27 Νοεμβρίου 2009

Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν

Λέξεις, λέξεις, λέξεις.. τα πάντα είναι λέξεις! Αυτή είναι η πρώτη σκέψη, που σε κατακλύζει στην συγκεκριμένη παράσταση… Η μοναδικότητα, η ουσία, η αλληλεπίδραση των λέξεων στις ζωές μας! Όμως οι λέξεις έχουνε αξία μόνο όταν μπορείς να αντιληφθείς, να αποδώσεις το νόημα τους.

«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουίλλιαμ Γκίμπσον, ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα παγκοσμίως. Παίζεται για 2η χρονιά στο Θέατρο Άλφα. Ο θεματικός του άξονας εμπνέεται από μια αληθινή, όσο και συγκλονιστική ιστορία που συνέβη στον αμερικάνικο νότο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ηρωίδες του έργου είναι δυο γυναίκες που αποτελούν πρότυπα για την παγκόσμια κοινότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και πρότυπα θέλησης και πίστης στην προσπάθεια. Η Helen Keller και η δασκάλα της Anne Sullivan.

Με την ευκαιρία της παράστασης, αξίζει αναφορά στην ζωή της μοναδικής αυτής γυναίκας, της Helen Keller!
Σε ηλικία 19 μηνών, η Helen Keller αρρώστησε βαριά, με αποτέλεσμα να χάσει όραση, ακοή και φωνή. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, έγινε ένα τυφλό και κωφάλαλο αγρίμι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους προσέλαβαν μια δασκάλα, την Anne Sullivan, προκειμένου να βοηθήσει το μικρό κορίτσι. Η νεαρή δασκάλα, που ήταν κάποτε κι αυτή τυφλή, κατόρθωσε με υπομονή και αγάπη να μετατρέψει τη μικρή Helen Keller σ' ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνια πνευματικά χαρίσματα.
Φωτο της Hellen Keller

Η Sullivan εργάστηκε ακούραστα, διδάσκοντας την Helen Keller να σκέφτεται κατανοητά και να μιλάει, χρησιμοποιώντας την μέθοδο Tahoma: ακουμπώντας τα χείλη των άλλων καθώς μιλάνε, νιώθοντας τις δονήσεις και συλλαβίζοντας τους αλφαβητικούς χαρακτήρες πάνω στην παλάμη της Helen. Μετά από δυσκολίες, έμαθε να διαβάζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά και λατινικά σε μπραιγ.
Φωτο της Anne Sullivan

Η Helen Keller το 1900 ήταν η πρώτη κωφάλαλη που έγινε δεκτή σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έπειτα σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου και αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφάλαλων, διδάσκοντας καινούρια παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την δική της οδυνηρή εμπειρία.

Με τεράστια θέληση, η Helen κατάφερε να γίνει παγκοσμίως διάσημη ομιλήτρια και συγγραφέας. Έθεσε ως αποστολή στην ζωή της να παλέψει για τα άτομα με αναπηρία. Το 1915 ίδρυσε το Helen Keller International, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για την πρόληψη της τύφλωσης. Η Helen και η Anne Sullivan έπειτα ταξίδεψαν σε ολο τον κόσμο.

Η Helen Keller συνάντησε προέδρους των ΗΠΑ, και υπήρξε φίλη με διάσημες προσωπικότητες, όπως τον Charlie Chaplin. Το 1964 τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση του αμερικανικού κράτους. Η περίπτωσή της είναι από τα πιο θαυμαστά δείγματα θριάμβου της ανθρώπινης θέλησης, της υπέρβασης της σωματικής αναπηρίας κι ένα ζηλευτό παράδειγμα αυταπάρνησης, δύναμης και αγάπης.

Η Sullivan δεν προσέγγισε την μικρή Helen μόνο με αγάπη – άλλωστε αυτό ήταν κάτι που φαινομενικά το έκαναν ως τότε όλοι γύρω της, μια αγάπη που τις περισσότερες φορές γινόταν ασφυκτική – αλλά κυρίως προσπάθησε να την καταλάβει, να την αισθανθεί, να αντιληφθεί τις ανάγκες της.
Υπήρξε αυστηρή απέναντι της, την αντιμετώπισε ως άνθρωπο ισάξιο και της δίδαξε πως τα θαύματα δεν γίνονται από μόνα τους.

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη, στο ρόλο της Anne Sullivan, απέδειξε πόσο ικανή είναι υποκριτικά, καταφέρνοντας να περάσει στους θεατές το συναίσθημα, την συγκίνηση, την δυσκολία, την υπερπροσπάθεια που υπέδειξε η Sullivan, αλλά και το αληθινό της ενδιαφέρον για την σωτηρία της μικρής Helen.
Η μεγάλη έκπληξη ήταν η ερμηνεία της μικρής Δήμητρας Δουμένης, στον απαιτητικό ρόλο της Helen Keller. Εκφραστική, αφοσιωμένη, δίχως λάθη και ψεγάδια, με μια υποκριτική ωριμότητα, που πραγματικά έκλεψε τις εντυπώσεις!

Kλείνω το post, με μια φράση από το site του Θεάτρου Άλφα:
«O ουσιαστικότερος λόγος ύπαρξης του Θεάτρου, είναι να βοηθάει τον άνθρωπο να σκέφτεται κι όχι να χωνεύει, να γελάει κι όχι να γαργαλιέται, να σαρκάζει κι όχι να χασμουριέται, να κινείται κι όχι να αναπαύεται, να διαλέγει κι όχι να υποτάσσεται, να γίνεται τολμηρότερος, σωστότερος, καλύτερος...»
Ότι ακριβώς προσφέρει «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» στους θεατές! Εύχομαι να ανεβαίνουν συχνότερα παρόμοιες παραστάσεις!

Κοινωνικό του Ουίλιαμ Γκίμπσον 
Σκηνοθ.: Γ. Διαμαντόπουλος
Ερμηνεύουν: Π. Τρικαλιώτη, Θ. Κινδύνης, Γ. Μαυρογιώργη, Θ. Βουτσά, Ορ. Σοφοκλέους, Π. Χατζηκουτσέλης. Εναλλάξ στο ρόλο της Έλεν Κέλλερ, οι μικρές Δήμητρα Δουμένη- Αναστασία Τσιλιμπίου Μετάφρ.: Θ. Σιδέρης, Γ. Διαμαντόπουλος. Σκην.-κοστ.: Ντ. Λελούδα. Μουσική: Στ. Κραουνάκης. 
Διάρκεια 120' Πατησίων 37, Εξάρχεια, 2105238742 

96 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημέρα

Η Πέγκυ είναι μοναδική

Καλόν ύπνο
Καλό πρωινό

Εγώ θα κάτσω κομμάτακι ακόμα

Καλό ξημέρωμα

b|a|s|n\i/a είπε...

μοιάζει συγκλονιστικό οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σε μαθητή δάσκαλο. και πραγματικά δεν ξέρουμε ποτέ τι (διαφορετικό) θα γινόταν σαν συναντούσαμε (διαφορετικούς) δασκάλους.
απίστευτη η ζωή της κέλερ.
φιλιά σου πολλά! καλό ξημέρωμα.

quartier libre είπε...

@
καληνύχτα, art ist :)

lena_zip είπε...

Απίστευτη παράσταση. Κι είναι αυτό που λέγαμε ότι δε γίνεται καθόλου μελό. Κάθε άλλο. Γροθιά στο στομάχι το πόσο δεδομένα έχουμε πράγματα που άλλοι άνθρωποι ματώνουν να τα κατακτήσουν.
Ευχαριστούμε που μοιράστηκες την παράσταση μαζί μας.
Ευχαριστώ που μοιράστηκες την παράσταση μαζί μου.
Καληνύχτα. :)

Σοφία είπε...

Τι γίνετε σήμερα; Σε όποιο blog μπαίνω, διαβάζω για θεατρικές παραστάσεις και ζηλεύω πολύ! Πάει καιρός από τότε που είδα την τελευταία παράσταση και θα ήθελα πολύ να δω κάτι καλό.
Καλό βράδυ κοριτσάκι!

Μαριλένα είπε...

θυμάμαι την πρωτη φορά που ειχα διαβάσει για την Ελεν Κέλερ: ειχα νιώσει αυτο το είδος του σεβασμού, που αισθανόμαστε για τους ανθρώπους οι οποιοι χαράζουν με μοναδικο τρόπο την πορεία τους στη ζωή.
με τετοιο τροπο που γινονται σύμβολα για όλες τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν.

είμαι απο τους ελαχιστους (πιστεύω) που δεν τους αρέσει το θέατρο (σε αντιθεση με τον κινηματογραφο που λατρεύω), όμως πιστεύω πως θα ειναι μια αξιόλογη παράσταση.

την καλημερα
και τα φιλιά μου!

kariatida62 είπε...

Η πνευματική δύναμη του ανθρώπου μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τις αδυναμίες αρτιμέλειας!
Για την παράσταση δεν έχω άποψη, θα την προγραμματίσω... εφ'όσον μας την συστήνεις.
Για το υποκριτικό ταλέντο της μικρής Δήμητρας Δουμένη, έχω ακούσει.Ένα ακόμη παιδί με ξεχωριστές ικανότητες στην υποκριτική...
Κλείνω με την καλημέρα μου και το βιντεάκι της B.LUNA που άκουσα το πρωί, ότι ήρθε για λίγες παραστάσεις! Για να δώ θα προλάβω να πάω να την δώ?
http://www.youtube.com/watch?v=HG-qyLMjofc

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Εχω δει την ταινια με το ιδιο θεμα.Ειναι συγκλονιστικο.Η ανθρωπινη δυναμη και θεληση που τα νικα ολα.Καλημερα.

Ανώνυμος είπε...

έχω ακούσει τόσο καλά γι' αυτή την παράσταση που απορώ γιατι δεν έχουμε πάει ακόμα

karkinos7 είπε...

Το είδα πέρσυ!
Καταπληκτικό!
Το έδωσες στην πραγματική του διάσταση.
Την Καλημέρα μου!

P. Kapodistrias είπε...

Η περίπτωση των περιπτώσεων!!!

Μακάρι να μπορούσαμε να δούμε την παράσταση!

Καλημέρες!

Γ.Π. είπε...

Καλημέρα αρτιστάκι μου!
Δεν είναι τυχαίο ότι πάντα βρίσκεις αφορμές για να μας δίνεις τη δυνατότητα να "κρυφοκοιτάμε" σε ζωές ανθρώπων με μεγαλείο ψυχής και πνεύματος...
Σε ευχαριστούμε που προσθέτεις στην καθημερινότητά μας στοιχεία που την κάνουν πιο ...ανθρώπινη!

Ianos είπε...

Εχω καιρο να παω θεατρο ...Για να το λες εσυ ομως θα κανω μια εξοδο στη συγκεκριμενη παρασταση!
Kαλημερα!!! :-)))

Mariela είπε...

Aκούγεται εξαιρετική η παράσταση και άκρως ενδιαφέρουσα...
φιλιά καλό ΣΚ!

Roadartist είπε...

@ Sailor : Αυτοί οι ρόλοι της ταιριάζουν πολύ Καπετάνιε! Ελπίζω να ξεκουράστηκες, καλό μεσημέρι πλέον! Τα φιλιά μου έχεις!

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Όντως.. είναι τόσο καθοριστικοί κάποιοι άνθρωποι στις ζωές μας.. Και κρίμα για τους λάθος δασκάλους που συναντήσαμε.. Η Helen Keller θα είχε παραμείνει ένα αγρίμι κυριολεκτικά, αν δεν είχε βρεθεί στη ζωή της αυτή η δασκάλα.. Έχεις δίκιο πραγματικά..

Roadartist είπε...

@ quartier libre : Καλησπέρα σου :)

Roadartist είπε...

@ lena_zip : Ναι αυτό είναι το δυνατό της σημείο..ότι δεν έχει σκοπό να μας κάνει να λυπηθούμε, ή να συγκινήσει, το αντίθετο..
Την περίμενα κάπως διαφορετική και τελικά καλύτερα έτσι..
Εγώ ευχαριστώ πολύ για την παρέα, να ξαναπάμε μαζί θέατρο. Με χαρά :)
Καλό πσκ :)

Roadartist είπε...

@ Σοφια : Που αλλού είδες; Για να πάω να τις δω :) Σοφάκι κάθε πόλη με τα δικά της όμορφα.. Πάντως μπορείς να κανονίσεις ένα ταξιδάκι προς την Αθήνα .. και να δεις κάποια παράσταση.. Φιλάκια πολλά, χαίρομαι που επέστρεψες :)

Roadartist είπε...

@ Μαριλένα: Και ο κινηματογράφος είναι εξαιρετική μορφή τέχνης, ίσως από τις συγκλονιστικότερες.. Και έχω αρκετό καιρό να δω ταινία..θα επανορθώσω άμεσα! Στο θέατρο είναι η άμεση επαφή με τον ηθοποιό που σε κερδίζει..και μια καλή θεατρική παράσταση μπορεί πραγματικά να κάνει όσα αναφέρει αυτή η φράση στο site του Θ.Αλφα, και παρέθεσα στο τέλος του post.. Προς την Helen Keller αλλά και την Anne Sullivan, απλά σεβασμός.. όπως ακριβώς έγραψες.. Και λίγο σκέψη για εμάς.. Καλησπέρα :)

Roadartist είπε...

@ kariatida62 : Αισθάνεσαι τόσο μικρός μπροστά σε τέτοιους ανθρώπους.. Φωτεινά πρότυπα πραγματικά! Που μας δίνουν τόσα ερεθίσματα.. Πιστεύω θα σου αρέσει η παράσταση..Όμορφα θα είναι στην barbara luna..δεν ξέρω αν θα πάω, που να πρωτοπας;..Πάντως σίγουρα αξίζει..ως πρόταση! Καλησπέρα!

Roadartist είπε...

@ ΓΙΑΝΝΑ : Και η ταινία είναι φοβερή.. Ναι η ανθρώπινη θέληση.. και τα θαύματα που γίνονται όταν το θελήσουμε.. :)

Artanis είπε...

καταπληκτική παρουσίαση!!! Την ιστορία τη γνωρίζω, μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση που η κοπέλα δέχτηκε πρόταση γάμου και τελικά κάτω από την πίεση των γονιών της την απέρριψε...Πέρασε όλη την υπόλοιπη ζωή της μόνη..
Καλημέρα Καλλιτέχνιδα, σε φιλώ...

BUTTERFLY είπε...

Μπραβο Αρτιστακι! Αλλη μια εξαιρετικη αναρτηση γεματη ευαισθησια!
Ακουγεται παρασταση που αξιζει να τη δεις και απορω γιατι ακομα καθομαι! Απο το καλοκαιρι το λεω!

Roadartist είπε...

@ Vaggelis : Δίχως άγχος.. όποτε έχετε διάθεση για μια τέτοια παράσταση να πάτε. Καλημέρες πολλές :)

Roadartist είπε...

@ gaykarkinos7 : Ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που την έχεις δει και αποκόμισες τις ίδιες εντυπώσεις.. Καλημέρα, καλό σκ!

Roadartist είπε...

@ Π.Κ. : Ελπίζω να σας μετέφερα κάποιος την ατμόσφαιρα της παράστασης, για όσους δε μπορείτε να πάτε.. καλημέρα πκ!

Roadartist είπε...

@ Καημός : Φίλε μου Καημέ.. με σαγηνεύουν τέτοιες προσωπικότητες, και όσο μπορώ προσπαθώ να εστιάζω σε τέτοιους ανθρώπους στη ζωή μου. Τους θαυμάζω απεριόριστα, και θα ήθελα πολύ όσο μπορώ να σας γράφω για τέτοια παραδείγματα με μεγαλείο ψυχής και πνεύματος...
Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, καλησπέρες και καλό σκ!

Roadartist είπε...

@ Iανος : Είμαι σίγουρη πως ειδικά εσένα θα σε αγγίξει αυτή η παράσταση. Καλησπέρα, να είσαι καλά καλό σκ..

Roadartist είπε...

@ Μαριέλα : να πάρεις τις μαθήτριες σου και να πάτε :))) Καλημέρα δασκάλα Μαριέλα καλό σκ, σε ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ Artanis : Ευχαριστώ! Δυστυχώς οι γονείς της ήταν ασφυκτικά πιεστικοί.. την έπνιγαν με την αγάπη τους.. Δεν την άφησαν να εξελιχθεί.. Αν δε ερχόταν η Sullivan στην ζωή της θα είχε μείνει ένα κυριολεκτικό αγριμι..

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ. Χαίρομαι που σου άρεσε. Να πας..πιστεύω πως θα σε αγγίξει, είναι από τις παραστάσεις που σου δίνουν μηνύματα αισιοδοξίας παρόλη την αγριότητα βέβαια των καταστάσεων.. Το θέατρο πρέπει να μας κάνει πιο πλούσιους.. Σε φιλώ, καλό σκ.

Ανώνυμος είπε...

H sxesi metaksi mathiti kai daskalou mporei na einai apisteuta bathia!O daskalos einai i kinitirios dunami tou mathiti einai i floga pou tou anabei gia na ginei fotia!!
Teleio theatriko ergo prepei na pao na to do!!
Filia euxaristoume road mas!!

Roadartist είπε...

@ arcobaleno : Καθοριστικές σχέσεις σίγουρα! Από τις πιο σημαντικές! Την επόμενη φορά θα σε ενημερώσω πιο έγκαιρα για να πάμε και μαζί. Πολλά πολλά φιλιά!

Βάσσια είπε...

Hellen Keller, ακόμη ένα παράδειγμα
ανθρώπου που δεν "παραιτήθηκε".

Πέγκυ Τρικαλιώτη, Μεγάλη ηθοποιός!!

Καλησπέρα Road
:-)

Meropi είπε...

Μικρή μου καλλιτέχνιδα μου έδωσες μια πολύ όμορφη ιδέα για θέατρο. Μου αρέσει και η Πέγκυ Τρικαλιώτη πολύ!!

Ερατώ είπε...

Πολύ καλή παράσταση όντως.Την είχα δει πέρυσι στο Βεάκειο.
Η Τρικαλιώτη και η Δήμητρα εκπληκτικές!
Η προσφορά της Άννυ Σάλιβαν και της Έλεν Κέλλερ στην βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες , ανεκτίμητη.
Αυτή η παράσταση αξίζει πραγματικά.
Πολύ ωραίο και το ποστ σου , περιεκτικό και κατατοπιστικό.
Μπράβο καλλιτέχνιδα!
Καλό σου βράδυ, πολλά πολλά φιλιά!

jf είπε...

Μούδωσες ιδέα...
Ωραία παρουσίαση
Φιλιά και καλό Σ/Κ

k είπε...

Αν και είχε απορριφθει από τη φετινή μου θεατρική σεζόν, μετά από αυτην την ανάρτηση το σκέφτομαι σοβαρά. Πράγματι, δυνατή η ιστορία της... Καλό βράδυ!

Ανώνυμος είπε...

Απίστευτη ιστορία την οποία αγνοούσα.
Δεν το χωράει ο νούς μου πως μπορεσε να καταφέρει τόσα πράγματα ένας ανθρωπος τυφλός και κωφάλαλος.
Θηρίο απο την ανάποδη!

Thalassenia είπε...

Είμαι σίγουρη ότι η περιγραφή σου είναι ακριβής.
Αν λάβουμε υπ όψιν και το θέμα, τη ζωή των γυναικών, η παράσταση μάλλον δεν είναι για χάσιμο.

Χαιρετώ τη φίλη.

Roadartist είπε...

@ Βάσσια : Σπάνιο παράδειγμα φοβερής δύναμης η Hellen Keller! Όταν εμείς παραπονιόμαστε για το παραμικρό. Άλλοι κάνουν θαύματα! Καλό σκ Βάσσια, να περάσεις όμορφα!

Roadartist είπε...

@ Meropi : Εύχομαι να πας και να σου αρέσει! Το θετικό στην παράσταση είναι πως δεν σου φέρνει π.χ. δάκρυα (όπως περίμενα) δηλαδή δεν προκαλεί συγκίνηση, αλλά την σκέψη! Η Τρικαλιώτη είναι εξαιρετική! Το ίδιο και η μικρή πρωταγωνίστρια!

Roadartist είπε...

@ Ερατώ : Ευχαριστώ για τα λόγια σου. Κυρίως γιατί έχεις δει την παράσταση οπότε έχεις και μια δική σου άποψη να γράψεις για το έργο! Χαίρομαι που σε άγγιξε! Την καληνύχτα μου, πολύ καλό σκ :)

Roadartist είπε...

@ JamanFou : Καλό να σας δίνω ιδεές :)))) Είναι "δυνατή" παράσταση. Και η συνέχεια της για 2η χρονιά, όχι τυχαία. Καλό σκ, καληνύχτα!!

Roadartist είπε...

@ kayadesigner : α, γούστα είναι αυτά βρε! :) Σίγουρα η ιστορία είναι δυνατή..αλλά μη σε πάρω και στο λαιμό μου.. :) Θα ακολουθήσουν και άλλα θέατρα :) φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ solomantzaros : Όντως μοιάζει απίστευτο.. Και όμως είναι αληθινό! Γροθιά στο στομάχι.. όλων εμάς.. σε σύγκριση με τέτοια..θηρία..

Roadartist είπε...

@ Thalassenia : Το θέμα ειναι νομίζω το πιο σημαντικό. Γι'αυτό και έγραψα για αυτή τη παράσταση. Ακόμα και όσοι δεν πάνε να την δουν, να μάθουνε για αυτές τις δύο φωτεινές γυναίκες.. Νομίζω μας ανεβάζει όλους το ηθικό λίγο ψηλότερα, ότι υπήρξαν..Γι'αυτό μπήκε και στην ετικέτα "άνθρωποι".. Συνήθως φωτίζονται όσοι δεν αξίζουν.. Ευχαριστώ φίλη μου, καληνύχτα!

Regina είπε...

Μονο που ακουω το ονομα Helen Keller ντρεπομαι. Τι να λεμε τωρα..! Η Σαλιβαν ειναι ο ΟΡΙΣΜΟΣ του δασκαλου :)

kikop80 είπε...

Τρομερά συγκλονιστικό το θέμα!
Προσπαθώ να σκεφτώ πως μπορέι να αισθάνεται ένας άνθρωπος που δεν βλέπει δεν ακούει και δεν μιλάει!
Είναι τρομαχτική και μόνο η σκέψη!
Ένας άνθρωπος με μόνες εμπειρίες αυτές απ' την αφή του κοντινού περιβάλλοντός του!!!
Και η δύσκολη θέση του ανθρώπου που αναλαμβάνει να τον διδάξει!!!
Πολύ έντονο και συγκινητικό, με αποκορύφωμα την αποθέωση της ανθρώπινης δύναμης...
:-))
Σκορπάει και χαμόγελα εκτός από συγκίνηση!!!
:-))
Καλησπέρα αρτιστάκι!!

55fm είπε...

Δυνατό μήνυμα ζωής!
Φαντάζομαι από την εξαιρετική σου ανάρτηση,ότι η παράσταση έχει πολύ ενδιαφέρον και ποιότητα!
Όσο για τα λόγια στο site του Θεάτρου,σοφά θα έλεγα...
Σε ευχαριστώ για αυτό. που απόλαυσα!
Η μουσική σου,θαυμάσια!
Καλό Σ/Κ

zoyzoy είπε...

Υπέροχη παρουσία!!
Ενας λόγος που σας ζηλεύω είναι που έχετε αμέτρητες επιλογές για "Καλή ψυχαγωγία" με ότι συνεπάγεται.
Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά!

KitsosMitsos είπε...

Πείστηκα. Θα πάω εκεί και σε μια παράσταση του Εθνικού Θεάτρου στο ανακαινισμένο κτίριο.
Σου αντιπροτείνω το Τρίτο Στεφάνι :-)
Την καλησπέρα μου

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Γειά σου μεγάλη μου.
Είδες που σ' ένοιωσα και ήλθα με κλειστά τα μάτια και σε βρήκα;
Σ' ευχαριστώ που με σκέφτηκες.
Είναι ένα συγκλονιστικό έργο που σε α ν υ π ο π τ ο χρόνο μικρή κοπέλα το είχα δεί και με σημάδεψε. Είναι τόσο βαθιά η χαρακιά που δεν αντέχω τώρα να το ξαναδώ και μάλιστα με την Τρικαλιώτη που την θεωρώ την πλέον αυθεντική ( έτσι όπως εκφράζεται μέσα από τις κινήσεις της) γι αυτό τον δραματικό ρόλο.
Ένα ακόμη μπράβο κι ένα αληθινό ευχαριστώ για την δουλειά σου που
τόσο ευεργετικά απολαμβάνουμε οι αναγνώστες σου.
http://ligery.pblogs.gr
http://pygemos.blogspot.com
http://lygeri.pblogs.gr

kryos είπε...

Υπέροχη ιστορία που αγνοούσα .... σκέφτομαι τι πιο σημαντικό υπάρχει από το να μπορείς με το παράδειγμα της δικής σου ζωής να εμπνεύσεις άλλους ώστε να κάνουν την δική τους ουσιαστικότερη ... ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι δίπλα μας , σε κάθε εποχή .

Ένα πολύ όμορφο βραδάκι θα σου ευχηθώ !!! μου αρέσουν τέτοιες αναρτήσεις που μεταφέρουν μηνύματα ελπίδας ..

Roadartist είπε...

@ Regina : Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Αυτά να τα βλέπουμε εμείς για όταν αναλωνόμαστε σε λάθος πράγματα! Καλησπέρα σου!

Roadartist είπε...

@ kikop80 : Έτσι ακριβώς! Η Σάλιβαν πρέπει να ήταν καταπληκτικός άνθρωπος. Αν δεν είχε βρεθεί στη ζωή της Έλεν αυτή, δε θα ήταν τίποτα το ίδιο. Εννοείται και χαμόγελο! Καλημέρα σου :)

Roadartist είπε...

@ 50fm : Να είσαι καλά, εγώ σε ευχαριστώ για τα λόγια σου. Το κομμάτι είναι από το καινούργιο εξαιρετικό σιντι του Κωνσταντίνου Βήτα. Τα λόγια από το site του θέατρου Άλφα και εμένα μου άρεσαν πολύ.. Αληθινά εύστοχα! Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ zoyzoy : Γι'αυτό και εγώ παρακολουθώ όσα περισσότερα μπορώ! Γιατί έτσι η ζωή αποκτά περισσότερο αξία.. Πρέπει να μάθουμε να παρακολουθούμε πράγματα που αξίζουν και να μάθουμε να σκεφτόμαστε και όχι μόνο να χαζογελάμε.. Αλλιώς περνάει η ζωή και τίποτα δεν μας μένει.. Σε φιλώ :) Να περνάς όμορφα στο υπέροχο νησί σου!

Roadartist είπε...

@ KitsosMitsos : Το Τρίτο Στεφάνι είναι στα "προσεχως" :) Από παραστάσεις θα δω αρκετές κ εφέτος. Η συγκεκριμένη πάντως άξιζε και μόνο για το θέμα..

Roadartist είπε...

@ Λυγερή: Καλημέρα Λυγερή μου. Όντως απόλυτα αυθεντική η Τρικαλιώτη, απίστευτα δύσκολο να παίζεις κάθε βράδυ ένα τόσο απαιτητικό ρόλο! Και της ταιριάζει απόλυτα! Σεβαστό ότι λες.. Να μη σου μένει όμως βρε "χαρακιά".. αισιοδοξία πρέπει να σου αφήνει! Μιλάμε για ΜΕΓΑΛΟΥΣ ανθρώπους, ανυπέρβλητους όχι σαν τους περισσότερους από εμάς! Καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ! Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ kryos : Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό! Είναι σίγουρα και μήνυμα ελπίδας, και όλοι το έχουμε αρκετή ανάγκη. Σε ευχαριστώ πολύ για τα περάσματα και για τα λόγια που μου άφησες krye μου, καλή Κυριακή να έχεις :)

paramythou είπε...

Πρόκειται για ένα απο τα συναρπαστικότερα παραμύθια της ζωής, Αρτιστάκι μου. Είδα πέρυσι την παράσταση και ήμουν σίγουρη οτι δεν μπορεί να σταματήσει να παίζεται απο την πρώτη χρονιά. Η Πέγκυ Τρικαλιώτη μας έβαλε κάτω με την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε, όχι μόνο με το κορίτσι, αλλά και με τους γονείς του, που είχαν μάθει να απογοητεύονται....

Μη λυπάστε για την Ελεν Κέλερ. Να λυπάστε για όσους πέρασαν απο τη ζωή και δεν συνάντησαν κάποιον, ή κάτι που να τους μιλάει και να μπορούν να ''ακούσουν'' ή να ''δουν''.
η παραμυθού

Ιάκωβος είπε...

γιατί όχι; ενδιαφέρον φαίνεται.
Εγώ από την άλλη να σου προτείνω το www.alexiptoto.net - Αλεξήπτωτο, Διαδικτυακό Περιοδικό Λόγου και Τέχνης.
Καλησπέρα...

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλησπέρα.
Δεν έχω δει την παράσταση. Ήξερα για την περίπτωση της Κέλερ. Εκείνο που θα ήθελα να πω εστιάζει περισσότερο στα φορτία ζωής που υπάρχουν ενδιάθετα στον κάθε άνθρωπο. Το λέω αυτό γιατί συνήθως εστιάζουμε στη δύναμη της θέλησης κλπ - κάτι που αναμφισβήτητα, ούτως ή άλλως, υπάρχει.
Όμως στο εκπαιδευτικό/παιδαγωγικό ενδιαφέρον (μου) υπάρχει η αγωνία των τρόπων με τους οποίους μπορεί ένας δάσκαλος να μεταφέρει "φως" στην όραση των μαθητών του, ώστε αυτοί να δουν, να αναγνωρίσουν και, τέλος, να ανοίξουν τα τσουβάλια με το φορτίο ζωής που λέγαμε.
Δεν ξέρω αν είναι τόσο εύκολο. Ούτε τόσο επιφανειακό είναι, αν σου φαίνεται έτσι. Ούτε καν ξέρω αν ο κάθε δάσκαλος έχει ήδη αναγνωρίσει αυτή την ενδιάθετη δύναμη μέσα στον ίδιο τον εαυτό του. ( Ώστε να επιχειρήσει και να τη μεταδώσει..)
Ίσως η παράσταση επιχειρεί να αντιμετωπίσει κι αυτούς τους προβληματισμούς. Ούτως ή άλλως με κέντρισες πολύ με την παρουσίασή σου και ελπίζω πως σύντομα θα έχω και προσωπική γνώμη:-))
Καλή βδομάδα, καλλιτεχνουλάκι.

Roadartist είπε...

@ Μαιρη Σάββα : Καλησπέρα παραμυθού μας..κανείς δεν λυπάτε την Κέλερ! Το αντίθετο..συνυπολογίζει, συγκρίνει τις δικές μας δυνάμεις και το τι μπορούμε να κάνουμε..και το τι δεν κάναμε..και το τι θα πρέπει δίχως "πρέπει" να κάνουμε.. Πρότυπο είναι αυτή η Φοβερή γυναίκα, φυσικά όχι για λύπηση! Χαίρομαι που έχεις δει την παράσταση και σου άρεσε! Η Τρικαλιώτη με άφησε άφωνη με το πάθος της..φαντάζομαι θα είναι απίστευτα κουραστικό να παίζεις ένα τόσο απαιτητικό ρόλο σε καθημερινή βάση.. Τη καλησπέρα μου, σε ευχαριστώ πολύ!

Roadartist είπε...

@ Ιάκωβος : Ευχαριστώ για τη δική σου πρόταση Ιάκωβε! Θα περάσω με την πρώτη ευκαιρία να δω το site, κάθε καλή αρχή εύχομαι!

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Καθόλου επιφανειακό δεν είναι..ούτε έτσι μου φαίνεται.. Νομίζω πως αυτό το πέρασα μέσω του ποστ.. Αν δεις τι αναφέρω για την Σάλιβαν, αυτό ακριβώς νομίζω πως περνάω. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο το κατόρθωμα της.. δεν είναι τυχαίος ο τίτλος του έργου "το θαύμα" της.. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι άνθρωποι, έχουμε μέσα μας φοβερή δύναμη, η μεγάλη ευλογία είναι εκείνη η στιγμή που θα βρεθεί ένας τόσο φωτεινός άνθρωπος όπως εκείνη η δασκάλα, που θα αφιερώσει χρόνο, ψυχή, καρδιά, πνεύμα, που θα ενδιαφερθεί για να μας μεταδώσει γνώση και αξίες.. Πάρα πολύ σπάνιο, θα πρέπει πάνω από όλα η ίδια να είναι Άνθρωπος γεμάτος.. Σπανίζουν τέτοιοι χαρακτήρες.. Αν τη δεις να μας πεις την γνώση σου..
Εύχομαι να είσαι καλά Διονύση μου, να το ξέρεις πως είμαι εδώ :), πολλά φιλάκια..

Δημιουργία είπε...

Με έχει συγκινήσει πολύ η ιστορια της Αννυ Σαλιβαν, που έχω διαβάσει πριν αρκετά χρόνια. Πραγματικός ύμνος στη δυναμη που κρυβει μεσα του καθε άνθρωπος!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ.ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

Natalia είπε...

φοβερή ιστορία, καταπληκτικές γυναίκες...

ωραία παρουσιαση της παράστασης...
δεν την εχω δει ακομη

Ektoras είπε...

Κοίτα να δεις σύμπτωση :)

Φιλιά, καλή εβδομάδα!

Άιναφετς είπε...

Μέσα από τις αναρτήσεις σου, αρχίζω και σε γνωρίζω. Όλα ανεξαιρέτως τα θέματα σου, είναι πολύ προσεγμένα, εντελώς τεκμηριωμένα, σε κατατοπίζουν και σου μαθαίνουν πολλά που δεν γνωρίζεις. Προσωπικά μ' αρέσει να διαβάζω ανάμεσα από τις γραμμές...τον ευαίσθητο και σοβαρό άνθρωπο...που δεν κρύβεις. Μπράβο σου γλυκιά μου νεραϊδούλα!

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

Η ύπαρξή μας σίγουρα δε είναι οι αισθήσεις μας. Αυτές είναι μια από τις πολλές πόρτες επικοινωνίας που το ανθρώπινο είδος διαθέτει.
Όσο η ψυχή ανασαίνει το θαύμα δεν παύει να είναι πιθανό!!

ΑΛΕΞ είπε...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ..
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ.
ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΗ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕΣ.

ΤΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ!!!
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΦΙΛΗ ΜΟΥ!!!

Roadartist είπε...

@ Δημιουργία : Καλησπέρα! Το avatar σου πολύ πετυχημένο, σου ταιριάζει απόλυτα :))) Ναι ύμνος στη ζωή.. έτσι .. Καλή εβδομάδα να είσαι καλά!

Roadartist είπε...

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS : Να είσαι καλά και εσύ σκρουτζάκο μου! Πολλά φιλάκια, και πάντα να χαμογελάς :)

Roadartist είπε...

@ Natalia : Και το σημαντικότερο όλων αληθινή! Ευχαριστώ Ναταλία, χαίρομαι που σου άρεσε! Τη καλημέρα μου και καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ Ektoras : χαχαα ναι είδες??? Τελικά επικοινωνούμε!! :) Με την πρώτη ευκαιρία θα σου απαντήσω στο email σου, γιατί σήμερα από το πρωί τρέχω. Σε φιλώ :) καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ Άιναφετς : Σίγουρα το blog του καθένα μας είναι και ο αντικατοπτρισμός του. Σαν καθρέπτης.. Δεν μπορεί να κρυφτεί ότι είμαι σοβαρή..όπως και ευαίσθητη.. :) και αυτό φαίνεται μέσω του blog, των posts. Άλλωστε εδώ δεν γίνεται τίποτα περισσότερο από αυθόρμητη μεταφορά σκέψεων, αντιλήψεων και όσων καλών τυχαίνει να παρακολουθήσω... Τιμή να μου γράφεις τέτοια λόγια εσύ. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.. :) ΑΦ :)))

Roadartist είπε...

@ Μια φορα κι εναν τρελο... : Τι φράση ήταν αυτή που έγραψες.. "Όσο η ψυχή ανασαίνει το θαύμα δεν παύει να είναι πιθανό!!" Πιο αισιοδοξία πουθενά αλλού δε θα έβλεπα τέτοια.. Ευχαριστώ πολύ :)

Roadartist είπε...

@ ΑΛΕΞ : Καταπληκτική αληθινή ιστορία. Σε ευχαριστώ, να είσαι καλά, καλημέρα.

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

ΘΑΥΜΑσια!!!

:)

Μετεωρίτης είπε...

H Tρικαλιώτη δίνει ρέστα στην παράσταση! Αν θυμάμαι καλά... ίσως πήρε και βραβείο φέτος (μιλάω για τον θεσμό που έχει καθιερώσει το Αθηνόραμα, να φανταστείς, ήμουν εκεί, αλλά από την κούραση δεν θυμάμαι τίποτα άλλο παρά τον... Κραουνάκη (κι αυτό λόγω της πολύχρωμης κελεμπίας που φορούσε!).

Είχα ΠΑΡΑ-ΠΑΡΑ-ΠΑΡΑ πολύ δουλειά για αυτό και άργησα να σε επισκεφτώ! Σήμερα κάπως έστρωσε η κατάσταση...

Πολλά φιλιά!

(ούτε να σου απαντήσω δεν πρόλαβα, ναι, οι Πετ Σοπ ήταν καταπληκτικοί και το κοινό... ακόμα καλύτερο!).

Dreamy Cloud είπε...

Πρέπει να είναι υπέροχη παράσταση.. με έκανες να θέλω να τη δώ!! :) Φιλάκια!!

Madame de la Luna είπε...

Όταν ο άνθρωπος ξεπερνάει τις διαγνώσεις...

Φιλί!

Roadartist είπε...

@ τo τέρας της «αμάθειας» : "ΘΑΥΜΑσια!!!"...η ζωή και τα κατορθώματα τους (συμπλήρωνω) :))
Πολλά φιλάκια Τέρας μας :)

Roadartist είπε...

@ Μετεωρίτης : Ναι ξέρω για ποια βραβεία μιλάς, ποτέ δεν έχω πάει στα βραβεία του αθηνόραματος, αν κ φίλοι πάνε κατά καιρούς.. Δεν έχει τύχει, δεν το επιδιώκω κιόλας! Η Τρικαλιώτη είναι απίστευτη..πραγματικά απορώ με την αντοχή της να παίζει καθημερινά (και εδώ που τα λέμε αρκετά συχνά) παρόμοιους ρόλους...

Καλοί οι Πετ Σοπ ε?? Διάβασα σε μια κριτική, ότι όσοι ήταν προς τα πίσω δεν είχανε καλό ήχο και καλή οπτική.. Χαίρομαι που πέρασες καλά.. Υπομονή γενικότερα και να μας επανέλθεις κοίταξε :)) ΦΙΛΙ!

Roadartist είπε...

@ Dreamy Cloud : Σου αφήνει σίγουρα μηνύματα και σκέψεις.. Οι δυο πρωταγωνίστριες είναι αρκετά καλές. Καλή εβδομάδα! ;)

Roadartist είπε...

@ Madame de la Luna : Ακριβώς έτσι.. Φιλί και από εμένα madame μας :)

Stratos είπε...

Την είδα πέρσυ την συγκεκριμένη παράσταση.
Ένα έχω να πώ: ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ!
Απο τις ωραιότερες θεατρικές παραστάσεις που έχω δει...

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη, μοναδική, συγκλινιστική, υπέροχη... κι άλλα χιλιάδες επίθετα θα μπορούσα να βρώ. Όπως κι η μικρή Δήμηρτα Δουμένη.

Roadartist είπε...

@ Stratos: Χαίρομαι που σου άρεσε!! Την καλησπέρα μου.. Ναι η Τρικαλιώτη εκπληκτική στο ρόλο αυτό όντως :))

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Αυτό πολύ θα ήθελα να το δω, είναι και κοντά στο σπίτι μου αλλά με τον μπέμπη και χωρίς παρέα που... :(

νατασσΆκι είπε...

Την είδα πέρσι
συγκλονιστική ήταν, και ειδικά στο τέλος ήταν αδύνατο να κρατήσω τα μάτια μου στεγνά...

Ήξερα ήδη την ιστορία, μα να το βλέπεις έτσι, μπροστά σου ήταν απίστευτο. Οι ηθοποιοί ήταν εξαιρετική, και το μικρό κοριτσάκι, και οι υπόλοιποι.

Αν μου δωθεί η ευκαιρία θα ξαναπάω.
:)

Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ νατασσάκι : χαίρομαι που το έχεις δει και άφησες εδώ την άποψη σου. Σε ευχαριστώ πολύ για αυτό. Καλημέρα Νατασσάκι και να τα λέμε :)

Έλενα είπε...

Γεια! Θελω να δω την παρασταση και θελω να ρωτησω 2 πραγματακια!

πρωτον αν γνωριζει κανεις ποια απο τις δυο παιζει την Ελεν στη βραδυνη του Σαββατου
και επισης αν ξερει καποιος ποσο κοστιζει το προγραμμα!!!

ευχαριστω εκ των προτερων!

Related Posts with Thumbnails