26 Ιανουαρίου 2008

...στο δρόμο







H Street art αποτελεί κάθε μορφή τέχνης που αναπτύσσεται στους δρόμους. Ουσιαστικά η street art είναι ένα μέσο επικοινωνίας στη πόλη. Συχνά τα θέματα της αφορούν προσαρμογές, ανατροπές, πολιτιστικά εμπόδια, την εναντίωση στην ιδιωτική περιουσία και την ανάκτηση των δρόμων. Βέβαια χωρίς αυτό να αντιστοιχεί σε αναρχικό τρόπο σκέψης, αλλά αποτελώντας μια μικρή προσωπική επανάσταση του κάθε καλλιτέχνη. Κυρίως είναι ένα μέσο προσωπικής έκφρασης από ορισμένους πραγματικά ταλαντούχους καλλιτέχνες .
Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ένα ενδιαφέρον λεύκωμα του Κ. Ιωσηφίδη το «…στο δρόμο». Στο λεύκωμα παρουσιάζονται για πρώτη φορά οι δημιουργίες 65 ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών του δρόμου, οι οποίοι έδρασαν στην Ελλάδα. Περιέχει συνθήματα, ιδεογράμματα, κώδικες, φόρμες, σύμβολα κ.ά., τα οποία αποτυπώνονται στον καμβά των δρόμων, καλύπτοντας αμέτρητα τετραγωνικά από το πολεοδομικό λαβύρινθο, με τις τεχνικές του σπρέι, του stencil, του αυτοκόλλητου, της αφίσας, του μαρκαδόρου και άλλων υλικών.
Στο λεύκωμα παρουσιάζονται διάφορες μορφές παράβασης, από το πολιτικό σύνθημα, τη πολιτική τοιχογραφία, έως και την απλή ζωγραφιά ενός λουλουδιού στην άκρη μιας σκάλας.
Στην έκδοση συμπεριλαμβάνονται κείμενα του κριτικού Τέχνης, Μάνου Στεφανίδη, και του Θανάση Μουτσόπουλου, ιστορικού και θεωρητικού της Τέχνης στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Εξαιτίας της έκδοσης του λευκώματος, οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν στον πολυχώρο τους (Ιπποκράτους 118, τηλ. 211-3003580), έκθεση με καλλιτέχνες του δρόμου (ABUSE - BEICON - DR CANCER - DREYK - FORS - FOTIZONTAS - GEGANS - HOPE - INSOM - JOAD - JOLA - NERS - OZONE - ΣΕΪΜ - ΤΑΜ - WAKE - YELLOW WISH κ.ά.), οι οποίοι εκθέτουν έργα και παρεμβαίνουν εικαστικά στον πολυχώρο. Το βέβαιο είναι ότι μια έκθεση με street art ξεφεύγει πάντα από τα τετριμμένα!

Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 19 Ιανουαρίου ως τις 9 Φεβρουαρίου. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο θα διαθέσουν τα έσοδα από τη πώληση των έργων για τη δημιουργία εξωτερικής τοιχογραφίας στο 5ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας.
Πηγές: http://www.metaixmio.gr/, http://www.e-typos.com/

165 σχόλια:

roadartist είπε...

Μετά απο το προηγούμενο ποστ, σκέφτηκα οτι αξίζει να 'αλλάξουμε' σελίδα, να ξεφύγουμε λίγο απο τη καθημερινότητα που μας πλασάρουν, και τι καλύτερο στο να μας βοηθήσει σε αυτό, απο τη τέχνη! Και μάλιστα τέχνη απο νέους ταλαντούχους ανθρώπους που διαφοροποιούνται!

Σας το είχα γράψει :
http://roadartist.blogspot.com/2007/12/blog-post_27.html
οτι έχω σκοπό να σας κάνω συχνά τέτοια αφιερώματα για καλλιτέχνες του δρόμου, ανάμεσα σε άλλα.

CsLaKoNaS είπε...

Η street art δεν με ενοχλεί σε τοίχους που έχουν εγκαταληφθεί. Σε νέα κτίρια όμως με καλοδιατηρημένες προσόψεις και επιφάνειες το θεωρώ προκλητικό και απαράδεκτο.

Αν κάποιος το έκανε στο δικό μου τοίχο θα φώναζα την αστυνομία.

Ανώνυμος είπε...

στη ν ιωνια αν περασεις ποτε, ενα μεγαλο τμημα καποιου κενρτικου δρομου που στις ακρες του εχει τειχια για συγκρατηση χωματων, εχει μετατραπει σε ενα τεραστιο υπεροχο γκραφιτι!

καλο σαββατοκυριακο : ))

Unknown είπε...

Καλημέρα

Πολύ όμορφο αυτό το λεύκωμα
και όλα τα λευκώματα αυτού
του είδους
Να είσαι καλά για την ενημέρωση

Κάποια μέρα θα κάνω και εγώ
την αφιέρωση του δικού μου
οδοιπορικού φωτογραφίας
τουλάχιστον από αυτή την πόλη
που γεννήθηκα μεγάλωσα
και αγαπώ.

Πολύ σωστά, καιρός να ξεφύγουμε
από αυτή την καθημερινότητα
που προσπαθούν να μας πλασάρουν
Καιρός να δείξουμε την διαφορετικότητά μας

Καλό πρωινό Σαββάτου
φιλιά θαλασσινά

Σπύρος είπε...

Πραγματικά σαν μορφή graffiti. Ωραια η πρόσταση για τα λευκώματα έχουν και οι εκδόσεις Μίλητος ωραια λευκώματα που πραγματικά σε ταξιδεύουν. Θα δώ πάντως και απο το Μεταίχμιο thanks:)

diva είπε...

Πάντα χαίρομαι όταν "μαθαίνω" από τα ιστολόγια
Την καλημέρα μου:-)

maya είπε...

πολύ ωραία ανάρτηση
το θέμα πολυαγαπημένο μου!

μακάρι να προλάβω την έκθεση
το βιβλίο θα το πάρω σίγουρα

ευχαριστώ
και να κάνεις τέτοια!
πολύ το χάρηκα!

χχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

roadartist είπε...

@ cslakonas: Kαλή σου μέρα. Νομίζω οτι βλέπεις τα πράγματα αρκετά μονόπλευρα. Όσο κ αν προσπαθώ αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο κεντρικό καλοδιατηρημένο κτίριο στην ΑΘήνα όπου να έχει κάποιος ζωγραφίσει κάτι. Πρόσεξε δεν μιλάω για βρωμολοχίες ή ποδοσφαιρικά συνθήματα, αυτά δεν με αφορούν καν.
Προσωπικά το βλέπω αντίθετα, ως μια ξεχωριστή αισθητική παρέμβαση στη πόλη, κατά πολύ ομορφότερη απο τα κακόγουστα μουντά κτίρια της..

Δεν θα πρέπει απλά να μην μας ενοχλεί όπως έγραψες.., αλλά να το δούμε, έτσι όπως είναι στην ούσια του: μια πανέμορφη μορφή τέχνης η οποία βρίσκεται έξω στους δρόμους της πόλης και όχι σε κλειστούς ελιτίστικους καλλιτεχνικούς κύκλους.
Είναι απείρως ανώτερα απο αρκετά απαράδεκτα έργα που εκθέτονται σε γκαλερί.

Εγώ αναρωτιέμαι μήπως τελικά το internet και το street art βοηθήσει το κόσμο να έρθει σε επαφή περισσότερο με την τέχνη; Πλέον δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων, αλλά όλοι να μπορούνε να μάθουν, να δουν, να θαυμάσουν, να εμπνευστούν, να 'πάρουν' απο αυτή.. Φιλιά, καλό σου σκ!

roadartist είπε...

@ una mama και οχι μονο: Καλημέρα mama, νομίζω οτι αυτό που αναφέρεις φαίνεται και απο το τρένο του ηλεκτρικού! Χρησιμοποιούσα τον ηλεκτρικό παλιότερα και έκανα συχνά τη διαδρομή..όποτε περνούσα απο την Ν.Ιωνία, πάντα μου κέντριζαν το βλέμμα τα graffiti στους τοίχους του σχολείου :)) Τη καλημέρα μου!!

roadartist είπε...

@ Sailor: Καλημέρα Καπετάνιε μου, πολύ όμορφα τα έγραψες.. Ναι να κάνεις πολλά αφιερώματα σε όλα όσα έχεις φωτογραφίσει με τη δική σου μηχανή απο τις βόλτες σου στη πόλη! Θα είναι εξαιρετικό! Θα περιμένω να τα δώ..
Μα το να θαυμάσεις ένα έργο τέχνης ή να μάθεις για μία διαφορετική μορφή τέχνης, δεν έχει απείρως περισσότερο ενδιαφέρον απο το ....ζαχόπουλο???? Μη τρελαθούμε τώρα!!
Διαφοροποίηση!!!! Τα Φιλιά μου!

roadartist είπε...

@ LOCKHEART: Καλημέρα Σπύρο μου χαίρομαι που το βρίσκεις ενδιαφέρον! Νομίζω ότι όντως σε ταξιδεύουν!! Καλό σκ, φιλιά!

roadartist είπε...

@ diVa: Καλημέρα diva, αυτό που έγραψες με τιμά, να είσαι καλά, εγώ σε ευχαριστώ! Καλό σκ να περάσεις όμορφα!

roadartist είπε...

@ maya: Καλημέρα Μaya σε ευχαριστώ καλή μου!! Θα γίνονται τέτοιες αναρτήσεις, χαίρομαι ιδιαίτερα όταν τις εκτιμάτε.. αυτό έχει πολύ αξία! Καλό σκ, να πέρασεις όμορφα!

akb8862 είπε...

Πολύ όμορφες οι φωτό & πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που δίνεις.
Ευχομαι καλή επιτυχία στις Εκθέσεις που παρουσιάζεις.
Καλό Σ/Κ !

Μαργαρίτα είπε...

Καλώς σε βρίσκω λοιπόν...
Πολύ όμορφο το πόστ σου!!
Καλή επιτυχία και από μένα
ζεστό φιλί *

roadartist είπε...

@ akb8862: Καλημέρα σου! Οφείλω να διευκρινήσω οτι δε συμμετέχω, απλά τυχαίνει να μου αρέσουν αρκετά, πιστεύω οτι αξίζουν και τα παρουσιάζω. Ευχαριστώ, καλό σκ :)

roadartist είπε...

@ Μαργαρίτα: Καλώς όρισες, ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου. Τους θαυμάζω κ εγώ όσο εσείς. :)

νατασσΆκι είπε...

Πολύ όμορφα τα έργα του δρόμου, συνήθως είναι πολύ εύστοχα και καλόγουστα - εμένα πάντως, μου χαρίζουν χαμόγελο, και μόνο που βλέπω χρώματα στους γκρι τοίχους της πόλης..
:)
Καλημέρα, καλό Σαββατοκύριακο!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Πολύ όμορφες εικόνες από ανθρώπους που ξέρουν να εκφράζονται με το δικό τους μοναδικό τρόπο.
Είναι κι αυτό μια μορφή τέχνης! Κι είναι ιδιαίτερη!
Keep going... Έτσι ομορφαίνουνε οι μουντοί δρόμοι μας...

KitsosMitsos είπε...

Άλλη μια μορφή τέχνης εκεί που δεν την περιμένεις. Ειδικά αυτή, που κρύβει την ασχήμια!

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Μια από τις ομορφότερες εφαρμογές της τέχνης κατά την γνώμη μου. Τέχνη όχι μέσα σε κάδρα, μεταφορικά και κυριολεκτικά!
Την καλημέρα μου!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία μορφή τέχνης οταν γίνεται σε τοιχους που έχουν εγκαταληφθεί. Είναι ένας τρόπος έκφρασης.
καλό σ/κ

afrodiet είπε...

Η τέχνη είναι παντού.
Και μπορεί να είναι και στο δρόμο.
Εσύ το ξέρεις roadartist!
;)

Pellegrina είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Γεια σου roadartist! Καταπληκτική αλλά λίγο παρεξηγημένη τέχνη

Pellegrina είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

θυμάμα πριν κανα χρόνο μεσα σε καταιγίδα και σε ψοφόκρυο, μαυρα μεσάνυχτα ένα πιτσιρικά κάτω απο μια γέφυρα να απλώνει τα σπρέι του, όταν εγώ γυρνούσα απο΄βόλτα μέσα στην ζεστασιά του αμαξιού μου.
αν δεν είναι αυτός καλλιτέχνης τότε ποιος είναι.

ρισπέκτ

Pellegrina είπε...

Το ότι τα έργα αυτά είναι πιο ενδιαφέροντα και συχνά ανώτερα από πολλά που εκτίθενται σε γκαλερί είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, για όποιον δεν πηγαίνει στις γκαλερί για λόγους άσχετους με την τέχνη. Να συνεισφέρω στο θαυμάσιο ποστ με τα εξής:
α) τα έργα από άποψη νομικού στάτους είναι βασικά δύο ειδών, τα από πεποίθηση 'παράνομα'(και δωρεάν), ως δυναμική παρέμβαση στη μουντή μονοχρωμία της πόλης και τα επί πληρωμή νόμιμα. Τα δεύτερα στην Ελλάδα, από ό,τι ξερω, υφίστανται τη γνωστή ελληνική ταλαιπωρία για άδειες κλπ, αλλιώς θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα. Σκεφτείτε πόσοι 'άσπροι" (δηλαδή βρόμικοι και κατάμαυροι) τοίχοι πολυκατοικιών θα μπορούσαν να είναι πολύχρωμα γιγαντογραφήματα. ειδικά στην Αθήνα που έχουμε ακριβώς τις "πολυκατοικίες", δηλαδή κτίρια με το κατάλληλο ύψος, ούτε πολύ ψηλά ούτε πολύ χαμηλά.
β) Προσέξτε το προτελευταίο από τα δημοσιευμένα από τη roadartist. Είναι, ακριβώς, γιγαντογράφημα, δύσκολο πράγμα με ελάχιστους εκπρόσωπους στην Ελλάδα (το συγκεκριμένο, αν δεν με γελά η τεχνοτροπία, είναι του Αλέξη Βασμουλάκη) γιατι θέλει και σωματικές ικανότητες. Φανταστείτε μια σκαλωσιά στημένη σε όλο τον τοίχο και τον καλλιτέχνη να ζωγραφίζει με χέρι, μάτι και μυαλό, χωρίς μόνιτορ για τις διαστάσεις (αλλού χρησιμοποιείται κι αυτό)
γ) Πολλά από αυτά τα έργα, από πεποίθηση, δεν είναι μόνιμα. (άλλο αν διατηρούνται σε φωτογραφίες, κλπ) Είναι κι αυτό μια άποψη για τη λειτουργία της τέχνης, με πολλές προεκτάσεις.
Η εικαστική τέχνη του δρόμου, ειδικά στην Αθήνα, για πολλούς λόγους, θα έκανε θαύματα. Με την προϋπόθεση, εκτός των άλλων, όταν περπατάμε να κοιτάμε (με προσμονή χαράς και όχι διάθεση γκρίνιας)και γύρω μας και όχι μόνο την αντανάκλασή μας στα τζάμια.

Unknown είπε...

Καλό Σαββατοκύριακο
και ας έχει ήλιο με δόντια

Καλό μεσημέρι

Νικόλαος Παπουτσής είπε...

Πολύ καλή ιδέα street art όπου και όταν χρειάζεται.
Οι φωτογραφίες μου άρεσαν πολύ.
Τέλος ευχαριστώ για την ενημέρωση γιατί θεωρώ ότι πηγαίνοντας στην έκθεση θα βρω ίχνη φίλων που εχω χάσει
Κάλο Σ,Κ

Roadartist είπε...

@ νατασσάκι: Καλησπέρα Νατασσάκι! Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω, μόνο χαμόγελο μπορούν να σου χαρίσουν και να ομορφύνουν απίστευτα τη βόλτα και τη καθημερινότητα σου!

Roadartist είπε...

@ Γιώτα Παπαδημακοπούλου:Καλησπέρα Γιώτα, είναι ιδιαίτερη μορφή τέχνης σίγουρα. Ομορφαίνουν απίστευτα τη πόλη, μακάρι να γέμιζε.. :)

Roadartist είπε...

@ KitsosMitsos : Καλησπέρα! Πραγματικά κρύβει την ασχήμια! Θα πρέπει να το καταλάβουμε και να δωθεί ώθηση για περισσότερες τέτοιου είδους καλλιτεχνικές δραστηριότητες! ..

Roadartist είπε...

@ ΑΝΕΜΟΣΚΟΡΠΙΣΜΑΤΑ: Καλησπέρα σου, συμφωνώ απόλυτα! Πραγματική τέχνη χαίρομαι πολύ με το σχόλιο σου! :)

Roadartist είπε...

@ Akon: Καλησπέρα Ακον, είναι ακόμα πιο όμορφη όταν γίνεται σε τοίχους απο πολυκατοικίες που κατοικούνται και δεν εχουνε εγκαταλειφθεί. Αν πας μια βόλτα π.χ. στην Πειραίως θα δεις κατι εντελώς ελεεινές πολυκατοικίες, που πραγματικά σου πιάνεται η καρδιά σου..απο την ασχήμια τους, στις οποίες έχουνε δημιουργήσει στις όψεις τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ, δεν φαντάζεσαι πόσο πολύ αλλάζουν το σκηνικό! Φαντάζομαι οτι και οι ίδιοι οι ένοικοι θα αισθάνονται πολύ πιο όμορφα μόλις τα αντικρίζουν. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα απο πολυκατοικίες στην Αθήνα.. Ελπίζω να αυξηθούν :)

Roadartist είπε...

@ afrodiet : Καλησπέρα! Συμφωνώ η τέχνη ειναι παντού και σίγουρα στο δρόμο! Αρκεί να έχουμε μάτια να τη δούμε! Θετική προδιάθεση, κρίση!

Roadartist είπε...

@ Ηλιογράφος: Καλησπέρα ηλιογράφε πολύ όμορφη και πολύ παρεξηγημένη!!

Roadartist είπε...

@ ammos sta malia mou: Καλησπέρα! Όμορφη η περιγραφή της ιστορίας που έζησες....σε ευχαριστώ, αυτό που έκανε ο πιτσιρικάς που αναφέρεις, σημαίνει πραγματική αγάπη και πείσμα για δημιουργία! Φοβερό, ευχαριστώ! Σίγουρα "αν δεν είναι αυτό τέχνη, τότε τι είναι". Καλό σκ, φιλιά πολλά!

Natassa είπε...

μερικές φορές συναντώ στον δρόμο τόσο όμορφα έργα που πραγματικά με κάνουν να χαμογελώ :)

Roadartist είπε...

@ Pellegrina: Καλησπέρα, σε ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη παρέμβαση. Όσα έθεσες συμβάλλουν πολύ στην ανάρτηση, η οποία τελικά θα ήταν αρκετά ελλειπής, χωρίς όλα όσα έγραψες.
Το προτελευταίο είναι όντως του Βασμουλάκη και αν θυμάμαι καλά δημιουργήθηκε το Σεπτέμβρη του 2007. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης είναι όντως καταπληκτικός, ιδιαίτερος, και μόλις μου έδωσες πολύ καλή ιδέα για ένα μελλοντικό ποστ, αφιερωμένο μόνο σ'αυτόν! Είμαι σίγουρη οτι πολλές απο τις παρεμβάσεις του, οι περισσότεροι θα τις έχουνε δει, σε κάποια βόλτα τους στη πόλη.

Θα συμφωνήσω και θα προσυπογράψω και με τα δύο χέρια όλο το σχόλιο σου, αλλά ιδιαίτερα τη τελευταία σου πρόταση "με την προϋπόθεση, εκτός των άλλων, όταν περπατάμε να κοιτάμε (με προσμονή χαράς και όχι διάθεση γκρίνιας)και γύρω μας και όχι μόνο την αντανάκλασή μας στα τζάμια"

ΤΕΛΕΙΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Roadartist είπε...

@ Sailor: Καλημέρα Καπετάνιε μου, δεν σε 'χαλάει' καθόλου εσένα ο ηλιος με δοντια.. Το ημερολόγιο γέφυρας έχει καταγράψει φοβερά ταξίδια μέσα απο πραγματικά άγριο καιρό. Οι συννεφιές του καιρού ποτέ δεν μας χαλάνε! Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ karaflokotsifas: Καλησπέρα, καλώς όρισες, εγώ σε ευχαριστώ για τα λόγια σου. Χαίρομαι πολύ, να πας, είναι ωραίο να συναντάς παλιούς φίλους, ειδικά όταν το θέλεις, καλό απόγευμα :)

Roadartist είπε...

@ Natassa: Καλησπέρα Νατάσσα, εγώ το έπαθα αυτό και σήμερα το πρωί. Σε μία βόλτα μου στην Αθήνα όπου είχα κολλήσει και κοίταγα ένα τοίχο και σκεφτόμουν αυτό ακριβώς! Πόσο πολύ αλλάζουν τη ψυχολογία σου και συμβάλλουν στην ομορφιά της πόλης! :)

Ατθάνα είπε...

πωπωπωωωω! εκ πλη κτι κά!
μπράβο μπράβο ρε συ! φοβερές πληροφορίες!

είναι πραγματικά υπέροχα!
και λίγα λέω!

παίρνω πολλά από σένα! :)
ευχαριστώ!

φιλούνια γλυκά roadartistaki μου :)))

Univers είπε...

Τα grafitti είναι μια όμορφη ανάπαυλα στην μονοτονία μιας πόλης. Δεν θα πρέπει όμως να "επιβάλλονται" εκεί όπου δεν είναι επιθυμητά. Υπάρχουν χώροι όπου κανέναν δεν ενοχλούν, όπως εγκατελειμένα κτήρια ή οι πλάγιες όψεις πολυκατοικιών που βλέπουν σε ακάλυπτους χώρους.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, είναι γεγονός ότι τα grafitti μεγάλωσαν μέσα στην παρανομία και είναι δύσκολο να την αποχωριστούν. Είναι μια φωνή κάποιων προς την κοινότητα, κάποιων που αισθάνονται παραμελημένοι ή και φιμωμένοι εκφραστικά. Φωνή που λέει "υπάρχω" (φυσικά, πνευματικά, εκφραστικά) "και θέλω κάτι να σας πω. Ακούστε με."

Δεν θα ήθελα πάντως να δω τα γνωστά αραβουργήματα να μουτζουρώνουν την πρόσοψη του σπιτιού μου!

sealike2 είπε...

Kαλησπέρα roadartist,
η ανατροπή του "δήθεν" ξεκινάει απο το δρόμο, εκεί πλέον έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας..

Ανώνυμος είπε...

την καλησπέρα μου :)

Roadartist είπε...

@ karyatida:Καλησπέρα Καρυάτιδα, να είσαι καλά βρε, σε ευχαριστώ πολύ για όσα αναφέρεις. Θα υπάρξουν και άλλα τότε postakia παρόμοια, σε φιλώ :)

Roadartist είπε...

@ Univers: Καλησπέρα. Εννοείται, και ίσως δεν χρειάζεται καν να το αναφέρω, ότι ο καθένας μπορεί να έχει τη προσωπική του άποψη σε οποιοδήποτε θέμα, πόσο μάλλον για μία μορφή τέχνης.
Σκοπός μου φυσικά δεν είναι να πείσω ή να αλλάξω τη πεποίθηση κάποιου και πόσο μάλλον να περάσω μια άποψη μανιφέστο.. Θα ήταν γελοίο.
Προσωπικά πιστεύω ότι η street art είναι από τις πιο γνήσιες και αξιόλογες εκφράσεις τέχνης, η οποία ομορφαίνει απίστευτα το αστικό τοπίο. Λειτουργεί σαν μήνυμα και κώδικας επικοινωνίας. Είναι κάτι παραπάνω, μία εικαστική παρέμβαση στους τοίχους, δίνει ζωντάνια στη μονότονη πόλη. Περισσότερο όμως, αποτελεί μια ανοιχτή γκαλερί, όχι απλώς υπαίθρια, αλλά και χωρίς εισιτήριο εισόδου.
Το θεωρώ εξαιρετικό, ειδικά σε μία εποχή σαν τη σημερινή όπου η τέχνη έχει γίνει «επιχείρηση», είναι μακριά από την καθημερινότητα, θωρακισμένη σε μουσεία και γκαλερί, αποκλεισμένη για τους μη προνομιούχους. Η ελεύθερη έκφραση της τέχνης στο δρόμο κυρίως μας υπενθυμίζει πως η τέχνη είναι ελεύθερη, επικοινωνιακή και πρέπει να απευθύνεται σε όλους.

Αλλά αν το δεις πιο ανοικτόμυαλα η τέχνη αυτή δεν είναι κάτι τωρινό.. Ο άνθρωπος πάντα ένιωθε την ανάγκη να εκφραστεί ελεύθερα και αυτό μόνο κατακριτέο δεν μπορεί να είναι. Από την εποχή ακόμη με τις τοιχογραφίες στα σπήλαια, στην Αίγυπτο, στην Μινωική Κρήτη, στη Βεργίνα, στα Θήρα της Σαντορίνης, στην Ρώμη, στην Ιταλία, Συρία, Αμερική, Μεξικό, έπειτα στην Αναγέννηση (όπου γέμιζαν τις εκκλησίες με τοιχογραφίες).. μη ξεχνάς το Τείχος του Βερολίνου, στην Ελλάδα με τους καλλιτέχνες της Αντίστασης, ή ακόμα και ο Θεόφιλος ο οποίος ζωγράφιζε τους τοίχους σε σπίτια, μαγαζιά, όπου προσπαθούσε να εκφραστεί. Χιλιάδες αναφορές μπορεί να εντοπίσει κάποιος στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης.
Πως κάποιος να αμφισβητήσει τις καλλιτεχνικές δημιουργίες του Bansky?
Κατά τη γνώμη μου είναι η πιο έντιμη τέχνη που υπάρχει, εκφράζει την κουλτούρα της κάθε εποχής.

Εμένα θα με ενοχλούσαν περισσότερο οι διαφημιστικές αφίσες, τα πανό πάνω στα κτίρια, στις στάσεις, δίπλα στα φανάρια, όπου σου περνάνε προκλητικά και κακόγουστα το μήνυμα τους και το προϊόν που θέλουν να προωθήσουν.
Οι διαφημιστικές αφίσες (οι περισσότερες εκ των οποίων παράνομα τοποθετούνται όπως θα ξέρεις τους δρόμους και έχουνε προκαλέσει δεκάδες τροχαία ατυχήματα) περνάνε προκλητικά παράνομα το σλόγκαν τους.
Και όμως κανείς δεν εναντιώνεται.. το γιατί προφανές.. γιατί χρυσοπληρώνουν! Αυτοί πραγματικά εγκληματούν ως προς αισθητική της πόλης! Υποβαθμίζουν την κουλτούρα και τη ζωή μας, σε αντίθεση με τις δημιουργίες αφάνταστα ταλαντούχων παιδιών, με τις οποίες ενεργοποιείται η σκέψη μας και χαμογελάμε.
Τα πάντα βέβαια εξαρτιόνται από το πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας μας.

Roadartist είπε...

@ sealike2: Καλησπέρα sealike2. Πάντα απο εκεί ξεκινούσε και δεν θα αλλάξει αυτό σήμερα.. σίγουρα!
Εκεί έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας..συμφωνώ!

Roadartist είπε...

@ diianeira: Καλησπέραααααααα :))

ΩΣΗΕ είπε...

Να συνεχίσεις να το κάνεις, ν' αναδεικνύεις αυτά τα υπέροχα έργα. Κρίμα να μην προλάβω την έκθεση, θα έρθω τέλος Φεβρουαρίου μάλλον. Θα σε συμβουλευτώ τότε.
Η τέχνη του δρόμου είναι αντίσταση. φτάνει να είναι τέχνη και όχι μουτζούρες.

καλό σου βράδυ

Univers είπε...

Καμία αντίρρηση για την αξία της streetart. Μιλάω για τα grafitti που σχεδιάζονται όπου αποφασίσει ο σχεδιαστής, σε ιδιωτικό χώρο, και χωρίς την άδεια του φιλοξενούντος. Αυτό που λέω είναι ότι δεν θα έπρεπε να επιβάλλεται σε όσους δεν την θέλουν στον προσωπικό ιδιωτικό τους χώρο. Και σε δημόσιο χώρο θα έπρεπε να γίνεται σε συνεννόηση με τους έχοντες εξουσιοδότηση να αποφασίσουν (δημοτικά συμβούλια ή όποια άλλα όργανα). Αφού η street art είναι ελεύθερη τέχνη θα έπρεπε να σέβεται πρωτίστως την ελευθερία του άλλου.

Άλλωστε, σήμερα με την δυνατότητα να εκδόσει κανείς τον εαυτό του δωρεάν στο internet, αδυνατίζει το επιχείρημα για ανάγκη έκφρασης έξω από τα ισχυρά κυκλώματα των διακινητών της τέχνης: υπάρχει πλέον χώρος άφθονος, ο e-χώρος. Βέβαια αν θέλουμε να εκθέσουμε σε κοινή θέα χιλιάδων ματιών και χρησιμοποιώντας τον ιδιωτικό χώρο κάποιου παρά την θέλησή του, μήπως ζητάμε πολλά;

Όσο για την διαφήμιση, όπου είναι παράνομη πρέπει να εμποδίζεται. Πάντως τα χρήματα από την διαφήμιση σε δημοσίους χώρους καταλήγουν (αν υπάρχει χρηστή διαχείριση) σε δημόσια (κρατικά, δημοτικά κτλ.) ως επί το πλείστον ταμεία. Και η τέχνη συχνά επιδοτείται από τα ταμεία αυτά, όπως και απ' ευθείας από διάφορους διαφημιζομένους...

Η σχέση της τέχνης με τα χρήματα είναι σχέση μίσους και αγάπης: Μίσους όταν δεν βρίσκονται για να διατεθούν (συνήθως σε αφανείς καλλιτέχνες στην έναρξη της καρριέρας τους) και αγάπης και εναγκαλισμού όταν το έργο ενός καλλιτέχνη αναγνωριστεί και "αποτιμηθεί". Τότε και οι γκαλλερί γίνονται καλές, και οι χορηγοί άριστοι...

Ανώνυμος είπε...

afta inne..:)

marianaonice είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση! Σ΄ ευχαριστούμε roadartist!
Καλή Κυριακή.

Jason είπε...

Street art!
Αυτό θα πει roadartist...

tuco είπε...

τέλειο. Με πρίζωσες άσχημα. Θα πάω στην έκθεση όπωσδήποτε...
κάθε φορά που πετυχαίνω κανά γκράφιτι στο δρόμο, σταματημένος στο φανάρι, το χαζεύω σα να έχω πετύχει καμιά όαση μέσα στην έρημο...
έτσι, να πέφτει σύρμα οταν παίζει τίποτα καλό στην πόλη, γιατί πολλοί είμαστε λίγο πίσω σε αυτά τα θέματα...
ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!

βασίλης είπε...

Αυτή πραγματικά είναι τέχνη στο δρόμου. Φυσικά να μην ενοχλεί αισθητικά Παίζει ρολο και ο τόπος που γίνεται το γράφιτυ. Πάντως εγω τα χαζεύω μερικά είναι απίστευτα αληθινά. Πολύ καλό ποστ. Καλημέρα

Univers είπε...

Και κάτι άλλο: στην Γαλλία είχα δει υπέροχα graffiti να καλύπτουν μαντρότοιχο 100 μέτρων ενός υποσταθμού της EDF (της γαλλικής ΔΕΗ).

Ε, λοιπόν, είχαν βεβηλωθεί από άλλα graffiti - συνθήματα που είχαν γραφεί πάνω στα αρχικά έργα! Καταστροφή!

roadartist είπε...

@ ΩΣΗΕ: Καλημέρα Ωσηέ! Αφού όπως φαίνεται σαν ενδιαφέρουν παρόμοιες εκδηλώσεις, όποτε μαθαίνω για κάτι καλό, θα αναρτώ σχετικά posts. Σε ευχαριστώ, φιλιά καλή σου Κυριακή!

Agobooks είπε...

Ενδιαφέρον!
Καλημέρες και καλή Κυριακή!

Roadartist είπε...

@ Univers : Καλημέρα Univers, όσο και αν δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό είναι μέσα στην κουλτούρα της street art. Σου έγραψα παραπάνω ότι η τέχνη πάντα ελεύθερα εκφραζόταν από καταβολής του κόσμου..δεν μπορεί και δεν νομίζω να σταματήσει αυτό σήμερα..

Το graffiti είναι σίγουρα μια μορφή τέχνης.
Νόμιμη; Παράνομη;
Ο καθένας έχει τα δικά του συμπεράσματα. Όπως σου έγραψα σεβαστά και δεν υπάρχει λόγος να στα αλλάξει κανείς. Όπως και τα δικά μου.

Όσο για το περιγραφικό που περιγράφεις στη Γαλλία, το να κανεις graffiti πάνω στο graffiti είναι παρα πολύ παλιό σκηνικό αλλα για να το καταφέρεις αυτό πρέπει να έχεις άριστες ικανότητες για να πατήσεις ένα κομμάτι και κανεις κάτι καλύτερο.
Υπάρχουν φοβεροί καλλιτέχνες οι οποίοι δημιουργούν μια επικάλυψη σε graffiti δημιουργώντας τη δική τους street art επάνω τους.
Ούτε αυτό φυσικά είναι παράνομο ή κατακριτέο. :)
Για να μπορέσουν να ξεκάνουν το graffiti (δεν είναι εύκολο να το κατάφερουν) βρήκαν πολλούς τρόπους όπως antigraffiti βαφές και άλλους τρόπους. Όμως το να καθαρίσεις ένα graffiti δεν είναι εύκολο.

Τέλοσπαντων, όσον αφορά τα έσοδα απο τις διαφημιστικές εταιρείες τα οποία όπως λες χρησιμοποιεί το κράτος για να κάνει δημόσια έργα, επέτρεψε μου να το αμφισβητήσω προσωπικά. Όπως και τη βοήθεια των αληθινά ταλαντούχων απο κονδύλια του Υπουργείου Πολιτισμού.. τεράστια κονδύλια χάνονται σε γελοίους πολιτιστικούς συλλόγους, δίχως καμία προσφορά.., όλα είναι βασισμένα σε γνωριμίες.
Προσωπικά όπως σου έγραψα θεωρώ πιο παράνομα άλλα πράγματα σε αυτή τη χώρα.

Roadartist είπε...

@ Arte: ..καλημέρα! Καλή κυριακή!

Roadartist είπε...

@ marianaonice: Καλημέρα mariana σε ευχαριστώ εγώ πολύ! Να είσαι καλά, φιλιά πολλά!

Roadartist είπε...

@ Jason: Καλημέρα jason, καλή σου Κυριακή!..

Roadartist είπε...

@ tuco: Καλημέρα tuco, οτι ακούω που μου φαίνεται καλό θα σας το αναρτώ! Ευχαριστώ, εγώ χαίρομαι όταν βλέπω θετική ανταπόκριση και οτι σας αρέσουν!! ΦΙΛΙΑ!!!

Roadartist είπε...

@ βασίλης: Καλημέρα Βασίλη, σε ευχαριστώ πολύ! Αξίζουν ορισμένα πραγματικά πολύ και ομορφαίνουν τη πόλη! Την αλλάζουν ριζικά! Φιλιά καλή Κυριακή!

Roadartist είπε...

@ N.Ago: Καλημέρα Ago, φιλιά πολλά Καλή Κυριακή και εσύ να έχεις!

mania είπε...

Εμ τι καλλιτέχνις του δρόμου θα ήσουν Roadartist μου αν δεν έβαζες κι αυτά! Ωραία μου άρεσαν

Roadartist είπε...

@ mania: Γλυκιά mania καλημέρα! Εγώ δηλώνω απλά μια θαυμάστρια της κάθε 'αληθινής' μορφής τέχνης :)) Φιλιά, χαίρομαι που σου άρεσαν, καλή Κυριακή!

Βάσσια είπε...

Καλημέρα Road.

Street art που δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι του "δρόμου".
Πάντα η εξωσυμβατική και "περιθωριακή" καλλιτεχνική δημιουργία απέδιδε πλείστους καρπούς ποιότητας.

Από την "κονσέρβα" τέχνη , καλύτερα οι καλλιτέχνες της ζωής.
:-)

BLUEPRINTS είπε...

βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την "τέχνη του δρόμου", αν μη τι άλλο δίνει χρώμα (και σκέψη πολλές φορές) στην αστική μουντάδα

jf είπε...

Κοντοσκέκομαι πάντα όπου βλέπω graffiti,θαυμάζω και ζηλεύω την έμπνευση των νέων αυτών καλλιτεχνών.

Και επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο Αθήνα, δείτε και ολίγη από την "Τέχνη του Graffiti στην Λάρισα" : http://www.graffiti-in-larissa.blogspot.com/

Καλή βδομάδα

Roadartist είπε...

@ vassia: Καλησπέρα Βάσσια, έτσι ακριβώς. Δεν μπορεί κανείς να τους αγνοήσει. Αληθινό ταλέντο, κάποιες φορές αυτοδίδακτοι, ενώ αξίζει να αναφέρουμε οτι και τα λόγια τους πολλές φορές στα συνθήματα τους παρακινούν τη σκέψη σε κάτι διαφορετικό απο αυτό που πλασάρεται καθημερινά στη τηλεόραση. Να τα διαβάζουμε όπου τα συναντούμε, Φιλιά ~ :)

Roadartist είπε...

@ BLUEPRINTS: Καλημέρα blueprints χαίρομαι που σου αρεσουν και με το τρόπου που το εκλαμβάνεις, συυμφωνούμε, πολλά φιλιά!

Roadartist είπε...

@ JF: Καλησπέρα! Καταπληκτική η σελίδα που παρέθεσες την είδα και θα την επισκέφτομαι συχνά, ευχαριστώ καλή σου κυριακή!

Pan είπε...

Καλησπέρα.

Αντιπαραθέτω αυτή σου την δημοσίευση με μία της industrial daisies που αφορά στο ίδιο ακριβώς θέμα από μια διαφορετική γωνία.

Μπερδεύτηκα.

πνευμα είπε...

Πολύ όμορφες φωτογραφίες και μια ξεχωριστή αναφορά σε μια τέχνη που σε κάνει να "σηκώνεις κεφάλι" σε έναν κόσμο μουντό και σχεδόν χωρίς ψυχή.

Την καλημέρα μου

Roadartist είπε...

Καλησπερα pan, δεν ήξερα το συγκεκριμένο blog, τωρα διαβασα για πρωτη φορα αυτο το ποστ που λες. Η δική μου άποψη είναι διαφορετική. Και καθόλου δεν μπορώ να πω οτι μπερδεύτηκα.
Η τέχνη ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΤΑΘΜΑ, δεν έχει ΠΡΕΠΕΙ και ΜΗ, δεν μπορείς να κατηγορήσεις το hearts in athens (για το οποιο πολυ ευχαριστώς θα έκανα σχετικό αφιέρωμα στο blog μου). Προσωπικά τα θεωρώ εργα.. όποτε τυχαίνει να τα δω στο δρόμο, μου αρέσουν, μου φτιάχουν την διάθεση, δεν με ενοχλουν καθολου. Επιπλέον μου αρέσει που έχουνε δημιουργηθεί απο νέους καλλιτέχνες. Τα έσοδα απο την αγορά τους θα πάνε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ας 'ανοίξουμε' τη σκέψη και το νου μας.. Ας μην είμαστε έτοιμοι να κατηγορήσουμε..
Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη. Εγώ είμαι δεκτική και έτοιμη για σκέψη, η αρνητικότητα μόνο κακό έκανε ανέκαθεν...

Axis Mundi είπε...

Επειδή μ' έχουν καλύψει τα περισσότερα από τα παραπάνω σχόλια, θα προσθέσω απλά πως η τέχνη είναι τέχνη ανεξάρτητα από το που παρουσιάζεται. Δυστυχώς όμως υπάρχει ακόμα κόσμος που θεωρεί αυτά τα αριστουργήματα ως "μουντζούρες" η "βρωμιες" πάνω σε τοίχους. Ίσος επειδή είναι σχετικά "καινούργιο" για κάποιους, και ως συνήθως ό,τι καινούργιο φοβίζει... Μην ξεχνάμε όμως πως η συγκεκριμένη τέχνη υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, οι οποίες εκτός από το να αφήνουν τους καλλιτέχνες να εκφραστούν, πολλές φορές τους χρηματοδοτούν κιόλας με σκοπό να ομορφύνουν την πόλη. Σε ότι αφορά την Αθήνα, πιστεύω πως θα μπορούσε να χρειαστεί όση ομορφιά γίνεται σε πολλές γειτονιές της. Άλλωστε λίγο χρώμα ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Πολύ μου άρεσε το συγκεκριμένο θέμα αγαπημένη μου καλλιτέχνιδα και χαίρομαι που κρατάς τον λόγο σου για τέτοιου είδους αφιερώματα.

Roadartist είπε...

@πνευμα: Καλησπέρα πνεύμα! Πολύ όμορφη η κατάθεση σου..Σίγουρα μας ομορφαίνει τη κάθε μέρα μας σε αυτή τη πόλη και όντως έχεις δίκιο εξαιτίας της "σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά".. Πόσα πράγματα άραγε σήμερα μας δίνουνε ερεθίσματα στο να ονειρευτούμε και να χαμογελάσουμε?

Roadartist είπε...

@ Axis Mundi: Καλησπέρα κοσμικέ άξονα, θα συμφωνήσω. Η τεχνη ποτέ δεν πρεπει να κατηγορείται. Σε οτι διαμάχη υπάρχει κατά έργων τέχνης, προσωπικά αρνούμε, δεν θέλω και δεν βρίσκω όφελος να πείσω κάποιον ή να αναλωθώ στη συζήτηση. Το χρώμα όπως αναφέρεις ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Όπως δεν βλάπτουν και οι πολύχρωμες καρδιές που έχουνε γεμίσει τους δρόμους της πόλης.

unlearn... είπε...

Οι τοίχοι της πόλης νομίζω έχουν αρχίσει να μεταμορφώνονται σε μια απο τις καλύτερες γκαλερί.

Κάποιους απο αυτούς τους καλλιτέχνες πραγματικά τους θαυμάζω.Μερικοί είναι φοβερά ταλέντα.Αλλά μ'αρέσει επίσης και αυτός ο τρόπος εκφρασης που διαλέγουν....μ'αρέσει που αυτή η πόλη έχει αρχίσει να γεμίζει όμορφες εικόνες εκεί που δεν το περιμένεις και σε ξαφνιάζουν ευχάριστα.

Ενδιαφέρον ακούγεται και το λεύκωμα....θα το αναζητήσω με την πρώτη ευκαιρία!

:)

Roadartist είπε...

@ unlearn...: Συμφωνώ! Πέρα απο ταλαντούχοι (αυτό φαίνεται και δεν χρειάζεται να έχεις σπουδάσει.. ιστορία της τέχνης για να το διαπιστώσεις..), το σημαντικό είναι οτι πέρνουνε θέση για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ειναι κοινωνικά προβληματισμένοι. Αρκετά σημαντικό αυτό, στην εποχή που βιώνουμε της γενικότερες απάθειας.
Τιμή Λευκώματος : 30ευρω. Δες το και αν σε "κερδίσει", τότε πάρτο.
Φιλιά!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Καλά που μας το είπες!
Θα περάσω από την έκθεση...

Yiota είπε...

αν αρχίσω να ζωγραφίζω έξω στους δρόμους θα με βάλουν μέσα! :)

πάντως είναι όμορφη η τέχνη όταν την βλέπεις και εκτός! σίγουρα όμως σε εγκατελειμένα κτίρια και όχι σε καινούρια.

Roadartist είπε...

@ Ασκαρδαμυκτί: Καλησπέρα σου!.. όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να περάσει απο το πολυχώρο Μεταίχμιο, στις ώρες: Καθημερινά: 9:00-21:00, Σάββατο: 9:00-15:00.

Roadartist είπε...

@ Yiota: Καλησπέρα yiota. Η τέχνη είναι υπέροχη και όταν την βλέπεις εκτός..Όσο για τη τελευταία σου φράση, απλά να συμπληρώσω οτι υπάρχουν πανέμορφες δημιουργίες και σε μη εγκατελειμένα σπίτια. Πλέον και στην Ελλάδα, αρκετοί ιδιοκτήτες τα παραγγέλνουν και οι ίδιοι, χρηματοδοτώντας τα. Καλό απόγευμα.

iLiAs είπε...

..σωστή η σκέψη σου να παραθέσεις αυτές τις εικονες..πανέμορφες, δίνουν ζωή και χρώμα στα άψυχα κτίρια.

χαρούμενο, όμορφο απόγευμα αρτίστα :)

rain είπε...

Μου αρέσουν πολύ. Μ'εντυπωσιάζει αυτό το είδος τέχνης και θα προσπαθήσω να επισκεφτώ το χώρο. Σε φιλώ

Manos S. είπε...

ομορφες φωτογραφίες...και συμφωνώ πως δίνουν χρώμα στην πόλη μας τέτοιες εικόνες...

Roadartist είπε...

@ iLiAs: χαρούμενη, όμορφη εβδομάδα και σε σενα Ηλία.

Roadartist είπε...

@ rain: Χαίρομαι ιδιαίτερα που τα εκτιμάς, καλό σου βράδυ!

Roadartist είπε...

@ Manos S.: Καλησπέρα Μάνο, να είσαι καλά, καλή εβδομάδα και καλό σου βράδυ!

Αλεξάνδρα είπε...

Πωπω 94 σχόλια... δυστυχώς δεν μπορώ να τα διαβάσω όλα.

Η street art συμφωνώ πως πολλές φορές είνα πολύ καλύτερη από αυτήν που κυκλοφορεί στις gallery.

Πολύ καλά έκανες και ενημέρωσες για τις εκδόσεις Μεταίχμιο και την έκθεση που θα φροντίσω να πάω με την χρωματιστή maya. Και χαίρομαι που τα έσοδα θα γίνουν art.

Φιλιά χρωματιστά

adaeus είπε...

Δίνεις χρώμα στη ζωή μας!

Λωτοφάγος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση: ήξερα για το βιβλίο αλλά όχι για την έκθεση. ΄Πού είναι το 5ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας; Ρωτώ, επειδή ένα σχολείο που είναι παράλληλα με τις γραμμές του ηλεκτρικού έχει ένα θαυμάσιο έργο τέχνης στη μεγάλη του πλευρά, που σχεδιάστηκε πριν από 10 χρόνια περίπου και το είχα φωτογραφήσει τότε, αλλά τώρα έχει πλέον φθαρεί!

roadartist είπε...

@ Αλεξάνδρα: Καλησπέρα Αλεξάνδρα ωραία .. εσύ και η χρωματιστή Μάγια θα περάσετε περίφημα μαζί :) Είναι πολύ βασικό ότι τα έσοδα θα πάνε για πολύ καλό σκοπό όντως! Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ adaeus: Είσαι υπέροχος! ..τα παραλές, αλλά σε ευχαριστώ :))

Roadartist είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Roadartist είπε...

@ Λωτοφάγος: Εγώ σε ευχαριστώ για τη θετικότητα σου. Ναι το 5ο γυμνάσιο είναι αυτό το σχολείο που λες, ρίξε όμως μια ματιά σε αυτή την ιστοσελίδα θα σε κατατοπίσει πλήρως : http://5gym-n-ionias.att.sch.gr/
Είμαι σίγουρη οτι οι μαθητές θα το χαρούν πολύ! :)

Utopia είπε...

road...Φέρε τα σπρέι(τις μάσκες τις έχω εγώ)και πάμε να ζωγραφίσουμε...Υπάρχει ένας τοίχος εδώ πιο κάτω και μας περιμένει...
Καλή σου μέρα!...:)))

Takiz είπε...

Η πρώτη σου φωτογραφία τα λέει όλα.
............HOPE..............
Μακάρι να καταλάβουν κάποιοι ότι το γκρι της Αθήνας μπορεί να αλλάξει χρώμα.
Δεν είναι θέμα αισθητικής είναι...
...πνοή
...είναι Ελπίδα.

Την καλημέρα μου.

Roadartist είπε...

@utopia: :))) φαντάζεσαι? χαχα Καλημέρα Ουτοπία!! Να είσαι καλά!! :))

Roadartist είπε...

@ takiz: Πόσο τέλεια θα ήταν η Αθήνα χωρίς αυτά τα απαίσια κτίρια της..Κάποιοι εγκλημάτισαν χτίζοντας τα..και καταστρέφοντας την.. Η ελπίδα δεν χάνεται! Θα είμαστε εδώ να τους το θυμίζουμε! Όπως γράφεις στο προφίλ σου και εσύ: "Αποστολή του πνευματικού ανθρώπου είναι να φωνάζει στην έρημο. Ίσως κάποιος ακούσει."
Ακριβώς!!
Φιλιά καλή εβδομάδα!

Ra Ma είπε...

Θα συμφωνήσω ότι η ασπρίλα και η μουντίλα στους τοίχους είναι άσχημη και σου μαυρίζει τη ψυχή! Η street art γενικόπτερα δίνει χρώμα στη ζωή μας όπως και τα graffiti στα μέρη που πρέπει (και πάντα προσέχω τις "ταγγιές" στα σχέδια). Είναι και ένας τρόπος έκφρασης κάποιων ανθρώπων.
Έχω εντυπωσιαστεί με τα μεγάλα έργα (νομίζω Γαλλία είναι) σε κτίρια, που μπερδεύεις το σχέδιο με την πραγματικότητα.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Ένα γελαστό απόγευμα είπε...

...Καλημέρα, καλή εβδομάδα φιλαράκι...
κι εύχομαι να μη βλέπουμε σε λίγο τον κόσμο να κοσμεί με την παρουσία του τα πεζοδρόμια...
(Αύξηση ποσοστού αστέγων για το 2007 14%)...
Αυτό κι αν είναι street art...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ όμορφες φωτό. Η street art και όπως κάτι τέχνη έχει τους καλούς και λιγότερο καλούς τόσο καλλιτέχνες όσο και θεατές. Νομίζω ότι ένα σωστό θέμα, σωστά αποδιδόμενο είναι σαφώς καλύτερο και από τον καλύτερα απλός βαμμένο τοίχο

roadartist είπε...

@ Radio Marconi: Καλημέρα radio θα συμφωνήσω μαζί σου βέβαια :) Καλή εβδομάδα!!

Roadartist είπε...

@ "Γελαστό απόγευμα": Καλησπέρα Στέλιο. Δεν περίμενα να είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό των αστέγων. Καλά κάνεις και το θίγεις. Πραγματικά δεν ξερω τι να σχολιάσω.. :(

Roadartist είπε...

@ evlahos: Καλησπέρα Βαγγέλη! Και εγώ πιστεύω οτι μερικά είναι πραγματικά έργα απίστευτης ομορφιάς..Φαντάσου την Αθήνα με τις χάλια πολυκατοικίες της πόσο θα άλλαζε αν επιτρέπονταν και το ίδιο το κράτος βοηθούσε για να καλυφθούν με τέτοιες πολύχρωμες δουλειές!.. Θα άλλαζε όλο το τοπίο..για τα καλά!

akb8862 είπε...

( ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: άτομο χρησιμοποιεί το νικ μου & αφήνει σχόλια σε μπλογκς. Αν δείτε πως το νικ μου, πάνω από το σχόλιο, δεν είναι υπερσυνδεσμος που να οδηγεί στο γνωστό μπλογκ μου ,μπορείτε να σβήσετε το σχόλιο,αν θέλετε. ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ. Ευχαριστώ & συγνώμη για την ενόχληση αυτή. )

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση!!!

Η ζωγραφική στους δρόμους εξάλλου, είναι μια εικαστική προσέγγιση που σουλουπώνει λίγο τις άκομψες, άτεχνες και παραμελημένες επιφάνειες των κτιρίων των σημερινών πόλεων
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Η απάντηση στην "ασχήμια", είναι η προβολή της ομορφιάς και του καλού.Συνέχισε...
Καλησπέρα -)

roadartist είπε...

@ akb8862: Οκ θα σε ειδοποιήσω κιόλας..

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ: Καλησπέρα πολύ χαίρομαι που το βρήκες ενδιαφέρον! Τέτοια λευκώματα αξίζει να μη τα προσπερνάμε! Φιλιά.

Roadartist είπε...

@ Σπίθας: Καλησπέρα Σπίθα, σε αυτά τα παιδιά και στην έκφραση της ψυχής του καθένα, πάντα ελπίζουμε! Θα συνεχίσω, φιλιά πολλά καλό σου απόγευμα!

moukelis είπε...

Τι όμορφα που είναι...Μ'αρεσουν πολύ,το θεωρώ έκφραση ψυχισμού,άρα για μένα είναι τέχνη.Και σίγουρα τα προτιμώ από τις γκρίζες όψεις που έχει να μας δείξει καθημερινά η πόλη.

Ανώνυμος είπε...

ζωγραφισες παλι και με το θεμα και με τις αποψεις σου

Ανώνυμος είπε...

red&black
εγω το γραψα αλλα απο λαθος βγηκε ανωνυμο

kat. είπε...

τουλάχιστον για μένα είναι η σημαντικότερη τέχνη της εποχής μας!

θεικές φωτο!

Roadartist είπε...

@ moukelis: Καλησπέρα σου! Σίγουρα 'εκφραση ψυχισμού'.. σωστά!
Καλό βράδυ :)

Roadartist είπε...

@ red&black: Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ :))

Roadartist είπε...

@ kat.: Καλησπέρα Κατ :)) Είναι μια όμορφη τέχνη σίγουρα :) ΦΙΛΙΑ!

artist είπε...

Πολύ καλή πρόταση!Γενικά η street art μπορεί να διακοσμήσει ακόμα και τις πιο άχαρες γωνιές της πόλης! Οι φώτο που έχεις στο στην ανάρτηση είναι πολύ καλές!

Μαριλένα είπε...

Eξαιρετικές οι τοιχογραφίες.
Ολες!

καλό βράδυ :)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον roadartist!

Άκουσα και το αγαπημένο μου τραγούδι εδώ, μετα από πολλά χρόνια και συγκινήθηκα...Thanks!

δεσποιναριον είπε...

Ετσι γινεται η ασκημια ομορφια, με χρωματα. Αλλο ενα υπεροχο ποστ!

Ανώνυμος είπε...

Μια ομορφιά στο γκρίζο της πόλης.
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση :)

roadartist είπε...

@ artist: Καλημέρα artist χαίρομαι που σου άρεσε! Θα ακολουθήσουν και άλλες, γι'αυτό συντονίσου :)) ΦΙΛΙΑ!

Roadartist είπε...

@ Μαριλενα: Να είσαι καλά Μαριλένα καλή σου μέρα!!

Roadartist είπε...

@ Rallou: Καλώς όρισες rallou! Το να συγκινείται κάποιος με ένα τραγούδι είναι πολύ σημαντικό! Ελπίζω να μας έρχεσαι συχνά, καλή σου μέρα!

Roadartist είπε...

@δεσποιναριον: Καλημέρα Δεσποινάκι! Παντού χρώμα λοιπόν!! Μήπως και φύγει η μαυρίλα :))

Roadartist είπε...

@stalagmatia: Να είσαι καλά σταλαγματιά! Να έχεις μια όμορφη μέρα!

kalynama είπε...

Η τέχνη του δρόμου...
Υπέροχη η ανάρτησή σου.. γέμισε με χρώματα τη μέρα μου :-))

Μαρια Νικολαου είπε...

Η αλήθεια ειναι πως θα συμφωνήσω με τον cslaconas αν και στα παλια κτιρια θα προτιμουσα να τα δω βαμενα απ την αρχη παρα με graffiti τελος παντων αποψεις θα μου πεις..
Καλως σε βρισκω κι εγω

Roadartist είπε...

@ kalynama: υπέροχο να γεμίζει με χρώματα η μέρα μας :) Φιλιά πολλά kalynama καλη σου μερα!!

Roadartist είπε...

@ Μαρία Νικολάου: Καλημέρα Μαρία, καλώς όρισες! Φυσικά, απόψεις είναι αυτές και πολύ όμορφο να διαφοροποιούνται! Ο καθένας έχει την προσωπική του άποψη! :)

Μετεωρίτης είπε...

Καλημέρα!!
Σου έλειψα;! :)
Έπηξα από την πολύ δουλειά και για τρεις μέρες απείχα από το pc, επέστρεψα σήμερα δυναμικά και μπήκα με χαμόγελο στο blog σου!
Όπως πάντα, πολύ ανδιαφέρον αυτό που μας δείχνεις, να είσαι καλά βρε Roadartist που μας ενημερώνεις... θα το έχω υπόψη μου, τώρα το χειμώνα, οι εκθέσεις είναι ότι πρέπει, βόλτα πριν, καφές μετά... χι, χι...
ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!
Θα τα πούμε ξανά!

Dreamer είπε...

μια εικονα χίλιες λέξεις....

Ανώνυμος είπε...

Γειάσου αρτιστάκι...και μένα μ αρέσει αυτό το είδος τέχνης...το γκράφιτι όπως αποκαλείται...(αν και έχει κατακριθεί πάρα πολύ... και έχει θεωρηθεί η τέχνη των περιθωριακών,αναρχικών κτλ,κτλ...) πιστέυω ότι είναι ένας ωραίος τρόπος έκφρασης και λέει πάρα πολλά.....ότι αν το ψάξει κανείς θα βρεί πολλά μέσα σε αυτό......κρύβει πολλά και λέει (λένε μέσα από αυτό) αυτοί που τα φτιάχνουν.....είναι πολύ ωραίο...Αθανασία.

Λυδία είπε...

den prokeite na xaso auto to event! merikes fores auto pou mas aggizei einai pera apo tous kanones, pera apo ta sxedia kai ta xromata, vathia sthn ousia tou! Ekei mas parasurei kai mas kollaei sthn mesh tou dromou. Mas kathilonei. To omorfo den mpainei se kaloupia kai exei polla onomata...
Kalispera!

Roadartist είπε...

@ Μετεωρίτης: Καλημέρα! Εννοείται οτι έλειψες :)) Εννοείται οτι οι οι εκθέσεις είναι ότι πρέπει, τις λατρεύω, ειδικά όταν συνδιάζονται με βόλτα και καφές μετά.. Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ Dreamer: Καλησπέρα, το πιστεύω και εγώ αυτό απόλυτα :)

Roadartist είπε...

@ Αθανασία: καλησπέρα Αθανασία μου, θα συμφωνήσω σε όσα αναφέρεις. Δεν νομίζω οτι μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Αν έχεις μάτια να τα δεις..σίγουρα περνάνε και αρκετά μηνύματα! Τα φιλιά μου.

Roadartist είπε...

@ ΛΥΔΙΑ: Καλησπέρα Λυδία, συμφωνώ! Πολλές φορές αυτό που μας συγκινεί και μας καθηλώνει είναι πέρα απο κανόνες..και η τέχνη δεν πρέπει να υπακούει σε κανόνες :) Μη ξεχνάμε και το κλασσικό, που εδώ κολλάει απόλυτα: "Τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι ή ανήθικα ή παράνομα ή παχαίνουν". Φιλιά!

Αορατος είπε...

Εγω θελω να μου βαψουν το δοματιο μου ...Θα ηταν τελειο να ειχα ενα τοιχο με καλλιτεχνικη δημιουργια που δεν θα περιλαμβανει κορνιζες... :))

Ανώνυμος είπε...

Φιλαράκι μου γειά σου...
Είχα διευκρινήσει ότι ευθύνεται το pc μου, που δεν μπορούσα να αφήσω σχόλιο.Έχει κι αυτό τις παραξενιές του, μάλλον είναι θυληκό και γνωρίζεις για τον πόλεμο ορμονών
:-P
Ναι, σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης, απελευθερώνει τον εσωτερικό κόσμο του καλλιτέχνη,χωρίς φράγματα και περιορισμούς σε κορνίζες.
Ώσπου να ξυπνήσουμε και να καταλάβουμε την αξία αυτών των έργων, θα έχουμε περάσει στην ιστορία, ως οι νεοέλληνες του δήθεν καθωπρεπεισμού.Του φαίνεσθε, αλλά όχι του είστε. Της επιφάνειας
σαν σωσίβιο της αφάνειας. Δεν θέλω άλλα να πω, είμαι επηρεασμένη απο τα φοβερά που ζούμε στην κοινωνία μας.
Μπράβο artista μου,ΜΠΡΑΒΟ!!
Φιλί γλυκό

Roadartist είπε...

@ noesis: Γειά σου noesis αυτό θα ήταν καταπληκτικό!!! :) Όντως πολύ όμορφο θα γινόταν το δωμάτιο σου! μη μου βάζεις ιδέες... :)))

Roadartist είπε...

@ Nefelli: Νεφέλη μου σε πάω με χίλια! Να είσαι καλά :)) Πολλά φιλιά φιλαράκι, σε ευχαριστώ για το υπέροχο σχόλιο :) Άντε πάρε καινούργιο pc, τόσο καιρό το λες! Καλό απόγευμα! :)

3 parties a day είπε...

Συχνά γίνονται καταπληκτικά πράγματα από τους street artists. Πιο πολύ κι από τα γκράφιτι μου αρέσουν όμως τα θεατρικά δρώμενα, κι ας είναι τόσο σπάνια.

Roadartist είπε...

@ 3 parties a day: Καλησπέρα σου. Και εμένα μου αρέσουν πάρα πολύ τα θεατρικά! Είναι πιο δύσκολο να αποδοθούν σε κάποια ανάρτηση όμως αυτά.. Αλλά θα συμφωνήσω μαζί σου, με μαγνητίζουν. Να είσαι καλά.

Aggelos Spyrou είπε...

Ίσως η "απελευθέρωση" της τέχνης να είναι λύτρωση. Ο δρόμος έχει μια μεγάλη ιστορία σ' αυτό.

Καλησπέρα! :)

Roadartist είπε...

@ Aggelos Spyrou: Καλησπέρα σου, σίγουρα έτσι ακριβώς.. :)

Ανώνυμος είπε...

Roadίτσα μου...
μίλησα για ένα υπέροχο laptop που περιμένει να πάρουμε φωτιά... χμμ δεν διευκρίνησα πως το έχω ήδη στα χέρια μου. Πώς να το πω τώρα και να μην με περάσετε για παντελώς άσχετη?
Είναι τεχνικό το θέμα... δηλαδή, είναι θέμα συγχρονισμού εμού και του φίλου-κουμπάρου τεχνικού υπολογιστών.Σύνδεση με internet και τα σχετικα.Κατάλαβες? Όπως πάει το πράγμα , θα γίνει και αυτό μαζί με όλα τα υπόλοιπα που εκρεμούν, κατά την μετακόμιση.
Και κλείνω, δανειζόμενη τη φράση του Αήμνηστου Μακαριστού Χριστόδουλου:
ΚΙ ΕΓΩ ΣΕ ΠΑΩ!!!!
Φιλί γλυκό καληνύχτας

Roadartist είπε...

@ Nefelli: χαχααχχα λύθηκα!! Οκ τότε όλα καλά! Είναι θέμα ημερών λοιπόν! Τώρα για τη φράση του Χριστόδουλου δεν θα σχολιάσω, απλά οτι λύθηκα στα γέλια! Φιλιά πολλά Νεφέλη, να είσαι καλά, καλημέρα :))

Dr_MAD είπε...

Ο Bansky έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στους τοίχους της Ιερουσαλήμ. Μόλις μπορέσω θα σκανάρω τη φωτογραφία που έχω στα χέρια μου, για να σου τη στείλω με μέιλ αρτίστα μου. Είναι ένα μικρό κοριτσάκι που κάνει σωματικό έλεγχο σε έναν πεζοναύτη. Είναι συγκλονιστικό... δεν ξέρω αν έχει πέσει στην αντίληψή σου

Καλησπέρες

Roadartist είπε...

@ MAD: Καλησπέρα mad, εννοείται οτι έχει πέσει :) Την έχω, όπως και αρκετές άλλες. Τον θαυμάζω πολύ. Καλό βράδυ!

adventure είπε...

Κάνω post reply το παρακάτω κείμενο που διάβασα και συμφωνώ απόλυτα με τον …CsLaKoNaS !!
Η street art δεν με ενοχλεί σε τοίχους που έχουν εγκαταληφθεί. Σε νέα κτίρια όμως με καλοδιατηρημένες προσόψεις και επιφάνειες το θεωρώ προκλητικό και απαράδεκτο
Οι φωτογραφίες που έχεις ανεβάσει από του γραφίστες των δρόμων που ξέρουν να δίνουν ζωή και νόημα σε ένα άψυχο ντουβάρι είναι δικές σου ?????

Roadartist είπε...

@ adventure: Καλησπέρα, καλως ορισες!! Καταρχήν σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φωτογραφία απο το ναυάγιο!! Μου έφτιαξες απίστευτα τη διάθεση!! Να είσαι καλά! Οι φωτο δεν ειναι δικές μου, περιέχονται στο συγκεκριμένο βιβλίο που αναφέρω!! :) Καλή αρχή!

adventure είπε...

Α ξέχασα σου έχω μια αφιέρωση στο blog μου και φυσικά είναι το λιγότερο που μπορώ για κάτι που δεν υλοποίησες όταν επισκέφτηκες το νησί μας ..

Roadartist είπε...

@ adventure: Βρε δεν διάβασες τι σου έγραψα??? Πέρασα το είδα, σου εχω αφήσει και σχόλιο!! Και σε ευχαριστώ πάρα πολύ !! Να είσαι καλά, πολύ γλυκό εκ μέρους σου :)

adventure είπε...

Σε ευχαριστώ και μακάρι να έχω το χρόνο να μιλάμε που και που.

Roadartist είπε...

@ adventure: Θα έχεις.. όλοι στο τρέξιμο είμαστε.. θα τα λέμε φιλιά!

dunno είπε...

πολυ ομορφες δημιουργιες.η δευτερη εικονα εχει στοιχειωσει τις σκεψεις μου...

Roadartist είπε...

@ dunno: Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε :) Να είσαι καλά.. πολύχρωμα όνειρα, καλό σου βράδυ!

Related Posts with Thumbnails