28 Αυγούστου 2008

Μουσεία..ερμητικά κλειστά!..

Banksy
Λέγετε ότι ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι η ‘βαριά βιομηχανία της Ελλάδας’… Θα πρόσθετα ‘και όχι μόνο’.. Είναι αλήθεια πως οι τουρίστες ενδιαφέρονται πολύ για τον ελληνικό πολιτισμό, ίσως τον εκτιμούν περισσότερο και από εμάς…

Δυστυχώς οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία στην Ελλάδα νοσούν εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι ελλείψεις και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη τουριστική περίοδο έπληξαν ανεπανόρθωτα την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας.

Σας παρουσιάζω μερικά συνοπτικά στοιχεία σήμερα..

Κλειστός για ακόμη ένα καλοκαίρι, τρία χρόνια μετά την πτώση του στεγάστρου, παρέμενε ο κορυφαίος προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, ο οποίος καταστράφηκε από ηφαιστειακή έκρηξη το 17ο αιώνα π.Χ. Δυστυχώς, προβλέπεται οι εργασίες να κρατήσουν κλειστό τον αρχαιολογικό χώρο τουλάχιστον για δύο ακόμη καλοκαίρια, καθώς θα χρειαστούν 18 μήνες για την ολοκλήρωση του στεγάστρου, αλλά και άγνωστο διάστημα για την έναρξη των εργασιών του..

Στην Κρήτη, επίσης σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, οι επισκέπτες θα πρέπει για ένα ακόμα καλοκαίρι να αρκεστούν στα εκθέματα της προσωρινής έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Από ότι λέγεται το μουσείο πρόκειται να ανοίξει ξανά το 2010.
Οι κατακόμβες στη Μήλο είναι επίσης κλειστές λόγω εργασιών και ανασκαφών που πραγματοποιούνται...

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίου είναι κλειστό λόγω εργασιών..

Παρομοίως κλειστά παρέμειναν το καλοκαίρι τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Πάτρας και της Βραυρώνας..

Το Μουσείο στη Δήλο, το νησί που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς και μυθολογικούς χώρους στην Ελλάδα παρέμενε κλειστό μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το Αρχαιολογικό Μουσείου Ανδρου έκλεισε την 1η Δεκεμβρίου 2007.
Ενα μήνα αργότερα έκλεισε και η Αρχαιολογική Συλλογή Παλαιόπολης.
Στο μουσείο της Ανδρου εκτίθεται ο περίφημος «Ερμής της Ανδρου», ευρήματα από το γεωμετρικό οικισμό της Ζαγοράς, καθώς και γλυπτά και επιγραφές. Και στις δύο περιπτώσεις το πρόβλημα οφειλόταν στην έλλειψη προσωπικού φύλαξης. Τα Μουσεία ανοίξαν τελικά τη τελευταία στιγμή. (Δείτε το άρθρο «ζήσε το μύθο σου με κλειστά μουσεία»)

Ο αρχαιολογικός χώρος στους Δελφούς λειτουργούσε από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ., και μόνο έπειτα από έντονες κινητοποιήσεις έγινε επέκταση του ωραρίου.

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ήταν γεμάτο σκουπίδια...μετά τις απεργίες των προσωπικού καθαριότητας των δύο τουαλετών του.

Ο κατάλογος δυστυχώς είναι αρκετά μακρύς...Η εικόνα της Ελλάδας των κλειστών μουσείων έκανε το γύρο του κόσμου. Η εφημερίδα «Guardian» της Βρετανίας δημοσίευσε άρθρο για την ντροπιαστική κατάσταση στους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Μετά από αυτά, δεν είναι να εκπλησσόμαστε με τη δραματική πτώση των επισκεπτών στα μουσεία. H κατάσταση αυτή δεν πλήττει μόνο το γόητρο της χώρας, αλλά στερεί και από το ταμείο της μια σημαντική πηγή εσόδων. Σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε μέχρι να συνειδητοποιήσουμε την αξία του πολιτισμού μας.. και πόσο εποικοδομητικά θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος μας..

76 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Mπορείς να πεις κάτι; Δεν μπορείς..
Εδώ δεν έγινε κάτι για τις πυρκαγιές, θα κοιτάξουν τους αρχαιολογικούς; Τι σ*ατά κάνουν όλοι εκεί μέσα ήθελα να μάθω.. να τα παίρνουνε μόνο..

VAD είπε...

Ελα τώρα που ζητάς ν'ανοίξουν τα μουσεία!Για ν'ανοίξουνε τα μάτια;Οχι,άφησέ μας,εκεί,κοιμισμένους,γιατί αν ξυπνήσουμε,θα ρίξουμε δεκα καντάρια ξύλο στον κάθε ανευθυνο΄υ΄πεύθυνο!
Και μην ξεχνάς,οσα δεν έγιναν με υπουργό Πολιτισμού τον έναν εξάδελφο(Καραμανλή),θα γίνουν με τον άλλο(Monsieur Michel Liapis)!
Καλή σου μέρα...

Sophia Kollia είπε...

Με τι μούτρα να ζητήσουμε τα μάρμαρα πίσω? Δεν εκτιμάμε αυτά που έχουμε. Δυστυχώς.
καλημέρα

Μαρια Νικολαου είπε...

Θυμασαι την παλια πολυ παλια φράση "Ελλάδα μάνα του καημού"??
Σε κατι τετοια μας ταιριαζει

Ανώνυμος είπε...

Το παράδοξο είναι ότι πληρώνουν φύλακες για τα κλειστά μουσεία και όχι υπαλλήλους για να τα έχουν ανοιχτά.

Takiz είπε...

Καλημέρα αγαπητή μου

Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ να γυρίζει όλα τα μουσεία του εξωτερικού και όλες τις γκαλερί και εδώ να μην έχει πατήσει το πόδι του.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πάει σκατα η εξωτερική μας πολιτική όταν δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε την ίδια μας την ιστορία.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι πρέπει να περιμένουμε από έναν κόσμο που θεωρεί τα «κοινά» αγγαρεία.

Το θέμα δεν είναι τα μουσεία το θέμα είναι η νοοτροπία που έχουμε αναπτύξει.

ΜΠΡΑΒΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΊΑ…..ΣΟΥ

nikiplos είπε...

καλησπέρα... δυστυχώς είμαστε φτωχή και μικρή χώρα με τεράστιας και ανυπολόγιστης αξίας θησαυρούς, ατάκτως ερριμμένους...
Ιεραρχικά θα προτιμούσα:

Να μην ξεπουλάγαμε στη μαύρη τα αρχαία

Να μην αφήναμε αφύλακτους τεράστιας αξίας χώρους βορρά στον μικρο-αρχαιοκάπηλο (πχ Άβδηρα Ξάνθη)

Να διατηρούσαμε κάποιους σε κατάσταση άλλη της τριτοκοσμικής ώστε να είναι επισκέψιμοι με αξιοπρέπεια (πχ Ακρόπολη!!! ναι μην εκπλήσσεστε)

Τέλος να ζητούσαμε και βοήθεια για αυτό από την ΕΕ. Όχι όμως για να "φάμε" τα λεφτά, αλλά για να πιάσουν έστω και λίγο τόπο... Εναλλακτικά, αφού δεν έιμαστε εμείς άξιοι, ας δίναμε σε κάποιους από αυτούς μέρος της πανάκριβης έτσι κι αλλιώς συντήρησης κι ας περιοριζόμασταν απλά στη φύλλαξη...

Τέλος ... μέρος του πολιτισμού, είναι και οι ...δημόσιες καθαρές τουαλέτες... Εντάξει η Αθήνα και οι άλλες πόλεις είναι τριτοκοσμικές μιας και στερούνται του είδους... πρέπει να στερούνται όμως και οι διάσημοι τουριστικοί προορισμοί?

με αυτά την καλημέρα μου και τα φιλιά μου...

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas: Δεν ειναι ανάρτηση αυτή που να μπορείς να σχολιάσεις κάτι.. Απλά η οργή μου ήταν τόσο μεγάλη και ήθελα τόσο πολύ να το αναρτήσω (απο το καλοκαίρι κιολας που ειχα κλειστο το blog..) Δεν πρεπει να αποσιωπούνται όλα αυτά.. Το post με τη συνέχεια της βενετίας ερχεται μετα απο αυτο..αν δε το εβαζα Ηφαιστιωνα θα εσκαγα.. Φιλάκια, σε ευχαριστω πολύ!

Roadartist είπε...

@ VaD : ..Το θέμα ειναι πραγματικα σοβαρο..αλλα τι να πεις..ντροπή.. Ο Λιαπης ειχε δηλωσει στα μεσα του καλοκαιριου οτι «Η κατάσταση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι άσχημη και πρέπει να διορθωθεί». Ναι ε? Σώπα...Και τι εγινε ή τι θα γίνει για αυτό? Καλη μερα.

Roadartist είπε...

@ sofia: Ακριβως ετσι Σοφία, δυστυχώς. Καλημερα.

Roadartist είπε...

@ ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αχ ρε Μαρια, απόλυτα.. :(

eva είπε...

Ο λόγος που ακύρωσα φέτος το ταξίδι μου στη Σαντορίνη ήταν ακριβώς αυτός. Δεν πήγα επειδή ο αρχαιολογικός χώρος ήταν κλειστός, οπότε ποιος ο λόγος να πάω; Κι όπως δεν πήγα εγώ, έτσι δεν θα πήγαν και άλλοι πόσοι, με την ίδια πετριά με μένα.
Γιατί το να αγαπάς τον πολιτισμό και να κυνηγάς αρχαιολογικούς χώρους, πετριά θεωρείται από τους "πολιτισμένους" Έλληνες. Οι "πολιτισμένοι" Έλληνες προτιμούν τις παραλίες, τα μπαράκια και τα ψώνια στις διακοπές τους. Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι για τους τουρίστες! Μόνο που δεν υπάρχει πέτρα στην Ελλάδα που οι τουρίστες να μην ξέρουν την ιστορία της, αφού δεν υπάρχει και πέτρα στην Ελλάδα που να μην έχει μια ιστορία να πει. Τα ωράρια στα μουσεία μας μάραναν; Στην Ακρόπολη οι ίδιοι οι φύλακες έβγαζαν τα μάτια τους μπροστά στους εμβρόντητους επισκέπτες, όταν οι Κινέζοι που ανεβαίνουν στον Ιερό Βράχο δακρύζουν από το δέος και τη συγκίνηση. Στα Μέγαρα ο αρχαιολογικός χώρος είναι ξέφραγο αμπέλι, όποιος θέλει μπαίνει μέσα και παίρνει ό,τι θέλει. Στην Περαχώρα Λουτρακίου, το αρχαιολογικό μουσείο έπαθε ζημιά από τον σεισμό των Αλκυονίδων (1981 αν θυμάμαι καλά) κι ακόμη το φτιάχνουν! Θέλουμε να χτίσουμε, βρίσκουμε στο οικόπεδο αρχαία, έχουμε το δόντι έτοιμο και το φακελάκι γεμάτο... έτοιμη η άδεια! Στη Σκωτία δεν ξέρουν πού να πρωτοβάλουν τους επισκέπτες τους, που πηγαίνουν μόνο για τη φήμη ενός τέρατος (λοχ νες) που δεν έχει δει κανείς, όταν η Ελλάδα βαστά τη φιλοσοφική λίθο όλων των αξιοθέατων του κόσμου... και την καλύπτει με μπάζα!
Στο εξωτερικό, που οι ουρές των επισκεπτών κάνουν σαλίγκαρο μπροστά στις πύλες των μουσείων, σκέπτονται να επεκτείνουν το ωράριο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε όλοι να εξυπηρετούνται και να πηγαίνουν όποτε θέλουν! Στο Λούβρο τα Γαλλάκια πηγαίνουν με τα σχολεία τους από το νηπιαγωγείο και μαθαίνουν τον Ντα Βίντσι, τον Ενγκρ και τον Ντελακρουά. Εδώ, πρέπει να στήσουμε αδριάντα στον Παυλίδη που έκανε την Τζοκόντα σοκολατάκια και πέρασε στις μάζες! Ειδικά για το Λούβρο, να συμπληρώσω ότι οι δύο από τις τρεις αττρακσιόν του μουσείου είναι ελληνικά γλυπτά, η Νίκη της Σαμοθράκης και η Αφροδίτη της Μήλου (η τρίτη είναι η Τζοκόντα του Ντα Βίντσι). Η κοσμοσυρροή γι' αυτά τα τρία είναι όση για όλα τα υπόλοιπα μαζί! Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές αρχαιότητες στο Βρετανικό Μουσείο. Κορόιδα είναι να μας τα δώσουν; Ποιος θα πατάει μετά στο μουσείο τους; Ποιος θα κόβει εισιτήρια; Να δει τι;
Μπορώ να μιλάω για μέρες. Θα πω μόνο πως όλα πηγάζουν από την παιδεία. Αν ο κόσμος αδιαφορεί, τότε δεν υπάρχει πίεση κι αν δεν υπάρχει πίεση, αυτοί που πρέπει να κάνουν, δεν κάνουν.
Ας μην τα περιμένουμε όλα από τους άλλους. Ας ανοίξουμε κι ένα βιβλίο μόνοι μας. Είναι τυχαίο που όλοι υποκλίνονται στον πολιτισμό μας; Είναι τυχαίο που διδάσκεται σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου; Όλα τα μεγάλα πνεύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας γνώριζαν αρχαία ελληνικά. Εμείς είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που τη θεωρεί νεκρή γλώσσα και επαναστατούμε όταν γίνονται προσπάθειες να μπει και σε μικρότερες τάξεις.
Κάποτε όμως πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα και θ' αλλάξουν μόνο αν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.

Σεντόνι, αλλά τι να κάνω; Τέτοια θέματα δεν πρέπει να μένουν σε μια φιλοφρόνηση.

Φιλιά :)

Roadartist είπε...

@ evlahos: Καλημερα Βαγγελη και καλως ορισες !! :) Κριμα που ως πρωτη αναρτηση ..επεσες στη γκρινια, αλλα τι να κανουμε :) Η Ελλαδα ειναι γεματη παραδοξα.. Συμβαινει και το αντιστροφο βεβαια..οπως σε δυο Μουσεια της Ανδρου..που αργησαν να ανοιξουν επειδη δεν ειχανε ...προσωπικό φύλαξης..

Roadartist είπε...

@ Takiz: Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ σε οσα έγραψες..ειναι και δικες μου σκεψεις..
Σήμερα σε αυτή τη χώρα αν κάποιος δηλώσει ενδιαφέρον για τα αρχαία, τη πολιτιστική παράδοση ..και τα μουσεία, αυτόματα οι συμπατριώτες του (!!) τον ονομάζουν γραφικό.. και παλαιομοδίτικο.. Τετοιοι είμαστε.. Χρειάζεται αλλαγή βαθιά πάνω από όλα στην ΠΑΙΔΕΙΑ μας, που δυστυχώς οι πολιτικοί μας δεν την κατέχουν ούτε αυτοί. Νευρα..Τη καλημερα μου φιλε Τακη!

Roadartist είπε...

@ nikiplos : Το οτι είμαστε 'φτωχή και μικρή χώρα με τεράστιας και ανυπολόγιστης αξίας θησαυρούς' δε θα πρέπει να δικαιολογεί αυτή τη κατάσταση. Αν υπήρχε σωστη οργάνωση, τοτε τουλαχιστον θα ειχαμε το 1/5 των προβληματων..

Συμφωνω με τις προτασεις σου, το θεμα ειναι ποιος θα τις ακουσει..
Ειναι σημαντικο ομως που τις κατεγραψες και τις μοιραστηκες μαζι μας.. Σε ενα κλιμα γενικης αδιαφοριας, ειναι παρηγορο να υπαρχουν καποιοι που εχουνε προβληματιστει με τη παρακμη.
Και δυστυχώς νικιπλε, ο καταλογος των ελλειψεων ειναι αρκετα μεγαλος, αλλα δεν ελεγε να συνεχιστει κ αλλο το ποστ..

Μια και αναφερεις την Ακροπολη, να σου πω οτι εφετος το καλοκαιρι στην Ακροπολη (δε γνωριζω το ακριβες διαστημα) ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΚΛΕΙΣΤΟ το περιπτερο της.. ΑΝ ειναι δυνατον ε? Και ομως "απιστευτο και ομως ελληνικο.."

Και την δική μου καλημέρα και τα φιλιά μου...

Laplace είπε...

συμφωνω κ εγω με Σοφια,..τι μαρμαρα να παρουμε πισω ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑΣ..χαχα

Roadartist είπε...

@ evaggelia-p : Ευαγγελία οτι παραμενει κλειστος ο αρχαιολογικος χωρος του Ακρωτηριου στη Σαντορινη (ενας απο τους πιο σημαντικους κ αξιοθαύμαστος ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ) για τριτο συνεχομενο καλοκαιρι...ειναι πραγματικα ρεζιλικι.. Εχω διαβασει τα περισσοτερα σχετικα ρεπορταζ του τυπου.. Τα περισσοτερα ξενα τουριστικα πρακτορεια...δεν λενε στους τουριστες τους οτι ειναι κλειστος ο αρχαιολογικος χωρος για να μη κανουν ακυρωση (ειναι πολλοι που πανε στη Σαντορινη και για αυτο το λογο).. Ο λογος που εχει καθυστερησει ειναι γραφειοκρατικος και τωρα θα γινουν μηνυσεις στις εταιρειες..Τρεχα γυρευε δηλαδη..

Συμφωνω με οσα ανεφερες..για τους παρατημενους αρχ. χωρους, για τη συγκριση με χωρες του εξωτερικου.. ολα αυτα.. κυριως για το ρολο της παιδειας και αυτο που πρεπει να ΠΑΙΞΟΥΜΕ εμεις ο καθενας ξεχωριστα.. Αν απαιτουσαμε να ειχε γινει κατι.. λεω τωρα αν οι Ελληνες δυσανασχετουσαν δε θα ειχε κατι αλλαξει προς το θετικοτερο? Ειμαι σιγουρη..αλλα ολοι στεκουμε απαθεις..Σιγα μωρε.. 'πως κανετε ετσι για..πετρες'.. η απαντηση του ελληναρα.. Ντροπη..

Μέσα σε ένα χρόνο η επισκεψιμότητα στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους σημείωσε πτώση 21,5%. Στο ίδιο διάστημα τα εισιτήρια έχουν μειωθεί κατά 12,3%

Διάβαζα στην αγγλόφωνη εφημερίδα Athens Plus οτι ενας τουριστας βρισκοντας κλειστές τις πόρτες στους Δελφούς, ειπε.. : «Ας κλείσουν όλοι οι χώροι μόνιμα κι ας τα θάψουν ξανά στο έδαφος. Ετσι θα γίνουν οριστικά απρόσιτα. Αυτή η πολιτική ίσως να αντιπροσωπεύει μια από τις πλέον προηγμένες μεθόδους απώθησης τουρισμού».

Μια χαρα.. Σε ευχαριστω για το ουσιαστικο σχολιο. Τη καλημερα μου, φιλια.

Roadartist είπε...

@ laplace78 : γεια σου ρομποτακι ετσι ειναι..και εγω αυτο σκεφτομουν..ασε που οι Βρετανοι κατι τετοια δε τα αφηνουν ετσι..εκτενεστατα σχετικα αρθρα στο βρετανικο τυπο.. :(

PN είπε...

Γαμώ το διαολό μου με τη χώρα που έχουμε μπλέξει. Βασικά δεν μας φταίει η χώρα, αλλά οι πολιτικοί και οι κάτοικοι της.

Καλά κάνεις και τα λες και κακώς δεν έχω ασχοληθεί και εγώ εκτενώς με το θέμα. Έχεις απόλυτο δίκιο.

Και έχεις τον Michel de Liapis και τους Ζαχόπουλους να το παίζουν large...άντε μην ανοίξω το στόμα μου!!!!

Μαριλένα είπε...

οι κατακόμβες στη Μήλο, αμφιβάλω αν (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) άνοιξαν ποτέ!

δυστυχώς, το έχουμε στα γονίδια μας, εμεις οι Ελληνες: τίποτα δικό μας δεν εκτιμούμε..



τα φιλια και την καλημερα μου :))

H.Constantinos είπε...

Καλά, πώς καταντήσαμε έτσι...;! Δεν τα ήξερα αυτά...

lakis είπε...

Θυμάμαι τη θλίψη ενός ιάπωνα, που γνώρισα στην Ταϊλάνδη, όταν μου μιλούσε για το πόσο σπουδαία ήταν κάποτε η Ελλάδα και για πόσο απογοητευμένος ένιωσε όταν την επισκέφθηκε. "Δεν είναι η Ελλάδα πια" μου είπε, "ξέχασε τον πολιτισμό της"...

Ανώνυμος είπε...

Για να μπορείς να έχεις άποψη και να παίρνεις πρωτοβουλίες για θέματα που άπτονται του Πολιτισμού, θα πρέπει πρώτιστα να έχεις ο ίδιος πολιτισμό.
βλ.Μελίνα Μερκούρη.
Τώρα τι να συζητάμε για το χαζό που αν δεν ήταν απ΄ το σόϊ που είναι θα ήταν κατάλληλος μόνο για περιπτεράς; Φαντάσου τον και πες "μου δίνες σε παρακαλώ ένα Μarlboro" ταμάμ του είναι.

faraona είπε...

Εχις απολυτο δικιο Αρτιστα μου.
Βλεπω κι εγω τι γινεται εδω στην Κερκυρα.Μην το συζητας δηλαδη.
Χαμος.
Αδιαφορια.
Και το μεγα ελεος.


την καλημερα μου

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Mα δεν ενδιαφερόμαστε οι Νεοέλληνες για τίποτε περισσότερο από ένα 4Χ4 καλύτερο από του γείτονα...διακοπές πιο γκλαμουράτες απο εκείνου...

Και δε μας ενδιαφέρει να ξέρει το παιδί μας πως το απλό, μικρούλι και...ασήμαντο "παρών" που δηλώνει καθημερινά στο σχολείο είναι μετοχή ενεστώτος (τι είναι αυτό...σιγά που μας νοιάζει) της σπουδαιότερης και πλουσιότερης γλώσσας της αρχαιοελληνικής

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Roadartist είπε...

@ VK : Και εγω ετσι αισθανομαι, οσο πικρο κ αν ακουγεται εφετος που επελεξα να παω εξωτερικο δεν το μετανιωσα καθολου. Φταιμε ολοι σε καθε τομεα και χιλια στραβα. Φταιμε οι κατοικοι, οσο για τους πολιτικους....εμεις τους ψηφιζουμε! Καλα να παθουμε..

Να εισαι καλα vk, δε θα σταματησω να γραφω για τετοια θεματα, οσο καιρο ακομη εχω αυτο το blog.. Σε ευχαριστω..Τωρα για τον Michel και το ζαχοπουλο τι σχολιο να κανω..

Adamantia είπε...

Πριν απο μερικα χρονια βρεθηκα στη Πολη του Μεξικου. Εξαθλιωση σχεδον παντου. Εξω απο μια εκκλησια υπηρχε μια ζητιανα, πανω απο 80 χρονων,μισοτυφλη, με πανβρωμικα σχισμενα σχεδον ρουχα κι απλωμενο ενα χερι. Οταν της εδωσα κατι με ρωτησε απο που ειμαι. Κι οταν της ειπα απ'την Ελλαδα (σκεφτομενη μεσα μου τωρα θα με ρωτησει τι ειναι αυτο)ανοιξε τα ματια της και μου ειπε: Εκει δεν ειναι ο Παρθενωνας?
Δεν ανηκει μονο σε μας αυτος ο πολιτισμος, ανηκει σε ολη την ανθρωποτητα.

Roadartist είπε...

@ Μαριλενα : δυστυχώς Μαριλένα και εγώ δε μπορώ να το καταλάβω αυτό.. Καλησπερα..

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : Και αναρωτιέμαι εγώ τώρα.. δεν επρεπε ολα αυτα να ηταν γνωστά? Δεν επρεπε να ειχανε αναδεικτει οι ελλειψεις μεσω ιντερνετ, μεσω των τοπικων φορεων..μηπως και ευαισθητοποιηθει κανεις?

Roadartist είπε...

@Λάκης Φουρουκλάς: Συγκλονιστικό Λάκη.. και θλιβερό.. Μαλλον πρεπει να αρχισουμε ολοι μας να ταξιδευουμε και εκτος ... μηπως καταλαβουμε την αξια του τοπου αυτου..

Roadartist είπε...

@ zanzibar : για γελια και για κλαμματα.. Μια ηταν η Μελινα..Αν ζουσε σημερα ολα θα ηταν διαφορετικα.. Κριμα.. :(

Roadartist είπε...

@ faraona : Δε τα θυμαμαι?? Οταν ειχα ερθει στη Κερκυρα..ημέρες Πάσχα, μεσα στο τουρισμό..και ηταν κλειστοι ολοι οι αρχαιολογικοι χωροι..λογω απεργιας.. Ειδα ελαχιστα πραγματα.. Ενιωσα τοτε πολυ οργη.. Φιλια φαραονα..

Roadartist είπε...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ: Είναι τόσα αυτά που μπορώ να προσθέσω στις σκέψεις σου που καλυτερα να σιωπησω. Συμφωνω γλαρενια. Φιλιά.

Roadartist είπε...

@ Adamantiα: Αδαμαντία πολύ σημαντικό αυτό που λες..

"Δεν ανηκει μονο σε μας αυτος ο πολιτισμος μας, ανηκει σε ολη την ανθρωποτητα."

ΑΚΡΙΒΩΣ ειναι ΧΡΕΟΣ μας, να τον αναδεικνυουμε, οχι να τον εξαφανισουμε..

Θυμιζω τη φραση της Μελινας.. "χωρις τον πολιτισμο μας ειμαστε ενα τιποτα"..

Σε ευχαριστω.

manetarius είπε...

Βρε μήπως να κλείνανε και τη βουλή; Γιατί σα μουσείο την έχουν καταντήσει..κανείς δεν πάει..

Coco είπε...

... και το τείχος του Ιουστινιανού στη Θεσσαλονίκη που έκατσε πάνω η πολυκατοικία ... τραβάω τα μαλλιά μου ... μήπως προσέχουμε και τα νέα εκτός απ΄ τ΄αρχαία, αβίωτες πόλεις και καμμένα δάση

doctor είπε...

Ξεφτίλα και ντροπή.
'Εχουμε συνηθίσει πια και τίποτα δεν μας αγγίζει. Κάνε κάνε τον μαλάκα στο τέλος γίνεσαι...

Doctor

Roadartist είπε...

@ manetarius : δεν εχεις και αδικο μανετ..


@ Κοκό : είμαι σίγουρη οτι ο καθενας εχει να προσθεσει και κατι ακομη.. Τιποτα δε προσεχουμε δυστυχως..


@ doc: Τελικα λες αν ολα λειτουργουσαν στην εντέλεια..αυτό να μας εκανε περισσότερη εντυπωση?.. :(

Madame de la Luna είπε...

Δυστυχώς, έτσι έχουν τα πράγματα. Και φαντάζομαι ότι θα αργήσουν και να αλλάξουν, μιας και δεν νομίζω να τα θεωρεί κανείς τα των Μουσείων, προτεραιότητες γενικώς. Καλησπέρα Αρτιστάκι. Πάω να διαβάσω και τα προηγούμενα σου, γιατί βλέπω έχω χάσει ...επεισόδια. Φιλιά!

leondokardos είπε...

Αρτίστα μου έχεις απόλυτα δίκαιο. Δε ξέρουμε να προβάλλουμε το πολιτισμό μας και τα κλειστά μουσείς ειναι ενα τρανό παράδειγμα. Απο τους Ίταλούς πρέπει να διδαχθούμε. Θυμάμαι το πρώτο μου ταξείδι στη Ρώμη. Μας πήγαν μια τουριστική βόλτα με πούλμαν. Περνούσαμε απο κάτι απλές μαρμάρινες κολόνες και ο ιταλός ξεναγός μας περιέγραφε με...ζωηρά χρώματα οτι εδω καθόταν ο Ιούλιος Καίσαρας, εκεί αγόρευε ο τάδε, σ' αυτή τη πέτρα αγνάτευε τη Ρώμη ο Νέρων και ενα σωρό άλλες ψευτιές για να μας εντιπωσιάσει.
Ας μάθουμε κι εμείς κάποια στιγμή τι θα πει σωστή προβολή της ιστορίας μας...

Ένα γελαστό απόγευμα είπε...

Καλησπέρα καλό μου.
Θα υπήρχε Ελληνισμός αν και εφόσον αυτή η χώρα είχε Έλληνες πολιτικούς (κι όχι ανθέλληνες)...
Δε φταίει ο κόσμος, δε φταίει η χώρα μα φταίνε κάποιοι συγκεκριμένοι που φροντίζουν για την εξόντωσή μας και την απώλεια της εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Στο χέρι μας είναι να τους εμποδίσουμε.

ολα θα πανε καλα... είπε...

Έμαθα ότι οι Αθηναίοι,που υποτίθεται ότι μένουν σε απόσταση αναπνοής από την Ακρόπολη και άλλους τέτοιους χώρους δεν επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους ή μουσεία παρά μια φορά στα 5 χρόνια,ας πούμε,δεν ξέρουν τίποτε για τους θησαυρούς κι ούτε που ενδιαφέρονται.Πιστεύω ότι και δωρεάν να ήταν το εισιτήριο,και πάλι δε θα υπήρχαν αρκετές επισκέψεις σε αυτά.
όσο για τα κλειστά μουσεία,ε,ας πάμε για αρχή σε αυτά που είναι ανοιχτά και λειτουργούν και βλέπουμε...
Καλησπέρα!

Kaveiros είπε...

Το υπουργειο πολιτισμου, εχει δυστυχως, το χαμηλοτερο προυπολογισμο....
Τωρα οσον αφορα τη παιδεια μας, ειναι θεμα μεγαλο...
Παντως οι αγγλοσαξωνες, ειναι οι τελευταιοι που δικαιουνται να ομιλουν*χωρια του οτι, ειναι κλεφτες,
εχει αποδειχθει, πως καποιοι με κλειδια, χαραξαν πανω στα ελγεινεια...

αθεόφοβος είπε...

Οπως είχα γράψει στα ποστ για την Τουρκία όταν θα μας έχουν παρει όλους τους τουρίστες με τα εξαιρετικά μουσεία που έχουν που είναι όλα ανοικτά και με τις άψογες τουαλέτες που διαθέτουν σε κάθε αρχαιολογικό χώρο τότε θα αρχίσουν να σκέφτονται ότι πρέπει και εδώ να αντιμετωπίζουμε τον επισκέπτη σαν άνθρωπο και όχι σαν χρήμα.

Roadartist είπε...

@ Madame de la Luna: Καλημέρα πλέον ..κυρά του φεγγαριού.. οντως κανεις δε τα θεωρει προτεραιότητες.. Να εισαι καλα, ευχαριστω καλο ξημερωμα¨!

Roadartist είπε...

leondokardos : Οντως οι Ιταλοι έχουνε εκμεταλλευτει πολυ περισσοτερο τη πολιτιστικη παραδοση τους (που την εχουνε ολη μιμηθει απο εμας....) αλλα τουλαχιστον ξερουν να την αναδειξουν.. Φαντασου να παει ενας τουριστας στη Πομπηια (αντιστοιχος αρχαιολ. χωρος με το Ακρωτηρι της Θηρας..) και να βρει το χωρο κλειστο..Δεν υπαρχει περιπτωση..

Roadartist είπε...

@ "Ένα γελαστό απόγευμα": "Στο χέρι μας είναι να τους εμποδίσουμε." ..μακαρι....εδω θα ειμαστε Στελιο, καλο ξημερωμα..

Roadartist είπε...

@ όλα θα πάνε καλά: χα!..πικρο αλλα πολυ σωστο.. τη καλημερα μου..

Roadartist είπε...

Kaveiros : ναι, η συντηρηση των Γλυπτων του Παρθενωνα στο Βρεττανικο ειναι ελεεινη..συμφωνω. Ομως οι αφορμες που τους δινουμε ειναι πολλες.. καλημερα..

Roadartist είπε...

@ αθεόφοβος: ευχομαι να μη συμβει αυτο..πραγματικα..αλλα εκει που εχουμε φτασει..

Σπύρος είπε...

Καλημέρα...μια κατάσταση που πονα όπως πολλοι τομείς της Ελλάδας ...ειμαστε σαν Ζιμπάμπουε ποια έχουμε φτάσει στο πάτο σε όλους τους τομείς και ειλικρινά δεν ξέρω πόσο χαμηλά ακόμα θα φτάσει αυτή η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό ...ελεος ποια.. Ωραιο θεμα καλημερα

akb8862 είπε...

Διάβασα την ανάρτησή σου & πόνεσα. Είχε δίκιο ο Σεφέρης που λεγε :" Όπου να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει"...
Τι να πω! Φαίνεται δεν "επανιδρύθηκε" το Κράτος μας ακόμη !

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Βοά ο κόσμoς από κάθε γωνιά της Ελλάδας για τα πάντα και επι παντός. Λίγο ακόμη και θα βγεί με τα πανώ στις ρούγες...
Ξυπνήστε ρεεεεεεεεεεεεεεεε
Για πόσο καιρό ακόμη θα έχετε
"κλειστό" τον τόπο αυτό λόγω διαπλοκών,κλοπων,μεγαλοσυφερόντων
πολιτικών και μη ? Τι περιμένετε
να βρεθεί κανένας τρελός να
σας σπάσει τα ρολά και να μη ξέρετε που θα πάτε να κρυφτείτε όλοι ?

Mε εκτίμηση

Λυγερή του ΠΗΓΑΙΜΟY
http://ligery.pblogs.gr
http://lygeri.pblogs.gr

Cookie είπε...

Αα καλά, στην τηλεόραση μας λένε παραμύθια πως ανοίγουν και εδώ διαβάζω πως τόσα και τόσα κλείνουν... Δεν το γνώριζα... Πάντως γι' αυτό που γράφεις:

Μετά από αυτά, δεν είναι να εκπλησσόμαστε με τη δραματική πτώση των επισκεπτών στα μουσεία.

Μια σκέψη κάνω, ίσως κλείνουν επειδή δεν έχουν πελάτες; Προσωπικά ξέρω πάρα πολύ λίγους που θέλουν να δουν μουσεία. Είναι συνήθως ξένοι που έρχονται μια φορά στη ζωή τους για ένα και μόνο καλοκαίρι...

Πολλά φιλάκια Ρόαντ!!

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Έτσι είναι... οι λαογραφικοί τόποι είναι συνήθως κλειστοί.. Όπως και η αδιαφορία μας, που να βρει μέρος ο πολιτισμός μας να ξαποστάσει;

Σε καλησπερίζω... θέλοντας να πιστευω πως καποτε τα πραγματα θα αλλάξουν έστω και στο ελάχιστο!

Mariela είπε...

Καλό φθινόπωρο!
Φιλιά

BUTTERFLY είπε...

Αν μονο οι εργασιες κρατουσαν κλειστους τους αρχαιλογικους χωρους...ας πουμε οτι θα το καταλαβαινα καπως...αλλα οταν μιλαμε για ελλειψη προσωπικου, απεργιες, γραφειοκρατιες κτλ...ενταξει, δεν εχω λογια για την ξεφτιλα μας! Θελουμε να μας επιστραφουν και τα μαρμαρα του Παρθενωνα, τρομαρα μας! Ας τα αφησουμε καλυτερα ολα τα εργα τεχνης μας που ειναι στο εξωτερικο ησυχα, εκει τα φροντιζουν καλυτερα!

phlou...flis είπε...

Κοίτα, αυτό συμβαίνει και σε άλλα κράτη. όχι μόνον στην Ελλάδα. Ετυχε στη Βουδαπέστη, Πράγα και Βιέννη -όταν πήγα πριν 2 χρόνια- και στο βερολίνο -όταν βρέθηκα πριν λίγες μέρες- και στην Κύπρο -όταν ήμουν πριν από ένα μήνα. Είναι θέμα τύχης. Το πρόβλημα είναι να μην είναι μόνιμο. Αυτό στην Ελλάδα είναι το κατακριτέο.

Ανώνυμος είπε...

Ο πολιτισμός είναι από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας και δυστυχώς δεν τον εκμεταλλευόμαστε σωστά..

Fegia είπε...

Ας ανοίξουν ένα Μουσείο εκθέτοντας την απύθμενη ανικανότητα των κρατούντων.
Και κλειστό να είναι, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα για τους επισκέπτες. Θα παρουσιάζει (με πιο παραστατικό τρόπο) την κρατική βλακεία και την κρατικοδίαιτη νοοτροπία των "εργαζομένων" στους αρχαιολογικού χώρους.

Όσο γι' αυτούς (τους ξένους), που θα θέλουν να προσεγγίσουν τον πολιτισμό μας, ας αρκεστούν στα σύγχρονα πολιτιστικά προϊόντα μας δηλ. τις ταβέρνες περί την Πλάκα, τα μπαράκια στα νησιά μας και τα μπουζουκομάγαζα ανά την επικράτεια.

Aggelos Spyrou είπε...

Ο Νεοέλληνας δεν έχει ανάγκη τα Μουσεία γιατί έχει την ιστορία στο αίμα του!!!

(Δικηγόρος του Διαβόλου).

Saligaros είπε...

Καλησπέρα,

την Ελλάδα καταφέρνουμε να 'ριμάζουν' σχολεία λόγο έλλειψης μαθητών, νοσοκομεία λόγο έλλειψης γιατρών, στάδια και πάρκα!Τα μουσεία δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση της ελληνικής πραγματικότητας.

panathinaeos είπε...

ο γιάννης τσαρούχης έλεγε ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι υπόθεση του Κράτους (η απόδοση είναι δική μου)

νομίζω ότι αυτή είναι μια ουσιώδης διάσταση του θέματος

υπάρχει Κίνημα Πολιτών που διεκδικεί και αγωνίζεται για τον Πολιτισμό; μόνο αυτό κατά την ταπεινή μου γνώμη μπορεί να αλλάξει κάτι

για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω την απάντηση για το τι θα μπορούσε να είναι αυτό το Κίνημα, ούτε ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω άν υπάρχει ή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο

για να μην μιλώ αφηρημένα όμως, θεωρώ ότι και αυτή η συντροφιά που εδώ σχολιάζει και ασχολείται είναι ένα εν δυνάμει Κίνημα Πολιτών

η κατάσταση με αυτή την παρωδία που λέγεται υπουργείο Πολιτισμού (;) - δημιούργημα της Χούντας - είναι άθλια

το μόνο που ξέρουν να κάνουν σωστά είναι να κατασπαταλούν τους πόρους που τους έχουν διατεθεί και να χορηγούν τις "παρέες" των "φίλων" άνευ ουδενός ετέρου αποτελέσματος

σημειώνω επίσης ότι το μοντέλο με τους μεγάλους χορηγούς της τέχνης (παράδειγμα Peggy Guggenheim) δεν νομίζω ότι μπορεί να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα της γκλαμουριάς και της Επίδειξης

εν κατακλείδι, μπορεί να διαμορφωθεί ένα Κίνημα Πολιτών για τον Πολιτισμό και να αναλάβει δράση; είναι η μόνη διαφαινόμενη οδός ...

Κούκος είπε...

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Roadartist είπε...

@ LOCKHEART: Ακριβως ετσι, πολυ χαμηλα. Σε ευχαριστω, καλησπερα.

@ akb8862 : Ο μεγαλος Σεφερης διαχρονικος..ακομη κ σημερα..

@ λυγερη : "ΞΥΠΝΗΣΤΕ" να το γραφουμε και να το φωναζουμε συνεχως λυγερη..μηπως ταρακουνηθει κανεις.. Να σαι καλα!

Roadartist είπε...

@ Clockwork Plum : Δαμασκηνακι σε καθε γωνια της ελλαδας υπαρχει και ενα μουσειο.. Σιγουρα δεν γινεται ολα να εχουνε κοσμο.. Οταν ομως μιλαμε για τουριστικα μερη, οπως Σαντορινη, Μυκονο, Ανδρο, Κρητη, Ιο.. Τοτε το προβλημα ειναι πολυ σοβαρο κ σημαντικο.
Δεν ενδιαφερονται για το πολιτισμο οσοι δεν τον γνωριζουν. Ειναι αρκετοι οι τουριστες που ερχονται απο την αλλη ακρη της γης..για να δουνε τη Κνωσσο, την Ακροπολη και το Ακρωτηρι της Θηρας..ή μια παρασταση στην Επιδαυρο..
Πολυπλευρο το θεμα..θα ειμαστε εδω να τα συζητουμε. .Φιλια :)

Roadartist είπε...

@ η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα... : το ιδιο ευχομαι και εγω..

@ Mariela : Επισης!!!


@ BUTTERFLY: ...μεγαλη ξεφτιλα και καταντια.. :(


@ phlou...flis : ..σίγουρα οταν τυχαινει να συμπεσει η επισκεψη σου με μια απεργια..ή με εργα ειναι αλλο θεμα.. Οταν εδω τα προβληματα αντι να μειωνονται μεγενθυνονται .. ειναι μειζον προβλημα.. και πολιτιστικο και οικονομικο.. Μακαρι να αλλαξει κατι αμεσα..

Roadartist είπε...

@ Akon : ετσι ακριβως!!..


@ Fegia: Συμφωνω παρα πολυ..μαζι σου.. προσυπογραφω ΟΛΟ το σχολιο σου και με τα δυο χερια μου.. τη καλησπερα μου..

Roadartist είπε...

@ Aggelos Spyrou : χαααχααχ ναι σιγουρα .. τι να του πει μωρε του Νεοελληνα η ιστορια του??... :)))


@ Saligaros : αυτη ειναι η ελληνικη πραγματικοτητα.. δυστυχως.. Καλως ορισες..

Roadartist είπε...

@ panathinaeos : Καλησπερα και σε ευχαριστω για το σχολιο σου. Δεν τιθεται θεμα οτι πρεπει ολοι εμεις να γινουμε ΕΝΑ και να μιλαμε για ολα αυτα.. Το πρωτο βημα ειναι η καταλυση του εφησυχασμου. Οταν μαθαινεις και ενημερωνεσαι μπορεις μετα να εχεις και αποψη. Ουτε εγω γνωριζω δυστυχως καποιο "Κίνημα Πολιτών για τον Πολιτισμό", ισως αν θες..ενας απο τους λογους που προχωρησα στην δημιουργια αυτου του blog να ειναι και η αναγκη μου να εκφρασω σχετικές ανησυχιες. Ευτυχως διαπιστωνω οτι υπαρχουν αρκετοι που ενδιαφερονται και συμμετεχουν εδω στις συζητησεις..
Χαιρομαι για αυτο που σημειωσες, οτι "αυτή η συντροφιά που εδώ σχολιάζει και ασχολείται είναι ένα εν δυνάμει Κίνημα Πολιτών", μου αρεσει λοιπον αυτο..
Οσο περναει απο το χερι μου, οσο εχω χρονο κ διαθεση να τη διαθετω εδω..θα το συνεχισω.
Η δικη σας θετικοτητα ειναι πολυ σημαντικη. Τη καλησπερα μου!

Roadartist είπε...

@ Κούκος : και η δικη μου πρωτη σκεψη διαβαζοντας αυτα τα αρθρα ηταν αυτη..που εγραψες..

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πλέον ότι ο τύπος τουρισμού που προωθούμε είναι αυτός του φτηνού ποτού και του ξεφαντώματος μέχρι τελικής πτώσης.

Τι να τα κάνουμε λοιπόν τα μουσεία...

Συμφωνώ με την επισήμανση ότι όσοι ενδιαφερόμαστε για μουσεία έχουμε κολλημένη την ετικέτα του γραφικού πάνω μας. Και όχι μόνο του γραφικού θα έλεγα, αλλά και του ξενέρωτου..

Roadartist είπε...

@ Penny : θα συμφωνήσω μαζί σου Πέννυ.. Οι αμόρφωτοι..έτσι κρίνουν..Σήμερα έχει καταντήσει αναχρονιστικό και παλαιομοδίτικο να μιλάς για μουσεία, πολιτισμό και παράδοση.. Τελικά είναι οσο το σκεφτομαι, νομιζω οτι ειναι και λίγο επαναστατικό στην εποχή μας να επιμενεις και να πηγαινεις ετσι κοντρα στο ρευμα.... να εισαι καλά και χαίρομαι πολύ που περνάς.. Τη καλησπερα μου!

κοπρόγατα είπε...

θλιβερό...
καλημέρα!

ritsmas είπε...

είδες που τελικά ευρέθη ; Λοιπόν, ως προς τα μουσεία, πιστεύω ότι δεν έχουμε ακόμη φτάσει και θα αργήσουμε πολυ να φτάσουμε στο επίπεδο εκείνο του πολιτισμού που υπαγορεύει απ όλους μας σεβασμό σ αυτούς τους χώρους. Είτε το " ολοι μας " αφορά τα υπουργεία και τους γραφειοκράτες και την ελλειψη κονδυλίων λογω χαμηλού προϋπολογισμού και λαμογιών, είτε αφορά τους φυλακες που δεν αμοιβονται, ειτε τους αρχαιολογους που βασανίζονται ή δειχνουν να βασανίζονται, είτε εμας τους ιδίους που αδιαφορούμε και δεν έχουμε επισκεφθεί ουτε το κλασσικό αρχαιολογικό μουσείο, ούτε την αγορά....

roadartist είπε...

@ ritsmas : Ρίτσα σε ευχαριστώ πολύ που πέρασες και το είδες.. Πραγματικά έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι τα πράγματα.. Θα ήθελα να να τα παρακολουθούμε και αν δεν διορθωθεί η κατάσταση και αυτό το καλοκαίρι να γράφουμε γι'αυτό.. Μας αφορά όλους.. Πραγματικά ντροπή μας.. Θλίβομαι..

Related Posts with Thumbnails