7 Απριλίου 2014

Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών, πρώτη επίσκεψη στο πλαίσιο του πρώτου @openhouseathens



Αυτό το Σαββατοκύριακο διοργανώθηκε το πρώτο OpenHouse στην Αθήνα. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής. Για δύο μέρες (5-6/4), δημόσια και ιδιωτικά κτίρια άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατράπηκε σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Ο θεσμός του Openhouse θα πραγματοποιείται κάθε άνοιξη στην πόλη της Αθήνας.


Παρακολούθησα αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις σε τέσσερα κτίρια. Ήταν εξαιρετικές, ευχαριστίες στους συντονιστές και στους εθελοντές...


Σήμερα θα σας μεταφέρω μια εικόνα με σχετικές πληροφορίες και φωτογραφίες από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Μια επιλογή μας στο πλαίσιο του OpenHouse Athens. 


Tο ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και την Υπηρεσία ''Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης'' (ΕΚΤ). 


Το μέγαρο του Εθνικού (αρχικά Βασιλικού) Ιδρύματος Ερευνών, που υψώνεται στη διασταύρωση της λεωφόρου Β. Κωνσταντίνου με την οδό Β. Γεωργίου, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1965-1968, βάσει σχεδίων του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη και των συνεργατών του (σε οικοδομικό τετράγωνο όπου παλαιότερα ήταν εγκατεστημένοι οι στάβλοι των ανακτόρων).


Το αμφιθέατρο διαλέξεων στερήθηκε τελικά την προβλεπόμενη πρωτοποριακή παραβολική στέγη του, ξεχωρίζει ωστόσο ο εντυπωσιακός συμπαγής ορθογώνιος όγκος της βιβλιοθήκης.


Η βιβλιοθήκη του Ε.Ι.Ε.






  Σε κάθε περίπτωση, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών επηρέασε σημαντικά την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα.


* Μικρό tip, μια λεπτομέρεια της ξενάγησης... Αρκετά από τα γλυπτά που βρίσκονται στο Ε.Ι.Ε. είναι δημιουργίες του γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλα, o οποίος είχε έναν τραγικό θάνατο, καθώς δούλευε πιάστηκε το φουλάρι του στον τροχό και πνίγηκε...


Η θέα προς το λόφο του Λυκαβηττού μέσα από το Ε.Ι.Ε.


Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
Τεχνικό Γραφείο Δοξιάδη, Βασιλικόν Ίδρυμα Ερευνών-Προσχέδια, Αθήνα [1962]* Βασιλικό Ίδρυμα Ερευνών, Επετηρίδες ετών 1962-1968* Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ, Δοκίμια για τη Νέα Ελληνική Αρχιτεκτονική, Αθήνα 2001


20 σχόλια:

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Ενδιαφέρουσα η ξενάγησή σου. Και βέβαια, η συμβολή του Δοξιάδη είναι σφραγίδα, ενώ και το επιστημονικό ερευνητικό έργο του ΕΙΕ είναι πολύ σημαντικό και απλωμένο σε πολλά πεδία γνώσης (με την ευκαιρία, να σημειώσω ότι έχει εξαιρετικές εκδόσεις που μπορεί κανείς να τις αγοράσει από το μικρό βιβλιοπωλείο στο ισόγειο του κτιρίου).
Μια και ο λόγος για την αρχιτεκτονική του κτιρίου, θα μου επιτρέψεις να σημειώσω ότι, αν και το κτίριο δείχνει επιβλητικό και στο εσωτερικό του (και έτσι είναι ο χώρος του αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης), στην πραγματικότητα όμως στους χώρους του προσωπικού έχουν τοποθετηθεί ψευδοροφές (όπως δυστυχώς γίνεται σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους, για λόγους που είναι αντιληπτοί αλλά όχι απαραίτητα αποδεκτοί), που δεν διαμορφώνουν κατά τη γνώμη μου κατάλληλο, εργασιακό περιβάλλον (υπάρχουν και καταγγελίες για ύπαρξη υλικών από αμίαντο κτλ.).

Βίκυ Δερμάνη είπε...

πέραν των μνημείων μας, υπάρχουν και πολλά νεότερα αρχιτεκτονικά μνημεία στην Αθήνα. ένα μικρό δείγμα βλέπουμε κι εδώ: http://www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio.aspx.
ο θεσμός OpenHouse είναι πραγματικά σημαντικότατος. μακάρι να βρει την ανταπόκριση που του αξίζει!
να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ Katerina Toraki : Kατερίνα πολύ σωστή η παρατήρηση σου. Ξέχασα να αναφέρω και το όμορφο αίθριο. Εκείνο όμως που γίνεται δυστυχώς πλέον εύκολα αντιληπτό στον επισκέπτη είναι νομίζω οι επιπτώσεις της κρίσης (της έλλειψης χρημάτων) στο κτίριο. Από την είσοδο κιόλας διακρίνεις προβλήματα στην οροφή της εισόδου από την υγρασία... και στη βιβλιοθήκη ακόμη εισπράττεις κάτι παρόμοιο... Εύχομαι να ξεπεραστούν γιατί το έργο του Ε.Ι.Ε. είναι πολύ σημαντικό, χρειάζεται την ενίσχυση μας, ευχαριστώ.

city addict είπε...

Para poly kales foto, endeiktikes tou ktiriou... kai oi plirofories...

Roadartist είπε...

@ Βίκυ Δερμάνη : ναι βέβαια. Πολύ σημαντικό και αυτό το site, που το εμπιστεύομαι και ανατρέχω συχνά σε αυτό για την αρχιτεκτονική κτιρίων της πόλης. Είχε πολύ καλή και μεγάλη ανταπόκριση! 15,000 άτομα συμμετείχαν στις 2 μέρες που διήρκησε. Εξαιρετικά ενδιαφέρον θεσμός, είμαι σίγουρη ότι θα ενισχυθεί. Καλή εβδομάδα.

Roadartist είπε...

@ city addict : θα ακολουθήσουν άρθρα και για άλλα υπέροχα κτίρια. Σε ευχαριστώ.

Άστρια είπε...

Μπράβο!
Για την ανάδειξη του θεσμού, για την παρουσίαση ενός κτιρίου (τόσο γνωστού αλλά και τόσο άγνωστου για το εσωτερικό του), για τις φωτογραφίες!
Ευχαριστούμε τόσο..
Συνέχισε!!!

astromonos είπε...

Τι μου θύμησες τώρα;! Πόσες ώρες έχω περάσει στο ίδρυμα αυτό, σε μια περίοδο μεγάλων... ερευνών!

Και εκείνα τα πράσινα όμορφα ζευγαρωτά πορτατίφ της βιβλιοθήκης, να μη βοηθούν καθόλου βρε παιδί μου στο διάβασμα...

Καλή εβδομάδα!

Xenoudis - Ξενούδης είπε...

"Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών επηρέασε σημαντικά την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα..."

;;;

Επί παραδείγματι; Ποια άλλα κτίρια;
Ξενούδης

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ είπε...

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ!!
ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΕΡΓΟ, ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΦΟΒΕΡΑ ΣΟΥ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ!

H.Constantinos είπε...

Ωραία!
Θα το παρακολουθήσω στενά το θέμα, όχι μόνο γιατί δεν το βλέπω να το δω live, αλλά και γιατί το προτιμώ σε ανταπόκριση by Roadartist!!

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Να είσαι καλά άστρια που ακολουθείς σε αυτό το διαφορετικό διαδικτυακό ταξίδι, ναι κτίριο τόσο γνωστό και τόσο άγνωστο. Τα επόμενα κτίρια είναι πολύ πιο εντυπωσιακά, και εκπληκτικά ενδιαφέροντα. :) Καλημέρα φίλη!

Roadartist είπε...

@ astromonos : Χαίρομαι που σου θύμισα στιγμές δημιουργίας, δε μπορείς να μη συγκρατήσεις στη μνήμη σου τέτοιους χώρους. Και για κάποιον που αγαπά την έρευνα σίγουρα του φέρνουν στη μνήμη όμορφα συναισθήματα. Πάντως είναι εμφανές ότι το κτίριο χρειάζεται συντήρηση.

Roadartist είπε...

@ Xenoudis : Μετέφερα στοιχεία της βιβλιογραφίας, πηγές υπάρχουν στο τέλος της ανάρτησης για όποιον θέλει να το ψάξει περαιτέρω. Κάποιος αρχιτέκτονας θα μπορούσε να μας εξιστορήσει περισσότερα.

Roadartist είπε...

@ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ : Καλημέρες!

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : Αχ Κωνσταντίνε πως να το δεις live? Αφού κράτησε δυο μέρες. Συντονίσου για τις συνέχειες, αν και πολύ κρίμα που ειδικά εσύ χάνεις τέτοιες δραστηριότητες. Από την άλλη, άσε τις θάλασσες λίγο και περιπλανήσου στην πόλη! :) Καλημέρα!

Giannis Pit. είπε...

Άλλη μια πανέμορφη ανάρτηση παρουσίαση. Ταξίδια που δύσκολα κάνουμε αλλά μέσα από σένα μας γίνονται προσιτά.
Ευχαριστούμε

Κ.π. είπε...

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ...!!

Roadartist είπε...

@ Giannis Pit : σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Καλό σου βράδυ :)

Roadartist είπε...

@ Κ.π. : Το ταβάνι της βιβλιοθήκης κερδίζει όντως τις εντυπώσεις.

Related Posts with Thumbnails