Μπορεί να ακουστεί περίεργο σε κάποιους...
Μα το να βρεθώ στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών ήταν ένας στόχος αρκετών μηνών.
Τελικά το απόγευμα του προηγούμενου Σαββάτου, προέκυψε ένα ταξίδι με προορισμό την Αράχωβα (θα ετοιμάσω ανάρτηση με φωτογραφίες) και την Κυριακή βρεθήκαμε στους Δελφούς, όπου επισκεφτήκαμε τον περίφημο αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο τους.
Ελάτε σήμερα να σας ταξιδέψω έως το... "κέντρο" της Γης!
Ο χώρος απλώς σου κόβει την ανάσα. Στους πρόποδες του Παρνασσού, σε ένα μοναδικά υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες.
Το πανελλήνιο ιερό των Δελφών, το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας.
Όποιος αγαπάει την ιστορία και τη μυθολογία, σίγουρα θα μαγευτεί...
Ο "Ομφαλός", το κέντρο της Γης
Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.
Η ιστορία των Δελφών χάνεται στην προϊστορία και στους μύθους. Φροντίστε να έχετε διαβάσει αρκετά καλά τα σημαντικότερα σημεία του αρχαιολογικού χώρου πριν τον επισκεφτείτε, ή να έχετε μαζί σας έναν γνώστη / καλό ξεναγό.
Το θησαυροφυλάκιο των Αθηνών αναστηλωμένο, κτισμένο στα 500 π.Χ.,
με τους δύο Δωρικούς κίονες και τις τριάντα μετόπες,
που απεικονίζουν τα κατορθώματα του Ηρακλή και του Θησέα.
Στον χώρο μπροστά, είχαν τοποθετηθεί τα λάφυρα από την
μάχη του Μαραθώνος.
Σε αυτό το χώρο, κατανοείς ίσως καλύτερα από οπουδήποτε αλλού, τη σχέση της θρησκείας με την πολιτική ισχύ και με τον πλούτο, καθώς από τα αρχαία χρόνια υπήρξε μια τρομερή αλληλένδετη σχέση μεταξύ τους.
Η Πέτρα της Σίβυλλας
Με το ιερό συνδέεται ο θεσμός της αμφικτυονίας, της ομοσπονδίας από δώδεκα φυλές της Θεσσαλίας και της Στερεάς, που αποτελούσε αρχικά θρησκευτική ένωση, ενώ αργότερα απέκτησε και πολιτική σημασία. Η δελφική αμφικτυονία είχε τον έλεγχο της περιουσίας και λειτουργίας του ιερού, αφού όριζε τους ιερείς και τους άλλους αξιωματούχους, εκλέγοντάς τους πάντα από κατοίκους των Δελφών.
Υπό την προστασία και τη διοίκησή της τον 6ο αι. π.Χ. το ιερό εδραίωσε την αυτονομία του έναντι των διεκδικητών του (Α΄ Ιερός πόλεμος), αύξησε την πανελλήνια θρησκευτική και πολιτική επιρροή του, μεγάλωσε σε έκταση και αναδιοργάνωσε τα Πύθια, τους δεύτερους σε σημασία πανελλήνιους αγώνες μετά τους Ολυμπιακούς, που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.
Θα ήθελα να χαζεύω με τις ώρες το παιχνίδι του φωτός με τους κίονες σε αυτό τον τόπο.
Το πώς ακριβώς διαχέεται το φως προς τα κάτω, ανάμεσα στα βουνά...
...και φυσικά το μυαλό κάνει ταξίδια στο χρόνο, συγκρίνοντας εποχές, διαδρομές, τάσεις...
Η μεγάλη ακμή του Δελφικού μαντείου σημειώθηκε από τον 6ο έως τον 4ο αι. π.Χ. Οι χρησμοί του, που θεωρούνταν οι πιο αξιόπιστοι, εκφράζονταν από την Πυθία, ιέρεια του μαντείου, και ερμηνεύονταν από τους ιερείς του Απόλλωνα. Πόλεις, ηγεμόνες και απλοί άνθρωποι έσπευδαν να συμβουλευθούν το θεό και εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους με λαμπρά αναθήματα, που σταδιακά κατέκλυσαν το ιερό.
Τα βουνά τριγύρω, συμβάλλουν στη μυστηριακή ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου χώρου...
Εξαιρετικό και το θέατρο των Δελφών...
Το θέατρο βρίσκεται, ακριβώς πάνω από το ναό, προς τα βορειοδυτικά, όπου τελούνταν οι δραματικοί και μουσικοί αγώνες των Πυθίων.
Άλλο ένα αρχαίο θέατρο, καλά συντηρημένο, που αξίζει να επισκεφτείτε...
Μοναδικός χώρος, θα ήθελα πάρα πολύ να βρεθώ ξανά εκεί στο μέλλον...
Το δε μουσείο είναι εξαιρετικό, με καταπληκτικά εκθέματα.
Θα ακολουθήσει σχετική ανάρτηση.
"...και ήρθε (=ο Απόλλων) από εκεί σ' αυτή του Παρνασσού τη χώρα
και τον ξεπροβόδιζαν με πολύ σέβας
στρώνοντας δρόμο να διαβή οι γιοί του Ηφαίστου (Αθηναίοι)
κι ήμερη κάνοντας τη γη που'ταν πριν άγρια.
Και με τιμές τον δέχτηκε ο λαός μεγάλες,
κι ο βασιλιάς Δελφός της χώρας κυβερνήτης."
(Αισχ. Ευμενίδες, στ. 12-16)
Αν σου άρεσε αυτό το αφιέρωμα, ίσως να σ' ενδιαφέρουν και αυτά :
More Info : Υπ. Πολιτισμού, Δελφοί
31 σχόλια:
Ευχαριστούμε φίλη Roadartist για την υπέροχη ξενάγηση στον καταπληκτικό αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, σίγουρα "το κέντρο της γής" !!!
Kαλό μήνα και καλή συνέχεια !!!
Έχω πάει σε μικρή ηλικία.. :)
Δυστυχώς δεν θυμάμαι και τίποτα..
Καλό μήνα!
Ειναι υπεροχος αυτος ο χωρος! Τον ειχα επισκεφτει πριν 4 χρονια περιπου. Το μουσειο δυστυχως ηταν κλειστο, θα ηθελα πολυ να δω τα εκθεματα. Πολυ ομορφες εικονες για αλλη μια φορα!
Εξαιρετική δουλειά, τόσο σε πληροφορίες όσο και σε φωτογραφικό υλικό! Έχω περάσει τόσες φορές από μπροστά για άλλους προορισμούς, έχω δει τους κίονες των ιερών από απόσταση, ποτέ δεν έχω καταφέρει να μπω και μέσα..
Σ' ευχαριστώ πολύ για την περιήγηση!
εξαιρετικός χώρος, πραγματικά έχει κάτι (πολλά για την ακρίβεια) ιδιαίτερο, αν αφεθείς νιώθεις άλλος άνθρωπος
Ο "Ομφαλός της Γης" στη χώρα της παρακμής...
Υπέροχο!
Καλό μήνα, φίλη μου!
@ ART-TRAVELLER : μακάρι να μπορέσω να σας ξεναγήσω και σε άλλα τέτοια μέρη, αλλά και στο ίδιο, ξανά με άλλες φωτογραφίες... :)
@ Hfaistiwnas : Λογικό Ηφαιστίωνα, αν πας σε μικρή ηλικία αφενός δε θα καταλάβεις και πολλά για το χώρο και την ιστορία του, αφετέρου πως να το θυμάσαι...; Καλό μήνα!
@ BUTTERFLY : Πήγα πρώτη φορά! Ήταν στόχος πολλών μηνών... (μη σου πω ετών!) και εκπληρώθηκε...! Παλιά πήγαινα συχνά στην Αράχωβα, όμως ποτέ δεν είχα μπει στους Δελφούς. Ένιωσα συγκίνηση. Και δεν τους χόρτασα... Το συνδιάσαμε και με τις Ευρωπαικές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς (3ημερο 27-29/9) και δεν πληρώσαμε έτσι εισιτήριο για την επίσκεψη μας.
Το δε Μουσείο είναι πραγματικά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ! Το έχουν ανακαινήσει και είναι υπέροχο! Θα ακολουθήσει ανάρτηση σχετική... όπου μπορείς να πάρεις μια (ελπίζω ικανοποιητική) ιδέα, εικόνα. Ευχαριστώ.
@ Eva Psarrou : Εύα και εγώ πήγα πρώτη φορά. Είναι ένας ξεχωριστός τόπος. Αξίζει να το βάλετε στο πρόγραμμα, ιδανικός και για φωτογράφηση... Το δε μουσείο υπέροχο, θα ακολουθήσει σχετική ανάρτηση.
Χαίρομαι που σε ταξίδεψα. Πολλά φιλιά!
@ BLUEPRINTS : Τον επισκέφτηκα για πρώτη φορά. Θα ήθελα την επόμενη φορά που θα πάω, να έχει χειμωνιάτικη μέρα, με συννεφιά... Νομίζω θα είναι μια καταπληκτική ατμόσφαιρα.
@ Μηθυμναίος : Δυστυχώς, τι σωστό!Φύγαμε το καλύτερο σκ... ευτυχώς! Καλησπέρα Στράτο μου!
Εξαιρετικές φωτογραφίες !!!!!!
Με όποιες συνθήκες κι αν πάς (καιρικές και...πολιτικές)είναι πολύ έντονα τα συναισθήματα που δημιουργεί ο χώρος και αδύνατον να μην ....φιλοσοφήσεις πάνω απ'τον ομφαλό της γής ;-)
Οι θρησκείες η πιο...συγκαλυμμένη μορφή εξουσίας μεγάααααλο θέμα.....
Και εις άλλα πολλά εύχομαι αρτιστάκι μου .
Φιλόύδια Καλό μήναααααααααααααα
@ ξωτικό : Καλά πόσες φορές έχεις πάει;; Να είναι καλά οι άνθρωποι που έχουμε κοντά μας, που ευτυχώς ακολουθούν και ταιριάζουν οι τρέλες μας, πόσο βασικό τη σημερινή, παράλογη εποχή. Σ' ευχαριστώ ξωτικούλι μου, φιλιά πολλά. Καλό μήνα.
Επαναλαμβάνω: "Ακόμη και με χιόνι έχω επισκεφτεί τους Δελφούς και πάντα το ίδιο δέος!
Οι Δελφοί, όπως και ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, όπως και... και..., δείχνουν πόσο μελετημένα έκαναν την επιλογή του χώρου της λατρείας τους οι αρχαίοι. Είναι από τους τόπους, όπου -ανεξάρτητα από το αν πιστεύει κανείς και σε ποιον θεό- βιώνει κανείς μία μεταφυσική σχεδόν εμπειρία!"
Και συμπληρώνω: Είναι ένας χώρος όπου ο αρχαίος άνθρωπος αναγνωρίζει το μεγαλείο της φύσης -πού να πετύχεις και αετούς να γυροφέρνουν εκεί ψηλά!- και φροντίζει ώστε τα έργα του να ενσωματώνονται αρμονικά στο τοπίο και να συνομιλούν μαζί του.
Μια, όπως πάντα άλλωστε, εξαιρετική ανάρτηση, Artist!
ΥΓ: Μία εκδοχή του γιατί επελέγη αυτός ο τόπος από τους αρχαίους Έλληνες ως ομφαλός της γης είναι το γεγονός ότι οι Δελφοί βρίσκονταν στο μέσο της περιοχής που αναπτύχθηκε ο ελληνισμός της εποχής εκείνης (Κάτω Ιταλία - Ιωνία).
Και μια συνεισφορά
Πολύ ωραία ξενάγηση και φωτογραφίες. Οι Δελφοί είναι οπωσδήποτε ένας ξεχωριστός χώρος.
Πέρα από τα μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία, ο χώρος όταν τον επισκέπτεσαι νοιώθεις έντονα γαλήνη και δύναμη. Μια μεγάλη ανάσα!
Στο μυαλό μου έρχεται η αναφορά κάποιου καθηγητή μου γεωλογίας, ότι στον Παρνασσό βρίσκονται απολιθώματα από κοχύλια αφού ήταν μία ρηχή θάλασσα.
Επίσης δεν μπορεί να μην έρθουν στο μυαλό ο Σικελιανός και οι περίφημες δελφικές γιορτές http://www.youtube.com/watch?v=FXWwZ_p5aBs
@ Υπατία η Αλεξανδρινή : Υπέροχο σχόλιο Υπατία σε ευχαριστώ! Εσύ ως καθηγήτρια φαντάζομαι ότι θα έχεις βρεθεί πολλές φορές εκεί, σε σχολικές εκδρομές... Πόσο ζηλεύω! Θα ήθελα να είχα τη δυνατότητα να εξερευνώ όλους αυτούς τους τόπους σαν τους παλιούς περιηγητές, μα πάντα τους ζήλευα!
Πολύ ωραία συνεισφορά :) Ευχαριστούμε!
Τί ωραία παρουσίαση - ξενάγηση στο γνωστό στυλ roadartist!!
Είναι που έχει και ότι παραλείψαμε να δούμε ή μάθουμε τις 2-3 φορές που πήγαμε!
***Και πολύ ωραίες φωτό!!
Μπορεί να μην ήρθες στη Νάξο, αλλά πέρασες πολύ πολύ καλά βλέπω!!!!
ευχαριστούμε για την εξαιρετική (όπως πάντα) ξενάγηση...
Να έχεις ένα όμορφο και γλυκό φθινόπωρο!
Είδες που τα κατάφερες να πας!Όπως πάντα ωραιότατες φωτο κ σύντομο ξεσηκωτικό κείμενο. Άντε κ η επόμενη εξόρμηση στη Χαλκιδική, με ξεναγό εμένα.
«Δελφοί, το πλέγμα των Ναών,
η συντυχιά της Φύσης,
εδώ ανταμώνονται σε μια,
της Γης οι τρανές αισθήσεις.»
Σικελιανός
(αυτό το επίγραμμα υπάρχει στην προτομή του Σικελιανού, δίπλα στο σπίτι του, κάπου ψηλά στους Δελφούς, στο ύψωμα απέναντι απ΄τις Φαιδριάδες Πέτρες (Φαιδριάδες= γιατί "είναι σα να χαμογελούν, όταν τις βλέπει ο ήλιος"... έτσι θυμούμαι, μέσα δεκαετίας '70, μας είπε ο Παντερμαλής ο καθηγητής μας, που μας ξεναγούσε, όταν σπούδαζα αρχαιολογία και μείναμε εκεί τρεις μέρες...) αυτό το επίγραμμα έγραψα, καθισμένη στα πόδια της προτομής -συγκινημένη- σε κάρτες που έστειλα από κει σε φίλους μου και συγγενείς...
πήγα 4 φορές... δύο τη δεκαετία '70 (ως μαθήτρια και φοιτήτρια) και δύο τη δεκαετία '90 (τη μία ως ξεναγός της οικογένειάς μου και την άλλη ως ξεναγός μαθητών Γυμνασίου Καστοριάς)
σ΄ευχαριστώ για τις γλυκές θύμισες, μου αύξησες την επιθυμία να ξαναπάω...
@ Άστρια : Σίγουρα οι Δελφικές γιορτές του Σικελιανού έρχονται συνειρμικά στο νού, σε ευχαριστώ που άφησες το βίντεο αυτό εδώ... Είναι σίγουρα κάποιοι τόποι με ξεχωριστή αύρα, μια φορά δεν αρκεί να τους επισκεφτείς - κάθε φορά έχουν κάτι άλλο να σου δώσουν...
@ H.Constantinos : σε ευχαριστώ Κωνσταντίνε! Είναι που πήγα πρώτη φορά εκεί :))
@ Mariela : η χώρα ευτυχώς είναι γεμάτη με ομορφιές! Αυτό αντισταθμίζει προς το παρόν τα γνωστά παράλογα. Καλό φθινόπωρο να έχουμε Μαριέλα... ευχαριστώ!
@ Claire : τα κατάφερα!!! Μετά από τόσο καιρό που το έλεγα, τελικά ναι, ήταν σαν να εκπληρώθηκε ένας στόχος... χωρίς πλάκα! Χαλκιδική;; Είναι τόσο πολύ μακρυά, μακάρι :)
@ Ιωάννα Λουλάκη : πόσο, μα πόσο τυχερός είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να νιώσει συγκίνηση σε τόπους, όταν τους συνδιάζει με τη γνώση και μπορεί να συνειδητοποιεί αυτή την αξία τους! Ελάχιστοι το καταφέρνουν αυτό, γι' αυτό είναι τυχεροί! Αν και μάλλον είναι περισσότερο δίψα, που μέσα από τη γνώση, τη μελέτη οδηγεί στην ...τύχη! Πρώτη φορά πήγα Ιωάννα... Ελπίζω να ξαναβρεθώ εκεί.
Σε ευχαριστώ που άφησες το σχόλιο και εδώ, καλημέρες πολλές!!
Απ'τις καλύτερες ξεναγήσεις σου ever, καλή μου φίλη!!!
Μπράβο!
@ Σεβάχ ο Θαλασσινός : Σε ευχαριστώ πολύ Θαλασσινέ μου, από καρδιάς. Χαίρομαι που σου άρεσε!
Φροντίζω να βρίσκομαι εκεί πολύ συχνά, ιδιαίτερα στις Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια και μάλιστα να με βρίσκει εκεί η Ανατολή... για να λούζομαι από το χαμόγελο των Φαιδριάδων, όπως προανέφερε πολύ εύστοχα η κυρία Ιωάννα Λουλάκη... Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε. Δεν υπάρχει καλύτερη ενεργειακή φόρτιση. Περπατήστε, παράλληλα, στον χώρο γύρω από τον Ναό χωρίς το φίλτρο των υποδημάτων σας,έστω και για λίγο...
Φέτος, δεν κατάφερα να επισκεφθώ τον Ιερότατο χώρο στην Ισημερία, αλλά η ιστολογική περιήγηση με αξίωσε να βρεθώ στην υπέροχη παρουσίασή σου και αφήνω ένα ταπεινό αλλά εκ βαθέων Ευχαριστώ.
Φροντίζω να βρίσκομαι εκεί πολύ συχνά, ιδιαίτερα στις Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια και μάλιστα να με βρίσκει εκεί η Ανατολή... για να λούζομαι από το χαμόγελο των Φαιδριάδων, όπως προανέφερε πολύ εύστοχα η κυρία Ιωάννα Λουλάκη... Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε. Δεν υπάρχει καλύτερη ενεργειακή φόρτιση. Περπατήστε, παράλληλα, στον χώρο γύρω από τον Ναό χωρίς το φίλτρο των υποδημάτων σας,έστω και για λίγο...
Φέτος, δεν κατάφερα να επισκεφθώ τον Ιερότατο χώρο στην Ισημερία, αλλά η ιστολογική περιήγηση με αξίωσε να βρεθώ στην υπέροχη παρουσίασή σου και αφήνω ένα ταπεινό αλλά εκ βαθέων Ευχαριστώ.
@ Gianni Rostar: Καλημέρα... Μια ερώτηση... πως μπόρεσες να δεις την ανατολή του ηλίου μέσα από τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών; Έχω ακούσει και άλλους να το λένε αυτό, τη μοναδικότητα του να το ζήσεις. Πως όμως; Επιτρέπεται; Ευχαριστώ για τα λόγια σου....
Δημοσίευση σχολίου