Κάθε χρονιά είναι (και) τα βιβλία της. Το 2022 τελειώνει και αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να μοιραστούμε μια επιλογή με κάποια από τα βιβλία που διάβασα φέτος, μόνο όσα μου άρεσαν και προτείνω ν' αναζητήσετε. Είναι ωραίες αυτές οι βιβλιοφιλικές ανασκοπήσεις, γιατί κάθε βιβλίο συνδυάζεται μαγικά με μια στιγμή, σ' ένα ταξίδι, ένα καφέ, ένα απόγευμα. Τα καλά βιβλία προσθέτουν στις στιγμές, δίνουν ενέργεια και επιφορτίζουν τις μέρες με αναμνήσεις. Δεν κατάλαβα πώς πέρασε ένα έτος από την αντίστοιχη περσινή ανάρτηση, ίδια μέρα πριν ένα χρόνο... Ας δούμε τις φετινές μου επιλογές!
Ακολουθούν οι προτάσεις βιβλίων, επιλογές απ' όσα διάβασα φέτος, με μικρά σχόλια:
Ξένη Λογοτεχνία
1. Χρονοκαταφύγιο, Georgi Gospodinov, μτφρ. Α. Ιωαννίδου | Εκδόσεις Ίκαρος
«Το μουσείο ήταν σαν καταφύγιο από άλλη εποχή. Ήταν γεμάτο από κόσμο που το είχαν σκάσει από τις ειδήσεις της μέρας. Ένα κορίτσι που φορούσε πουλόβερ και τζιν στεκόταν μπροστά από το "Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι". Στεκόμουν ένα βήμα μακριά και δεν κουνιόμουν. Τα πρόσωπά τους ήταν ολόιδια. Που σημαίνει ότι ο χρόνος είναι μόνο ένα ρούχο, ένα σκουλαρίκι... Ο φύλακας στην αίθουσα έμοιαζε με τον Βερμέερ.»
Αυτό ήταν τo πρώτο βιβλίο που διάβασα το 2022. Μόλις είχε κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ίκαρος και αποδείχτηκε μια δυνατή, καλή επιλογή. Μυθιστόρημα στοχασμών, εξομολογήσεων, θεωρήσεων σχετικά με την έννοια του χρόνου, της μνήμης, για το παρελθόν και το μέλλον της Ευρώπης.
2. Αυτό είναι ευτυχία, Williams Niall | Εκδόσεις ΔΩΜΑ
Πολύ ωραίο βιβλίο! Το δεύτερο που διάβασα τη χρονιά αυτή. Ίσως η φωτογραφία μπόρεσε να δείξει την απόλαυση στις στιγμές της ανάγνωσης. Το γέμισα υπογραμμίσεις και σημειώσεις. Με γέμισε εικόνες. Πίστευα ότι αυτό θα ήταν το βιβλίο αυτής της χρονιάς...
3. Ντελφίν Μινουί, Συλλέκτες βιβλίων στην Νταράγια, μτφ. Ε. Κορομηλά | Εκδ. Μίνωας
Ένα βιβλίο-ντοκουμέντο γραμμένο με βαθιά ευαισθησία. Από το 2012 έως το 2016 η πόλη Νταράγια, προάστιο της Δαμασκού, υπέστη μια ανελέητη πολιορκία από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Χρόνια βομβαρδισμών, επιθέσεων με χημικά αέρια, στερήσεων, πείνας. Μπροστά στη βία, κάποιοι νέοι αποφασίζουν να ελευθερώσουν χιλιάδες βιβλία θαμμένα κάτω από τα ερείπια και να τα συγκεντρώσουν σε μια βιβλιοθήκη σε ένα υπόγειο. Σταδιακά διασώζουν 15.000 τόμους από τα συντρίμμια. Θεατρικά κείμενα του Σαίξπηρ, βιβλία αυτοβοήθειας, τόμοι ισλαμικής κουλτούρας, εκδόσεις αραβικής ποίησης… Βρίσκουν διέξοδο σε αυτά. Τα διαβάζουν υπό το φως κεριών.
Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σε σχετική αφιερωμένη δημοσίευση πατώντας εδώ.
4. Erich Kastner, Στο χείλος της αβύσσου. Η πλήρης έκδοση του Φάμπιαν | Εκδ. Πόλις
Γραμμένο πριν την άνοδο του Χίτλερ, όταν η Ευρώπη έμοιαζε -και τελικά πραγματικά ήταν- στο χείλος της αβύσσου. Όσο και αν οι εποχές αλλάζουν, η ιδιοσυγκρασία και η ψυχοσύνθεση του ανθρώπου παραμένει τόσο ίδια. Ο Κέστνερ, ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς συγγραφείς, με εντυπωσιακή γλωσσική μαεστρία, προσφέρει στους αναγνώστες ένα εξαιρετικά απολαυστικό μυθιστόρημα και ταυτόχρονα προφητική μαρτυρία για την Ευρώπη του Μεσοπολέμου και την εποχή πριν από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.
5. Εντουαρ Λουι, Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας | Εκδ. Αντίποδες
Ένα βιβλίο γεμάτο μηνύματα, αφιερωμένο στη γυναίκα που έζησε στη φτώχεια και την ανάγκη, στο περιθώριο, πολλές φορές ταπεινωμένη από τη βία των αντρών. Η ύπαρξή της έμοιαζε να οριοθετείται απολύτως από τη διπλή κυριαρχία που ασκούνταν πάνω της, την κυριαρχία της τάξης και την ανδρική κυριαρχία. Φεύγει από την καταπίεση και σιγά σιγά θεμελιώνει την ελευθερία της. Το βιβλίο είναι η ιστορία αυτής της μεταμόρφωσης.
6. Άννα Σόλιομ, Neko το καφέ των γάτων | Εκδ. Μίνωας
Ευκολοδιάβαστο, ευχάριστο βιβλίο που σε ταξιδεύει σ' ένα καφέ κάπου στη Βαρκελώνη ή στο Λονδίνο (ή όπου επιθυμεί ο καθένας) και σου γνωρίζει -σαν να τις παρατηρείς εσύ- τη ζωή των γατών.
Στο Neco καφέ, φιλοξενούνται κάποια γατάκια με σκοπό οι πελάτες να δεθούν με κάποιο και να το πάρουν σπίτι τους! Οι γάτες έχουν τους δικούς τους κανόνες για τη ζωή, τους οποίους θα μοιραστούν με τη Ναγόρε, μια γυναίκα που αν και τις φοβάται, θ' αναγκαστεί να εργαστεί στο καφέ και τελικά θα "πάρει" πολλά από τη σοφία τους. Κάποιοι από τους κανόνες ζωής των γατών:
👉 «Αποδέξου τον εαυτό σου όπως είναι και δεν θα χρειαστείς την αποδοχή των άλλων»
👉 «Να είσαι γνήσια αυθεντικός.»
👉 «Δεν χρειάζεσαι επτά ζωές. Μπορείς να είσαι ευτυχισμένος σε αυτήν εδώ!»
Τους υπόλοιπους θα τους ανακαλύψετε εσείς διαβάζοντας το. 😊📖
7. Lucia Berlin, Οδηγίες για οικιακές βοηθούς, μτφ. Κ. Σχινά | Εκδ. Στερέωμα
Από τα πιο ωραία βιβλία που βρέθηκαν στα χέρια μου αυτή τη χρονιά ήταν τα διηγήματα της Lucia Berlin, η οποία κάνει θαύματα με υλικό την "ασήμαντη" καθημερινότητα. Μέσα από τα κείμενα της, με ηρωίδες γυναίκες, αναδύεται ένας κόσμος σε ασταμάτητη κίνηση, γεμάτος χρώματα, γεύσεις, αρώματα, ένας κόσμος ο οποίος, παρ' όλο τον πόνο που κατά καιρούς μας προκαλεί, πάντοτε ξαφνιάζει και θα μας σαγηνεύει. Εύστοχη ματιά στις σχέσεις, στις συμπεριφορές από μια σπάνια συγγραφέα που αναγνωρίστηκε μετά θάνατον ως έξοχη εκπρόσωπος της μποέμ γενιάς του '60 και '70.
8. Lucia Berlin, Βράδυ στον Παράδεισο - Ακόμα λίγες ιστορίες, μτφρ. Κ.Σχινά | Εκδ. Στερέωμα
Η δεύτερη συλλογή της Αμερικανίδας Lucia Berlin που κυκλοφορεί στη χώρα μας. Η Berlin πέθανε το 2004 σε ηλικία 68 ετών. Έντεκα χρόνια μετά, τα βιβλία της βρέθηκαν στην κορυφή, αλλά η ίδια δε ζούσε για να το δει να συμβαίνει. Η αποτίμηση της αξίας της άργησε. Σπουδαία μάτια στην καθημερινότητα. Ωραία διηγήματα.
9. Carson McCullers, Η καρδιά κυνηγάει μονάχη | Εκδ. Διόπτρα
Το διάβασα ένα φθινοπωρινό απόγευμα, με βροχή και ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφη αναγνωστική στιγμή. Γεμάτη ελευθερία, γεμάτη ηρεμία και ζεστασιά. Ωραία έκδοση από τις εκδόσεις Διόπτρα που στρέφονται σε πιο ποιοτικές, πιο προσεγμένες επιλογές.
10. Α. Καμιλλέρι, Ίχνη στην άμμο | Εκδόσεις Πατάκη
11. George Simenon, Ο γάτος | Εκδ. Άγρα
12. Massimo Recalcati, Με ανοιχτό βιβλίο. Μια ζωή είναι τα βιβλία της | Εκδ. Κέλευθος
«Το να μιλήσουμε για τα βιβλία που αγαπήσαμε σημαίνει να μιλήσουμε για τη ζωή μας. Γιατί μια ζωή είναι τα βιβλία της.»
Είμαστε και τα βιβλία που έχουμε διαβάσει, κάθε βιβλίο αποτελεί μια συνάντηση με κομμάτια του εαυτού μας που είχαμε ξεχάσει ή δε γνωρίζουμε.
✓ Διαβάστηκε εν πλω.
13. Clarissa Pinkola Estes, Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους: οι ιστορίες ως γιατρικό | Εκδόσεις Κέλευθος
Ένα βιβλίο σταθμός που αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη. Το βιβλίο παρέμεινε 145 εβδομάδες στον κατάλογο ευπώλητων της New Work Times, έχει εκδοθεί σε 38 γλώσσες και πωληθεί σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα. Διαβάζεται αργά, όπως το έγραψε και η Clarissa Pinkola Estes - storyteller, ψυχαναλύτρια ειδικευμένη στη μετατραυματική θεραπεία και ακτιβίστρια στο πλευρό «όσων δεν έχουν φωνή». Η Μάγια Αγγέλου είχε πει: «Όσες ξέρετε ανάγνωση, διαβάστε το!». Δημοσιεύθηκε σχετική ανάρτηση στο blog την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ!
14. Βίκτωρ Φρανκλ, Το νόημα της ζωής | Εκδ. Ψυχογιος
15. Μάρτα Μπαρόνε, Βυθισμένη πολιτεία | Εκδ. Κέλευθος
16. Erri De Luca, Το αδύνατο | Εκδ. Κέλευθος
«Αδύνατο είναι ο ορισμός ενός γεγονότος μία στιγμή προτού συμβεί»
Ένα μικρό βιβλίο το οποίο ισορροπεί ανάμεσα στη λογική και στον ποιητικό λόγο, στη ξερή δικανική γλώσσα και το συναίσθημα. Κείμενο σε σημεία σχεδόν θεατρικό, που ασχολείται με «τις συμπτώσεις που διέπουν τη ζωή μας», με τους «κόμπους που σκόπιμα δεν λύνονται». Δύο άντρες, συναντιούνται, δεκαετίες μετά το τέλος της φιλίας τους, σ' ένα ορεινό μονοπάτι. Ο ένας καταλήγει σε γκρεμό και πεθαίνει. Σπρώχτηκε ή έπεσε; Υπάρχει ένοχος; Μέσα από τη διαδικασία μιας ανάκρισης ξεδιπλώνονται δύο διαφορετικές οπτικές της ηθικής, του αγώνα, της προδοσίας. Ανακριτής και κατηγορούμενος μάχονται καθένας για το δικό του δίκαιο. Το Αδύνατο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Erri de Luca, καθώς συνδυάζει την ιδιαίτερη λογοτεχνική γραφή του με τον πολιτικό λόγο.
Ελληνική λογοτεχνία
Και κάποιες επιλογές από την ελληνική λογοτεχνία, από τα βιβλία που έτυχε να βρεθούν στα χέρια μου και ξεχώρισα στις φετινές αναγνώσεις:
18. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Στον 5ο όροφο της Νομικής | Εκδ. Μίνωας
19. Μιχάλης Μακρόπουλος, Μαύρο νερό | Εκδ. Κίχλη
Στο «Μαύρο νερό» του Μιχάλη Μακρόπουλου παρακολουθούμε τη ζωή των λιγοστών κατοίκων σ' ένα χωριό απ' όπου οι περισσότεροι έφυγαν λόγω του μολυσμένου νερού που προκάλεσε μία γεώτρηση. Αρκετοί αρρώστησαν και πέθαναν, άλλοι έψαξαν αλλού να μείνουν ώστε να σωθούν. Αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα και την παράνοια της Πολιτείας. Το βιβλίο είναι διαποτισμένο από τη βαριά ατμόσφαιρα και τη ζοφερή καταχνιά της ηπειρώτικης επαρχίας.
20. Ούρσουλα Φωσκόλου, Ήσυχα να πας | Εκδ. Κίχλη
Το τρίτο βιβλίο της Ούρσουλας Φωσκόλου, η οποία έχει τιμηθεί με Κρατικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για τη συλλογή διηγημάτων της «Το κήτος». Στο «Ήσυχα να πας», συναντιέται η φαντασία με το μεταφυσικό στοιχείο, το θάνατο, τη μοναξιά και τις υπαρξιακές ανησυχίες. Σε έναν πλανήτη με οργιώδη βλάστηση, αλλόκοτα ζώα και ανθρωποειδή...
21. Σοφία Πολίτου, Τα φαγώσιμα | Εκδόσεις Έναστρον
Τα ποιήματα της Σοφίας Πολίτου ήρθανε στα χέρια μου σε μια πολύ παράξενη στιγμή της χρονιάς. Τα έλαβα ενώ ήμουν θετική στο κόβιντ και τελικά τα διάβασα, ενόσω η μητέρα μου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και ήμουν κοντά της. (Όπως βλέπετε απ' όλα είχε αυτή η χρονιά). Σε μια τρελή κατάσταση με μετακινήσεις, ξενύχτια, διαδρομές, αυτό το βιβλίο ποίησης ήταν το μόνο που μπόρεσα να διαβάσω εκείνο το διάστημα. Κάθε ποίημα οδηγούσε τη σκέψη μου αλλού. Αναζητήστε το εδώ!
Τελικά ήταν μια γεμάτη χρονιά (και) από αναγνώσεις! Κοιτάζοντας τα βιβλία ξανά, αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για καθένα από αυτά. Ήταν μικρά ταξίδια σε κόσμους, ανθρώπους, σκέψεις, συναισθήματα. Πρόσθεσαν πλούτο σε αυτή την τόσο προκλητική χρονιά. Και το να είναι αναγνωστικά η χρονιά σου τόσο γεμάτη, είναι ένας καλός λόγος για να νιώθεις όμορφα.
Πιστεύω ότι θα βρείτε στο post ενδιαφέρουσες προτάσεις και ιδέες, για ν' αναζητήσετε βιβλία και συγγραφείς. Είναι σαν παράδοση να μοιραζόμαστε εντυπώσεις ως αναγνώστες, ιστολόγοι, να προτείνουμε ο ένας στον άλλο καινούργια ή παλαιότερα βιβλία και συγγραφείς, χωρίς να έχουμε κανένα συμφέρον, αποτελώντας ίσως το πιο ανιδιοτελές κομμάτι του χώρου και συμβάλλοντας ν' ακουστούν αξιόλογα πρόσωπα και κείμενα.
Καλησπέρα αγαπητή φίλη και χρόνια σου πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όμορφο να έχεις να παραθέσεις μια μεγάλη λίστα από βιβλία, που σού κράτησαν συντροφιά μέσα στο χρόνο. Η ζωή με ένα βιβλίο είναι κάτι το ξέχωρο, το διαφορετικό.
Κράτησα σε παρατήρηση τη λίστα σου. Μπορεί, από τα συγκεκριμένα βιβλία, να μην έχω διαβάσει κανένα, όμως έχω εμπιστοσύνη στην επιλογή σου.
Εγώ πήγα σε άλλες επιλογές, της κλασικής Ελληνικής λογοτεχνίας: Λουντέμης, Καρκαβίτσας, Θεοτόκης, Κονδυλάκης κλπ.
Να σου ευχηθώ καλή χρονιά από καρδιάς.
Ποιο βιβλίο θα πρότεινες από αυτούς τους κλασικούς συγγραφείς...; Με ενδιαφέρει πολύ, θέλει κ εγώ να διαβάσω...
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για την ανάγνωση και το υπέροχο σχόλιο σου!!
Γιάννη καλή χρονιά κ από μένα...
ΔιαγραφήΕξαιρετική η λίστα, αλλά και ο τρόπος που τα παρουσιάζεις. Άντε τώρα να προλάβω τόσα ενδιαφέροντα που παραθέτεις και δεν τα έχω διαβάσει. Πάντως, για επιβεβαίωση, το Μαύρο νερό ήταν για μένα συγκλονιστικό, το δε Χείλος της αβύσσου πράγματι προφητικό και απόλυτα στο κλίμα της εποχής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά, καλή δύναμη, καλά διαβάσματα.
ΥΓ1. Όσο για τους «κλασικούς», μια πρότασή μου θα ήταν Θεοτόκης, ας πούμε τα διηγήματά του (αλλά και τα σονέτα του), Παπαδιαμάντης, Βιζυηνός όλα τους.
ΥΓ2. Συχνά ανατρέχω στα μουσικά δωράκια σου...
Ωραίες προτάσεις, ευχαριστούμε! Νομίζω πως ήρθε η ώρα να διαβάσω Μακρόπουλο, τόσα καλά έχω διαβάσει σε αναρτήσεις, ήρθες κι εσύ και με έπεισες, το παρήγγειλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι καλές γιορτές και μία υπέροχη, δημιουργική χρονιά!
Είναι πολλά που θα μπορούσα να σου πω. Δίνω ενδεικτικά κάποιες προτάσεις:
ΑπάντησηΔιαγραφή1) "Οι κερασιές θ' ανθίσουν και φέτος" Μενέλαος Λουντέμης
2) "Συννεφιάζει", "Ένα παιδί μετράει τα άστρα" Μενέλαος Λουντέμης
3) "Η λυγερή" Ανδρέας Καρκαβίτσας
4) "Η Κερένια κούκλα" Χρηστομάνος (μιλάμε συγκλονιστικό!)
5) "Το μυθιστόρημα των τεσσάρων" Τέσσερις συγγραφείς
6) "Για την τιμή και το χρήμα" Κ. Θεοτόκης
Κάθε μία από αυτές τις επιλογές είναι λογοτεχνικός θησαυρός.
Καλή χρονιά να σού ευχηθώ.
Χρόνια σου πολλά αγαπητή μου Roadartist :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τότε που, πριν δεκαετίες, διάβασα την Αναφορά στον Γκρέκο του Καζαντζάκη σε Αγγλική μετάφραση και τραβούσα τα μαλλιά μου (αφού την είχα ήδη διαβάσει στην γλώσσα που την έγραψε ο συγγραφέας), συνειδητοποίησα ότι, κατά την δική μου τουλάχιστον αντίληψη, το να μεταφραστεί από μια γλώσσα σε άλλη ένα λογοτεχνικό έργο δεν είναι δύσκολο αλλά αδύνατο –επειδή και η καλύτερη ακόμα μετάφραση είναι απόδοση που εξαρτάται αφ’ ενός από τον νου του μεταφραστή και αφ’ εταίρου από την οπτική πλευρά κουλτούρας του αναγνώστη. Στην καλύτερη περίπτωση ένα μεταφρασμένο βιβλίο είναι (τουλάχιστον «και») εργασία του μεταφραστή, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα η εργασία του μεταφραστή να αποδίδει ακριβώς την εργασία του συγγραφέα στην κουλτούρα του. Από την άλλη όμως είμαι ο πρώτος που θα προωθήσει επίμονα την ιδέα του πόσο όμορφο είναι ένας αναγνώστης να εκθέτει την ψυχή του στο σύνολο της ανθρώπινης εργασίας και επικοινωνίας από όλες τις γλώσσες και κουλτούρες, όσο περισσότερο είναι δυνατόν.
Θαυμάζω τον αριθμό βιβλίων που διαβάζεις κάθε χρόνο, το πόσο εκθέτεις τον εαυτό σου στην Ζωή, όταν σκέφτομαι ότι ένα βιβλίο κάθε 17 μέρες είναι μόνο η επιλογή σου της αφρόκρεμας από όλα τα βιβλία που διαβάζεις, που θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερα από 21 τον χρόνο!
Ουσιαστικότατες οι επιλογές, Μαρία μας. Το κάθε βιβλίο που προτείνεις έχει το ξεχωριστό του ύφος και νοήματα να δώσει. Επιλογές ταιριαστές με τους προβληματισμούς της εποχής μας, που είναι αναστατωμένη και θα έπρεπε να επιζητεί την ενσυναίθηση και την ανάγνωση της Ιστορίας επίσης. Άξιες και οι συνοδευτικές φωτογραφίες σου. Ευχαριστούμε, και χρόνια πολλά! Όμορφες, ζεστές γιορτές να έχεις, με ανάλογες ωραίες αναγνώσεις και προτάσεις, φιλιά <3 <3
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλες/ους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε συγχωρείτε για τις καθυστερημένες απαντήσεις.
Θα απαντήσω τώρα σε όλους.
@ Κατερίνα Τοράκη : Kατερίνα εννοείς τα soundtracks που έδινα κάθε επέτειο του blog? Φέτος δεν έκανα ούτε καν αναφορά στην επέτειο του. Μεγάλωσε κ αυτό.. Αλήθεια αναφέρεσαι στα soundtracks ή σε κάτι άλλο; Αν ναι, μου κάνει τρομερή εντύπωση, δεν περίμενα ότι ανατρέχει κάποιος σε αυτα... Ευχαριστώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το χρόνο και τα βιβλία... ομοιοπαθής! Ποτέ δε θα μπορέσουμε να διαβάσουμε όσα θα θέλαμε. Και πάντα θα πελαγώνουμε στο πόσα υπάρχουν τα οποία ποτέ δε θα μπορέσουμε να διαβάσουμε...
Βυζηινό και Παπαδιαμάντη ναι. Έχω διαβάσει και θαυμάσει.
Θεοτόκη νομίζω όχι. Ευχαριστώ!!
@ Λία Νικολάου: Καλοδιάβαστο! Άραγε θα "μιλήσει" σε σένα; Η Κατερίνα παραπάνω γράφει ότι ξετρελάθηκε. Να ξέρεις ότι είναι σκοτεινό... Ελπίζω να μη σε απογοητεύσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛία σε ευχαριστώ, καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο με υγεία και δημιουργία!
@ Giannis Pit. : Τι μου έκανες τώρα Γιάννη... Τα σημειώνω καθώς από αυτά μόνο το "Ένα παιδί μετράει τα άστρα" έχω διαβάσει. Να τώρα τραβάω, ότι εσύ όταν διάβασες την ανάρτηση. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι υπέροχο όμως να μοιραζόμαστε προτάσεις. Πιάνεις τους σύγχρονους, χάνεις τους παλαιότερους. Χρόνος λίγος... Αλλά που θα μου πάνε όμως :)
Καλή χρονιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ thinks : Καλησπέρα Δημήτρη μου. Είναι περισσότερα. Δεν συμπεριέλαβα στην λίστα κάποια βιβλία λογοτεχνίας που δε με κέρδισαν (παρ' όλο που είχανε απ' άλλους καλές κριτικές) και ψυχολογίας που διαβάζω αρκετά, αλλά ίσως μην ενδιαφέρει εδώ τους περαστικούς του blog.
Νομίζω ότι ήδη ναι η λίστα είναι μεγάλη. Και σε μια χρονιά με πολλά στραβά δυστυχώς. Με πολλές υποχρεώσεις, με full time δουλειά, με τη μητέρα μου που νοσηλεύτηκε και χειρουργήθηκε και έπειτα ήταν κατάκοιτη για 2,5 μήνες σπίτι... για όσους σπεύσουν να πουν ότι έχω χρόνο.
Όμως δε βλέπω καθόλου σχεδόν τηλεόραση (πλην ίσως κάποιας εξαίρεσης). Ούτε τόσες σειρές επίσης... Τα βιβλία χωρίς υπερβολή έχουν σώσει τη ζωή μου, είναι παράθυρα στη σκέψη μου.
Ναι όπως τα λες είναι για τη μετάφραση. Ένας μεταφραστής είναι σαν να γράφει ξανά, κατά κάποιο τρόπο το βιβλίο. Φυσικά μπορεί να καταστρέψουν ένα κείμενο. Μεγάλη συζήτηση αυτή, για αυτό και οι καλοί μεταφραστές είναι πολύτιμοι, παράγουν πραγματικά σπουδαίο έργο.
@ Ειρήνη Βεργοπούλου : Τι ωραία τα έγραψες βρε Ειρήνη. Ενσυναίσθηση. Που τόσο τη λέμε και τόσο σπανίζει. Έχουμε κλειστεί στο καβούκι μας, όλο και περισσότερο με όλα όσα συμβαίνουν. Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση και το σχόλιο σου. Τα βιβλία ζεσταίνουν τις καρδιές μας. Να είμαστε καλά να ανταλλάσουμε προτάσεις. Καλή χρονιά, καλύτερη για όλους μας. Δύναμη να έχεις εύχομαι. Ό,τι καλύτερο για το νέο έτος. Φιλιά πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήDimitris Thinks: Δημήτρη είναι σαν μια πρόκληση στον εαυτό μου. Σαν να διψώ και κάθε τόσο ένα άλλο κλέβει τη "δόξα" από άλλο βιβλίο και καταλήγω με τόσα καινούργια που μένουν λίγο στην άκρη για άλλο που παίρνω κ καταλαμβάνουν τη σειρά της ανάγνωσης τους και αδιάβαστα περιμένουν τη δική τους στιγμή. Τώρα ήδη googlαρω τις προτάσεις του φίλου παραπάνω και ήδη νομίζω θα πάρω την πρώτη πρόταση του από Μ. Λουντέμη..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτα-πρώτα τις θερμότερες ευχές μας από καρδιάς να είναι περαστικά ότι κράτησε την μητέρα σου στο κρεβάτι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω πως όταν είναι πολύπλοκη η ζωή είναι οι στιγμές που χρειαζόμαστε και πρέπει να βρούμε την αναζωογόνηση το πνεύματος… και το καύσιμο για αυτή την αναζωογόνηση είναι τα όνειρα. Όνειρα δικά μας, κοιμώμενοι, και όνειρα/σκέψεις των άλλων, όταν είμαστε ξύπνιοι. Αν αυτά τα βρίσκουμε σε γραπτές διηγήσεις, βιβλία ή οπτικοακουστικές εμπειρίες, κινηματογράφο εξαρτάται από τον καθένα –το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Φαντάζομαι ότι οι τοίχοι σου είναι βιβλιοθήκη, όπως στο κομπιούτερ εμείς έχουμε πάνω από 1,300 ταινίες και 2,600 επεισόδια… Όσο για τους κριτικούς, κι’ αυτοί ιστορίες γράφουν αλλά δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να τα πουν «διηγήματα» και τα λένε …κριτική προσθέτοντας εκείνο που το νομίζουν «βαρύτητα» στα αποφθέγματά τους.
Όλοι οι άνθρωποι ψάχνουμε τον μύθο, την διήγηση, και όσο περισσότερο το ζητάμε τόσο περισσότερο εκθέτουμε τον εαυτό μας στην ζωή, όχι μόνο αυτή που γνωρίζουμε αλλά και αυτή που μπορεί να υπάρχει σε άλλες σφαίρες που τις προσεγγίζουμε με την φαντασία μας.
@ Thinks: Καλημέρα! Τον Ιούνιο έπεσε και έσπασε το ισχίο της. Ευτυχώς η εγχείρηση πήγε καλά. Χρειάστηκε πολύ προσπάθεια, φυσικοθεραπείες. Βήμα βήμα. Ας ευχηθούμε υγεία για όλους, το πιο σημαντικό. Και με όσα ζούμε όλοι επηρεαζόμαστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως τα γράφεις είναι. Είμαστε ιστορίες και ζούμε από αυτές. Τι ωραία η τελευταία σου πρόταση.
Υγ σε ταινίες η χρονιά μου ήταν φτωχή... Είδα κάποιες όχι όμως πολλές. Και σε αρκετές έκλεινα την ταινία στα πρώτα λεπτά, δε μπορούσε να με τραβήξει. Λες και με κούραζαν όλες εξαρχής. Λέω να ξεκινήσω το 2023 με ένα σινεμά την πρώτη εβδομάδα του -που δε θυμάμαι από πότε έχω να πάω σε αίθουσα- για να επανορθώσω :)
Καλή χρονιά, χαιρετισμούς πολλούς στην Μαργαρίτα!
Ναι, εκείνα τα σάουντρακς εννοώ, τα έχω, τα ακούω κάποιες φορές, άσε που ... μαθαίνω, γιατί δεν είμαι και πολύ καλή γνώστρια όλης της γκάμας που συγκέντρωνες σε κάθε σιντί... Έτσι, για να τα θυμηθούμε τα ανέφερα. Καλή χρονιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο με συγκινεί αυτό. Τα έδινα με τόση αγάπη και τα δημιουργούσα με μεράκι. Χαίρομαι που είναι ακόμη "ζωντανά". Ευχαριστώ πολύ που τα ανέφερες.
Διαγραφή