21 Φεβρουαρίου 2011

Το Τζαμί της Πλατείας Μοναστηρακίου


Τζαμί Τζισταράκη, έτος 1759


Στην Πλατεία Μοναστηρακίου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της Αθήνας, το Μουσουλμανικό τέμενος Τζισταράκη.., το οποίο σήμερα αποτελεί παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης..

Το Τζαμί της Πλατείας Μοναστηρακίου χτίστηκε το 1759 από τον Οθωμανό Βοεβόδα των Αθηνών Τζισδαράκη.  Παλιά ονομαζόταν Τζαμί του "Κάτω Σιντριβανιού", από το σιντριβάνι που βρισκόταν εκεί κοντά, ενώ ολόκληρη η περιοχή ήταν γνωστή ως "Κάτω Παζάρι".

Σύμφωνα με την παράδοση, κατά την παρασκευή του απαιτούμενου για την οικοδομή ασβέστη, χρησιμοποιήθηκε το υλικό ενός κίονα από τον ναό του Ολυμπίου Διός, το πιθανότερο όμως είναι ότι επρόκειτο για κίονα της παρακείμενης ρωμαϊκής βιβλιοθήκης του Αδριανού.

Μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, το Τζαμί χρησιμοποιήθηκε για ποικίλους σκοπούς (στρατώνας της στρατιωτικής μουσικής, φυλακή, αποθήκη). Το 1915 αναστηλώθηκε από τον Αναστάσιο Ορλάνδο και το 1918 στέγασε το "Μουσείον Ελληνικών Χειροτεχνημάτων" που ιδρύθηκε τότε...

Στο Τζαμί στεγάζεται από το 1975 η πλούσια Συλλογή Κεραμεικής, δωρεά του Βασίλη Κυριαζόπουλου, καθηγητή Μετεωρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που ανέπτυξε σημαντική συλλεκτική δραστηριότητα στο χώρο της νεώτερης πολιτισμικής κληρονομιάς. 

Η συλλογή αποτελείται από 800 περίπου κεραμεικά αντικείμενα, που αντιπροσωπεύουν τη νεώτερη αγγειοπλαστική παράδοση της Ελλάδας και της Κύπρου κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, αλλά και της Μικράς Ασίας πριν και μετά από τη μικρασιατική καταστροφή.

Δείγματα αξιόλογα, τόσο για την τεχνική όσο και την αισθητική τους αξία, είναι έργα  κεραμειστών που κατασκευάζονται τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.


Στον ισόγειο χώρο του Μουσείου παρουσιάζονται έργα των Νικόλαου Θεοδώρου, Μακαρίου Βαρδάχη, Νικόλαου Γιασιράνη, Μηνά Αβραμίδη, Μακάριου Βαρδαξή και Δημήτρη Μαγδαληνού, που έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα..

..Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες, φωτογραφίες..
...για τους καλλιτέχνες και για την ιστορική αξία του χώρου..
..Εκτός από την αξιόλογη συλλογή..
..κυρίως αξίζει μια επίσκεψη στο χώρο,
..για να δείτε το εσωτερικό του ιστορικού Τζαμιού..
Το Τζαμί βρίσκεται στην οδό Άρεως 1,
στην Πλατεία Μοναστηρακίου..

Περισσότερες πληροφορίες στο site : 

Γενική είσοδος: 2 ευρώ
Mειωμένο εισιτήριο: 1 ευρώ
Δωρεάν: Νέοι έως 18 και ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, 
φοιτητές Ε.Ε., φοιτητές κλασικών σπουδών εκτός Ε.Ε.
Κυριακές είσοδος ελεύθερη από 1η Νοέμβρη έως τέλη Μαρτίου
Ώρες Λειτουργίας: 09:00 - 14:00, καθημερινά εκτός Δευτέρας
Τηλ.: 210 3229031

69 σχόλια:

eutixis είπε...

Δεν εχω παει! Και το λεω καιρο τωρα. Θα γινει ομως..με μια βολτα στην περιοχη. Ομορφη και κατατοπιστικη παρουσιαση!

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ είπε...

ΑΠΟ ΤΗΝ 3Η, 4Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΝΤΩΣ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΧΩΡΟΣ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ! ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ..ΟΜΟΛΟΓΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ..
Η ΑΘΗΝΑ ΟΛΟ ΕΠΙΦΥΛΛΑΣΕΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ!

kariatida62 είπε...

Ούτε εγώ έχω πάει ποτέ...τι πράγμα κι'αυτό να γεννιόμαστε σ'αυτή την πόλη και να μην έχουμε σταθεί ουτε καν στις κεντρικές πολλές φορές γωνίες της!
---
Αλήθεια, ποια η γνώμη σου Αρτιστάκι για το αίτημα των μεταναστών μουσουλμάνων περί δημιουργίας τζαμιών στην Αθήνα?
---
Αυτό επομένως έχει διατηρηθεί και είναι σχεδόν έτοιμο, του προσθέτουμε και τον μιναρέ που κόψαμε και τους το προσφέρουμε...
----
Δηλαδή να μη μας φτάνει,το σταυροκόπημα των πιστών Χριστιανών στην θέα κάθε εκκλησιάς νάχουμε και τον αμανέ του ιμάμη στο κέντρο της Αθήνας...για φαντάσου τι όμορφα θάναι! :)

Hfaistiwnas είπε...

Εγώ πάλι νόμιζα ότι είναι συνεχώς κλειστό!!!
Δεν είναι κακή ιδέα μια επίσκεψη!!
Καλημέρα!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Στις αρχές του φθινοπώρου είχα περάσει. Εχω και κάποιες φωτογραφίες "άτσαλα" τραβηγμένες...
Δεν είχαν κάποιο κατατοπιστικό φυλλάδιο.Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

Καλημέρα!

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα ξενάγηση. Δεν το γνώριζα. Πολύ με ενδιαφέρουν τέτοια θέματα και με ευχαριστούν τέτοια θεάματα.
Καλή εβδομάδα.

Maria B. είπε...

πάρα πολύ ενδιαφέρων το πόστ !

ευχαριστούμε για την ξενάγηση !


καλημέρα και καλή βδομάδα

quartier libre είπε...

@
η photo του 1759 καταπληκτική !

και όλο το αφιέρωμα !

καλημερούλα :)

Roadartist είπε...

@ art : Και εγώ έτσι, δεν βοηθάνε τα ωράρια, αν πάς σκ είναι καλύτερα.

Roadartist είπε...

@ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ : Ο χώρος είναι πολύ καλά φωτισμένος, όμορφος. Σίγουρα αξίζει η επίσκεψη!

Roadartist είπε...

@ kariatida62 : Εμ είδες;; Και εγώ αυτό λέω.. Θέλω να δω όσα περισσότερα..και όσα έχω αφήσει.. Είναι κρίμα να μη ξέρουμε την ιστορία της πόλης μας.. Γιατί δεν είναι μόνο η ομορφιά που σου χαρίζουν αυτές οι γωνιές, είναι και μια άλλη ματιά στο παρελθόν και στην ιστορία, που τις περισσότερες φορές την αγνοούμε.
Αν επαναλειτουργήσει το Τζαμί δε θα γίνει σε αυτό (πλέον είναι παράρτημα του Μουσείου Λαικής Τέχνης, και κατά την γνώμη μου καλώς που αξιοποιείται..), αλλά υπάρχει άλλο Τζαμί παραπάνω μέσα στην Πλάκα. Να σου πω..όταν περνούσαμε έξω από το Τζαμί κάποιες κυρίες λίγο μεγαλύτερης ηλικίας άρχισαν αμέσως να τσακώνονται μεταξύ τους, γιατί η μία ήταν υπερ και η άλλη κατά της λειτουργίας του Τζαμιού. Εκείνη που ήταν κατά, είχε θυμώσει υπερβολικά μόνο στην ιδέα, μια οργή λες και την έβρισες..Με εκνεύρισε ότι ακόμη και σε μια βόλτα στη Πλάκα, κάποιοι αντι να χαρούν τα αρχιτεκτονικά μνημεία, να αισθανθούν καλύτερα την ιστορία, μήπως και έτσι την μάθουμε καλύτερα, τσακώνονταν και μεταξύ τους για αυτό που ρώτησες!
Ε, φυσικά λοιπόν όταν βλέπεις τέτοιες αντιδράσεις, είναι αυτονόητο, ότι μάλλον μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε η λειτουργία του. Δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι ως κοινωνία να δεκτούμε τη λειτουργία του, πράγμα που προσωπικά δε θα με πείραζε, από την άποψη της ελευθερίας του καθένα να λατρέψει το θεό που πιστεύει. Επειδή όμως οι εποχές είναι περίεργες, και επειδή εμείς ως κοινωνία δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι μάλλον όχι. Καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : ...να παςςςςςς!! και μόνο για το κτίριο.. αν δεν σε ενδιαφέρει η κεραμεική ως τέχνη.. Κάποιο Σαββατο ή Κυριακή πρωί.. και μετά καφεδάκι στην Πλάκα!!

Roadartist είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη : Πραγματικά! Δεν είχανε κατατοπιστικό φυλλάδιο και όταν ρώτησα τον υπάλληλο σχετικά, μου είπε πως ούτε καν υπάρχει πρόβλεψη για να τους ξαναστείλουν! Περικοπές μέχρι και στα φυλλάδια των μουσείων; Κρίμα. Πάντως χαίρομαι που πήγες..Αξίζουν τέτοιες επισκέψεις, μας δίνουν άλλη νότα στις μέρες μας.. Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ Μαριάνθη : Επειδή και εμένα με ευχαριστούν και μου δίνουν μια ψυχική διαφυγή (και πολλά περισσότερα..) θα συνεχιστούν πολλά παρόμοια θέματα, και αντίστοιχες παρουσιάσεις στο blog. Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ Maria B. : Να είσαι καλά Μαρία, εγώ σε ευχαριστώ! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ quartier libre : Με τρελαίνουν οι παλιές φωτογραφίες.. Με βάζουν αυτόματα σε συγκρίσεις, με το σήμερα, αλλά και βοηθάνε να ταξιδεύει η σκέψη στο παρελθόν. Τώρα σειρά σου για να κάνεις σχετική αναφορά.. Το παιδί προηγήθηκε. :) Καλημέρα.

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ:

http://www.potterymuseum.gr/pub/Category.asp?lang=gr&catid=45

ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ 'ΚΕΙ...

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΜΟΝΟ, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΡΔΑΞΗ(5η ΓΕΝΝΙΑ) ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΗΣ:

1)http://www.e-go.gr/timeout/article.asp?catid=18298&subid=2&pubid=569051

2)http://www.cerart.gr/workshops/entry/%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BE%CE%AE%CF%82_%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!

ΥΓ. ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΖΑΜΙ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ(ΚΑΙ ΕΙΧΕ, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΠΡΟΤΑΘΕΙ) ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ. ΠΡΩΤΟ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΑ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΔΩ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΑ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ.

Αγγελικη Ν είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αγγελικη Ν είπε...

Το τζαμί όπως και άλλα ιστορικά μνημεία στο κέντρο της πόλης, τα έμαθα όταν αποφάσισα συστηματικά να γνωρίσω στα παιδιά μου την Αθήνα, συμπληρώνοντας όσα έκανε (ή δεν έκανε) το σχολείο. Δυσκολεύτηκα πολύ να βρω πληροφορίες και υλικό σχετικό. Με μια ομάδα φίλων αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων λέγαμε να οργανώσουμε επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους όμως μπλέξαμε και το ξεχάσαμε...

Για το τζαμί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχω ενστάσεις. Νομίζω ότι είναι λανθασμένη επιλογή να συγκεντρώσουμε εκεί Μουσουλμανικό στοιχείο, για λόγους πολιτιστικούς, ιστορικούς, αισθητικούς κλπ Δεν είναι μόνο που η δική μας κοινωνία που δεν είναι έτοιμη...

b|a|s|n\i/a είπε...

και εγώ κλειστό νόμιζα πως είναι. είναι που έχουν κάνει την πλατεία τόσο άδεια και δεν σου πάει να προσέξεις το παραμικρό.
φιλιά πολλά!

Dee Dee είπε...

Μπραβο βρε αρτιστακι! Πολυ ομορφη αναρτηση!

Εγω ειμαι υπερ της δημιουργιας νεου τζαμιου (για τον λογο που ανεφερε ο παντοτινος ταξιδευτης). Εμεις γιατι εχουμε τις ορφοδοξες εκκλησιες μας παντου; Ο ελληνικος λαος καλα θα κανει να συνηθισει και να μαθει να σεβεται την προσωπικη ελευθερια του καθενος στο θεμα της θρησκειας (και σε πολλα αλλα δηλαδη, δεν υστερουμε μονο σ' αυτο δυστυχως!)

Καλη εβδομαδα
xxxx

ξωτικό είπε...

Τελευταίως θυμώνω σε βαθμό...υστερίας όταν χαζεύω πόσο όμορφες λεπτομέρειες έχουν τα παλιά κτίρια και τι τέρατα πήγαμε και χτίσαμε δίπλα τους και γεμίσαμε την πόλη μας .Κι έτσι κατεβάζεις το κεφάλι στο τέλος και δεν κοιτάς τίποτα,τέτοιος άναρχος αχταρμάς αυτή η πόλη που θα μπορούσε να είναι ....
άλλο θέμα μ'έπιασε αρτιστούλα μου το ξέρω.....
Ευχαριστίες...θησαυρέ μας !!
και φιλί βέβαια !!!

Σοφία είπε...

Δεν γνώριζα την ύπαρξη του! Πολύ όμορφες φωτογραφίες φιλενάδα, μακάρι να 'μουν λίγο πιο κοντά! Φιλί!

Υ.Γ.= Επέστρεψα και λέω να μείνω, οπότε θα τα λέμε συχνότερα!

iLiAs είπε...

..το εχω δει πολλες φορες απ' εξω..μεσα δεν εχω μπει.
Καλη βδομάδα Αρτιστα! :)

MYSTELIOS είπε...

Eυχαριστούμε πολύ για την υπέροχη ξενάγηση στο τόσο ενδιαφέρον τζαμί της γραφικής πλατείας στο Μοναστηράκι , καλή σου εβδομάδα και καλή συνέχεια !!!

Άστρια είπε...

έ, δεν έχω μπει μέσα..
και είναι πανέμορφο..
οι φωτογραφίες σου πολύ καλές και το ρεπορτάζ πλήρες:)
Μα πώς τα προλαβαίνεις όλα αυτά;;!!!
Συγχαρητήρια για απειροστή φορά για την επιλογή του θέματος και την απόδοσή του!!!
Κι ευχαριστώ, γιατί μέσα στη μιζέρια μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τα όμορφα γύρω μας.. αυτά που συνήθως περνούν απαρατήρητα.
φιλάκαι πολλά:)

habilis είπε...

Ομορφη η ξενάγησή σου !
Αν και εδώ έχει γίνει απαλλοτρίωση θρησκευτικού χώρου.
Δεν είμαι θρησκευόμενος αλλά ένας μουσουλμάνος πιστός που το βλέπει σε μία χώρα με έντονο θρησκευτικό συναίσθημα ?

Ηλέκτρα Βαλάση είπε...

Πολύ μου άρεσε η βόλτα που έκανες Roadartist...

Και τη μουσική που πάντα βάζεις.
Νά 'σαι καλά. :-)

D.Angel είπε...

Κοίτα να δεις! Τόσα χρόνια περνάω από κει και ποτέ δεν σκέφτηκα να μπω....
Σ ευχαριστώ! Φιλιά πολλά

nikiplos είπε...

Πάντως το ΣΚ, βολεύει με μια επίσκεψη στην ευρύτερη και πανέμορφη περιοχή.
Πολύ όμορφες οι φωτό, και το αφιέρωμα...

φιλία

H.Constantinos είπε...

Συνοπτική και πλήρης η ανάρτηση!
(Δεν έχω πάει ποτέ κι εγώ...)

Πορτιάτης είπε...

Καλημέρα, καλημέρα φίλη μου!
Να'μαι ξανά, δεν γίνεται να μη σε διαβάσω κι ας "απέχω" κάπως...

Κάμποσες φορές που βρέθηκα Μοναστηράκι μπήκα στον πειρασμό να μπω στο μουσείο-τζαμί, αλλά δεν ήξερα και το ανέβαλλα, τώρα όμως δεν την ξαναπατάω. Σ'ευχαριστώ για τις πληροφορίες, μας κάνεις να βλέπουμε αλλιώς τα πράγματα! Και πόσο όμορφα είναι κάποια ορόσημα μέσα στις ίδιες μας τις πόλεις!
Να'σαι καλά, πολλά φιλιά!

ΥΓ Θα'θελα τη γνώμη σου για ένα λυπημένο τραγούδι "μου"... από μια αγαπημένη φωνή.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Κοίτα τώρα συμπτώσεις. Μόλις χτες, διδάσκοντας Ιωάννου, ο οποίος είχε γυρίσει στην παλιά ΕΡΤ μια εκπομπή όπου ως καλεσμένος της ξεναγούσε τους τηλεθεατές στην Αθήνα
(Παρακήνιο;;), παρατηρούσαμε με τα παιδιά πόσο δεν ξέρουμε την Αθήνα. Το δικό μου παράδειγμα ήταν γι' αυτό το τζαμί, το οποίο, τουλάχιστον τα Σάββατα, βρίσκεται στα πόδια τους, μια και είναι σε περιοχή που πολλοί δίνουν τα ραντεβού τους για διασκέδαση στις γύρω περιοχές. Προφάνώς δεν είχε πάει κανείς και οι περισσότεροι δεν είχαν καν προσέξει την ύπαρξή του.
Και νομίζω πως ΚΑΙ από 'κει ξεκινάει η αγάπη μας για την πόλη, εκεί βρίσκεται μια αφετηρία της συμπεριφοράς μας και της στάσης μας απέναντι στην πόλη που ζούμε. Δε βλέπω εύκολα άλλο δρόμο από τη γνώση που φέρνει την εξοικείωση και τελικά την αγάπη γι' αυτό που μας περιβάλλει.
( Αν ήσουν στην τάξη, θα άλλαζες το μέσο όρο:-) )

mahler76 είπε...

τόσα χρόνια που περνάω από έξω και δεν έχω μπεί ποτέ μέσα. Πάλι καλά που πήγες εσύ και μας το έδειξες. Καλή σου μέρα.

Roadartist είπε...

@ παντοτινος ταξιδευτης : Καλημέρα σας, δεν έχω επισκεφτεί το συγκεκριμένο μουσείο. Φαίνεται ένας ωραίος χώρος. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, όπως και για τις απόψεις σας σχετικά με το Τζαμί. Να είστε καλά!

Roadartist είπε...

@ Αγγελικη Ν : Μπράβο για το μεράκι να πας τα παιδιά σου..και να τους τα γνωρίσεις.. ΑΝ κάποια στιγμή γίνω μητέρα (καλά, αν γίνει) θα κάνω κ εγώ το ίδιο.. Είναι τυχερά που σε είχανε :) Δεκτές και οι δικές σου απόψεις για το Τζαμί.. Καλημέρα!!!

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Όντως η Πλατεία στο Μοναστηράκι έχει γίνει μη...πω πως...Το μόνιμο παράπονο σου.. "Ένα δεντράκι δε μπορούσαν να βάλουν..;;;" σωστό! Ναι ανοικτό είναι... Φιλάκια:)

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Νομίζω πως αυτή είναι η σωστότερη άποψη Dee dee, αλλά δεν νομίζω πως μπορεί να εφαρμοστεί, έχουμε αρκετούς θερμοκέφαλους.. Για να δούμε.. Την καλημέρα μου, σε ευχαριστώ πολύ!!!

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Μόνο τελευταίως εσύ;;; Εγώ από πάντα.. ή τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.. Πολύ μου τη δίνει αυτό το τσιμέντο, η έλλειψη αισθητικής.. όλα αυτά.. Μερικές φορές με κάνουν να ασφυκτιώ.. Καλημέρες.. φεύγω :) Φιλιά πολλά :)

Roadartist είπε...

@ Σοφια : Είδες ;;;; Λοιπόν φιλενάδα πολύ χαίρομαι που σε ξαναβλέπω!!!! :) :) :) :) :)


Υπόλοιπες απαντήσεις αργότερα παιδιά, πρέπει να φύγω τώρα...

Καλημέρες σε όλους!!

zoyzoy είπε...

Εγώ δικαιολογούμαι που δεν ξέρω την ύπαρξη και την λειτουργία του μουσείου αυτού.

Να'σαι καλά που μου γνωρίζεις από μακριά τις ομορφιές της Πρωτεύουσας!

Φιλιά θαλασσινά:))

Procrustes είπε...

πόσες φορές έχω περάσει απέξω...
ούτε που το πρόσεξα ποτέ. Την επόμενη φορά θα 'χω το νου μου...

Ειρήνη Βεργοπούλου είπε...

πολύ ωραίες φωτος Ρόουντ, μπορώ να καταλάβω τον κόπο που πήρε να τα ανεβάσεις όλα αυτά, άρα και το μεράκι!...ευχαριστούμε για την αναφορά, τις εικόνες, την υπενθύμιση, άλλωστε στο ιστολόγιό σου συχνά μας υπενθυμίζεις σπουδαία πράγματα που συνήθως προσπερνάμε....μπράβο!!!

Roadartist είπε...

@ iLiAs : Καλό βράδυ Ηλία :) Και εγώ πρόσφατα πήγα!! Φιλιά πολλά!

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : Ταξιδευτή της τέχνης χαρά αν σου άρεσε. Πιστεύω πως είναι από τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια της πόλης.. Καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Ε, να μπεις άμεσα :) και να μη μείνεις σε αυτό.. παραπάνω έχει και άλλα πολύ ενδιαφέροντα σημεία και μουσεία να σταθείς.. Αν είμαστε καλά θα μοιραστούμε κάποια εδώ.. οπότε να δεις σε ένα πρωινό όλα αυτά με μια βολτούλα στη Πλάκα.. Μα τι να προλάβω..δίπλα μου είναι.. :) Φίλη άστρια μια αντίδραση στη μιζέρια είναι όλα αυτά.. έτσι για να αντέξω..και τα μοιράζω μήπως κάποιοι δείτε ότι βλέπω σε αυτά..
Ξέρεις κάτι; Στα "απαρατήρητα" τελικά είναι η ουσία. Καληνύχτα σου!

Roadartist είπε...

@ habilis :...Να είσαι καλά! Ξέρεις τι σκέφτομαι.. την Αγία Σοφία.. Όπου κάνουν επιδείξεις μόδας... Εκεί νομίζω πως ο χώρος καταπατείται..ή μάλλον καλύτερα υπάρχει βαθιά ιεροσυλία.. Και δεν μιλάμε απλά για έναν ορθόδοξο ναό, αλλά για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Εδώ στο συγκεκριμένο τζαμί, υπάρχει σεβασμός στο χώρο. Τώρα ο μουσουλμάνος δε ξέρω πως θα αισθανόταν..Καληνύχτα σου!

Roadartist είπε...

@ Ηλέκτρα : Εσύ μας ταξιδεύεις στο νησί σου, και εγώ στην πόλη μου.. Να είσαι καλά..χαίρομαι που σου αρέσει και η μουσική!

Roadartist είπε...

@ D.Angel : ..και εγώ ακριβώς για αυτό μπήκα.. τελικά.. :) φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ nikiplos : Ένα Σαββατο πριν λιγες εβδομάδες είχαμε πάει.. Και αξίζει κυρίως βέβαια αν συνδιαστεί με συνέχεια σε άλλα κοντινά όμορφα μέρη.. Σε ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos :..Να πας σε συνδιασμό με άλλα στην τριγύρω περιοχή. Σε ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

@ Πορτιάτης : Καλώς τον!!! Τότε συντονίσου για να πάρεις ιδέες με ποια επίσκεφη θα συνδυάσεις τη βόλτα μετά από το Τζαμί.. Θα σου αρέσει περισσότερο έτσι η βόλτα..

Υ.Γ. Τώρα διάβασα το σχόλιο, άρα και το υστερόγραφο σου.. Αν δεν περάσω σήμερα, τότε αύριο φίλε Πορτιάτη θα σου πω την γνώμη μου. Καληνύχτα.

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Σιγά που δεν θα είχε πάει ο Διονύσης στο Τζαμί!!! Και σιγά που δεν θα το πρότεινε στους μαθητές του και μάλιστα με τόσο έξυπνο κ ωραίο τρόπο!!! Σου έχω πει πόσο θα ήθελα να σε είχα καθηγήτη; Γαμώτο.. :( :) :) :) :)
Πάντως μεταξύ μας, θα στο χαλάσω, αλλά αν ήμουν στη τάξη δε θα χάλαγα το μέσο όρο..γιατί και εγώ πρώτη φορά πριν λίγες εβδομάδες πήγα.. Οπότε στο Λύκειο δεν είχα πάει..

:)

Αχ και να γύριζα το χρόνο πίσω.. καθόλου δε θα με χάλαγε. Μόνο να άλλαζαν κάποιες στιγμές από το τότε.. και από το σήμερα.. :)

Roadartist είπε...

@ mahler76 : Ακολουθούν και άλλα.. :) η συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ αγαπημένη.. Και εγώ τόσα χρόνια περνούσα μέσα δεν έμπαινα. Ευτυχώς το είδα.. ε, μα .. :) Καληνύχτα!

Roadartist είπε...

@ zoyzoy : Χαρά να μοιράζεις τη γνώση που κάποιος άλλος σε παρακίνησες να γνωρίσεις.. Ζουζού να περνάς υπέροχα στο όμορφο νησί σου..καληνύχτα!

Roadartist είπε...

@ Procrustes : ...Είναι μοναδικό αν το χαζέψεις από την ακριβώς απέναντι μεριά της Πλατείας στο Μοναστηράκι, όπου φαίνεται το Τζαμί, από πίσω του η Ακρόπολη και παραδίπλα μια Βυζαντινή εκκλησία..
Δυστυχώς δεν προνόησα να φωτογραφίσω αυτή την εικόνα.. Άλλη φορά :)

Roadartist είπε...

@ Ειρήνη Βεργοπούλου : ...μεράκι ναι.. Εγώ σε ευχαριστώ Ειρήνη. Είναι χαρά να μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που μου προσφέρουν διαφυγές.. στο μυαλό.. και ίσως ιδέες σε κάποιους για να μάθουμε καλύτερα πράγματα που προσπερνάμε. Σε ευχαριστώ πολύ. Καλό ξημέρωμα.

Ανώνυμος είπε...

Πάρα πολύ όμορφο το οδοιπορικό σου στο τζαμί. Καθόσον δε μένω στην Αθήνα, τέτοιες αναρτήσεις που συνοδεύονται από υπέροχες φωτογραφίες είναι για μένα σαν ταξίδι στην πρωτεύουσα.

Dream_Rider είπε...

Όμορφη αναρτηση και πολύ πληροφοριακή! Πάντα κάτι καινούργιο υπάρχει να μάθουμε.

kat. είπε...

θα σου πω το εξής, το οποίο βέβαια πρέπει να συμβαίνει σε πολύ κόσμο..

τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα περνάω από αυτή τη πλατεία! ούτε μια φορά όμως δεν είχα σκεφτεί να μπω στο τζαμί. βασικά δεν ήξερα καν πως λειτουργούσε ως μουσείο. να είσαι καλά..
σπουδαία ανάρτηση!

καλό σου απόγευμα!

Εκείνος είπε...

Κι όλο λέω ότι θα το επισκεφθώ, κι όλο το αναβάλω. Πολύ όμορφο φαίνεται.

Την καλησπέρα μου.

OnePerfectDay είπε...

Το'χω δει απ'εξω αλλα δεν ηξερα οτι ηταν τζαμι. Ειναι παρα πολυ ωραιο.
Και πολυ μ'αρεσε το post σου.

dimitris είπε...

Πολύ όμορφη η παρουσίαση και η ξενάγησή σου σ`έναν ιστορικό χώρο που αγνοούσα την ύπαρξή του. Και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αρκετά αξιόλογα οθωμανικά μνημεία, κυρίως λουτρά, που όταν τα επισκέπτεσαι σε ταξιδεύουν στην ιστορία.

Νηφάλια Μέθη είπε...

δεν φτανει που δεν εχω παει...αλλα και προχτες που ετυχε να περνω ειδα εκει το τρουλο και ειπα μεσα μου...παραξενο που δεν εχει Σταυρο στην κορυφη..
αχ
αχ
αχ :)

σ ευχαριστω για ολα

καλο ξημερωμα!

Roadartist είπε...

@ teleytaios : Χαίρομαι που έτσι σε ταξίδεψα.. Σε ευχαριστώ :)




@ Dream_Rider : σίγουρα πάντα υπάρχει κάτι νέο να μαθαίνουμε.. Και νομίζω είναι χαρά αν κάθε μέρα κάτι καινούργιο προκείπτει και το μαθαίνουμε :) :)

Roadartist είπε...

@ kat. : Συμβαίνει σε πολύ κόσμο, και εγώ πριν λίγες εβδομάδες το επισκέφτηκα για πρώτη φορά.. Χαίρομαι που το έμαθες από εδώ, σε ευχαριστώ πολύ! :)



@ Εκείνος : Όπως έκανα και εγώ τόσο καιρό.. :) να είσαι καλά, καλή σου τσικνοπέμπτη :)

Roadartist είπε...

@ OnePerfectDay : ..Χαίρομαι που το είδες από εδώ.. Σε ευχαριστώ πολύ :)




@ dimitris : Αξίζει γενικώς μια περιήγηση στην Οθωμανική Αθήνα.. Ακόμη υπάρχουν σημάδια που οι περισσότεροι τα αγνοούμε.. Υπάρχει και λουτρό στην Πλάκα, στο οποίο θα αναφερθώ σε επόμενη ανάρτηση. Και εγώ τα θεωρώ ως ταξίδι στην ιστορία.. Ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ Νηφάλια Μέθη : Ε, τώρα το έμαθες :) :) Να χαίρεσαι την αδελφή σου, τις καλύτερες ευχές μου στέλνω :)

KitsosMitsos είπε...

Και όμως δεν έχω μπει ποτέ μέσα... Ντροπή μου!

Related Posts with Thumbnails