21 Δεκεμβρίου 2010

..η μεγάλη Ελληνίστρια Jacqueline de Romilly..


Πέθανε σε ηλικία 97 ετών, η μεγάλη ελληνίστρια και ακαδημαϊκός Ζακλίν ντε Ρομιγύ.  Λάτρης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, ενσάρκωνε μια ουμανιστική αντίληψη του πολιτισμού. Παθιασμένη με τον ελληνικό πολιτισμό, μελέτησε τον Θουκυδίδη, τον οποίο αποκαλούσε «έναν από τους άνδρες της ζωής της», καθώς επίσης τον Όμηρο, τον Αισχύλο, τον Ευριπίδη.

Γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1913 στην πόλη Σαρτρ. Ο Εβραίος πατέρας της σκοτώθηκε στο μέτωπο όταν η Ζακλίν ήταν ενός έτους. Τη μεγάλωσε η μητέρα της, μυθιστοριογράφος. 

Μεταφράστρια των Ελλήνων κλασικών στα γαλλικά, δημοσίευσε πλήθος μελετών για την αρχαία ελληνική γραμματεία και ιστορία, ενώ δίδαξε ως καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.  Διατέλεσε διδάκτωρ σε μερικά από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Το 1995 της δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα και το 2001 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του Ελληνισμού.

Η Ζακλίν ντε Ρομιγύ διακρινόταν με μια βαθιά εσωτερική γαλήνη.  Ήταν άνθρωπος αυστηρός, παθιασμένος και με χιούμορ παρόλο που τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν τυφλή.

Καλή της ανάπαυση.
..και ένα μεγάλο Ευχαριστώ.

Ακολουθεί ένα αφιέρωμα, όπου η Jacqueline de Romilly μιλάει για τη ζωή της, την ευτυχία που βίωσε, τον αγώνα της να διδάξει τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου,  την αγωνία της για το μέλλον της Ελληνικής γλώσσας.  
Μια γυναίκα πρότυπο, η οποία αγάπησε την Ελλάδα, ίσως περισσότερο από ότι οι ίδιοι οι Έλληνες...






Φράσεις της, από το παραπάνω αφιέρωμα...

"Δεν είναι μόνο η απόκτηση γνώσης που είναι άμεσα χρήσιμη, την οποία έχουν κερδίσει βγαίνοντας στη ζωή, είναι η διαμόρφωση του πνεύματος. Μαθαίνουν να κρίνουν, μαθαίνουν γιατί δεν κατανόησαν σωστά κάτι, μαθαίνουν να διορθώνουν ένα λάθος.  Ταυτόχρονα, διαμορφώνεται το πνεύμα, με την ευρύτερη έννοια.  Έρχονται σε επαφή με όλα αυτά που σκέφτηκαν κάποιοι άνθρωποι.  Δεν σκεφτόμαστε μόνοι μας, δεν είναι δυνατόν. Υπάρχουν ενδείξεις, σημεία αναφοράς.  Αναφέρομαι πάντα στους ήρωες της Αρχαίας Ελλάδας.  Έχουν κάποια ιδεώδη, κάποια ευγένεια.  Σε κάθε επίπεδο της ύπαρξης μας, έχουμε ανάγκη να μπορούμε να εκφραστούμε ξεκάθαρα, να δούμε καθαρά αυτό που θέλουν και για ποιο λόγο.   Την διαμόρφωση της γλώσσας, του πνεύματος, των ιδεωδών, την έχουμε ανάγκη ό,τι κι αν κάνουμε στη συνέχεια." (για τους μαθητές της, αξία των ανθρωπιστικών σπουδών)

"Σκέφτομαι πως είναι απόλαυση.  Όταν έχεις εξασκηθεί σε βάθος σχεδόν σε όλη σου τη ζωή, να φτάνεις να εκφράζεις, να επικοινωνείς, να καθορίζεις, ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό.  Αυτά που έγιναν, αυτά που μετανιώνεις, επειδή έγιναν, που χαίρεσαι, επειδή έγιναν, όλα αυτά που εκτιμάς.  Ειλικρινά, σαν μια άσκηση της συνείδησης."

"Υπάρχουν στιγμές ανεκτίμητες.  Απόδειξη ότι πρέπει, να απολαμβάνουμε ό,τι μας προσφέρεται στον μέγιστο βαθμόΌταν στερήθηκα κάτι, το ανακάλυψα…κι έχει σχέση με την επιθυμία μου να προσέχουμε τα κείμενα, γενικότερα την ομορφιά.  Δεν αναφερθήκαμε ούτε μια φορά στη λέξη «ομορφιά», όμως με αφορμή τα αρχαία ελληνικά κείμενα, με αφορμή τη θέα ή την ποίηση, με κάθε δυνατή αφορμή, πως θα ήταν δυνατόν να μην αναφερθούμε στην ομορφιά; Για μια τυφλή, διότι είμαι σχεδόν τυφλή, ή τουλάχιστον για κάποιον που δεν βλέπει καθόλου καλά, υπάρχει ακόμα η ομορφιά και η αντίληψη της ομορφιάς." 

**Μια έκτακτη ανάρτηση, για μια μεγάλη ξεχωριστή μορφή των γραμμάτων.
Ως ένα ελάχιστο "ευχαριστώ" για την προσφορά της.

50 σχόλια:

Roadartist είπε...

Για κάποιες μορφές, έστω και λίγο ετεροχρονισμένα, δε μπορείς να μην αναφερθείς.. Τουλάχιστον στην περίπτωση της Ζακλίν ντε Ρομιγί, το αισθάνθηκα έντονα.

Η εκπομπή ανέβηκε μόνο για όσους αληθινά ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη ζωή, τις απόψεις και το έργο της. Θα μείνει στο blog και για όσους ίσως το βρούν εδώ, κ μη bloggers.

Αν δεν έχετε χρόνο να δείτε την εκπομπή, νομίζω πως αξίζει να διαβάσετε κάποιες φράσεις που ξεχώρισα για το τέλος του post.

Καλό βράδυ σε όλους!

Dimos El Grec είπε...

Και εγώ ετοίμαζα κάτι αλλά η δική σου ανάρτηση είναι υπερπλήρης;
Μπορώ να την αναδημοσιεύσω;;;

Roadartist είπε...

@ Dimos El Grec : Εννοείται πως μπορείς και σε ευχαριστώ πολύ!

eutixis είπε...

Όντως εξαιρετική!

Ναι μακάρι να είμασταν και οι Έλληνες τόσο αληθινά φιλέλληνες..
Να ξέραμε τον πλούτο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, μα αν τον ξέραμε δε θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Όμορφη η πρόταση σου.
Και η ανάρτηση. Καληνύχτα.

ΣΠ είπε...

Καλο της ταξιδι.

Οι ξενοι ως γνωστον σεβονται τον πολιτισμο μας.. εμεις θελουμε να τον θαψουμε σε σκουπιδια.

theatre είπε...

Η χώρα μας σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της νεότερης ιστορίας της, μένει φτωχότερη κατά μια σημαντικότατη πνευματική φιλία..

Το πνεύμα της αδιάβλητο, παρά την ηλικία της! Μοναδική μορφή!

VAD είπε...

Θα ήταν χρησιμο,αν μπορούσες να αναφερεις εδω την εργογραφια της,δε βρηκα πουθενα τιτλους εργων της,όχι για μενα,την εχω διαβασει πολύ,αλλά οι εργασίες της για την κλασική Ελλάδα διαβάζονται ευκολα απ'όλους...

Ιωάννα Λουλάκη είπε...

Αξιοποίησα βιβλία της για να γίνεται προσφορότερη η διδασκαλία μου στο σχολείο...
Μπράβο για την ανάρτηση!Ευχαριστώ!
Την παίρνω και παραπέμπω απ' τη "φιλαναγνωσία" μου...

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!!!
Διάβασα τις φράσεις, την εκπομπή μπορεί το μεσημέρι!
Δεν την γνώριζα..
Έφυγε και η Τασσώ Καββαδία..

ξι είπε...

Εξαιρετικη αναρτηση αρτιστακι, Μπραβο σου :)
Βεβαια, οταν και το περιεχομενο μιας αναρτησης ειναι απο μονο του ε ξαι ρε τι κο, πως να μην βγει αυτο το αποτελεσμα.
κι εγω να την Ευχαριστησω με την σειρα μου...

ξ.

υγ: Ως γνωστον και οπως παντα, οι φιλελληνες ειναι περισσοτερο Ελληνες απο μας τους ιδιους. (Α, και οι ελληνες ομογενεις του εξωτερικου, να προσθεσω)

koulpa είπε...

φυσιοφνωμία.. πολύ συμπαθής.. μου θύμιζε την μητέρα της νονάς της μητέρας μου.. που μου έκανε γαλλικά και πιάνο όταν ήμουν μικρός.. πολύ αγαπημένη.. έφυγε κι αυτή πλήρης ημερών.. και εμπηριών.. κι ενεργητική μέχρι τα 104.. :):)
ωραία εκπομπή.. θα ήθελα να την δω πριν μερικά χρόνια.. :):)
καλημερούδιαααα :):)

kariatida62 είπε...

...Xθες ένοιωθα τόσο αδύναμη..!
Ενα ανέλπιστο δώρο μου πρόσφερες με το αφιέρωμά σου αυτό!

Συνειδητοποίησα πόσο αξίζει το "περί ευατού γράφειν" και σαν φανατική Αθηναία σκέφτομαι πως η ζωή αρχίζει αύριο... μπορώ να την προλάβω!!!

Σ'ευχαριστώ!

BUTTERFLY είπε...

Ειναι πολλοι οι ξενοι που αγαπησαν και εκτιμησαν την Ελλαδα πιοτερο απο τους Ελληνες! Καλο της ταξιδι! Να τη συντροφευουν τα ευχαριστω μας στο δρομο της!
Καλημερα Αρτιστακι!

α Κενταύρου είπε...

Αγαπητή φίλη αυτό το Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα που τόσο λατρεύτηκε στη Γαλλία αλλά και στη Γερμανία και αλλού, που κατά την Αρβελέρ η γέννηση του Αρχαίου Ελληνικού πνεύματος είναι το πρώτο παγκόσμιο γεγονός,οι Νεοέλληνες το κακοποιήσαμε φτάσαμε σε σημείο ώστε όποιος Έλληνας υποστηρίζει τις αξίες του να του κολάνε τη ρετσινιά του "Ελληνοκεντριστή" τη ρετσινιά του οπαδού του Αδωνη Γεωργιάδη δηλαδή κάτι συνώνυμο με την έννοια του εθνικιστή.

Roadartist είπε...

@ VAD : Vad καλημέρα! Πάτησε στο όνομα της στην αρχή του post, με κόκκινο χρώμα, παραπέμπει σε σελίδα βιβλιοπωλείου, όπου αναφέρονται αρκετά βιβλία της μεταφρασμένα στα ελληνικά, και όπου μπορεί κάποιος να τα αγοράσει! (Είναι τόσα πολλά τι να πρωτοαναφέρει κάποιος σε ποστ, εκεί βρίσκονται αρκετά!!)

Roadartist είπε...

@ art : Είναι όντως κωμικοτραγικό, ότι αρκετοί ξένοι σέβονται, αγαπάνε πιο πολύ από Έλληνες την Ελλάδα, και το χειρότερο την έχουν "διαβάσει" περισσότερο από εμάς..

Roadartist είπε...

@ ΣΠ : Ναι... Είναι απαράδεκτοι όσοι μας κυβερνούν. Αν είναι δυνατόν να πολεμάνε για να φέρουν πίσω τα μάρμαρα και την ίδια στιγμή να στέλουν τα σκουπίδια σε Αρχαιολογικό χώρο!.. Τι να πω..

Roadartist είπε...

@ theatre : Ακόμη πιο φτωχή.. και σε μια περίοδο που οι ανθρωπιστικές σπουδές φθίνουν..και ολόκληρα τμήματα τους κλείνουν.. σε μεγάλα Πανεπιστήμια του κόσμου!

Roadartist είπε...

@ Ιωάννα Λουλάκη : Ιωάννα σε ευχαριστώ για την παραπομπή!! Την καλημέρα μου, ανάπνεε λίγο καθαρό αερα Πίνδου :) και για εμένα :)

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Αν σε ενδιαφέρει έχει να σου δώσει πράγματα η εκπομπή.. Δεν ξέρω αν έχει ανέβει άλλη για αυτήν στην ελληνική τηλεόραση.. Μια μεγάλη ακαδημαικός!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas :..καλό ταξίδι στην Τασσώ Καββαδία..!

Roadartist είπε...

@ ξι : Χαίρομαι ξέρεις γιατί; Επειδή εδώ έχουμε μαζευτεί άνθρωποι που αγαπάμε κοινά πράγματα. Καθόλου εύκολο γενικότερα να το βρεις αυτό στην σημερινή εποχή.. Αυτό είναι κάτι που μου αρέσει πολύ! :) Έτσι είναι.. τα πάντα ξεκινούν από την Παιδεία, που αυτή την στιγμή δυστυχώς υποβαθμίζεται και άλλο..

Roadartist είπε...

@ koulpa : Γιατί πριν μερικά χρόνια; Δεν το κατάλαβα. :) Κoulpako στα 104;; Υπερπληρης ημερών..και πολύ όμορφο που ήταν και εμπειριών.. Πρότυπο τέτοιοι άνθρωποι.. Καλημερούδια σου!

Roadartist είπε...

@ kariatida62 : Θα έπρεπε να είχε ανέβει νωρίτερα.. αλλά σχεδόν όλο το σκ, ήμουν εκτός σπιτιού. Τι όμορφο σχόλιο :) Χαίρομαι που σου άρεσε. Νομίζω πως αξίζει, φιλάκια Καρυ μας!!

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Ακριβώς έτσι Χριστίνα! Η Ελλάδα σκοτώνει τα παιδιά της, και παράλληλα σκοτώνεται από αυτά.. Σε φιλώ πολύ!

Roadartist είπε...

@ α Κενταύρου : Ναι τόσο μυαλό έχουμε που όντως αν μιλήσει ή αν γράψει κάποιος κάτι σχετικό, θα τον παρεξηγήσουν και για οπαδό του Γεωργιάδη! Άλλο εθνικισμός (μακρυά από εμάς) και άλλο γνώση, αγάπη για έναν πολιτισμό και για την ιστορία.. Άλλο προσπάθεια να προσεγγίσεις έστω και λίγο κάτι από τα έργα εκείνα.. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου..

Dimos El Grec είπε...

Thanks Roadartist!!!
Καλή μέρα να έχεις!

WCF είπε...

Ευχαριστούμε για το αφιέρωμα Ρόουντ!!

..Φεύγουν μία μία οι πολύ μεγάλες μορφές του πολιτισμού ( να υποθέσουμε και να ελπίσουμε ότι έρχονται άλλες, ανάλογες των καιρών), και φεύγουν οι μορφές που αγαπήσαν την Ελλάδα, την Ελλάδα που εμείς δεν αγαπάμε και τόσο μάλλον...

Εύγε για το απάνθισμα φράσεων της Ρομιγί, καλή σου μέρα ;-))

Μηθυμναίος είπε...

Ως ένα ελάχιστο "ευχαριστώ" για την προσφορά της…, γράφεις.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ, νομίζω, της χρωστάμε! Θα έλεγα.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει ελληνικά. Η ελληνική γλώσσα μάς βοηθάει κατ' αρχήν να καταλάβουμε τη δική μας γλώσσα»... Υποστήριζε πάντα, μεταξύ άλλων. Τι μεγαλείο!!!

Πολύ καλή η ανάρτησή σου!!! Μπράβο!

55fm είπε...

Eυτυχώς που δεν έχασα και αυτή την καταπληκτική ανάρτησή σου!

H.Constantinos είπε...

Πολύ θανατικό έχει πέσει τελευταία, υπερωρίες κάνει ο Χάρος...

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερα φιλέλληνας παρά Έλληνας.....

ξωτικό είπε...

Άσκηση συνείδησης ...και η ανάρτησή σου !!

Αθάνατη στην καρδιά και το πνεύμα μας !!

koulpa είπε...

xaxaxa εννώ ότι έπρεπε να την προβάλουν νωρήτερα κι όχι με την ευκαιρία της αναχώρησης.. αλλά πρωτιμούν να μας προβάλουν όλα αυτά να κακόμοιρα με ημερομηνία λήξης σα τα γιαούρτια.. :):)
χαχαχα ήξερε να ζει η "νονά".. έκανε μαθήματα σε παιδάκια φίλων και συγγενων τσάμπα.. κι όχι μόνο γαλλικά και πιάνο.. αλλά και μαθήματα ήθους.. ταξήδευε ανα τον κόσμο για να δεί δισέγγονα και τρισέγγονα.. γελούσε.. μέχρι το τέλος ενεγρητικότατη.. πολύ γλυκιά ανάμνηση.. :):)
καληνυχτούδιαααα :):)

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Τα βιβλία της όλα είναι εξαιρετικά.Γαλούχησαν γενιές φιλολόγων και όχι μόνον.Ευχαριστούμε για την ανάρτηση. Τη θυμάμαι όταν την τίμησαν στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διάττων είπε...

Η εκπληκτική αυτή γυναίκα ως άνθρωπος ήταν φιλέλληνας! Απείρως καλύτερη απο μας τους Έλληνες που είμαστε ανθέλληνες!

Εύγε, και για το θέμα που επέλεξες αλλά και για τον τρόπο που μας το παρουσίασες!

Καλό σου βράδυ...

Άστρια είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση! Διάβαζα χθες πολύ ώρα για το υπέροχο αυτό μυαλό και για την αγάπη της για τα αρχαία ελληνικά κείμενα και τον πολιτισμό μας και σκεφτόμουν πόσο της άξιζε μία ανάρτηση.. Σήμερα με δικαίωσες, γιατί περίμενα να δω κάτι άμεσο από σένα, πράγμα που έκανες με τον καλύτερο τρόπο!

Να είσαι καλά,
φιλιά, καλό βραδάκι.

Roadartist είπε...

@ Dimos El Grec : Να είσαι καλά! Καλό σου ξημέρωμα!

Roadartist είπε...

@ Irini Vergopoulou : Δυστυχώς πραγματικά είναι σαν να κλείνει ένας κύκλος.. Μακάρι να βγω λάθος..μα όντως φεύγουν μια, μια οι μεγάλοι 'υπερασπιστές' του ελληνικού πολιτισμού.. γινόμαστε όλο φτωχότεροι..Ευτυχώς μένουν τα έργα τους ως παρακαταθήκη..αυτά δεν πρόκειται ποτέ να χαθούν..
Μάλλον δεν την αγαπάμε.. την προδίδουμε κάθε μέρα..
Σε ευχαριστώ. Καλό ξημέρωμα!

Roadartist είπε...

@ Μηθυμναίος : Ασφαλώς της χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ! Εννοούσα πως η δική μου ανάρτηση ήταν το "ελάχιστο" που θα μπορούσα να κάνω.. :) Το επόμενο είναι να την μελετώ, και παρόλη την όλη γενικότερη στην χώρα ατμόσφαιρα, να μη πάψω να διαβάζω και να γνωρίζω καλύτερα το παρελθόν της..

Roadartist είπε...

@ 50fm : να είσαι καλά φίλη μου, καλό σου ξημέρωμα, πολλά φιλιά!

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : :( ουφ!

Roadartist είπε...

@ ηλιογράφος : έτσι όπως έχουμε καταντήσει, σίγουρα!

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Μακάρι να υπάρξουν και άλλες σαν αυτή! Μακάρι μακάρι μακάριιιιι.. φιλάκια..

Roadartist είπε...

@ koulpa : Βρε! Αυτή η εκπομπή προβλήθηκε νωρίτερα.. πριν δυο χρόνια νομίζω.. Εγώ την εντόπισα τώρα στο διαδίκτυο (και λόγω του "φυγής" της..) σκέφτηκα να την αναρτήσω και να τη μοιραστούμε από εδώ μαζί :) Δεν νομίζω να προβλήθηκε αυτές τις μέρες στην τηλεόραση. Είναι παλαιότερη :)
Αν και μεταξύ μας.. και αν προβληθεί, πόσοι την βλέπουνε άραγε;;;;; Ας υπάρχει και στο διαδίκτυο, σε όσα περισσότερα sites γίνεται, μήπως το δουν έτσι περισσότεροι.. Συγχαρητήρια στην νονά..τέτοιοι άνθρωποι είναι πρότυπα, ήρωες της καθημερινότητας..Καλό ξημέρωμα!

Roadartist είπε...

@ Ρουμπάκης : Έτσι είναι. Πρόσφερε πολλά με την εργασία της και τίμησε τη χώρα μας. Μεγάλη απώλεια.. Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για το πέρασμα σου..

Roadartist είπε...

@ Diatton : Σίγουρα καλύτερη από εμάς τους Έλληνες.. Τι να λέμε τώρα; Καμία σύγκριση.. Και πολίτες, και όσοι κυβερνάνε.. Δυστυχώς διανύουμε μια πολύ φτωχή περίοδο.. Νομίζω αξίζει να μη ξεχνάμε τέτοιες μορφές.. σπάνια γεννιούνται.. Ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Είναι η φλόγα, που παρόλ' όσα γίνονται, δε μπορεί να σβήσει.. Γιατί κάποιες αξίες στη ψυχή ακόμη καίνε.. Άλλοτε πονάνε, άλλοτε υπενθυμίζουν τα όσα αγαπήσαμε και αγαπάμε.. Σε ευχαριστώ πολύ άστρια, σε φιλώ, καλό βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Dwse mas ligi elpida
giati sterephe.

leondokardos είπε...

Αρτιστάκι σου εύχομαι ολόψυχα να περάσεις χαρούμενα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος να σε γεμίσει με ευτυχία.

Related Posts with Thumbnails