8 Οκτωβρίου 2013

Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών


Μετά από την ανάρτηση για το Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, είχα υποσχεθεί να ετοιμάσω μια ανάρτηση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και για το Mουσείο των Δελφών.

Ανατολικό αέτωμα, του θησαυρού των Σιφνίων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της χώρας, με απίστευτης αξίας εκθέματα που σου κόβουν την ανάσα. 
Λειτουργικό, φωτεινό, ιδιαίτερα και μετά από την τελευταία μεγάλη ανακαίνιση του, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1999 από το Υπουργείο Πολιτισμού και την αναδιαρρύθμιση των εκθεμάτων σύμφωνα με την τελευταία μουσειολογική αντίληψη. 

Οι συλλογές του περιλαμβάνουν αρχαία αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στο χώρο του μαντείου των Δελφών και κυρίως αναθήματα αφιερωμένα στο ιερό.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου των Δελφών: 

λεπτομέρειες Ζωφόρου



Η Σφίγγα, αφιέρωμα των Ναξίων στον Απόλλωνα
(ήταν στημένη πάνω σε ιωνικό κιονόκρανο υψηλού κίονα, περ. 570-560 π.Χ.)

Οι δυο κούροι του Άργους, 580 π.Χ.

Κίονας με τις χορεύτριες, συνολικό ύψος 10,90 μ.

Λατρευτικό άγαλμα του Αντίνοου,
του αγαπημένου συντρόφου του αυτοκράτορα Ανδριανού.

Καρυάτιδα, Θησαυρός των Σιφνίων

Ο Ομφαλός, το σύμβολο των Δελφών.

Το θρυλικό άγαλμα του Ηνίοχου
αναμφίβολα το πιο διάσημο από τα αφιερώματα στους Δελφούς...

3D αναπαράσταση... με όσα μέρη έχουν διασωθεί...

**

Ένα μοναδικό μουσείο που αξίζει την επίσκεψη σας!! 

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τον κατάλογο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών και να θαυμάσετε όλα τα εκθέματα του online εδώ


Σχετική ανάρτηση: 
Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών

Σχετικές πληροφορίες :
Υπ.Πολ.

22 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Αξίζει όντως! ΜΟυ θύμισες τον Ηνίοχο της Μαίρης Ρενώ.. καλημέρα!

VAD είπε...

Ο Ηνίοχος!!! Οπως ελεγε ενας φίλος,απ'όποια πλευρά του κι αν σταθεις,νομιζεις οτι σε κοιτάει,μόνο στην πλάτη του δεν εχει μάτια:)

MYSTELIOS είπε...

Καλημέρα καλή μου φίλη Roadartist, σε ευχαριστούμε πολύ που συνεχίζεις την πολύ όμορφη και τόσο ενδιαφέρουσα ξενάγηση στους Δελφούς και ιδιαίτερα στο αρχαιολογικό μουσείο με τα υπέροχα και μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα του χώρου. θα σταθώ και εγώ με δέος μπροστά στο επιβλητικό χάλκινο άγαλμα του Ηνίοχου που βρέθηκε στους Δελφούς και αρχικά αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος, που παρουσίαζε άρμα με τέσσερα άλογα, από τα οποία μερικά μικρά κομμάτια σώθηκαν !!!
Καλή συνέχεια !!!

kovo voltes... είπε...

Εξαιρετική ματιά! Και αυτή η Καρυάτιδα εκεί, μόνη σε μια άκρη, σαν την Ελλάδα σήμερα...

H.Constantinos είπε...

Αψογη παρουσίαση, όπως πάντα!!!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Γεια σου, Ροδούλα:-)

Βόλτες στα μουσεία, ε;

Η αλήθεια είναι πως την περίοδο 2003-2006, με αφορμή βέβαια τους Ολυμπιακούς, ανακαινίστηκαν πολλά μουσεία, μερικά μάλιστα μικρά θεωρώ πως είναι αληθινά διαμάντια. Πάσχουμε, βέβαια, από μουσειακή πολιτική κι εκπαίδευση, "για να γυρίσει ο ήλιος" κλπκλπ. Αν το δούμε διαχρονικά, κάποια πρόοδος υπάρχει - μάλλον συνέβαλε και το μουσείο της Ακρόπολης σ' αυτό.

Στους Δελφούς το μουσείο συμπληρώνει τόσο γεμάτα την περιήγηση στον πλούσιο αρχαιολογικό χώρο!

Υπόχρεοι για την επιμονή σου, τις επιλογές σου ( Σιγά μη δε στο ' λεγα!)

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Ωραίος συνειρμός!

Roadartist είπε...

@ VAD : και τι όμορφα που έχει αναπαρασταθεί η πλάτη και το πίσω μέρος του αγάλματος... με την κορδέλα στα μαλλιά. Εξαιρετικό από κάθε άποψη!

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : Ταξιδευτή της τέχνης, ακριβώς όπως το έγραψες, πρόσεξε την εξαιρετική αναπαράσταση που έχουν κάνει στον Ηνίοχο... το πως θα ήταν αν είχαν βρεθεί όλα τα κομμάτια του... Πραγματικά εξαιρετική δουλειά! Σε ευχαριστώ πολύ!

Roadartist είπε...

@ kovo voltes...: Σωστός συνειρμός. Εύχομαι και η Ελλάδα να μην βρεθεί έτσι απομονωμένη, μόνη σε μια άκρη... σαν την Καρυάτιδα της φωτογραφίας. Μερικές φορές οι επισκέψεις σε τέτοια μέρη, σε γεμίζουν και με θλίψη... για το χάλι της σημερινής κατάστασης...

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : σε ευχαριστώ πάρα πολύ Κωνσταντίνε!

Αγγελικη Ν είπε...

Το απόλαυσα, όπως πάντα!
Σ ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Είναι ειρωνικό Διονύση μια χώρα με τέτοιους θησαυρούς και τέτοια πολιτιστική κληρονομιά να έχει τέτοια έλλειψη μουσειακής παιδείας. Το βλέπεις και στα μεγάλα μουσεία της Αθήνας. Σίγουρα η Ολυμπιάδα άφησε κάποια καλά... όχι όμως όσα θα έπρεπε και όπως θα έπρεπε να είχαν γίνει. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μια χρεοκοπία, και αυτή η αφίσσα έξω από το μουσείο από τους υπαλλήλους του, με τα αιτήματα τους, για να πληρωθούν... και να μην γίνουν απολύσεις... δύσκολα μπορείς να την προσπεράσεις... Την ίδια είχα δει στο Θέατρο της Επιδαύρου το καλοκαίρι. Ο πολιτισμός βάλλεται όσο ποτέ άλλοτε. Να δούμε τι θα μείνει όρθιο. Εύχομαι και ελπίζω πολλά.
Τέτοιες αναρτήσεις, είναι και ένα μικρό ευχαριστώ στον αγώνα που έχουν κάνει (και κάνουν) κάποιοι ανθρωποι για να θαυμάζουμε όλα αυτά εμείς σήμερα.

Roadartist είπε...

@ Αγγελικη Ν : εγώ σε ευχαριστώ πολύ! Είναι δική μου η χαρά όταν μοιράζομαι τέτοια θέματα και υπάρχει ανταπόκριση. :)

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετικό!όπως πάντα άλλωστε,ευχαριστώ πολύ,eviv

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Περισσότερο κι από ειρωνικό είναι οδυνηρό.

Τα λες πολύ καλά: τι να πρωτοπροσπεράσεις; Για ποιο απ' όλα τα μικρά και μεγάλα εγκλήματα που γίνονται να πεις "δεν πειράζει";
Καταλήγουμε πάντα να ακουμπάμε στους ωραίους αγώνες και τις δημιουργίες όσων αντέχουν.

( Και ναι, νομίζω τώρα, σ'αυτά τα "χρόνια της κρίσης", φάνηκε όλο το τρομακτικό πρόσωπο του ελλείματος της παιδείας στον τόπο μας - κι όχι μόνο βέβαια της μουσειακής..)

Ας προσπαθούμε. Φιλιά.

ξωτικό είπε...

Ααα τώρα ζήλεψα :-))
Δεν έχω πάει μετά την ανακαίνιση ,κι αυτή η αναπαράσταση πολύ εντυπωσιακή.

Καλά που μας τσιγκλάς για να θυμόμαστε και σε πόσα άλλα δεν έχουμε πάει ,όχι για να λέμε οτι πήγαμε αλλά γιατί εκεί μέσα σκέφτεσαι πολλά θές δε θές κι αυτό είναι που μας λείπει τόσο.....

Roadartist είπε...

@ eviv : σε ευχαριστώ πολύ!

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Μερικές φορές θέλεις να γελάσεις από την αντίδραση των επισκεπτών στα μουσεία. Οι μόνες αντιδράσεις που αξίζει να παρατηρείς είναι εκείνες των μικρών παιδιών. Και ναι ζούμε πολύ δύσκολες στιγμές, ελπίζω να μην φτάσουμε σε χειρότερες. Ας αντιστεκόμαστε όπως μπορούμε. Για όσο! Καλημέρες πολλές!

Roadartist είπε...




@ ξωτικό : Καταπληκτική η ανακαίνιση του Μουσείου. Αξίζει να πάτε... φωτεινό, ζωντανό, υπέροχο! Ναι αυτή η αναπαράσταση είναι εκπληκτική. Σε αρκετές περιπτώσεις ξεφώνισα ένα "ουάου"... τέτοιος ενθουσιασμός!

Κανονίστε μια Κυριακή να πάτε, είναι και ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών γεμάτος με ξεχωριστή αύρα.
Φιλιά καλημέρες!

claire είπε...

Σ ευχαριστώ πολύ για το οδοιπορικό στο Μουσείο, που δεν είχα προλάβεινα επισκεφθώ! Ζωντανά , κάποια άλλη φορά.

Roadartist είπε...

@ claire : Είναι ένα υπέροχο μουσείο και σίγουρα από τα πιο ενδιαφέροντα, από τα καλύτερα της χώρας. Χάρηκα που σε ταξίδεψα ως εκεί "εικονικά", καλό σου βράδυ!

Related Posts with Thumbnails