Το Μουσείο Μπενάκη με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, παρουσιάζει δυο εκθέσεις αφιερωμένες στον σημαντικό ζωγράφο.
Η πρώτη έκθεση που επισκεφτήκαμε και παρουσιάζουμε στο blog πραγματοποιείται στο κτήριο της οδού Πειραιώς έως την 1/3/2015.
Είναι επικεντρωμένη σε δύο έργα της ιταλικής περιόδου του Έλληνα ζωγράφου που φυλάσσονται στην πόλη του Ηρακλείου. Πρόκειται για τη Βάπτιση του Χριστού, που ανήκει στο Δήμο Ηρακλείου, και την Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά, που αγοράστηκε από τα Ιδρύματα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού, το 1991.
Στο Μουσείο Μπενάκη όμως παρουσιάζεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο πίνακας του Γκρέκο "Παιδί που φυσάει ένα αναμμένο δαυλί" του Museo Nazionale di Capodimonte Νάπολης.
Πρόκειται για έναν πίνακα που στέκεσαι πολύ ώρα μπροστά του για να τον παρατηρήσεις...
πραγματικά έχει αυτό το στοιχείο που σε μαγεύει.
Η έκθεση διερευνά τα πρώτα βήματα του καλλιτέχνη στη Δύση
τόσο αρχικά στη Βενετία (με παράλληλες ιστορικές αναφορές)
όσο και στην αρχή της ρωμαϊκής περιόδου της ζωής του. (1567-1574)
Ο σπουδαίος Ελ Γκρέκο υπήρξε ένας δύσκολος άνθρωπος.
Επιζητούσε σχεδόν συνθήκες απομόνωσης, είχε παραξενιές, ιδιαιτερότητες, καπρίτσια
και έσπασε τους κυρίαρχους κώδικες της ακαδημαϊκής ζωγραφικής.
Εκτός από τα τρία αυτά έργα του Ελ Γκρέκο,
επίσης παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας:
η «Προσκύνηση των ποιμένων» από το Agnes Etherington Art Center (Kingston, Καναδάς), η «Προσωπογραφία του Giulio Clovio» της Sofonisba Anguissola που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή του εξωτερικού (Ρώμη) και μια «Προσωπογραφία του Fulvio Orsini», αγνώστου καλλιτέχνη, από τις συλλογές του Μουσείου Uffizi.
Βέβαια μακάρι τα εκθέματα να ήταν πιο πολλά.
Όμως είναι βέβαιο ότι η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη για τα πολιτιστικά ιδρύματα, οπότε είναι σημαντικό ότι παρ' όλα αυτά το Μουσείο Μπενάκη επιμένει να ανεβάζει τέτοιου είδους εκθέσεις.
Η μεγάλη μαγεία σε τέτοιου είδους εκθέσεις, είναι όταν ο θεατής προσπαθεί να φανταστεί τις ιστορικές περιόδους, να διαβάσει τα σχετικά ιστορικά στοιχεία και να αναλογιστεί τις ομοιότητες ή τις διαφορές με τη δική του εποχή. Πρόκειται για υπέροχο ταξίδι στην Ιστορία της Τέχνης.
Όσο περίεργο και αν σας φανεί, ο επισκέπτης είναι σίγουρο ότι θα βρει αρκετές ομοιότητες, θα συγκρίνει τις διαφορές και θα παραδειγματιστεί/συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα για τη σημερινή εποχή.
Στέκεσαι μπροστά από τους καλά προστατευμένους πίνακες του Ελ Γκρέκο,
ο εαυτός σου καθρεπτίζεται πάνω τους...
Μα κυρίως μαγεύεσαι από αυτόν εδώ.
Το "Παιδί που φυσάει ένα αναμμένο δαυλί":
Θαρρείς ότι θα γυρίσει, θα σε κοιτάξει και θα φυσήξει τον καπνό προς εσένα.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης,
όπου παρουσιάστηκε αρχικά, και έχει διάρκεια :
από 21/11/2014 έως 01/03/2015.
14 σχόλια:
νταξ περιμενα κατι λιγο πχιοτικο για σημερα@
@ ασωτος γιος : Χεχεχε τι εννοείς; Λόγω της αλλαγής της Κυβέρνησης;; Περίμενες δηλαδή π.χ. τραγουδάκια νίκης, σκέψεις πολιτικές, απόψεις και αναλύσεις επί αναλύσεων... αφού ξέρεις που μπήκες μωρέ... :)
Υγ Για αυτά υπάρχει ευτυχώς το twitter. :P
Πολύ όμορφη ανάρτηση
Φιλακια ...
τα ίδια ένοιωσα στο Πράδο το καλοκαίρι... χαιρετισμούς
Σταθερή αξία Ελληνισμού ο Θεοτοκόπουλος. Να πηγαίνουν τα σχολεία σε τέτοιες εκθέσεις.
Ξενούδης
@ Μαρία Έλενα : Σε ευχαριστώ! Φιλιά επίσης.
@ Απόστολος Μακρίδης : Αχ και να πήγαινα στην Ισπανία! Ωραία μπράβο!
Καλησπερα, Μαιρη μου!
Ειδα μια γιγαντοαφισα (εξω απο καποια σταση μετρο πρεπει να ηταν) που αναφεροταν στην εκθεση αυτη και εντυπωσιαστηκα!
Ελπιζω να προλαβω να την επισκεφτω.
Σε ευχαριστω πολυ που μπηκες στον κοπο και δημιουργησες μια τοσο ουσιαστικη παρουσιαση!
@ Xenoudis - Ξενούδης : Ακριβώς... Πραγματοποιούνται αρκετές εκθέσεις αφιερωμένες στον Ελ Γκρέκο αυτή την εποχή... Αν μπορέσω θα αναφερθώ κ σε άλλες. Καλημέρα :)
@ Σεβάχ ο Θαλασσινός : Χαίρομαι που την χάρηκες έστω από εδώ, να είσαι καλά. :) Νομίζω αξίζει να μοιραζόμαστε όμορφα πράγματα που γίνονται ακόμη στην πόλη! :)
Road επισκέφτηκα σήμερα το Μπενάκη στην Κουμπάρη και το Βυζαντινό μουσείο και ειδα ο,τι αφορούσε τον El Greco! απο την ανάρτησή σου όμως καταλαβαίνω πως ειναι καλύτερη η αναφορά στον ζωγράφο στο Μπενάκη στην Πειραιώς!
@ N@alie : Ναταλί δεν έχω επισκεφτεί τις εκθέσεις στο Βυζαντινό και στην Κουμπάρη, οπότε δε μπορώ να συγκρίνω. Πάντως όπως αναφέρω στην ανάρτηση η έκθεση στο κτήριο της Πειραιώς ήταν αρκετά μικρό, ενδεικτικό σύμπτωμα της κρίσης... Επίσης νομίζω ότι το στήσιμο της δεν ήταν ότι καλύτερο. Οι εκθέσεις που πήγες εσύ άξιζαν;;
Άξιζαν ναι κυρίως στην Κουμπάρη που γίνεται αναφορά σε σημαντικά του έργα κ στους φίλους του κ στον 1ο όροφο του ΒΧΜ όπου αναλύονται σημαντικοί πίνακες όπως πχ η Κοίμηση της Θεοτόκου και άλλοι
@ N@alie : Θέλω και εγώ να τις επισκεφτώ. Να δω αν θα τις προλάβω. Κυρίως θα ήθελα να δω την έκθεση στην Κουμπάρη. Καλό βράδυ, καλή εβδομάδα από αύριο!
Δημοσίευση σχολίου