13 Μαΐου 2014

Κτίριο Αβέρωφ, Πολυτεχνείο





















Λίγες από τις φωτογραφίες που τράβηξα από το εσωτερικό του Κτιρίου Αβέρωφ, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Άλλο ένα σπουδαίο κτίριο που σε αφήνει άφωνο με την ομορφιά του. Ό,τι λέξεις και να γράψεις για αυτό το σπουδαίο αρχιτεκτονικό στολίδι, αυτό το κόσμημα με τη βαριά του ιστορία, θα είναι λίγες...

Στις παρακάτω σελίδες μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία του :

Αρχείο Νεότερων Μνημείων - Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 
Ιστορικό Κτίριο Πατησίων

Άλλες ξεναγήσεις που παρακολούθησα στο πλαίσιο του OpenHouseAthens, όπως παρουσιάστηκαν στο blog : 
Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών, πρώτη επίσκεψη στο πλαίσιο του πρώτου @openhouseathens 
Μέγαρο Υπατία, ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια της Αθήνας

14 σχόλια:

mahler76 είπε...

Αχ σε αυτά τα μάρμαρα άφησα τα καλύτερά μου χρόνια!!! Καλή σου μέρα :)

Roadartist είπε...

@ mahler76 : το φαντάζομαι!! Πολύ, πολύ όμορφα... :))))

MYSTELIOS είπε...

Το ιστορικό κτίριο αν δεν κάνω λάθος κηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο. Πέρα από την αισθητική του αξία, το Πολυτεχνείο της οδού Πατησίων έχει συμβολική αξία και μνήμη όταν το 1973 αποτέλεσε την πρώτη εστία σπουδαστικής εξέγερσης στην Αθήνα ενάντια στην δικτατορία !!!

Βίκυ Δερμάνη είπε...

όπως το είπες, πραγματικό στολίδι αυτό το κτίριο! εύχομαι πάντα να του φερόμαστε με τον σεβασμό που του πρέπει...

Άστρια είπε...

Τόση ιστορία και τόσες μνήμες γι' αυτόν τον χώρο! (το συγκεκριμένο κτίριο και τα πέριξ).
Πολύ ωραία η οπτική γωνία των φωτογραφιών, αναδεικνύουν πολλά όμορφα στοιχεία του!

Άξιζε αυτή η επίσκεψη στα κτίρια της Αθήνας που συμμετείχες. Ήταν εξαιρετική δραστηριότητα!

Καλό βραδάκι, σε φιλώ:)

kat. είπε...

μεγάλη ιστορία.. έχω όμως την αίσθηση πως δεν προσέχουν τέτοια κτίρια στη χώρα μας όπως θα τους άξιζε..

Ξενικός είπε...

θα με κράξετε αλλά θα το πω: από τα μεγάλα νεοκλασικά της Αθήνας, το Πολυτεχνείο, σαν κτίριο, με συγκινεί ελάχιστα. Δεν του βρίσκω αρμονικές αναλογίες ούτε ενότητα στη μορφή. Δεν είναι από τα κτίρια που θα έδειχνα με καμάρι σε φίλους που επισκέπτονται την Αθήνα και τους ξεναγώ.
Βαριά η ιστορική μνήμη που εκπέμπει, αλλά είναι διαφορετικό κεφάλαιο αυτό.
Επ ευκαιρία, το μνημειακό κεφάλι(έργο του Μέμου Μακρή) που τοποθετήθηκε στο προαύλιο, θυμίζει μάλλον έναν από τους αιώνιους φοιτητές, παρά ένα σφριγηλό επαναστάτη νεαρό. Σεβαστό το έργο του γλύπτη, εννοείται, αλλά λάθος το συγκεκριμένο σύμβολο.
Ξενικός

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : Καλησπέρα! Σίγουρα πέρα από την ξεχωριστή του αισθητική αξία (ειδικά εσωτερικά), δε μπορείς να μην το συσχετίσεις ως κτίριο σίγουρα και με την ιστορία του.

Roadartist είπε...

@ Βίκυ Δερμάνη : Δυστυχώς Βίκυ δε του φερόμαστε με σεβασμό, ούτε όπως του πρέπει. Μακάρι να μπορούσαμε οι κάτοικοι τούτης της πόλης, να εκτιμούσαμε την ομορφιά, και να την προστατεύαμε.

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Ναι άξιζε πάρα πολύ αυτό το πλαίσιο ξεναγήσεων. Έχω φωτογραφικό υλικό και από ακόμη ένα κτίριο, πιο σύγχρονο, στο Κουκάκι. Δε ξέρω αν θα τις αναρτήσω. Σε φιλώ.

Roadartist είπε...

@ kat. : Είναι πολύ σωστή η αίσθηση που έχεις, θα συμφωνήσω και εγώ μαζί σου. Δεν τα προσέχουμε καθόλου. Είμαστε φοβεροί στο να εκφράζουμε το θυμό και την αμορφωσιά επάνω τους.

Roadartist είπε...

@ Ξενικός : Γιατί να σε κράξουμε βρε; Ποτέ δεν είχα εστιάσει στην ομορφιά του εσωτερικού αυτού του κτιρίου. Πάντα στεκόμουν στην πόρτα, στο εξωτερικό πάντα επιβλητικό όγκο, με τις σχετικές μνήμες, όσον τα είδαμε μάλιστα σε ταινίες ή τα μάθαμε από τις αντίστοιχες γιορτές στο σχολείο. Εδώ σε αυτή την ανάρτηση θέλησα να εστιάσω στην επιβλητικότητα του κτιρίου, δίχως να αναφερθώ στην ιστορική του διάσταση, ακριβώς για να μην υπάρχει επηρεασμός.

Η ξενάγηση που παρακολούθησα, οι λεπτομέρειες της εσωτερικής αρμονίας, με άφησαν άφωνη. Δεν γνώριζα για αυτό και πριν δε το εκτιμούσα όσο του αξίζει.

Eugenia είπε...

Για ακόμη μια φορά υπέροχη και σ΄ευχαριστουμε πολύ ! Ζήλεψα μάλιστα και λέω να το επισκεφθώ σε μια επόμενη κάθοδο.
Εγώ πάλι θα σου το ξαναπώ ότι έμεινα γοητευμένη από την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου και της προβολής των εκθεμάτων (όταν το ξαναεπισκέφθηκα μετά από χρόνια, ύστερα από δική σου βεβαια παρότρυνση!)
Φιλιά
Eugenia

Roadartist είπε...

@ Eugenia : Έχω επισκεφτεί πολλές φορές το Ε.Α.Μ., μα δεν έχω δει την έκθεση για το μηχανισμό των Αντικυθήρων, δε ξέρω αν θα την προλάβω, ανοησία γιατί έχω πολλές φορές βρεθεί εκεί και το παραμέλησα. Γίνονται και καλά πράγματα στην πόλη, ο κόσμος μόνο να μπορούσε να τα εκτιμήσει. Συνεχίζουμε. Φιλιά!

Related Posts with Thumbnails