπε...

@ Κλειω : ... <3

Ξενικός είπε...

αφού πρόκειται για προθέσεις/προτάσεις, μήπως θάπρεπε 1} να δώσουμε περισσότερη βαρύτητα στην εγχώρια διανόηση, και 2) να αποφύγουμε δεύτερο έργο του ίδιου συγγραφέα, ώστε να μπουν κι άλλα ονόματα στον πίνακα;
Σκέψεις εκφράζω...
Ξενικός

Roadartist είπε...

@ Ξενικός : Μισό, γιατί κάτι μάλλον παρανοήθηκε. Αυτό είναι το πρώτο μέρος των βιβλίων που επέλεξα (με καθαρά προσωπικά κριτήρια και εντελώς υποκειμενικά, προσωπικά γούστα) για να διαβάσω πριν ένα χρόνο. Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα σύντομα. Θα ήταν μεγάλο το ποστ για να πρόσθετα και τα υπόλοιπα, συν ότι έπρεπε να προλογίσω, οπότε υπέθεσα ότι πολλοί δε θα διάβαζαν ολόκληρη την ανάρτηση, θεώρησα σωστότερο να τη μοιράσω σε δυο μέρη. Επιπλέον δεν είναι μόνο μία λίστα, μπορεί όποιος θέλει να δει και τις προηγούμενες (υπάρχουν όλα τα λινκς) όπως και τις επόμενες. Η κάθε μία (αλληλο)συμπληρώνει τις άλλες. Αναλόγως τα γούστα του να επιλέξει. Η λίστα διαμορφώθηκε εκ των υστέρων, κοιτάζοντας μετέπειτα τις αναγνώσεις. Πρόκειται για βιβλία που η δική μου ιδιοσυγκρασία επέλεγε (και επηρέασε η τύχη φυσικά) -δώρα, δανεισμοί, τυχαία ευρήματα - πάντα όμως σύμφωνα με το προσωπικό μου γούστο.

Από την άλλη πώς δεν υπάρχει εγχώρια διανόηση; Αναφέρονται δυο βιβλία του Καστοριάδη και επιπλέον από τα 14 βιβλία της λίστας, τα 10 είναι Ελλήνων συγγραφέων... Μάλλον δε την πρόσεξες καλά.
Λοιπόν όπως και να έχει πρόκειται για καθαρά προσωπικές επιλογές, που σκέφτηκα ότι ίσως βοηθήσουν κάποιον την επόμενη φορά που θα πάει στο βιβλιοπωλείο - όπως έχω αναφέρει θα ακολουθήσουν κ άλλες λίστες, για όποιον μπορεί βέβαια να ενδιαφέρεται. Καλές αναγνώσεις!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλησπέρες!

Όταν διαβάζω λίστα και γενικότερα όταν ακούω προτάσεις από ανθρώπους που εκτιμώ, έχω μια τάση να τα ακολουθήσω όλα - ίσως και για μόνη την αίσθηση της συμπόρευσης.
Ευτυχώς,Roadartist, που κάμποσα είναι κοινά :-)

Να ρωτήσω - με αληθινά καλή διάθεση - τον Ξενικό: Με ποιο σκεπτικό θα 'πρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην εγχώρια διανόηση;

Πολλά φιλιά

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Σε ευχαριστώ πολύ Διονύση για αυτό το σχόλιο, σε τούτη τη βιβλιοφιλική ανάρτηση, νομίζω ότι εσύ θα έχεις διαβάσει ίσως τα περισσότερα από αυτά τα βιβλία. Κάλλιο αργά παρά ποτέ :) θα ακολουθήσει όμως και η συνέχεια της λίστας άμεσα. Ευτυχώς που υπάρχει η λογοτεχνία (και ευτυχώς που την έχουμε εντοπίσει και αγαπήσει) γιατί αλλιώς η πραγματικότητα δε θα αντεχόταν.
Με αφορμή και τις χτεσινές εκλογές από τις οποίες βγήκανε πάλι αρκετά συμπεράσματα.

Και εγώ έχω την ίδια απορία, αν και η λίστα έχει ως επί των πλείστων βιβλία Ελλήνων συγγραφέων.

Ανώνυμος είπε...

Ένα πολύ χρήσιμο site για εμάς τους βιβλιόφιλους, στο οποίο μπορείς να κρατάς λίστες με αυτά που διάβασες ή θες να διαβάσεις, να αφήνεις κριτικές και να παίρνεις προτάσεις από φίλους είναι το Goodreads (http://www.goodreads.com/) και έχει φοβερά ενεργή κοινότητα! Πες μου πως θα σου φανεί:)
Ήθελα από καιρό να διαβάσω Irvin Yalom και τώρα μου κίνησες την περιέργεια!

Roadartist είπε...

@ Overtheplace : Σε ευχαριστώ, πριν λίγο καιρό ενεργοποίησα το λογαριασμό μου σto goodreads, αλλά δεν είμαι ακόμη ενεργό μέλος. Δεν έχω προσθέσει κάποιο βιβλίο, νομίζω ότι και αυτό απαιτεί αρκετο χρονο, που ίσως δε διαθέτω. Αν σκεφτείς οτι έχω το blog κ διατηρώ την διαχείριση του στα social media... Το να το διατηρείς κ αυτό τακτικά ενεργό, με παρακολούθηση, θα θέλει το χρόνο του σίγουρα.

Άστρια είπε...

:) αποθήκευσα τη λίστα. Όλα φαίνονται ξεχωριστά.
Από τη λίστα έχω διαβάσει τα βιβλία του Καστοριάδη και του Αλεξάνδρου.
Θα αναζητήσω κατ' αρχήν το πρώτο της λίστας.

'Ένα ευχαριστώ είναι πάρα πολύ λίγο για τα τόσα που προσφέρεις!


Roadartist είπε...

@ αστρια : Φίλη μου άστρια, τα δυο αυτά βιβλία του Καστοριάδη ανοίγουν πραγματικά το μυαλό και συνειδητοποιείς το τι ζεις... και τα είχε γράψει τόσα χρόνια πριν. Το Κιβώτιο είναι ένα βιβλίο σταθμός.

Και τρέξε να διαβάσεις αυτό το βιβλίο του Χ. Μίσσιου, είναι ΥΠΕΡΟΧΟ. Σε φιλώ! :)

Related Posts with Thumbnails