27 Απριλίου 2010

..ιστορική αναδρομή..


Τις τελευταίες μέρες διαβάζω ευρωπαϊκή ιστορία, συγκεκριμένα κυρίως όσον αφορά το κοινωνικό, ιστορικό, οικονομικό πλαίσιο της Ευρώπης και της Αμερικής στον 20ό αιω. Δεν πρόκειται για κανένα μαγευτικό ταξίδι ανάγνωσης στο χρόνο..Το αντίθετο μάλλον θα έλεγα..

Αντιγράφω εδώ συνοπτικά μέρη από σημειώσεις..


Το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918) βρίσκει την Ευρώπη εντελώς διαφορετική από εκείνη του 19ου αιώνα. Παλιές αυτοκρατορίες είχανε καταρρεύσει και νέα κράτη είχανε δημιουργηθεί στη θέση τους. Ο πόλεμος ώθησε κάποιες χώρες στη χρεοκοπία και άλλες στην πλήρη διάλυση.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 μια θεαματική κατάρρευση του νομισματικού συστήματος μείωσε την αξία του χρήματος, οδηγώντας εκατομμύρια Ευρωπαίους σε απόγνωση. Η πρωτοφανής αύξηση της ανεργίας οδήγησε τις κοινωνίες σε μία περίοδο απόλυτης εξαθλίωσης και ο υπερδανεισμός ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών τις κατέστησε ιδιαίτερα ευάλωτες σε περίοδο μείζονος κρίσης. Μια βαθιά αμερικανική οικονομική κρίση πέρασε στην Ευρώπη, αυξάνοντας ραγδαία την ανεργία.


photo
"Αν θέλετε τη συμπάθεια των μαζών, πρέπει να λέτε τα πιο ηλίθια και τα πιο χοντρά ψέματα."
Αδόλφος Χίτλερ,1889-1945, Γερμανός τρελό
ς


Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 ήταν πλέον σαφές πως η μαζική ανεργία αποτελούσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις οικονομίες και για την κοινωνική τάξη.
Τον Ιανουάριο του 1933 ο Hitler πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και διέλυσε τη βουλή.

Ο Hobsbaum θεωρεί ότι εάν δεν υπήρχε η παγκόσμια οικονομική κατάρρευση δεν θα υπήρχε και ο Hitler.
Η μαζική ριζοσπαστικοποίηση στην οποία οδηγήθηκε η εργατική τάξη εξαιτίας της μαζικής εξαθλίωσης ενίσχυσε τελικά την αντεπανάσταση και διόγκωσε τις τάξεις της οργανωμένης άκρας δεξιάς.


Η Ευρώπη υπήρξε θέατρο βίαιων συγκρούσεων, πληθυσμιακών ανακατατάξεων και εφιαλτικής ανασφάλειας. Ο απολογισμός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ο ξεριζωμός εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι μαζικές εκτελέσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα, που στιγμάτισαν την ανθρωπότητα.

Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα επρόκειτο να αλλάξει μετά το 1945, που σηματοδότησε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όμως στην αρχή της μεταπολεμικής περιόδου αυτό κάθε άλλο παρά σίγουρο ήταν: οι διάχυτες ελπίδες για ειρήνη και ευημερία συνυπήρχαν με τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου.


Ως τις 6 Αυγούστου του 1945 ο άνθρωπος ζούσε με ορίζοντα τον προσωπικό του θάνατο. Από τη μέρα όμως που η πρώτη ατομική βόμβα κάλυψε τον ήλιο πάνω από τη Χιροσίμα, ολόκληρη η ανθρωπότητα αναγκάστηκε να ζει με την προοπτική ότι μπορεί να αφανιστεί ως είδος.

Οι Η.Π.Α., που κατασκεύασαν και χρησιμοποίησαν την ατομική βόμβα, αποδεικνύοντας την τραγικότητα της έκβασης μιας επιστημονικής εφεύρεσης σε όργανο καταστροφής της ζωής, αναδείχτηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως η υπερδύναμη στον κόσμο.

Η σιγουριά πως έσωσαν τον κόσμο από το φασισμό, σε συνδυασμό με το ξεπέρασμα της κρίσης του 1930 και την εντυπωσιακή οικονομική άνθηση του 1940, τις ώθησαν σε μια μοναδική ανάπτυξη. Σε μια εποχή, που η Ευρώπη προσπαθούσε να θεμελιώσει ξανά τα ερείπια της, η δύναμη της Αμερικής γιγαντωνόταν.

Η οικονομική αυτή δύναμη δεν άργησε φυσικά να γίνει παράγοντας παγκόσμιας πολιτισμικής επιρροής. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συντελέστηκαν σημαντικές μεταβολές στην τέχνη, εξαιτίας των σπουδαίων τεχνολογικών καινοτομιών που στιγμάτισαν όχι μόνο τις επιστήμες αλλά και την περαιτέρω πορεία της.



*Είναι συγκλονιστικό να διαβάζεις την Ιστορία.. Πόσα σου αποκαλύπτονται για την ματαιοδοξία των ανθρώπων, για την ωμή βία, ακόμη και τότε που δεν υπήρχε η τηλεόραση να "βομβαρδίζει" καθημερινά τόσο τα μυαλά των ανθρώπων.. Είναι ίσως ειρωνικό, μα διαβάζοντας το παρελθόν της ανθρωπότητας, σου φανερώνονται σημεία στιγμών του μέλλοντος της..

53 σχόλια:

Roadartist είπε...

Κάποιες σημειώσεις απο διαφορες αναγνωσεις μου, που είχα σε αρχείο και σκέφτηκα να τις επικολλησω κ να τις μοιραστω μαζι σας εδω..

Προσωπικα καθε ιστορικη αναδρομη μου δημιουργει αρκετες σκεψεις..
Για οποιον φυσικα ενδιαφερθει για να το διαβασει..

treno fantasma είπε...

Ο Χίτλερ ήξερε καλά το πως θα κυριαρχούσε..
Αν ήσουν καλά θα είχε ενδιαφέρον στο post αυτό να είχαμε και απαντήσεις σου (σαν διάλογο στην ιστορική αναδρομή σου)..

Ομως και το "μπαλάκι" του προβληματισμού έχει αξία.

Και σήμερα έναν πόλεμο καλούμαστε να ζήσουμε, ίσως διαφορετικό όμως από τότε..

eleni είπε...

Eίδα ιστορική αναδρομή κι έτρεξα!
Πόσες ομοιότητες με τη σημερινή κατάσταση,αυτό και μόνο,έχεις δίκιο,σε βάζει σε σκέψεις.Δυστυχώς σε τέτοιες ανώμαλες περιόδους κάποιοι σαν τον Χίτλερ εκμεταλλεύονται τη δεινή θέση των λαών.Ακόμη και σήμερα η αριστερά στην πατρίδα μας ή βρίσκεται σε εσωτερική αναζήτηση και εσωστρέφεια ή δε μπορεί να διεγείρει το λαό.
Ένας αλλιώτικος πόλεμος ενέσκηψε στην Ελλάδα και αναζητείται ο Ηγέτης,που θα μας οδηγήσει σε νικηφόρα έκβαση.
Road,πολύ ενδιαφέρουσα κι επίκαιρη αναδρομή.
Φιλιά!

Το χέρι πώς πάει;

Ερατώ είπε...

"Ο Hobsbaum θεωρεί ότι εάν δεν υπήρχε η παγκόσμια οικονομική κατάρρευση δεν θα υπήρχε και ο Hitler", ο γερμανός τρελός που κατάφερε να πάρει με το μέρος του τις μάζες , που φαίνεται είχαν ανάγκη κάποιον να τις ξεγελάσει, στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στα προβλήματά τους.
Πάντα με προβλημάτιζε αυτή η ιστορία, και πάντα έμενε αναπάντητο το ερώτημα: υπάρχει περίπτωση να είναι οι μάζες τόσο συνειδητοποιημένες που να μην πέσουν στην παγίδα;'Η μήβως ο τρελός(διαταραχή προσωπικότητας) είναι τόσο ευέλικτος που σε μια τέτοια στιγμή θα βρει πάντα τον τρόπο να τις χειραγωγήσει;

kariatida62 είπε...

Καλημέρα! Διαβάζοντας την Ιστορία είναι σαν να κοιτάς το μέλλον! Τα ιστορικά γεγονότα ανακυκλώνονται και καλό κάνει να τα γνωρίζουν οι πολίτες για να έχουν σωστότερη κρίση στα πράγματα! Γι'αυτό και τεχνηέντως πολλές ιστορικές αλήθειες αποκρύπτονται.
Δυστυχώς οι λαοί, πλέον και οι Έλληνες βγαίνουν απο τα σχολειά τους ανιστόρητοι και αγεωγράφητοι!

Hfaistiwnas είπε...

Δηλαδή περιμένουμε έναν "Γερμανό τρελό τώρα";;;
Μέεεεερκελ! Για ποιά χτυπάει η κουδούνα;;;
Και μετά μια υπερδύναμη..
Τελικά κύκλους η ιστορία..

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ..
ΜΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕ ΜΙΑ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ; ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΙΓΟ..

b|a|s|n\i/a είπε...

δυστυχώς το παραμικρό δεν μαθαίνει ο άνθρωπος από την ιστορία. και μοιάζει παντελώς ανεξήγητο αυτό. και όπως αναφέρει και ο βαρθακούρης μοιάζει αδιανόητο που ακροδεξιά κόμματα εκρποσωπούνται στην βουλή. και όχι μόνο στην ελλάδα.
καλημέρα σου! φιλιά πολλά!

P. Kapodistrias είπε...

Είναι αναντίρρητο το δόγμα ότι, εάν δεν διδασκόμαστε από τα ιστορικά λάθη μας, είμαστε καταδικασμένοι να τα ξαναζήσουμε...

Εε, λοιπόν, εμείς εκεί ακριβώς βρισκόμαστε: Ξαναζούμε τα λάθη μας!...

Καλή έκβαση να έχουμε! Πολυκαλημέρες!

Ανώνυμος είπε...

Η μελήτη της ιστορίας πάντα μας προετοιμάζει για τον μέλλον....

Γ.Π. είπε...

Καλημερά αρτιστάκι μου!
Διαβάζεις λοιπόν...(φυσικά αυτό είναι ολοφάνερο)
Και όχι μόνο διαβάζεις αλλά διαβάζεις και δύσκολα πράγματα...
Και πολύ ενδιαφέροντα.
Το ερώτημα είναι...θα τα ξαναπεράσουμε όλα αυτά ή μάθαμε κάτι;
Ανησυχώ.

jf είπε...

Καθώς η ζωή είναι ένας κύκλος, δε θα μπορούσε παρά και η ιστορία της να είναι έτσι. Ορισμένες δε κατάστάσεις είναι καρμπόν...
Καλό διάβασμα!

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Έχεις μπεί σε πολύ επικίνδυνο δρόμο.
Κινδυνεύεις να σε πρήξω με μέηλ βιβλιογραφικού περιεχομένου.
Μπράβο καμάρι μου.

logia είπε...

και φυσικά η ιστορία επαναλαμβάνεται!
η ζωή είναι ένας κύκλος και η ανθρωπότητα κινείται στην περιφέρειά του,συναντώντας τα ίδια γεγονότα ανά τακτικά χρονικά διαστήματα (περιόδους)
το θέμα είναι αν καταφέρνουμε να διδαχτούμε και να τα αντιμετωπίσουμε με φρόνηση και σύνεση ή αν επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια λάθη λόγω της ανθρώπινης ματαιοδοξίας

artion είπε...

Απίστευτή η περιγραφή σου. Απλή και κατανοητή, η δε μουσική υπόκρουση ανατριχιαστική..

BUTTERFLY είπε...

Διαβαζοντας τη λεζαντα κατω απο τη φωτο του Χιτλερ μου ηρθε αυτοματα στο νου η λαϊκη ρηση "απο μικρο κι απο τρελλο μαθαινεις την αληθεια"...

leondokardos είπε...

"Λένε οτι η ιστορία διδάσκει. Ουδέν ψευδέστερον" δυστυχώς Αρτιστάκι.Απλά η ιστορία επαναλαμβάνεται.....

Panos Konstantinidis είπε...

Αυτό που λέει ο Hobsbaum είναι απολύτως σωστό. Σε όλες τις φάσεις της ιστορίας οι ηγέτες εκμεταλλεύτηκαν την εξαθλίωση του λαού για να περάσουνε ακραίες ιδέες. Αν παρατηρήσεις και τώρα αυτό γίνεται, όπου έχουμε άυξηση των ακροδεξιών παρατάξεων σε όλη την Ευρώπη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θέσεις και απόψεις που πριν μια δεκαετία μας φαινότανε αδιανόητες τώρα τις θεωρούμε δεδομένες. Όσο πιο εξαθλιωμένος είναι ο πολίτης τόσο πιο εύκολο είναι να χαληναγωγηθεί.

Υγ. Βλέπω ότι επανήλθες δυναμικά, ελπίζω να αναρρώνεις γρήγορα.

Κωνσταντινιά είπε...

Η μεγαλύτερη και δυσκολότερη μάχη, δεν είναι πιστεύω ενάντια στους εξωτερικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους ζοφερούς παράγοντες, αλλά ενάντια στον ατομισμό και τη μεγαλομανία μας.
Αν πιστεύουμε πως πρώτα είναι ο εαυτούλης μας, πως όλα δικαιολογούνται προκειμένου να πλουτίσουμε και να εξουσιάσουμε, ποτέ δεν θα δούμε κοινωνική δικαιοσύνη και αρμονική συμβίωση.
Η ιστορία θα επαναλαμβάνεται με το ενδεχόμενο "να αφανιστούμε ως είδος".

ELvA είπε...

Η καθοδος της Ευρωπης σημαινε την ανοδο της Αμερικης σαν οικονομ. δυναμης..Εχω διαβασει Hobsbaum και συμφωνω στη παρατηρηση του για την ανοδο του Χιτλερ στη Γερμανια, που ακομοι πολλουν αναπολουν τις μερες του Χιτλερ επειδη τους εδωσε δουλειες εκει που ηταν ανεργοι ;(
Ειναι πολυ ενδιαφεροντα καποια πραγματα σπο την Ιστορια και πολυ καλα κανεις και μελετας!

Φιλια! :)

καλημέρα είπε...

Απο παιδί μεγαλωσα με την άποψη ότι όποιος δεν ξερει ιστορία δεν ξερει σχεδόν τίποτα. Έτσι χρόνια τώρα, ό,τι κι αν διαβαζω, διαβαζω ταυτόχρονα κι ενα βιβλίο ιστορίας, σχεδόν πάντα. Και στην φετινή διεθνή έκθεση βιβλίου θεσσαλονίκης εντόπισα βιβλία ιστορίας που θελω οπωσδήποτε να διαβασω και παρακολούθησα όσες σχετικές παρουσιασεις μπορούσα. Μου φανηκε πολύ ενδιαφερον το βιβλίο και η παρουσιαση του μετα, της Ν.Γιακωβάκη για την Ελλαδα και την Ευρώπη, μιλάει για παλαιότερη ιστορική περίοδο από αυτήν στην οποία αναφερεσαι στην αναρτησή σου, θα το διαβασω σύντομα ελπίζω και θα σου πω πιο πολύ αρτιστακι μετα.

Η ιστορία και καθε ιστορική αναδρομή μας φερνει σκεψεις, όπως το λες, και μακαρι να οξύνει λίγο την κρίση μας. Η ρημάδα η κρίση, χρειαζεται την κρίση μας.

H.Constantinos είπε...

Πολύ ενδιαφέρον.

Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται συνήθως, και ελπίζω να μην επαναληφθούν και κάποια άλλα σημεία της...

Μαργαρίτα Πάσχου είπε...

roadartist μου το θέμα είναι να διδασκόμαστε από την ιστορία για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια. Οι επίδοξοι Χίτλερ καραδοκούν, ας μην ξεχνιόμαστε!

Πώς πάει το χέρι καλή μου;

Roadartist είπε...

Καλησπερα!
Ευχαριστω πολυ για τα σχολια και τις παρατηρήσεις σας..

Δυστυχως τελικα το μονο σταθερο πραγμα στην ιστορια ειναι οτι σχεδον ποτε δε διδασκομαστε απο αυτη, και πως όπως αναφερατε οτι συνεχως κυκλους κανει.., παντα ανακυκλωνεται..

Ειναι θλιβερο, ειδικα σημερα μετα απο τοση προοδο, και τοσα ιστορικα παραδειγματα, να βλεπεις πως οι ανθρωποι ως μαζες παραμενουν το ιδιο ευαλωτες, ευκολα φανατιζονται και πειθονται, ευκολα παραμυθιαζονται, ματαιοδοξες, ατομιστικα φερομενες, και τελικα καταληγουμε να χανουμε ετσι το νοημα της ιδιας της ζωης.

Φοβαμαι πως ειμαστε σε ενα κομβικο σημειο, ευχομαι να αποφυγουμε τα χειροτερα, και αυτο θα γινει μονο αν πιστεψουμε ο καθενας απο εμας στον εαυτο του, και στον διπλανο του. Μονο αν ξαναβρουμε την ανθρωπια μας. Η οποια ευτυχια και η οποια επιτυχια τελικα βασιζεται στις ανθρωπινες σχεσεις.

Αυτο ειναι το βασικοτερο. Εχει μεγαλη σημασια - νομιζω - να μην απομονωθουμε, να μην κλειστει ο καθενας στο καβουκι του, μα να ειμαστε ο καθενας μας διπλα στον αλλο. Ποσο μαλλον στα οσα ερχονται. Η σωστη επικοινωνια ειναι ενα οπλο και βοηθαει πολυ ολους μας.

Γραφω μονο με το ενα χερι, (οπως κανω ολες τις δουλειες πλεον) και αυτο πρεπει να γινεται για τουλαχιστον 6 εβδομαδες.

Την Παρασκευη θα παω ξανα στο νοσοκομειο να μου βγαλουν τα ραμματα. Θελει σιγουρα προσοχη οπως εχουμε πει.., μα αισθανομαι καλυτερα σε σχεση με προηγ. μερες.
Ηδη μου εχει λειψει να απαντω στα σχολια σας, υπαρχουν στιγμες που σκεφτομαι να κλεισω τα σχολια, οσοτου γινω οκ. Θα δουμε..
Σας ευχαριστω!!

σταγόνα είπε...

Σήμερα το πρωί διάβασα στο μπλογκ της Αστριας ότι ήσουν αρρωστούλα.. ευχομαι να ήταν περαστικό να εισαι πάλι καλά χαρούμενη και δυνατή..
Διαβαζοντας ιστορία διαπιστώνεις τους κύκλους που διαγράφει και το πόσο επαναλαμβάνεται με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και σκηνικά..

Ευρύνοος είπε...

Δυστυχώς θα έρθουν και πάλι τέτοιες στιγμές..
δέν τους φτάνει το χρήμα, θέλουν απόλυτη υποταγή..

το χρήμα είναι απλώς το μέσο, το όχημα..
μακάρι να κάνω λάθος μα σε λίγο θα έχουμε πόλεμο φοβούμαι..
ας κάνω λάθος εγώ και να γίνω ρεζίλι παρά να πέσει κόσμος όμως..
θα αισθανθώ πολύ καλύτερα..

περαστικά σου και πάλι..
:-)

mahler76 είπε...

μόνο μια μικρή διόρθωση, η οικονομική κατάρρευση ήταν το 29 όχι στις αρχές του 20. Θέλω πάντως να πιστεύω ότι οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές αυτή την φορά και δεν θα χρειαστεί να εξάγουμε πόλεμο κάπου.

Βάσσια είπε...

Πάντα η ανάγνωση της ιστορίας είναι ένα μάθημα, που πάντα, μα πάντα, όλοι έκαναν κοπάνα.......

Και μιας και μιλάμε για τότε, ας θυμηθούμε και τον Αντενάουερ, που στα 70 του (αν δεν κάνω λάθος) πήρε μια δυτική Γερμανία μετά το τέλος του ΒΠΠ και την έκανε από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης.

Εμάς μας βρίσκεται τίποτα σε αυτό το είδος; Γιατί μετά τον "πόλεμο" θα το χρειαστούμε......

Καλό βράδυ Road
:-)

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Τώρα... να σου πως πως με την ανάρτηση...έγραψες ιστορία, ψέμα θα 'ναι;;; :-))

-Μόνο 6 βδομάδες; Ό,τι πρέπει να δυναμώσει μετά στη θάλασσα!
Κουράγια:-)

Ανώνυμος είπε...

Para poly endiaferon.

Gia opoion exei myalo gia na skeftei..

Road kalinixta se filw

kryos είπε...

Εγώ πάλι ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τα βιβλία ιστορίας ... κατά την άποψη μου θα πρέπει να έχεις πολύ θράσος για να δηλώνεις ότι έχεις καταγράψει τα "πραγματικά γεγονότα" .... ποτέ δεν θα μπορούσες να έχεις όλα τα δεδομένα , ειδικά όταν εξετάζεις επιλογές και κίνητρα .... πίσω από κάθε τι μεγάλο πάντα θα κρύβονται μικρές ανθρώπινες ιστορίες , πληγωμένοι εγωισμοί και αόρατοι προσωπικοί στόχοι .

Ο παρατηρητής και ιστορικός καταγράφει απλώς απόψεις που με τον χρόνο αποκρυσταλώθηκαν ώς γεγονότα .... σε όλες τις εποχές ήρωες έμειναν στην αφάνεια , ψυχασθενείς γέμισαν μετάλλια , οι πραγματικοί πρωταγωνιστές μπορεί να μην γίνουν ποτέ γνωστοί .

Όμως μπορούμε να σταθούμε στη μελέτη της ανθρώπινης φύσης και στις εκδηλώσεις της ... αυτή δεν αλλάζει όσα σκηνικά και να αλλαχτούν στην πάροδο του χρόνου... και καμμιά μελέτη ιστορίας δεν θα βοηθήσει στην επανάληψη λαθών αν δεν συνδυασθεί με αλλαγή εαυτών σε εντελώς προσωπικά μονοπάτια αυτογνωσίας.

Καλό βράδυ και περαστικά Roadartist μου .... χαίρομαι να σε διαβάζω !!!

Ianos είπε...

Moυ αρεσει η ιστορια,ανεκαθεν μου αρεσε...
Δεν ειναι τυχαιο και οτι ενα απο τα αγαπημενα μου ρητα ειναι οτι οποιος λαος ξεχναει την ιστορια του ειναι καταδικασμενος να την ξαναζησει!!!
Ελπιζω το χερι να ειναι καλα πια!!! Φιλι! :)

director είπε...

Fobamai pos oso pernane oi meres tha sinteriazoyme perissotera kommatia..
Exairetiki skephi to post!
:(

kikop80 είπε...

Δυστυχλως αρτιστάκι μου, βαρειά και μαύρο δύννεφα ζυγώνουν σπό τον ορίζοντα...
μετά το ξεπούλημσ θσ έρθει η ώρα για τα χειρότερα...

Καλησπέρα αρτιστάκι και ακόμα μια φορά υπομονή και περαστικά!!

Velvet είπε...

Η ιστορία μας διδάσκει να μην κάνουμε τα ίδια λάθη
Εμείς όμως συνεχίζουμε να είμαστε ανιστόρητοι
Πιστεύουμε στους λαοπλάνους
Και στο τέλος παρασυρόμαστε
στην δίνη του στροβίλου
Αλλά με ευχολόγια και κουβεντούλες
δεν αλλάζει τίποτα
Γιατί όταν έπρεπε να επιλέξουμε
εμείς ψηφίζαμε τα ίδια πτώματα
Ας κάνουμε το μνημόσυνο τώρα
στους εαυτούς μας

Κι όπως έλεγε ο Ασιμος
Μόνο ένας σεισμός μας σώζει, φοβερός κατακλυσμός
Μαϊντανός να γίνουν όλα να χαθεί ο πολιτισμός.
- Όπως η Ατλαντίς.
Και μακάρι να συμβεί…αύριο κι ολας

Σορρυ Road αλλα ειμαι θυμωμενος
.....

ΚΡΗΤΗ είπε...

ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΥΣΤΟΧΟ ΩΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΣΤ, ΤΑΡΑΚΟΥΝΑ...

latecomer είπε...

Καλημέρα,

σας βρήκα σχεδόν τυχαία και μιας και είδα ιστορικό θέμα και μάλιστα το αγαπημένο μου, σκέφτηκα να αφήσω ένα σχόλιο.

Θα σταθώ σ' αυτό κυρίως: "Είναι ίσως ειρωνικό, μα διαβάζοντας το παρελθόν της ανθρωπότητας, σου φανερώνονται σημεία στιγμών του μέλλοντος της..". Μα αυτός είναι και ο λόγος που μελετάμε ιστορία, το ένα μάτι είναι στραμμένο πάντα στο μέλλον και το άλλο στο παρελθόν (το παρόν μια στιγμούλα είναι που τα ενώνει και δεν προλαβαίνουμε να το μελετήσουμε πριν γίνει παρελθόν). Θα διαφωνήσω στο ότι δεν μαθαίνουμε, αντιθέτως κάποιες φορές θυμόμαστε αρκετά καλά ώστε να κάνουμε τα αντίστροφα λάθη. Ρωτήστε και τον Chamberlain που θυμότανε πως αδικήσανε τους Γερμανούς στις Βερσαλίες και κατέληξε στο Μόναχο.

Για τα θερμοπυρηνικά όπλα ας μου επιτρέψετε να προσθέσω μια 'θετική' διάσταση. Ήτανε αυτή τους ακριβώς η καταστροφική ισχύς που μας έβγαλε ζωντανούς από τον Ψυχρό Πόλεμο. Εφόσον η χρήση τους συνεπαγότανε το τηγάνισμα του πλανήτη, δεν είδαμε ποτέ και τον Ψυχρό Πόλεμο να γίνεται θερμός όπως ενδεχομένως θα συνέβαινε χωρίς "την βόμβα". Κοινώς, ήτανε (και είναι) όπλα που εφόσον είδαμε τι κάνουνε, τα κατασκευάζουμε για να μην τα χρησιμοποιήσουμε.

Τέλος, μιας και διάβασα τα σχόλια πιο μόνιμων αναγνωστών, περαστικά σας

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Μας ωθείς στο...διάβασμα!Επειδή βλέπω ότι αναφέρεσαι σε σημειώσεις, αν αφορούν βιβλία μήπως να μας τα πρότεινες;

Πορτιάτης είπε...

Καλημέρα Roadartist και γρήγορα κι εύκολα περαστικά σου!

Συγχαρητήρια για την ανάρτησή σου! Μας κινητοποιείς να σκεφτούμε πάνω στα τερτίπια της ιστορίας. Κι αυτό ποτέ δεν ήταν εύκολο!

Πιστεύω ότι η ιστορία δεν κάνει κύκλους αλλά εξελίσσεται σε μία ευθεία γραμμή, με διαδοχικούς κοινωνικο-οικονομικούς σχηματισμούς (από την αρχαία δουλοκτητική κοινωνία ως σήμερα) ανάλογα με το ποιά τάξη έχει το πάνω χέρι. Φυσικά, πριν καταρρεύσει κάθε τέτοιος σχηματισμός κάποια πράγματα επαναλαμβάνονται έχοντας το χαρακτήρα, κατ'εμέ, περιδινίσματος σε ομόκεντρους κύκλους μέχρι τα όρια του συστήματος και όχι αέναης κυκλικής εναλλαγής...

Ειλικρινά Roadartist, από τη στιγμή που σε διάβασα, τραγούδαγα μέσα μου το "Ανεμολόγιο" των Κ.Τριπολίτη - Θ.Μικρούτσικου (α΄εκτέλεση Γ.Νταλάρας) και το παραθέτω γιατί πιστεύω ότι ταιριάζει και γιατί "με ένα τραγούδι αλλάζει ο κόσμος" :

Ανεμολόγιο

Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε
είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα
και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσαμε
στο εξής θα παίζουμε σ' αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα

Κάτω οι σημαίες στις λεωφόρους που παρελάσαμε
άλλαξαν λέει τ' ανεμολόγια και οι ορίζοντες
μας κάνουν χάρη που μας ανέχονται και που γελάσαμε
τώρα δημόσια θα έχουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίζοντες

Βγήκαν δελτία και επισήμως ανακοινώθηκε
είμαστε λάθος μες το κεφάλαιο του λάθος λήμματος
ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε
κι οι εξεγέρσεις μας είναι εν γένει εκτός του κλίματος

Δήλωσε η τσούλα η ιστορία ότι γεράσαμε
τις εμμονές μας περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα
όνειρα ξένα ράκη αλλότρια ζητωκραυγάσαμε
και τώρα εισπράττουμε απ' την εξέδρα μας βροχή δεκάρικα

Ξέσκισε η πόρνη η ιστορία αρχαία οράματα
τώρα για σέρβις μας ξαποστέλνει και για χαμόμηλο
την παρθενιά της επανορθώσαμε σφιχτά με ράμματα
την κουβαλήσαμε και μας κουβάλησε στον ανεμόμυλο

Ανώνυμος είπε...

"Η ιστορία είναι ένας προφήτης που κοιτάζει στο παρελθόν" είχε πει κάποιος.....

Τσουχτρα είπε...

H ιστορία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, αλλά κανείς δεν δείχνει να μπαίνει στην τάξη διαβασμένος !

Καλό απόγευμα !

ξι είπε...

Θαυμαζω τους γνωστες της Ιστοριας και της Γεωγραφιας. Θεωρω οτι διαθετουν λογικη και οτι πατουν γερα στα ποδια τους.

υγ: Πως παει το χερακι;; :(

Que te mejores pronto :)
ξ.

Κωνσταντίνος είπε...

Η πρωτοφανής κερδοσκοπική επίθεση που δέχθηκε και χθες η Ελλάδα και πλέον δημιουργεί τον κίνδυνο ντόμινο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, ξυπνά την Ευρώπη. Βρε λέω τώρα λες όλο αυτό να εξελιχθεί σε ντόμινο;

«ΕΝΑ ΠΙΚΡΟ φάρμακο θα πρέπει να καταπιούν οι Ελληνες αν θέλουν να ξεπεράσουν τη δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα τους», αναφέρει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στον ξένο Τύπο ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.

O πρωθυπουργός πρέπει να κηρύξει πτώχευση!! Καλύτερα θα είμασταν έτσι!

Roadartist είπε...

Καλησπέρα! (Εγραφα ενα σχολιο και μολις το τελειωσα, κολλησε το pc και το εχασα. Καταντα λιγο εκνευριστικο αυτό.:)

Τα σχολια σας είναι εξαιρετικα ενδιαφεροντα, και σας ευχαριστω (όπως και για τις ευχες).
Από ότι φαίνεται, ειδικα εμεις οι νεοτεροι, προκειται να ζησουμε στιγμες απειρου κάλλους που ίσως ποτέ δεν φανταζόμασταν..

Latecomer και Tsouxtra ευχαριστω για τις ενδιαφερουσες αποψεις σας, και καλως ηρθατε στη παρεα.

Πορτιατης: ευχαριστω πολύ για τα λογια σου, δυστυχως το τραγουδι ταιριαζει, ξοφλήσαμε...

Ρουμπάκης: τις σημειωσεις αυτές τις ειχα γραψει πριν το ατυχημα. Διαβαζω ιστορια της τεχνης οπότε ιστορια σε συνδυασμό με αμεσες επιπτωσεις στη ζωη κ στην τεχνη.. Καλο βιβλιο για αυτή την περιοδο είναι του Χαραλαμπίδη (Χαραλαμπιδης Α., Η τέχνη του 20ού αιώνα - Η μεταπολεμική περίοδος, Τόμος ΙΙΙ, University Studio Press, Θεσσαλονίκη).
Επειτα υπαρχουν διαφορα αναλογως τη σκοπια που σε ενδιαφερει (για να συνδιασεις ιστορια κ μορφη τεχνης) π.χ. για ιστορια της μουσικης (Ulrich Michels: Άτλας της Μουσικής, Φ. Νάκας, Αθήνα 1994), ιστορια της αρχιτεκτονικης (π.χ. Λάββα Γ. Π., Επίτοµη ιστορία της αρχιτεκτονικής, University Studio Press. Θεσσαλονίκη, 2002 ή το Frampton K, Μοντέρνα Αρχιτεκτονική: Ιστορία και κριτική, μτφρ. Θ.Ανδρουλάκης, Μ. Παγκάλου, Θεμέλιο, Αθήνα 1987) κ.α.
Οι προτασεις ατελειωτες..
Σας ευχαριστω, ειναι ιδιαιτερα σημαντικο να ανταλλασεις αποψεις, η επικοινωνια.. Μολις γινω καλα θα τα λεμε και καλυτερα!

zoyzoy είπε...

Η αναδρομή στην ιστορία πάντα έχει να μας διδάξει!
Εύχομαι να μην επαναληφθεί αλλά φοβάμαι την κατρακύλα που έχουμε πάρει!

Καλό απόγευμα με φιλιά θαλασσινά!!

Νάσια είπε...

Έχω πολύ καιρό να παρακολουθήσω τόσο γόνιμη συζήτηση και προβληματισμό σε blog! Και μόνο απ' αυτό φαίνεται πόσο καίρια κι ενδιαφέρουσα ήταν η ανάρτησή σου!

Επί της ουσίας για το θεμα της ιστορίας, κι εγώ συμφωνώ στο πόσα σπουδαία θα μπορούσαμε να διδακτούμε - κι ας μην το κάνουμε από την ιστορία.

Πιστεύω, όμως, πως επίσης πολλά κερδίζουμε και από μόνη την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας, αφού μας φέρνει αντιμετώπους με τις διάφορες και, τις πιο πολλές φορές, αντικρουόμενες εκδοχές των ανθρώπινων διαδρομών, επιλογών και σχέσεων, μας κάνει να αμφισβητούμε τις επίσημες ή τις προφανείς απαντήσεις και να συνειδητοποιούμε ότι συχνά είναι οι αθέατες πλευρές αυτές που φωτίζουν το όλο.

astria είπε...

Μου θύμισες συνειρμικά, πόσο είναι διαφορετικές οι επιλογές μας κατά καιρούς για διάβασμα. Θυμάμαι φοιτήτρια, να διαβάζω συγχρόνως το βράδυ πριν κοιμηθώ, (από την μεγάλη βιβλιοθήκη ενός θείου μου), τον φτωχούλη του Θεού του Καζαντζάκη, την μενεξεδένια πολιτεία του Τερζάκη και το Τάδε έφη Ζαρατούστρα του Νίτσε. Μια άλλη εποχή αγόραζα και διάβαζα βιβλία και λευκώματα τέχνης. Όμως αυτό που πολύ έντονα θυμάμαι είναι μία περίοδος, που διάβαζα μόνο ιστορία, ιδιαίτερα, της γαλλικής επανάστασης, της αρχαίας ελληνικής, και του μαρτυρικού ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Και συνειδητοποίησα, πόσο υπέροχο είναι το διάβασμα της ιστορίας, όχι μόνο ως παράθεση γεγονότων αλλά σε συνδυασμό και με την παράλληλη πορεία της φιλοσοφίας, της θρησκείας, της τέχνης, της επιστήμης, τόσο αλληλένδετα όλα μεταξύ τους. Και πόσο λυπηρό είναι το πώς διδάσκεται στα σχολεία, τόσο στεγνά, ώστε να είναι από τα πιο πληκτικά αν όχι και μισητά σε κάποια παιδιά μαθήματα.

φιλάκια πολλά καληνύχτας:)) :)) :))...
(μηκουράζεσαι ε;)

ego είπε...

Μένω στην τελευταία σου παράγραφο και στην αναφορά στην τηλεόραση για να αναφέρω κάτι που το επικαλούμαι συχνά έδω και χρόνια , μόνο που ποτέ δεν θυμόμουνα το όνομα αυτουνού που το είπε. Ένας έγκλειστος Ναζί ήταν, αλλά ποιός απ΄όλους; Δεν θυμάμαι.

Αυτός λοιπόν κάπου στη δεκαετία του ΄50 είπε το εξής φοβερό:

"Αν εμείς είχαμε τηλεόραση τότε, δεν θα ειχε χρειαστεί να κάνουμε τον πόλεμο"

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dream_Rider είπε...

Να προσθέσω και άλλλο ένα βιβλίο στη λίστα σου, τη "Διπλωματία" του H. Kissinger.

Όπως σχολίασαν πολλοί πριν από εμένα, τα γεγονότα που εξελλίσονται στις μέρες μας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πρωτοφανή, έχουν μια αίσθηση dejavu για όσους έχουν διαβάσει λίγο περισσότερο από τα σχολικα βιβλία ιστορίας.

Μπορεί να φανεί απλοϊκό το παρακάτω αλλά είναι αξιοθαύμαστο τί περνά από το στομάχι των ανθρώπων και πόσα "φίλτρα" λογικής και "ανθρωπιάς" καταλύονται ή γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης στην υπόψία και μόνο ικανοποίησης των βασικών ανθρωπίνων αναγκών...

Όσο για την ιστορία, δεν ξέρω αν δεν διαβάζουμε, αν ξεχνάμε ή αν επιλλέγουμε τί θα θυμόμαστε. Πάντως, έχοντας ζήσει το χτές και με την αγωνία του αύριο μπροστά μας, πόσοι πιστεύουμε οτι θα έχουμε τη λογική και τη διαύγεια να κοιτάξουμε προς τα πίσω;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ηθελα να σου πω να διαβάσεις Eric Hobsbawm αλλά το έχεις ήδη κάνει...

Η Ιστορία είναι το αγαπημένο μου θέμα ανάγνωσης και είναι πολύ σημαντική.

Αν οι ΗΠΑ δεν είχαν ρίξει τις ατομικές βόμβες ο πόλεμος θα συνεχιζότανε για πολλά χρόνια ακόμα και μιας και οι Γιαπωνέζοι ήταν πολύ φανατισμένοι οι. Το αοτέλεσμα θα ήταν πολλαπλάσιοι νεκροί σε κάθε πλευρά.

Είναι τραγικό που ο βασικός λόγος που ο Χίτλερ έφτασε στην εξουσία ήταν η οικονομική κρίση αλλά κάπου είναι λογικό μιας και πουλούσε όνειρα στους απελισμένους Γερμανούς...

Καθεστώτα παρόμοια με των Ναζί υπήρχαν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανία, Ιταλία ακόμα και στην Ελλάδα με τον Μεταξά.

Θέλω να ελπίζω ότι στη Δύση δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναδούμε τέτοια καθεστώτα.

Roadartist είπε...

Δε ξερω ειλικρινα πόσοι θα έχουμε τη λογική και τη διαύγεια να κοιτάξουμε προς τα πίσω... Ασε που αν ειναι μια μειοψηφια δε βοηθα..

Υπεροχες οι παρατηρησεις σας, πανε κ μενα ενα βημα παρακατω τις σκεψεις μου. Καλησπερα σε ολους..

Unknown είπε...

Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο και ειδικά για τον 20ό αιώνα και την Ευρώπη, είναι του Μαρκ Μαζάουερ με τίτλο "Η σκοτεινή Ήπειρος - Ο Ευρωπαϊκός Εικοστός Αιώνας".
Ο Μαζάουερ, βρετανός ιστορικός και μαθητής του Χομπσμπάουμ, θεωρείται από πολλούς ο σημαντικότερος σύγχρονος ιστορικός. Στο συγκεκριμένο βιβλίο αναδεικνύει όχι μόνο την εξάρτηση οικονομίας και πολιτικής αλλά και -αυτό είναι το σημαντικό- την ταυτότητα ανάμεσα σε διαφορετικές αντιμετωπίσεις που συχνά οδηγούν σε απρόσμενα κοινά αποτελέσματα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Και ο Μαζάουερ είναι έξοχος ιστορικός και έχει γράψει ένα πολύ καλό βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη.

Related Posts with Thumbnails