27 Μαρτίου 2020

Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2020




Η παγκόσμια ημέρα θεάτρου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Κάθε χρόνο ένας διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης γράφει το μήνυμα που διαβάζεται στα θέατρα όλου του κόσμου πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου. Φέτος, που τα περισσότερα θέατρα παγκοσμίως είναι κλειστά, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου καλεί τους καλλιτέχνες να μοιράσουν το μήνυμα μέσω του διαδικτύου.

Η αρχή έγινε το 1962, όταν το μήνυμα υπέγραψε ο Γάλλος δραματουργός Ζαν Κοκτώ, και έκτοτε ακολούθησαν κι άλλες σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Πίτερ Μπρουκ, ο Ευγένιος Ιονέσκο, η Αριάν Μνουσκίν, ο Άρθουρ Μίλερ, ο Ρομπέρ Λεπάζ, ο Ανατόλι Βασίλιεφ κ.ά. Tο φετινό μήνυμα έγραψε ο θεατρικός συγγραφέας από το Πακιστάν Shahid Nadeem.

Το θέατρο ως βωμός

Στο τέλος μιας παράστασης ενός έργου για τον Ποιητή Σούφι[1] Bulleh Shah[2] από το Θέατρο Ajoka[3], ένας ηλικιωμένος άντρας συνοδευόμενος από ένα νεαρό αγόρι πλησίασε τον ηθοποιό που έπαιζε τον ρόλο του σπουδαίου Σούφι, «Ο εγγονός μου δεν είναι καλά, θα μπορούσατε σας παρακαλώ να τον ευλογήσετε;» Ο ηθοποιός εκπλάγηκε και είπε, «Δεν είμαι ο Bulleh Shah, είμαι απλώς ένας ηθοποιός που παίζει αυτόν τον ρόλο». Ο ηλικιωμένος είπε, «Γιε μου, δεν είσαι ηθοποιός, είσαι η μετενσάρκωση του Bulleh Shah, η Αβατάρα[4] του». Αίφνης, μας αποκαλύφθηκε μια ολάκερη καινούρια έννοια του θεάτρου όπου ο ηθοποιός γίνεται η μετενσάρκωση του ρόλου που παίζει. Η εξερεύνηση ιστοριών όπως αυτής του Bulleh Shah, και υπάρχουν τόσες πολλές σε όλες τις κουλτούρες, μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ μας, των θεατρικών δημιουργών και ενός ανεξοικείωτου αλλά ενθουσιώδους κοινού. 

Όταν ερμηνεύουμε στη σκηνή, ορισμένες φορές παρασυρόμαστε από τη δική μας φιλοσοφία για το θέατρο, από το ρόλο μας ως προάγγελοι της κοινωνικής αλλαγής και αφήνουμε πίσω μια μεγάλη μερίδα της μάζας. Κατά την ενασχόλησή μας με τις προκλήσεις του παρόντος, αποστερούμε τους εαυτούς μας από τις δυνατότητες μιας βαθειά συγκινητικής πνευματικής εμπειρίας που μπορεί να προσφέρει το θέατρο. Στον κόσμο του σήμερα όπου η μισαλλοδοξία, το μίσος και η βία ακολουθούν ανοδική πορεία και ο πλανήτης μας βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κλιματική καταστροφή, πρέπει να αναπληρώσουμε την πνευματική μας δύναμη. Πρέπει να καταπολεμήσουμε την απάθεια, το λήθαργο, την απαισιοδοξία, την απληστία και την αδιαφορία προς τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε, προς τον πλανήτη πάνω στον οποίο ζούμε. Το θέατρο έχει ρόλο, έναν ευγενή ρόλο, στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση της ανθρωπότητας ώστε να ανυψώσει τον εαυτό της από αυτή την κατάβαση προς την άβυσσο. Μπορεί να ανυψώσει τη σκηνή, τον παραστατικό χώρο, σε κάτι ιερό. Στη Νότιο Ασία, οι καλλιτέχνες αγγίζουν με ευλάβεια το πάτωμα της σκηνής προτού πατήσουν πάνω σ’ αυτό, μια αρχαία παράδοση όπου το πνευματικό και το πολιτισμικό συνυφαίνονται. Είναι καιρός να ανακτήσουμε αυτή τη συμβιωτική σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού, παρελθόντος και μέλλοντος. Η θεατρική δημιουργία μπορεί να γίνει μια ιερή πράξη και οι ηθοποιοί μπορούν πράγματι να γίνουν οι αβατάρες των ρόλων που παίζουν. Το Θέατρο έχει τη δυνατότητα να καταστεί ένας βωμός και ο βωμός ένας παραστατικός χώρος.

1. Σουφισμός: Η Ισλαμική μυστικιστική παράδοση, η Ποίηση Σούφι, που αποδίδεται κυρίως με μουσική, εκφράζει την μυστικιστική ένωση μέσω των μεταφορών της εγκόσμιας αγάπης.

2. Bulleh Shah (1680-1757): Σημαντικός Πουντζάμπι Σούφι Ποιητής ο οποίος έγραψε για πολύπλοκα φιλοσοφικά ζητήματα σε απλή γλώσσα, κατέκρινε έντονα τη θρησκευτική ορθοδοξία, κατηγορήθηκε ως αιρετικός και του αποστερήθηκε η ταφή στο δημοτικό κοιμητήριο. Ήταν δημοφιλής σε όλη την έκταση των θρησκευτικών διαιρέσεων.

3. Θέατρο Ajoka: Ιδρύθηκε το 1984. Η λέξη Ajoka σημαίνει «Σύγχρονο» στη γλώσσα Πουντζάμπι. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα με θέματα όπως η ανεξιθρησκία, η ειρήνη, η έμφυλη βία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

4. Αβατάρα: Μετενσάρκωση ή μεταφυσική παρουσία στη Γη ενός Θείου δασκάλου σύμφωνα με την Ινδουιστική παράδοση.

Το παρόν κείμενο αποτελεί απόσπασμα της μεγαλύτερης εκδοχής του μηνύματος για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2020 που είναι διαθέσιμη στο www.world-theatre-day.org.
Ελληνική μετάφραση του αγγλικού πρωτότυπου: Γιόλα Κλείτου

Ποιος είναι ο Shahid NADEEM
Ο Shahid Nadeem είναι κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας του Πακιστάν και επικεφαλής του φημισμένου Θεάτρου Ajoka (Σύγχρονο Θέατρο). Γεννήθηκε το 1947 στο Κασμίρ. Έγινε πρόσφυγας στην τρυφερή ηλικία του ενός έτους όταν η οικογένειά του αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο νεοϊδρυθέν Πακιστάν μετά τον πόλεμο του 1948 μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για την επίμαχη περιοχή του Κασμίρ. Έζησε στη Λαχώρη στο Πακιστάν όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Punjab. Έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο ενώ ήταν φοιτητής αλλά αφοσιώθηκε στη συγγραφή θεατρικών έργων ενώ ήταν πολιτικός εξόριστος στο Λονδίνο.
Ο Shahid Nadeem έχει γράψει περισσότερα από πενήντα πρωτότυπα έργα και έχει κάνει αρκετές διασκευές έργων του Μπρεχτ. Έχει συνεργαστεί με την Πακιστανική Τηλεόραση ως παραγωγός και μέλος της ανώτερης διοίκησης. Έχει φυλακιστεί τρεις φορές υπό διάφορες στρατιωτικές κυβερνήσεις εξαιτίας της αντίστασής του προς το στρατιωτικό καθεστώς και υιοθετήθηκε ως κρατούμενος συνείδησης από τη Διεθνή Αμνηστία.
Υπήρξε υπότροφος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Γκέτι (Getty Research Institute), της Διεθνούς Pen, Η.Π.Α. (International Pen, USA) και του Εθνικού Κληροδοτήματος για τη Δημοκρατία (National Endowment for Democracy). Είναι επίσης μέλος του δικτύου Θέατρο χωρίς Σύνορα (Theatre without Borders). Τα έργα του Shahid Nadeem είναι ευρέως διαδεδομένα στο Πακιστάν και την Ινδία. Έργα του έχουν επίσης ανέβει σε ολόκληρο τον κόσμο (Ηνωμένο Βασίλειο, Σκωτία, Δανία, Η.Π.Α., Νορβηγία). Έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και έχουν δημοσιευτεί από τους εκδοτικούς οίκους Oxford University Press και Nick Hern Publishers και σε αρκετές ανθολογίες. Το 2009 του απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο του Πακιστάν για την Υπερηφάνεια της Ερμηνείας (President of Pakistan’s Medal for the Pride of Performance).
Τα έργα του Shahid Nadeem αναγνωρίζονται ευρέως για την τολμηρή κοινωνική τους θεματολογία που μερικές φορές περιλαμβάνει και θέματα ταμπού όπως ο θρησκευτικός εξτρεμισμός, η βία κατά των γυναικών, οι διακρίσεις κατά των μειονοτήτων, η ελευθερία της έκφρασης, το κλίμα, η ειρήνη και ο Σουφισμός. Αρκετά από τα έργα του ασχολούνται με το ζήτημα της Διχοτόμησης της Νότιας Ασίας και της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Συνδυάζει επιδέξια τα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα με παραδοσιακές φόρμες και τη λαϊκή κληρονομιά για να παρουσιάσει ένα ψυχαγωγικό θέατρο που διεγείρει την ευφυΐα. Διδάσκει συγγραφική τέχνη στο Ινστιτούτο Παραστατικών Τεχνών Ajoka και το Ινστιτούτο Τέχνης και Πολιτισμού της Λαχώρη.

20 Μαρτίου 2020

#Μένουμε_σπίτι | Προτάσεις: 12 Θεατρικές παραστάσεις, περιηγήσεις σε Μουσεία, Ταινίες, Ντοκιμαντέρ, Βιβλία, Αφηγήσεις παραμυθιών, Όπερα, Συναυλίες από την οθόνη σας!



Υπάρχει μια υπερπληθώρα πολιτιστικών προτάσεων τις τελευταίες μέρες για να μας ψυχαγωγήσουν - τόσες που πραγματικά χάνεσαι. Ξεχώρισα και συγκέντρωσα σε μια δημοσίευση μερικές πραγματικά ενδιαφέρουσες, ώστε να γίνει πιο ποιοτικός ο χρόνος που περνάμε στο σπίτι μέχρι να λήξει αυτή η καραντίνα. 

ΘΕΑΤΡΟ




Πέρσες

1999. Η παράσταση σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή όπως είχε ανέβει στην Επίδαυρο. Το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, θεωρείται η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία. Επίσης είναι η πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα (και μάλιστα μόνο κατά επτά χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό): πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα.

Μπορείτε να δείτε την παράσταση εδώ:


Το γάλα

2006. Το "Γάλα" του Βασίλη Κατσικονούρη, ένα κείμενο σταθμός για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, όπως είχε ανέβει στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη και με τον Κωνσταντίνο Παπαχρόνη. 

Μπορείτε να δείτε την παράσταση εδώ:  



Θείος Βάνιας

Ο Θείος Βάνιας σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη, όπως παρουσιάστηκε πέρσι στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Είχε ανέβει σχετική δημοσίευση στο blog, την οποία διαβάζεις εδώ.

Μπορείτε να δείτε την παράσταση εδώ:  



Εκεί, εκεί στην Κόλαση 
Από την ομάδα AbOvo. Κωμωδία, Θέατρο του Ήλιου - 2007


Μπορείτε να δείτε την παράσταση εδώ:  


Άφιξις

2017 και η ομάδα ΠΥΡ ανεβάζει στη Μικρή Επίδαυρο την παράσταση με τους: Γιώργος Δικαίος, Δέσποινα Κούρτη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μαίρη Μηνά, Γιώργος Μπινιάρης, Αργύρης Ξάφης, Γιώργος Παπαγεωργίου.

Μπορείτε να δείτε την παράσταση εδώ:



Μήδεια

1997 Εθνικό Θέατρο, η Νικαίτη Κουντούρη παρουσίασε την παράσταση με τους: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μάγια Λυμπεροπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Άννα Μακράκη, Άρης Λεμπεσόπουλος, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Χατζόπουλος κ.ά.

Μπορείτε να δείτε την παράσταση εδώ: 




Αβελάρδος και Ελοΐζα

Η μυθιστορηματική ζωή και ο τραγικός έρωτας δύο ιστορικών προσώπων του 12ου αιώνα είναι το θέμα της παράστασης σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Για την παράσταση είχε γραφεί παρουσίαση στο blog, την οποία διαβάζεις εδώ.

Δείτε την παράσταση, όπως ανέβηκε στο θέατρο του Νέου Κόσμου, εδώ:  



Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες

Παράσταση βασισμένη στις ιστορίες τεσσάρων ελληνικών δημοτικών τραγουδιών-παραλογών και σε στίχους από ποιητικές συλλογές του Τάσου Λειβαδίτη. Η παράσταση ξεκίνησε την πορεία της από το φεστιβάλ Αθηνών 2010. Η Χριστίνα Μαξούρη προτάθηκε για το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη καλύτερης νέας ηθοποιού.

Μπορείτε να δείτε την παράσταση εδώ:





Ο Βυσσινόκηπος 

Ο Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχωφ, όπως ανέβηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου τη σεζόν 2012-2013, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, υπάρχει πλέον διαθέσιμο online.

Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Όμηρος Πουλάκης, Σύρμω Κεκέ, Δημήτρης Πασσάς, Σοφία Γεωργοβασίλη, Μαρία Γεωργιάδου, Γιώργος Μελισσάρης, Δάφνη Δαυίδ, Μιχάλης Τιτόπουλος, Πέτρος Σπυρόπουλος, Σπύρος Πίτσος.


Μπορείτε να δείτε την παράσταση εδώ: 





Χρύσιππος

Ο Θάνος Σαμαράς υπογράφει σκηνοθεσία, κίνηση, σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς, σχεδιασμό ήχου και animation στο πρώτο ανέβασμα του έργου του Δημήτρη Δημητριάδη στο Φεστιβάλ Αθηνών. Με καστ: Ράνια Οικονομίδου, Μιχαήλ Ταμπακάκη, Νικόλα Μίχα, Θανάση Δόβρη, Σοφία Κόκκαλη, Γιάννη Σιαμσιάρη, Αγγελική Στελλάτου, Νίκο Καραθάνο.

Μπορείτε να δείτε την παράσταση εδώ: 

Εμείς


Το μελλοντολογικό έργο του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη από την Ομάδα Σημείο Μηδέν στο θέατρο Άττις – Νέος Χώρος από τον Απρίλιο του 2015 ως τον Απρίλιο του 2016. Σκηνοθεσία, θεατρική απόδοση, σκηνική εγκατάσταση του Σάββα Στρούμπου.


Μπορείτε να δείτε την παράσταση εδώ: 


Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως του Γεωργίου Βιζυηνού

Ομάδα Ξανθίας. Είχε παρουσιαστεί πέρσι (2018-19) στη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής, για την οποία είχε δημοσιευθεί σχετική ανάρτηση, διαβάζεις εδώ.


Μπορείτε να δείτε την παράσταση εδώ: 



ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η δική μου ομπρέλα - Θέατρο για παιδιά ηλικίας 1,5 έως 5 χρονών. 
Η πρώτη παραγωγή της ομάδας Artika.

Την παρακολουθείτε online εδώ:



Παιδικές παραστάσεις Εθνικού Θεάτρου
Απολαύστε online την «Ωραία Κοιμωμένη» και τον «Τσάρο με τη μακριά γενειάδα» της Κάρμεν Ρουγγέρη, τον «Γύρο του Κόσμου σε 80 ημέρες» της Μαριάννας Τόλη και τον «Δον Κιχώτη» του Σταύρου Τσακίρη κ.α.

Μπορείτε να τις παρακολουθήσετε πατώντας εδώ!


Κάτι διαφορετικό! - Από την ομάδα "C for Circus
Τέσσερις ιστορίες βασισμένες σε παραμύθια που μιλούν για τη διαφορετικότητα παρουσιάζονται σε μια παράσταση με ζωντανή μουσική και φρέσκια διάθεση

Αυτό το link εδώ: https://youtu.be/xsLjIdYiPFA
*Το link για τα επόμενα parts το βρίσκετε στις πληροφορίες.



Εδώ Λιλιπούπολη

Η θρυλική παιδική ραδιοφωνική σειρά που ξεκίνησε το 1976 και διήρκεσε μέχρι το 1980. Η σειρά ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το οποίο ήταν την περίοδο εκείνη υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι. Η εκπομπή θεωρείται στις μέρες μας «κλασική», τόσο για την πρωτοτυπία και την ποιότητά της, όσο και για την επίδραση της στη γενικότερη περίοδο.

Όλες οι εκπομπές εδώ:





Το Καπλάνι της βιτρίνας
Της αγαπημένης Άλκης Ζέη. Παραγωγή ΕΡΤ. 
Προτείνετε για μικρούς αλλά και μεγάλους. 

Όλα τα επεισόδια εδώ:


Μουσείο Παραμυθιών, Λευκωσίας

Παραμύθια μέσω live streaming καθημερινά στις 4 μ.μ. όλη την περίοδο της καραντίνας.  Εξαιρετική πρωτοβουλία. Συντονιστείτε με το facebook του Μουσείου Παραμυθιών διαβάζεις εδώ

ΒΙΒΛΙΑ


Εθνική Βιβλιοθήκη

Ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία δανεισμού ebooks της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Διαθέσιμοι περισσότεροι από 2.500 τίτλοι! Ευκαιρία αυτές τις μέρες να ανακαλύψετε αυτή τη δυνατότητα και να την εντάξετε στη ζωή σας. Ακολουθήστε τα αναλυτικά βήματα πατώντας εδώ !

Εκδόσεις Διόπτρα 

Ενημέρωσαν το κοινό ότι όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτεί κάποιο βιβλίο, μπορεί να στείλει mail στο ebooks@dioptra.gr και θα του στείλουν δωρεάν ebooks. Μπράβο!

Εκδόσεις Καστανιώτη 

Προσφέρουν δωρεάν 2 e-books για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι. Εύκολες, απλές και έξυπνες ιδέες για λιγότερη τηλεόραση και περισσότερο χρόνο με την οικογένεια. Παλιά περιοδικά, άδεια ρολά από χαρτί κουζίνας, χάρτινα κουτιά από γάλα μπορούν να ανοίξουν έναν ευχάριστο κόσμο δημιουργίας για τα παιδιά και τους γονείς, στα παρακάτω link: εδώ  και εδώ


Εκδόσεις Πατάκη

Προσφέρουν 23 audio-books παραμύθια, (Συγγραφείς: Μάνος Κοντολέων, Ζωρζ Σαρρή, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Μαρία Παπαγιάννη, Βούλα Μάστορη, Μάρω Λοΐζου, Αλεξάνδρα Μπίζη, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, κ.α.). Κάντε κλικ πατώντας εδώ


Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Προσφέρουν δωρεάν 4 audiobooks.  Βιβλία γραμμένα από την πένα δημοφιλών συγγραφέων σε μια αφήγηση-ερμηνεία των ίδιων των δημιουργών τους: πατώντας εδώ 


ΜΟΥΣΕΙΑ



Μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας 

Περιηγηθείτε και μαγευτείτε! Το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο σε μία 5ωρη κινηματογραφική ματιά σε 45 γκαλερί και 588 έργα. Μη το χάσετε αυτό!

Στο παρακάτω βίντεο, μεγαλώνοντας την οθόνη:



Μουσεία του Παρισιού

Περιηγηθείτε και θαυμάστε 100.000 ψηφιακές αναπαραγωγές έργων τέχνης για ελεύθερη χρήση, χωρίς περιορισμούς πλέον μέσω της ιστοσελίδας του ινστιτούτου Paris Musées: parismuseescollections.paris.fr.

Μουσείο Λούβρου

Κάντε διαδικτυακή βόλτα εδώ: https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

Van Gogh Museum, Amsterdam

https://artsandculture.google.com/partner/van-gogh-museum?hl=en

Μουσείο Βατικανού

http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en.html


Uffizi – Φλωρεντία

https://www.uffizi.it/mostre-virtuali



Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή

Προσβάσιμα για ελεύθερη περιήγηση ψηφιακές αναπαραγωγές 148 έργων και ξεναγήσεις σε δύο γλώσσες της σπάνιας συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στο: goulandris.gr !

Ακολουθούν δεκάδες ελληνικά μουσεία παρέχουν δυνατότητα δωρεάν περιηγήσεων, ψηφιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ το Μουσείο Ακρόπολης προσφέρει και ψηφιακές εφαρμογές. Όσοι είστε φιλόμουσοι, τρέξτε στα sites τους, θα βρείτε μπόλικο υλικό και απίστευτη ομορφιά. 

Εδώ τα site τους: 

Α. Αρχαιολογικά Μουσεία του ΥΠΠΟΑ
1. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο [namuseum.gr]
2. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης [amth.gr] | εκθέσεις [amth.gr/exhibitions]
3. Λευκός Πύργος [lpth.gr]
4. Νομισματικό Μουσείο [nummus.gr]
5. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο [ebyzantinemuseum.gr  ]
6. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού [mbp.gr ]
7. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου [heraklionmuseum.gr] | Μουσείο Ηρακλείου-Επιλεγμένα εκθέματα [heraklionmuseum.gr/?page_id=641]
8. Μουσείο Ασιατικής Τέχνης [matk.gr]
9. Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων [amio.gr]
10. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας [igoumenitsamuseum.gr]
11. Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας [tegeamuseum.gr]



Β. Εποπτευόμενα Μουσεία από το ΥΠΠΟΑ
1. Μουσείο Ακρόπολης  

Το Μουσείο Ακρόπολης διαθέτει διαδικτυακά ψηφιακές εφαρμογές που αναδεικνύουν τα εκθέματα και “φωτίζουν” πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού:
theacropolismuseum.gr/el/content/ekpaideftiko-yliko

Ενδεικτικά:

Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο». Ο μικρός χρήστης διαλέγει το πινέλο και τα χρώματα που επιθυμεί δημιουργώντας πολλές  και απίθανες παραλλαγές στην εικόνα  του αγάλματος της Πεπλοφόρου theacropolismuseum.gr/peploforos/

-Πρόγραμμα Γλαύκα. Στο πολυεπίπεδο αυτό διαδικτυακό παιχνίδι, για παιδιά από 12 ετών, πρωταγωνιστής είναι η Γλαύκα, το ιπτάμενο ρομπότ. Στόχος της εφαρμογής είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα έργα αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης. acropolisvirtualtour.gr/theglafkaproject/#/el/home

-Εκπαιδευτικές ταινίες και βίντεο.

2. Μουσείο Μπενάκη

Στο Μουσείο Μπενάκη, (benaki.org) λειτουργούν εικονικές περιηγήσεις, σε όλες τις αίθουσες. Παρουσιάζονται, επίσης, εκατοντάδες έργα τέχνης με ηχητική ξενάγηση σε έξι γλώσσες.

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης
Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα
Μουσείο Μπενάκη / Εργαστήριο Γιάννη Παππά

3. Εθνική Πινακοθήκη

nationalgallery.gr/el/sulloges.html

Μόνιμη συλλογή ζωγραφικής – nationalgallery.gr/el/zographikh-monimi-ekthesi.html
Μόνιμη συλλογή γλυπτικής – nationalgallery.gr/el/gluptikh-monimi-ekthesi.html
Ψηφιακές παρουσιάσεις – nationalgallery.gr/el/psiphiakes-parousiaseis/museums.html



Γ. Άλλες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού
Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης διαθέτει στην ιστοσελίδα της (ysma.gr) ανοικτές ψηφιακές εφαρμογές και ποικίλο υλικό για τα μνημεία και τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη. Όλες οι ψηφιακές εφαρμογές της ΥΣΜΑ είναι διαθέσιμες εδώ 

Ένας αρχαίος ναός. Διαδικτυακό παιχνίδι για την αρχιτεκτονική των αρχαίων ελληνικών ναών. Ο καθένας μας μπορεί να γίνει ο αρχιτέκτονας ενός νέου ναού που θα οικοδομηθεί στην Αθήνα, τη κλασική περίοδο! ancienttemple.gr

Εικονική Περιήγηση Ακρόπολης. Αποτελείται από εικόνες και πανοράματα υψηλής ανάλυσης, καθώς και από λεπτομερείς φωτογραφικές απεικονίσεις επιλεγμένων εξωτερικών όψεων των αρχαίων τειχών που περιβάλλουν το βράχο. Κάθε άποψη συνοδεύεται από περιγραφικά στοιχεία σχετικά με τα μνημεία και επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να πλοηγηθούν στην εφαρμογή είτε διαδικτυακά, είτε μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. acropolisvirtualtour.gr

Η Ζωφόρος του Παρθενώνα. Ο χρήστης μπορεί να γνωρίσει τη ζωφόρο είτε ανά λίθο, είτε μέσα από θεματικούς περιπάτους στις επιμέρους ενότητες (ιππείς, άρματα, θεοί κλπ) ενώ τα παιδιά καλούνται να παίξουν μέσα από τεστ μνήμης ή χρωματισμού. parthenonfrieze.gr


Μουσείο της Ακρόπολης
Αθηνά, Η θεά της Ακρόπολης. Η εφαρμογή αυτή μας συμφιλιώνει με τις διαφορετικές υποστάσεις της θεάς  Αθηνάς αλλά και με το Μουσείο της Ακρόπολης. Μέσα από μία εικονική περιήγηση στο Μουσείο, ο χρήστης ακολουθώντας μία δέσμη φωτός αναζητεί και παρατηρεί τα επιλεγμένα εκθέματα της θεάς. Κάποια από αυτά απηχούν τα ιερά λατρευτικά αγάλματα που βρίσκονταν μέσα στους ναούς και τα οποία σήμερα δε σώζονται.

Ορισμένα ανήκουν στα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γλυπτά της Ακρόπολης ενώ άλλα αποτελούν αναθήματα – αφιερώματα στη θεά που παριστάνουν την ίδια. Για κάθε ένα έκθεμα διαβάζουμε τη σύντομη περιγραφή, ένα σχετικό μύθο, στοιχεία για τη λατρεία της Αθηνάς και αρχαία κείμενα του Παυσανία. Επίσης, παρατηρούμε τις λεπτομέρειες των εκθεμάτων, μπορούμε να τα  περιστρέψουμε και να δούμε τις αποκαταστάσεις τους. [acropolis-athena.gr]

Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη. Το διαδικτυακό αυτό σύστημα ηλεκτρονικού αποθετηρίου ενσωματώνει το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης. Έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στο σύνολο του ψηφιοποιημένου υλικού, με δυνατότητα πλοήγησης ανά ομάδα κοινού, μνημείο, θέμα, σχολικό μάθημα και εκπαιδευτικό επίπεδο. Η δυναμικότητα του αποθετηρίου έγκειται στη δυνατότητα συνεχούς ανανέωσης του υλικού του και προσθήκης των σχετικών εργασιών των σχολείων. [repository.acropolis-education.gr/acr_edu]

Ακολούθησε τον Οδυσσέα: Στον κόμβο του ΥΠΠΟΑ, στην εφαρμογή «Ακολούθησε τον Οδυσσέα» περιλαμβάνεται όλο το εκπαιδευτικό υλικό που έχει εκπονηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Ο ταξιδευτής Οδυσσέας μας παίρνει μαζί του σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. [followodysseus.culture.gr]

Εκπαιδευτική έκθεση «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο»: Είναι η διαφορετική πρόταση προσέγγισης του αρχαίου θεάτρου, με διαδραστικές εφαρμογές, ηχητικά ντοκουμέντα, εκμαγεία αρχαίων αντικειμένων, αντίγραφα αρχαίων μουσικών οργάνων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η εικονική περιήγηση είναι διαθέσιμη και στην αγγλική γλώσσα για τους ξενόγλωσσους επισκέπτες.

Δείτε την εδώ: 
http://ancienttheater.culture.gr/el/anakaluptoume-to-arxaio-theatro



ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ



To Cosmote History HD, το κανάλι ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV, ελεύθερο για όλους για τις μέρες της καραντίνας μέχρι 30 Απριλίου. Από το κανάλι της, πατώντας  εδώ


ΣΙΝΕΜΑ

Δωρεάν σινεμά από την ιστοσελίδα της ert.gr
Πάτησε κάνε κλικ εδώ


Ο Ken Loach προσφέρει δωρεάν τις ταινίες του στο YouTube, πάτησε κάνε κλικ εδώ !

Στο Internet Archive, τη γνωστή ψηφιακή βιβλιοθήκη με πολιτιστικά έργα και αρχεία ελεύθερα για το ευρύ κοινό (βιβλία, περιοδικά, εικόνες, video, ήχος, software, video games, web pages), ελεύθερη για όλους. Μπορείτε να βρείτε χιλιάδες τίτλους κλασικών κινηματογραφικών ταινιών κάνοντας απλά ένα κλικ... 

Όλοι ξέρετε και άλλους τρόπους να δείτε online ταινίες / σειρές...


ΟΠΕΡΑ

Η Metropolitan Opera προσφέρει δωρεάν αναμετάδοση εμβληματικών παραστάσεων της λόγω καραντίνας: https://www.metopera.org/

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Φιλαρμονική του Βερολίνου, δωρεάν στο Digital Concert Hall μέχρι 19 Απριλίου:  πατώντας εδώ

Επίσης για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής, εδώ μια σειρά δωρεάν συναυλιών σε αυτό το link. Πατήστε το "play' & αφεθείτε στις νότες: κλικ εδώ !


EKTOΣ ΑΠ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ... πολλοί καλλιτέχνες διοργανώνουν online συναυλίες, κάτι αυθόρμητο συμβαίνει σχεδόν καθημερινά, αρκετοί ανεβάζουν έργα ελεύθερα στο διαδίκτυο, το οποίο λειτουργεί ως μια ανοικτή πύλη που μπορεί να αξιοποιηθεί δημιουργικά απ' όλους. Άπειρες επιλογές, νομίζω ανεξάντλητες... Επιλέξτε κάτι καλό και απολαύστε το!

Να μείνουμε σπίτι, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, συντροφιά με ωραίες μουσικές, με ένα βιβλίο, με θεατρικές παραστάσεις, περιηγήσεις σε μουσεία, ευχόμενοι να περάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η πανδημία που βιώνει ο πλανήτης. 

Ιδανικά όλ' αυτά και για αποφόρτιση από την πανδημιοφοβία!

Καλή καραντίνα σε όλους μας και μη ξεχνάτε ο πολιτισμός σώζει ζωές, διαδώστε το!


13 Μαρτίου 2020

«Εκεί που ζούμε», Χρίστος Κυθρέωτης, εκδόσεις Πατάκη




Διαβάζοντας το βιβλίο του Χρίστου Κυθρέωτη ένιωσα ότι δεν είμαι μόνη, ότι «υπάρχουν και άλλοι που έχουν νιώσει όσα εγώ». Γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και έχοντας ως ήρωα έναν άνθρωπο της γενιάς μου, δεν ήταν λίγες οι φορές που ταυτίστηκα με τις λέξεις στις σελίδες του. 

Ο Κυθρεώτης περιγράφει με έντονη ειρωνική ματιά το αδιέξοδο μιας γενιάς, εκείνης με μια έλλειψη προσανατολισμού στη ζωή, με «ένα παρόν που μας φαινόταν καταθλιπτικό κατευθυνόμενοι προς ένα μέλλον που δεν μας φαινόταν υποσχόμενο». Για το φόβο τον οποίο διακρίνει «στα βλέμματα και στα μισόλογα των περισσοτέρων συνομηλίκων» (σ.63), για αυτή την παράξενη «μόνιμη προσωρινότητα» (σ.69). Πρόκειται για ένα βιβλίο ενηλικίωσης, αλλά και συνειδητοποίησης των χαμένων ετών για όσους βρίσκονται λίγο πριν τα σαράντα. Εκείνοι που καταρρακώθηκαν περισσότερο από αυτή την πολυεπίπεδη κρίση, καθώς τους βρήκε στην πιο παραγωγική τους ηλικία. 

Το βιβλίο περιγράφει ένα εικοσιτετράωρο από τη ζωή του Αντώνη Σπετσιώτη, ενός τριανταπεντάχρονου δικηγόρου λίγο πριν εγκαταλείψει την Ελλάδα για να εργαστεί στο εξωτερικό. Μια απόφαση που δεν έχει συνειδητοποιήσει απόλυτα ως προς τις επιπτώσεις της σε κάθε τομέα της ζωής του, καθώς και δεν την έχει ανακοινώσει σε κανένα. Μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού του 2014, ο ήρωας καλείται ν' αντιµετωπίσει µια δύσκολη επαγγελµατική υπόθεση, να συναντήσει μια παλιά σχέση του, να συντροφεύσει τον πατέρα του στο τελευταίο του δροµολόγιο πριν βγει στη σύνταξη.

«Είμαι ο συνεργάτης (βλέπε υπάλληλος) δικηγορικού γραφείου που μένει στα Εξάρχεια γιατί τον βολεύει από κάθε άποψη και δεν θέλει ούτε μπορεί να μετακομίσει σε μια πιο «ήσυχη» περιοχή με τη γυναίκα του και τα παιδιά του, τα οποία δεν έχει ούτε διαφαίνεται στον ορίζοντα ότι θα αποκτήσει. Αυτή είναι η ζωή μου και, παρόλο που δεν με ξετρελαίνει, σε γενικές γραμμές είναι οκέι – και το οκέι δεν είναι λίγο, όπως απαντώ από μέσα μου κάθε φορά που περνάω τη Ζωοδόχου Πηγής στο δρόμο για τα δικαστήρια και, όπως τώρα, αντικρίζω το ερώτημα που θέτει ο ανώνυμος φιλόσοφος στον τοίχο δίπλα από το ψιλικατζίδικο: Ναι, αλλά με τον εαυτό σου τι γίνεται;» (σ. 42)

Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα στο βιβλίο είναι ότι ξεχειλίζει από μια καλά καλυμμένη ευαισθησία, εκείνη που μου αρέσει να διαβάζω. Αποπνέει ηττοπάθεια και απενοχοποίηση. Έχει μια βαθιά ειρωνική ματιά πάνω στα γεγονότα και ένα πικρό χιούμορ. Ο συγγραφέας θίγει τη δυσκολία των σχέσεων, την αδυναμία σχεδιασμού ενός μέλλοντος και ρίχνει μια πονηρή κριτική ματιά πάνω στις ζωές μας. «Ήμουν απλώς ένας θεατής, κι ίσως ποτέ στη ζωή μου να μη ζήτησα τίποτα περισσότερο – ίσως η ευθύνη να κάνω κάποιον άλλο ευτυχισμένο να πέφτει πολλή για τους δικούς μου ώμους». (σ.75)

Αντιπροσωπευτικό για τη ματαιότητα μιας εξουθενωμένης γενιάς που βρίσκει κουραστικό ακόμα και να ερωτευτεί: «Αυτή η γυναίκα που ίσως κάποτε ερωτευτώ και παντρευτώ βρίσκεται ήδη κάπου εκεί έξω, σήμερα νιώθω εξουθενωμένος και μόνο στη σκέψη πως θα πρέπει να τη γνωρίσω και να της εξηγήσω ποιος είμαι, να καταλάβω ποια είναι αυτή και να τα κάνω πάλι όλα απ’ την αρχή. Μου φαίνεται πως αντιπαθώ λίγο αυτή τη γυναίκα.» (σ. 172)

Το βιβλίο έχει μια αβίαστη ροή, αφηγηματική άνεση και απλότητα. Ο Κυθρεώτης δεν ψάχνει να βρει δύσκολες, εντυπωσιακές λέξεις για να τραβήξει το ενδιαφέρον και την προσοχή του αναγνώστη. Αντίθετα γράφει απλά και πραγματικά αληθινά. Και αυτό σε αγγίζει. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα καλά δουλεμένο και ενδιαφέρον βιβλίο που αξίζει να αναζητήσετε και να διαβάσετε.

«Εκεί που ζούμε», Χρίστος Κυθρέωτης, εκδόσεις Πατάκη, 2019, σ. 440

6 Μαρτίου 2020

Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος, μια παράσταση ιδιαίτερης αισθητικής στο ΚΕΤ



Βρεθήκαμε στην οδό Κύπρου 91 & Σικίνου 35, στο ατμοσφαιρικό υπόγειο στην καρδιά της Κυψέλης, όπου στεγάζεται το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Η Φωτεινή Μπάνου και ο Δημήτρης Αλεξάκης ίδρυσαν αυτό το χώρο το Μάιο του 2012 στη θέση μιας παλιάς βιοτεχνίας ασπρόμαυρων τηλεοράσεων. Ένας ανεξάρτητος καλλιτεχνικός χώρος με ποικίλες και ιδιαίτερες εκδηλώσεις που απευθύνονται σε εναλλακτικό κοινό. 

Αυτή τη φορά μας έφερε εκεί το έργο Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος του Γάλλου βραβευμένου συγγραφέα Philippe Minyana. Παρουσιάζεται από την ομάδα Black Forest, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη. Αποτελεί μια ελεύθερη διασκευή του μύθου «Πρόκνη και Φιλομήλα» από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου. Μια παράσταση που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.


«Τα σχέδιά μας πάντοτε ανατρέπονται, 
νομίζουμε ότι ορίζουμε τα πράγματα και μας ποδοπατούν»


Ένα σκληρό κείμενο, που κινείται μεταξύ αφήγησης και θεατρικής δράσης, δημιουργώντας έναν παραμυθένιο κόσμο όπου προβάλλονται άγρια ένστικτα και αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης. Όπως έλεγε ένας στίχος αγαπημένου τραγουδιού «τα παραμύθια δεν είναι αλήθεια, αλλά τουλάχιστον δεν λένε ψέματα» και πραγματικά αυτό σκεφτόμουν καθώς έβλεπα την εξέλιξη της ιστορίας. Ότι οι μύθοι μας παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αλήθεια για τη ζωή, τόσο για τα καλά, όσο όμως και τα σκοτεινά ένστικτα που υπάρχουν στη φύση, όπως είναι η διαστροφή, η βία, η εκδίκηση, η απληστία.


Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο της παράστασης είναι ότι η αρμονική χρήση διαφορετικών αφηγηματικών μέσων που μας μεταφέρει σε ένα σύμπαν ονειρικό, φανταστικό και ταυτόχρονα εφιαλτικό. Το σκληρό κείμενο ζωντανεύει με εξαιρετική παραστατικότητα από τους ταλαντούχους ηθοποιούς Πολύδωρο Βογιατζή και Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη, οι οποίοι δίνουν ζωή, κίνηση, φωνή και ψυχή στις εξαιρετικές μινιατούρες που δημιούργησε η Κλειώ Γκιζελή. Πανέμορφα μικρά έργα τέχνης που στο τέλος της παράστασης θες να πας κοντά τους, να τα επεξεργαστείς, να τα φωτογραφίσεις, να τους ζητήσεις αυτόγραφο!



Πάνω σε ένα μικρό τραπέζι είναι τοποθετημένες οι μινιατούρες, οι οποίες μετακινούνται από τους ηθοποιούς. Από πίσω τους δεσπόζει μια μικρή οθόνη όπου αναπαράγονται οι κινήσεις των γλυπτών. Ακριβώς από πάνω μια άλλη μεγάλη κινηματογραφική οθόνη, όπου το video art του Αποστόλη Κουτσιανικούλη παρασέρνει τους θεατές παράλληλα, ονειρικά βυθίζοντας τους στη δράση του μύθου μέσα από εικόνες και φυσικά τοπία. Η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου (σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα) λειτουργεί καθοριστικά στο να τονώσει το συναίσθημα, συμβάλλοντας στη μυστηριακή ατμόσφαιρα. 

Σημαντική λεπτομέρεια: Αυτή είναι η πρώτη παράσταση που δεν είδα ούτε έναν από τους θεατές να ανοίγει και να κοιτάζει την οθόνη του κινητού του. Τα μοναδικά φώτα στην αίθουσα καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης ήταν εκείνα που επιμελήθηκαν ο Παντελής Δεντάκης και ο Αποστόλης Κουτσιανικούλης. Εξαίρεση πλέον... καμία φωτεινή οθόνη δε φάνηκε από τη μεριά του κοινού ν' αναβοσβήνει, κάτι που θεωρώ ενδεικτικό για το πόσο σε απορροφά το θέαμα που διαδραματίζεται μπροστά σου.



Υπόθεση του έργου:  Ο Νεαρός Βασιλιάς βιάζει τη μικρή αδερφή της γυναίκας του μέσα σε μια καλύβα στο Σκοτεινό Δάσος. Της κόβει τη γλώσσα και την αφήνει μόνη και αβοήθητη. Επιστρέφει στο παλάτι και, δήθεν συντετριμμένος, λέει στη γυναίκα του πως η Μικρή πνίγηκε εν μέσω θαλασσοταραχής. Δώδεκα μήνες μετά, κι ενώ η βασίλισσα βρίσκεται ακόμη βουτηγμένη στο πένθος, μια γριά εμφανίζεται στο παλάτι και της αποκαλύπτει τις αποτρόπαιες πράξεις του βασιλιά. Ξεδιπλώνει ένα μαντίλι κεντημένο από την Μικρή, που τα κόκκινα νήματά του αφηγούνται το έγκλημα και δείχνουν το δρόμο για την καλύβα. Η Βασίλισσα τρέχει να βρει την αδερφή της και μαζί σχεδιάζουν την εκδίκηση που θα πάρουν. 



Στο τέλος του έργου και ίσως το πιο δυνατό σημείο για εμένα, ο συγγραφέας –πιστός στο μύθο του Οβίδιου– δίνει μια «δεύτερη ευκαιρία» στους ήρωες, μεταμορφώνοντάς τους σε πουλιά που απελευθερώνονται και λυτρώνονται από την ανθρώπινη μοίρα, έτσι τελειώνει με την ελπίδα μιας καινούργιας ζωής, μέσα στο φως! 

Ο Παντελής Δεντάκης διάβασε το κείμενο, εμπνεύστηκε, γοητεύτηκε και δημιούργησε μια παράσταση ιδιαίτερης αισθητικής, που στιγμές μου θύμισε το σκοτεινά παραμυθένιο και ονειρικό κόσμο του Tim Burton. Μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία που αξίζει να εντάξετε στην πολιτιστική σας ατζέντα!

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Philippe Minyana
Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη (στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Θεατρικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου)
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Δημιουργία μικρών γλυπτών: Κλειώ Γκιζελή
Video art: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Σκηνική εγκατάσταση: Νίκος Δεντάκης
Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος (σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα)
Φωτισμοί:  Παντελής Δεντάκης, Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Τεχνικός Σύμβουλος: Παναγιώτης Φουρτούνης
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Επικοινωνία: Γεωργία Ζούμπα
Παραγωγή: Black Forest

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ  
Πολύδωρος Βογιατζής, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη (έως 14 Απριλίου 2020)
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος), 8 € (άνω των 65/φοιτητικό), 5 € (Κάρτα ανέργων/ΣΕΗ)

Χώρος: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11364, Κυψέλη, Αθήνα
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 213 00 40 496 & 69.45.34.84.45
Πρόσβαση: 
Με λεωφορείο (Στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8
Με τρόλεϊ: 3, 5, 11, 13, 14 (Στάση Καλλιφρονά) & 2,4 (Στάση Πλ. Κυψέλης)
Με ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (15’ με τα πόδια)

https://polychorosket.gr
https://www.facebook.com/tvcontrolcenter/
https://twitter.com/TVControlCenter
https://www.instagram.com/TVControlCenter/
https://www.flickr.com/photos/polychorosket/albums

Περισσότερες Πληροφορίες: FB Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος
Με την Υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος