23 Ιουλίου 2013

Μουσικό Χωριό Πηλίου 2013




Το Μουσικό Χωριό, γνώριμο σε εκατοντάδες μουσικούς και φίλους της τέχνης, είναι μία από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη, ένας θεσμός ελεύθερης ανταλλαγής και διασποράς καλλιτεχνικών ιδεών και πρωτότυπων εκπαιδευτικών μοντέλων διαμέσου της μουσικής πράξης. Πραγματοποιείται στον Αγιο Λαυρέντιο Πηλίου το φετινό καλοκαίρι για 8η χρονιά. Φέτος, η εκπαιδευτική δράση του Μουσικού Χωριού εκφράζεται θεματικά μέσα από 16 κατευθύνσεις, οι οποίες στεγάζουν 28 μουσικά εργαστήρια/masterclasses ομαδικής δράσης. 

Συντονιστές των δράσεων αυτών είναι 52 διεθνείς μουσικοί / εκπαιδευτικοί, καθώς και διάφοροι προσκαλεσμένοι της διοργάνωσης με δράση στο χώρο της ζωντανής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος. 

Οι θεματικές αυτής της χρονιάς παρουσιάζουν επιπλέον ενδιαφέρον, καθώς εστιάζουν σε ευρείες μουσικές προσεγγίσεις: η πρώτη περίοδος δίνει χώρο στη σχέση της μουσικής με άλλες παραστατικές τέχνες, όπως ο χορός και το σωματικό θέατρο, προωθεί τον πειραματισμό και την πολυσυλλεκτικότητα και εργάζεται εντατικά επάνω στα εργαλεία που εν δυνάμει μπορούν να μεταμορφώσουν το μουσικό, από εκτελεστή σε στοχαστή - καλλιτέχνη.
Κατά τη δεύτερη περίοδο επανεξετάζεται η σχέση των αρχετυπικών μουσικών ιδιωμάτων του ελλαδικού και βαλκανικού χώρου με τη σύγχρονη δημιουργία, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη σύνδεση μεταξύ μουσικής και ποιητικής αφήγησης. 


Οι φετινές κατευθύνσεις επικεντρώνονται στις εξής θεματικές: Μουσικοπαιδαγωγικά / Ποπ κουλτούρα  /Χορός και παραστατικές τέχνες / Τεχνολογία και φιλοσοφία της μουσικής / Σύγχρονη και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική / Παλαιά μουσική / Μουσική δωματίου / Ρυθμική και δεξιοτεχνία / Το σώμα του μουσικού / Λαϊκός Πολιτισμός - Βαλκάνια / Λαϊκός Πολιτισμός - Ζυγιές και κομπανίες / Λαϊκός Πολιτισμός - Θέατρο και αφήγηση / Λαϊκός Πολιτισμός - Τραγούδι / Μακάμια, ράγκες και δρόμοι / Τζαζ

Οι κατευθύνσεις αυτές έχουν δομηθεί, ανάλογα με το βαθμό διάδρασης που παρουσιάζουν μεταξύ τους, σε δύο περιόδους: 1η περίοδος: (18 - 24 Aυγ 2013) και 2η περίοδος: (26 Αυγ - 1 Σεπτ 2013)


Αλλά όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιούνται καθημερινά συναυλίες και αυθόρμητα μουσικά δρώμενα σε κάθε γωνιά του Αγίου Λαυρεντίου.


Μπορείτε να διαβάσετε τo αναλυτικό πρόγραμμα των κατευθύνσεων και εργαστηρίων στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Μουσικού Χωριού : http://www.music-village.gr/

Τυχεροί όσοι θα παραβρεθούν σε αυτό το φεστιβάλ! Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα σχετικά με το "Μουσικό Χωριό Πηλίου" στο παρακάτω βίντεο :

 

20 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Να μείνει μια παιδική χαρά! Ωραίο το βίντεο!
Καλημέρα!

kovo voltes... είπε...

Κάθε χρόνο λέω φέτος θα πάω και κάθε χρόνο πάει για τον επόμενο...:(
Μαγικές στιγμές πρέπει να ζούνε όσοι τυχεροί βρεθούν εκεί. Απο τα πολύ ιδιαίτερα φεστιβάλ. Απο αυτά που αξίζουν να γίνονται ;)

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Λατρεμένο Πήλιο! Χειμώνα - Καλοκαίρι! καλημέρα ,καλημέρα :-)

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Αειθαλής χώρος μαθητείας και δημιουργικότητας το βουνό των Κενταύρων!
Ακόμη κι αν δεν συμμετάσχει ή δεν το παρακολουθήσει κάποιος, χαίρεται που υπάρχει κάτι τέτοιο!
(Το ρήμα "υπάρχει" δεν είναι το κατάλληλο, γιατί είναι πολύ στατικό και ουδέτερο για να αποδώσει τη ζωντάνια και τη δραστικότητα τέτοιων προσπαθειών)

Roadartist είπε...

@ hfaistiwnas : πραγματικά δεν είναι σαν μια παιδική χαρά όλο αυτό; Από το σχόλιο σου, φάνηκε ότι είχες δει το βίντεο!

Roadartist είπε...

@ kovo voltes... : ακριβώς έτσι βολτούλα μου. Προσυπογράφω το σχόλιο σου. Φαντάζεσαι να υπήρχε και ένα λογοτεχνικό χωριό, ένα κινηματογραφικό χωριό και πάει λέγοντας; Τι όνειρο, πραγματικά!
Τυχεροί όσοι θα βρεθούν, ναι σίγουρα!

Roadartist είπε...

@ Afroditi : Αχ Αφροδίτη δεν έχω πάει ποτέ μου στο Πήλιο. Μα ποτέ! Ούτε χειμώνα, ούτε καλοκαίρι. Ανυπομονώ να βρεθώ εκεί... :)

Roadartist είπε...

@ Υπατία η Αλεξανδρινή : όπως έγραψα και στη βολτούλα φαντάσου να ζεις σε ένα "λογοτεχνικό" χωριό, ή "κινηματογραφικό", "θεατρικό", πάντως πραγματικά το "μουσικό χωριό" φαντάζει κάτι παραπάνω από ονειρικό, υπέροχη πρωτοβουλία. Τυχεροί όσοι συμμετέχουν και όσοι θα παραβρεθούν ως ακροατές-θεατές...

Hfaistiwnas είπε...

Ναι το είδα, απόρησα βέβαια που γίνεται αυτό μόνο σε ένα χωριό αλλά οκ! Ας συνεχίσει!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Δε νομίζω να είναι εύκολο να γίνει αυτό κάπου. Στο Καπερνήσι ας πούμε, θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; Είναι τόσο εύκολο; Κ αν ναι, γιατί δεν έχει γίνει; Δεν νομίζω πως είναι τόσο εύκολο να ενωθεί μια "μουσική κοινότητα". Για αυτό και είναι αξιοθαύμαστο, φιλιά!

ξωτικό είπε...

όπως το είπε η Υπατία μας :
"Ακόμη κι αν δεν συμμετάσχει ή δεν το παρακολουθήσει κάποιος, χαίρεται που υπάρχει κάτι τέτοιο!"

Μακάρι και εις άλλα όπως είπες κι εσύ!!

Μαγικό βουνό το Πήλιο .Λατρεμένο !
Στο εύχομαι σύντομα για μια πρώτη γεύση γιατί μία φορά και σε μια εποχή δεν αρκεί με τίποτα.
(Την επόμενη φορά αν δεν πάς θα....σε δείρω :-D )
φιλάκι!!

Ανώνυμος είπε...

ωραίο βιντεο για το μουσικο χωριο ,το ειχαμε δει στο φεστιβαλ ντοκιμαντερ στην πόλη μας..
τυχεροι οσοι πηγαν και αυτοι που θα πανε φετος!μακαρι να μπορεσουμε και εμεις

Κατερίνα

Margo είπε...

Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι ιδανικός τόπος για τέτοιες συνευρέσεις. Αξίζει σίγουρα να πάει κανείς και να συμμετάσχει φυσικά.

Φιλάκι πολλά ροντάκι μου :)

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Ξωτικό εσύ το λες αυτό; Εγώ ακούω "ταξίδι" και τρέχω, δεν είναι ότι δε θέλω... :)) Πήλιοοοοο είμαι σίγουρη πως θα το ερωτευτώ, εδώ το έχω ήδη και δεν έχω πάει. Φαντάζομαι πόσο τέλεια θα είναι αυτές τις μέρες. Τόσο όμορφα πράγματα, μακάρι να τα γευόμασταν όλα και να δημιουργούσαμε (ή να αποτελούσαμε και εμείς μέρος) άλλα. Σε φιλώ.

Roadartist είπε...

@ Κατερίνα : Ναι μακάρι θα ήταν τέλεια. Ας ακουστεί περισσότερο και για όσους δεν έχει τύχει να το γνωρίζουν.

Roadartist είπε...

@ Margo : δεν έχω βρεθεί ποτέ μου στο Πήλιο. Και μάντεψε...το έχω άχτι, είναι όμορφα στον Άγιο Λαυρέντιο; Το φαντάζομαι. Φιλάκια πολλά.

Hfaistiwnas είπε...

Δεν ξέρω για το ΚΑρπενήσι πάντως μπράβο τους!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : σίγουρα μπράβο τους!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

ΝΑ περάσεις καλα και εσύ οπου και να πας και να παρείς όχι μια αλλα πολλες ανάσες μας αφ΄ληνεις πολύ υλικό να έχουμε να πορευόμασε...οσο για τον Αγιο Λαυρέντιο και τα μουσικα πράγματα που γινονται εκεί ας γίνει η αρχή για περισσότερα....καλα να περάσεις..!!

Paraskevi Lamprini M. είπε...

καλή επιτυχία!

Related Posts with Thumbnails