28 Οκτωβρίου 2010

..μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας..

Πόσο εύκολα μπορεί ένας χάρτης να μαγνητίσει τη ματιά και το μυαλό σου.. Πόσο εύκολα μπορεί να τροφοδοτήσει το όνειρο, να σε βοηθήσει στιγμιαία να ξεφύγεις από το "τώρα" σου, από τις σκέψεις, τα προβλήματα σου.. Πόσο εύκολα μπορείς να "ταξιδέψεις", καθώς τον παρατηρείς..

Από πολύ μικρή λάτρευα τους χάρτες.. Τους κοιτούσα και αισθανόμουν πως ήθελα να πάω παντού, σε κάθε ένα σημείο αυτής της γης, σε κάθε γωνιά της.. Ήθελα να μάθω την ιστορία της ανθρωπότητας, το πως ξεκίνησαν όλα, τις ιδιαιτερότητες, τις συνήθειες, τις αξίες, τις πεποιθήσεις της κάθε κουλτούρας.. 

Αν αφεθείς στην ιστορία του άλλου, ταυτόχρονα αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τη δική σου.. Αν ανοικτείς στην γνώση, γεμίζει η ζωή σου με πλούσιο διαφορετικό νόημα.. Όμορφα ταξίδια του μυαλού.. και ίσως κάποια στιγμή αξιωθείς να δεις κάποια από αυτά τα μέρη από κοντά.. 

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθώ κάποια μαθήματα "Παγκόσμιας Ιστορίας".  
Από κάθε άποψη πρόκειται για ένα εκπληκτικό μάθημα!
Η Παγκόσμια Ιστορία μόλις τα τελευταία χρόνια, αρχίζει σε όλον τον κόσμο να υφίσταται ως πεδίο.. 
Σαν ένα "ταξίδι" στην ιστορία όλης της ανθρωπότητας.. Σαν να μπαίνεις σε ένα μαγικό τρενάκι και να τριγυρίζεις ανά τον κόσμο, ανά τις περιόδους.. Τα τρία πρώτα μαθήματα μου άφησαν την αίσθηση πως δίνει 'εφόδια' και διαμορφώνει απόψεις.. Όποιος ενδιαφέρεται και μπορεί βέβαια να προσαρμόσει το πρόγραμμα του, αξίζει να τα παρακολουθήσει..

Σίγουρα σε μια τόσο δύσκολη εποχή, το να οργανώνονται τέτοια μαθήματα και μάλιστα εντελώς δωρεάν είναι σπουδαία προσφορά..

Αξίζουν συγχαρητήρια στην καθηγήτρια της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μ. Ευθυμίου. Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι Δάσκαλοι σαν αυτή, τότε όλα θα ήταν διαφορετικά! (Εύχομαι να διαβάσει κάποια στιγμή αυτές εδώ τις σειρές.. Την ευχαριστούμε πολύ..)

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, κάθε Τρίτη 12.30 – 15.30, και με διάρκεια 14 εβδομάδων..

Σε μια εποχή πνευματικής "φτώχειας" είναι αληθινό δώρο τέτοιες διοργανώσεις..

Μπορείτε να διαβάσετε σημειώσεις από τα τρία πρώτα μαθήματα στην quartier libre, με την οποία είχαμε την τύχη να τα παρακολουθήσουμε μαζί..

58 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας Ιστορία τίποτα δε σου φαίνεται καινούργιο.......

treno fantasma είπε...

Είσαι γλυκύτατο πλάσμα! Ποτέ να μην πάψεις να έχεις τέτοια δίψα για ζωή και για γνώση, όπως αυτή που τόσο καιρό μας έχει κερδίσει όλους και μας έχει κεντρίσει να σε διαβάζουμε..
Ευχαριστούμε για όσα μεταφέρεις..

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι διαλέξεις και τα μαθήματα για το κοινό του τμήματος... μακάρι αυτό να γίνει θεσμός από όλο και περισσότερες σχολές. Η ιστορία λένε είναι παλιό βιολί με καινούριες δοξαριές... φαίνεται ότι τελικά έχουν δίκιο.

energy είπε...

Poli kali pliroforia..Ginontai kai tetoia pragmata... Egw idi me tis skepheis sou tajidepha pantws... Kalinixta....

eleni είπε...

Συναρπαστικό μου φαίνεται!
Αγαπώ πολύ την ιστορία,το ιστορικό μυθιστόρημα-τι κρίμα να μη μπορώ να βρίσκομαι εκεί.
Μήπως διαδικτυακά μπορούμε να βρούμε κάτι;
Διάβασα τις σημειώσεις που παραπέμπεις.
Φιλιά!

eutixis είπε...

Έτσι γεμίζει η ζωή με νόημα και γίνεται ουσιαστικά πλούσια!
Θα πάω από την quartier libre να διαβάσω τις σημειώσεις.., θα ήθελα να μας ενημερώνεις για τέτοια μαθήματα.., αν τύχει κάπου να τα ακούσεις..ξανά..
Μπράβο στην Καθηγήτρια, που μοιράζει τη γνώση της..

van black είπε...

Αυτά είναι τα ΚΑΛΑ του ίντερνετ!
Ευχαριστούμε..
Εύχομαι η καθηγήτρια να δει την αφιέρωση και τις ευχαριστίες σας....

Hfaistiwnas είπε...

Πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ιστορία, αφού υπάρχει τέτοια ευκαιρία να την αρπάξετε!!!

koulpa είπε...

ax roadartistaki μου.. το 69 ο πατέρας μου έγινε ναυτικός.. λόγω της τότε κρίσης.. κακή ώρα.. μου πήραν μια υδρόγειο σφαίρα.. και παρακολουθούσα τα ταξήδια του στον κόσμο.. με την ιστορία μάλωσα το 72.. κατέστησα σαφές στη κακομοίρα τη δασκάλα μου στη 3η δημοτικού.. ότι δε γίνεται πάντα να φταίνε οι άλλοι.. όποιος γράφει την ιστορία ότι τον συμφέρει λέει.. δε ξέρω αν συμφωνούσε.. αλλά δε με τιμώρησε.. με συμπαθούσε γιατί είχαμε την ιδια τρέλα με τις χειροτεχνίες.. :):)
τώρα στην αγροτική μου κατοικία.. έχω μια υδρόγιο λαματέρ.. ένα χάρτι παγκόσμιο κι ένα της ελλάδος.. και σχεδιάζω ταξήδια.. πραγματικά μόνο στης ελλάδος για την ώρα.. :):)
αχ πολύ ενδιαφέρον.. μήπως να ερχόμουν κι εγώ;.. πάω να δω τις σημειώσεις.. :):)
καληνυχτούδιαααα :):)

QwfwqN είπε...

Δοκίμαζε, συνέχιζε τα γυμνάσματά σου.
Κοίτα που κ' η θάλασσα ανακατεύει συνεχώς
ουρανό και φύκια
πασχίζοντας να βρει το σωστό της χρώμα
Άρης Αλεξάνδρου, "Γύμνασμα"

Μικρές ανάσες είπε...

Έχουμε γεμίσει τις μέρες και οι δυο μας φέτος, πως τα καταφέραμε αναρωτιέμαι...

Εμένα με μαγεύουν οι κλεψύθρες, νιώθω πως χάνομαι κοιτώντας την άμμο να τρέχει...

kovo voltes... είπε...

Όταν ήμουν μικρή ποτέ δεν συμπαθούσα χάρτες, ιστορικά στοιχεία ατελείωτα κτλ. Μεγαλώνοντας τα βλέπεις με άλλη ματιά, απαλλαγμένος απο την "αγγαρεία" του μαθήματος. Καλή...σοδειά να'χεις μικρή μου...Πλούσια...

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Οφείλω να σου πω με ..καμάρι οτι στο μάθημα της Ιστορίας στο απολυτήριο του Λυκείου είχα ...20! Μου άρεζε πάντα και σκεπτόμουνα να δώσω Αρχαιολογία μα ..η αγάπη μου για τη ζωγραφική υπερτερούσε.

ELvA είπε...

Kαλημερα ;)
Σ ακουω πολυ αισιοδοξη για τα μαθηματα αυτα! Χαιρομαι που εκτιμας τα καλα πραγματα στη ζωη και τιμας επισης τους ανθρωπους που τα προσφερουν!

Πολλα φιλια και καλη συνεχεια, ευχομαι! ;)

Artion είπε...

Oi xartes, ta biblia, i mousiki, ola osa boithoun to mualo na jefugei apo to 'twra' opws les.. Pragmatika auta einai merikes fores ta kalutera taxidia.. Makari oloi na ektimousan ti gnwsi, kai autous tous daskalous..

Βάσσια είπε...

H ανάγνωση της ιστορίας είναι ένα μάθημα - πολλές φορές σκληρό- που μας κάνει να νιώθουμε όχι μόνο υπερήφανοι, αλλά και ηλίθιοι, μιας και η επανάληψή της μπορεί να είναι και "φάρσα" (κατά την γνωστή ρήση).

Road μπράβο και στην καθηγήτρια που σας εμνέει.

:-)
φιλιά
Καλημέρα

peter είπε...

"Αν αφεθείς στην ιστορία του άλλου, ταυτόχρονα αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τη δική σου.. Αν ανοικτείς στην γνώση, γεμίζει η ζωή σου με πλούσιο διαφορετικό νόημα.."

Megali alitheia. Na mi stamatiseis pote na grafeis. Nomizw pws i elpida einai apo ti mia oi Daskaloi pou an kai ligoi, yparxoun akomi..
ma OMWS kai oi mathites pou diphane gia mathisi.. :) Se filw!

KitsosMitsos είπε...

Πολύ πολύ ενδιαφέρον! Μελετώντας την ιστορία μπορείς να μάθεις πολλά!

Βαρθακούρης είπε...

Απλά και 'ταπεινά' διαμορφώνεις τάσεις ζωής!
Βλέπω να μην αλλάζεις άρα αυτό βγαίνει εσώψυχα.

Roadartist είπε...

@ ηλιογράφος : Διαβάζοντας ιστορία, είναι σαν να απαντάς σε διάφορα ερωτήματα μέσα σου. Το περίεργο είναι πως η ιστορία μου μεταδίδει μια αισιοδοξία.. Σαν να βλέπεις το κύκλο σου, να συνειδητοποιείς ότι είσαι μια απειροελάχιστη κουκίδα στο χρόνο.. και αυτό κάνει καλό (νομίζω)..

Roadartist είπε...

@ treno fantasma : Να είσαι καλά, ότι μπορώ μεταφέρω, μερικές φορές λιγότερα από όσα μπορώ.
Τι να πούμε όμως για την quartier libre, που μετά από κάθε μάθημα, μεταφέρει στο blog της όλες τις σημειώσεις; Αυτό και να είναι ότι πιο όμορφο θα μπορούσε να κάνει κάποιος.

Roadartist είπε...

@ Big Mama : Είναι πολύ σημαντικό πράγμα αυτό, απόδειξη πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι της προσφοράς. Το να προσφέρεις ΓΝΩΣΗ, δεν είναι καθόλου λίγο.. Το να συμβάλλεις στην καλυτέρευση της παιδείας κάποιου, και μάλιστα αφιλοκερδώς είναι κάτι υπέροχο. Πολύ όμορφη η ρήση για την ιστορία, ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

@ energy : Ταξίδια οι σκέψεις.. Ευτυχώς γίνονται τέτοια πράγματα.. το θέμα είναι να τα μαθαίνουμε, να έχουμε το χρόνο και τη διάθεση να τα ζούμε..

Roadartist είπε...

@ eleni : είναι συγκλονιστικό, αν δεν μου άρεσε τόσο δε θα το ανέβαζα. Η συγκεκριμένη καθηγήτρια έχει ένα μοναδικό τρόπο να σου μεταδίδει τη γνώση, εκτός από πάθος, θα έλεγα πως έχει και μια θεατρικότητα :) που την κάνει απολαυστική. :)

Δεν γνωρίζω να υπάρχουν δυστυχώς στο διαδίκτυο τα συγκεκριμένα μαθήματα, θα σου συνιστούσα όμως (όπως έγραψα και στο trenofantasma) να παρακολουθείτε τις σημειώσεις της φίλης quartier libre, που τις ανανεώνει κάθε εβδομάδα..
Ήδη έχει μεταφέρει εξαιρετικές σημειώσεις και θα συνεχίσει να το κάνει :))
(Εγώ τρομάρα μου, στο να μεταφέρω τις σημειώσεις εδώ μάλλον αποδείκτηκα τεμπέλα-και πραγματικά είναι εξαιρετικό να τα έχεις όλα μαζεμένα σε blog, ελεύθερα για όλους..)

Roadartist είπε...

@ art : Γίνονται ενδιαφέροντα πράγματα. Μακάρι όλοι οι καθηγητές, οι καλλιτέχνες, ο καθένας από το δικό του πόστο, να έκανε ότι μπορούσε για το σύνολο, με το τρόπο που μπορεί, η κυρία Ευθυμίου αποτελεί παράδειγμα.

Roadartist είπε...

@ van black : Μακάρι, ωραίο θα ήταν! Καλό μεσημέρι κ να είστε καλά!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Και εγώ αυτό σκέφτηκα Ηφαιστιώνα, πως ήταν ευκαιρία και έπρεπε να μη χάσω αυτά τα μαθήματα. Φιλιά :)))

Roadartist είπε...

@ koulpa : Αχ και βαχ koulpaki μου.. Ναυτικός ο μπαμπάς ε; Και εσύ να κοιτάς την υδρόγειο σφαίρα και να φαντάζεται που περίπου θα βρισκόταν.. :) Είδες πάντως πόσο πίσω μπορεί να σε πάει ένα αντικείμενο που το έχεις μέσα σου συνδυάσει ως ανάμνηση; Και εγώ μπορώ με τις ώρες να χαζεύω τους χάρτες και τις σφαίρες, και με κάποιο τρόπο με καθηλώνουν.. αυτές τις μέρες συνειδητοποίησα πως αυτή τη συνήθεια που είχα από μικρή, και το πως "κόλλαγα", τελικά δε μου έχει φύγει.. ακόμη.. :) Καλό νομίζω είναι αυτό, τουλάχιστον έτσι προσωπικά αισθάνομαι για αυτό. Βέβαια εμπεριέχει και μια μελαγχολία για τα ταξίδια που θα μείνουν απλά έτσι.. δε πειράζει..
Έχεις και ναυτικό χάρτη; Μετράς και τις μοίρες πριν από κάθε ταξίδι;;;;;;
ΟΥΦ φιλάκια :)

Roadartist είπε...

@ QwfwqN : Πανέμορφο..Δεν υπάρχει τέλος στις δοκιμές και στα γυμνάσματα μας.. Αυτά αν το σκεφτείς μας κρατάνε.. :) Ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ Μικρές ανάσες : χαχαχα αυτό ακριβώς λέγαμε με τη q.libre.. Όμορφο δεν είναι; Πίστεψε με "ευτυχώς".. :)
Οι κλεψύδρες ε;.. Είναι και αυτές κολλητικές.. όντως..

Roadartist είπε...

@ kovo voltes...: Εμένα από μικρή μου άρεσαν, βέβαια πάντα έπαιζε ρόλο ο καθηγητής (στην δική μου περίπτωση αρκετά θα έλεγα)..
Στο σχολείο αν στην αίθουσα είχε χάρτη.. αυτό σήμαινε πως τις περισσότερες ώρες κοιτούσα αυτόν αφηρημένη, και ταξίδευα. :) Και η ιστορία πάντα μου άρεσε.. Το θέμα ήταν και ο καθηγητής, κατά πόσο σε ενέπνεε.. Αυτά τα μαθήματα είναι μαγικά, μα με το στείρο τρόπο που τα διδάσκουν στα σχολεία, και με τα εγχειρίδια σαν αρκετή από την γοητεία τους..

Πάντως είναι αλήθεια πως όσο μεγαλώνεις, τόσο κατασταλάζεις και αντιμετωπίζεις ακόμη και τη μάθηση πιο ώριμα. Και μπορείς να τη δεις όχι καταναγκαστικά μα ως τέρψη.. που τότε έχει και μεγαλύτερη ουσία.. Τότε και το πιο δύσκολο μάθημα, μετατρέπεται σε ξεκούραση μυαλό και πνεύματος..
Αντιφατικό, έτσι είναι τελικά..

Roadartist είπε...

@ αχτίδα : Οφείλω να σου πω, ότι χαίρομαι πολύ για σένα, και ακόμη περισσότερο που ακολούθησες κάτι που αγαπάς πολύ και σε γεμίζει..
Να είσαι πάντα καλά Αχτίδα μου, καλό απόγευμα..

Roadartist είπε...

@ Elva : Ναι. Αυτά, μαζί με κάποια ακόμη που παρακολουθώ αυτή τη περίοδο, είναι από τους βασικότερους λόγους που με κάνουν να αισθάνομαι πιο καλά. Μου ομόρφυναν την καθημερινότητα, σε μια περίοδο που το είχα ανάγκη. Φιλιά. :)

Roadartist είπε...

@ Artion : δίχως αυτά τι θα ήταν η ζωή;..Για μένα μάλλον τίποτα!

Roadartist είπε...

@ Βάσσια : Η ιστορία, ειδικά όταν πρόκειται για παγκόσμια και όχι μόνο για το δικό σου τόπο, σε κάνει να καταλάβεις πως δεν είσαι εσύ το παν, ούτε μόνο το δικό σου έθνος. Πως υπήρξαν και άλλοι πολύ πιο ξακουστοί πολιτισμοί. Η ανθρωπότητα είναι ένα μωσαϊκό λαών και πολιτισμών.. Μαθαίνοντας το, εντοπίζεις και την σκληρότητα του ανθρώπου, και το θαύμα του, και τη μηδενικότητα του.. αφού ουσιαστικά είμαστε μια μικρή κουκκίδα μέσα στην απεραντοσύνη του χρόνου. Πάντως η γνώση της ιστορίας και η συχνή επανάληψη της βοηθά για να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα και τις καταστάσεις γύρω σου.. :)

Roadartist είπε...

@ peter : τα έχουνε πει τόσοι άλλοι καλύτερα από εμάς.. Ευτυχώς! Φιλιά πολλά!

Roadartist είπε...

@ KitsosMitsos : Έτσι είναι! Νομίζω πως είναι από τα πιο ενδιαφέροντα γνωστικά πεδία (για μένα)..

Roadartist είπε...

@ Βαρθακούρης : Καλό απόγευμα, να είσαι καλά, πολλά φιλιά!

ξωτικό είπε...

Tώρα που ξαναδιαβάζω ιστορία (με την κόρη...)το πιο έντονο και εντυπωσιακό συναίσθημα ,είναι αυτό που είπε ο Ηλιογράφος :τίποτα δε σου φαίνεται καινούργιο.......

όσο για τους χάρτες, ένα λατρεμένο μου παιχνίδι(που έχω παρατήσει λόγω...μπλόγκινκ χαχα) είναι να χαζεύω απίθανα μέρη με το google erth.....χάνομαι με τις ώρες...

Roadartist είπε...

@ Koulpa: ξέχασα να σου γράψω στο προηγούμενο σχόλιο, πως εννοείται να το παρακολουθήσεις αν θες.. Για αυτό το ανέβασα.. νομίζω πως θα σου αρέσει.. σε κάθε περίπτωση παρακολούθησε ένα μάθημα.. και αν δε σου αρέσει, άστο.. :)



@ ξωτικό : Ξωτικούλι όταν είχε πρωτοβγεί το google earth είχα ενθουσιαστεί απίστευτα.. Αυτό το σύστημα με τους δορυφόρους και τα κλικ.. που διακτινίζεσαι από τη μία ήπειρο στην άλλη..
Αλλά μετά μου έφυγε..
Σαν ένας ενθουσιασμός που γρήγορα τελείωσε (καμία σχέση με το Blogging δηλαδή χαχα χααχα) :) και σε αντίθεση με τους χάρτες που δε ξέρω γιατί, με καθηλώνουν.. Ειδικά τέτοιας μορφής, σαν αυτό που έχω φωτογραφήσει από τα μαθήματα... Φιλάκιααααα, γρήγορα μάθημα στη μικρή!!!! :)

Unknown είπε...

Καλησπέρα

Το ταξίδι έχει αξία και όχι
ο προορισμός....

Καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

Κι' αν ξέραμε Ιστορία, πόσα πράγματα δε θα 'ταν αλλιώτικα.
Πολλούς χαιρετισμούς και καλό κουράγιο Road

Προβλήματα με τον υπολογιστή με 'κάναν να χάσω τ' αυγά και τα πασχάλια.
Τώρα κάπως στρώνει το πράγμα

karkinos7 είπε...

''Από πολύ μικρή λάτρευα τους χάρτες.. Τους κοιτούσα και αισθανόμουν πως ήθελα να πάω παντού, σε κάθε ένα σημείο αυτής της γης, σε κάθε γωνιά της.. Ήθελα να μάθω την ιστορία της ανθρωπότητας, το πως ξεκίνησαν όλα, τις ιδιαιτερότητες, τις συνήθειες, τις αξίες, τις πεποιθήσεις της κάθε κουλτούρας.. ''

Να σου ευχηθώ να τον ταξιδέψεις αυτό τον κόσμο,μα όχι μόνο από τα βιβλία!!!

Μακάρι να υπάρξουν όχι μόνο περισσότεροι δάσκαλοι με τέτοιο επίπεδο και προσφορά, αλλά και περισσότεροι άνθρωποι σαν εσένα που χαρίζουν απλόχερα την πνευματική τους γνώση!!!

Στο μαιλ θα σου απαντήσω αύριο με ηρεμία!!!

Την Καλησπέρα μου!!!
Φιλιά Πολλά!!!

Roadartist είπε...

@ Sailor : Μάλλον έτσι είναι.. Εσύ ως πολυταξιδεμένος Καπετάνιε κάτι παραπάνω ξέρεις. :) Φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ vromikesskepsis : Τα πάντα θα ήταν.. Για αυτό το λόγο προσπαθούν να τη βγάλουν από το σχολείο και να το κάνουν προαιρετικό μάθημα..
Άσε τις τελευταίες ημέρες μου κάνει και εμένα κάτι περίεργα το pc και δεν είμαστε για τέτοια τώρα :( Καλή επάνοδο!!

Margo είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον Road. Η ιστορία είναι ένα "μάθημα" που στην παιδική ηλικία μας φαίνεται περιττό (συνήθως)και στην ενήλικη ζωή μας απαραίτητο.
Ευχαριστούμε και για τις πληροφορίες.
Καλό σου ξημέρωμα!

Roadartist είπε...

@ karkinos7 : Τάσο μπα, προς τα νοερά ταξίδια πάντα να μένει, το βλέπω. Έτσι όπως είναι πια τα πράγματα. Λίγο στενάχωρο αυτό. :( Μακάρι, αλλά δύσκολο.
Τα λόγια σου είναι πολύ τιμητικά, μα περισσότερο συγκινητικά γιατί είσαι φίλος..και ξέρω πως αισθάνεσαι όσα νιώθω. Και αυτό είναι σημαντικό για μένα.

Να απαντήσεις στο email όποτε θα νιώθεις ήρεμος, θα περιμένω να "πεις την αλήθεια και μόνο την αλήθεια" :) Καληνύχτα, φιλάκια :)

Roadartist είπε...

@ Margo : Να είσαι καλά margo μου, το ανέφερα επειδή άξιζε, μόνο κυρίως για ένα ευχαριστώ στην καθηγήτρια, και επίσης μήπως κάποιος άλλος θέλει να τα παρακολουθήσει. Φιλιά!

nefeli είπε...

Ενα χαρτης εινα προκληση του μυαλου
Τον θυμαμαι κρεμασμενο διπλα απο τον πινακα στο δημοτικο και πάντα μου αποσπούσε την προσοχη :)
Ελπίζω να αναρτείς θεματα των διαλεξεων. Πολύ θα ηθελα να τις παρακολουθησω αλλα η ώρα ειναι απαγορευτικη λογω δουλειάς.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΩΣ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΟΧΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ..
.ΚΑ.

BUTTERFLY είπε...

Καλα τι υπεροχη ιδεα! Μηπως υπαρχει περιπτωση μετα να κυκλοφορησουν και στο διαδικτυο;
Καλημερα!

Roadartist είπε...

@ nefeli : Γεια σου Νεφέλη. Ακριβώς έτσι και σε μένα επιδρούν οι χάρτες.. :) Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να αναρτώ τα θέματα των διαλέξεων, μα δεν το έκανα από την αρχή και μάλλον δε θα το κάνω.. Ήδη έχω παρακολουθήσει τις 3 πρώτες, όπου λέχθησαν υπέροχα πράγματα (αρχή της ανθρωπότητας, ιστορία θρησκειών..χιλιάδες ενδιαφέροντα πράγματα..) Και φαντάζομαι τι ακόμη θα ακολουθήσει..

Θα ήταν φοβερό να τα μετάφερα εδώ, όμως δεν το έκανα εξ' αρχής και το πιθανότερο είναι να μη το κάνω..

Η φίλη μου quartier libre (που πάμε μαζί στα μαθήματα) όμως κάνει κάτι φοβερό.. Μεταφέρει τις σημειώσεις που κρατά κατά τη διάρκεια των διαλέξεων και μετά τις αντιγράφει στο Blog της.. Δεν είναι καθόλου λίγο ή αμελητέο αυτό που κάνει.. και τις αξίζουν ΜΠΡΑΒΟ..
Τα έχω γράψει αυτά και παραπάνω.

Πέρνα από το blog της και πάτα στην ετικέτα "παγκόσμια ιστορία", πάρε από την αρχή τις σχετικές αναρτήσεις και θα διαβάζεις τα σημαντικότερα σημεία στα οποία σταθήκαμε..
Σίγουρα διαφορετικά να τα παρακολουθείς η ίδια.. μα και έτσι αληθινά αξίζει να διαβάσεις τις σημειώσεις..

Δες εδώ:
bougepas.blogspot.com
ή ακολούθησε
το link στο post..

Roadartist είπε...

@ Ανώνυμος : το τι θα έπρεπε και δεν υπάρχει στα σχολεία αυτής της χώρας είναι μεγάλο θέμα.. και πληγώνει!

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Είναι όντως υπέροχη, θα σου άρεσε πολύ.. Δεν τραβάει κανείς βίντεο, ούτε ηχογραφεί.. Αλλά όλοι κρατάμε τις σημειώσεις μας, από τα πιο σημαντικά θέματα, ότι αρέσει και θεωρεί πιο ουσιώδες ο καθένας μας..

Έγραψα και παραπάνω πως η quartier libre, μεταφέρει στο Blog της, τις δικές της σημειώσεις, το κάνει ακριβώς για να μοιραστεί αυτές τις γνώσεις μαζί σας.. Αξίζει να τις διαβάσεις..

Δες τι γράφω παραπάνω στην nefeli!
Φιλιά πολλά!

H.Constantinos είπε...

Το ίδιο ακριβώς έχω και είχα πάντα με τους χάρτες...
Και τώρα με το Google Earth, φυσικά!

Διαβάζοντας ιστορία είναι που βλέπεις πόσο επακριβώς το παρελθόν προδιαγράφει το μέλλον...
Ας μην το επεκτείνω αυτό γιά το ελληνικό παρόν, έ...;

.liketobite είπε...

Το πιο ενδιαφέρον και παρήγορο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα παρακολουθούν. Μπράβο σας.

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : Για ένα περίεργο, κ ανεξήγητο λόγο το google earth το βαρέθηκα.. Ναι ως προς το ελληνικό παρόν και μέλλον, καλύτερα μη γίνει συσχετισμός..

Roadartist είπε...

@ .liketobite : ...Να είσαι καλά. Είναι αλήθεια πως αυτά τα θέματα, ίσως τελικά να μην ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό. Νομίζω πως σε αυτό ευθύνεται το σχολείο, που εκεί μας "πέρασαν" το μήνυμα πως π.χ. η ιστορία είναι ένα βαρετό μάθημα. Κρίμα να χάνει κάποιος τη μαγεία της γνώσης εξαιτίας του συστήματος. Να που τελικά υπάρχουν και καλοί δάσκαλοι και άνθρωποι σαν αυτή την Καθηγήτρια, που μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν με πάθος όσα με αγάπη έμαθαν.. Ευχαριστώ για το σχόλιο.

Related Posts with Thumbnails