25 Ιανουαρίου 2013

Γιατί η Ελλάδα; Και γιατί τα Ελληνικά;


«Γιατί η Ελλάδα; Και γιατί τα Ελληνικά;»
Η συναρπαστική ομιλία του γνωστού ελληνιστή Pedro Olalla στην Ημερίδα Κλασσικού Πολιτισμού του Σαγούντο της Ισπανίας. 



Ένα ισπανικό βίντεο -με δυνατότητα επιλογής ελληνικών υποτίτλων- το οποίο μιλά για την προσφορά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα. 
Εκφωνήθηκε από τον γνωστό ελληνιστή Pedro Olalla στην Ημερίδα Κλασσικού Πολιτισμού του Σαγούντο της Ισπανίας, με αφορμή την πρόταση κατάργησης του μαθήματος των ελληνικών στην ισπανική εκπαίδευση, στην οποία πρόταση φυσικά εναντιώνεται. 

Ενώ η υποστήριξη του ελληνισμού στο βίντεο είναι συγκινητική, ταυτόχρονα η ανάγνωσή του αποκλείει κάθε εθνικισμό και μάλιστα προτρέπει το θεατή σε μια στάση ουμανιστική. 

*Αξίζει μόλις βρείτε χρόνο, να παρακολουθήσετε το βίντεο. Ήθελα να υπάρχει στο blog μου. 

Πηγή: lifo.gr

36 σχόλια:

H.Constantinos είπε...

Ναι, έπρεπε να υπάρχει!

Ανώνυμος είπε...

Βαθια ανασα αυτο σημερα...
Καλο ξημερωμα
φιλια
arco ;)

Τσαλαπετεινός είπε...

Δεν το είδα όλο μα θα το δω και σίγουρα όχι μόνο μια φορά. Ο Olalla είναι ανεκτίμητος θησαυρός. Λίγοι έχουν αγαπήσει και μελετήσει την Ελλάδα και την ιστορία της όσο εκείνος.

Εχω και τον Μυθολογικό Άτλαντα και το δεύτερο βιβλίο του Ευδαίμων Αρκαδία και είναι καταπληκτικά. Τον έχω ακούσει σε διάλεξη στα ελληνικά και ντράπηκα για τα δικά μου.

Σε ευχαριστούμε!

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!
Θα το δω αργότερα! Φιλιάαα!

Μηθυμναίος είπε...

Το είχα δει το εξαιρετικό αυτό βίντεο! Γνωρίζω και τον άνθρωπο τον σπουδαίο ελληνιστή Pedro Olalla και συμφωνώ με τον Τσαλαπετεινό ότι ναι, είναι "ανεκτίμητος θησαυρός"!

MYSTELIOS είπε...

Πολύ ενδιαφέρον !!!
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια !!!

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Θα μπορούσαμε αλήθεια εμείς να εκτιμήσουμε το ίδιο την ιστορία και τον τόπο μας; Μας χρειαζόταν και μπράβο!

ξωτικό είπε...

E ξ α ι ρ ε τ ι κ ό !!!!!!

Τι να πρωτοεπισημάνεις !!!

Κρατώ το : "η μεγαλύτερη αντίσταση είναι να γίνεσαι καλύτερος"
Και πως "τον πολιτισμό πρέπει να τον υπερασπιζόμαστε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΆ "

Σ'ευχαριστώ φυσικά :-))

Ιωάννα Λουλάκη είπε...

Συγκινούμαι και χαίρομαι με αυτές τις "φωνές"... Πολύ καλά έκανες, οφείλουμε να ευγνωμονούμε αυτούς τους ανθρώπους-ελληνιστές...
Στο βίντεο η τρίτη φωτογραφία είναι το χωριό μου Επταχώρι Καστοριάς...
("με δυνατότητα επιλογής ελληνικών υποτίτλων" : αυτό πώς μπορεί να γίνει;)

Άστρια είπε...

Στην αρχή σκέφτηκα να ξαναπεράσω να δω το βίντεο με την ησυχία μου. Μετά είπα να δώ έστω λίγο τώρα και ξεκίνησα.. Δεν μπόρεσα να σταματήσω πριν να τελειώσει όλο! Κι ενώ φαινόταν μεγάλο, σκέφτηκα πώς μπόρεσε και έδωσε τόσα πολλά μέσα σε τόσο λίγο χρόνο!
Ένας μικρός θησαυρός!

Κι ασυναίσθητα δεν μπορούσε να μην έρθουν στο νου σκέψεις για το σήμερα, για τους κυβερνώντες της σύγχρονης ιστορίας μας, τί έκαναν γι' αυτόν τον θησαυρό, αυτόν που με τόση έκδηλη αγάπη περιγράφει ο Olalla.

Ένα τεράααστριο ευχαριστώ για σήμερα roadartist μου!

Dee Dee είπε...

Δεν εχω χρονο αυτη τη στιγμη, αλλα θα το δω το βιντεακι. Και καλα εκανες και ηθελες να υπαρχει στο μπλογκ σου γιατι κι εγω εδω θα ανατρεξω να το ψαξω να το δω αργοτερα :)

καλο Σ-Κ αρτιστακι μου!

thinks είπε...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλη η ανθρωπότητα πρέπει να είναι περήφανη για την αρχαία Ελλάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι σημερινοί λαοί και πολιτισμοί έχουν απ' ευθείας σύνδεση και χρέος προς, και κληρονομιά από, την αρχαία Ελλάδα. Η ερώτηση που συνήθως προκαλεί συζητήσεις και επιχειρηματολογία είναι η αμεσότητα της σχέσης της Νέας Ελλάδας με την Αρχαία... Καλό σου Σαββατοκύριακο!

ειρήνη χειροποιήματα είπε...

Εκπληκτικό βίντεο!!

theatre είπε...

Μια φωνή αισιοδοξίας και γνώσης μέσα στην απαισιοδοξία, στην μιζέρια και στην έλλειψη οράματος.
Μπράβο για την αναδημοσίευση.

Margo είπε...

Εξαιρετικό βίντεο!!!
Ο δημιουργός του πολύ ιδιαίτερος.. ακόμη και η φωνή του!

Ευχαριστούμε πολύ Road

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Είναι εξαιρετικός. Ας προβάλουμε τη δουλειά του και τις θέσεις του. Χρειαζόμαστε τέτοιες ψυχές.

Roadartist είπε...

Τρέχω λίγο από χτες και δεν έχω προλάβει να απαντήσω στα σχόλια.
Θα το κάνω άμεσα.

Πρώτα όμως αφήνω εδώ, ένα μέρος από το συγκεκριμένο βίντεο, ίσως για όσους δεν το είδανε και σχολίασαν:

«Γιατί η Ελλάδα έχει εισχωρήσει τόσο βαθιά μέσα μας; Γιατί ξανά και ξανά όλα τα μονοπάτια μας οδηγούν σε εκείνη; Υπήρξαν κι άλλοι πολιτισμοί, αλλά κανένας δεν έχει επανακτιμηθεί, επανερμηνευθεί, διασωθεί και οικουμενοποιηθεί όσο ο ελληνικός πολιτισμός. (..)

Το ανθρωπιστικό πνεύμα: η έγνοια για τον άνθρωπο στον κόσμο, η εμπιστοσύνη στην ικανότητα και στη συνείδησή του να επιλέγει ελεύθερα το καλό και η προσπάθεια για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του κάθε ατόμου, ακόμα και στα κατώτερα φυσιολογικά ένστικτα του είδους του.

Αυτή η ουμανιστική στάση φυσικά δεν είναι αποκλειστικά ελληνική -και μάλιστα προδόθηκε επανειλημμένα από τους ίδιους τους έλληνες- αναμφίβολα όμως, επινοήθηκε, καλλιεργήθηκε, υποστηρίχθηκε και ανακτήθηκε ξανά και ξανά, στο ρου της ιστορίας, ανατρέχοντας προπαντός στο ελληνικό στοιχείο.

Αυτή η ουμανιστική στάση οφείλει πολλά στην Ελλάδα. Αλλά και η εικόνα της Ελλάδας οφείλει πολλά σε αυτή την ουμανιστική στάση. Η Ελλάδα ως ιδεώδες είναι μια πατρίδα αιώνιας πνευματικής νεότητας, μια ανοιχτή πρόκληση που διατρέχει την ιστορία σαν διαρκής επανάσταση ή σαν μια διαρκή σαγήνη προς το καλύτερο...

(...)


Όπως ήταν επόμενο τούτη ήταν ανέκαθεν η
στάση των ολίγων, μια πράξη αντίστασης σε ένα αντίξοο περιβάλλον. Ωστόσο κάθε φορά που έλαμπε στο πέρασμα του χρόνου εν μέσω της αυθαιρεσίας, της
υπερβολής και του σκοταδισμού, η ανθρωπότητα έκανε ένα βήμα προς τη σύνεση, προς το μέτρο, προς την αξιοπρέπεια του ανθρώπου πέρα από
συμφέροντα και πιστεύω. Φυσικά δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η κοπιαστική ουμανιστική στάση θα θριαμβεύσει τελικά επί της αυθαιρεσίας και της βαρβαρότητας.
Είναι όμως απολύτως βέβαιο πως η αυθαιρεσία και η βαρβαρότητα θα επικρατήσουν με μεγαλύτερη δυσκολία ανάμεσα σε όσους έχουν υιοθετήσει
αυτή τη στάση, παρά ανάμεσα σε εκείνους που την αγνοούν ή την περιφρονούν.

(...)

Η Ελλάδα ως κληρονομιά, ως πρόκληση και ως θέληση, ανέκαθεν μας καλούσε στο να γίνουμε καλύτεροι. Και ξεχνώντας την, αφαιρώντας από τις επερχόμενες γενιές την ευκαιρία να γνωρίσουν το κληροδότημά της και τη στάση της, θα ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να οικοδομηθεί μελλοντικά ένας καλύτερος κόσμος.»

Roadartist είπε...

Θα μπορούσε να είχε γίνει και αυτό το απόσπασμα μια ξεχωριστή ανάρτηση :


Π. Ολάγια: Όχι στην αδιαφορία

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eFBu2mxl1Gg#!

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : Και εγώ αυτό ήθελα Κωνσταντίνε, χαίρομαι πολύ που συμφωνείς :)


Roadartist είπε...

@ arcobaleno : η γνώση είναι πάντα μια βαθιά ανάσα...

Roadartist είπε...

@ Τσαλαπετεινός : Πραγματικά ελάχιστοι ξέρουν το νόημα και την ουσία του Ελληνικού Πολιτισμού σε τέτοιο βάθος. Πιστεύω πως αυτό το αντικείμενο θα έπρεπε να υπήρχε ως μάθημα στα σχολεία. Τον άκουσα σε βίντεο να μιλάει στα ελληνικά και όντως τον θαύμασα! Θα μου άρεσε να παρακολουθήσω κάποια διάλεξη του.

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Αξίζει! Φιλιάααα καλή σου Κυριακή!!!!!

Roadartist είπε...

@ Μηθυμναίος : Εννοείς πως τον γνωρίζεις προσωπικά; Πολύ ωραία! Θα ήθελα πολύ να τον γνώριζα. Φαίνεται εξαιρετικός επιστήμονας. Χαίρομαι που διαβάζω ότι είναι κ άνθρωπος...

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : Καλή μας Κυριακή!!




@ Κατερίνα Τοράκη : Φυσικά όχι! Ελάχιστοι γνωρίζουν τόσο καλά τον τόπο και την σημασία του. Ελάχιστοι έχουν επισκεφτεί τα αρχαία και ιστορικά μνημεία... πόσο μάλλον να διαβάσουν την αντίστοιχη ιστορία τους. Τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτά τα αντικείμενα.

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Χαίρομαι που το είδες και χαίρομαι που σου άρεσε! (Αν και ήμουν σίγουρη...) Πολύ καλές οι επισημάνσεις σου, σημείωσα παρακάτω σε ένα σχόλιο και δικές μου. Καλημέραααααα!!

Roadartist είπε...

@ Ιωάννα Λουλάκη : Καλημέρα Ιωάννα! Δεν είχες ελληνικούς υπότιτλους; Νομίζω πως με το που ανοίγεις το βίντεο, αμέσως έχει και τους ελληνικούς υπότιτλους. Σε μένα έτσι άνοιξε. Πάντως σε κάθε περίπτωση, όταν ανοίγεις ένα βίντεο στο youtube και θες να επιλέξεις υπότιτλο βλέπεις ποιοι υπάρχουν ως επιλογή. Βάλε τον κέρσορα πάνω στο βίντεο, στα δεξιά και στο κάτω μέρος, υπάρχει μια πρώτη επιλογή "υπότιτλοι" εκεί θα επιλέξεις τα ελληνικά (ή όποια άλλη γλώσσα σε βολεύει) :)


Συμφωνώ, οφείλουμε να έχουμε ευγνωμοσύνη σε τέτοιους ανθρώπους. Σοβαρά αυτό είναι το χωριό σου; Στα ομορφότερα βουνά ζεις...
Σίγουρα θα ένιωσες περήφανη που το είδες στο βίντεο, φιλιά!
Καλή Κυριακή!!

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Οι κυβερνώντες του σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο, αδιαφορούν για τέτοιους θησαυρούς. Αδυνατούν να καταλάβουν την αξία τους. Υπηρετούν μόνο το κέρδος. Άλλωστε δεν έχουν μάθει τίποτα άλλο να υπηρετούν. Είναι να τους λυπάσαι!

Όσο για το βίντεο, συμφωνώ και εγώ το ίδιο έπαθα ;) Καλή Κυριακή!!

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Ναι το βιντεάκι θέλει κάποιο χρόνο. Δες το με την ησυχία σου. Αξίζει. Σε ευχαριστώ για τα λόγια σου, θα ήταν χαρά να λειτουργούσε με αυτό τον τρόπο το ιστολόγιο σε κάποιους. Χαίρομαι που κάποιοι είστε αναγνώστες του.
Σε φιλώ.

Roadartist είπε...

@ thinks : Καλημέρα Δημήτρη, έχουμε ανταλλάξει ξανά απόψεις για αυτό ακριβώς το θέμα σε μια παλιότερη ανάρτηση. Ποιο σύγχρονο κράτος μπορεί να συγκριθεί με την αρχαία Ελλάδα; Ούτε μπορεί και η σύγχρονη Ελλάδα. Εννοείται πως έχουν αλλάξει πολλά από τότε, οπότε σε αυτή ακριβώς τη φάση νομίζω πως είναι χαμένος χρόνος η επιχειρηματολογία για την αμεσότητα της σχέσης της Νέας Ελλάδας με την Αρχαία. Άλλωστε δεν είναι αυτός ο σκοπός του συγκεκριμένου βίντεο.
Το θέμα είναι πως η μελέτη της αρχαίας Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού μπορεί να μας οδηγήσει στο δρόμο που έχουμε χάσει. Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά η παγκόσμια κοινότητα. Το τρομερό είναι ότι αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία του κόσμου ζει σε μια τρομερή άγνοια. Τα πανεπιστήμια υπηρετούν και αυτά ξεκάθαρα το κέρδος. Οι ανθρωπιστικές σχολές (/σπουδές) παραγκωνίζονται. Αν αφαιρέσουμε αυτή τη γνώση από τις επερχόμενες γενιές, το να γνωρίσουν αυτή την κληρονομιά, τότε σίγουρα "θα ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να οικοδομηθεί μελλοντικά ένας καλύτερος κόσμος."

Roadartist είπε...

@ ειρήνη χειροποιήματα : Καλή Κυριακή!




@ theatre : Άξιζε. Καλή Κυριακή!

Roadartist είπε...

@ Ρουμπάκης Γιάννης : Συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω!!

Roadartist είπε...

@ Margo : Καλήμερα margo, όντως ιδιαίτερος! Καλή μας Κυριακή!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Το βιντεο εκπληκτικο!!!!!Καλα εκανες και το εβαλες για να το δουμε!!!
Να εισαι καλα και να εχεις μια ομορφη εβδομαδα.

Roadartist είπε...

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS : Να είσαι καλά σκρουτζάκο, καλή σου εβδομάδα!

Panos Konstantinidis είπε...

Ωραία εκπομπή, τα λέει όμορφα ο Olalla. Με θλίβει βεβαίως το γεγονός ότι αναφέρεται μόνο στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά νομίζω δεν έχει και άδικο. Ως νεοέλληνες δεν έχουμε να επιδείξουμε σχεδόν τίποτα πλέον. θα μπορέσουμε άραγε ποτέ να πατήσουμε πάνω στις γνώσεις και τη νοοτροπία των ανθρώπων εκείνων και να κάνουμε κάτι καινούργιο; Δύσκολα.

Roadartist είπε...

@ Panos Konstantinidis : Καλησπέρα Πάνο, εννοείται πως δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Έχουμε αναφερθεί εδώ συχνά σε αυτό, αλλά έγραψα κάτι σχετικό παραπάνω και στον thinks. Αν θέλουμε να υπάρξει Δημοκρατία, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε, θα πρέπει να πατήσουμε πάνω σε αυτή τη γνώση.
Συγκράτησα μια φράση του, που νομίζω ότι λέει αρκετά για την σημερινή παγκόσμια κατάσταση : "Οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή δεν βλέπουν στην Ελλάδα απλά για το απώτερο παρελθόν τους, αλλά και για το άμεσο μέλλον τους."

Related Posts with Thumbnails