15 Ιανουαρίου 2014

Παζάρι βιβλίου 2014 στην Πλατεία Κοτζιά



Για 18η συνεχή χρονιά το Παζάρι Βιβλίου 2014, η κορυφαία εκδήλωση για το βιβλίο, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στην Πλατεία Κοτζιά.  Μετά από 16 χρόνια παρουσίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, μεταφέρθηκε από πέρυσι στην Πλατεία Κοτζιά.

Από την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, και για είκοσι ημέρες, έως και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014, στην Πλατεία Κοτζιά, πραγματοποιείται το μεγαλύτερο και πλέον οργανωμένο Παζάρι Βιβλίου στην Ελλάδα.

Διοργανώνεται από δύο εκδοτικά σωματεία για λίγες ημέρες, προσφέροντας χιλιάδες τίτλους στο κοινό σε πολύ χαμηλές τιμές που αρχίζουν από 0.50 ευρώ.

Τα σωματεία διοργανώνουν την εκδήλωση με κανόνες καθώς τα βιβλία έχουν ημερομηνία έκδοσης τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν και κατά κανόνα δεν βρίσκονται πλέον στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Υπάρχει επίσης έλεγχος όσον αφορά την τιμή πώλησης στο παζάρι, που πρέπει να είναι περίπου το 30% της αρχικής λιανικής τιμής που είχε το βιβλίο όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

Σ’ ένα τεράστιο, καλαίσθητο και λειτουργικό περίπτερο, ενιαίο για όλους τους εκδότες, εκτίθενται 500.000 βιβλία, 180 Ελλήνων εκδοτών εξασφαλίζοντας μια μεγάλη ποικιλία τίτλων όλων των κατηγοριών για όλες τις ηλικίες.

Οι Έλληνες εκδότες, άνοιξαν, για μία ακόμη φορά, τις αποθήκες τους και προσφέρουν βιβλία με τιμές που θα σας εκπλήξουν: θα βρείτε βιβλία και με 0,50 ευρώ!

Κάθε χρόνο, από παλιά, μιλάμε εδώ στο blog για την αξία αυτής της πρωτοβουλίας... Αξίζει να διαβάσετε τις απόψεις που είχανε διατυπωθεί στην αντίστοιχη ανάρτηση για το Παζάρι Βιβλίου του 2007...

Από 17 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου 2014, θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί μέχρι και τις 22:00 το βράδυ.

Η κεντρική είσοδος είναι από την Οδό Αθηνάς (μπροστά από το Δημαρχείο)

15 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!!!!
Τι κάνουμε???

Roadartist είπε...

Καλώς το παιδί :))
Τρέχουμε λίγο αυτές τις μέρες,
χειμώνιασε κιόλας από σήμερα,
είμαστε καλά :)

Hfaistiwnas είπε...

Άσε και μείς τρέξιμο! Χειμώνιασε ναι, βρέχει όλη μέρα! :) Χαίρομαι!

Roadartist είπε...

Σε εσάς θα έχει αρκετό κρύο... Ωραία που θα είναι η Καστοριά, να περνάς όμορφα, καλή σου μέρα!!

thinks είπε...

Μακάρι να υπάρχει πάντα ενδιαφέρον αναγνωστών και ευκαιρίες προμήθειας υλικού για ανάγνωση... Θα μ' ενδιέφερε να πάρω μια ιδέα της μέσης ηλικίας/δημογραφικού των επισκεπτών του παζαριού, τι ποσοστό επισκεπτών αγοράζει κάτι, και τι ύλη (τίτλους) αγοράζουν...

Roadartist είπε...

Δημήτρη αυτό το παζάρι έχει αρκετά προσιτές τιμές, πρόκειται για βιβλία παλαιότερων ετών, με μεγάλή προσέλευση κόσμου. Βλέπεις να φεύγουν με καρότσια γεμάτα βιβλία. Δε μπορώ να πω ότι αξίζουν όλα αυτά τα βιβλία, ούτε να γνωρίζω αν θα τα διαβάσουν τελικά. :) Το θετικό είναι ότι υπάρχουν πολύ καλές προσφορές σε παιδικά βιβλία, οπότε μπορούν να αγοραστούν για παιδιά.
Επίσης αν κάποιος διαβάζει μπορεί να ξεχωρίσει κάποια σπάνια βιβλία που δεν τα βρίσκεις εύκολα πλέον στην αγορά και να εντοπίσει πραγματικά μικρούς "θησαυρούς" σε εξαιρετικές τιμές. Είχα πάει δυο φορές στο προηγούμενο παζάρι του 2013, όπου είχα πάρει την πρώτη με 20ε 8 βιβλία και μάλιστα ανάμεσα σε αυτά ήταν 3 της Βιρτζίνια Γουλφ (δε μπορείς να φανταστείς τη χαρά μου). Θα πάω σίγουρα και σε αυτό.

ΥΓ Όμως γενικότερα τα ποσοστά δεν είναι θετικά για τη χώρα. Δε νομίζω ότι ευθύνεται για αυτό η κρίση. Ρίξε μια ματιά και σε αυτή την έρευνα : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/11/2013_526187

Roadartist είπε...

Στο συγκεκριμένο παζάρι, βλέπεις όλες τις ηλικίες... Ίσως όμως οι περισσότεροι να είναι νέοι.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλησπέρα.

Πάνω στις μέρες που ξαναγίνεται η συζήτηση για την ενιαία τιμή του βιβλίου. Διάβαζα ένα κείμενο του υπεύθυνου της Πρωτοπορίας, νομίζω, (του βιβλιοπωλείου), όπου ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα είδα πως το κόστος ενός βιβλίου είναι ανάμεσα στα 2-4 ευρώ. Δεν το έχω μπροστά μου, το λέω και λίγο γενικευτικά, αλλά μπορεί κανείς να βγάλει αρκετά συμπεράσματα.

Αλήθεια,roadartist, κάθε χρόνο το παζάρι γίνεται για μας και μια ευκαιρία να...καλησπεριστούμε:-)

Roadartist είπε...

Διονύση το διάβασα και εγώ αυτό το άρθρο. Πολλά ενδιαφέροντα, όπως και αρκετά καρφάκια... ειδικά για τον ιδιοκτήτη της Πρωτοπορίας... :

http://www.avgi.gr/article/1670090/trikumia-ston-xoro-tou-bibliou-gia-tin-eniaia-timi

Δεν μπορούμε όλοι να διαθέτουμε (σε συχνή βάση) 20-30ε για ένα βιβλίο. Προσωπικά ψάχνω τις προσφορές. Και αυτά τα παζάρια, σίγουρα τα τιμώ δεόντως. Αφού γενικότερα πλέον δεν αναρτώ για αρκετά φεστιβάλ (όπως παλιότερα), για αυτό το παζάρι όμως το βάζω, μήπως ενδιαφέρεται κάποιος να πάει για "ψάξιμο". Κ για να καλησπεριστούμε :)

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ε, βέβαια, παζάρια, προσφορές και δανειστικές βιβλιοθήκες έχουν την τιμητική τους - πώς να τη βγάλεις, όταν διαβάζεις αρκετά και η ενιαία τιμή πάει το (καινούριο) βιβλίο γύρω στα 20 ευρώ;
Το άρθρο που λέει κάποιες λεπτομέρειες για την τιμή που έγραφα στο πιο πάνω σχόλιό μου είναι εδώ, το βρήκα:http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85
( τι γίνεται;! Όλο το χώρο θα σου πιάσω!) και το παραθέτω χωρίς να ξέρω τι συμφέροντα και πρακτικές κρύβονται πίσω από τον πόλεμο εκδοτών-βιβλιοπωλών-αλυσίδων-μικρών βιβλιοπωλείων κλπ.
Καλησπέρες και πάλι -ζητώ συγγνώμη για τη φλυαρία.

thinks είπε...

Απογοητευτικά αν όχι αναμενόμενα τα νέα στο άρθρο από τις Βρυξέλες, αλλά και στερεότυπο το ότι ενώ η Ελλάδα έχει τα λιγότερα ποσοστά ενδιαφέροντος σε πολιτιστικά, δυό βραβεία πήγαν σε Έλληνες, έναν της Ελλάδας και έναν του εξωτερικού.

Το σημαντικό είναι ότι γίνονται οι εκδηλώσεις και τα οργανωμένα γεγονότα σαν το παζάρι βιβλίου ώστε να υπάρχει η πρόσβαση στον κόσμο της ανάγνωσης. Η μάχη δεν δίνεται τόσο μεταξύ του χαρτιού και του ψηφιακού όσο για το περιεχόμενο και των δύο. Είναι δύσκολο για ένα νέο άνθρωπο να επιλέξει λογοτεχνία αντί παιγνίδια. Όταν μεγάλωνα η λογοτεχνία μου έδινε ιδέες --τώρα οι ιδέες φυτεύονται με έτοιμες εικόνες και άμεσα αποτελέσματα που χρειάζονται μόνο ελαφριά πίεση από ένα δάχτυλο για να επιτευχθούν...

Memaria είπε...

Είμαι μακριά, αλλά θα πω στην κόρη μου να πάει οπωσδήποτε και να μου πάρει και μένα κάτι!
Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση!

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Καλημέρα Διονύση, μόλις διάβασα το άρθρο, πολύ χρήσιμο, ακούστηκε και η άλλη άποψη, χαμός. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αρκετοί δυσκολεύονται να αγοράσουν πλέον βιβλία σε συχνή βάση, βάζω και τον εαυτό μου μέσα, αν ήταν κάπως πιο φθηνά, τότε σίγουρα θα αγόραζα πιο τακτικά. Υπάρχουν πολλά συμφέροντα, πρέπει όμως να σκεφτούν και τον καταναλωτή, υποψήφιο αγοραστή. Και ναι εννοείται ότι τιμώ τα παζάρια και αγαπώ τη δανειστική βιβλιοθήκη που έχω επιλέξει να επισκέφτομαι. Ουσιαστικά η τελευταία μου άνοιξε τους ορίζοντες και μου έδωσε τη χαρά της επιλογής κάποιων βιβλίων που ίσως διαφορετικά δε θα είχα μπορέσει να διαβάσω.

Καμία φλυαρία! Αντίθετα εμπλούτιση της ανάρτησης (και γενικότερα όλων εμάς). Καλημέρεα βροχερή! :)

Roadartist είπε...

@ thinks : Η λογοτεχνία αλλάζει τον κόσμο τριγύρω σου, γιατί αυτόματα έρχονται μπροστά σου ζωές, στιγμές, χώρες, κουλτούρες που αλλιώς δε θα γνώριζες. Είναι ιστορία, είναι τέχνη, είναι φαντασία, είναι ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που μπορεί να αλλάξει το μυαλό ενός ανθρώπου. Εγώ ως παιδί μεγάλωσα στην εποχή του xbox, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, του gameboy, Αταρι, αν με ρωτήσεις όμως ελάχιστα πράγματα μου έχουν μείνει από αυτά τα παιχνίδια. Αντίθετα η ψυχή μου γλυκαίνει όταν δω μπροστά μου playmobil (ολόκληρους κόσμους έφτιαχνα με αυτά, απλά τα λάτρευα), ή τα παραμύθια του Αισώπου, τα εικονογραφημένα βιβλία. Οι επόμενες γενεές είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διαβάσουν τα πρώτα τους βιβλία σε ένα τάμπλετ, ας μην ανοίξουμε όμως την κουβέντα ηλεκτρονικό - παραδοσιακό βιβλίο, και αυτή είναι ατελείωτη, ίσως και να μη μπορούμε να φανταστούμε τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση έχεις δίκιο, το περιεχόμενο να είναι καλό. Καλημέρα από τη (σημερινή) βροχερή Αθήνα!

Roadartist είπε...

@ me (maria) : Παρακαλώ Μαρία. Θα πρέπει όμως να ψάξει καλά για να βρει κάποιο αξιόλογο βιβλίο σε αυτό το παζάρι. Ακριβώς λόγω των πολλών προσφορών, καλημέρες!!

Related Posts with Thumbnails