1 Μαΐου 2014

Πρώτη Μαΐου



Μια από τις πιο δύσκολες περιόδους του χρόνου μόλις ξεκινά. Κι έξω ο ήλιος θα λάμπει. Και είναι που εσύ πρέπει να συγκεντρωθείς, να μάθεις δεκάδες έννοιες, να επικεντρωθείς στο στόχο σου. Το να επενδύεις στη γνώση, λένε, πως είναι η μόνη περιουσία μας. Τα υλικά χάνονται, η γνώση όμως μένει ως το πιο πολύτιμο αγαθό. Κανείς δε μπορεί να στο πάρει. Και αν εστιάζεις σε γνώσεις ανθρωπιστικού / κοινωνικού τομέα, ίσως τόσο το καλύτερο, καθώς εμβαθύνεις σε θέματα που σε διαμορφώνουν πολύπλευρα. Τα αγαθά κόποις κτώνται, ότι κατακτιέται με κόπο ίσως να είναι και η πιο μεστή, αληθινή σου κληρονομιά. 

Πρώτη Μαΐου. Μα εγώ λέω να κλείσω τα παράθυρα στον ήλιο και να κυκλοφορώ τα βράδια αργά, περπατώντας στην πόλη. Οι επόμενοι μήνες θα περάσουν μπροστά σε κάποιους τόμους με τάσεις, χρονολογίες, ορολογίες, ιστορίες, στρατηγικές, που θα μπλέκονται με σκέψεις, προσωπικές ανησυχίες.  Παράλληλα γραφές, μοιράσματα, παραμερισμός διασκέδασης, φίλων. Μα είμαστε παλιές καραβάνες, έχουμε χάσει τον αριθμό των εξετάσεων. Να ξέρεις όμως όσο τα χρόνια περνούν, τόσο πιο δύσκολο είναι να θέτεις τέτοιου είδους στόχους, αλλιώτικο σε σύγκριση με το παρελθόν. Μια άλλου είδους εμπειρία, που σε μεταλλάσσει παράλληλα. Ειδικά σε εποχή που εξευτελίζει την εργασία και αλληλένδετα απαξιώνει μανιακά και τη γνώση. Τάση διαχείρισης του εαυτού, πολλαπλών καταστάσεων.  Μα τελικά τι άλλο ήταν το αποκούμπι και η αντίσταση μου μπροστά σε τούτη εδώ την τρελή πραγματικότητα, εκτός από τον αγώνα, τον πόθο για γνώση. Ναι ίσως είναι λίγο (ή πολύ, τελικά!) δονκιχωτικό... 



Καρράσκο: "Αν εσύ είσαι τρελλός, εγώ δε θα σ΄αφήσω να τρελάνεις κι εμάς. Τη ζωή πρέπει να τη βλέπουμε όπως είναι πραγματικά.

Θερβάντες: "Όπως πραγματικά είναι... Ξέρεις πόσα χρόνια περιπλανιέμαι στην πραγματικότητά σας; Ξέρεις πόσες φορές έχω δει τη ζωή όπως είναι πραγματικά; Τόσες όσες δεν μπορείς να φανταστείς. Πόνος, εξαθλίωση, πείνα και απίστευτη σκληρότητα. Είδα ανθρώπους να ταπεινώνονται τόσο, που να αναρωτιούνται γιατί γεννήθηκαν. Είδα φίλους μου να πεθαίνουν μέσα στην απελπισία. Ξέρεις τι έβλεπα στο βλέμμα τους την τελευταία τους στιγμή; Σύγχιση. Μια τεράστια απορία πλανιόταν στα μάτια τους. Γιατί; Δεν νομίζω ότι ρωτούσαν γιατί πεθαίνουν, αλλά γιατί έχουν ζήσει... Όταν η ίδια η ζωή είναι τόσο παράλογη, ποιος μπορεί να πει τι είναι τρέλα και τι είναι λογική; Ίσως τρέλα μπορεί να είναι, το να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας. Να γινόμαστε πρακτικοί, νομίζοντας ότι μπορούμε να δούμε την "πραγματικότητα". Ίσως αυτό να είναι τρέλα. Να ψάχνουμε θησαυρούς εκεί που σωρεύονται σκουπίδια. Ίσως η πολλή λογική να είναι τρέλα. Και τι μεγαλύτερη τρέλα απ' όλες, να βλέπεις τη ζωή όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι." 
(Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Δον Κιχώτης)


30 σχόλια:

kostas είπε...

Απλα αυτο που διαβασα ηταν εξαιρετικο.
Το οτι εισαι τετοιου ειδους ατομο, φαινεται και απο μια μονο ματια στο ιστολογιο αυτο, απο τις πρωτες του μερες... καλη δυναμη

MYSTELIOS είπε...

Καλή Πρωτομαγιά και Καλό Μήνα !!!

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Από καιρό το λέω... Το σύνθημα της νέας εποχής θα έπρεπε να είναι:
Δονκιχότες όλου του κόσμου, ενωθείτε!
Καλή δύναμη!

serenata είπε...

Εχεις κουράγιο, δύναμη, όνειρα, μπράβο σου!!
Ομορφος είναι ο Δονκιχοτισμός!
Καλή πρωτομαγιά!

Φιλάκια πολλά:))

Ανώνυμος είπε...

Εγώ τι να πω πέρα από το ότι λατρεύω την κατεύθυνσή σου; Μπράβο, κοριτσάκι, μπράβο! Πόσο πολύ σε χαίρομαι! :) Νοερές αγκαλιές από Μελβούρνη :)

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Στο κόκκινό σου μολυβάκι (φωτογραφία πρώτη) σου έχει φαγωθεί η γόμα. Υπόσχομαι πως όταν θα καταφέρουμε να βρεθούμε θα σου έχω ένα μολυβάκι με γόμα, γιατί, όπως θα έλεγε και ο Κιχώτης ( ήταν και δον..) ή ο Μπακιρτζής "όχι λάθη πάντα λάθη" :-)

Θέματα πολύ μέσα σ' αυτά που γράφεις θα συζητήσουμε με έναν υπέροχο άνθρωπο, τη Selma Ancira (βλ.google)θα συζητήσουμε στο σχολείο μας την Πέμπτη 8 Μαΐου στις 12.30΄. Είμαστε στη γειτονιά σου, απέναντι από το Ευγενίδειο. Έχεις πρόσκληση, αν όχι διαταγή, να έρθεις. Θα συνοδέψουμε τη συζήτηση και με μία μικρή παράσταση για τον Ελύτη.
Αποκλείεται να γράφεις τέτοια ωραία πράγματα και να μην ενθουσιαστείς με τη Selma.

Και μετά απ' αυτή την ωραία διαφήμιση, να πούμε και καλό μήνα!

thinks είπε...

Καλή Πρωτομαγιά Roadartist! Κσλή Άνοιξη, ευτυχισμένη.

Ο Δον Κιχώτης είναι από τα αγαπημένα μου. "Έζησε ανόητος αλλά πέθανε σοφός".

Βίκυ Δερμάνη είπε...

το πιο πολύτιμο αγαθό η γνώση. το μεγαλύτερο-το πιο δυνατό μας όπλο!
στης ζωής το παράλογο, λόγος μοναδικός η γνώση και το όνειρο....
καλό μήνα εύχομαι!

Giannis Pit. είπε...

Καλησπέρα σου και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ να έχεις ολόψυχα.

fairy είπε...

Υπέροχο το απόσπασμα του Θερβάντες! Καλό μήνα, καλή δύναμη και καλή ευκολία στη δουλειά σου!!!

Roadartist είπε...

@ kostas : Ευχαριστώ!

@ Αrt Traveller : καλό μήνα!!

Roadartist είπε...

@ Υπατία η Αλεξανδρινή : Αχ βρε Υπατία μακάρι να γινόταν αυτό. Να υπήρχε μια ένωση. Γιατί από ότι βλέπω ο κάθε ένας και μόνος του, κάπως έτσι πάει η εποχή και για τους Δον Κιχώτες :) Συμφωνώ και με το σχόλιο σου στο facebook.

Roadartist είπε...

@ serenata : Όμορφες λες ότι είναι ε; Δε ξέρω, σε ευχαριστώ για τα λόγια σου, δίνουν δύναμη. Καλό μήνα!


@ agrimio : το μόνο σίγουρο ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το κακό ότι χρειάζεται ως επί των πλείστων να βρεθείς στην ...Αυστραλία (!) για το εξασκήσεις... Ευχαριστώ, σε φιλώ!

Roadartist είπε...

@ thinks : Υπέροχος Δον Κιχώτης! Καλή Άνοιξη Δημήτρη μου!

Memaria είπε...

Καλό μήνα και καλή δύναμη!

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Διονύση μου έχω τρέλα με τα μολύβια και ναι δυστυχώς τελειώνω πολύ γρήγορα τις γόμες... πολύ ενδιαφέρουσα η πρόσκληση, κάτσε να το κοιτάξω, γιατί είμαι κάπως περίεργα αυτή την περίοδο.

Σαν σήμερα γεννήθηκε και ο Ρίτσος.
Ποτέ δε ξεχνώ εκείνη την υπέροχη εκδηλωση του Σχολείου σας στο Μουσείο Μπενάκη :)

VAD είπε...

Τόσα χρόνια σ'εχω κοψει για ανθρωπο με δυναμη,ειμαι σιγουρος οτι και τωρα θα τα βγάλεις πέρα!:)

Καλό μήνα....

Hfaistiwnas είπε...

Νέοι στόχοι; Καλά κάνεις, ποτέ δεν πρέπει να σταματάμε! :)
Καλό μήνα!

Roadartist είπε...

@ Βίκυ Δερμάνη : Πάντα αλλά πόσο μάλλον σήμερα... ναι παράλογη πραγματικότητα σε μια παράλογη χώρα. Και τι φοβερό είναι να σε εμπνέει ένα κείμενο που γράφτηκε το 1605.

Roadartist είπε...

@ Giannis Pit : Καλό μήνα :)


@ fairy : Καλή δύναμη σε όλους, και καλό μήνα!


@ me (maria) : Ευχαριστώ. Καλό μας μήνα!


@ VAD : έτσι λένε. :) Καλή μήνα Βασίλη, σε ευχαριστώ!



@ Hfaistiwnas : νέοι ναι, συνέχεια των προηγούμενων. Καλημέρες σου!

Ξενικός είπε...

θα έθετα την αφομοίωση της αλήθειας πάνω από την πρόσκτηση πολλών γνώσεων.
Εύχομαι επιτυχία στις επιδιώξεις σου. Μην περιφρονείς τον ήλιο όμως.
Ξενικός

Roadartist είπε...

@ Ξενικός : Δεν είναι περιφρόνηση, είναι ότι ο ήλιος ξελογιάζει όσο λίγα πράγματα, και το δυσκολεύει το όλο πράγμα. Σε ευχαριστώ, καλή μέρα ξενικέ μου.

ειρήνη είπε...

Το δονκιχωτικό απόσπασμα ήταν πολύ δυνατή επιλογή. Μου σηκώθηκε η τρίχα, αφού αυτή την περίοδο παλεύω ανάμεσα στον άκαμπτα λογικό μου εαυτό και τον δημιουργικό-περίεργο για την ζωή εαυτό...Δν ξέρω ποιός θα επικρατήσει...Σε σχέση με τις εξεταστικές μπορώ να πω ότι έχω τεράστια πείρα στις πρακτικές κ συναισθηματικές δυσκολίες(δν το παινεύομαι).Είναι δύσκολο πολύ για έναν άνθρωπο γνήσια φιλομαθή να μπαίνει σε καλούπια και να αφομοιώνει ύλη σε προκαθορισμένους ρυθμούς. Είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν δν υπάρχει κίνητρο επαγγελματικής αποκατάστασης (ακόμη κ αν αυτό θα ήταν απλώς "τυράκι" - μια ανοργασμική δηλαδή δουλειά που απλώς θα χρηματοδοτούσε την επιβίωση).
Προσπαθώ να μάθω να είμαι ευγνώμων για ό,τι έχω, αλλά για το ότι βρήκα αυτό το μπλογκ εχω μεγάλη ευγνωμοσύνη από την αρχή χωρίς προσπάθεια. Αναγνωρίζω τον κόπο σου και την αξία σου και σε ευχαριστώ πολύ. Εχω διαβάσει προτάσεις σου απο βιβλία, εχω παει σε μουσεία, ελπίζω να προκύψει κ για θέατρα....Έχω μια λίγο πιο πλούσια ζωή. Όσο αφορά τα κίνητρα λοιπόν, θα σου έλεγα να το κάνεις για να νοιώσεις ότι κλείνεις κύκλους, για να μην αφήσεις τις εκκρεμότητες να σε πιέσουν και να μπορείς να είσαι πάντα δημιουργική όπως τώρα...!

Roadartist είπε...

@ ειρηνη: Είναι σπάνιο να διαβάζεις τέτοια αληθινά λόγια, με τέτοια εκτίμηση - και μου υπενθύμισες το λόγο που παραμένω και συνεχίζω εδώ.
Είναι φοβερό πως μπόρεσες να διαβάσεις την ψυχολογία μου, και μόνο που μπήκες σε αυτή τη διαδικασία με συγκινεί. Όπου και να είσαι / όποια και να είσαι, σε ευχαριστώ πολύ.

Σεβάχ ο Θαλασσινός είπε...

Δε ξέρω γιατί, αλλά αυτό το δονκιχωτικό απόσπασμα με έκανε να ταυτιστώ τόσο πολύ. Τόσο απλά. Και τόσο βαθιά...

Μαίρη μου, καλό μήνα, καλό βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Καλή επιτυχία road, και άσε τους ανεμόμυλους ν΄αλέθουν συνειδήσεις.

Καλή επιτυχία στους στόχους σου.
Σάντσο Πάνσα Ηλιογράφος.

Roadartist είπε...

@Σεβάχ ο Θαλασσινός : είναι φοβερός ο λόγος του Θερβάντες, αληθινός, πανανθρώπινος, διαχρονικός. Καλή Κυριακή!

Roadartist είπε...

@ ηλιογράφος : Σάντσο Πάνσα Ηλιογράφε καλώς όρισες στην παρέα των ονειροχτυπημένων :)
Οι ανεμόμυλοι ας άγγιζαν περισσότερους ανθρώπους. Φιλιά πολλά, καλή Κυριακή!

astromonos είπε...


Σε έναν κόσμο εξετασιοκεντρικό, μη λιποψυχείς μπροστά σε αυτά που σου ζητούν, γιατί είναι ανούσια και από την αλήθεια σε αποσπούν...

Μα να σε απασχολεί ένας κόσμος άλλος, που για να μπεις, δεν "δίνεις" εξετάσεις, αλλά "παίρνεις" τάσεις. Τάσεις ονείρου, καλαίσθητου, αισιόδοξου, ζωντανού... Είναι ένας κόσμος ανθρωποκεντρικός!

Καλή δύναμη με τις ξε-τάσεις!

Roadartist είπε...

@ astromonos : Πολύ όμορφο σχόλιο, οι τάσεις - ακριβώς αυτές που περιέγραψες - που τόσο πολύ λείπουν από τις ζωές, ας παλέψουμε και για αυτές! Σε ευχαριστώ από καρδιάς!

Related Posts with Thumbnails