3 Ιανουαρίου 2008

Βιβλιοφιλία..


Θέλησα να γράψω ένα post αφιερωμένο στη βιβλιοφιλία, στην αγάπη μου προς τα βιβλία…
Στη πορεία αποφάσισα αυτή τη φορά να μη γράψω κάτι εγώ, αλλά πως θα ήταν σίγουρα πιο ουσιαστική η άποψη ενός συγγραφέα για την αγάπη του προς τα βιβλία.
Θυμήθηκα ένα βιβλίο που είχα διαβάσει πριν 2-3 χρόνια. Πρόκειται για το «Ιστορία Αγάπης και Σκότους» του Αμος Οζ.
Ο Αμος Οζ, γεννημένος το 1939 στην Ιερουσαλήμ, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του Ισραήλ.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο Οζ αναφέρει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Σας παραθέτω ένα συγκεκριμένο απόσπασμα όμως, το οποίο με καλύπτει, όπου αναφέρεται στο πάθος του για τα βιβλία..
«Όταν ήμουν μικρός, έλπιζα να μεγαλώσω και να γίνω βιβλίο. Όχι συγγραφέας, αλλά βιβλίο: ανθρώπους μπορείς να σκοτώσεις σαν μυρμήγκια. Και συγγραφείς δεν είναι δύσκολο να σκοτώσεις. Τα βιβλία όμως, ακόμα και αν τα καταστρέφουν συστηματικά, πάντα υπάρχει πιθανότητα να σωθεί κάποιο αντίτυπο και να συνεχίσει να ζει πάνω στο ράφι, μια αιώνια σιωπηλή ζωή σε κάποιο ξεχασμένο ράφι, σε κάποια μακρινή βιβλιοθήκη, στο Ρέικιαβικ, στο Βαγιαντολίδ ή στο Βανκούβερ».

Όλη η οικογένεια του Αμος Οζ έτρεφε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα βιβλία. Όπως γράφει ο Οζ, τα βιβλία ασκούσαν ιδιαίτερη έλξη στον πατέρα του, αλλά και στον ίδιο. Λάτρευε να τα αγγίζει, να τα μυρίζει…
«έκανε τη σάρκα σου να ανατριχιάζει, σαν να είχες φτάσει σε κάτι απόκρυφιο και άγνωστο, κάτι που σκιρτάει λίγο και ριγάει με το άγγιγμα των δακτύλων σου».

Όμως ο Οζ αναφέρεται και στο πόσο ευεργετική υπήρξε για τη ζωή του, η γνώση που αποκόμισε μέσα από την ανάγνωση των βιβλίων, καθώς «τα βιβλία μου έμαθαν για τις αδέσποτες ζώνες που προκαλούν ζάλη, για τη σκοτεινή ζώνη ανάμεσα στο απαγορευμένο και το επιτρεπτό, ανάμεσα στο δικαιολογημένο και το εκκεντρικό, ανάμεσα στο κανονικό και το παράλογο. Αυτό το μάθημα με συνόδευε όλα τα χρόνια. Όταν έφτασα στον έρωτα, δεν ήμουν ένας εντελώς άπειρος ατζαμής. Ήξερα ότι υπάρχουν διάφορα μενού, υπάρχει ο κεντρικός δρόμος, υπάρχουν δρόμοι πολύχρωμοι και γραφικοί, υπάρχουν και απόμακρα μονοπάτια που πόδι ανθρώπου δεν τα έχει πατήσει. Υπάρχει το επιτρεπτό που σχεδόν απαγορεύεται και το απαγορευμένο που σχεδόν επιτρέπεται».

Πιστεύω πως ένα από τα ομορφότερα δώρα που μπορείτε να κάνετε σε κάποιον είναι ένα βιβλίο, με μια όμορφη αφιέρωση σας στο πρώτο φύλλο!!
Ακόμα και τώρα που πέρασαν οι γιορτές... αξίζει πολύ περισσότερο το να δωρίσεις κάτι σε κάποιον! Θα το κάνεις επειδή το ένιωσες πραγματικά και όχι επειδή στο επιβάλλουν ή επειδή «όλοι» το κάνουν!
Εύχομαι καλές και όμορφες αναγνώσεις σε όλους σας για το νέο έτος!

153 σχόλια:

GhostHunter είπε...

Καλή χρονιά με πολλά πολλά αγαπημένα βιβλία!

Agobooks είπε...

Κι εμένα μου αρέσει ο OZ.
Καλά διαβάσματα!

Unknown είπε...

Καλημέρα

Καλή χρονιά με διαβάσματα πολλά

Αν σας μένουν δυο μέρες μόνο
να ζήσετε, ένα πράγμα πρέπει να κάνετε για να πεθάνετε χωρίς
ενοχές
Να διαβάσετε αυτό το βιβλίο
Γράφει η Republica
για το βιβλίο του Άμος Οζ
Ιστορία αγάπης και σκότους

Η ιστορία αγάπης και σκότους θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα
λογοτεχνικά έργα της εποχής μας

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα πολύ
μικρό χαμηλοτάβανο ισόγειο διαμέρισμα, τριάντα τετραγωνικά μέτρα όλο κι όλο γράφει ο ΄Αμος
αρχίζοντας αυτό το πολύ όμορφο
μυθιστόρημα......

Καλό πρωινό

Λωτοφάγος είπε...

Βιβλίο: όσοι το αγάπησαν, είναι τυχεροί! Όσοι δεν το γνώρισαν, στις στιγμές της μοναξιάς τους δεν θα έχουν πού να στραφούν.

Dr_MAD είπε...

Αρτίστα μου η πιο γλυκιά καληνύχτα ήταν αυτή. Ηδη διάβαζα μέχτι αυτήν την ώρα (ενώ αύριο έχω δουλειά από τις 7), γιατί δε μπορούσα να αντισταθώ σε ένα βιβλίο που μου έκαναν δώρο. Λέγεται "Η μυστική δύναμη του νερού" και είναι ένα πραγματικό διαμάντι που μιλά για το πώς μια ομάδα ιαπώνων ερευνητών απέδειξε και σόκαρε την επιστημονική κοινότητα με τα πειράματά του πάνω σε λεκτικό και συναισθηματικό χειρισμό επί του νερού. Το ρεζουμέ θα το ανεβάσω σε σχετικό μου post. Θα ξετρελαθείς σου υπόσχομαι!

PS: Η ταινία του Φρανσουά Τρυφό "Fahrenheit 451" βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο πιστεύω περιγράφει άψογα την ερμηνεία του Οζ. Μιλάει για μια εποχή που διώκοντια τα βιβλία και οι "αιρετικοι" έιναι οι "άνθρπωποι-βιβλία", όπου προκειμένου να γλιτώσουν κάποια γραπτά, τα αποστηθίζουν και σχηματίζουν κοινωνίες ώστε να τα ανταλλάσσουν. Ο πρωταγωνιστής είναι πυροσβέστης και στα χέρια του πέφτει ένα βιβλίο. Τότε ξεκινά και η αναζήτησή του για τους ανθρώπους βιβλία που διώκονται. Επίσης τρομερό βιβλίο...

Καλημέρες ;-)

Adonios GK είπε...

Κάθε φορά που θα πιάσω ένα βιβλίο από την βιβλιοθήκη μου ή αγοράσω ένα καινούργιο, το "αφουγκράζομαι" όπως ακριβώς περιγράφει και ο Οζ...

Κάθε φορά που διαβάζουμε ένα βιβλίο βρισκόμαστε στο παρελθόν...
στο παρελθόν του συγγραφέα την στιγμή που το έγραφε...
Είναι σαν να κοιτάς τον ουρανό!

Καλή σου μέρα! ;)

TzinaVarotsi είπε...

Tην παραμονή της πρωτοχρονιάς πρότεινα στα μικρά μου τα χρήματα που συγκέντρωσαν από τα κάλαντα, να μη πάρουν πάλι παιχνίδια όπως έκαναν τα χριστούγεννα, αλλά βιβλία.
Ενθουσιάστηκαν!
Πήγαμε λοιπόν στο βιβλιοπωλείο και σχεδόν το σηκώσαμε...επ'ευκαιρία πήρα κι εγώ ένα που ήθελα καιρό χεχεχε

Tradescadia είπε...

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι, όπου κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου είχε αξιοποιηθεί προκειμένου να χωρέσουν τα βιβλία μας. Μέχρι και πάνω από τις πόρτες είχαμε βάλει ράφια.Οπότε μπορείς να καταλάβεις ότι συμμερίζομαι απόλυτα τη βιβλιοφιλία σου. Τα βιβλιοπωλεία είναι τα μόνα καταστήματα στα οποία νιώθω compulsive buyer! Μπορώ να τα σηκώσω όλα! Όμορφα θα ήταν εάν δωρίζαμε βιβλία συχνότερα...

roadartist είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!
Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τις μικρές προσωπικές ιστορίες του καθένα σας..σχετικά με την αγάπη του για τα βιβλία! :)

roadartist είπε...

@ GhostHunter: Καλή χρονιά και σε σένα φαντασματάκι! Πολλά και καλά βιβλία! :)

roadartist είπε...

@ N.Ago: Καλημέρα ago!! Καλές αναγνώσεις και σε σένα!! :)

roadartist είπε...

@ Sailor: Καλημέρα Καπετάνιε μου, πολύ καλά έκανες και παρέθεσες αυτά τα στοιχεία απο το οπισθόφυλλο. Καλή σου χρονιά γεμάτη με όλα όσα αγαπάς..και καλό πρωινό!

roadartist είπε...

@ Λωτοφάγος: Καλημέρα Λωτοφάγε το καλό (ή κακό) με τα βιβλία είναι πως όσα κ αν διαβάσεις ..πάλι λίγα θα είναι.. Πάντα θα υπάρχει κάποιο που θα μένει αδιάβαστο..και θα σε τρώει να το ανοίξεις και να το ξεφυλίσσεις!
«Κάθε άνθρωπος πρέπει να διαβάσει κατά την διάρκεια της ζωής του, καθώς έπεται 8-10 βιβλία. Ποιά ακριβώς; Ισα-ίσα για να μάθετε αυτό διαβάστε 15.000 τόμους.»

roadartist είπε...

@ MAD: Καλημέρα mad..Πρόσεχε γιατί σαν να σε βλέπω να κουτουλάς με τους ασθενείς σου.. :)) Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σου, θα τα κοιτάξω μόλις ευκαιρίσω (να δω τι θα πρωτοκάνω).. Πάντα να ξεχνιέσαι και να παρασύρεσαι στο κόσμο ενός καλού βιβλίου!! Είναι σαν να ζεις άλλες ζωές! Καλή σου μέρα :)

roadartist είπε...

@ Adonios: "Είναι σαν να κοιτάς τον ουρανό" Τέλειο Αντώνιε, ποτέ δεν το είχα σκεφτεί έτσι..και ναι έχεις δίκιο! Ενας παλαιός αλλά απόλυτα καινούργιος κόσμος προβάλλεται μπροστά σου.. Ή σαν να διαβάζεις μερικές φορές κάτι που ήδη έχεις ζήσει..και εσύ! Καλή χρονιά γεμάτη με όμορφες ασχολείες!

roadartist είπε...

@ ΝΙΟΒΗ: Καλημέρα Νιόβη, τέλεια έκανες! Χαρά που θα έκανε ο βιβλιοπώλης χε χε Μπράβο! Ακόμα περισσότερο και στα παιδιά σου που χάρηκαν τόσο πολύ, άρα τα έχεις μάθει απο μικρά .. :) Πολύ καλά έκανες! Ποιο βιβλίο αγόρασες εσύ?

roadartist είπε...

@Tradescadia: Όμορφα! Τα λατρεύω αυτά τα σπίτια..γενικά λατρεύω τις βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία! Σαν να έχουνε κάτι μαγικό..μια λησμονησμένη όμορφη μαγεία!.. Δυστυχώς και πάλι δεν κέρδισα εφέτος το λαχείο (χεχε) γιατί είχα σκοπό να ανοίξω την επόμενη κιόλας ένα θεϊκό βιβλιοπωλείο....Και εγώ πιστεύω οτι όταν δωρίζεις ένα βιβλίο, δίνεις πολλά πράγματα στον άλλο. Ένα καλό βιβλίο μπορεί να είναι "ταξίδι", "αναψυχή", "ανασυγκρότηση", "ξεκούραση", "φίλος", "γνώση" χιλιάδες πράγματα... :)

iLiAs είπε...

..η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο είναι για κάποιον που θα το εκτιμήσει..μπορεί για μας να είναι το καταπληκτικό δώρο, αλλά έχω δει βιβλία-δώρα να κάθονται σ' ένα ράφι, χωρίς ν' ανοιχτούν ποτέ. :(

προσωπικά, "χάνομαι" μ΄ ένα καλό βιβλίο.
..καλό βιβλιοφάγωμα!
Καλή σου μέρα! :)

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά κοριτσάκι, όπως την ονειρεύεσαι και την επιθυμείς :)))

roadartist είπε...

@ iLiAs: Καλημέρα αυτό είναι το πλέον συνηθισμένο!..Δυστυχώς! Ασε έχω ακούσει ανθρώπους να λένε πράγματα σχετικά, να φρικάρεις. Τέλοσπαντων, δεν πειράζει εμείς που ξέρουμε να "χανόμαστε" με ενα βιβλίο θα συνεχίσουμε ... Καλή σου μέρα!! :)

roadartist είπε...

@ confused : Καλημέρα θαλασσομπερδένη! :) Καλή χρονιά! Δες το βιντεάκι της πρωτοχρονιάς (προηγούμενο post) είμαι σίγουρη οτι σε σενα ειδικά θα αρέσει πολύ (θάλασσααααααααααααααα) ΦΙΛΙΑ!

Ra Ma είπε...

Η άποψη του Άμος Οζ με εκφράζει απόλυτα.
Όταν μπαίνω σε βιβλιοπωλείο είναι σαν να μπαίνω σε εκκλησία. Αγγίζω τα βιβλία, σχεδόν τα χαιδεύω και τα ξεφυλίζω τελετουργικά! Και η βιβλιοθήκη μου έχει την τιμητική της στον ένα τοίχο του σαλονιού!

Καλημέρα!!!!

Seagull είπε...

Μόλις διάβασα το post, αποφάσισα να γράψω για το "Fahrenheit 451" του Ray Bradbury, αλλά διαπίστωσα πως με πρόλαβε ο Mad. Χαλάλι του!

Σε κάθε περίπτωση χάρηκα τα σχόλια όλων σας!
Προσυπογράφω απόλυτα το σχόλιο Roadartist (Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τις μικρές προσωπικές ιστορίες του καθένα σας..σχετικά με την αγάπη του για τα βιβλία!)

To δε σχόλιο Tradescadia θα μπορούσα κάλλιστα να το έχω γράψει εγώ...

Καλή Χρονιά σε όλους σας, λοιπόν, αλλά να ξέρετε... δεν γλυτώσατε από μένα: Θα γράψω κι εγώ σύντομα(;) ένα post για τα βιβλία!

Βάσσια είπε...

road :-)
Κοίτα μία σύμπτωση το "Μια ιστορία αγάπης και σκότους" είναι ένα από τα τρία αδιάβαστα βιβλία που κάθονται στο ράφι....... το άρχισα και το σταμάτησα.
Και το είχα αγοράσει από μία έκθεση βιβλίου πριν 2 χρόνια, έχοντας παρακολουθήσει μία συνέντευξη του στην κρατική μας τηλεόραση, όπου που είχε αρέσει η τοποθέτησή του για το θέμα Παλαιστίνης - Ισραήλ.
Μάλλον πρέπει να το διαβάσω.
Χαίρομαι που με το πόστ σου αυτό μου το θύμησες.
Καλή σου μέρα :-)
Και συμφωνώ, ένα βιβλίο είναι πάντα ένα από τα καλύτερα δώρα.

Axis Mundi είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις και να προσθέσω πως τα βιβλία για μένα είναι κάτι που δεν σταματάει με την πρώτη ανάγνωση. Όσες φορές κι αν τα επισκέπτεσαι όλο και κάτι θα έχουν να σου προσφέρουν.
Σε προσωπικό επίπεδο, από τα πιό πολύτιμα πράγματα που μου έχουν δώσει στη ζωή μου θα πρέπει να είναι συλλογή βιβλίων του πατέρα μου που και με το πέρασμα του χρόνου η αξία τους παραμένει σταθερή.
Πραγματικός θησαυρός.
ΥΓ: Πολυαγαπημένος μου ο Οζ

Μετεωρίτης είπε...

Υπέροχος ο Οζ!!

Καλημέρα Roadartist!!

Καλές αναγνώσεις λοιπόν,
για εμάς,
που μοιάζουμε σαν τελευταίοι των Μοϊκανών!

Οι αριθμοί είναι απελπιστικοί γι τη χώρα μας!
Διαβάζουμε ελάχιστα.
Από τηλεόραση όμως, σκίζουμε!!

ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ, ΦΙΛΑΚΙΑ !!

insomnia#3 είπε...

καλημέρα,καλημέρα...

Πρώτη φορά από τα μέρη σου,... χμ,
υπέροχη γειτονιά ...

Θα επανέρχομαι :-)

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά να έχεις, Ελπίζω ο καινούργιος χρόνος να εκπληρώσει όλες τις προσδοκίες σου και να σου φέρει και το ταξίδι στην Πράγα. Ελπίζω μόνο να είναι Άνοιξη ή Καλοκαίρι. Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη σου και τα όμορφα σχόλια. Πρέπει να πω πως βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον blog τώρα που σε επισκέφθηκα.

Βαγγέλης

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Είναι ωραίο που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θεωρούν τα βιβλία σημαντικότερα από την τηλεόραση.
Οι εικόνες που μπορείς να δημιουργήσεις με τη φαντασία σου διαβάζοντας ένα βιβλίο ποτέ δεν είναι ευφάμιλες μ' αυτές που μπορείς να δεις στο γυαλί.
Το γυαλί έχει περιορισμούς...
Η φαντασία κανέναν...
Καλή χρονιά σε όλους!

roadartist είπε...

@ Radio Marconi: Καλησπέρα radio marconi! Μου αρέσει πολύ που τα βιβλία σου δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα!! Καλή σου μέρα!! :)

roadartist είπε...

@ SeaGulL: Καλησπέρα, αυτή τη ταινία δεν την έχω δεί!! Μάλλον χάνω απ' ότι κατάλαβα, θα την δω σύντομα! Ελπίζω να την έχουνε στο βιντεοκλαμπ... Καλη χρονιά και να μη γλιτώσουμε απο εσένα :) Θα περιμένουμε το ποστ που λες!!

roadartist είπε...

@ Vassia: Καλησπέρα Βάσσια, είναι αλήθεια οτι στην αρχή το βιβλίου είναι λίγο κουραστικό. Στην πορεία όμως θα δεις οτι θα σε κερδίσει, αξίζει να το τελειώσεις :) Καλή μέρα και σε σένα!

roadartist είπε...

@ s: Κοσμικέ μου άξονα η αξία αυτής της συλλογής θα αποκτά για σένα όλο και περισσότερη αξία, και ίσως μια μέρα τα παιδιά σου να την εκτιμήσουν περισσότερο και απο οτι εσύ τώρα. :) Να είσαι πάντα καλά. Έχεις δίκιο η δεύτερη ανάγνωση μπορεί να σου προσφέρει και κάτι καινούργιο. Φιλιά.

roadartist είπε...

@ Μετεωρίτης: Καλησπέρα Μετεωρίτη μου! Άσε είμαστε όντως φτωχοί πνευματικά :( Αν δεις στην Ευρώπη η ανάγνωση ειναι μέρος της καθημερινότητας τους..οι άνθρωποι διαβάζουν στο μετρό, στο λεωφορείο εδώ..είμαστε κολλημένοι στο χαζοκούτι! Εγώ ευτυχώς έχω κόψει τη tv εδώ και αρκετό καιρό! Φιλιά.

roadartist είπε...

@ insomnia#3: Καλησπέρα Γιάννη και καλώς ορισες στη παρέα! Αφού σου άρεσε να ξαναπεράσεις..και να μείνεις! Καλή χρονιά! :)

roadartist είπε...

@ evlahos: Καλώς όρισες Βαγγέλη, σε ευχαριστώ για τα λόγια σου, για τις ευχές και για το ποστ σου!! Θέλω πάρα πολύ να πάω στη Πράγα, λες να πάω εφέτος? Ωραία θα ήταν.. άνοιξη ε?.. Ευχαριστώ, να περνάς συχνά :) Καλή σου χρονιά!

roadartist είπε...

@ Γιώτα Παπαδημακοπούλου: Έτσι ακριβώς είναι Γιώτα. ΔΕΝ συγκρίνονται τα οφέλη απο την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου! Θα είμαστε εδώ να ανταλλάσουμε ιδέες και να βρίσκουμε κοινά ενδιαφέροντα. Καλή σου χρονιά!

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Σωστά τα λες!

Τα βιβλία ανοίγουν δρόμους,
είναι οι μετροπόντικες των ψυχών μας...

Καλή χρονιά!

γιάννης φιλιππίδης είπε...

Καταλαβαίνω πολύ καλά τον Οζ, και γνωρίζω πολλούς φίλους, που δεν ασχολούνται οι ίδιοι με τη γραφή, αλλά όταν παίρνουν ένα καινούργιο βιβλίο στα χέρια τους, τα μάτια τρέχουν στο εξώφυλλο, κατόπιν στ’ οπισθόφυλλο, στ’ αυτάκια του, για να καταλήξουν τελικά να βιαστούν να μυρίσουν το φρεσκοτυπωμένο μελάνι, να διαβάσουν λίγο από το κείμενο σε κάποια τυχαία σελίδα, αν δείτε έναν τέτοιον παράξενο –είμαι γνωστός πια και σαν πρόσωπο- μην αμφιβάλλετε, εγώ θα ‘μαι….

Φυσικά, το καλύτερο –για μένα και το μοναδικό- δώρο που χαίρομαι να προσφέρω, είναι ένα βιβλίο, ακόμα και σε ανθρώπους που δε διαβάζουν συχνά, τα βιβλία –τα κείμενα- έχουν πάντα τη δική τους υπομονή, σε περιμένουν, περιμένουν τη δική σου στιγμή, όχι τη βιαστική, αυτή την καταναγαστική, αλλά την άλλη, την ήρεμη, εκείνη που –αν συμβεί ποτέ- θα πάρεις ένα βιβλίο στα χέρια σου συνειδητά, για να βουλιάξεις στον κόσμο που κρύβει για σένα, και τότε, τότε, έχεις κερδίσει το κλειδί, το μαγικό κλειδί, για έναν κόσμο που ποτέ πιο πριν δε φανταζόσουν ότι υφίσταται καν, κι αυτό το κλειδί, θα το κρατήσεις για πάντα…


φιλι

Μετεωρίτης είπε...

roadartist,
στο Λονδίνο (πήγαινα συχνά) μου έκανε εντύπωση που όλοι διάβαζαν στο tube/μετρό.
Τότε, μου είπαν πως ΚΑΙ-ΚΑΛΑ οι αποστάσεις είναι μεγάλες, οπότε, οι Άγγλοι διαβάζουν...

Δεν το πίστεψα όμως!!

ΔΕΝ διαβάζουμε ως λαός..

Ακόμα ένα παράπονο: πάμε στα μεγάλα βιβλιοπωλεία και ψάχνουμε και ψάχνουμε και ψάχνουμε... να βρούμε βιβλία ποίησης... τα οποία συνήθως είναι περιφρονημένα, παραγκωνισμένα και φυσικά... ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ!!!

Με έπιασε η γκρίνια μου...

Φιλιά!!

Love and Poison είπε...

Καλή χρονιά dear, δε μπορώ παρά να συμφωνήσω... 9 στις 10 βιβλία δωρίζω...

Δεν είναι μαγευτική η αίσθηση οτι μπορείς να είσαι ένας συγγραφέας από την άλλη άκρη της γης και κάποιος ασήμαντος να ταξιδεύει κάπου αλλού με τις σκέψεις αυτής της άλλης ψυχής?

Μερικοί όμως δε θα καταλάβουν ποτέ...

red&black είπε...

ευχομαι καλη χρονια με υγεια ,

και καλους δρομους για σενα και την τεχνη σου

εγω παντως θα κρατησω :

Ήξερα ότι υπάρχουν διάφορα μενού, υπάρχει ο κεντρικός δρόμος, υπάρχουν δρόμοι πολύχρωμοι και γραφικοί, υπάρχουν και απόμακρα μονοπάτια που πόδι ανθρώπου δεν τα έχει πατήσει. Υπάρχει το επιτρεπτό που σχεδόν απαγορεύεται και το απαγορευμένο που σχεδόν επιτρέπεται

Ανώνυμος είπε...

΄πωπω,και εγώ λατρεύω τα βιβλία :)

Roadartist είπε...

@ VITA MI BAROUAK: Καλησπέρα σου και καλή χρονιά! Πολύ ωραία η φράση σου, τα βιβλία "είναι οι μετροπόντικες των ψυχών μας". Συμφωνώ!

Roadartist είπε...

@ Γιάννης Φιλιππίδης: Καλησπέρα Γιάννη, σε ευχαριστώ πολύ για αυτό το όμορφο σχόλιο. Η διπλανή σου εκεί στο βιβλιοπωλείο που θα χαζεύεις και θα ψαζουλεύεις τα φύλλα των βιβλίων, να ξέρεις θα είμαι εγώ :)) Και ναι τα βιβλία σε περιμένουνε να τα διαβάσεις. Επίσης, ένα καλό βιβλίο θα βρει το δρόμο του και θα αναγνωριστεί.
Μου άρεσε πολύ αυτό που έγραψες, ότι θα διαβαστεί όχι με καταναγκαστική, αλλά με ήρεμη ματιά και διάθεση. Και τα δικά μου φιλιά, καλή χρονιά.

Roadartist είπε...

@ Μετεωρίτης: Μετεωρίτη το ξέρω. Και οι τιμές των βιβλίων εδώ σε σύγκριση με βιβλιοπωλεία του εξωτερικού είναι αρκετά παράλογες. Εχεις δίκιο να γκρινιάζεις. :(

Roadartist είπε...

@ Love and Poison: Καλησπέρα! Σίγουρα είναι μαγική η αίσθηση!! Με την ανάγνωση, όπως φαντάζομαι και με τη συγγραφή, αποκτάς μερικούς αξιόλογους φίλους, είναι μια μορφή επικοινωνίας με ανθρώπους που δεν θα το φανταζόσουν ποτέ.
Είναι σαν να δημιουργείτε ένα μικρόκοσμος για να χωράει εσένα και όμως συνειδητοποιείς ότι χωράει και άλλους πολλούς. :)

Roadartist είπε...

@ red&black : Καλησπέρα σου, καλώς όρισες. Όντως αυτή η φράση του Οζ μου άρεσε και εμένα πολύ!

Roadartist είπε...

@ diianeira: diianeira φυσικά και σου αρέσουν!.. Το ξέρω :) Καλήσπέρες..

aqua είπε...

Kαλή χρονιά μικρή!
Ομορφα ταξίδια στους δρόμους των ονείρων σου!

kat. είπε...

α.. και καλές και υγιείς "πτήσεις"
καλή χρονιά!

Meropi είπε...

Καλησπέρα μικρή μου Roadartist,
μου άρεση η ανάρτηση σου, αν και δεν ξέρω τον Αμος Οζ. Στην ηλικία σου ήμουν πολύ βιβλιόφιλη (και ακόμη είμαι) και διάβαζα πάρα πολλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς τα νομικά βιβλία και δικόγραφα μου απορρόφησαν τον περισσότερο χρόνο μου και παραμέλησα τη λογοτεχνία (δυστυχώς). Διαβάζω μόνο το καλοκαίρι, όσο προλάβω...

Seagull είπε...

...Μια και μιλάμε για βιβλία, το "Φαρενάιτ 451" μπορείς να το βρεις και να το διαβάσεις!... (Άλλη η μαγεία του, σε κάθε περίπτωση...)

ΩΣΗΕ είπε...

Λοιπόν, αφού πρώτα απ' όλα συμφωνώ, θα σου στείλω ένα σε λίγο καιρό, μόλις βγει απ' το φούρνο ζεστό-ζεστό, με αφιέρωση φυσικά!

Καλη διαβασματοχρονιά.
(Αν έχεις καμιά πρόταση ρίξτην. Μ' αρέσει η ''τρελλή'' γραφή, ανατρεπτικός - σουρεαλιστικός λόγος.)

tuco είπε...

πριν αγοράσω ένα βιβλίο, πάντα το ανοίγω και μυρίζω το "μέσα" του...το "είναι" του. Αυτή η συνήθεια μου, σχεδόν επηρρεάζει το αν θα το αγοράσω ή όχι. Δεν το 'ξερα ότι υπάρχουν και άλλοι που με αντιγράφουν...ποιος είναι αυτός ο Oz;

raslowbap είπε...

Πράγματι ένα βιβλίο είναι πολύ καλό δώρο. Καλή και διαβαστερή χρονιά

BLUEPRINTS είπε...

δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, πολύ καλή συνήθεια θα ήταν αν την κάναμε και πράξη αυτή τη "φιλία" όλο και περισσότεροι

Μαριλένα είπε...

Σε μας το διάβασμα πηγαίνει γονιδιακά (βιβλιοφάγοι και συγγραφείς στο σόι)

(που μακάρι να μην πήγαινε, γιατί μ' αυτη την άτιμη την πρεσβυωπία, πολύ δυσκολευόμεθα :Ρ)

κυκλάμινο είπε...

Καλησπέρα και Καλή χρονιά!
Τον Αμος Οζ τον αγάπησα για τις σκέψεις του, για την απλότητά του και γιατί δεν κρύβει αυτοβιογραφικά στοιχεία. Δυστυχώς έχω διαβάσει μόνο αυτό το βιβλίο του! Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα μπορέσω να τα πάρω όλα!
Χάρηκα που σε ξαναβρήκα!
Θα ξαναέρθω!
Καλό σου βράδυ και καλές αναγνώσεις!

roadartist είπε...

@ aqua: Σε ευχαριστώ aqua, καλή χρονιά σε όλους!

roadartist είπε...

@ kat.: Καλησπέρα κατ, καλή χρονιά και σε σένα, ότι επιθυμείς!

@ Meropi: Καλησπέρα Μερόπη μου, μη νομίζεις και ο δικός μου χρόνος δεν είναι αρκετός..Δυστυχώς ούτε εγώ μπορώ να αφιερώσω όσο χρονο θέλω για να διαβάσω πράγματα που τα επιλέγω. Εύχομαι στο 2008 να αφήσεις στην άκρη λίγο τα δικόγραφα και τα νομικά και να διαβάσεις λογοτεχνία :) Φιλιά πολλά καλό σου απόγευμα!

roadartist είπε...

@ SeaGulL: Καλησπέρα! Το σκεφτόμουν και εγώ σήμερα το απόγευμα, μάλλον θα είναι καλύτερα να το διαβάσω απο το να δω τη ταινία! Σ'ευχαριστώ.

roadartist είπε...

@ ΩΣΗΕ: Ωσηε συγγραφέας? Τιμή μου! Βέβαια τιμή! Πρόσεξε μη τάζεις και μετά δε το τηρήσεις.. :) Θα περιμένω, με αφιέρωση εννοείται!! Αυτή τη στιγμή δυστυχώς είμαι λίγο κουρασμένη..δεν έχω μυαλό για προτάσεις..:( Φιλιά!!

roadartist είπε...

@ tuco : Τόσο πολύ σε επηρεάζει μέχρι και στην τελική αγορά? Έλα βρε tuco .. έλα ντε .. ποιος είναι ο Οζ..?? Καλό απόγευμα! :))

roadartist είπε...

@ raslowbap: Καλησπέρα σου, να είμαστε όλοι μας καλά, να γεμίζουμε τις μέρες μας με όλα όσα αγαπάμε! Τις ευχές μου!

roadartist είπε...

@ BLUEPRINTS: Γειά σου φίλε blueprints, καλό θα ήταν να υπήρχε περισσότερος χρόνος και να είχαμε ίσως καλύτερη οργάνωση αυτού που ήδη διαθέτουμε..Αλλά πιστεύω οτι αν αγαπάς κάτι, βρίσκεις χρόνο και το απολαμβάνεις σωστά? Οπότε όλα είναι θέμα "φιλίας" όπως έθεσες. Καλό σου βράδυ.

roadartist είπε...

@ Μαριλενα: χαχα η οθόνη του υπολογιστή νομίζω οτι επηρεάζει περισσότερο να μάτια Μαριλένα αν το σκεφτείς!! Φιλιά καλό βράδυ! :)

roadartist είπε...

@ Κατερίνα: Καλησπέρα Κατερίνα, και εγώ χαίρομαι που πέρασες, όποτε θες να έρχεσαι απο εδώ :) Και εγώ θα ήθελα να τα διαβάσω όλα τα βιβλία του. Ειδικά κάποια που έχω ακούσει τα καλύτερα! Όλα θα γίνουν.. :) Καλό βράδυ κ σε σένα!

Utopia είπε...

Άργησα λίγο...αλλά σου ήρθα!Κι αυτό σου το ποστ,μου άρεσε.Καλά διαβάσματα!Την καληνύχτα μου!:-)

purple είπε...

ειναι απο τα δωρα που μου αρεσει να κανω και να μου κανουν!!!
καλο βραδυ :-)

Yiota είπε...

αυτός ο Οζ είναι και πολύ συγγραφέας :). αυτή είναι η μαγεία της συγγραφής ενός βιβλίου. Σε παίρνει αλλού και ξεχνάς για λίγο τα δικά σου...

λέω να το διαβάσω και γω :)

Roadartist είπε...

@ Utopia: Καλησπέρα Ουτοπία! Καλά διαβάσματα και σε σένα. Να είμαστε καλά να ανταλλάσουμε ιδέες για καλές αναγνώσεις κ θεάματα! Καλή σου νύχτα!!

Roadartist είπε...

@ purple: Καλησπέρα σου, και εμένα με τρελαίνουν, ειδικά αν τύχει και είναι κάποιο που ήθελα καιρό να το πάρω! Η χαρά μου τότε δεν μετριέται :)Καλό βράδυ και σε σένα.

Roadartist είπε...

@ Yiota: Καλησπέρα Γιώτα, αυτό ακριβώς "ξεχνιέσαι", ταξιδεύεις, φεύγεις λίγο απο το τώρα και απο όλα όσα σε στενοχωρούν..Είναι μια φυγή του μυαλού!! :) Καλό βράδυ!

Σπύρος είπε...

Πολύ όμορφο ποστ :) Πργματικά το καλύτερο δώρο ειναι ένα βιβλίο :) Χαίρομαι πάντα όταν μου δωρίζουν βιβλίο απο οτιδήποτε άλλο και πάντα ανταποδίδω συχνα πυκνά όταν πηγαίνω με δώρο κάπου μου λένε αμέσως "Τι βίβλίο μου πήρες" διότιοο γνωρίζουν τι αγάπη που έχω τα βιβλία.

Ωραια και η πρόταση ανάγνωσης :)

Τα βιβλία ειναι γνώση κάθε μορφής ακόμα και απο ένα θεωρητικά πάντα κακίο βιβλιο η απλά που διάβασες και δεν σου άρεσε κάτι έχουμε να πάρουμε :)

Φιλια γλυκια Καλημέρα :)

Ανώνυμος είπε...

Πόσο με θυμίζεις! :-)

Η γνώση των βιβλίων είναι ο θησαυρός του κόσμου. Καταλαβαίνω απόλυτα την επιθυμία σου να γίνεις βιβλίο.

Καλή μας χρονιά και καλά μας διαβάσματα!

artist είπε...

Χμμ τι πιο καλό για δώρο από ένα καλό βιβλίο!!!

Roadartist είπε...

@ LOCKHEART: Σπύρο!!Και εμένα μου αρέσουν πολύ! Μπορώ να περάσω όλες σε ένα βιβλιοπωλείο, να βρω δεκάδες βιβλία που θα μου άρεσε να πάρω..Θα ήθελα κάποια στιγμή στη ζωή μου να μπορώ να αγοράσω και να έχω το χρόνο να διαβάζω όλα όσα θέλω! Νομίζω οτι σε βοηθάει σε όλους τους τομείς. Συμφωνώ ακόμα και μια λέξη, ή μια ιδέα μπορεί να σε εξελίξει! :) Τη φωτεινή καλήμερα μου!

Roadartist είπε...

@ Cybercomandante: Καλημέρα σου. Η επιθυμία και αυτά τα λόγια ειναι του Αμος Οζ, οχι δικά μου. Αλλά θα ήμουν πολύ υπερήφανη αν τα είχα γράψει εγώ :)) Αυτά τα αποσπάσματα που παρέθεσα, μου άρεσαν τόσο πολύ όταν τα είχα διαβάσει (πάει πάρα πολύ καιρός τώρα), που παρόλο που είχα αγοράσει το βιβλίο, τα είχα αντιγράψει σε ένα τετράδιο μου. Και τα διάβαζα συνέχεια :)) Με είχανε αγγίξει πολύ :)

Roadartist είπε...

@ artist: Τι καλύτερο δώρο απο ένα ΒΙΒΛΙΟ!!! Συμφωνώ, εγώ πάντως αγοράζω βιβλία σε φίλες-ους! Και μετά τα δανείζομαι και τα διαβάζω και εγώ :))

rain είπε...

Καλημέρα.Όντως αυτή η μυρωδιά του βιβλίου είναι μοναδική όπως και οι απίστευτοι κόσμοι που σε ταξιδεύει. Πολύ όμορφη απόδοση για τους λάτρεις του βιβλίου.Επίσης σημαντική θεωρώ και την χειρόγραφη ευχή όταν δωρίζεις ή όταν παίρνεις σε δένει ακόμα περισσότερο. Σε φιλώ

If...ιγένεια είπε...

Βιβλία, μαγικός κόσμος.. Πολύ μου άρεσε το κείμενο σου, καλή χρονιά!

Μετεωρίτης είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!

Τι ωραίες που είναι οι Παρασκευές!!

Eclipse είπε...

είναι πολλοί έλληνες που αισθάνεσαι όπως εσύ όμως; (και εγώ το ίδιο νιώθω)

fpboy είπε...

To βιβλίο είναι δύσκολη υπόθεση.
Συνήθως αρχίζω να διαβάζω ένα βιβλίο και η το καταπίνω σε 2-3 μέρες η το παρατάω για πάντα .
Στην Αθήνα δεν μπορώ να διαβάσω πολύ. Μόνο στην εξοχή , στα πλοιά κ.τ.λ . Τα τελευταία χρόνια τα βιβλία που΄λανε τρελά στην ελλάδα , το επίπεδο έχει ανέβει .
το υπέροχο είναι να διαβάσεις όχι ένα ''καλό βιβλίο'' , αλλά ένα βιβλίο που να έχει σχέση και με εσένα και τις εικόνες σου .
π.χ - Πριν λίγες μέρες στην εκδρομη στην Ιστανμπούλ είχα μαζί μου το βιβλίο ''Ο Τούρκος στην πόλη'' του Ξανθούλη .Ε, ήταν τέλεια ! Είχα κι άλλα 3 μαζί μου , ούτε που τα άγγιξα .... Σι γιου !

fvasileiou είπε...

Αγαπώ τα βιβλία και το διάβασμα σε βαθμό που να μου έχει γίνει... handicap. Ακόμα και στις μαύρες μου μια βόλτα σε βιβλιοπωλείο με συνεφέρει.

Καλή χρονιά με καλά βιβλία.

Ανώνυμος είπε...

μολις παρηγγειλα βιβλια μεσω ιντερνετ γιατι να βρω χρονο στο στην πολη μου να ψαξω καηκα δεν εχω καθολου χρονο τωρα...ελπιζω παντως να βρω λιγο χρονο να διαβασω...besitos...και καλη χρονια

KitsosMitsos είπε...

Καλή χρονιά με περισσότερα διαβάσματα.
Σε αυτό το θέμα, μαζί σου!
Τις ευχές μου.

diva είπε...

Εξαιρετική ευχή με εξαιρετικό τρόπο!
Καλή Χρονιά και από δω:-)

Nefelli είπε...

Καλησπέρα Roadίτσα και καλή χρονιά.
Εγώ μάλλον ανήκω σ' εκείνη την κατηγορία των περίεργων αναγνωστων αφού όποιος ακούει τον τρόπο που επιλέγω βιβλία με κοιτάζει καχύποπτα.
Στέκομαι για πολύ ώρα μπροστά στο ράφι και χαζεύω τίτλους, ξαφνικά νιώθω κάποιον απ'αυτούς να μου λέει κάτι,το παίρνω στα χέρια μου και πηγαίνω κατευθείαν στο σημείο που γράφει για το συγγραφέα.Πρέπει να δω το πρόσωπο του,να διαβάσω πριν απ'όλα το βλέμμα του και αφού συμφωνήσουμε μεταξύ μας, ότι κοιτάζουμε από την ίδια οπτική πλευρά, τότε προχωρώ στο οπισθόφυλλο.Εκεί σιγουρεύομαι ότι δεν έκανα λάθος και φεύγουμε παρέα για το σπίτι.
Ένα άλλο μου κουσούρι είναι, ότι αποφεύγω τους ξένους συγγραφείς. Ξέρω..... αυτό είναι 100% λάθος, όμως είναι παραξενιά μου και δύσκολα θα αλλάξει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω το έργο τους η δεν εκτιμώ την αξία τους, αντιθέτως.... ποιά είμαι εγώ που θα τους κρίνει?
Όμως πιστεύω ότι εμείς οι έλληνες έχουμε μια ιδιαίτερη κουλτούρα και δύσκολα κάποιος μπορεί να μπεί στην ψυχοσύνθεση μας.Είναι θέμα καθημερινότητας,τρόπου ζωής,γονιδίων και άλλα που δεν μπορώ να εξηγήσω, ούτε να δικαιολογήσω.
Όπως και να 'χει, απο τη στιγμή που αποκτώ ένα βιβλίο, γίνεται κομμάτι απο εμένα, μέχρι την τελευταία του παράγραφο. Πιάνω τον εαυτό μου, σε άσχετες στιγμές της ημέρας να αγωνιά, τι θα συμβεί παρακάτω.Ζω μαζί με τους ήρωες τα γεγονότα με την ίδια ένταση.
Τα βιβλία καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος της ζωής μου και χαίρομαι που υπάρχουν ακόμη funs του είδους.
Ας γίνουμε λοιπόν "πλουσιότεροι" αγοράζοντας και χαρίζοντας βιβλία.
Πολύ καλή η αναφορά σου στον Οz, αν και έχω ακούσει τόσα.... δεν τον έχω διαβάσει.
Καλό βράδυ

Nefelli είπε...

Πω...πω.....
Συγνώμη που εκμεταλεύτηκα τόσο πολύ απο το χώρο σου... με συνεπήραν οι σκέψεις και καθόλου δεν το καταλάβα....
Το είδα αφού το δημοσίευσα.
:-(

roadartist είπε...

@ rain: Καλησπέρα rain, όντως νομίζω ότι τα συγκεκριμένα λόγια του Οζ είναι "ότι πρέπει" για να απόδωση της βιβλιοφιλίας. Αν θυμάμαι καλά (πάνε πολλά χρόνια που το έχω διαβάσει) ο πατέρας του δούλευε ως βιβλιοθηκάριος.
Συμφωνώ και εγώ με όλα όσα γράφεις για την χαρά του δώρου, της απολαβής και της αφιέρωσης :)) Καλό σου βράδυ, φιλιά.

roadartist είπε...

@ if.. ιγένεια : Καλή χρονιά Ιφιγένεια! Όντως ένας μαγικός κόσμος που σε καλεί να χαθείς μέσα του!! :)

roadartist είπε...

@ Μετεωρίτης: Καλησπέρα!!!! Συγνώμη μετεωριτάκο δεν μπορούσα να απαντήσω νωρίτερα σήμερα, είχα διάφορες δουλειές.. Να σου ευχηθώ να περάσεις το σκ όσο πιο όμορφα, ξέγνοιαστα, γεμάτα μπορείς!! Με πολλές μουσικές φυσικά, συγγραφή και ανάγνωση! Φιλιά πολλά!

roadartist είπε...

@ daisy : Καλησπέρα daisy, καλή χρονιά! Πως είσαι, πως πέρασες τις γιορτινές ημέρες? Εύχομαι να είσαι πολύ καλά :)) Όσον αφορά το θέμα που θίγεις, συμφωνώ μαζί σου. Δε νομίζω οτι νιώθουν πολλοί έλληνες το ίδιο. Δεν καταλαβαίνω το γιατί. Ούτε πιστεύω οτι ευθύνεται η παιδεία, τα σχολεία κλπ σε αυτό. Νομίζω οτι η επιλογή της ανάγνωσης είναι προσωπική υπόθεση και επιλογή του καθένα μας. Δεν ξέρω λοιπόν για ποιο λόγο κάποιος θέλει να δει τηλεόραση (που πραγματικά δεν βρίσκω οτι έχει κάτι που να αξίζει να το δει κανείς) απο το να ταξιδέψει στις σελίδες ενός βιβλίου!! Φιλιά, καλό βράδυ.

roadartist είπε...

@ fpboy: Καλησπέρα! Πολύ διαφορετική αλλά πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη κ η δική σου προσέγγιση fpboy! Το ''Ο Τούρκος στην πόλη'' του Ξανθούλη, σίγουρα ήταν πολύ καλή επιλογή για ένα ταξίδι στη Κωνσταντινούπολη!! Την οποία όμως γιατί την έγραψες Ιστανμπούλ???..
Δεν ξέρω κατά πόσο έχει ανέβει το επίπεδο και αν πουλάνε τρελά τα βιβλία...

roadartist είπε...

@ fvasileiou: Και πάντα αυτό να κάνεις! Η επίσκεψη σε βιβλιοπωλεία με έχει και εμένα...'σώσει' πολλές φορές! Μπαίνω αλλιώς..και βγαίνω πραγματικά διαφορετική..ξεχνιέμαι!
Καλό σου βράδυ κ καλή χρονιά!

roadartist είπε...

@ argentina:_hella: Καλή χρονιά να έχεις..Είσαι ακόμα Αθήνα, ή επέστρεψες Αργεντινή? Να περνάς καλά σου εύχομαι όπου κ αν είσαι! Και μέσω ιντερνετ μια χαρά βιβλία ειναι!!

roadartist είπε...

@ KitsosMitsos : Πολύ χαίρομαι! Και τις δικές μου ευχές!! Καλή χρονιά!

roadartist είπε...

@ diVa: Καλησπέρα και καλή χρονιά και πάλι! Σ'ευχαριστώ, να είσαι καλά και ότι επιθυμείς!!

roadartist είπε...

@ Nefelli: Νεφέλη μου καταρχήν την καταβρήκα με την απάντηση σου, οπότε δεν υπήρξε εκμετάλλευση, γι'αυτό ειναι αυτός ο χώρος για να τον εκμεταλλευόσαστε κ εσείς και εγώ :))
Με συνεπήρες και εμένα με τη περιγραφή σου! Πάρα πολύ διαφορετική απο τη δική μου.
Δεν δίνω σχεδόν ποτέ σημασία στη φυσιογνωμία του συγγραφέα. Εκτός απο ελάχιστες περιπτώσεις. Π.χ. στην Σώτη Τριανταφύλλου ναι την πάω τρελά και όταν την είδα την πήγα πολύ περισσότερο.
Αλλά σε γενικές γραμμές δεν με επηρεάζει ποτέ ο συγγραφέας.
Ο τίτλος του βιβλίου πάντα με τραβάει..αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που έχω εξαπατηθεί πολύ εξαιτίας του!!
Δίνω πολύ σημασία στο οπισθόφυλλο πρώτα απ'όλα. Δηλαδή αντίθετα απο εσένα!
Νομίζω οτι χάνεις που δεν διαβάζεις ξένους συγγραφείς. θα σε παρασύρουν σε άλλους τόπους, θα μάθεις και ιστορία άλλων λαών, είναι νομίζω σημαντικό να κάνεις μια προσπάθεια να τους δεις με "άλλο μάτι".. Μου άρεσε πάρα πολύ η προσέγγιση σου και η άποψη σου, πραγματικά σε ευχαριστώ!!!!
Καλή χρονιά, με όμορφα διαβαστερά ταξίδια και ότι επιθυμείς!! :))

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο.Η αξία του βιβλίου σήμερα είναι αναμφισβήτητη. Εγώ προσωπικά χαίρομαι ιδιαιτέρως όταν παίρνω για δώρο ένα βιβλίο.

roadartist είπε...

@ Akon: Καλησπέρα και καλώς όρισες. Χαίρομαι που σου άρεσε. & εγώ χαίρομαι πραγματικά πολύ! :)

island είπε...

Λατρεύω τα βιβλία και χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που διαβάζουν(βρήκε ο γύφτος τη γεννιά του...)όμως όταν δωρίζω βιβλίο στεναχωριέμαι που ο άλλος δεθα το διαβάσει και θα προτιμούσε μία κολώνια μπέρμπερι πχ.

Οι ισραηλινοί συγγραφείς είναι πάρα πολύ καλοί.Πέρε παράδειγμα τον Φρόυντ που το βιβλίο του πχ "εισαγωγή στην ψυχανάλυση"μπορεί να διαβαστεί ακόμα και από άνθρωπο που δεν ασχολείται με το αντικείμενο.Η γλώσσα ρέει όπως ακριβώς και του τυπά που παρέθεσες.

Καλή συνέχεια και διάβαζε...μη σταματάς.Η γνώση είναι κατάρα αλλά και αγαλείαση μαζί...

Φιλί

roadartist είπε...

@ island : Το έχω σκεφτεί κ εγώ αυτό που λες..Μα συγκρίνεται ένα βιβλιο με μια κολώνια???? χαχαχα Δεν πειράζει κάνε το καλό εσύ .. και ο άλλος ότι καταλάβει! :) Καλή συνέχεια και σε σένα, καλό βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρες καμάρι μου :)

roadartist είπε...

@ diianeira: Καλησπέρα γιατρίνα μας.. :) όλα καλά?

Ανώνυμος είπε...

mia xaroula..i katastasi einai elenximi pliros (akoma) :P

maria λεμονατη! είπε...

αυτο που με εξιταρει με τα βιβλια ειναι πως κατι τοσο σιωπηλο κρυβει μεσα του τοσο 'θορυβο'

Γουοτ Ιφ είπε...

Εστω και με καθυστερηση ευχαριστούμε πολυ για τα καλα σου λογια.

Βλεπω οτι εδω γινεται ενδιαφερουσα συζητηση απο ενδιαφεροντες ανθρωπους. συνεχιστε την καλη προσπαθεια

Athens [Perspective]

ZouZouna είπε...

Eμείς διαβάζαμε, διαβάζουμε και θα διαβάζουμε ως οικογένεια απο δύο αιώνες πριν, έχουμε βιβλία και τα λατρεύουμε.
Εκείνο που με εκνευρίζει εμένα είναι "η καθοδήγηση" που γίνεται απο τους εκδοτικούς οίκους και πως ο καθ' ένας θεωρεί πως είναι συγγραφέας, γιατί κάποτε έγραφε καλές εκθέσεις, διαβάζει και "κλέβει" διάφορα και όοοοολοι τρέχουν να τον διαβάσουν γιατί είναι "μόδα".
Βέβαια του Ελληνα, ίσως το χρειάζεται κάτι παρόμοιο γιατί δεν.... ξέρει κατά που πέφτουν τα βιβλιοπωλεία αλλά, αν πω, "δεν έχω διαβάσει......."(αναφερόμενη σε ένα όνομα της "μόδας") με κοιτάνε καλά - καλά !
Εύχομαι να εξαντλήσετε τα κλασσικά - ελληνικά και διεθνή -και επιλεκτικά και όχι γιατί είναι μόδα, τα υπόλοιπα. Καλή χρονιά με πολλά πολλά διαβάσματα

roadartist είπε...

@ diianeira: Πολύ θετικό αυτό μικρη γιατρίνα .. :) Πάντα καλά :)

roadartist είπε...

@ maria λεμονατη!: Πολύ ωραία και η δική σου άποψη μαρία! :)) Μου αρέσει πολύ που ο καθένας σας έχει μια διαφορετική άποψη :) αλλά όλες κάτι καλό βγάζουν! Καλή μέρα!

roadartist είπε...

@ The T in D & T: Hello!! Είστε ευσπρόσδεκτοι όποτε έχετε διάθεση να συμμετέχετε κ εσεις :) Και εγώ ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, καλή συνέχεια, καλή χρονιά!

roadartist είπε...

@ Αγριο ΚερασοΖouzouna : Γειά σου αγριοκερασοζουζουνα!! :)) Καλά τα έγραψες!! Συμφωνώ!! Ειδικά με κάποιους συγγραφείς, πόσο μα πόσο με ξενερώνει να τους βλέπω συνέχεια και παντού με διαφημίσεις κλπ.. Έχεις δίκιο σε ότι έγραψες, πολύ πρόωθηση..και τελικά ο σκοπός θα πετύχει..
Να σου πω όμως κάτι..ένα καλό βιβλίο όσο κ αν το προωθήσουνε κάποια στιγμή θα φανεί η αξία του στο χρόνο. ΑΝ δεν αξίζει αληθινά θα ξεχαστεί. Σκέψου κάποιους συγγραφείς που πριν απο λίγα χρόνια είχανε κάνει τρελή επιτυχία με τα βιβλία τους, που είναι αυτοί σήμερα? (π.χ. "Ο ιούδας φιλούσε υπέροχα") Νομίζω οτι όλοι πλέον αν και το είχανε διαβάσει το βιβλιο αυτό τότε..(ΟΛΟΙ το διάβαζαν) αναγνωρίζουν οτι τελικά δεν ήταν και κάτι φοβερό.. Έχεις δίκιο.
Αλλά αυτή την επιλεκτικότητα την αποκτά κάποιος με το καιρό. Και ίσως αξίζει να την "πατήσει" κάποια στιγμή για να μάθει πως να επιλέγει :) Καλή σου χρονιά!

Alexis B είπε...

Καλημέρα, Κάθε βιβλίο είναι καί ένας κόσμος πού περιμένει να τόν εξερευνίσεις.
Εχεις να μάθεις, να αισθανθείς.
Κάθε σελίδα του και κάτι νέο.
Χαμένοι, όσοι δέν διαβάζουν.
Δεν έχουν γνωρίσει, ανακαλύψει αισθανθεί, ΜΑΘΕΙ.
Καλό Σ/Κ

δεσποιναριον είπε...

Με αυτη την ευχη.. αν πιασει .. θα ειμαστε γεματοι ολο το χρονο. Φιλια κοριτσακι!

Ένα γελαστό απόγευμα είπε...

...είναι θείο δώρο να υπάρχουν (ακόμα) άνθρωποι που καλλιεργούν το πνεύμα με το διάβασμα...
Είναι ελπίδα για να συνεχίσουμε να ζούμε...
Καλή ευλογημένη χρονιά σε όλους κι ενα μεγάλο μπράβο για την ποιότητα των αναρτήσεων σου!
Ευχαριστώ θερμά!!

cinderella είπε...

Λατρεύω τα βιβλία, χωρίς υπερβολή. Είναι το αγχολυτικό μου, η ξεκούραση μου, ο σύντροφος του κομοδίνου. Μακράν η πιο λατρεμένη βόλτα είναι αυτή από το βιβλιοπωλείο όπου αφού έχεις καθίσει πάνω από 2ωρο μέσα, φεύγεις φορτωμένος σακκούλες, κουρασμένη αλλά με ένα τεράστιο αίσθημα πληρότητας!! Καλήμέρες κοριτσάκι και καλό Σαββατοκύριακο!! :))

roadartist είπε...

@ Alexis B: Καλημέρα Αλέξη μου και καλή χρονιά κ πάλι! Σωστά τα λες όλα, καλό και διαβαστερο σκ :))

roadartist είπε...

@ δεσποιναριον: Καλημέρα Δεσποινάκι όντως αν "πιάσει" θα έχουμε στο τέλος του έτους πολλά περισσότερα να μοιραστούμε, θα είμαστε πιο πλούσιοι..Φιλιά καλά να περνάς όπως ξέρεις!

roadartist είπε...

@ "Γελαστό απόγευμα": Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια σου. Χαίρομαι που πέρασες απο τα μέρη μου..και εύχομαι να μείνεις όσο περισσότερο μπορείς :) Νομίζω οτι θα έχουμε αρκετά να 'πούμε', καλή σου ημέρα, καλό σαββατοκύριακο!

roadartist είπε...

@ cinderella: Καλημέρα cinderella πολύ ωραία και σωστά τα λες. Η καλύτερη και πιο αγχολυτική βόλτα ειναι σε κάποιο βιβλιοπωλείο. Το κακό με μένα ειναι οτι όποτε πάω κάθομαι με τις ώρες, όπως και εσύ, αλλά δυστυχώς δεν φεύγω ποτέ σχεδόν με σακούλες...Θα ήθελα να φτάσει η στιγμή που θα το κάνω!!! Θα ήταν υπέρτατη ευτυχία! Αλλά δυστυχώς .. χορταίνω τα μάτια μου και πρέπει να επιλέξω πάντα μόνο ελάχιστα από όσα θέλω να αγοράσω. Ας μη παραπονιέμαι όμως. Τα καλά βιβλία τα βρίσκεις.. κάπως! χεχε Φιλιά πολλά!

Pan είπε...

Καλησπέρα.

Τα μοναδικά δώρα που γνωρίζω να δίνω είναι βιβλία και CD.

------ είπε...

Ετσι είναι καλή μου...ένα βιβλίο ειναι το καλύτερο δώρο...κι ακόμα καλύτερο ένα μικρό αδέσποτο...σαν κι αυτο το εξαίσιο γατάκι της φωτογραφίας!!!!
μμμμμμάκια σου

nikiplos είπε...

Καλησπέρα και καλή χρονιά!!!

Το βιβλίο αναμφισβήτητα είναι πάντοτε το καλύτερο δώρο... ακόμη κι αν δεν βρεις αυτό που θέλεις να χαρίσεις σε κάποιον/α και του πάρεις κάτι impromptu που βρήκες στο ράφι...

Πολύ ωραίος ο Οζ... (θα τον έχω υπόψη μου)

Εύχομαι καλή χρονιά και καλά διαβάσματα!

Roadartist είπε...

@ Pan: Καλησπέρα σου, και τα δυο πολύ όμορφα είναι. Καλή χρονιά και ο,τι επιθυμείς!

Roadartist είπε...

@ Νανά Τσούμα: Καλή χρονιά Νανά μου με πολλές και καλές εκπομπές! Θα συμφωνήσω με το σχόλιο και για το βιβλίο, αλλά και για το γατουλίνι!! :) Να είσαι καλά πάντα Νανά, ό,τι επιθυμείς για τη νέα χρονιά!

Roadartist είπε...

@ nikiplos: Καλησπέρα! Καλή χρονιά γεμάτη με ότι επιθυμείς! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν τα αποσπάσματα του Οζ. Καλή συνέχεια καλό σαββατόβραδο!

Feidias είπε...

Έχω ζήσει πολύ μέσα απ τα βιβλία,περρισότερο όταν ήμουν παιδί,έχει φύγει η μάνα μου πανικόβλητη απ του διαόλου τη μάνα,απ τη δουλειά,γιατί έπαιρνε να μάθει αν γύρισα απ το σχολείο και εγώ διάβαζα και δεν άκουγα ούτε τηλέφωνα ούτε τίποτα,χεχεχχε...τη Γαλήνη του Βενέζη διάβαζα μάλιστα και το θυμάμαι χαρακτηριστικά γιατί μέσα από βιβλία και μόνο αγάπησα τη Σμύρνη που μου έλεγε η γιαγιά μου,μέσα απ τα βιβλία την έζησα πιο αληθινά απ τις ιστορίες της!
Μου λείπει η ηρεμία και το άρωμα που βγάζαν οι σελίδες όταν άνοιγα ένα βιβλίο,το χαρτί στα δάχτυλα,ερωτική σχέση~!!που αντικατέστησε μερικώς η φωνή της τηλεόρασης και το κλικ του πληκτρολογίου.Γιατί και τώρα διαβάζω αλλά με λιγότερη υπομονή κι όχι με την ίδια λαχτάρα που είχα παιδί!Λες να κλείσω το μπλοκ και να στείλω τη τηλεόραση μια βόλτα απ το μπαλκόνι?Λέω τώρα...
Καλό Σ/Κο roadartist να έχεις και με καλά διαβάσματα!Καλό βράδυ.

Roadartist είπε...

@ Feidias: Καλησπέρα Φειδία. Γέλασα με τις παιδικές σου αναμνήσεις..όμως λυπήθηκα και τη μητέρα σου! :)) Ωραίος ο Βενέζης.. αν ήξεραν πόσα χάνουνε όσοι δεν διαβάζουνε! Μακάρι να είχαμε 5 ζωές για να διαβάζαμε όσα περισσότερα βιβλία .. μπορούσαμε, είναι τόσα πολλά .. που πραγματικά μερικές φορές μελαγχολώ γιατί δεν προλαβαίνω να διαβάσω όλα όσα θέλω.
Την τηλεόραση αν την πετάξεις απο το παράθυρο δεν νομίζω να χάσεις πολλά πράγματα. Το pc είναι μάλλον αναγκαίο κακό :) το οποίο όμως έχει και θετικά, όπως αυτή εδώ η επικοινωνία και οι τόσο όμορφες σκέψεις-καταθέσεις ψυχής, που κάνετε όλοι σας! Να είσαι καλά, καλό βράδυ!

Feidias είπε...

Χαχαχα τότε ήμουν ανώδυνος για τη μητέρα μου,τα "καλά" της τα φύλαγα όταν μεγάλωσα,μετά κι εγώ τη λυπήθηκα τη μανούλα!!Δεν γίνεται να τα προλαβαίνεις όλα,αλλά κατάλαβα πως και το πολύ διάβασμα από κάποια ηλικία κι έπειτα σου περιορίζει λίγο τη φαντασία και την αυθεντικότητα σου!Να σου πω κι ο Αϊνστάϊν δε διάβαζε παρά ελάχιστα πράγματα!Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια,δε θα είναι η πρώτη φορά!
Το PC δε το πετάω φυσικά τώρα που γνωριστήκαμε με τόσο κόσμο και με σένα?Αστεία το είπα βέβαια!!
Καλό βράδυ και πάλι!

Ανώνυμος είπε...

Eμ... για να αφήσω σχόλιο, κάθησα στην.. ουρά!!! (192 σχόλια έγραφε? Ουάου!)

Και το χειρότερο βιβλίο να διαβάσει κανείς, έχει διαβάσει ένα βιβλίο! έχει μπει στη διαδικασία να συνομιλήσει με τον εαυτό του, να συζητήσει με το συγγραφέα, να βάλει τη φαντασία του σε λειτουργία...

Πχ ο Ιούδας μπορεί να μην ήταν λογοτεχνικό αριστούργημα, μίλησε όμως σε κάποιες ψυχές. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό είναι που μετράει..

Και τα βιβλία μιλάνε στις ψυχές με τρόπο που δεν μποοούν να κάνουν οι ταινίες, ούτε καν τα τραγούδια.

Για εμένα λοιπόν κάθε πέννα είναι σεβαστή!

Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη, δημιουργία και φαντασία!

TzinaVarotsi είπε...

Αγόρασα το "όταν έκλαψε ο Νίτσε" του Γιαλομ Ιρβιν...:)

roadartist είπε...

@ Feidias : Καλημέρα! Οτι δεν γίνεται όλα, αυτό ειναι σίγουρο :) Τώρα για την ηλικία, δεν ξέρω ακόμα θα το δω κ εγώ αυτό που λες μελλοντικά. Αν και μάλλον θα διαφωνήσω, απο ότι βλέπω σε γνωστούς που ειναι μεγαλυτεροι ηλικιακά, αλλά εξακολουθούν να διαβάζουν, μια χαρά φαντασία έχουν, μη σου πω οτι οργιάζει!! Περισσότερο κ απο τη δική μου :) Δεν νομίζω..μάλλον πάντα η ανάγνωση καλών βιβλίων, μόνο καλά και θετικά στοιχεία μπορεί να σου δώσει! Ωραία κράτα το pc και πέρνα να τα λέμε!! Καλημέρα!

roadartist είπε...

@ Penny: Καλημέρα Πέννυ! Γιατί όμως το συγκεκριμένο δεν πουλάει πια?.. Και γιατί η συγγραφέας δεν έγραψε μετά ανάλογα βιβλία? Αλλά όσον αφορά την αμεσότητα θα συμφωνήσω. Έχεις δίκιο το σημαντικότερο μάλλον είναι το βιβλίο να "μιλάει" και να αγγίζει κάποιες ψυχές. Και σίγουρα η γραφή μπορεί να σε αγγίξει όσο καμία ταινία! :) Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου και για τις ευχές. Καλή χρονιά σε σένα και όλους όσους αγαπάς!

roadartist είπε...

@ ΝΙΟΒΗ: Καλημέρα Νιόβη! Το έχω διαβάσει, ωραίο, μου άρεσε! Γενικά τέτοιου είδους βιβλία μου αρέσουν! Καλή ανάγνωση :))

M είπε...

Πρώτη φορά βλέπω μαζεμένους τόσους βιβλιόφιλους!

Για μένα, πέρα από όλα τα άλλα, το βιβλίο είναι εθισμός. Αν δεν έχω κάτι καινούριο να διαβάσω, παθαίνω κρίση: περπατάω συνέχει πάνω - κάτω μπροστά στη βιβλιοθήκη μου, βγάζω το ένα, πιάνω το άλλο, τα ανοίγω, τα κλείνω, μέχρι να βρω κάποιο που να ταιριάζει στη διάθεσή μου και να το έχω νοσταλγήσει... δεν μπορώ να έχω τελειώσει ένα βιβλίο και να μην ξεκινήσω το επόμενο.

Όσο για το βιβλίο ως δώρο, δεν το κάνω πια σε μη αναγνώστες, εκτός αν βρω αυτό που νομίζω ότι θα πατήσει το μαγικό κουμπί τους. Δεν είναι ο αδικος κόπος και χρήμα. Είναι να δίνεις κάτι που αγαπάς σε κάποιον και να το κοιτά σαν να έπεσε από τον Άρη! "Τ' ειν' τούτο; Τρώγεται;"

Καλή χρονιά!

Ανώνυμος είπε...

«Γιατί όμως το συγκεκριμένο δεν πουλάει πια?.. »

Να σκεφτούμε γιατί πουλούσε τότε, ενώ δεν είχε ιδιαίτερη λογοτεχνική αξία?

Γιατί ήταν αυτό που έκανε μόδα στην Ελλάδα την τάση της -γυναίκας-που-πληγώνεται-από-τους-άνδρες-αλλά -στέκεται-στα-πόδια-της...

Έδωσε ό,τι είχε να δώσει, έγινε και αποτυχημένο σίριαλ και πέρασε στη λήθη...

Νομίζω όμως ότι βοήθησε ορισμένες γυναίκες, και κυρίως εκείνες που δεν είχαν μεγάλη σχέση με τα βιβλία, να ανακαλύψουν κάτι από τον ευατό τους... Και ο «στόχος» πρέπει να είναι αυτοί που δεν διαβάζουν, όχι οι βιβλιοφάγοι... Μπας και αρχίσουν το διάβασμα...

Ταπεινή μου άποψη...

roadartist είπε...

@ M: Καλημέρα m και καλώς όρισες! Θα συμμεριστώ απόλυτα το πως αισθάνεσαι κάνοντας δώρο σε κάποιον ένα βιβλίο, αλλά γνωρίζοντας οτι δεν θα το εκτιμήσει. Σίγουρα κάτι τέτοιο σε αποτρέπει και τελικά καταλήγεις να παρεις κάτι άλλο.. Και εγώ το ίδιο κάνω. Αλλά ίσως - λέω ίσως - αν του πάρεις ένα καλό βιβλίο, και τελικά το διαβάσεις να του χαρίσεις μια νέα οπτική, να του ανοίξεις "διόδους" που ούτε καν θα τους φανταζόταν! Καλή σου χρονιά!

roadartist είπε...

@ Penny: Μπορεί να έχεις και δίκιο. Ένα βιβλίο, ακόμα και κάποιο που δεν έχει ιδιαίτερη λογοτεχνική αξία, μπορεί να ωφελήσει πραγματικά! Τελικά όμως το όφελος είναι απλά να διαβάζουμε βιβλία, ή μόνο καλά βιβλία? Ίσως η απάντηση είναι οτι όσα πιο πολλά και διαφορετικών ειδών βιβλία, διαβάζει κάποιος, τόσο καλυτερα. Την καλημέρα μου!

Sweet December είπε...

Γειά σου roadartist!Ωραία η άποψη του Οζ για τα βιβλία σε σχέση με τους ανθρώπους.Είχα συνεργαστεί με έναν εκδοτικό οίκο πριν 2 χρόνια και στο βιβλίο μνημονεύεται το όνομά μου. Η αλήθεια έιναι ότι σκέφτηκα ότι και να γίνει,έχω μείνει στην ιστορία.ΨΩΝΙΟΟΟ??? :-P

roadartist είπε...

@ Sweet December: Καλημέρα sweet december καλως όρισες στο blog μου και κατ'επέκταση στη παρεα μας! Δεν εισαι καθόλου ψώνιο, μου ακούγεται τέλειο! :) Πολύ όμορφο..θα μείνεις στην ιστορία σίγουρα!! Ξέρεις πόσοι θα ήθελαν να ήταν το δίκο τους όνομα μέσα σε ενα τέτοιο βιβλίο? Χάρηκα πολύ για το πέρασμα και σε περιμένω ξανά :)

5 pink flowers είπε...

ki an exei epano kai dika sou logia gia to pos se ekane na aisthantheis to vivlio tote akomi kalitera..kali xronia

roadartist είπε...

@ 5 pink flowers: Καλησπέρα p.flowers επειδή εως τώρα έβαζα μόνο δικές μου σκέψεις και συναισθήματα, σκέφτηκα σε αυτό το post να βάλω την γνώμη ενός συγγραφέα.. Νομίζω άλλωστε οτι ο Οζ ήταν ο πιο ιδανικός..όσον αφορά αυτό το θέμα. Καλή σου χρονιά.

Σοφία είπε...

Λατρεύω τα βιβλία, τα βιβλιοπωλεία, τα περιοδικά, τις εφημερίδες, τον γραπτό λόγο γενικώς! Ο Ιούδας είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία και η Μάιρα Παπαθανασοπούλου μια από τις αγαπημένες μου συγγραφείς. Δεν με ενδιαφέρουν τα λογοτεχνικά αριστουργήματα, αντιθέτως τα βιβλία των πολύ υψηλών απαιτήσεων με κουράζουν. Όταν μπαίνω σε βιβλιοπωλείο ξεχνάω να βγω, άσε που είναι σπάνιο να βγω με άδεια χέρια. Αν δεν ξέρω τον συγγραφέα διαλέγω βιβλίο με γνώμονα την πρώτη σελίδα. Αν διαβάσω την πρώτη σελίδα και μου αρέσει, το αγοράζω. Αν η πρώτη σελίδα δεν μου τραβήξει την προσοχή, το ξαναβάζω στο ράφι. Αυτά :-)

Roadartist είπε...

@ Σοφία: Καλησπέρα Σοφία! Γούστα είναι αυτά.. σίγουρα!! Καλές αναγνώσεις λοιπόν και στη νέα χρονιά! Με πολλές βόλτες στα βιβλιοπωλεία λοιπόν :)

Ανώνυμος είπε...

@ Σοφία: Εμένα ξέρεις ποιο είναι το βιβλίο που μου άλλαξε τη ζωή; «Το ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς»!!! Είτε το πιστεύετε είτε όχι με έκανε να ψάξω μέσα μου και να πάρω αποφάσεις για το μέλλον μου...

Ντοστογιέφσκι δεν ήταν, και όμως, με έκανε να αλλάξω πολλά στραβά στη ζωή μου...

@ Roadartist: Για αυτό έχω φτάσει στο συγκεκριμένο συμπέρασμα περί βιβλίων...

έχω να σου κάνω και μια πρόταση. Κρίνοντας από την τεράστια επιτυχία αυτού του post, μήπως θα έπρεπε να μάς γράφεις συχνότερα για τα βιβλία που σου αρέσουν???

ΥΣ: Οι βιβλιοθήκες είναι δικές σας???

Roadartist είπε...

@ Penny: Καλησπέρα Πέννυ! Όλα τα βιβλία χρήσιμα είναι! Το θέμα ειναι να διαβάζουμε, όσα περισσότερα και διαφορετικών ειδών γίνεται. Έχεις δίκιο είναι ικανό οποιοδήποτε βιβλίο να "μιλήσει" μέσα σου. Και αυτό το συναίσθημα πραγματικά δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Και τέτοια βιβλία ειναι θεμιτά, αλλά όπως πολύ σωστά έγραψες, όχι μόνο αυτά. Οι βιβλιοθήκες δεν ειναι δικές μας!!!
Σε ευχαριστώ για τη πρόταση σου, θα υπάρξουν οπωσδήποτε και άλλα posts σχετικά με βιβλία, ωραία η ιδέα σου.
Αλλά μου αρέσει να βάζω και δικές μου σκέψεις, γραπτά, φωτογραφίες, αγαπημένες μουσικές.. Απ'όλα δηλαδή.. :) Όπως σήμερα τους στίχους αυτού του ποιήματος (Κ. Γώγου). Θα υπάρξουν σίγουρα posts με ποίηση και λογοτεχνία. Και με χαρά να δω και δικές σας προτάσεις. Καλό σου απόγευμα :)

ceralex είπε...

καλά σήμερα έχεις την τιμητική σου...
Διάβασε αν δεν το έχεις διαβάσει ήδη το "Χαρτινο σπίτι" του Καρλος Μαρία Ντομίνγκες εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

" Τα βιβλία αλλάζουν το πεπρωμένο των ανθρώπων"
Καλό βράδυ και πάλι!

roadartist είπε...

@ceralex: Αγαπητή πολύ χαίρομαι που περνάς να το ξέρεις :)) Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόταση, δεν το έχω διαβάσει και θα τρέξω!! :) Πραγματικά σ' ευχαριστω καλό βράδυ!

EKT είπε...

Αγαπητή roadartist, Τη βρήκα τελικά την ανάρτηση σου για τον ΄Οζ και όπως βλέπεις σπεύδω να σου απαντήσω πως όσα γράφεις με εκφράζουν απόλυτα. ΄Εχω και εγώ το μικρόβιο της βιβλιοφιλίας, ή βιβλιομανίας, μάλλον για να πω τα πράγματα με το όνομά τους είμαι "βιβλιοβουλιμική". Καταλαβαίνεις τι εννοώ. Αγοράζω, αγοράζω, θέλω όλα να τα διαβάσω δεν προφτα
ίνω, παθαίνω πανικό υστερία κλπ.κλπ, γιατί δεν αρκεί να διαβάζω πρέπει να έχω χρόνο και να γράφω..και vis breva sed ars longa που έλεγαν και οι λατίνοι.΄Εχεις κάνει λατινικά στο σχολείο;

Roadartist είπε...

@ EKT: Καλησπέρα σας! Είδατε? :) Εξαιρετικός ο Οζ. Έχω διαβάσει μόνο το συγκεκριμένο βιβλίο του, αλλά θέλω κάποια στιγμή να τον ανακαλύψω περισσότερο.
Όπως ακριβώς τα λέτε..μακάρι να είχα και εγώ το χρόνο (και το χρήμα) για να διαβάσω όσα βιβλία επιθυμώ!
Δεν ειναι εκπληκτικό το συγκεκριμένο απόσπασμα του βιβλίου? Πραγματικά χαίρομαι τους ανθρώπους που αναπτύσσουν τέτοια σχέση με τα βιβλία, και τα αντιμετωπίζουν ως 'ζωντανούς οργανισμούς'.. Νομίζω οτι έτσι πρέπει! Σας ευχαριστώ που με τιμήσατε με την επίσκεψη σας, ένα όμορφο βράδυ να έχετε!

Related Posts with Thumbnails