18 Οκτωβρίου 2011

'Μεγάλος Δικτάτωρ', η πιο ανθρώπινη ομιλία


Απόσπασμα από την ταινία του Charlie Chaplin "Ο μεγάλος Δικτάτωρ" γυρισμένη το 1940!
Η ταινία σατιρίζει τα σατανικά σχέδια του Χίτλερ. Πρόκειται για το διαχρονικότερο μανιφέστο ανθρωπισμού. Φυσικά το φιλμ απαγορεύτηκε στην Γερμανία και στις συμμαχικές χώρες.

Στο παρακάτω απόσπασμα, ο πιο ανθρώπινος λόγος που ακούστηκε ποτέ. Αν μπορείτε προσπαθήστε να φανταστείτε κάποιον από τους σημερινούς ..."ηγέτες" να μιλάνε για όλες αυτές τις θεμελιώδεις αξίες της ζωής στους λαούς. Προσωπικά αδυνατώ...



Ευχαριστώ τον Μηθυμναίο για την υπενθύμιση με το email του.

44 σχόλια:

eleni είπε...

Κανένας δεν μπορεί να δει πέρα από το μικρόκοσμο του "εγώ" του,αυτό ικανοποιούν με την αναρρίχηση στην εξουσία.
Πραγματικά μια ομιλία,που μιλάει σε κάθε άνθρωπο-ευχαριστούμε!
Φιλιά!

Ερατώ είπε...

Well done! :)
Εύγε που μας το θύμισες...

thinks είπε...

Ο Τσάρλυ επέλεξε τον Μεγάλο Δικτάτορα ως την πρώτη του ομιλούσα, δέκα χρόνια αφού είχαν ξεκινήσει παντού οι ομιλούσες. Ο αδελφός του τον παρακαλούσε να μην την γυρίσει, ότι είναι λάθος. Τα πρώτα ακροατήρια έριξαν ντομάτες στις οθόνες την ώρα του λόγου γιατί τον πήραν για κομουνιστή. Ο Χούβερ και το FBI πίστευαν ότι αυτή την ταινία, και ότι έλεγε, το έλεγε εναντίων της Αμερικής. Μην ξεχάσεις να δεις το Chaplin του Richard Attenborough (1992) με τοn Robert Downey Jr., που προτάθηκε για όσκαρ ως Chaplin.

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!!!
Το έχω ακούσει ξανά ναι, πόσο μας μοιάζει ε;;;

Roadartist είπε...

@ eleni : Δυστυχώς τόσα χρόνια μετέπειτα και αυτά τα λόγια είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ! Και ο ίδιος ο Σαρλώ δε νομίζω να το ήθελε..... Αξίζει όλοι να ακούσουν αυτή την ομιλία, φιλιά

Roadartist είπε...

@ Ερατώ : ...μόλις είδα το εμαιλ.. και θυμήθηκα αυτή την εξαιρετική ομιλία, αμέσως σκέφτηκα πως αξίζει να την μοιραστούμε και μαζί!

BUTTERFLY είπε...

Απιστευτος, υπεροχος!
"Η ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ ΘΑ ΧΑΘΕΙ. ΟΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ. ΟΣΟ ΠΕΘΑΙΑΝΟΥΝ ΑΝΤΡΕΣ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΘΕΙ!"
Μηπως πλησιαζουμε στη μερα αυτη; Ολοενα και περισσοτεροι ανθρωποι επιζητουν εναν καλυτερο κοσμο και τον διεκδικουν. Νιωθω οτι μεσα στη δικη μας ζωη, στα χρονια που θα ζησουμε, θα γινουν πολυ μεγαλα πραγματα, αλλα δεν ειμαι σιγουρη αν θα ειναι προς τη σωτηρια η την καταστροφη...
Καλημερα!

Roadartist είπε...

@ thinks: Μια ιδιοφυία του σινεμά, απίστευτος! Σε ευχαριστώ για την πρόταση (μου έχεις ξαναγράψει για τη συγκεκριμένη ταινία, ακόμη δεν την έχω δει!) Στις υπ' όψιν... :) Καλή μέρα!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : δυστυχώς.. ούτε ένα βήμα μπροστά η ανθρωπότητα.. αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ!

Roadartist είπε...

@ butterfly : "αλλά δεν ειμαι σιγουρη αν θα ειναι προς τη σωτηρια η την καταστροφη..." και εγώ αυτό φοβάμαι. Ότι ζούμε ήδη αλλαγές είναι βέβαιο, το προς το χειρότερο όμως δυστυχώς προς το παρόν φαίνεται να έρχεται. Καλημέρες πολλές!

catalternative είπε...

Μέσα στην ζοφερή καθημερινότητα χρειαζόμαστε τέτοιες στιγμές αλήθειας για να κρατηθούμε...Σε ευχαριστώ για την όμορφη υπενθύμιση :)

Theorema είπε...

Ήρθε η ώρα ίσως να αφουγκραστούμε τις παρελθοντικές σιωπές. Και τον βωβό ήρωα του μέλλοντος.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Οι σημερινοί "ηγέτες", παιδιά του Πολυτεχνείου τότε, λησμόνησαν δυστυχώς βασικές και θεμελιώδεις αξίες και κακοδιαχειρίστηκαν το οικοδόμημα της Δημοκρατίας.
Εύχομαι να μη μας πάει πολύ πίσω όλο αυτό που συμβαίνει...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Άστρια είπε...

Το άκουσα με συγκίνηση.
Μπράβο στον Μηθυμναίο που το θυμήθηκε.
Και τόσο κοντά στο σήμερα...

Ξεχνούν όλοι αυτοί οι δυνατοί που τρέφονται από τον αδύνατο μέχρι θανάτου του, ότι φέρουν κι αυτοί πάνω τους μια σφραγίδα λήξης.
Όπως μια κονσέρβα που σαπίζει.

Να είσαι καλά roadartist μου
Σε φιλώ,καλο βράδυ:)

kariatida62 είπε...

Απίστευτα διαχρονικός ο λόγος του!
Λες και βγήκε σήμερα και τάπε!
Αυτό σημαίνει πως τίποτα δυστυχώς δεν έχει αλλάξει και βασιλεύει η εκμετάλλευση του ισχυρού, η ασέβεια απέναντι στην ανθρώπινη ζωή και στην φύση,το ξεπούλημα όλων των ανθρώπινων αξιών στο βωμό του κέρδους, της απληστίας.
Η Επιστήμη της Τεχνολογίας δυστυχώς εξακοκολουθεί να χρησιμοποιείται ως ισχυρό όπλο της εξουσίας για να ελέγχει την δύναμη των λαών.
Αλήθεια σ'αυτό τον κόσμο, θα νικηθεί ποτέ το Κακό?

Margo είπε...

Αυτή την ταινία την είχα δει σχετικά μικρή θα πρέπει να ήμουν Γυμνάσιο τότε όταν πρόβαλε η τηλεόραση τέτοιες ταινίες. Ειδικά αυτός ο μονόλογος με συγκλόνισε.. και τώρα το ίδιο. Είναι επίκαιρο και θα είναι για πάντα γιατί ποτέ δε θα πάψει να υπάρχει το κακό. Όσο υπάρχει το καλό θα υπάρχει και το κακό..
Για την ερώτηση της Καρυάτιδας που είναι και δική μου και κάπως έπρεπε να μου την απαντήσω..

iLiAs είπε...

...επικαιρο..ποιος το περιμενε??

καλημερα Αρτιστα!! :)

Μηθυμναίος είπε...

Ό,τι καλύτερο μπορούσες να κάνεις κλείνοντας τους «ηγέτες» σε εισαγωγικά! Αν τους είχαμε και κλεισμένους στις φυλακές θα ήμασταν καλύτερα.
«Ηγέτες» (????) και με ερωτηματικά…

Πράγματι υπέροχο μάθημα για όλους.

Να ‘σαι καλά!

Mariela είπε...

Είσαι καλεσμένη σε ένα καινούργιο παιχνίδι...

Mr. Hubert είπε...

Δεν υπάρχουν λόγια γι αυτό το βίντεο. Υπάρχουν τα εκατομμύρια ανθρώπων που θέλουν ένα καλύτερο κόσμο αλλά δυστυχώς θα υπάρχουν πάντα πολλοί περισσότεροι που κυριεύονται από την απληστία..

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Πόσο επίκαιρα τούτα τα λόγια...

Καλημέρα καλλιτέχνιδα!

Roadartist είπε...

@ Theorema : "Βουβός ήρωας του μέλλοντος".. Η φράση σου ταιριάζει με το άρθρο της Ρίτσας Μασούρα : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_16/10/2011_459347

Roadartist είπε...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ : Πολυτιμημένη "γενιά του Πολυτεχνείου". Ας βγούνε εκείνοι οι νέοι σήμερα μπροστά στους δρόμους, ας ζητήσουν συγνώμη από τη σημερινή και τις μεθεπόμενες γενεές για την Ελλάδα που αφήνουν... Ο Στέλιος Ράμφος είπε μια φράση πριν μέρες, πως η γενιά του Πολυτεχνείου για 3 μέρες αγώνα, έπειτα κατέστρεψε την Ελλάδα για 40 χρόνια...

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Ξεχνάνε πως και εκείνοι θα σαπίσουν. Τελικά το πιο διαχρονικό στην ανθρώπινη ιστορία είναι το μίσος και η απληστία. Ο Σαρλώ υπήρξε μια ιδιοφυία, αξεπέραστος. Καλό βράδυ άστρια!

Roadartist είπε...

@ kariatida62 : Δε ξέρω βρε Κάρυ, σήμερα με τόση "πρόοδο" της τεχνολογίας, της επιστήμης, με λιγότερους αναλφάβητους.. και συνεχόμενες ανακαλύψεις, μα όλα αυτά φαίνεται να παραμερίζονται μπροστά στην αδυναμία των ανθρώπων να συνυπάρξουν, μπροστά στην απληστεία αυτού του 1%. Λένε πως η κατάρα του κακού είναι πως γεννά το καλό. Αλλά από ότι φαίνεται μόνο για λίγο.

Roadartist είπε...

@ Margo : Σωστή η απάντηση σου. Συγκλονιστικός ο Τσάρλι Τσάπλιν, όσες φορές και να δω τις ταινίες του, ποτέ δε θα τον βαρεθώ. Την καληνύχτα μου Margo, πολλά φιλάκια :)

Roadartist είπε...

@ iLiAs : κύκλους κάνει η ιστορία... Καληνύχτα Ηλία μου!

Roadartist είπε...

@ Μηθυμναίος : Ειδικά στην Ελλάδα, μα δυστυχώς και σε παγκόσμιο επίπεδο μια εποχή πολύ φτωχή σε ηγέτες! Ευχαριστώ πολύ για όσα πανέμορφα μου προωθείς :) καληνύχτα!

Roadartist είπε...

@ Mariela : έρχομαι Μαριέλα μου, σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σου!!

Roadartist είπε...

@ Mr. Hubert : Φαντάζεσαι τι θα γινόταν αν αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων καταλάβαιναν την δύναμη τους και έσπαγαν τις αλυσίδες τους; Αν ενώνονταν κατά των ισχυρών μα ουσιαστικά αδύναμων χωρίς αυτά τα εκατομμύρια που τους υπηρετούν; Ένα "κλικ" διαφορετικό στη σκέψη μόνο...

Roadartist είπε...

@ η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα : δυστυχώς τελικά, τίποτα δεν μας μαθαίνει η ιστορία!...

Roadartist είπε...

@ catalternative : για κάποιο λόγο το σχόλιο σου είχε πάει στα μη αποδεκτά, το πρόσθεσα μόλις τώρα. Για να αντέξουμε τη καθημερινότητα χρειάζονται τέτοιου είδους "ενέσεις".. και περισσότερες... Μακάρι κάτι να αλλάξει.. Εγώ σε ευχαριστώ για το πέρασμα.

PiciFriki είπε...

μα έτσι δε μιλά κι η Μέρκελ;

Λιακαδα είπε...

Mα πως θα μπορούσαν να μιλήσουν για όλες αυτές τις θεμελιώδεις αξίες της ζωής στους λαούς όταν οι ίδιοι είναι αυτοί που τις πατάνε και τις εξευτελιζουν καθημερινα;;; Τις είχαν αραγε ποτέ τους ακουστά ή τις έχασαν κατα την αναρήχιση στην εξουσία (θυσία στο βωμό της δύναμης της)?

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Βλέπεις οτι η ιστορία επαναλαμβάνεται απλά..αλλάζουν τα ονόματα και τα γεγονότα διαφοροποιούνται..φρίκη φίλη μου..θλίβουμαι γιατί ήμουν φοιτήτρια σε χρόνια αγώνων..

nikiplos είπε...

πραγματικά συγκλονιστικό!!!
θα έπρεπε να παίζεται σε κάθε σπίτι, κάθε μέρα, τώρα τούτες τις μέρες που μας ετοιμάζουν, βία μίσος και πόλεμο... έτσι σαν ξύπνημα...

Θωμάς είπε...

Και όμως όλοι οι σημερινοί "ηγέτες" έχουν μιλήσει για αυτές τις αξίες: στις προεκλογικές τους ομιλίες!
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η τελευταία ταινία του Κλούνεϊ που δείχνει την υποκρισία αυτών των ηγετών και πώς πράττουν εντελώς διαφορετικά από ό,τι κηρύττουν με τα παχιά τους λόγια.
Για τον Τσάπλιν δεν έχω να προσθέσω παρά μόνο τη φράση που διάβασα σε ένα αφιέρωμα πως είναι "από τις μεγαλύτερες κληρονομιές του εικοστού αιώνα" ενός αιώνα που δεν πρέπει να οι άνθρωποι στο μέλλον να τον θυμούνται με ιδιαίτερη εκτίμηση.
ΥΓ. Φοβερή η φράση του Ράμφου. Πώς να μη συμφωνήσω με αυτήν;

Roadartist είπε...

@ PiciFriki : ..έλα ντε, ολόιδια!!! :)

Roadartist είπε...

@ Λιακαδα : Και οι ίδιοι τις εξευτελίζουν και οι ίδιοι έπειτα το "παίζουν" ως εκσυγχρονιστές και δάσκαλοι. Τραγική ειρωνεία!

Roadartist είπε...

@ αχτίδα : είναι εφιαλτικό και φρικτό αχτίδα μου. Φιλιά.

Roadartist είπε...

@ nikiplos : Συμφωνώ. Να γιατί οι "τέχνες" θα έπρεπε να μπουν ως μάθημα υποχρεωτικό στα σχολεία. Ιστορία Θεάτρου, Κινηματογράφου, Πολιτισμού, Τέχνης... Κάτι "είπα" τώρα οκ, αλλά έτσι θα έβγαζε μια εντελώς διαφορετική αυριανή κοινωνία!

Roadartist είπε...

@ Θωμάς : Δεν την έχω δει αυτή την ταινία, μόλις βγήκε ε; Θα την αναζητήσω. Δυστυχώς ζούμε στην εποχή όπου πια έχουν πέσει όλες οι μάσκες, πλήρης απομυθοποίηση. Από μια μεριά αυτό είναι καλό, γιατί ίσως να γεννηθεί κάτι καινούργιο. Απλά κάθε τέτοια εποχή, συμπαρασύρει τους ανθρώπους της μαζί της..τους καταπίνει. Ας μάθουμε να τη χαιρόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε.. όπως μπορούμε, πολύ χαίρομαι τα σχόλια σου, σε ευχαριστώ πολύ.

ΥΓ όντως ... Η φετινή "Γιορτή του Πολυτεχνείου" πως άραγε θα τιμηθεί;... Από εμένα με πολύ περίσκεψη, σύνεση :(

magda είπε...

Πάντα επίκαιρος ο λόγος, δυστυχώς...
Αλλά απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων.
Καλό Σαββατοκύριακο φίλη μου και πολλά φιλιά!

Roadartist είπε...

@ magda : δυστυχώς σαν να είμαστε τυφλοί στις εξελίξεις. Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα!

Related Posts with Thumbnails