14 Οκτωβρίου 2013

Ελληνικές Θάλασσες. Ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσα στο χρόνο @Μουσείο Μπενάκη



Την Παρασκευή βρεθήκαμε στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς), όπου περιηγηθήκαμε στην έκθεση φωτογραφίας "Ελληνικές θάλασσες. Ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσα στο χρόνο". 

Η έκθεση ξεκίνησε στις 10/10/2013 και θα διαρκέσει έως και τις 05/01/2014.


Αντικειμενικά νομίζω πως πρόκειται για μια από τις πιο ταξιδιάρικες, ωραίες, ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας που έχουν παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη. 


Όπως καταλάβατε και από τον τίτλο, θέμα της έκθεσης είναι η ελληνική θάλασσα, όπως έχει απαθανατιστεί από γνωστούς αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφους, στο πέρασμα των αιώνων. Η θάλασσα άρρηκτα συνδεμένη με την ιστορία της χώρας και με τη ζωή των κατοίκων της, δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει ποιητές και καλλιτέχνες. 


Μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας στα μισά περίπου του 19ου αιώνα και ως σήμερα, στις ζωγραφικές αναπαραστάσεις του ελληνικού θαλασσινού τοπίου προστέθηκαν αναρίθμητες φωτογραφικές εικόνες του ίδιου θέματος.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αποτελούν ένα χρονικό της ιστορίας της Ελλάδας. Τρομερά ενδιαφέρον να παρατηρείς τα πρόσωπα των ανθρώπων, τις αλλαγές στην ενδυμασία τους, τα χαμόγελα, τη θλίψη τους, αναλόγως τη χρονική περίοδο που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες. 


Στην έκθεση παρουσιάζονται 350 περίπου φωτογραφίες χωρισμένες σε 5 χρονολογικές ενότητες: δεύτερο μισό του 19ου αιώνα - οι πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, μεσοπόλεμος - μεταπολεμική περίοδος - εποχή της μεταπολίτευσης έως σήμερα. 


Στην έκθεση, ανάμεσα σε άλλους, θα μπορέσετε να δείτε φωτογραφίες των Fred Boissonas, Κώστα Μπαλάφα, Δημήτρη Χαρισιάδη, Hubert Pernot , Ανδρέα Εμπειρίκου, Κωνσταντίνου Μάνου, Βούλας Παπαιωάννου, Nelly's κ.α. 


Ανάμεσα στις φωτογραφίες, στίχοι από ποιήματα με θέμα τη θάλασσα.


Η επιλογή των φωτογραφιών πραγματοποιήθηκε από την Φανή Κωνσταντίνου και την Αλίκη Τσίργιαλου (επιμελήτριες του Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη), καθώς και από τον Κωστή Αντωνιάδη (καθηγητή φωτογραφίας στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του T.E.I. Aθήνας) μετά από συστηματική αναδίφηση σε αρχεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.


Μέσα από το πλούσιο οπτικό θησαυρό που συγκεντρώθηκε ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα, 


 τον τρόπο ζωής στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές,



την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας, καθώς και τον περίπλου 
των ελληνικών νησιών από τους πρώτους περιηγητές έως και τον μαζικό τουρισμό.


Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της διοργάνωσης της ετήσιας Διεθνούς Συνάντησης Επιμελητών Φωτογραφικών Συλλογών και Μουσείων από το Μουσείο Μπενάκη, γνωστής ως Oracle (6-10 Νοεμβρίου 2013). Εντάσσεται στο εκθεσιακό πρόγραμμα του Athens Photo Festival.


Εξαίσιο το στήσιμο της έκθεσης, η ποικιλία και οι επιλογές των φωτογραφιών. 
Αξίζει να την επισκεφτείτε! 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 
Πέμπτη και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00. 
Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-22:00. 
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά @ Μουσείο Μπενάκη  
Θα διαρκέσει έως και τις 05/01/2014.

Σχετικά αφιερώματα στο ιστολόγιο : 

18 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Αχ καλημέρα!!! Θάλασσα πανέμορφη!!! Μεγάλη αγάπη!

MYSTELIOS είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση, ένα πραγματικά υπέροχο φωτογραφικό ταξίδι μέσα στο χρόνο και στις αγαπημένες ελληνικές θάλασσες !!!
Καλή εβδομάδα και καλή συνέχεια !!!

Μηθυμναίος είπε...

Θάλασσα... αγαπημένη, ταξιδιάρικια και... πλανεύτρα!!!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα, φίλη μου!

Σεβάχ ο Θαλασσινός είπε...

Καλημέρα!
Μας ταξίδεψες και σήμερα :)

πνευμα είπε...

Βιώματα μυριάδων ταξιδευτών ανακατεύονται με τις αναμνήσεις των παρευρισκομένων σε ένα υπέροχο κονίαμα αλμύρας και υδάτινων ονείρων...

Την καλησπέρα μου

eugeniak είπε...

Καιρό είχα να επισκεφθώ τη σελίδα σου, το ομολογώ ! Εντυπωσιακές όπως πάντα οι αναρτήσεις σου και ταυτόχρονα προσιτές και ενδιαφέρουσες! Να είσαι πάντα καλά ακούραστη καλλιτέχνις !!!
Φιλιά
Ευγενία

Natalia είπε...

...και εξαιρετικό το post σου

πολύ ενδιαφέρον θέμα και γνωστοί φωτογράφοι

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : και εγώ την αγαπώ πολύ!

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : σε ευχαριστώ πολύ ταξιδευτή στην τέχνη :) καληνύχτα!

Roadartist είπε...

@ Μηθυμναίος : Συνδεδεμένη με την χώρα μας!! Καλησπέρα Μηθυμναίε!

Roadartist είπε...

@ Σεβάχ ο Θαλασσινός : χαίρομαι που σας ταξίδεψα θαλασσινέ, αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς της συγκεκριμένης έκθεσης! Χαίρομαι που το μετέφερα! :)

Roadartist είπε...

@ eugeniak : σε ευχαριστώ πάρα πολύ Ευγενία!

Roadartist είπε...

@ Natalia : Αξίζει να πάει κάνεις... Κυνηγάω τα όμορφα πράγματα όπου συμβαίνουν ακόμη. Σε ευχαριστώ. :)

Roadartist είπε...

Συγνώμη για τις αργοπορημένες απαντήσεις... Καλό μας βράδυ!

fairy είπε...

Για μας που ζούμε μακριά από την πρωτεύουσα και δεν έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε τέτοιες εκθέσεις το αφιέρωμά σου μοιάζει με γέφυρα διπλή που ενώνει αποστάσεις σε χρόνο και χώρο. Προσωπικά απόλαυσα επίσης πολύ τις παραπομπές σου σε διάφορους φωτογράφους που ασχολήθηκαν θεματικά με την Ελλάδα και που τις έβλεπα για πρώτη φορά μια που είμαι καινούργια επισκέπτρια στο μπλογκ. Διπλό ευχαριστώ λοιπόν!!

Roadartist είπε...

@ fairy : Δικά μου τα ευχαριστώ! Για τα λόγια που άφησες και τα συναισθήματα σου! Δίνουν δύναμη για να συνεχίζει την πορεία του το blog! :)

Ανώνυμος είπε...

Δύσκολη η θάλασσα για όσους παλεύουν με τα κύματα. Καλύτερα να κάθομαι στην παραλία και να φωτογραφίζω.
Όσοι όμως την αγαπάνε επειδή έχουν παλέψει με τα κύματα, φαντάζουν στο μυαλό μου τρομεροί και γίγαντες.

Roadartist είπε...

@ ηλιογράφος : Μυστήριο η θάλασσα, όπως και οι ψυχές των ανθρώπων, όπως η ίδια η ζωή! Καλημέρα!

Related Posts with Thumbnails