Γιώργος Σεφέρης – Άλωνα Κύπρου 1954
Ο Γιώργος Σεφέρης αγαπούσε πολύ την Κύπρο. Είχε μια ιδιαίτερη σχέση με το νησί, την οποία εκδήλωνε με κάθε τρόπο, είτε μέσα από το έργο του, είτε στις επιστολές ή και στα λόγια του. Σε ένα γράμμα που είχε γράψει στην αδελφή του τον Οκτώβρη του 1954, αναφέρει για το νησί :
«…Τον έχω αγαπήσει αυτόν τον τόπο. Ίσως γιατί βρίσκω εκεί πράγματα παλιά που ζουν ακόμη, ενώ έχουν χαθεί στην άλλη Ελλάδα… ίσως γιατί αισθάνομαι πως αυτός ο λαός έχει ανάγκη από όλη μας την αγάπη και όλη τη συμπαράστασή μας. Ένας πιστός λαός, πεισματάρικα και ήπια σταθερός. Για σκέψου πόσοι και πόσοι πέρασαν από πάνω τους: Σταυροφόροι, Βενετσιάνοι, Τούρκοι, Εγγλέζοι - 900 χρόνια. Είναι αφάνταστο πόσο πιστοί στον εαυτό τους έμειναν και πόσο ασήμαντα ξέβαψαν οι διάφοροι αφεντάδες πάνω τους. Και τώρα γράφουν στους τοίχους των χωριών τους: "Θέλομεν την Ελλάδα μας κι ας τρώγομεν πέτρες…". Θα ήθελα οι νέοι μας να πήγαιναν στην Κύπρο. Θα έβλεπαν από εκεί πλατύτερο τον τόπο μας…».
16 σχόλια:
γεια σου συναδελφε!
αν θες πες μου την αποψη σου για κατι που με απασχολει :
http://stefanosmedia.blogspot.gr/2013/03/blog-post_19.html
επισης, αν θες παιξε στο νεο μπλογκοπαιχνιδο μου :
http://stefanosmedia.blogspot.gr/2013/03/blog-post_17.html
επισης, αν θες γινε μελος στο μπλογκ μου.
και τελος κανε λαικ αν θες στη σελιδα μου στο fb :
https://www.facebook.com/pages/Stefanos-and-the-media/510191855710667?fref=ts
:)
Καλημέρα!!!!
Και η ελενη του!!
Εδώ ολο το ποιημα :
http://www.sarantakos.com/kibwtos/seferhs_elenh.html
Θα ερθει στιγμη που θα συνειδητοποιησουμε τι πλουτο ειχαμε και εχουμε στα χερια μας... και τοτε θα τον υπερασπιστουμε... καλημερα!
Καλημέρα υπεροχη αναφορά σε φιλω
Ειχα μερες να περασω και διαβασα ολες τις τελευταιες αναρτησεις μονοκοπανια :) Δεν χανεις την ευκαιρια να με κανεις να χαιρομαι που σε γνωριζω :)
Τη Μονη Καισιαριανης δεν την εχω επισκεφτει ποτε αλλα θα μπει στο προγραμμα για την επομενη φορα που θα κατεβω Αθηνα.
Ενα μπραβο κι απο μενα για τους κυπριους!
καλημερααα :)
Να προσθέσουμε ό,τι ο Σεφέρης έμπρακτα έδειξε την αγάπη του στη Κύπρο με προσωπικό κόστος.
Ηρθε σε ρήξη με τον προπολεμικό φίλο και γνωστό Αγγλο Συγγραφέα ΛΟΡΕΝΣ ΝΤΑΡΕΛ ο οποίος ως πολιτικό πρόσωπο επαιζε το '50 ένα άσχημο ρόλο στη Κύπρο.
Ως πρέσβης στο Λονδίνο εξέθεσε τον ρόλο του τότε υπουργού εξωτερικών Ευ.Αβέρωφ στα υποπτα σχέδια για το ξεπούλημα της Κύπρου.
γειά σου roadartistaki μου αγαπημένο.. δεύτερη φορά κάνουν μάθημα στην ευρώπη.. δεν τους ξέρω.. αλλά μάλλον έιναι οι μόνοι εναπομήναντες ευρωπαίοι.. :) :)
καληνυχτούδιαααα :) :)
@ Stefanos Max : "συνάδελφε" ;; Πλάκα είχε αυτό! Καλώς όρισες!
@ Hfaistiwnas : Δυνατή καλησπέρα ηφ!!
@ Κ.π.: Ωραίο ποίημα. Ευχαριστούμε.
@ marilise : Ο Σεφέρης μου ήρθε αυθόρμητα εχτές το βράδυ στο μυαλό... Να είσαι καλά, καλό βράδυ.
@ Dee Dee : Από εκεί θα έχεις και την ομορφότερη θέα προς την Αθήνα! Θα ανεβάσω ανάρτηση με φωτογραφίες για να δεις τι εννοώ. Χαίρομαι πολύ dee2 μου για τα λόγια σου, σε ευχαριστώ.
Πανέμορφο είναι. Όσο για την Κύπρο, σίγουρα η πορεία θα είναι δύσκολη, μα έδειξαν μια πυγμή και αξιοπρέπεια που εμείς έχουμε ξεχάσει. Αλλιώς να συμπαρασέρνεις τον κόσμο στη μαζική κατάθλιψη, και άλλο το πρόσωπο που έδειξαν.
@ Λύσιππος : Αναρωτιέμαι που είναι σήμερα αυτοί οι άνθρωποι, οι αληθινά "πνευματικοί" και πραγματικά πατριώτες; Όχι με ανόητο φανατισμό, μα με αληθινή αγάπη για το συμφέρον και το καλό της πατρίδας τους;
Σε ευχαριστούμε για την - ακόμη μια φορά - τόσο καλή σημείωση.
@ koulpa : και με τεράστια ιστορία και μυθολογία... Καλό βράδυ κουλπάκι, καλή σου δύναμη.
γιατί αλήθεια θεοποιούμε την πράξη της κυπριακής κυβέρνησης? επειδη ενδόμιχα όλοι θέλαμε να το είχε πράξει η δική μας ή επειδή όντως είναι το σωστό πράγμα να κάνει κανείς? κατά την γνώμη μου είμαστε πιονια στριμωγμένα σε ενα παιχνίδι πολύ πιο μεγάλο από τις δυνάμεις μας και πολύ πιο σύνθετο από την αντίληψή μας(εκτός αν καταλαβαίνουμε τα σχέδια όλων των χωρών και διαβάζουμε κ λίγο από μέλλον). το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε τη θέση μας και αντί να λειτουργούμε ως ανεξάρτητοι κ αυτόνομοι ληπτες αποφάσεων να δουμε πως να φυγουμε από το ματι του κυκλώνα με το μικρότερο κόστος. τωρα το αν το μικρότερο κόστος είναι η υποταγή, η διαπραγμάτευση, η προσαρμογή ή η αποστασία...θα το δείξει η ιστορία και για εμάς και για την κύπρο...προσωπικά πιστεύω ότι δεν αξιοποιείται η ευκαιρία για αλλαγές και όλα γίνονται ηλίθια κ καταστροφικά όπως πάντα. ελπίζω να μην δώσουμε σε κανένα την πολυπόθητη ευκαιρία να μας τσακίσει...αν και επιφυλάσσομαι...
@ ειρήνη: Μα ήδη μας τσακίζουν. Οι πολιτικοί είναι πιόνια. Η Κύπρος ήταν μια έκπληξη γιατί ήταν η μόνη χώρα, που τόλμησε να κάνει κάτι πολύ ουσιαστικό που έως τώρα κανείς δεν το έχει κάνει : Διαπραγμάτευση.
Αυτή η μικρή χώρα, ύψωσε τη φωνή της. Μας θύμισε πως υπάρχει και η αξιοπρέπεια και ο πατριωτισμός.
Και αυτό είναι σημαντικό, απόδειξη πως υπολογίζει το λαό της.
Η δική μου άποψη; Η ζημιά ήταν έτσι και αλλιώς μη αναστρέψιμη. Η πορεία θα είναι δύσκολη. Η Κύπρος όμως έδειξε πυγμή. Θλίψη για τη δική μας δουλοπρέπεια!
Η ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας σε όλα ένα δίχως σκέψη "ναι", μη ...διαβάζοντας τα μνημόνια, δέχτηκε να ξεπουληθούν τα πάντα όσο-όσο, μη λαμβάνοντας υπόψη της τις ζωές των πολιτών της χώρας. Το σημαντικότερο είναι ότι στην Κύπρο φαίνονται όλοι μαζί ενωμένοι. Είναι φανερό πως εμείς πλέον όλα τα έχουμε κάνει λάθος. Γιατί ποιος ξέρει τι θα γίνει σε εμάς; Το μόνο που έχουν κάνει ως τώρα είναι να διχάσουν τον κόσμο με τις πολιτικές προστριβές και την αναξιοπιστία τους. Το μόνο που έχει άνοδο είναι ο φασισμός.
Κι εγώ την ίδια απορία έχω, που είναι οι πνευματικοί άνθρωποι και ποιο είναι το καθήκον τους; Το έγραψα και στην τελευταία μου ανάρτηση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης.
Θα την δανειστώ κι αυτή σου την ανάρτηση σύντομα για να στολίσω το κουτουκάκι μου, μου επιτρέπεις, ε;
Χαιρετισμούς από την μακρινή Μελβούρνη :)
@ agrimio : καλησπέρα κ χρόνια πολλά Agrimio μας. Να πάρεις ότι θέλεις, εννοείται. Καλή Κυριακή!
Δημοσίευση σχολίου