26 Οκτωβρίου 2012

Τάδε έφη... Ρένος Αποστολίδης



«...δεν τους μαθαίνουν Ιστορία γιατί δεν συμφέρει να ξέρουν και να κρίνουν, αλλά και γιατί τα μυαλά της συντριπτικής πλειονότητας των διδασκόντων είναι χαλασμένα - όπως και ήταν χαλασμένα πριν αντίστροφα. Άλλοτε χρησιμοποιούσαν την Ιστορία στα σκολειά για να παράγουν εθνικιστικές συνειδήσεις. Μετά για να κάνουν κακή κι αδέξια προπαγάνδα ψευτοαριστερίστικη. Όλοι άπλωναν αναχρονιστικά τις ιδεούλες τους και τις πίστεις τους στο παρελθόν, κόβαν και ράβαν την ιστορία στα μικρά μέτρα τους.

Αλλ' έτσι η βαθύτερη ζήτηση της ιστορίας, που είναι κάτι το πολύ ριζικό στην ανθρώπινη συνείδηση, δεν ικανοποιείται, πεινάει επί μακρόν, κι εντέλει μαραίνεται. Σιχάθηκα μια ζωή να παλεύω να διαλύσω ψευτοϊστορικές ερμηνείες του παρελθόντος, εθνικιστών και τάχα μαρξιστών, τάχα "συντηρητικών" και τάχα "προοδευτικών", να μην θαρρούν τα παιδιά πως η αρχαιοελληνική πόλις είναι ό,τι τάχα η εθνικιστική πατρίδα, να μην βγάζουν "προδότες" τους Θεμιστοκλήδες και τους Αντρούτσους, να μην βγάζουν όλοι "προδότες" τους πολιτικούς τους αντιπάλους, να μην απλώνουν στα παρελθόντα τα παρόντα πάθη τους. 

Ποια ιστορία; Ποιος την δίδαξε ποτέ σωστά; Ποιος νοιάστηκε αλήθεια; Και γι' αυτό ίσως δεν έχουμε και ιστορική μνήμη. Τι "ιστορική"; Ούτε χθεσινή δεν έχουμε! Πράγματα που τα ζήσαμε χθες, οι ίδιοι, στο πετσί μας, αφήνουμε θρασύτατα να μας τα λένε ανάποδα όλοι και δεν αντιδρούμε!»

Απόσπασμα από συνέντευξη του Ρένου Αποστολίδη σε αθηναϊκή εφημερίδα της 13-6-93, 
πηγή :  renosapostolidis-info.blogspot.gr 


*...μια άποψη με την οποία απλά δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο*

40 σχόλια:

ξωτικό είπε...

Kαλά αυτός κι αν λοιδωρήθηκε και θεωρήθηκε γραφικός και τρελλός.....

Ευκαιρία να τους ξαναδιαβάσουμε λοιπόν με άλλη ματιά σήμερα.

Όνειρα όμορφα αρτιστάκι μου ...

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : εγώ πάλι γιατί αυτούς τους "τρελούς" τους θεωρώ πιο λογικούς από όλους; Μακάρι να είχαμε περισσότερους και ας τους έλεγε η "μάζα" όπως ήθελε!
Λογικότατο, όποιος δε θέλει να παίξει το παιχνίδι τους, τον βαπτίζουνε "τρελό", "γραφικό", και χίλια δυο άλλα και ξενοιάζουν.
Και να μην είχε ξεσπάσει αυτή η κρίση, εγώ αυτούς τους ανθρώπους θα τους διάβαζα έτσι και αλλιώς. Λένε όλα όσα θέλω να πω η ίδια, οπότε απλά προσυπογράφω και τους αναζητώ.
Σε ευχαριστώ ξωτικό μου.

thinks είπε...

Λατρεύω την ιστορία και τα μαθήματά της... δεν θα μπορούσα να θεωρήσω τον εαυτό μου ον με την παραμικρή δυνατότητα σκέψης αν δεν αγαπούσα, επεδίωκα και ζούσα μέσα στην συνειδητοποίηση της ιστορίας, την οποία δεν μπορεί κανείς να πει οτι γνωρίζει έστω και ελάχιστα αν δεν την ψάξει πολύ, από διαφορετικές κατευθύνσεις, συνδυάζοντας και συγκρίνοντας τις διάφορες εκδοχές που σερβίρει η κάθε πλευρά και το κάθε συμφέρον. Οι "δάσκαλοι" είναι εκείνοι τους οποίους πρέπει να "φοβάται" κανείς περισσότερο... κάθε φράση του ανθρώπου αυτού που παρουσίασες στην σημερινή ανάρτηση παίρνει από εμένα ένα μεγάλο "ΝΑΙ!" -και δεν έχω ιδέα ποιός είναι...
Καλή σου μέρα :-)

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα και Χρόνια πολλά! :)
Και εγώ θα συμφωνήσω...

teleytaios είπε...

Έχει απόλυτο δίκιο στα όσα λέει. Για να μάθει κανείς την ιστορία πρέπει να τη μελετάει μόνος του, δυστυχώς. Και το χειρότερο είναι πως όταν εκφέρει γνώμη κινδυνεύει να χαρακτηριστεί σ' αυτή τη χώρα είτε εθνικιστής είτε αριστερός! Σ' αυτό το σημείο έχουμε φτάσει. Υπάρχουν δε και μερικοί "ειδήμονες", εντελώς άσχετοι, που εκφέρουν γνώμη χωρίς καλά καλά να έχουν συνείδηση για το τι μιλάνε...

Την καλημέρα μου.

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλάδα όποιο φωτισμένο μυαλό, με την έννοια ότι δεν ήταν "κολλημένο" σε απόψεις που χάιδευαν αυτιά, ήταν πάντα υποτιμημένο, σε βαθμό αθλιότητας.
Ο μανιχαϊσμός καλά κρατεί πάντα. Πλην του άσπρου-μαύρου ενοχλούν τα άλλα χρώματα.
Τι γελοίο!
Και να σκεφτείς ότι η Ελλάδα ήταν η πατρίδα της σκέψης και της φιλοσοφίας!!!


κ.κ.

Ανώνυμος είπε...

Τον είχα γνωρίσει προσωπικά.Και ήταν σπουδαίος,απίστευτα επίκαιρος, ανεξάντλητος,ευαίσθητος,εξαιρετικά μορφωμένος,με αγάπη για την ιστορία,την λογοτεχνία και την ποίηση.Ηταν αληθινός ίσως ωμός,αλλά ήταν και βαθύτατα πληγωμένος.Ο Ρένος είχε ζήσει ένα κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου και ήξερε απο προσωπική πείρα ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.Είμαι περήφανη που αφιέρωσε χρόνο στην αφεντιά μου,και μετέδωσε στην κόρη μου την αγάπη για την ιστορία και την αλήθεια όπως αυτές δεν διδάσκονται στα πανεπιστημια.Να είσαι καλά που τον ανέφερες.Μια έντονη προσωπικότητα σαν τον Ρένο μας λείπει σήμερα.Ευαγγελία.

Μαίρη (Ginger) είπε...

σταμάτησα να διαβάζω ιστορία (-ες) από τα σχολικά μου χρόνια ακόμα. Κρυφογελούσα όταν έβλεπα συμμαθητές αλλά και ενήλικες και τότε κι αργότερα να τρελλαίνονται γιά βιβλία ιστορίας. Σταμάτησα όταν άρχισα να βλέπω τις αντιθέσεις. Τι μας δίδασκαν στο δημοτικό, τι στο γυμνάσιο, τι έγραφαν τα βιβλία "ιστορίας" που δεν μας δίδασκαν. Τελικά κατέληξα πως υπάρχουν πολλές ιστορίες. Ο καθένας μας λέει τη δική του. Και τη μόνη ιστορία που τελικά θα ξέρουμε είναι αυτή που ζήσαμε. Ούτε το πριν ούτε το μετά ούτε έξω απ'τους τοίχους του σπιτιού μας.

Δεν τους πιστεύω πιά. Δεν υπερασπίζομαι την ιστορία τους. Δεν ξέρω καν ποιά είναι η ιστορία μου.

Φιλιά αγαπημένn Roadartist
και Χρόνια Πολλά δεν ξέρω γιατί στα εύχονται αλλά γιά όποιο λόγο θέλω να ζήσεις χρόνια πολλά ιδιαιτέρως αν είναι και ΚΑΛΑ.

Ange Alexiou είπε...

Θλιβερή διαπίστωση...

Roadartist είπε...

@ thinks : Ευκαιρία να μάθουμε λοιπόν ποιος είναι και αυτός και όλοι εκείνοι που σήκωσαν ανάστημα και φυσικά λοιδωρήθηκαν, το συνηθίζει η χώρα.
Μου πήρε κάποια χρόνια να το καταλάβω (εντάξει δεν είμαι και μεγάλη), αλλά μέσα από την εμπειρία των σπουδών μου, κατάλαβα αυτό που έγραψες. Ο καθένας παρουσιάζει την ιστορία έτσι όπως θέλει ο ίδιος, αναλόγως την δική του πολιτική τοποθέτηση. Ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία, μετά από πολλά αναγνώσματα, πολύ ψάξιμο και έρευνα, αγάπη, αφοσίωση μπορείς να κατασταλάξεις κάπου. Και εγώ την λατρεύω Δημήτρη - ΕΠ, ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΟΥ! -

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Καλησπέρα Ηφαιστίωνα μου, χρόνια πολλά σε όλους. Χαίρομαι που συμφωνείς...

Roadartist είπε...

@ teleytaios : Θλιβερό μα αληθινό. Είναι τραγικό και βαθιά υποκριτικό ότι αναλόγως την άποψη σου, κατατάσσεσαι κάπου. Τραγικό και από τις δυο μεριές (δεξιά / αριστερά). Αυτό που λείπει στην πλειοψηφία σήμερα είναι η αντικειμενική θέση και άποψη. Έτσι δε μπορείς ούτε να διδάξεις, ούτε να μάθεις ιστορία.

Roadartist είπε...

@ κ.κ. : Συμφωνώ απόλυτα έτσι. "Στην Ελλάδα όποιο φωτισμένο μυαλό, με την έννοια ότι δεν ήταν "κολλημένο" σε απόψεις που χάιδευαν αυτιά, ήταν πάντα υποτιμημένο, σε βαθμό αθλιότητας." Προσυπογράφω κάθε λέξη... σε όλο το σχόλιο...

Roadartist είπε...

@ Ευαγγελία : Ήσουν τυχερή τότε. Κρατώ τις λέξεις σου "σπουδαίος, απίστευτα επίκαιρος, ανεξάντλητος, ευαίσθητος, εξαιρετικά μορφωμένος, με αγάπη για την ιστορία, την λογοτεχνία και την ποίηση. Ήταν αληθινός ίσως ωμός, αλλά ήταν και βαθύτατα πληγωμένος."

Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την άποψη που κατέθεσες εδώ, καθώς τον είχες γνωρίσει προσωπικά. Προφανώς και είχε ζήσει "ένα κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου και ήξερε απο προσωπική πείρα ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ." Διαφορετικά δε θα μπορούσε να είχε και τόσο ξεκάθαρες απόψεις.

Καλά κάνεις και νιώθεις περήφανη για την προσωπική σας επαφή, αλλά πόσο τυχερή και η κόρη σου που μπόρεσε να έχει έναν τέτοιο δάσκαλο, δυστυχώς όχι απλά δεν διδάσκονται στα πανεπιστήμια, μα τα πολεμάνε! Εγώ σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

Roadartist είπε...

@ Ѧαяʏ-Ǥιиɢɛя© : Στο σχολείο δεν μας μάθανε την ιστορία. Εκτός από τον τρόπο της διδασκαλίας, είναι ενδεικτικό πως η διδακτική ύλη σταματά στο Βυζάντιο ή το 1821. Έλεος! Έτσι η σύγχρονη ελληνική ιστορία είναι άγνωστη για την πλειοψηφία. Ελάχιστοι έχουνε διδαχτεί τα γεγονότα των Παγκοσμίων Πολέμων, του Εμφυλίου, της Κατοχής, της Αντίστασης, του Ελληνικού Διχασμού, της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Μεσοπολέμου, αυτό δυστυχώς όπως καταλαβαίνουμε έχει ως αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουν αρκετοί (οι περισσότεροι) τι εστί "φασισμός", "ναζισμός", "διχασμός"... και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ξαναζωντανεύουν "φαντάσματα" τέτοιου είδους και σήμερα. Πραγματικά τραγικό.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα λόγια σου, να έχεις ένα όμορφο μεσημέρι, χρόνια πολλά σε όλους κ σε σένα και σε όσους αγαπάς. :)

Roadartist είπε...

@ misoagnosti : όντως πολύ θλιβερή.

Ανώνυμος είπε...

Εχω πάρα πολύ καιρό να σου κάνω σχόλιο. Όμως αυτή τη φορά δεν κρατήθηκα.
Εύγε σου!..
Επίτρεψέ μου να συστήσω στους σχολιαστές σου να ρίξουν μια ματιά:

http://www.renosapostolidis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15&Itemid=2

Kι ακόμη, συστήνω σε όλους, όποτε τους δοθεί η ευκαιρία να πάρουν και να διαβάσουν, τουλάχιστον, το βιβλίο του ΠΥΡΑΜΙΔΑ 67!
Δε μένει παρά να σε καληνυχτίσω και μαζί να σου ζητήσω συγνώμην που αυτό το σχόλιό μου θα το υπογράψω σαν άγνωστος.

Α.Α.Χ.

thinks είπε...

Σ' ευχαριστώ αγαπητή μου Roadartist!

...ο κάθε ένας παρουσιάζει την ιστορία όπως θέλει, και ο κάθε άλλος την πιστεύει όπως τον βολεύει. Εκείνοι που οφθαλμοφανώς δεν ξέρουν ιστορία είναι όσοι πιστεύουν ότι την ξέρουν σωστά :-)

Roadartist είπε...

@ A.A.X : Αγαπητέ ανώνυμε όποιος φίλος κ αν είσαι, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου, ακόμη και αν δε θέλησες να αφήσεις τα στοιχεία σου εδώ. Το συγκεκριμένο βιβλίο δε το έχω διαβάσει, σε ευχαριστώ για την πρόταση και για το link, όπως και για το πέρασμα, καληνύχτα.

Roadartist είπε...

@ thinks : Και μέσα σε όλο αυτό το συνονθύλευμα ξεχνάμε ίσως το βασικότερο όλων, ακόμη και σήμερα. Τη συναίσθηση για τη ζωή των απλών ανθρώπων. Πως οι άνθρωποι επηρεάζονται και που οδηγήθηκαν / οδηγούνται από τις συνθήκες και από δεδομένες πολιτικές, δηλαδή μένουμε στις υποθέσεις, στις διχασμένες απόψεις και έτσι ξερά παύουμε να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας ότι η ιστορία αφορά ανθρώπους και όχι 'αντικείμενα', είναι δηλαδή κατ' επέκταση και μια σπουδή στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Πόσο όμως νοιάζονται για αυτή τελικά;
Την καληνύχτα μου Δημήτρη, ξανά χρόνια πολλά, να είσαι πάντα γεμάτος υγεία και αγάπη.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα ακόμη να προσθέσω ότι, μάλλον υπερβολική είναι η άποψη περί υποτιμήσεως του από διαφόρους, υποτίθεται, πνευματικούς ανθρώπους.Ίσως αυτό να οφείλεται σε κακή πληροφόρηση ή μη πληροφόρηση. Ας μη φτάνουμε από το ένα άκρο στο άλλο. Τιμήθηκε, από τους μαθητές του, όπερ και το σπουδαιότερο, οι οποίοι μιλούν γι' αυτόν με μεγάλο σεβασμό. Τιμήθηκε ακόμη και με βραβεία. Θεωρείται σαν ο κορυφαίος έλληνας ανθολόγος (ίδε την ανθολογία της ελληνικής γραμματείας. Τιμάται από το σχολείο Μ.Ε. απ΄το οποίο αποφοίτησε, το Βαρβάκειο, στο οποίο ο ίδιος με σεβασμό πάντα αναφερόταν. Δίδαξε σ' ένα απ΄τα καλύτερα - αν όχι το καλύτερο - ιδιωτικά σχολεία. Είναι αλήθεια ότι υπήρξε κάποια εσκεμμένη παρεξήγηση για τη στάση του στη δικτατορία. Αλλά αυτά δεν είναι πράγματα ασυνήθη στον πνευματικό και κυρίως στον πολιτικό κόσμο, του οποίου υπήρξε πάντα σφοδρός επικριτής, δεδομένης της αναρχικής του θεωρητικής τοποθέτησης.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία σου!
Α.Α.Χ.

Ερατώ είπε...

Υπέροχος, αν και δεν συμφωνώ σε όλα με το Ρένο.Το απόσπασμα που βάζεις βέβαια πολύ καλό.
Ενοχλούσε ο Ρένος, όπως όλοι όσοι επιλέγουν μοναχική πορεία χωρίς συμβιβασμούς λόγω μικροσυμφερόντων.
Να θυμίσω κι εγώ να διαβαστεί η Πυραμίδα 67 από όλους!
Κι όπως γράφεις παραπάνω, μακάρι να είχαμε κι άλλους ωραίους "γραφικούς" σαν αυτόν!

Roadartist είπε...

@ ανώνυμε : στα μάτια όσων τον γνώριζαν και ήξερα το έργο του, δεν ήταν υποτιμημένος, το αντίθετο. Υπονοήσαμε όλους όσους τον χλεύαζαν ακριβώς για αυτή τη σφοδρή κριτική του, ακριβώς επειδή βρίσκονταν στην απέναντι πλευρά. Ο ίδιος όμως ήταν αληθινά ελεύθερος, κάτι που ελάχιστοι μπορούν να αντιληφθούν. Και σήμερα το ίδιο δε συμβαίνει;
Πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί δε σχολιάσατε ως blogger σε αυτή την ανάρτηση και προτιμήσατε την ανωνυμία. Σας ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

@ Ερατώ : Θα πρέπει να αναζητήσω αυτό το βιβλίο... Σε ευχαριστώ Ερατώ, να έχεις ένα όμορφο Σάββατο!

katabran είπε...

οσαδήποτε δισεκατομμύρια κάννες όπλων δεν μπορούν ν' αλλάξουν μήτε ένα γιώτα μιας συνείδησης προσωπικής που επιμένει να δοσιλογεί στον εαυτό της και μόνο!

τίποτε στον κόσμο αυτό δεν είναι ισχυρότερο απ' την ερμητιοκά κλειστή συνείδηση του ενός!
από την "πυραμίδα 67" του Ρένου

καλησπέρα σου

Roadartist είπε...

@ katabran : ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ απόσπασμα, σε ευχαριστώ πολύ! Θα το αναζητήσω άμεσα!

"μιας συνείδησης προσωπικής που επιμένει να δοσιλογεί στον εαυτό της και μόνο!"

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Έχω καιρό να περάσω από εδώ, όχι γιατί δεν το θέλω.

Σήμερα όμως πήρα την δόση μου.

Καλό βράδυ καλλιτέχνιδα!

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Η Ιστορία, δυστυχώς, ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε ως επιστήμη στα σχολεία -πολλών χωρών, φαντάζομαι-, αλλά σαν εργαλείο διαμόρφωσης μιας "εθνικής" συνείδησης στα μέτρα της εκάστοτε κυρίαρχης τάξης.
Ενώ όλοι αποδέχονται ότι η φυσική, τα μαθηματικά, η χημεία κ.λπ. έχουν σταθερούς κανόνες και μεθόδους επιστημονικές, αρνούνται το αντίστοιχο "δικαίωμα" στην Ιστορία και την αντικαθιστούν με "ιστορίες".
Αν δεν γίνει κάποτε αυτό αντιληπτό και αποδεκτό, τότε ο Ρ. Αποστολίδης θα εξακολουθήσει για καιρό ακόμη να έχει δίκιο!
Πολλά θα είχα να προσθέσω, αλλά δεν θέλω να κάνω κατάχρηση του φιλόξενου χώρου.
ΥΓ: Προτίμησα να εστιάσω στο θέμα του αποσπάσματος αντί στο συγγραφέα του, γιατί είναι ένα ζήτημα που πονάει πολύ!

ειρηνη είπε...

Δηλώνω ανιστόρητη(άρα κ είμαι). Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι εμετικό. Όχι για την διαστρέβλωση, αλλά γιατί συμβάλει τα μέγιστα να νοιώσεις απώθηση για την γνώση κ να πνιγεί αυτή η ενστικτώδης παιδική φιλομάθεια. Θεωρώ(πόσο αθώα!) ότι αυτό γίνεται γιατί το ουσιαστικό θα ήταν πολύ πιο δύσκολο...
Και έχω κ μια απορεία: αυτοί οι ανιστόρητοι σαν εμένα, που όμως δεν έχουν ιδέα για τον ναζισμό όπως λες, ντοκιμαντέρ δεν βλέπουν? συγγενείς δεν έχουν? σε σπηλιά μεγάλωσαν?
κ αν ναι, η κοινή λογική να αξιολογήσεις ένα καθεστώς που έφτασε να ψήνει τους ανθρώπους? και όταν λέμε κοινή λογική κ πολύ κάτω του μετρίου αρκεί.
συνεχεια ακουω μια χ.αυγη μας χρειαζεται...ε ας μην φοβομαστε λοιπόν γιατι εδω ειναι!!!!!!!enjoy!!!!!!!!(εξαλλη ειμαι)

Roadartist είπε...

@ η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα : και εγώ το ίδιο έχω καιρό να περάσω από διάφορα blogs, είναι πολύ κατανοητό. Να είσαι καλά καναρινένια.

Roadartist είπε...

@ Υπατία η Αλεξανδρινή : Θα ήθελα πολύ να μου στείλεις με email το λόγο για το συγκεκριμένο συγγραφέα, γιατί σε πονάει. Αφού εδώ δε θες, το σέβομαι, αν βρεις χρόνο στείλε σε email. Την καλησπέρα μου, καλή μας δύναμη.

Roadartist είπε...

@ ειρηνη : Απόλυτα δίκαιος ο θυμός σου, ακριβώς έτσι αισθάνομαι και εγώ Ειρήνη.
Μου άρεσε που έγραψες "έξαλλη είμαι", μαζί σου... και εγώ.

Εδώ δείτε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ για τη Χρυσή Αυγή και τον Φασισμό, όπως δημοσιεύθηκε στη σελίδα της Guardian :

http://www.guardian.co.uk/world/video/2012/oct/26/golden-dawn-greece-police-video

ειρήνη είπε...

ΠΩΠΩ δάκρυσα και ρίγησα και παρότι είμαι άρρωστη, δεν ήταν αυτός ο λόγος.....σκατά σκατά σκατά χρυσά αυγά
ο κύριος που έλεγε για τους αστυνομικούς...δεν ξέρει καλά ελληνικά. είπε: αυτοί που μιλούν για το φασισμό ανοικτά πρέπει να σταματηστούν.....αυτό ακριβώς!
όχι απλά να τους περιορίσουν την δράση. να τους παύσουν από το σώμα...!
ντροπή μας!600 άνθρωποι στα νοσοκομεία κ στις ειδήσεις μόκο!
δεν έχω διέξοδο...δεν πιστεύω στην βία, δεν πιστεύω στα κόμματα, δεν πιστεύω στους πολιτικούς, δεν πιστεύω στις πορείες, πλέον δεν πιστεύω κ στους ανεξάρτητους που πάντα κάποιος τους διεκδικεί/ελέγχει, δεν έχω τίποτα άλλο από την κοινή λογική και την ανάγκη μου να την μοιραστώ με όποιον κουβεντιάζω...είμαι εγκλωβισμένη στο χρόνο και στον χώρο(πολιτικό και γεωγραφικό...προς το παρόν)
λυπάμαι!
(συγγνώμη για τα πομπώδη/δακρυβραχτα...)
(κατανοώ αυτούς που αισθάνονται ότι αδικούνται που το παιδί τους δεν πάει στον παιδικό...όλα τα άλλα δν καταλαβαίνω..)
λυπάμαι..

Roadartist είπε...

@ Ειρήνη : Είναι σωτήρια τα δάκρυα σου, για μένα προσωπικά πραγματικά είναι σωτήρια. Να μη ζητάς συγνώμη, αντίθετα σε ευχαριστώ πολύ για την αλήθεια και το σχόλιο σου. Ευχαριστώ για την παρουσία σου σε αυτό το ιστολόγιο, δε ξέρω πως θα ακουστεί μα τέτοιους σχολιαστές θέλω σαν και σένα. Γεμάτους ψυχή και πάνω από όλα ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ δίχως παρωπίδες, ευαίσθητους, μακρυά από κυνισμού και ατέρμονες χαώδεις ηττοπαθείς θεωρίες. Είσαι ευσπρόδεκτη στο blog μου, σε ευχαριστώ Ειρήνη.
Ελπίζω ο ανθρωπισμός και η ευαισθησία στο τέλος να κερδίσουν. Μην αλλάξεις.

Σας αφήνω επίσης ακόμη ένα πολύ καλό άρθρο που αξίζει να διαβαστεί από όλους, για το αύριο αυτού του τόπου (πάλι γραμμένο από ξένο έντυπο ΚΑΙ ΟΧΙ ελληνικό...) το BBC :

http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/10/bbca-o.html

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Λάθος διατύπωση, προφανώς!
Δεν είναι ο Αποστολίδης που πονάει! Κάθε άλλο! Εξάλλου σε μια δημόσια συζήτηση δεν θα άφηνα να αιωρούνται υπαινιγμοί.
Αντίθετα, το μάθημα της Ιστορίας είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία. Και το παράπονό μου είναι ότι σπάνια καταφέρνω να πείσω πως είναι ΕΠΙΣΤΗΜΗ, που διαρκώς τη στρεβλώνουν όσοι χρησιμοποιούν το αντίστοιχο σχολικό μάθημα για να εξυπηρετήσουν σκοπούς προσωπικούς, κομματικούς κ.λπ. -αλλότριους πάντως από τον κύριο στόχο κάθε επιστήμης που είναι η α-λήθεια!

Roadartist είπε...

@ Υπατία η Αλεξανδρινή : Α, με συγχωρείς δεν κατάλαβα τι εννοούσες. Συμφωνώ απόλυτα Υπατία μου. Και για μένα είναι μια πονεμένη ιστορία για τους προσωπικούς μου λόγους. Το έζησα στο πετσί μου αυτό που αναφέρεις. Είναι ένας από τους λόγους που ανέβηκε αυτό το ποστ, τελικά αξίζει να διαβάζεις μόνος σου την Ιστορία, μακρυά από καθοδηγητές, θα την γνωρίσεις πιο ορθά και ίσως το κυριότερο : δε θα τη μισήσεις.

V. είπε...

Πόσο πολύ συμφωνώ..........

koulpa είπε...

αααχ σε ξέχασα roadartistaki μου.. αυτη η μετεκλογικήτιδα.. με τσάκισε.. μου αφαίρεσε προς στιγμήν την φόρα.. αλλά επανέρχομαι σιγά σιγά στη γκρίνια μου.. :) :)
πολύ τον συμπαθούσα.. είχε μια τρέλα και μια ενέργια.. μα κι ενάργια ζυλευτή.. και όσο κι αν λοιδορήθηκε.. έτσι έβλεπα κι εγώ τα πράγματα.. στην τρίτη δημοτικού πριν τελειώση η χούντα.. έκανα σαφές στη κακομοίρα τη δασκάλα μου ότι δε πιστεύω την επίσημη ιστορία.. και δε μπορεί να έχουμε πάντα εμείς δίκιο.. τη να πει η κακομοίρα.. θα το πίστευε κι αυτη.. αλλά μονο τα παιδιά κι οι τρελοί δε φοβούνται.. :) :)
καλησπερούδια καλή εβδομάδα :) :)

Ξενικός είπε...

σωστά τα λέει, αλλά μια παλαιά ογκώδη ποιητική ανθολογία του διαφορετικά πράγματα εκπέμπει απ' αυτά που λέει το 1993...
Ξενικός

Ανώνυμος είπε...

Ζει μέσα από τα βιβλία του και πάντα δικαιώνεται για όλα όσα είπε και έγραψε.

Related Posts with Thumbnails