3 Μαΐου 2009

..τίτλοι τέλους για την Πλατεία Θεάτρου...


Αρκετό καιρό τώρα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας κάθε μέρα αργοπεθαίνει: Πλατεία Θεάτρου, Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Μενάνδρου, Γερανίου, Αισχύλου..

Ανεξέλεκτη διακίνηση ναρκωτικών, λαθραίων και κλεμμένων εμπορευμάτων, σύριγγες και σκουπίδια, καβγάδες, αδέσποτα σκυλιά, "ζωντανοί-νεκροί" άνθρωποι.

Με το κλείσιμο και του bar Guru, που λειτουργούσε επί δώδεκα χρόνια και φιλοξενούσε σημαντικά σχήματα της τζαζ, πέφτει το τελευταίο προπύργιο πολιτισμού στην περιοχή, και η πλατεία Θεάτρου μοιάζει να εγκαταλείπεται στην τύχη της.

Είναι θλιβερό να ζητάς τα αυτονόητα.. Να ζητάς απλά να υπάρξουν επιτέλους κάποιοι υπεύθυνοι, να πονέσουν αυτή την πόλη, να ακούσουν τους κατοίκους της, να πάρουν δραστικά μέτρα, να την "καθαρίσουν" από τη βρώμα, τη δυσωδία, την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, προτού να είναι πολύ αργά..

--------

Ακολουθεί αναδημοσίευση σχετικού άρθρου 

για όποιον έχει χρόνο και διάθεση για να το διαβάσει:

Ο αργός θάνατος μιας αθηναϊκής πλατείας

Του Ηλια Mαγκλινη, Καθημερινή

«Ελα να σου δείξω», μου είπε ο Κωνσταντίνος και με έβγαλε στον δρόμο. Ηταν τον περασμένο Αύγουστο, πριν από οκτώ μήνες, μία η ώρα το μεσημέρι, και ξεκινούσα για έναν όχι και τόσο υγιεινό περίπατο στην Πλατεία Θεάτρου και πέριξ αυτής. Ο Κωνσταντίνος είναι ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, ιδιοκτήτης του κλαμπ Guru, επί της Πλατείας Θεάτρου. Του είχα ζητήσει να με γυρίσει στην περιοχή για ένα σαββατιάτικο ρεπορτάζ σχετικά με την κατάντια στην οποία είχε περιέλθει το λεγόμενο ιστορικό κέντρο της Αθήνας: Πλατεία Θεάτρου, Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Μενάνδρου, Γερανίου, Αισχύλου. Ο Κωνσταντίνος έχει ζήσει την περιοχή επί σειρά ετών, νύχτα και μέρα. «Αν πάει έτσι το πράμα, θα το κλείσω το μαγαζί», μου είχε πει τότε. Ηταν οργισμένος.

Ακόμα είναι. Και σήμερα, οκτώ μήνες αργότερα, που τελικά αποφάσισε να κλείσει το Guru, μετά δώδεκα χρόνια. Αυτό που, για πολλούς, ήταν το τελευταίο προπύργιο πολιτισμού στην περιοχή, κατέβασε ρολά. «Το τελευταίο προπύργιο νομιμότητας επίσης», με διορθώνει ο Κωνσταντίνος. «Πληρώναμε ΙΚΑ, εφορία, τα πάντα. Τώρα δεν έχει μείνει τίποτα εκεί πέρα». Είχα να του μιλήσω από το φρικαλέο μεσημέρι με τις διάσπαρτες χρησιμοποιημένες σύριγγες, τα μαυρισμένα κουτάλια, όλα ανακατεμένα με βρωμιές κι αίματα, πεσμένα κορμιά, λερά, τσακισμένα. Και τις νύχτες, τα μαύρα κορίτσια της Αφρικής, παραταγμένα στην Ευριπίδου, να ψάχνουν για πελάτες.

«Τι θέλετε να κάνουμε;»

Εκείνο το μεσημέρι, θυμάμαι, ένα περιπολικό είχε σταματήσει για να κάνει εξακρίβωση στοιχείων. Πίσω του (ακριβώς!), στο πεζοδρόμιο, ένας τύπος χτυπούσε ένεση. Ο Κωνσταντίνος πλησίασε τους αστυνομικούς. «Εκεί πίσω βλέπετε τι γίνεται;», «Τι θέλετε να κάνουμε; Θα πρέπει να συλλάβουμε όλους όσους βλέπετε εδώ γύρω», απάντησαν οι αστυνομικοί με παράπονο. «Βλέπεις; Ελα να σου δείξω κάτι άλλο», λέει ο Κωνσταντίνος. Με οδηγεί στην πίσω πλευρά του δημαρχείου (του δημαρχείου!). Εκεί, στα σκαλοπάτια, άλλες ενέσεις, άνθρωποι που ουρούν, αφοδεύουν, πέφτουν ουρλιάζοντας χάμω, μη μπορώντας να σταθούν στα πόδια τους.

Το ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε σε ένα σαββατιάτικο φύλλο συνέπεσε με μια αιματηρή συμπλοκή συμμοριών μέρα μεσημέρι, οπότε και πλάκωσαν τα κανάλια. Ρωτάω σήμερα τον Κωνσταντίνο: «Νόμιζα ότι κάτι διορθώθηκε τότε». Είναι συνοφρυωμένος. «Οντως, κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση, ήρθε όμως ο Δεκέμβριος με τις ταραχές κι έκτοτε την ξέγραψαν τελείως την περιοχή. Τώρα είναι δέκα φορές χειρότερα»..

Το τέλος του Guru σήμανε το τέλος μιας εποχής. Δεν ήταν μόνον η ατμόσφαιρα, η μουσική και τα ποτά, είναι όλη η αύρα του μαγαζιού - και βέβαια το δώμα του: το περίφημο Jazz Upstairs.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο: ο Κωνσταντίνος δεν είναι απλώς ένας λάτρης της τζαζ, είναι και ο ίδιος μουσικός, μπασίστας. Οι συνεργασίες του με πολύ σημαντικά ονόματα της ελληνικής σκηνής της τζαζ, όπως τον Γιώργο Κοντραφούρη (στο Guru παρουσίασε το πρώτο του άλμπουμ ως οργανίστας) και τον σαξοφωνίστα Τάκη Πατερέλη, είχαν αφήσει το δικό τους στίγμα. Ειδικά με τον Πατερέλη, ο Κωνσταντίνος δημιούργησε την περίφημη Big Band του κλαμπ, που εμφανίστηκε και σε μία ειδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής.

Θυμάμαι ακόμα τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο να δημιουργεί το δικό του υποβλητικό κλίμα με το πιάνο του, θυμάμαι τη σπουδαία φωνή της Σίλα Τζόρνταν, και βέβαια, θυμάμαι τον μεγάλο Λι Κόνιτζ, έναν ζωντανό θρύλο της τζαζ, γερασμένο, κουρασμένο, αλλά όταν έπιανε το σαξόφωνό του, τα ξεχνούσε όλα - κι εσύ μαζί του.

Αδιαφορία

Σε εκείνο το σαββατιάτικο ρεπορτάζ, είχαμε γράψει ότι ουδείς ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν στο περίφημο ιστορικό κέντρο, όπως προφανώς και δεν ενδιαφέρει καθόλου κανέναν πολιτικό το αξίωμα του δημάρχου της Αθήνας, παρά μόνον σαν ένα αναγκαίο κακό, ένα πληκτικό ιντερλούδιο στην πολιτική τους καριέρα. Ετσι ήταν πάντα η υπόθεση της δημαρχίας των Αθηναίων, κι έτσι είναι ακόμα: κάτι σαν μετεγγραφή σε ομάδα της περιφέρειας υπό μορφή δανεισμού της «μεγάλης» ΠΑΕ.

Είχα μιλήσει και με εκπροσώπους συλλόγων που σχημάτισαν κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση. Κι όμως, κανενός το αυτί δεν ίδρωσε. Το κλείσιμο του Guru έχει κάτι θλιβερά συμβολικό: είναι σα να εγκαταλείπεις μια για πάντα έναν τόπο. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει.

84 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

είναι θλιβερό να ζητάς τα αυτονόητα. ακόμα πιο θλιβερό η λέξη αυτονόητο να χάνει το νόημά της. χθες, μετά από πολύ καιρό, έκανα μία πολύ μεγάλη βόλτα. βράδυ. πλάκα, θησείο, μοναστηράκι, ακρόπολη.
είναι όμορφα. πολύ. μα δεν ξέρω πραγματικά πόσο όμορφα είναι. καθώς θα μπορούσαν όλα να είναι εκατό φορές ομορφότερα. απλά με λίγη περισσότερη αγάπη και φροντίδα. φοβήθηκα μερικές στιγμές. και δεν ήμουν μόνος. αισθάνθηκα μερικές στιγμές ότι μόνο στον τόπο μου δεν είμαι. άκουγα μακριά και κοντά τις φωνές που συνόδευαν τα πέναλτι του αγώνα ολυμπιακού άεκ. σε κάθε μαγαζί. σε κάθε στενό. μπορεί και να χαμογέλασα. γιατί τελικά μάλλον στον τόπο μου ήμουν.

Γ.Π. είπε...

Καθημερινά εκχωρούμε και ένα κομμάτι του ζωτικού μας χώρου σε κοινούς εγκληματίες (ανεξαρτήτου εθνικότητας και προέλευσης). Και το ονομάζουμε κάποιες φορές απλά ως "τάση" ή "μόδα"!
Φέτος ας πούμε διαβάζεις ότι είναι μόδα το Γκάζι και όχι του Ψυρρή. Αλλά δεν είναι μόδα. Είναι ανάγκη και βιασμός και τρομοκρατία.

librarian είπε...

Καλλιτεχνιδά μου είναι πολύ απαισιόδοξο. Και όταν δεν μπορώ να κάνω τίποτα πραγματικά λυπάμαι...

panagiota είπε...

"Όλη η Ελλάδα μια ατέλειωτη παράγκα"
Αρτιστούλα μου. Δυστυχώς...
Καλό απόγευμα και φιλιά.

Άστρια είπε...

Απαγορευμένη περιοχή, αυτό νιώθω όταν τύχει να περάσω στα όρια της περιοχής και μάλιστα μέρα, γιατί για την καρδιά και περισσότερο για βράδυ, δεν συζητείται!! Και νιώθω τύψεις γι' αυτό που νιώθω γιατί δεν είμαι ρατσίστρια, με πονούν πολύ όλοι οι πόνοι όλων αυτών των ανθρώπων. Όμως επίσης φοβάμαι και αυτό είναι ανθρώπινο.
Και μ' εξοργίζει αυτή η απάθεια των αρμοδίων, όλων των αρμοδίων, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, για την πρόληψη του χειρότερου.

Μεγάλο το θέμα που θίγεις roadartist μου και ωραίο το άρθρο που αναδημοσίευσες. Δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αφού εισβάλλει ουσία, στην ελευθερία μας.

Φιλάκια πολλά!!

Άστρια είπε...

Και το "follow the map" πολύ ταιριαστό:))

iLiAs είπε...

..Καλο μηνα Αρτιστα!! :)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΘΛΙΒΕΡΟ ΝΑ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΩΡΑΙΑ ΜΕΡΗ.ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

Pan είπε...

Καλησπέρα.

Ο συνδυασμός του ποστ σου και των Mono είναι σχεδόν...αφόρητος.

Να το διάβαζαν - άκουγαν μόνο οι υπευθυνο-ανεύθυνοι...

leondokardos είπε...

Είχα διαβάσει ήδη το άρθρο στη Καθημερινή. Μπορεί να μην είχα πάει ποτέ στο Guru, αλλά με θλίβει και με απογοητεύει ο τρόπος που κάθε τόσο καταστρέφεται και ένα κομμάτι της Αθήνας.Γκρεμίζουμε αντι να ανδεικνύουμε τις ομορφιές της πόλης.
Δεν είμαι καθόλου ρατσιστής, αλλά αυτό το άνοιγμα των συνόρων και η ανικανότητα να περιορίσουμε τη λαθραία μετανάστευση, φαίνεται να συμβάλλει στη καταστροφή πολλών γειτονιών που εγκαταλείπονται απο τους κάποτε μόνιμους κατοίκους τους.
Και φυσικά φταίμε και οι ντόποιοι, μάλλον περισσότερο απο κάθε άλλον, που αδιαφορούμε μπροστά στη καθυμερινή υποβάθμιση περιοχών της πόλης.
Δυστυχώς.

Μαργαρίτα Πάσχου είπε...

Όντως θλιβερό, τι να πει κανείς...
Ευαίσθητη roadartist μου σ' ευχαριστούμε για την ανάρτηση!
Να 'σαι καλά και καλό σου βράδυ!

Unknown είπε...

How lucky you are living close to such beauty as the Parthenon!
You have a nice capture on this post, but unfortunatelly that's all I can say as I can't read greek... :-)
Thank you for your visit on my blog.
Greetings

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Καλησπέρα basnia, δυστυχώς η κατάσταση σε αυτό το σημείο της Αθήνας έχει ξεφύγει.. Και εγώ έχω αισθανθεί φόβο, αλλά και παράλληλα λύπη για τα παιδιά που κρέμεται η ζωή τους από μια δόση.. Είναι θλιβερό.. Αντί να τους βοηθήσει κάποιος, τους εξαθλιώνουν χειρότερα..και τους εκμεταλλεύονται.. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δε ξέρω τι θα φέρει το μέλλον.. Σε φιλώ!

Roadartist είπε...

@ Καημος : Μιλάμε για υπαρκτά προβλήματα.. Ζω όλη μου τη ζωή στην Αθήνα και δεν έχω δει το Ψυρρή σε χειρότερη κατάσταση.. και δε μιλάμε μόνο για το βράδυ, αλλά για μεσημεριανές ώρες..

Roadartist είπε...

@ librarian : έτσι ακριβώς είναι..

Roadartist είπε...

@ panagiota : Δεν της αξίζει αυτό της Ελλάδας όμως.. Να διεκδικήσουμε να νοιαστούν οι πολιτικοί πραγματικά για τη χώρα που κυβερνούν!.. Πρέπει να γίνει κάτι!

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Απάθεια και αδιαφορία! Όταν ανέλαβε την ..δημαρχεία ο Κακλαμάνης, από τα πρώτα μέτρα που είχε ανακοινώσει ήταν το νοιάξιμο για το κέντρο της πόλης.. Αυτή τη στιγμή η εγκληματικότητα έχει εκτιναχτεί στα ύψη.. Είναι θλιβερό να μην υπάρχει πρόληψη και προστασία, να φοβάσαι να περπατήσεις στο κεντρικότερο σημείο της Αθήνας και να το αποδέχονται μοιρολατρικά.. Ας μη μιλήσουμε για την κατάντια στην Ομόνοια..
Φυσικά και αφορά την ελευθερία και την ουσία/ποιότητα των ζωών όλων των πολιτών αυτής της πόλης και των ξένων της.. Υπάρχει τρελή εκμετάλλευση. Τι άλλο να πούμε..

Roadartist είπε...

@ astria : Μου αρέσει πολύ αυτό το κομμάτι.. ευχαριστώ!

@ iLiAs : καλό μήνα Ηλία!

Roadartist είπε...

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS : Αργοπεθαίνουν έτσι ακριβώς σκρουτσάκο.. και εμάς ως πιο νέους μας αφορά διπλά αυτό το ζήτημα..

Roadartist είπε...

@ Pan : Ο υπεύθυνος όμως που γνώρισα τους Mono είσαι εσύ!! :) Και σε ευχαριστώ κ από εδώ για αυτό.. Μακάρι, τα γνωρίζουν ήδη, η αδιαφορία τους είναι που σκοτώνει!

Roadartist είπε...

@ leondokardos : Δεν παίζει κανένα ρόλο αν είχες πάει ή όχι.. Σημασία έχει ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει και την ανοχή των ανθρώπων που αγαπάνε αυτή τη πόλη..Όταν δέχονται επιθέσεις με μαχαίρια, πως να συνεχίσουν;....

Δεν είναι θέμα ρατσισμού. Πιστεύω πως δε θα βρεθεί κανείς νοήμων άνθρωπος να πει κάτι τέτοιο.

Μου αρέσει η πολυεθνικότητα, δεν θίγει αυτό το θέμα το ποστ, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να υπάρχει αρμονικότητα στις σχέσεις μας με όλους, μακάρι να μπορούσαμε να ζούμε αρμονικά. Αυτό είναι το ζητούμενο..
Το ποστ ήθελα να το βάλω πολύ νωρίτερα, από τη προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δεν είχα προλάβει.
Καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ pink floyd : Μαργαρίτα μας επηρεάζει άμεσα όλους αυτό το θέμα, όσο το παραβλέπουμε ή εθελοτυφλούμε θα το βρούμε μπροστά μας.. Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ JM : Thank you JM.. Just before I was there..,a very nice evening..

If you want to see these previous posts :
Visit the old AthensNew Acropolis MuseumOn a stroll..Even a walk..Understand "its all greek to you" :-), but you can use the google translator on the right of the page!

Thanks for the visiting, will be a pleasure to see you!

Bye!

Pastaflora είπε...

Να το πιάσουμε και από μιαν άλλη πλευρά; Τα ίδια πάνω-κάτω δεν συνεβησαν και στην Πλάκα κάποτε; Η περιοχή απαξιώθηκε με κάθε δυνατό τρόπο και μετά μετατράπηκε σε ένα πολυτελέστατο υπνωτήριο για τραπεζίτες, ολυμπιακά στελέχη και τις λοιπές παραγωγικές δυνάμεις.
Αυτή είναι η παράμετρος του real estate και των γνωστών συμφερόντων.
Από την άλλη πιστεύω ότι το κράτος το συμφέρει η κατάσταση στο κέντρο για να μπορέσει να περάσει -όταν η κατάσταση φτάσει στο απόλυτο απροχώρητο- διάφορα μέτρα καταστολής των συνταγματικών ελευθεριών μας. Και χρησιμοποιεί με αυτό το φοβερό τρόπο όλους αυτούς τους εξαθλιωμένους ανθρώπους ως μοχλό πίεσης.

Roadartist είπε...

@ pastaflora : Το μυαλό μου ομολογώ ότι είναι αθώο και δεν είχε φτάσει να συγκρίνει την τωρινή κατάσταση με αυτή της τότε Πλάκας.. Και μου φαίνεται λογικότατη η σκέψη..
Ως προς το δεύτερο σκέλος με βρίσκεις σύμφωνη.. Και τα θύματα οι τωρινοί εξαθλιωμένοι, ..θα παρουσιάζονται ως θύτες..

~ Fotini Theoharidi ~ είπε...

Εύγε για την όμορφη παρουσία σου στο διαδίκτυο!!
Τα γραφόμενα σου με συγκίνησαν..

Πάντα τέτοια!

BLUEPRINTS είπε...

είναι όντως θλιβερό, κι εγώ όποτε τυχαίνει να περνώ από την περιοχή, ιδίως βράδυ με πιάνει κάτι... νιώθω ξένος στην ίδια μου την πόλη (χωρίς κανένα ίχνος ρατσισμού αυτό), κι όσο θυμάμαι ότι κάποτε στη Μενάνδρου στο ύψος της πλατείας Θεάτρου ήταν το τυπογραφείο που τυπώναμε...

ξανθίππη είπε...

Θα μας λείψει το guru και η γειτονιά του...
Διάβασα τη συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα και πραγματικά λπήθηκα, γιατί έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα στην περιοχή, για να μην πω χειρότερα... Πίσω ακριβώς από το Δημαρχείο της Αθήνας!
Τώρα ποιος έχει σειρά;

H.Constantinos είπε...

Ο αργός θάνατος του κέντρου της Αθήνας γενικότερα, θα έλεγα... Εδώ και χρόνια. Ηταν μοιραίο, και φοβάμαι ότι δεν θα αλλάξει κάτι...

Καλό μήνα! -κατά τα άλλα...

Coco είπε...

στην πλατεία Θεάτρου πέρναγα παλιά τα μεσημέρια μου...

Mariela είπε...

Αυτό το θέμα.. είναι ένα θέμα!
Παλαιότερα η αγαπημένη μου βόλτα ήταν στη γύρω περιοχή, για κάφέ, ουζάκι, φωτογραφίες ή σκίτσα!
και τώρα.....
μου συμβαίνει όλο και πιο σπάνια!
Θα συμφωνήσω με τον b/a/s/n/i/a (ας μου συγχωρήσει που δεν γράφω πολύ σωστά το όνομα του) ότι πολλές φορές νοιώθω σαν να μην είμαι στον τ'οπο μου!

Artanis είπε...

Κρίμα...και δεν ξέρω τι άλλο να πω μετά απο αυτό...
καλή βδομάδα, φιλιά...

Meropi είπε...

Και να σκεφτείς κανείς ότι αυτή η περιοχή βρίσκεται δίπλα στο Δημαρχείο!!

Ανώνυμος είπε...

όσο περνά ο καιρός αρχίζω να νοιώθω κι εγώ μετανάστης.....

Roadartist είπε...

@ ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΛΠΙΔΑ : Καλημέρα, να είσαι καλά σε ευχαριστώ για τα λόγια σου. Καλώς όρισες!

Roadartist είπε...

@ BLUEPRINTS : Αποφεύγω να περπατώ εκεί το βράδυ πλέον. Εδώ το μεσημέρι είναι "κάπως".. Με θλίβει πολύ όμως αυτό!.. Σιγά-σιγά όσοι αγαπούν το κομμάτι αυτό της πόλης, το εγκαταλείπουν..

Roadartist είπε...

@ ξανθίππη : Πράγμα που σημαίνει ότι οι 'δημοτικοί άρχοντες' κάθε μέρα βλέπουνε με τα ίδια τους μάτια το τι γίνεται εκεί.. Και εγώ το διάβασα τη προηγούμ. εβδομάδα, ήθελα να το βάλω νωρίτερα αλλά δε πρόλαβα..Αν δεν αλλάξει κάτι, δε ξέρω τι θα φέρει το μέλλον.

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : Καλώς όρισες!! Πολύ καιρό διακοπές ε?? (πρόσεχε σε ελέγχω τώρα.. :)) Κατάλλα τι να πω, ναι μακάρι να μπορούσα να διαφωνήσω.

Roadartist είπε...

@ Coco : ..πολύ δυσάρεστες οι συγκρίσεις του τότε με το σήμερα..

Roadartist είπε...

@ Μαριέλα : Ήδη καλλιτέχνες και θαμώνες της περιοχής μετά από όσα γίνονται την εγκαταλείπουν. Δυστυχώς!.. Μακάρι να αλλάξει κάτι..το εύχομαι..

Roadartist είπε...

@ Artanis : Καλή εβδομάδα και σε σένα Αρτανις, φιλιά!

Roadartist είπε...

@ Meropi : ..μα τόση αδιαφορία πια;; Και στο άρθρο αναφέρει την κατάσταση που επικρατεί και ακριβώς πίσω από το Δημαρχείο.. Μέσα στα ναρκωτικά, με 'ζωντανούς-νεκρούς' κρίμα!!

Roadartist είπε...

@ ηλιογράφος : ..στην ίδια σου την πόλη..

Skouliki είπε...

καλο μηνα
ο ελληνας δεν ποναει καποια πραγμτα και ειναι κριμα

Ανώνυμος είπε...

Η φήμη λέει πως ήδη έχει αγοραστεί ένα μεγάλο κομμάτι της περιοχής, από Ομόνοια μέχρι Μοναστηράκι, από "Μεγάλους Ευεργέτες" της χώρας μας που περιμένουν την πεζοδρόμηση της Αθηνάς για να αρχίσουν να πουλάνε ή να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα αυτά. Δεν είναι ΛΟΓΙΚΟ λοιπόν ακριβώς πίσω από το δημαρχείο της Αθήνας να επικρατεί η ανομία ΕΚΤΟΣ κι αν γίνεται μια προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής ώστε να πέσουν οι τιμές των ακινήτων. Αυτό μας αξίζει?

ΕΛΕΝΑ είπε...

Η Αθήνα είναι η πόλη μου!!
Την αγαπάω, κι ας ακούω τους περισσότερους να την κατηγορούν.
Και πονάω για την όποια κατάντια της. Και ειδικά για τέτοιες εικόνες εξαθλίωσης που αναφέρεις.
Κρίμα στ' αλήθεια!!
Μα πιο πολύ κρίμα για τους ίδιους τους ανθρώπους που έχουν περιέλθει σε τέτοια κατάσταση, από την οποία δυστυχώς δεν υπάρχει γυρισμός.
Καλή βδομάδα!!

mahler76 είπε...

σε λίγο θα φύγουν και οι τελευταίοι κάτοικοι και θα παραδοθεί η περιοχή στην πρέζα. Κρίμα.

Fegia είπε...

Καλημέρα φίλη μου.
Την ξέρω καλά αυτή την περιοχή, από παλιά. Από το κατάστημα ενός θείου μου.
Είναι μια διαχρονικά υποβαθμισμένη περιοχή μέσα στο κέντρο της πόλης.
Βέβαια, εκείνα τα χρόνια η υποβάθμιση ήταν κυρίως αισθητική.
Υπήρχε και κάποια εγκληματικότητα αλλά διακίνηση ναρκωτικών (με τη σημερινή μορφή) δεν υπήρχε.
Διακίνηση όμως λαυκής σάρκας υπήρχε και άκμαζε!

Λίγο πιο μακριά, στη Βίκτωρος Ουγκώ (πίσω από το θέατρο "Βέμπο") ήταν το 4ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Το γυμνάσιο που τελείωσα.
Αποτελούσε τη μια κορυφή ενός τετραγώνου. Οι άλλες τρεις κορυφές φιλοξενούσαν 2 οίκους ανοχής και ένα αντιαφροδισιακό ιατρείο!!!

Αυτό ήταν και δυστυχώς παραμένει το κέντρο της πρωτεύουσάς μας παρά τους κάποιους εξωραϊσμούς (λόγω Ολυμπιακών αγώνων) που έχουν γίνει...

Φιλιά και καλή εβδομάδα.

BUTTERFLY είπε...

Αχ βρε Αρτιστακι! Οπως ακριβως τα γραφει στο αρθρο...κανεις δεν ενδιαφερεται...αγγαρεια η δημαρχεια της Αθηνας...πρωτευουσα του τοπου μας ειναι και μοιαζει να παρακμαζει καθημερινα, οχι μονο εκει, μα σε καθε γωνια της...αργοπεθαινει...και με μαθηματικη ακριβεια θα αρχισουν κι οι κατοικοι της να αργοπεθαινουν...η να την εγκαταλειπουν...

Καλο Μαη!

Ειρήνη Λιβανού είπε...

Έχεις δίκιο. Κανείς δε νοιάζεται γι' αυτή την πόλη. Ο Δήμαρχος μόνο τιμητής των άλλων γίνεται. Το δικό του σπίτι δεν το βλέπει. Η περιοχή που αναφέρεις μου είναι γνωστή μόνο κατ'όνομα και αυτό οφείλεται και στην κατάσταση που επικρατεί εκεί. Να είσαι καλά για την ευαισθησία που επιδεικνύεις για τέτοια θέματα.
Καλημέρα και καλή βδομάδα.

Roadartist είπε...

@ Skouliki : ...αν το σκεφτείς σοβαρά η κεντρική πλατεία της πόλης είναι σε ένα απίστευτο χάλι, γεμάτη άρρωστα παιδιά και όλοι το αποδεχόμαστε..ενώ αρκούμαστε να περνάμε από εκεί βιαστικοί κ γυρνώντας αλλού το κεφάλι.. :(

Roadartist είπε...

@ mixedgoods : Δεν μας αξίζει.. Λογικό δεν είναι σίγουρα.. Ούτε κ εγώ μπορώ να δεκτώ τόσο εύκολα πως αν θέλανε δε θα βελτιωνόταν η κατάσταση στην περιοχή..

Roadartist είπε...

@ ΕΛΕΝΑ : Και εγώ την αγαπώ για αυτό ακριβώς εξοργίζομαι περισσότερο από όλα αυτά! Θα ήθελα να ήταν όπως ακριβώς της αξίζει! Κ θα ήθελα να βλέπω ανθρώπους να παλεύουν, δουλεύουν για αυτό..

Roadartist είπε...

@ mahler76 : ......... :(

Roadartist είπε...

@ Fegia : Η κατάσταση είχε κάπως βελτιωθεί στην Ολυμπιάδα, αλλά μετά αφέθηκε και πάλι στην μοίρα της.. Σήμερα η κατάσταση εχει ξεπεράσει τα όρια.. Εύχομαι να παρθούν άμεσα μέτρα.. Φιλάκια fegia..

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : "αγγαρεια η δημαρχεια της Αθηνας..." υπάρχει κάτι περισσότερο εξοργιστικό από αυτό;;;.. Καλό σου μήνα!

Roadartist είπε...

@ Ειρήνη Λιβανού : Δυστυχώς μόνο στα λόγια και στις ανούσιες γιορτές.. Έχει να κάνει με τις ζωές όλων μας όμως..και πολύ φοβάμαι πως μόνοι μας τα λέμε, μόνοι τα ακούμε..

Roadartist είπε...

Μετά από τη συζήτηση που έγινε για τη πλατεία αυτή, νομίζω πως αξίζει να αφήσω εδώ για όποιον ενδιαφέρεται μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της περιοχής..


"Η πλατεία πήρε το όνομά της από το πρώτο θέατρο που λειτούργησε στην Αθήνα. Ουσιαστικά επρόκειτο για μια ξύλινη κατασκευή, ιδιοκτησίας, όπως λέγεται, κάποιου Ιταλού.
Υπήρξε ένα διάστημα τεσσάρων χρόνων που δεν λειτούργησε, ενώ αργότερα η τότε κυβέρνηση παραχώρησε ένα οικόπεδο δωρεάν και επιχορήγησε τον Ιταλό ηθοποιό και θεατρώνη Μπαζίλιο Σανσόνι με το ποσό των 10.000 δραχμών προκειμένου να κτίσει ένα πέτρινο θέατρο, το οποίο στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκε τα πρώτα χρόνια.
Το κτίριο κτίστηκε το 1840 και για πέντε χρόνια δεν επιτράπηκε η δημιουργία άλλου θεάτρου στην περιοχή.
Αργότερα μετονομάστηκε σε θέατρο Μπούκουρα από τον επιχειρηματία που το αγόρασε -έναν από τους πρώτους θεατρικούς επιχειρηματίες της Αθήνας- και στη συνέχεια λειτούργησε για 50 χρόνια ως χειμερινό θέατρο."

Πηγή: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=34544

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Θα συμφωνήσω με την Pastaflora για τα σχέδια αναβάθμισης της περιοχής, που προυποθέτουν την απόλυτη υποβάθμιση της.
Όταν είναι ώριμες οι συνθήκες της μετάβασης, όλα θα γίνουν γρήγορα, αξιοποιώντας τόσο τους έτοιμους από καιρό παράγοντες που θα "επενδύσουν", όσο και τα υπό κατασκευή στρατόπεδα συγκέντρωσης σαν αυτό του Ασπροπύργου.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Θυμάμαι, πριν 2 χρόνια, όταν, βράδυ, πέρασα από τα δρομάκια της περιοχής πηγαίνοντας στο guru. Η έκπληξή μου ( παρόλα όσα είχα ακούσει) κι η θλίψη/οργή μεγάλη.
Μου ήταν αδύνατο να δεχτώ πως ένα κράτος, ένας δήμος, επιτρέπει να συντηρείται μια τέτοια κατάσταση - που φτάνει μέχρι τους τοίχους του ίδιου του Δημαρχείου της πόλης!

Προφανώς είναι επιλογή. Οργισμένα, αρνούμαι να ακούσω τον αντίλογο, τις προφάσεις των αρχών, για τη μη αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.
Έτσι κι αλλιώς, στην ανάρτηση τα πράγματα σχολιάζονται τόσο καθαρά.

Όπως αρνούμαι και να (παρα)δεχτώ τον τίτλο της ανάρτησής σου. Πως πρόκειται για τους τίτλους του τέλους. Παρόλο που κι η δική μου λογική αυτό μου υπαγορεύει.

Μπορεί να προτείνει κανείς κάποια αντίδραση, κάποια δράση;

Roadartist είπε...

@ Κ.Υ.Π WALKING : Καλησπέρα & καλό απόγευμα kyp!

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά μονάχα αν παραδεχτούμε την τραγικότητα της κατάστασης, μόνο αν δούμε πως είμαστε σε αυτό το σημείο και του δώσουμε όσο πιο έμφαση γίνεται, θα μπορέσει να γίνει μια κίνηση για την αλλαγή. Αυτή την αντίδραση ψάχνω.

Dee Dee είπε...

Θλιβερη αναρτηση!!!

Οχι μονο για το κεντρο της Αθηνας, αλλα για ολη την Ελλαδα!!!! Λιγη συμπονια, λιγη ανθρωπια!!

Καλο μηνα αρτιστακι μου!!!

olivetreegirl είπε...

Αυτές οι γειτονιές θα μπορούσαν να είναι μαγικές. Αντ' αυτού είναι βρόμικες, εχθρικές, τρομακτικές. Και ο δήμαρχός μας κόβει δέντρα!

paramythou είπε...

έκανα βόλτα το πρωι της Κυριακής απο Μοναστηράκι προς Πλατεία Θεάτρου. Συνάντησα το χάος, την εγκατάλειψη, τη θλίψη...
κρίμα

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

Είναι αυτονόητο, να μας αποασχολεί ο πολιτισμός της καθημερινότητας μας. Αλλά μόνο για μας εδώ. Ο δήμος, η πολιτεία, ταΜΜΕ πολιτισμό θεωρούν την Γιουροβίζιον.

Κατα βάθος στενοχωριόμαστε, γιατί ελπίζουμε πως δεν είναι έτσι. Ομως αυτά είναι τα πολιτιστικά όρια αυτών που επιλέξαμε.

Τόσο σκοτεινή αθλια και φοβική πόλη φτιάξαμε οι ίδιοι. Δυστυχώς.

quartier libre είπε...

@
όταν είμασταν φοιτηταριό,
νύχτες ολόκληρες
βολτάραμε κουβεντιάζοντας
σ΄αυτές τις γειτονιές,
από Ομόνοια ως Σύνταγμα,
από τους κύριους δρόμους κι από τους πάρα μέσα.
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ποτέ !
μήτε κανένας φόβος...

τώρα, στους πάρα μέσα δρόμους, μήτε με αυτοκίνητο δε ζυγώνεις τη νύχτα...

φοβερό μου φαίνεται...
πώς έχουν αφίσει έτσι τον κόσμο, μονάχο κι απροστάτευτο...
φοβερό.

nikiplos είπε...

Αν σε οποιαδήποτε περιοχή της Ευρώπης (εννοείται όχι στην πρωτεύουσα οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ) περιέγραφες αυτήν την κατάσταση θα σε έβγαζαν απλά τρελλό...

Δεν το γράφω για να κάνω κάποιο γραφικό παράπονο, απλά προφανώς, ακόμη και ο Δήμαρχος Αθηναίων καθώς και οι υπάλληλοι του Δημοτικού μεγάρου δεν ενοχλούνται από το θέαμα... Ούτε βέβαια τη βρώμα και τη δυσωδεία που περιδιαβαίνει το κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο γύρω από το Δημαρχείο, κυρίως γιατί όλοι αυτοί δεν πεζοπορούν ποτέ, αλλά απλά κυκλοφορούν με τα αυτοκίνητά τους...
Η αστυνομία? Ότι μπορεί κάνει... κλείνει τους δρόμους για να ...περάσουν... Ίσως αν υποχρεώνονταν όλοι αυτοί οι σπουδαίοι (για τον εαυτό τους) πολίτες να περπατούν όταν είναι στο κέντρο, τότε να φρόντιζαν και για ... Δημόσιες Τουαλέτες και για την τήρηση της καθαριότητας... Τώρα απλά το δημαρχείο αποτελεί το βαθρο της πολιτικής τους εξέλιξης και ικανοποίησης κομματικών γραμμάτειων.
Ξέρω αρκετά καλά την περιοχή, γιατί κάποτε στην εγγύτητά της δραστηριοποιόμουν επαγγελματικά...
Η εμπειρία μου, μου λέει πως η απαξίωση της περιοχής μάλλον κάποιο σχέδιο επιτελεί, ειδάλλως άναρχα έστω κάποιες νησίδες ποιότητας θα υπήρχαν... Τώρα επειδή δεν μου αρέσουν και τα συνωμοσιολογικά, αν δε αποτελεί σχέδιο τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα...

Να είσαι καλά για την ανάδειξη του θέματος.

Ra Ma είπε...

Λυπάμαι για το κλείσιμο του μαγαζιού και ...για την κατάντια μας!
Τέτοια αδιαφορία ή εξυπνάδα από κάποιους?

Καλημέρα και καλό μήνα!!!

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Κρατώ το "λίγη συμπόνια, λίγη ανθρωπιά" έχουμε dee dee χάσει την έννοια αυτών των λέξεων. Να είσαι πάντα καλά!

Roadartist είπε...

@ olivetreegirl : Το χειρότερο είναι πως η περιγραφή σου δεν είναι καθόλου 'υπερβολική'..

Roadartist είπε...

@ Μαίρη Σάββα : ..και μιλάμε ότι πέρασες πρωί!!.. Τι να πούμε πλέον, όλοι τα βλέπουμε..

Roadartist είπε...

@ "Αισθηματική ηλικία" : Είμαστε η χώρα του παραλόγου.. Εδώ ο **** μας καίγεται και κατάλλα σαν να είναι όλα μια χαρά, θα αγωνιούμε για τη θέση του Σάκη, λες και έχει κάποια αξία όλο αυτό.. Μα μέχρι εκεί φτάνει η σκέψη μας..

Roadartist είπε...

@ quartier libre : Είναι φοβερό. Εγώ φοβάμαι μήπως επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας αυτή η απαίσια εικόνα/κατάσταση.

Roadartist είπε...

@ nikiplos : Δημόσιες Τουαλέτες;; Τι είπες τώρα;;.. Ούτε απ'έξω δεν αντέχεις να περάσεις.. Αν σκεφτείς τι "διαμάντι" πόλη έχουνε στα χέρια τους (γιατί έτσι τη βλέπω και την νιώθω την Αθήνα) και πως την έχουνε καταντήσει και πως πάνε να την αποτελειώσουνε πραγματικά δεν ξέρω....απελπίζεσαι, μόνο οργή νιώθεις..Μου άρεσε η τελευταία φράση σου.. "αν δε αποτελεί σχέδιο τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα..." Συνυπογράφω.. Να είσαι καλά νικιπλέ μου..

Roadartist είπε...

@ Radio Marconi : Μάλλον προς το δεύτερο κλείνουμε όλοι εδώ στο post, γιατί τόση πια αδιαφορία δεν εξηγείται εύκολα..Φιλάκια πολλά!

Juanita La Quejica είπε...

Ετσι είναι, όπως το γράφεις. Θλιβερό και εξοργιστικό και απογοητευτικό.
Μέχρι πριν 5 χρόνια τρώγαμε ινδικό πίσω από την Πλατεία Κουμουνδούρου, ακόμα και όταν ήταν "κατειλλημένη" από τις σκηνές των Κούρδων. Οι φίλοι μας στην αρχή δεν πολυήθελαν, αλλά τους πείθαμε και περνούσαμε όλοι μια χαρούλα σε ένα μαγαζάκι που μετά το γύρισε σε τουρκική κουζίνα. Σήμερα, ούτε που το σκέφτομαι να κυκλοφορήσουμε σε αυτά τα μέρη βράδυ, φοβάμαι.

Roadartist είπε...

@ Juanita La Quejica : Καλημέρα, και εγώ φοβάμαι ακόμη και μέσα σε αυτοκίνητο..χωρίς υπερβολή..

nikiplos είπε...

Έχω πολλούς φίλους Ρωμαίους που με έχουν αρκετές φορές επισκεφθεί στην Αθήνα. Και παριζιάνους επίσης... Όλοι μας έχουμε την ίδια άποψη...
Αν η Αθήνα δεν είχε καταστραφεί το 60 θα ήταν η ομορφότερη και καλύτερη πόλη στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο...

Σαφώς και είναι ακόμη διαμάντι... Με ορθολογική χρήση, πράσινη πολιτική, και απαγόρευση των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο, αστυνόμευση και κατασκευή πολλών γραμμών μετρό, η Αθήνα δεν θα έχει τίποτε να ζηλέψει... Το μόνο που απαιτείται είναι και αστυνόμευση-προστασία διότι πάντοτε υπάρχουν και οι κάφροι, και ώσπου να μάθουν πως πρέπει να συμπεριφέρονται, δεν χρειάζεται να την πληρώνουν οι υπόλοιποι...

Οι Δημόσιες τουαλέτες είναι καθαρές αν έχεις έναν (έναν μόνο) άνθρωπο εκεί να πληρώνεται (είναι αμεληταίο ποσό για το Δήμο) και να τις καθαρίζει - απολυμαίνει τακτικά. Εννοείται δημόσιες δεν εννοώ την πατέντα - οπερρέτα εξωτερικές που έχει στήσει ο Δήμαρχος για να μας κοροϊδεύει...

Όποιος θέλει να δει τι είναι Δημόσια τουαλέτα ας πάει στην Αθήνα του 70 (Σύνταγμα - Κοραή - Κάννιγκος - Μοναστηράκι - Πλάκα - Εξάρχεια - Αμπελόκηποι περίπου 30 ήταν. Σήμερα μόνο η Ακρόπολη απομένει) ή εκτός τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μπορεί να επισκεφθεί και μικρότερες: Σόφια, Βάρνα, Τίρανα, Πόλη, Σμύρνη κλπ...

Συγνώμη για το παραλλήρημα, αλλά μερικές φορές, τα αυτονόητα τα θεωρούμε δευτερεύοντα...

Roadartist είπε...

.
@ nikiplos : Μακάρι να είχανε όλοι τέτοια ..ξεσπάσματα.. Νικιπλέ μου με λυπεί που ΑΥΤΗ η χώρα διώχνει ουσιαστικά μακρυά της ανθρώπους σαν και εσένα..
Από την άλλη χαίρομαι που αν και έχουνε προηγηθεί αρκετές μέρες που αναρτήθηκε το post, συνεχίζεται και αφήνετε σχόλια σε αυτό. Αν και 'φωνή βοώντος εν τη ερημω'..έτσι αισθάνομαι! Καληνύχτα!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Το καταστρέψανε το κέντρο της Αθήνας! Το αφήσανε να γίνει μια άθλια χαβούζα! Ντροπή και θλίψη, μόνο αυτά αισθάνεσαι περνώντας από εκεί.

roadartist είπε...

@ Γιώτα Παπαδημακοπούλου : Συμφωνώ όσο δεν γίνεται με κάθε λέξη!

kariatida62 είπε...

Λοιπόν Αρτιστούλα μου! Εγώ δεν αντέχω πολύ τον διάλογο που ξέρω ότι δεν οδηγεί πουθενά...Μιλάω, μια , μιλώ δυό,όταν δεν παίρνω απαντήσεις τεκμηριωμένες, επιβάλλομαι δια της βίας!(σ'όποια μορφή της)Όλοι για μένα οι γόρδιοι δεσμοί εαν δεν λύνονται με τίποτα, λύνονται με το σπαθί του Αλέξανδρου!
Επειδή δεν έχω τα κότσια ν'αντιδράσω παρόμοια,ρίχνω δυο μούτζες και πάω παραπέρα ν'ανασάνω!
Όμως είμαι στημένη στην γωνία και τους περιμένω όλους!
Σε συμβουλεύω να εγκαταλείψεις για λίγο το κέντρο και να τραβήξεις είτε πιο νότια(εφ'όσον σ'αρέσει η θάλασσα) είτε πιο βόρεια που ακόμα έχει άπλα και δεντράκια...
Ωχ μ'αναψες μεσημεριάτικα..και έχω η Κατίνα να μαγειρέψω...

Roadartist είπε...

@ kariatida62 : καλό μαγείρεμα κατίνα, και sorry για την σύγχυση έτσι;

Related Posts with Thumbnails