10 Φεβρουαρίου 2011

Τα παιδιά του Παραδείσου


"Τα παιδιά του Παραδείσου", (Children of Heaven)..

Τα παιδιά του παραδείσου, μια αριστουργηματική ταινία από το Ιράν, από έναν πολυβραβευμένο σκηνοθέτη, τον Ματζίντ Ματζιντί. Η ταινία περιγράφει την καθημερινότητα του ιρανινού λαού, προβάλλοντας τη φτώχεια, μα παράλληλα ανθρωπιστικές αξίες όπως είναι η αγάπη, η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη και η επικοινωνία, στοιχεία που λείπουν σήμερα από πολλές πλούσιες κατά τα άλλα κοινωνίες..

..Mια ηθογραφική παρουσίαση της καθημερινότητας του ιρανικού λαού.. Η υπόθεση  της ταινίας διαδραματίζεται στα δρομάκια της παλιάς Τεχεράνης...



Tο θέμα της ταινίας περιστρέφεται γύρω από ένα ζευγάρι παπούτσια. Την ίδια στιγμή που στις "πολιτισμένες" χώρες ένα ζευγάρι παπούτσια ίσως είναι κάτι δεδομένο, σε άλλες χώρες, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, θεωρείται ως πολυτέλεια επειδή μπορεί να μην υπάρχει δεύτερο διαθέσιμο.

Ο Αλί έχασε το μοναδικό ζευγάρι παπουτσιών της αδελφούλας του, της Ζορέ, καθώς τα πήγαινε στο τσαγκάρη. Η φτώχεια της οικογένειας δεν τους επιτρέπει σπατάλες και ο φόβος της τιμωρίας γεννάει μια ιδέα: να μοιραστούν το επίσης μοναδικό ζευγάρι
παπουτσιών του Αλί. Το μοίρασμα των παπουτσιών επιφυλάσσει πολλά απρόοπτα.


Αν και οι στιγμές που ζούνε τα δύο παιδιά είναι αρκετά δύσκολες και συγκινητικές, παρ' όλα αυτά βλέπουμε πως αφήνονται στη ζωή, πως χαίρονται, πως ξεφεύγουν από τις δυσκολίες και ονειρεύονται, πως δείχνει το ένα στο άλλο την αγάπη του, ακριβώς όπως μόνο τα παιδιά ξέρουν να κάνουν..


44 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Απλά νοήματα, ανθρώπινα.
Ενδιαφέρουσα ταινία φαίνεται, πέραν των συνηθισμένων.

mixedgoods είπε...

Ti tainia tin exw kai apla den paizetai! wraia epilogi..

H mousiki episis yperoxi.
kalo ximerwma

treno fantasma είπε...

Μια αριστουργηματικη ταινια !
Την είχα δει το καλοκαιρι, πολυ συγκινητικη! Διδασκει αξιες.. πολυ μουτρα τα παιδια :Ρ

Τσαλαπετεινός είπε...

Εξαιρετική ταινία όπως και αρκετές άλλες που προέρχονται από Ιραν, Ιρακ και Αφγανιστάν που έχουμε δει τελευταία.

Ερατώ είπε...

Κι εγώ την είχα δει, νομίζω στην τηλεόραση.
Πολύ καλή , πραγματικά.

αθεόφοβος είπε...

Πιστεύω ότι αυτή την ταινία πρέπει να την δούν όλα τα παιδιά για να εκτιμήσουν τι έχουν αυτά και τι δεν έχουν ένα σωρό άλλα σε όλο τον κόσμο.

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα! :)

Dee Dee είπε...

Την ειδα κι εγω αυτη την ταινια. Υπεροχη αρτιστα μου! Και την ξαναπετυχα σχετικα προσφατα σε ενα απο τα κρατικα καναλια!

Καλημερααααα

kariatida62 είπε...

Δεν την έχω δει! Θα την ψάξω όμως...:)
Kαλημέρα!

ELvA είπε...

Θα ψαξω να τη βρω, 'ακουγεται' υπεροχη!

Καλημερα φιλη μου, Road!
Σ ευχαριστω και για τα e-mails, παντα ακρως ενδιαφεροντα! ;)

Φιλια!

Ανώνυμος είπε...

ένα αριστούργημα
όπως επίσης και αυτή εδώ!.. η ταινία, που με καθήλωσε πραγματικά

Ιω είπε...

Τρυφερή και πολύ όμορφη! Την πέτυχα τυχαία στην κρατική τηλεόραση ένα βράδυ και έκλαιγα και γέλαγα μαζί, με τον πιτσιρίκο και τον αγώνα του να αποκτήσει τα παπούτσια για την αδελφή του.

αντάρτισσα είπε...

Εξαιρετική ταινία! Θυμάμαι πέρυσι που είχα γράψει κι εγώ γι' αυτό το έργο και μου είχες πει ότι θα το έβλεπες. Είδες που τελικά άξιζε;
Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ KitsosMitsos : Ναι όντως έχει στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει. Μέσα απο την απλότητα της! Καλημέρα :)

Roadartist είπε...

@ mixedgoods : χαίρομαι που σου άρεσε, καλημερούδια!



@ treno fantasma : καταπληκτικά τα συγκεκριμένα στους ρόλους τους παιδιά όντως!

Roadartist είπε...

@ Τσαλαπετεινός : Ναι όντως πολύ καλές ταινίες δημιουργούνται σε εκείνες τις χώρες τελευταία.. Την καλησπέρα μου Τσαλαπετεινέ :)




@ Ερατώ : εγώ την είχα δει σε dvd αλλά την έχει παίξει και στην τηλεόραση.. πάλι καλά :)




@ αθεόφοβος : Μου θυμίζει την φράση του Μενέλαου Λουντέμη "Ήμουν λυπημένος επειδή δεν είχα παπούτσια, έως ότου συνάντησα κάποιον χωρίς πόδια." Εκφράζει η ταινία πολλές ανθρωπιστικές αξίες, που και από την ελληνική κοινωνία απουσιάζουν.. Ζήσαμε μια περίοδο μεγάλου καταναλωτισμού, που νομίζω ειδικά στα παιδιά έκανε κακό. Σε αυτό ευθύνονται οι γονείς τους..

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : καλημερούδια!



@ Dee Dee : χαίρομαι πολύ που σου άρεσε deedee!!! Είναι από τις ταινίες που έχουνε να μας δώσουν "μηνύματα" :) καλημέρες!


@ kariatida62 : να τη δεις, θα σου αρέσει σίγουρα :)

Roadartist είπε...

@ Elva : είναι υπέροχη, να τη δεις! Πολύ καιρό ήθελα να ανεβάσω μια ανάρτηση για αυτή τη ταινία και όλο το άφηνα.. Χαρά είναι να σου στέλνω emails καλή μέρα :)



@ Silena : Το "λουλούδι της ερήμου" δεν το έχω δει στο σινεμά, έχω όμως διαβάσει το βιβλίο πριν αρκετά χρόνια.. Και πραγματικά ήταν καθηλωτικό!!!




@ Ιω :..ευτυχώς που τουλάχιστον η κρατική δείχνει καμία ταινία που αξίζει.. Πάλι καλά.. Και εγώ τις ίδιες αντιδράσεις είχα..καθώς την έβλεπα :)


@ αντάρτισσα : Το θυμάμαι πολύ καλά!!! Λίγο μετά από τότε την είδα.. Σίγουρα συνέβαλε η ανάρτηση σου.. Αυτά δεν είναι τα όμορφα των Blogs? Η αλληλοεπίδραση που υπάρχει..σε ευχαριστώ, άξιζε!

iamaticus είπε...

...με ΠΑΙΔΑΚΙΑ...

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ...
ΟΥΤΕ ΤΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ...

ΕΧΩ ΤΡΙΑ...
ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΧΕΣ ΜΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ....

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ελένη Μπέη είπε...

Τις κυνηγάω κάτι τέτοιες ταινίες. Θα ψάξω να τη βρω οπωσδήποτε.

Γεια σου, Μαράκι!

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Δεν εχω δει την ταινια αλλα το θεμα της μου φαινεται εξαιρετικο.
ελπιζω να μπορεσω να την δω.

kovo voltes... είπε...

Το τι κλάμα κάθε φορά μ'αυτό το φιλμ! Με πιάνει αυτό το κατοχικό που μας έχουν περιγράψει οι γονείς μας. Αυτή η πίκρα βρε παιδί μου...Εξαιρετική όμως, αναμφίβολα...

Μηθυμναίος είπε...

Το παρήγορο είναι, φίλη μου, πως αυτοί οι φτωχοί λαοί, παρ’ όλες τις δυσκολίες τους, έχουν κρατήσει αυτές τις «ανθρωπιστικές αξίες» που δυστυχώς, όχι μόνο λείπουν από τις πλούσιες χώρες αλλά κι από κάτι άλλες… σα τη δική μας που χάθηκαν εντελώς! Τι κρίμα.

Δεν την έχω δει την ταινία, δεν αμφιβάλω όμως πως θα είναι εξαιρετική και ενδιαφέρουσα.
Σ’ ευχαριστώ για την υπόδειξη!

quartier libre είπε...

@
Children of Heaven Part 5

τι να σε πω τώρα ;...
μόλις τελείωσα και το part 5.
το βράδυ, γυρνώντας απ' τη δουλειά
θα δω τα υπόλοιπα 5.

ΕΞΟΧΟ !

Unknown είπε...

Την ταινία δεν την έχω δει και δεν νομίζω πως θα έχω την τύχη να την δω. Η δύναμη της 7ης τέχνης πάντως μπορεί να κινητοποιήσει σκέψεις και μηνύματα.
Έτσι, για να γίνουν όλα πιο απλά ..

Την καληνύχτα μου

maximus είπε...

Τέτοιες ταινίες είναι θυσαυρός! Ελπίζω να τη δω κάποια στιγμή. Αν καταφέρναμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιων θα ήταν πολύ καλύτερα, όπως επίσης μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που δεν έχουν αυτά που θεωρούμε εμείς στοιχειώδη.

fish eye είπε...

μμμ πολυ ενδιαφερουσα αναφορα.. θα την λαβω σοβαρα υπ οψη μου στο κινηματογραφικο διωρο του Σαββατου..

καλο βραδυ γλυκο κοριτσι!

quartier libre είπε...

@
O.K.
το είδα όλο.
στο you tube, με αγγλικούς υπότιτλους, μα δεν πειράζει...

ΕΞΟΧΟ ήταν.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ :)

Roadartist είπε...

@ iamaticus : Και όμως ιαματικέ αν κάτι μπορεί να δώσει ελπίδα σε αυτό το μπάχαλο, σε αυτό το %^%&*$%κόσμο είναι τα παιδιά. Θα μου πεις τι μας φταίνε..συμφωνώ απολύτως. Κατάλλα όμως μόνο για αυτά αξίζει κάτι..

Roadartist είπε...

@ Νερένια : Και πολύ καλά κάνεις. Να την δεις οπωσδήποτε τότε.. Αξίζει. Καλό σου ξημέρωμα Νερένια :)




@ ΓΙΑΝΝΑ : Ψάξτη! Είναι πολύ πρωτότυπο το θέμα, παράλληλα βλέπεις και μια χώρα που σίγουρα δε θα μπορέσουμε οι περισσότεροι να τη δούμε από κοντά.. όμως το σημαντικότερο είναι οι αξίες που αναδεικνύονται. Καλό ξημέρωμα.

Roadartist είπε...

@ kovo voltes...: Ναι να πω πως έχεις άδικο; Και εμένα. Βγάζει μια γλύκα που σου σπάει την καρδιά. Καληνύχτα σου!

Roadartist είπε...

@ Μηθυμναίος : Ακριβώς αυτό Μηθυμναίε! Εμείς τα έχουμε χάσει τελικά προ πολλού. Δυστυχώς όμως μου φαίνεται πως τα επόμενα χρόνια θα παιχτεί και η τελευταία πράξη του έργου..Δε ξέρω κατά πόσο θα ήθελα να συμμετάσχω σε ένα τέτοιο έργο τραγικού παραλόγου..Και δεν είναι πως δεν είμαι θετικός άνθρωπος, είναι πως πλέον τα σημάδια καθημερινά είναι πολλαπλά.

Οι ανθρωπιστικές αξίες είναι το σημαντικότερο αγαθό για μια κοινωνία, την παιδεία και για έναν άνθρωπο. Μόνο τότε είναι ολοκληρωμένος. Μόνο τότε ζει. Να είσαι καλά, εγώ σε ευχαριστώ, καληνύχτα.

Roadartist είπε...

@ quartier libre : Χαίρομαι που σου άρεσε. Είχε πολλά σημεία που αξίζει κάποιος να σταθεί, σκηνές που μπορούν να μιλήσουν και να επισημάνουν πολλά για τις αξίες. Για τον άνθρωπο, για την αξιοπρέπεια, για διάφορα. Εγώ σε ευχαριστώ, να είσαι καλά. Καληνύχτα, φιλιά.

Roadartist είπε...

@ meggie : Γιατί να μην τη δεις.. είναι εύκολο..αφού έχεις και σύνδεση στο διαδίκτυο.. Πάντως ναι η 7η τέχνη έχει τεράστια δύναμη.. Για αυτό και αξίζει να βλέπουμε ταινίες. Μπορεί μια ταινία να αλλάξει το τρόπο σκέψης, να διαμορφώσει συνειδήσεις.. μπορεί..

Roadartist είπε...

@ ❤ : να τη πάρεις.. Ελπίζω να σου αρέσει.. :) Καλό ξημέρωμα, σε ευχαριστώ πολύ!

Roadartist είπε...

@ quartier libre : ξανά καληνύχτα και φιλιά. :)

alexan είπε...

Road artist
η διαφορετικοτητα σου γενικως
με εκπλησσει. Και με κανει καλυτερο.

Ποδονίφτης είπε...

την είδα πριν αρκετά χρόνια σε κρατικό κανάλι και δε μπορώ να ξεχάσω τη σκηνή με τον πατέρα του παιδιού ,που είχε ένα βουνό απο ζάχαρη μπροστά του , και δεν πήρε ούτε ένα κομματάκι για το τσάι του ...επειδή απλά δεν ήταν δική του ....πόσα δειδάγματα αυτή η ταινία !

greendim είπε...

Πόσο "ψηλώνει" η ψυχή μου κάθε φορά που έρχομαι εδώ και σε χαζεύω. Είσαι μαγική!...

eutixis είπε...

Se euxaristw.

Άστρια είπε...

Μου θύμισε εικόνες από παρόμοιες και πιο άθλιες περιοχές...

Το τρέηλερ, τα πρόσωπα των παιδιων, ακόμα και η αφίσα του έργου δείχνουν ευαισθησία και ανθρωπιά. Θα προσπαθήσω να τη βρω:)
Όπως πάντα, εξαιρετική πρόταση!

Φιλάκια πολλά roadartist μου!

Roadartist είπε...

@ alexan : Να είσαι καλά, καλό σκ!



@ Ποδονίφτης : Είναι η αξιοπρέπεια, η περηφάνεια, η δύναμη ψυχής που συνήθως δε τη συναντάς σε πλούσιους και που σε τέτοιες περιπτώσεις προσφέρει και το καλύτερο παράδειγμα και στα παιδιά τους..

Roadartist είπε...

@ greendim : Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ βρε. Πραγματικά χαρά μου όποτε περνάς.. Επικοινωνία ψυχών..το καλύτερο :) σε ευχαριστώ πολύ!

Roadartist είπε...

@ art : Καλό σκ!




@ Άστρια : να τη βρεις οπωσδήποτε! Αν θες να σου πω πως να την κατεβάσεις.. να σου στείλω links, υπάρχει όμως και στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.. Τη δείχνει συχνά και η κρατική τηλεόραση. Καλό σου κου ! Φιλάκια άστρια!

Related Posts with Thumbnails