30 Απριλίου 2023

είμαστε καθρέπτες

 

[Λίμνη Δόξα, ορεινή Κορινθία]

Σ' έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, που η ψηφιακή τεχνολογία και το ΑΙ έρχεται σαν αστραπή να γεμίσει τις ζωές με περισσότερες οθόνες, περιπλοκότητα, ρομπότ, τεχνητή νοημοσύνη και με λιγότερα αγγίγματα, επιλέγω να επιμένω να στρέφω την προσοχή σε εκείνα που εμπνέουν συναισθηματική νοημοσύνη, αναζητώντας στιγμές στη φύση και στο μεγαλείο της απλότητας της, στους φίλους, στη σιωπή, στην αγάπη, σε οτιδήποτε με πλησιάζει με γνησιότητα και προκαλεί θαυμασμό -τι όμορφο να θαυμάζεις- στην απλότητα που κρύβει απύθμενο μεγαλείο, στην ομορφιά, στο μοίρασμα, στην πνευματικότητα, στην αυθεντικότητα, στη ζεστασιά, στο άνοιγμα, στο βλέμμα ενός ζώου, σ' ένα βιβλίο, στην ποίηση, σε μια παράσταση, στη μουσική, σε γωνιές της πόλης, στην τέχνη, στη δημιουργία, σε ό,τι ακόμη αντιστέκεται και θυμίζει κάτι αληθινό, κάτι ανθρώπινο, κάτι βγαλμένο μέσα από τη ψυχή. 


[Λίμνη Δόξα, ορεινή Κορινθία]

Χαζεύω το τοπίο καθώς αλλάζει, εναλλάσσεται, μεταμορφώνεται, αναδιαμορφώνεται μπροστά μου. Ίδιο τοπίο, άλλα σύννεφα, άλλο φως, άλλη στιγμή.  Οι αντικατοπτρισμοί στη φύση και στην καθημερινότητα μας. Είμαστε τέλειοι καθρέπτες των άλλων και των καταστάσεων που μας περιτριγυρίζουν και εμείς οι δικοί τους. Όλα αλλάζουν αν έχεις την πρόθεση, την επιμονή, την εμπειρία, την ματιά να κοιτάξεις από άλλη οπτική γωνία.  Επέλεξε εκείνη που αξίζει να εστιάζεις. Επέλεξε εκείνα που αξίζει να κοιτάξεις.

[Λίμνη Δόξα, ορεινή Κορινθία]

Είναι αυτή η παραδοξότητα. Μόλις συνειδητοποιήσεις την προσωρινότητα της ζωής, μόλις βιώσεις μια απώλεια, τότε ξεκινάς πραγματικά ν' απολαμβάνεις και την πιο μικρή ομορφιά, τότε αρχίζεις να βλέπεις με άλλα μάτια τους ανθρώπους, την ίδια τη ζωή και ν' αφήνεσαι στην παραμικρή της χάρη. Γίνεσαι σαν τη μέλισσα που αδιαφορεί για τις ακαθαρσίες, δεν έχεις χρόνο για αυτές και στρέφεται στην αναζήτηση των καλών ουσιών, αναζητάς και εσύ αυτό το νέκταρ. 

Αν το καλοσκεφτείς, ένα πέρασμα κάνουμε από τις ζωές μας, θα ήταν ιδανικό να επιλέξουμε να έχουμε ένα στενό κύκλο από καλοπροαίρετους, ωραίους ανθρώπους. 

Ό,τι αναζητάς έξω, αυτό κουβαλάς και μέσα σου.


[ Στην ορεινή και ιδιαίτερα γραφική περιοχή του Φενεού Κορινθίας, στα όρια με το νομό Αχαΐας, σ' ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο σε υψόμετρο 1500μ., βρίσκεται η ανδρική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού. Η θέα από τον ξύλινο εξώστη της Μονής, αποκαλύπτει στον επισκέπτη ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς με όλη την πεδιάδα του Φενεού και τη Λίμνη Δόξας να απλώνεται μπροστά του. ]



Όλα στο σύμπαν είναι ένα μυστήριο. Το ίδιο το σύμπαν αποτελεί ένα μυστήριο. Η ανθρώπινη ζωή, η θάλασσα, η γη, ο ουρανός, τα αστέρια, το χώμα, τα λουλούδια, το νερό, η ανάσα, η ψυχή και το σώμα. Όλα είναι ένα. Έχεις αισθανθεί κάποια στιγμή να ευθυγραμμίζεσαι μαζί τους; Όποτε είμαι στη φύση, νιώθω να έρχομαι σε επαφή με το "κέντρο" μου. 


"Be different, be you!" - Λαυρεωτική, Αττική

Τι είναι αληθινά ελκυστικό;


Η ευγένεια είναι ελκυστική.
Οι λέξεις είναι ελκυστικές.
Μια αθώα ματιά είναι ελκυστική. 
 Η επικοινωνία είναι ελκυστική.
Η αίσθηση της ελευθερίας είναι ελκυστική.
Η αυθεντικότητα είναι ελκυστική. 
Η απλότητα είναι ελκυστική.
Η γλυκύτητα είναι ελκυστική.
Η συναισθηματική ωριμότητα είναι ελκυστική.
Οι ατέλειες είναι ελκυστικές.
Η "παρουσία" είναι ελκυστική.
Το να διαβάζεις είναι ελκυστικό.
Το ενδιαφέρον είναι ελκυστικό.
Η πρωτοβουλία είναι ελκυστική. 
Η αλήθεια είναι ελκυστική.
Η ευαλωτότητα είναι ελκυστική.
Η εκτίμηση είναι ελκυστική.
Η επιθυμία για εξέλιξη είναι ελκυστική.
Να είσαι δίκαιος είναι ελκυστικό.
Οι πράξεις είναι ελκυστικές.
Η συνέπεια είναι ελκυστική.
Η φροντίδα είναι ελκυστική.
Η αποδοχή γι' αυτό που είσαι, είναι ελκυστική.
Να σε ακούν είναι ελκυστικό.
Να ακούς είναι ελκυστικό.
Οι φιλίες, χωρίς συμφέρον, είναι ελκυστικές. 
Ο σεβασμός των ορίων είναι ελκυστικό.
Να υποστηρίζεις κάποιον που δεν έχει φωνή, είναι ελκυστικό.
Να υποστηρίξει κάποιος τα όνειρα σου είναι ελκυστικό.
Να παίρνεις τη θέση του μη δημοφιλέστερου είναι ελκυστικό.
Να μη φέρνεις τον άλλο σε δύσκολη θέση είναι ελκυστικό.
Να είσαι ο εαυτός σου είναι ελκυστικό.
Να είσαι άνθρωπος είναι ελκυστικό.
Η καλοσύνη είναι ελκυστική.
Η τρυφερότητα, σε μια καθημερινή αγριότητα, είναι ελκυστική.
Η ηρεμία είναι ελκυστική.
Η ταπεινότητα είναι ελκυστική.
Η χαρά είναι ελκυστική.
Να τολμάς είναι ελκυστικό.
Να γελάς είναι ελκυστικό.
Το θαύμα.
Το συναίσθημα.
Η σύνδεση.
Η δημιουργία.
Η αγάπη.
Η ζωή.

********
 

8 σχόλια:

thinks είπε...

Να ‘σαι καλά, Roadartist μου γι’ αυτό το κείμενο που ήρθε για μένα στην τέλεια στιγμή μετά από τρεις βδομάδες όπου κυριαρχούσαν οι αντίθετες εμπειρίες από αυτές που περιγράφεις. Και τώρα με τον απογευματινό μου καφέ μου έδωσες το χαμόγελο της σιγουριάς ότι πάντα θα υπάρχουν ψυχές που δεν μπορεί το δηλητήριο γύρω μας να τις ποτίσει, και μένουν λαμπερές και ζεστές. Να ‘σαι καλά.

Δημήτρης είπε...

Το να γράφεις είναι ελκυστικό :)

Roadartist είπε...

@ thinks: Δικά μου τα ευχαριστώ γι' αυτό το σχόλιο σου, που μου έφτιαξε και το δικό μου μεσημέρι, μου έδωσες κ εσύ ένα χαμόγελο. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια από καρδιάς. :) Στέλνω φιλικούς χαιρετισμούς!

Roadartist είπε...

@ Δημήτρης: :)

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Έβλεπα σε μία ηλεκτρονική σελίδα
(https://www.dikaiologitika.gr/arxeio/24586/des-poso-apistefta-omorfi-einai-i-ammos-se-megethynsi ) κόκκους άμμου σε μεγέθυνση. Μαγεύτηκα από τα χρώματα, τα σχήματα, τη συμμετρία, την ποικιλία. Έκανα τη φευγαλέα σκέψη πως η θέα τους ίσως μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, αν αναλογιστούμε τους εαυτούς μας ως κόκκους της άμμου του σύμπαντος, μια κι αυτό είμαστε.
Κι έρχεσαι μετά εσύ και κάνεις την ίδια σκέψη, επιμένεις, επιμένεις στη μέσα και την έξω ομορφιά, με κάθε σου λέξη του κειμένου σου, με κάθε σου λέξη τωνκειμένων σου τόσα χρόνια. Κι είναι κι αυτό - το "τόσα χρόνια" - τόσο όμορφο και παρήγορο, τόσο θαυμαστή αυτή η προσήλωση, αυτή η επιμονή σκάβοντας τα ρυπαρά στρώματα να φτάνεις στις καθαρές πηγές.

Να πω κι εγώ τώρα το "δεν ξέρεις πόσο σε νιώθω", το δικό σου :-) Το λέω. Μαζί με τη χαρά της συνάντησης και της, κατά κάποιον τρόπο, συμπόρευσης. Μαζί και μ' ένα ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης: Καλά εκπληκτικό. Πόσα δε γνωρίζουμε, πόσο όμορφο το να τα βλέπουμε έτσι, ναι βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι, ΄να αισθανόμαστε πιο μικροί και ίσως έτσι να αλλάζει η οπτική μας, όταν βλέπουμε πόσο μικροί είμαστε, και εμείς ένας κόκκος άμμου. Φαντάσου Διονύση να το είχαμε αυτό στη σκέψη μας πόσο αλλιώς θα ήταν όλες οι ζωές μας. Χίλια ευχαριστώ για τις λέξεις σου. Αν κάτι αξίζει σε αυτά τα "τόσα χρόνια", με τα οποία κ εγώ εκπλήσσομαι, είναι αυτή η συμπόρευση και αυτά τα σχόλια. Θα ξαπλώσω με αυτά τα λόγια και διαβάζοντας το άρθρο που άφησες. Από μένα χίλια ευχαριστώ. :)

koulpa είπε...

καλή πρωτόμαγιά :):)

Roadartist είπε...

Καλή πρωτομαγιά κουλπάκο μου! :):)

Related Posts with Thumbnails