8 Ιουλίου 2013

Κωνσταντίνος Μάνος: Φωτογραφίες από μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια...


Μια ωραία έκθεση φωτογραφίας "τρέχει" αυτό το διάστημα στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη. Αφιερωμένη στο σπουδαίο έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς και μέλος του διεθνούς πρακτορείου Magnum Photos Κωνσταντίνο Μάνο.



Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη δημιουργία της ενότητας A Greek Portfoliο. O Κωνσταντίνος Μάνος επανεξετάζει τις λήψεις που πραγματοποίησε κατά το διάστημα 1961-1964 (και συμπληρώθηκαν το 1967), όταν περιηγήθηκε τη γη των γονιών του από άκρη σε άκρη, «ως ένας φιλικός παρατηρητής», όπως ο ίδιος αναφέρει, «δίχως βιασύνη και συγκεκριμένο σχέδιο».


*Επιστροφή από τους αγρούς, Κριτσά, Κρήτη, δεκαετία 1960 
© Κωνσταντίνος Μάνος/MAGNUM/AURION *

Με τις φωτογραφίες ταξιδεύουμε σε μια Ελλάδα που οι νεότεροι δεν γνωρίσαμε.  Ο Κωνσταντίνος Μάνος ταξίδεψε στα απομακρυσμένα χωριά και νησιά της Ελλάδας της δεκαετίας του 1960, όπου άνθρωποι μέσα σε ένα σκηνικό αγροτικής απλότητας έδιναν με αξιοπρέπεια τον αγώνα τους για επιβίωση.


Αγόρι με τσέρκι, Κρήτη, δεκαετία 1960 
© Κωνσταντίνος Μάνος/MAGNUM/AURION

Όπου δεν έλειπε ποτέ το παιχνίδι και η χαρά για τη ζωή.


*Κοιτάζοντας το χορό, Όλυμπος, Κάρπαθος, δεκαετία 1960 
© Κωνσταντίνος Mάνος/MAGNUM/AURION 

Με ποικίλλες λαογραφικές εκδηλώσεις... 


Μουσικοί, δεκαετία 1960 
© Κωνσταντίνος Μάνος/MAGNUM/AURION

...χορούς, πανηγύρια και γλέντια.


Το σχολείο, Όλυμπος, Κάρπαθος 
© Κωνσταντίνος Μάνος/MAGNUM/AURION

Η μάθηση... παρ' όλες τις φτωχικές, δύσκολες συνθήκες...


Γυναίκα με κατσίκα, δεκαετία 1960 
© Κωνσταντίνος Μάνος/MAGNUM/AURION

Στις φωτογραφίες αποκρυσταλλώνονται εφήμερες καθημερινές στιγμές από μια αγροτική Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. 


Περιηγήθηκα στην έκθεση την προηγούμενη εβδομάδα.  
Οι συγκεκριμένες είκονες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, φανερώνοντας τη μοναδικότητα των τοπίων και των κατοίκων τους.


...Φωτογραφίες σαν ντοκουμέντα μιας άλλης εποχής.
Μπαίνεις ενδόμυχα σε συγκρίσεις, συνειδητοποιείς πόσα στοιχεία χάσαμε στην 
πορεία, ποιά αξίζει να ξαναβρούμε..., πόσα άλλα ίσως κερδίσαμε.


Ο Κωνσταντίνος Μάνος από το 1963 είναι μέλος του διεθνούς πρακτορείου Magnum Photos. Φωτογραφίες του συμπεριλαμβάνονται στις μόνιμες συλλογές σημαντικών ιδρυμάτων όπως του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης, του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγου, του Μουσείου Καλών Τεχνών του Χιούστον, της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Παρισιού, του Μουσείου Τέχνης Chrysler στο Νόρφολκ, του George Eastman House στο Ρότσεστερ, του Μουσείου Τέχνης της Ατλάντα καθώς και του Μουσείου Μπενάκη.


Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση της ομιλίας και την προβολή slides του Κωνσταντίνου Μάνου στο Μουσείο Μπενάκη, 
κάνοντας κλικ : εδώ .


Στο Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό Κτήριο) έως και τις 25/8.

* Μια σημαντική σχετική ανακοίνωση. 
Δωρέαν είσοδος θα υπάρχει κάθε Πέμπτη σε όλα τα κτήρια του Μουσείου ΜπενάκηΗ δωρεάν είσοδος θα ισχύει κάθε Πέμπτη από την 15η Ιουλίου 2013 και θα διαρκέσει ένα χρόνο : η σχετική ανακοίνωση εδώ .

Για τον Κωνσταντίνο Μάνο : 
www.costamanos.com 

18 σχόλια:

mahler76 είπε...

Πολύ καλή έκθεση φωτογραφίας. Για την δωρεάν είσοδο το λίνκ δεν λειτουργεί είναι η αλήθεια αλλά για να το λές έτσι θα είναι. Καλά έκανες και μας ενημέρωσες. Καλή σου μέρα.

Hfaistiwnas είπε...

ΚΑλημέρα!
Θεματολογία πολύ καλή! Ωραία θα είναι να πάτε και για μας!
Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ mahler76 : Kαλημέρα, για κάποιο λόγο απενεργοποίησαν το link... Ήταν ανακοίνωση στα νέα του μουσείου, με ημερομηνία 7/7/2013. Υπήρξε ανακοίνωση και στο λογαριασμό του twitter τους:
https://twitter.com/benakimuseum/status/353880718381821953

Τι να σου πω, ελπίζω να μην άλλαξε κάτι γιατί ήδη έχει κάνει (και κάνει) πλέον το 'γύρο' του διαδικτύου, η ανακοίνωση.

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : εγώ πήγα την προηγούμενη εβδομάδα... καλημέρες πολλές!

Dee Dee είπε...

Πολυ ωραια εκθεση φαινεται! Κι αυτες οι συγκρισεις που μπαινεις στη διαδικασια να κανει ο καθενας μας μετα, ειναι κατι που εχουμε αναγκη. Να βαλουμε ενα σημειο αναφορας για να αναγνωρισουμε τι εχουμε και τι χασαμε στον χρονο.

Καλημερα αρτιστακι μου, καλη εβδομαδα!

MYSTELIOS είπε...

Εξαιρετική φωτογραφική έκθεση, ένα υπέροχο ταξίδι πίσω στον χρόνο, σε μια Ελλάδα που έχει πλέον χαθεί. Σίγουρα η ποιητική ικανότητα του φακού του Μάνου, δημιουργεί εικόνες διαχρονικές που αποπνέουν την μοναδικότητα του τοπίου και των κατοίκων του, προσφέροντάς μας έτσι «ένα κομμάτι της αληθινής ταυτότητάς μας». Με αγάπη και σεβασμό, χωρίς υπερβολές, δραματοποιήσεις και τουριστική τυποποίηση, αποτυπώνει τη μαγεία ενός κόσμου αρχέγονου και αυθεντικού, φωτίζοντας την ομορφιά του ελληνικού τοπίου και τις αναλλοίωτες αξίες του !!!
Καλή εβδομάδα και καλή συνέχεια !!!

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Το Greek portfolio του Κωνσταντίνου Μάνου με τις ίδιες, αν δεν κάνω λάθος, φωτογραφίες παρουσιάστηκε από το Μουσείο Μπενάκη πριν μερικά χρόνια. Έχω μάλιστα το βιβλίο που το περασμένο Σάββατο δίνανε "Τα Νέα". Θα πάω ξανά, επειδή μου αρέσει. Είναι σπουδαίος και ειδικά οι έγχρωμες φωτογραφίες του καταπληκτικές.

kovo voltes... είπε...

!!! Μπράβο και πάλι φωτογραφάκι μου. Εκείνη ειδικά η φωτό με τους μουσικούς με γεμίζει- δεν ξέρω γιατί- με γλύκα και ελπίδα για το dna του Έλληνα...

Ωραιοζήλη! είπε...

Όμορφες φωτογραφίες...θυμίζουν κάτι από ελληνική ταινία και καρτ ποστάλ!
Καλή σου μέρα :)))
Να περνάς όμορφα!

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : προσπαθώ να μη χάνω τέτοιου είδους εκθέσεις φωτογραφίας. Τις νιώθω σαν ένα ταξίδι στο χρόνο, σωστά το έθεσες σαν σημείο αναφοράς.

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : έτσι ακριβώς, σε ευχαριστώ πολύ, επίσης ;)

Roadartist είπε...

# Ρουμπάκης Γιάννης : για να είμαι ειλικρινής δε το θυμάμαι καθόλου. Ίσως, μα αυτή τη στιγμή δε μπορώ να θυμηθώ... Συμφωνώ για τις έγχρωμες!!

Roadartist είπε...

@ kovo voltes... : αυτό το dna να δούμε θα ξυπνήσει κάποια στιγμή για όλα όσα συμβαίνουν; "Αν ξυπνήσεις μονομιάς θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς" ;)
https://www.youtube.com/watch?v=hU4h3pMNXfA

Roadartist είπε...

@ ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ....! : καλησπέρα σου, καρτ ποσταλ όντως... Καλή εβδομάδα...

ξωτικό είπε...

Ααα και η αγαπημένη του Νικιπλου (4η)

Η κυρία με την κατσίκα απίστευτη μοιάζει !!!μα τέτοια κομψότητα !!
και το πανέμορφο κορίτσι του εξώφυλλου !!!! και τα πιτσιρίκια !!!
άλλου είδους ομορφιά ε ;;;

(Είπα να μείνω σ'αυτά τώρα...
τα φιλοσοφικά μια χαρά τα είπες εσύ ;-)


φιλίιιι

nikiplos είπε...

Αγαπητή καλλιτέχνιδα καλησπέρα... έχω καιρό να σχολιάσω, όμως εξακολουθώ να διαβάζω τακτικά το "σπίτι" σου καθώς όπως πλειστάκις έχω πει, αποτελεί μιαν όαση για μένα...
Ο Κωνσταντίνος Μάνος είναι από τους πλέον αγαπημένους μου φωτογράφους μαζί με τον Χαρισιάδη. Όπως θα πρόσεξες το "αγόρι με το τσέρκι" το έκανα άβαταρ... Και αυτό γιατί το αγόρι αυτό είναι φωτοτυπία εγώ εκεί στα παιδικά μου χρόνια... :)
φιλιά, καλό βράδυ

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : ωραίες οι παρατηρήσεις σου, όχι που δε θα φιλοσοφούσες (γιατί το έκανες κ ας μη το κατάλαβες) :)) Καλό ξημέρωμα!
ΥΓ σε άκουσε ο νικιπλός και φάνηκε!

Roadartist είπε...

@ nikiplos : Καλώς τον. Ευχαριστώ για τα περάσματα σου, πάντα χαίρομαι να διαβάζω δικά σου σχόλια νικιπλέ μου. Συγνώμη για την καθυστερημένη κάπως απάντηση. Ο Χαρισιάδης επίσης ένας πολύ αγαπημένος έλληνας φωτογράφος. Είχα ανεβάσει ανάρτηση αφιερωμένη σε εκείνον, αν θες δες εδώ : http://roadartist.blogspot.gr/2009/03/blog-post_26.html (Επίσης από έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη που είχα παρακολουθήσει, ήταν εξαιρετική έκθεση...). Μόλις είδα ένα σχόλιο που είχες αφήσει εκεί... Τι όμορφο να βλέπεις και σχόλια του παρελθόντος, καταπληκτικό... για αυτό και να περνάς :)
Καλό ξημέρωμα...

Related Posts with Thumbnails