18 Δεκεμβρίου 2008

Ο θάνατος του Εμποράκου, Θέατρο Ζίνα

Πριν συμβούν όλα όσα ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες, είχα σκεφτεί διάφορα posts να αναρτήσω & πράγματα να δω..
Kάθε όμως post συμβαδίζει με τη ψυχολογία και τα συναισθήματα σε αυτή την πόλη ανατρέπονται στιγμιαία. Σήμερα επέλεξα να σας γράψω για μια παράσταση που είδα πριν 2-3 εβδομάδες.

Πρόκειται για το έργο του Άρθουρ Μίλλερ "Ο θάνατος του εμποράκου", ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας και κορυφαία έργα του εικοστού αιώνα. Παίζεται στο θέατρο Ζίνα (ο κινηματογράφος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ανακαινίστηκε σε θεατρική σκηνή) σε σκηνοθεσία του Γ. Ιορδανίδη.

Ο "Θάνατος του Εμποράκου" πρωτοανέβηκε στο Μπρόντγουαιη το 1949 και χάρισε στον Μίλλερ το βραβείο Πούλιτζερ.

Το έργο είναι φοβερά επίκαιρο σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ. Άλλωστε η τέχνη πάντα εμπνέεται από την ίδια τη ζωή.

Ο Θύμιος Καρακατσάνης έχει το ρόλο του Εμποράκου, ενός ανθρώπου που πίστεψε πως εκείνος μόνο δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει τα κριτήρια που έθεσαν για όλη την ανθρωπότητα κάποιοι «ευυπόληπτοι» κύριοι που παροικούν σήμερα την κορυφή της πολιτικής και του επιχειρηματικού κόσμου.

Εξήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το έργο παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, αφού το ποσοστό της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα ακολουθεί σήμερα ανοδική πορεία και αποτελεί πλέον εν δυνάμει απειλή για όλο τον κόσμο.

Πηγή έμπνευσης του έργου, υπήρξε για τον Μίλλερ, ο πατέρας του, ο οποίος ήταν εμποράκος και πουλούσε γυναικεία ρούχα στη Νέα Υόρκη. Στη μεγάλη οικονομική ύφεση στην Αμερική το 1929, καταστράφηκε. Από εκείνη την ημέρα έπαψε να κοιτάει το γιο του στα μάτια. Και έτσι, ντροπιασμένος, πέθανε.

Μέσα από τη ζωή του Εμποράκου, ο Μίλλερ εξετάζει το μύθο του Αμερικανικού ονείρου, που σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με τις ελπίδες και τους φόβους της μέσης κοινωνικής τάξης.
Συγκεκριμένα, το έργο πραγματεύεται την ιστορία μιας μεσοαστικής οικογένειας, όπου ο πατέρας Γουίλλυ εργάζεται ακατάπαυστα για να συντηρήσει την οικογένεια του, η μητέρα Λίντα - πρότυπο συζύγου και μάνας - λειτουργεί πάντα ως εξισορροπητικός παράγοντας στις εντάσεις που αναπόφευκτα δημιουργούνται μέσα σε ένα σπίτι, κι οι δύο γιοι - όπως όλοι οι νέοι- αγωνιούν και προβληματίζονται για το μέλλον τους.

Η αγωνία του πατέρα για το μέλλον των παιδιών του θα τον φέρει σε σύγκρουση και με τους δύο, και θα δημιουργηθούν έντονες σκηνές, αλλά γεμάτες τρυφερότητα και ανθρωπιά.

Ο Εμποράκος, πολύ ηθικός και υπερήφανος άνθρωπος, προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά του με τις πατροπαράδοτες αρχές και θα φτάσει μέχρι τα άκρα για να τους τις επιβάλλει.

Τελικώς, ζει την τελευταία ημέρα της ζωής του χωρίς δουλειά, δίχως όνειρα, και με τον τρόμο ότι στα μάτια των άλλων θα μοιάζει ως ένας αποτυχημένος.

Ο Εμποράκος όχι μόνο πρόσφερε στον 33χρονο τότε Άρθουρ Μίλλερ παγκόσμια αναγνώριση, αλλά αποτέλεσε και τον ακρογωνιαίο λίθο του σύγχρονου Αμερικανικού θεάτρου.

Ένα έργο βαθύτατα ανθρώπινο, διαχρονικό και με πολύ δυνατές ερμηνείες.

Θέατρο Ζίνα (πρώην κινηματογράφος)
Λεωφ. Αλεξάνδρας 74, Κέντρο, 2106424414, 2106424424
Κοινωνικό Δράμα του 'Αρθουρ Μίλερ Σκηνοθ.: Γ. Ιορδανίδης. Ερμηνεύουν: Θ. Καρακατσάνης, Α. Γρηγοριάδου, Μ. Μαρκάτης, Γρ. Σταμούλης, Ελ. Ρήγου. Μετάφρ.: Αλ. Κοέν. Σκην.-κοστ.: Γ. Πάτσας. Μουσ.: Θ. Οικονόμου. Διάρκεια 120'

86 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημέρα

Καλό πρωινό
σε αυτόν τον τόπο τον μελαγχολικό
γιατί του χρειάζεται
η καλή μέρα

Καλό πρωινό

Hfaistiwnas είπε...

Ωραία πρόταση για θέατρο..
Καληνύχτα Roadartist!!!!!!!

bluesmartoula είπε...

Θυμάμαι ακόμα πόσο συγκλονισμένη είχα νοιώσει όταν το είχα διαβάσει. Το πήρα και σε βίντεο με τον Ντάστιν Χόφμαν (συγκλονιστικός!). Ίσως θα έπρεπε να το είχαν διαβάσει όσοι σπάνε (όνειρα, βιτρίνες, το ηθικό μας....)
Σε φιλώ γλυκά
Μπλέ Καληνύχτα

Artanis είπε...

Ωραία παρουσίαση...Το έργο το γνωρίζω και είναι καταπληκτικό, πιστεύω πώς θα έχει μεγάλη επιτυχία...
Να είσαι καλά, σε φιλώ...
Καλή σου νύχτα...

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Ξεχωριστό θεατρικό έργο και όπως είπες διαχρονικό.
Ο συμβολικός θάνατος μέσα από τις ματαιώσεις προσδοκιών, προπομπός του αναπόφευκτου φυσικού τέλους.

Τρελός του Χωριού είπε...

Ο θανατός του εμποράκου . Τα ακούς Αλογοσκούφη ( ή όποιος άλλος ....σκούφης έως και κουκουλοφόρος με ακούει αυτήν την στιγμή )?????

Ο Μίλερ δεν μου αρέσει . Έχει εναν πεζό τρόπο η οπτική του. Ολοι οι πολύ βόρειοι λαοί εχουν εναν τέτοιο τρόπο πεζής καλητεχνικής έκφρασης. Ομως σε ότι έχει να κάνει με τούτο το έργο , ήταν ακριβώς οτι χρειαζόταν ,αυτή η οπτική. Και ο Καρακατσάνης ήταν το καλητερο casting που θα μπορούσαν να κάνουν . Σαρκαστικός απο γεννησιμιού του , καλημερα σου λέει και εσύ αναρωτίεσαι αν σε προσέβαλε , σε εβρισε ή σου ευχίθηκε. Σπάνιο φυσικο ταλέντο για βαθυά κομμωδία.
Πολυ καλο τουτο το θεατρικό (αρκει να μην αρχίσει πριν ή μετα το έργο ο Καρακατσάνης να κλαίγεται για τις επιδοτήσεις που δεν του δίνουν)

Ανώνυμος είπε...

δεν έχω δει την παράσταση, αλλά το έργο είναι κορυφαίο δημιούργημα.... Καλημέρα!!

Fegia είπε...

Καλημέρα φίλη μου.
Πανέξυπνη η ιδέα σου για το θέμα του post σου...
Η κατάρευση του Αμερικάνικου ονείρου....
Η ψυχολογία και οι συνέπειες των καταστροφών στη ζωή του Ελληνα εμποράκου...
(Οι καταστροφές που δεν περιορίζονται στα θλιβερά επεισόδια, αλλά έχουν προηγηθεί πολύ πιο πριν, με την οικονομική πολιτική του κράτους).

Εχω δει την κινηματογραφική ταινία με τον μοναδικό Χόφμαν αλλά και τον εκπληκτικό (πολύ νέο) Μάλκοβιτς...Αληθινό αριστούργημα, θεατρικά δομημένο.

Να είσαι καλά και να μας προσφέρεις πάντα αυτές τις δημιουργικές συνθέσεις τέχνης και πραγματικότητας.

Πολλά φιλιά.

Ανώνυμος είπε...

Θέλω πολύ να δω αυτή την παράσταση. Αργότερα όμως, τώρα έιναι η ώρα των συλλαλητηρίων :) Ευχαριστούμε πολύ για την ανάλυση! Φιλιά :)

Roadartist είπε...

Καλημέρα σε όλους..

Ο σκοπός του σημερινού post δεν είναι τόσο να σας προτρέψω να δείτε τη παράσταση (αν και όποιος θέλει..), αλλά να προβληματιστούμε μέσα από τη ζωή του Εμποράκου, για τους χιλιάδες εμποράκους του σήμερα..για τη κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα.

Αν ήταν μια φορά επίκαιρο, πριν λίγες μέρες, σήμερα νομίζω πως είναι η πραγματικότητα..
Και όπως δείχνουν τα πράγματα και άλλες τέτοιες ανθρώπινες ιστορίες θα δημιουργούνται όσο περνάει ο καιρός....με την κατάσταση που επικρατεί γενικώς..

Αν βλέπατε το έργο θα υπήρχαν στιγμές που θα νιώθατε σαν να βλέπατε κάποια στιγμή τον εαυτό σας σε κάποιο σημείο, συναισθήματα πολύ κοινά, αγωνίες επίκαιρες, ένα κείμενο γεμάτο διδάγματα..

Μια αφορμή για προβληματισμό, άλλωστε η τέχνη αυτό κάνει, μας τσιγκλάει να αφήσουμε το βόλεμα μας, να ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ, αφορμή για να σκεφτούμε, να μπούμε στην θέση του άλλου, να διαισθανθούμε τη κατάσταση που βλέπουμε να συμβαίνει στη σκηνή.

Το ότι ο Μίλλερ εμπνεύστηκε το έργο από το πατέρα του είναι εξίσου σημαντικό για μένα..

Ειδικά τώρα είναι που πρέπει να παρακολουθούμε όσο μπορούμε και περισσότερο από πριν, τα πολιτιστικά δρώμενα, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαπαιδαγωγήσουμε εμείς τους εαυτούς μας (για να εκτιμήσουμε τη γνώση), άλλωστε τελικά αν κάτι προσφέρει ακόμη αυτή η πόλη, είναι αυτό..
Να μη το χάνουμε..όσο μπορούμε. Βγείτε στη πόλη, έστω κ αν βρέχει.. ;) Αφουγκρατήστε την αγωνία του δίπλα σας, κραυγάζει περισσότερο από ποτέ σε αυτή τη πόλη! Ας έρθουμε πιο κοντά στη τέχνη, κ στην αλήθεια.

Θα επανέλθω να απαντήσω αργότερα σε όλους, μια καλή μέρα.. έστω και βροχερή ;) Καλημέρα!

Ανώνυμος είπε...

πρέπει να το γνωρίσω αυτό το έργο, μου ξέφυγε γιατί οι Αμερικάνοι συγγραφείς (με εξαίρεση τον Στάινμπεκ στο "άνθρωποι και ποντίκια", και το βιβλίο αλλά και η ταινία) δεν μου πολυαρέσουν

KitsosMitsos είπε...

Όντως ίσως από τα πιο επίκαιρα...

Olga είπε...

Πολύ επίκαιρο.. Φοβερός ο συνεισμός σου..Για κάποιο λόγο πιστεύω πως πάντα θα είναι επικαιρο.. Θα πάω να δω την παράσταση, λατρεύω το θέατρο και πάντα ψάχνω να διαβάσω σχόλια και κριτικές από ανθρώπους που ήδη έχουν δει μία παράσταση...

Καλη σου μέρα Roadartist..

Adamantia είπε...

Παντα η τεχνη αποτελει καταφυγιο στις δυσκολες ωρες. Μπραβο ροντακι γι'αυτην την αναρτηση,πολυ μ'αρεσε :))

Panos Konstantinidis είπε...

Δεν έχω δει την παράσταση αλλά έχω δει την ταινία (The Death of a salesman) και είναι πραγματικώς πολύ καλή. Τα μηνύματα που περνάει είναι, ειδικά σήμερα, τόσο επίκαιρα.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

ενδιαφέρουσα πρόταση, μέρες που έρχονται

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Μαριλένα είπε...

εξαιρετικό το θεατρικό, εξαιρετική και η ταινια.

για τον Καρακατσάνη, τα λογια ειναι λίγα, για να περιγράψουν το ταλεντο του.

φιλιά καλλιτέχνιδα μου, πολλά!

librarian είπε...

Το βλέπω καιρό τώρα και θέλω να πάω.
Αλήθεια αξίζει;

Roadartist είπε...

@ Sailor : Γειά σου Καπετάνιε μου, ένα χαμόγελο με μια εγκάρδια καλημέρα φτιάχνει σίγουρα τη διάθεση.. Πόσο μάλλον ενός θαλασσινού.. Σε ευχαριστώ, ανταποδίδω, με καλησπέρα ;)

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Να είσαι καλά Ηφαιστιωνάκο μου, καλησπέρα σου!


@ bluesmartoulis : Αξίζει να διαβάσει κάποιος το βιβλίο σίγουρα..Οπως και να δει τη ταινία..
Νομίζω πως αυτοί που πρώτοι θα έπρεπε να το είχανε διαβάσει είναι κυρίως αυτοί που κυβερνούν φίλη μου..αυτοί που φτάσανε τη χώρα σε αυτό το σημείο.. Δυστυχώς η κατάσταση ήταν οριακή πριν γίνουν όλα όσα έγιναν αυτή την εβδομάδα..
Πολύ επίκαιρο ήταν και τότε, τώρα να δούμε το μέλλον τι θα φέρει.. Σε φιλώ και εγώ blue smartaki..να είσαι καλά..Καλό απόγευμα..

Roadartist είπε...

@ Artanis : ..καλησπέρα Αrtanis, το θέατρο είχε κόσμο, αν και δεν το περίμενα, γιατί τέτοια έργα ως δράματα πίστευα πως δεν προτιμούνται από το κοινό. Και εσύ να είσαι καλά artanis, φιλάκια.

Roadartist είπε...

@ Κ.Υ.Π WALKING : Διαχρονικότατο. Ο Εμποράκος στο τέλος πεθαίνει, άνεργος (απολυμένος από την εταιρεία που δούλευε μια ολόκληρη ζωή), μόνος, απογοητεύμενος και έχοντας μόλις εξοφλήσει ένα δάνειο.. για ένα σπίτι, το οποίο τελικά δε χάρηκε. Η ζωή στο σανίδι με άλλα λόγια..

Roadartist είπε...

@ Trellos_tou_xoriou : Προς τον Αλογοσκούπη (τώρα συνειδητοποίησα και το "-σκούφη"..) και προς όποιον άλλο έχει περάσει από αυτό το Υπουργείο, και έχει φτάσει το κράτος σε αυτή τη τραγική οικονομική κατάσταση. Ασε Τρελέ λογικέ.. χιλιάδες οι 'εμποράκοι' δίπλα μας που αργοπεθαίνουν..
ΑΚΟΥΕΙ κανεις?? Καλή ερώτηση..
Ολοι αυτό αναρωτιόμαστε καιρό τώρα...

Πρώτη φορά είδα στο θέατρο τον Καρακατσάνη (κάτι με έκανε να μη θέλω να τον δω..), αλλά νομίζω πως όντως του ταιριάζει 'γάντι' ο ρόλος. Πάρα πολύ σαρκαστικός.
Δε σου κρύβω πως δάκρυσα σε κάποια σημεία..Ενα έργο δυνατό σίγουρα.
Όντως στο τέλος μίλησε στο κοινό (Σίγουρα αρκετούς θα τους ξενερώνει αυτό..αλλά γιατί πάλι εμένα μου άρεσε;;..). Είπε οτι το θέατρο έχει ανάγκη από θεατές κλπ.. και ότι έχει επιλέξει να βλέπει και να επιλέγει να κάνει θέατρο ως "πολιτική"..

Phivos Nicolaides είπε...

Καλός 'προορισμός' για τον ταξιδιάρη η πρότασή σου!!

Roadartist είπε...

@ unclescrooge : Ας σταθούμε στο έργο, ώς θεματολογία και νόημα.. αυτό κυρίως ήθελα με το σημερινό ποστ! Καλησπέρα!

Roadartist είπε...

@ Fegia : Φέγια μου δεν ήταν τυχαία σίγουρα η επιλογή να μπει αυτό το post..Είναι τόσα πολλά τα θέματα που θίγει αυτο το έργο.. και τόσο πολύ επίκαιρα..

Γι'αυτό και όποιος δεν θελήσει να παει στο θέατρο να την παρακολουθήσει, θα ήταν πολύ καλό να δανειστεί το dvd ή να διαβάσει το βιβλίο.. Εξίσου καλά κι αυτά είναι.. Το κείμενο ήταν επίκαιρο κ πριν τις καταστροφές που έγιναν το τελευταίο διάστημα, τώρα παραείναι βέβαια..
Σε ευχαριστώ για τα λόγια σου, πολλά φιλάκια.

Roadartist είπε...

@ mikroanalogo : Όλα γίνονται.. :) Καλό απόγευμα μικρό-μεγάλο ανάλογο.. Παρακαλώ,να είσαι καλά ;)

Roadartist είπε...

@ ηλιογράφος : Και εμένα το ίδιο δεν με ελκύουν οι Αμερικάνοι συγγραφείς, εκτός κάποιων εξαιρέσεων (συμφωνώ απολύτως για τον Στάινμπεκ στο "άνθρωποι και ποντίκια"). Το συγκεκριμένο όμως αξίζει πραγματικά..

Roadartist είπε...

@ KitsosMitsos : Δυστυχώς είναι..
Μακάρι να μην ήταν...

Roadartist είπε...

@ Olga : Λες να είναι πάντα επίκαιρο;; Δυστυχώς λες και δεν θέλουν ένας τόπος να ανασάνει..λες και πρέπει πάντα η ζωή να κάνει κύκλους..Να μη μπορεί να πάρει μια ανοδική πορεία, εκεί να καταδικάζουν το τόπο στην καταστροφή..και τα όνειρα των ανθρώπων να τα περιορίζουν..

Αφού λατρεύεις το θέατρο (χαίρομαι πολύ γι'αυτό!!), θα μου επιτρέψεις να σου προτείνω και κάποιες άλλες παραστάσεις που είδα το τελευταίο διάστημα, και εξακολουθούν να παίζονται, αξίζει να περάσεις να δεις κ αυτά τα posts, μιας και είσαι καινούργια στη παρέα ;)

«Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου»

Οκτώ γυναίκες

Πολλά φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ Adamantia : Καταφύγιο Αδαμαντία μου.. Μακάρι όλοι να διαισθάνονταν το ποσο πολύ μπορεί να μας οφελήσει ένα καλό βιβλίο, μια θεατρική παράσταση, ενα καλο εργο στο σινεμα (πρεπει να δω το 'κυμα' και θα σου πω..), μια εκθεση εικαστικη! Ζεσταίνει τη καρδιά και διδάσκει.. Κρίμα να τα σνομπάρουν, χάνουνε..

Το ροντάκι σε φιλά ;)

Roadartist είπε...

@ Panos Konstantinidis : Και την ταινία αξίζει να την δει κανείς..


@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ : Γλαρένια μου σίγουρα είναι μια παράσταση που δεν φτιάχνει "κέφι", αλλά προβληματίζει..Σε φιλώ :)

Roadartist είπε...

@ Μαριλένα : Φυσικά και την ταινία να δει κανείς μια χαρά θα είναι!! Πολύ καλή συμφωνώ, και τα μηνύματα τόσο ηχηρά..
Να είσαι καλά Μαριλένα μου, σε ευχαριστώ φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ librarian : Librarian είναι δύσκολο το θέμα που πραγματεύεται. Σίγουρα θα σε προβληματίσει, ίσως να συγκινηθείς και κάπως ακόμη να μελαγχολήσεις..Εμένα αυτά τα συναισθήματα μου προξένησε.
Δε μπορώ να πω με σιγουριά να πας.
Ενα τέτοιο έργο, άλλους θα τους γεμίσει την καρδιά με σκέψεις και άλλους θα τους αφήσει παγερά αδιάφορους.
Νομίζω πως σε αυτό το έργο αυτό παίζει.. Δε μπορώ να απαντήσω λοιπόν, απλά καταγράφω μόνο ότι εγώ τι ένιωσα.

Roadartist είπε...

@ Phivos Nicolaides : Αυτός αποφασίζει! ;)

tovenito είπε...

η τέχνη πάντα ανακουφίζει. και είναι απίστευτο πως ορισμένα έργα μπορούν να παραμένουν τόσο αναλοίωτα στο χρόνο και να διατηρούν το ενδιαφέρον και τη διαχρονικότητά τους ανεξίτηλη.

υγ. μέχρι και το όνειρο το εξαμερικανίσαν! το όνειρο δεν πρέπει να έχει πατρίδα!

b|a|s|n\i/a είπε...

άσχετο σχετικό. το θέατρο ζίνα στην αλεξάντρας είναι οκ; γιατί και εκεί καήκαν κτίρια και παραλίγο ζωές. φιλιά καλησπερινά!

Roadartist είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΑΡΕΞΗΘΗΓΩ....

Όλα αυτά τα συναισθήματα δεν προκλήθηκαν από τα τελευταία επεισόδια..
Η Φτώχια, η οικονομική ΚΡΙΣΗ δεν δημιουργήθηκε σήμερα.. Γιατί θα τρελαθούμε τελείως..
Λιγες μέρες πριν το ίδιο επίκαιρη ήταν η παράσταση όπως κ σήμερα.. Δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται η σκέψη μας αυτό..

Roadartist είπε...

@ tovene592 : Ετσι είναι. Ανακουφίζει, χωρίς να ναρκώνει! Ξυπνάει, σε μαθαίνει να σκέφτεσαι! Είναι επίκαιρα, γιατί είναι βγαλμένα από τη ζωή..
Παλιά ναι, καθώς τότε η Αμερική ήταν η χώρα όπου όλοι μπορούσαν να βρουν μια δουλειά και να βγάλουν χρήματα..σήμερα πλέον ούτε αυτό δεν ισχύει..

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Το σκέφτηκα αυτό όσο έγραφα το ποστ, το θέατρο αυτό δεν κάηκε στην Αλεξάνδρας..άλλα κάηκαν όμως.. Φιλάκια πολλά!

librarian είπε...

Με μπέρδεψες...
Αν πάω θα σου πω!

Roadartist είπε...

@ librarian : Γιατί σε μπέρδεψα;; Τέτοιες παραστάσεις στο θέατρο είναι καθαρά υποκειμενικές.. Από την αρχή της φετινής θεατρ. σεζόν, αυτή είναι η όγδοη θεατρική παράσταση που έχω δει.. Παρ'όλα αυτά στο blog έχω αναφερθεί μόνο σε 3 από τις 8 που είδα.
Ο λόγος ότι οι υπόλοιπες δεν πιστεύω πως αξίζουν καν αναφορά..Οπότε από τη στιγμή που έγραψα για τη συγκεκριμένη, σημαίνει πως προσωπικά (και ΜΟΝΟ για μένα όμως) νιώθω πως άξιζε.. Για άλλες που είδα και που έχουνε πολυακουστεί δε θα το έλεγα.. Και μάλιστα κάποιες από αυτές ήταν από θεατρα με παράδοση...(βλ. τέχνης) μου άρεσαν από λίγο..ώς και καθόλου.. Άλλοι μπορεί όμως να είδανε εκείνες τις παραστάσεις κ να τους άρεσε..Στο θέατρο είναι υποκειμενικά τα πράγματα, ελπίζω να σε ξεμπέρδεψα λίγο πως το σκέφτομαι ;)

Ανώνυμος είπε...

Ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα η παράσταση. Κρίμα που εδώ στην Πάτρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τέτοιες παραστάσεις...

olivetreegirl είπε...

Μένω στη διπλανή πολυκατοικία (όχι, δεν καήκαμε) και κάθε βράδυ βλέπω αρκετό κόσμο μαζεμένο έξω από το θέατρο. Οπότε η παράσταση θα τα πηγαίνει καλά, πράγμα πολύ ευχάριστο!

leondokardos είπε...

Πριν απο καιρό, είχα κάνει και εγώ μιά ανάρτηση με τίτλο ακριβώς το Θάνατο του Εμποράκου.Οχι απο θεατρικής άποψης, αλλά μιλώντας για τη σημερινή πραγματικότητα του εμπορικού κόσμου.
Δε θέλω να επεκταθώ στο θέμα αυτό. Απλά να πω οτι είναι πολύ επίκαιρο σήμερα όταν τόσα καταστήματα ειναι κατεστραμένα μέσα στις γιορτές, με τους εμπόρους σε τραγική κατάσταση, σε απόγνωση.
Συγνώμη Αρτίστα μου που ξέφυγα λίγο απο τη καθαρά θεατρική σκοπιά του έργου.
Για κάποιους λόγους όμως,πονάω και πονάω πολύ....

Roadartist είπε...

@ Χάρης : Όντως Χάρη μου, ένα από τα καλά της Αθήνας είναι τα πολιτιστικά δρώμενα, και αξίζει να τα παρακολουθούμε, είναι τεράστια ωφέλιμο αυτό..Εκείνη τη στιγμή ίσως να μη το συνειδητοποιήσεις, αλλά πραγματικά "ψυχαγωγούν" και διαμορφώνουν συνειδήσεις. Κρίμα όσοι προτιμούν τη τηλεόραση..Καλό βράδυ να έχεις!

Roadartist είπε...

@ olive tree girl : Α, ωραία, έχουμε από την πιο άμεση πηγή, πληροφορία για την καλή πορεία της παράστασης, αλλά το πλέον βασικό οτι όντως το θέατρο έχει παραμείνει σώο (και η γειτονιά..) :)))
Σε ευχαριστούμε, όντως πολύ καλό και ελπιδοφόρο..Με θλίβει όταν βλέπω να γεμίζουν θέατρα που δεν έχουνε κάτι να δώσουν..

Roadartist είπε...

@ leondokardos : Λεοντόκαρδε μα αυτή ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ του post!!
Δεν το έβαλα για να πουμε αν ηταν καλο κλπ, αν θες να διαβάσεις όσα έγραψα στο πόστ (αναλύοντας το θέμα) και όσα μετά εδώ στο πρώτο μου σχόλιο, αυτό γράφω.

ΟΧΙ απλά δεν ενοχλεί, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να γράψεις ότι θες για τη κατασταση αυτη που λες..
Μα γι'αυτο μπήκε και το θέμα αυτό σήμερα, για να προβληματιστούμε για την κατάσταση που επικρατεί, διαφορετικά ποιος ο λόγος;;;..

Τι να λέει μια θεατρική παράσταση αν δε σου δίνει ερεθίσματα για μετέπειτα σκέψεις;;

Και στο post αν δεις πιο πολύ εστιάζω στην θεματολογία του έργου.. Αυτό θέλω να θίξουμε. Να είσαι καλά, πολλοί είναι σε αυτή τη κατάσταση δυστυχώς..

Ανώνυμος είπε...

σας βρηκα και παλι εδεις δικιο εχω καιρο να βρεθω αλλα ναζητουσα πολλα ολο αυτο το διαστημα και η δουλεια μου με ετρεχε αλλα τωρα καλυτερα και πιο ανανεωμενος εκτος απο τα τραγικα που συμβαινουν στον κοσμο...τα λεμε συντομα θα κανω ανανεωση στην σελιδα μου με πολλα θεματα που θελω να παραθεσω αρκετα εκατσα να συλλογιστω ηρθε ο καιρος για αγωνες και εργα...μου αναψε την δυναμη για αγωνα σε ολα τα επιπεδα ο θανατος του μικρου Αλεξη με πειραξε γιατι και στην χωρα μου αυτα βλεπω...besitos σε ολους τα λεμε γρηγορα...

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Αχ κούκλα μου που να τον βρώ τον χρόνο ,αυτόν τον καιρό που είμαι σε διατεταγμένη υπηρεσία .
Θα πάω όμως με το Μαράκι μου σε μια ανάλογη με τα ενδιαφέροντά της θεατρική σκηνή.Το Θέατρο είναι Ιθάκη και κατάκτησή της .Ο χορός ο κλασικός ,η μουσική και το θέατρο είναι τα ενδιαφέροντά της από παιδί, και εξακολουθούν να είναι ....
Καλά Χριστούγεννα καλή μου με τους αγαπημένους σου να περάσεις.
http://ligery.pblogs.gr
http://lygeri.pblogs.gr

jk in your life είπε...

KAΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ.ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

Ανώνυμος είπε...

Μπορούμε άραγε να κρατήσουμε στο χέρι μας επίμονα το όνειρό μας;;

Φιλιά,roadartist!

H.Constantinos είπε...

Το είχα δει με τον Ντάστιν Χόφμαν, και μετά τον Ντάστιν Χόφμαν μάλλον θα δυσκολευόμουν να το δώ με άλλον, οι συγκρίσεις θα το χαλούσαν...

Aspa είπε...

Έχω δει την ταινία με τον Hoffman. Πράγματι, εξαιρετικά επίκαιρο το θέμα… Μακάρι να τα καταφέρω να δω και την παράσταση…
Καλό βράδυ!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Και το ειρωνικό είναι πως ο θάνατος του εμποράκου έρχεται από το θρίαμβο του Εμπορίου..

Alexis B είπε...

ένα έργο που σε κάθε εποχή θα είναι επίκαιρο.
Οσο υπάρχουν άνθρωποι, ανισώτητες, αδικία.
Και όμως. Ο Εμποράκος φοβάτε ότι απέτυχε, χωρίς όμως να έχει αποτύχει, κάποιοι άλλοι όμως έχουν αποτύχει παταγοδώς....Στο να γίνουν άνθρωποι
Καλημέρα

faraona είπε...

O,τι πρεπει για το κλιμα των ημερων.
Ειναι αξεπαιραστο το εργο.

Σπύρος είπε...

και επίκαιρο μπορώ να πω ;)

Ανώνυμος είπε...

...Άλλωστε η τέχνη πάντα εμπνέεται από την ίδια τη ζωή...

Και αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια.

Ο Θύμιος Καρακατσάνης είναι φοβερός και από ότι καταλαβαίνω όλη η παράσταση αξίζει.

Καλημέρα roadartist

Kaveiros είπε...

Θα πάω!Καλό Σ/Κ!!

Roadartist είπε...

@ argentina:_hellas : Damian!!!! Που χάθηκες;;; Το ξέρεις πως είχα ανησυχήσει;;; Πόσο καιρό έχουμε να μάθουμε νέα σου;; Χάθηκες στα ξαφνικά.. Να ελπίζω πως αυτή τη φορά ήρθες για να μείνεις..Θα περιμένω να διαβάσω όλα όσα λες, τις αγωνίες, τις δικές σου σκέψεις και τους προβληματισμούς σου!! Καλώς όρισες και πάλι φίλε μου :)
besitos (μου έλειψε να το διαβάζω αυτό ;)

Roadartist είπε...

@ λυγερη : Λυγερή μου οι δικές σου ασχολίες είναι αρκετά πιο σημαντικές και σπουδαίες, οπότε είμαι σίγουρη πως οι μέρες των γιορτών θα είναι όλο ζεστασιά και αγάπη..Όπως ακριβώς πρέπει δηλαδή! Να μου φιλήσεις τη κόρη σου, πολύ χαίρομαι που τις αρέσουν όλα όσα ανέφερες! Μπράβο ;)!!! Να πάτε να περάσετε πολύ όμορφα! Τα φιλιά μου έχεις! Καλά Χριστούγεννα όπως τα ποθείς, με αγάπη, αλήθεια.. Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου..

Roadartist είπε...

@ jk in your life : Να είσαι καλά, καλές γιορτές και σε σένα, τις καλύτερες ευχές μου σου στέλνω για τις μέρες που έρχονται..Φιλάκια..

Roadartist είπε...

@ nyxterino : Δύσκολοι καιροί για ..πρίγκιπες..φίλη μου! Φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : Καλησπέρα.. άσχετο αλλά μόλις συνειδητοποίησα πως εφέτος έχω μείνει "πολύ πίσω" στα έργα του κινηματογράφου.. Μέσα σε όλα, δεν έχω πάει καθόλου σινεμά.. Άμεσα θα δω έστω κάποιο καλό καινούργιο έργο σε dvd.. :)

Roadartist είπε...

@ Aspa : Ο Hoffman μοναδικός, ναι νομίζω τραγικά επίκαιρο. Καλή μέρα να έχεις Ασπα, φιλάκια.

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : ....έτσι δυστυχώς.. Το έργο έχει αρκετά σημεία που θριαμβεύει η 'τραγική ειρωνία'.. Σε κάποιο σημείο ο Εμποράκος συμβουλεύει το γιό του "ποτέ να μη δεκτείς να σκύψεις το κεφάλι σε κανέναν.. Αν πέσει κάτω ένα χαρτί, εσύ να μη σκύψεις να το πιάσεις"..
Στο τέλος όμως.. μπροστά στον δικό του προιστάμενο, όταν του ανακοινώνει την απόλυση του, τα κάνει ο ίδιος ο εμποράκος όλα όσα είχε 'συμβουλέψει' το γιο του να αποφύγει.. Σκληρά ρεαλιστικό κείμενο..

Roadartist είπε...

@ Alexis B : Ναι γιατί την αποτυχία την ορίζουν με λάθος κριτήρια, σε ενα παιχνίδι άδικο και με άνισους όρους εξαρχής.. "Ανθρωπιά" και επιχείρηση, χρήμα, συνήθως δεν συμβαδίζει..

Roadartist είπε...

@ faraona : Ναι Φαραονάκι είναι πολύ επίκαιρο.. πραγματικά.. Σίγουρα αξεπέραστο.. Φιλάκια...


@ LOCKHEART : όντως!!!

Roadartist είπε...

@ Odiporos : Ετσι είναι πραγματικά.. Η ζωή έχει το πιο ευφάνταστο σενάριο Οδοιπόρε.. Από αυτήν εμπνέεται ο κάθε δημιουργός..Καλησπέρα σου..

Roadartist είπε...

@ Kaveiros : Οκ! Επίσης καλό σκ καβείρε!

Sophia Kollia είπε...

Καλημέρα,
Το έχω δει σε ταινία. Υπέροχη ταινία, πολύ επίκαιρο δε. Τι να πω!
Καλή μέρα..

kelly alamanou είπε...

Θα πρέπει να είναι μία πολύ καλή παράσταση.

Σε φιλώ

Skouliki είπε...

καλες γιορτες σου ευχομαι

το εχω δει το εργο με τον ΚΑζακο ( μπαμπα)

πολυ συγκινητικο

leondokardos είπε...

Αρτίστα μου το διάβασα όλο το ποστ σου. Ομολογώ όμως οτι έμεινα κυρίως στο τίτλο που μου προκαλεί ιδιαίτερα συναισθήματα....

greendim είπε...

Καλησπέρα!!!
Πάντα με θαυμάσια θέματα. Πρόκειται να πάω να το δω! Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

sombraluz είπε...

Η τέχνη να φωτίζει τη ζωή και να χωράει στα μικρά και τα μεγάλα. " Μα σα φακός να μεγεθύνει"... Καληνύχτα road.

bluesmartoula είπε...

Επανέρχομαι καλή μου καλλιτέχνιδα άν και μετά από πολλά άλλα σχόλια... Σχετικά με την απάντησή σου στο σχόλιό μου απλά προσθέτω πωως αυτό εννοούσα - απλά το εξέφρασα με άλλα λόγια...
Σε φιλώ κι εγώ
Μπλέ Καληνύχτα

Ανώνυμος είπε...

Ακούγεται ενδιαφέρον..
Καλό Σ/Κ

Olga είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ για τις προτάσεις σου Roadartist μου..
O φετινός μου χειμώνας θα είναι γεμάτος θέατρο, εικόνες και ήχους!!

Φιλάκια

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

"Εξήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το έργο παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ..."

Καλήμέρα, καλό Σ/Κ :))

P. Kapodistrias είπε...

Έργο κορυφαίο! Έχω δει μόνο την ταινία!

Όταν μάλιστα έχεις χάσει πρόσφατα τον Πατέρα, που ήταν Εμποράκος... καταλαβαίνεις..........



Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ sofia : Δυστυχώς, και που είσαι ακόμη.. Καλημέρα Σοφία..


@ rodoula-kelly : Να είσαι καλά, επίσης, φιλάκια...


@ skouliki : Επίσης σκουλικακι, να περασεις π.όμορφα στο Παρίσι ;))

Roadartist είπε...

@ leondokardos : το καταλαβαίνω Λεοντόκαρδε, πάμε παρακάτω..


@ greendim : γειά σου φίλε μου, θα περιμένω να διαβάσω τις δικές σου απόψεις τότε.. φιλάκια!

@ sobraluz : έτσι πρέπει φίλη sobraluz..έτσι, διαφορετικά δεν έχει και νόημα..Καλή σου μέρα..

Roadartist είπε...

@ bluesmartoulis : Blue smartouli να μου εισαι καλα, και ποιος ανθρωπος ανοιχτομυαλος να διαφωνησει σε αυτο;; Μακαρι να αγαπουσαμε ολοι αυτη τη πολη, καλο για ολους θα ηταν.

@ Akon : επισης, καλο σκ!


@ Olga : να εισαι καλα Ολγα..χαρά μου, φιλάκια.. (λατρευω κ εγω το θεατρο..θα εχουμε κ αλλες αφορμες να ανταλλαξουμε αποψεις..)

Roadartist είπε...

@ τo τέρας της «αμάθειας»: επίσης φίλη μου καλο σκ :)


@ Π.Κ. : Αγαπητέ π.κ., τα θερμά μου συλληπητήρια για το Πατέρα σου..Να είσαι καλά, να τον θυμάσαι πάντα με αγάπη.. Καταλαβαίνω.. Καλό σκ να έχεις..

Related Posts with Thumbnails