30 Αυγούστου 2022

Κύθνος 2022. Το ελληνικό καλοκαίρι ακόμη επιμένει...



Οι προηγούμενοι μήνες είχανε πίεση, αναστάτωση. Ο Αύγουστος ήρθε να χαρίσει κάποιες στιγμές ηρεμίας. Είναι καταπληκτικό το πώς έστω λίγες μέρες σε έναν τόπο, σε γεμίζουν εικόνες, που τις κρατάς σαν φυλακτό. Τα ταξίδια είναι λυτρωτικά και πηγή γνώσης, αρκεί να αγαπάς να εντοπίζεις την ομορφιά κάθε τόπου. 

Φέτος τον Αύγουστο βρεθήκαμε στην Κύθνο. Είχα επισκεφτεί ξανά το νησί το 2016. Τότε είχα μοιραστεί φωτογραφίες, σκέψεις, διαβάζετε εδώ εκείνη τη δημοσίευση.

Ας μοιραστούμε φετινές φωτογραφίες και στο τέλος της ανάρτησης σκέψεις.



Η Χώρα της Κύθνου γεμάτη ομορφιά. Ξεχειλίζει παντού. 

Με πολλά μαγαζιά για κάθε γούστο (και βαλάντιο). 

Και με αρκετές επιλογές.

Λευκό και γαλάζιο. 

Η αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. 

Αν αγαπάς το περπάτημα, θα χαθείς πολλές φορές σκόπιμα στα στενά της.

Δώσε μου χρόνο και δε θα βαρεθώ ποτέ να ψάχνω κάθε γωνιά για κάτι όμορφο
 να το κρατήσω μέσα μου για πάντα! 

Αν κάτι αξίζει να θαυμάζουμε είναι το μεράκι των ανθρώπων.  Σε μια γωνιά της Χώρας, μια κυρία είχε την ιδέα να ζωγραφίσει τα σπίτια της γειτονιάς.

Έκτοτε όποιος περνάει, φωτογραφίζεται στις ζωγραφιές. Αρκετοί μοιράζονται στα social media φωτογραφίες. Εδώ, κάποιες δικές μου στο instagram.

Να σημειώσω ότι λατρεύω αυτή τη χρήση των κοινωνικών δικτύων. Το να μοιράζεσαι τα όμορφα που συναντάς, να τα αναδεικνύεις, να τα ξαναζείς έτσι με αυτό τον τρόπο και να τα επιβραβεύεις. Εννοείται όχι με σκοπό επίδειξης, με δημιουργικό και καλλιτεχνικό τρόπο. 

Γιατί τι ψάχνουμε τελικά όλοι μας; Ένα χαμόγελο, χρώματα, χαρά στη ζωή.

Εκείνη η κυρία γέμισε χρώματα και ομορφιά τη γειτονιά της. Έτσι ομορφαίνει τη μέρα όσων διασχίζουν το δρομάκι και τη δική της. Αυτό συμβαίνει με την street art στις πόλεις, γι' αυτό μου αρέσει. Φανταστείτε να χρησιμοποιούσαμε τα κοινωνικά δίκτυα με εξίσου καλλιτεχνικό τρόπο, να μοιραζόμαστε όμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα. Ακόμη και ενός ανθρώπου τη μέρα να αλλάζαμε, μαζί με την ενίσχυση της δικής μας θετικότητας, μόνο καλό θα ήταν. 

Τι λέτε; Δεν έχει αξία, νόημα; Σε πείσμα δύσκολων ανθρώπων και καιρών.

Επίσης ταιριάζει εδώ η φράση του Νίκου Καζαντζάκη, που συχνά έρχεται στο μυαλό μου:

χεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.”

Με την έννοια ότι ακόμη και στις δύσκολες εποχές είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε τη ζωή μας όπως θέλουμε. Όσο γίνεται τουλάχιστον, ας μη μένουμε στα αρνητικά. Αν το περιβάλλον μας είναι τοξικό, ας το αλλάξουμε και ας φτιάξει ο καθένας τον δικό του παράδεισο. Όπως μπορεί. Με χρώματα, με γούστο, με λουλούδια. Η Χώρα της Κύθνου είναι γεμάτη με λουλούδια.

Και εξίσου σημαντικό: Καθαριότητα. 

Αν επίσης κάτι αγαπώ στις Κυκλάδες, είναι ο μινιμαλισμός τους. 

Αλλά και τέτοιες εικόνες.

Αυτή η αγνή, αμόλυντη ομορφιά της Ελλάδας που μου λείπει στην Αθήνα.

Αυτή πρέπει να διατηρήσουν οι ντόπιοι, για να μη χαθεί.

Τα γατάκια είναι από μόνα τους, αξιοθέατο στις Χώρες των Κυκλάδων και  χαρίζουν τις καλύτερες πόζες.  Όλες τις ώρες, όλα τα συναισθήματα. 


Αυτό το βλέμμα εξηγείται στην επόμενη φωτογραφία... :)


Αν ζουμάρατε θα τη δείτε πίσω από το μπλε παράθυρο. Έξω από το "σπίτι" που τη φιλοξενεί, ήταν όλες αυτές οι γάτες που περίμεναν να φάνε, το φαγητό που νιώθει ότι "δικαιωματικά" της ανήκει.  Τις παρατηρεί με βλοσυρό βλέμμα από το παράθυρο. Πόσο αστεία!


Οι γάτες στα νησιά, είναι από τις πιο τυχερές αυτού του σύμπαντος.


Πώς να μην είναι τυχερές όταν στριφογυρίζουν σε τέτοια σοκάκια;
Δείτε εδώ αυτό το πανέμορφο ανηφορικό δρομάκι με τους βασιλικούς!
 Στην Δρυοπίδα, ορεινό χωριό της Κύθνου, από τα πιο όμορφα των Κυκλάδων.


Δε χρειάζονται πολλά...
Στην απλότητα βρίσκεται η ομορφιά...


Αν βρεθείτε στην Κύθνο αξίζει να πάτε βόλτα σε αυτό το χωριό. Είχε γίνει σχετική αναφορά και στην ανάρτηση του 2016


Ο κυρ-Αντώνης, ετών 93, διατηρεί ακόμη το μαγαζί του στη Δρυοπίδα. Χαίρεται να μιλάει με τους επισκέπτες, τους παρακινεί να αγοράσουν ένα αναμνηστικό, τους ρωτάει αν τους αρέσει το νησί, αν πήγανε στο Σπήλαιο Καταφυκι, του οικισμού. Μας είπε ότι είναι ευτυχισμένος, είχε μια όμορφη ζωή και την αγάπη του κόσμου. Το χαμόγελο του τα λέει όλα.


Η Κύθνος έχει σχεδόν 100 παραλίες! Πολλές οι επιλογές, ωστόσο οι περισσότερες προσβάσιμες από τη θάλασσα ή κακοτράχηλους δρόμους. 
Υπάρχουν όμως και πολύ όμορφες με εύκολη πρόσβαση.


Παραλίες για όλα τα γούστα. Ήρεμες με φυσική σκιά και beach bar με ομπρέλες.


"Ο έρωτας
Το αρχιπέλαγος
Κι η πρώρα των αφρών του
Κι οι γλάροι των ονείρων του
Στο πιο ψηλό κατάρτι του ο ναύτης ανεμίζει
Ένα τραγούδι"

Οδυσσέα Ελύτη, «Του Αιγαίου. Ι»
-
Ο Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου. 
Όχι είναι τυχαία ένας από τους πιο αγαπημένους μου ποιητές.


Όσο παράξενο και αν σας ακουστεί, αυτή η πρώτη βραδιά στο νησί ήταν και η πρώτη φορά στο φετινό καλοκαίρι που βγήκα για ένα κρασί έξω... Οι συνθήκες δεν είχανε ευνοήσει, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Οπότε τώρα βλέπω τη φωτογραφία και μπορώ ν' εκτιμήσω αλλιώς τη στιγμή. 


Άλλο ένα καλοκαίρι τελείωσε. Κρατάμε όσες όμορφες στιγμές μας χάρισε, με ευγνωμοσύνη, μέσα μας. Ανυπομονούμε για επόμενες αποδράσεις.


Κύθνος χτες και σήμερα. Τι επέρχεται...

Το 2016, η Κύθνος ήταν ένα οικονομικό νησί, που ελάχιστοι απ' όσο φαίνεται είχανε ανακαλύψει. Τα θετικά της Κύθνου παραμένουν όσα είχαμε μοιραστεί στην προηγούμενη επίσκεψη μας. Όπως καταλάβατε από τις φωτογραφίες, έχει μια πανέμορφη, γραφική Χώρα, με αυθεντική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Έχει υπέροχες παραλίες και το μεγάλο ατού της: μια αίσθηση ότι είσαι (πολύ) μακριά από την Αθήνα και ας απέχει 1,5 ώρα από το Λαύριο. 

Έξι χρόνια μετά, το νησί παραμένει πανέμορφο, έχουν αλλάξει όμως αρκετά πράγματα, κυρίως ως προς τις υποδομές και τις τιμές. Είναι βέβαιο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αλλάξουν περισσότερα. Αν θέλετε να βρείτε πιο οικονομικές λύσεις, όπως κάναμε εμείς, θα χρειαστεί να κάνετε γρήγορα κράτηση (δηλαδή κάποιους μήνες πριν πάτε) και αρκετό ψάξιμο. Το αντίβαρο είναι τα οικονομικά ακτοπλοϊκά, δε γνωρίζω αν την ερχόμενη σεζόν θα ισχύει αυτό ακόμη. 

Επιστρέφοντας από την Κύθνο, είχα τις ίδιες σκέψεις με όσες έγραψε στο άρθρο του, ο Στάθης Καλύβας στην Καθημερινή "Μια Ελλάδα χωρίς καλοκαίρι;" σχετικά με το μέλλον του ελληνικού καλοκαιριού και ιδιαίτερα των Κυκλάδων. Και αυτό το άρθρο για τη μετάλλαξη του ελληνικού τοπίου

Οι ντόπιοι ας κρατήσουν καλά στο μυαλό τους το εξής: αν αναζητά κάτι η πλειονότητα των επισκεπτών στις Κυκλάδες, αυτό είναι φυσική ομορφιά, ηρεμία, απλότητα, ωραίες παραλίες, ποιότητα και γαλήνη. Και φυσικά όχι αισχροκέρδεια. Ας κάνουν όλα όσα πρέπει τώρα, για να μη χάσουν τους Έλληνες από τα νησιά τους... και κατά επέκταση την περιουσία τους και την ιδιαιτερότητα του τόπου τους.


Λίγο... Κυκλάδες ακόμα...

Αγαπημένοι μου, ας ταξιδέψουμε λίγο ακόμη. Ακολουθούν συγκεντρωμένα links με κάποιες δημοσιεύσεις για αγαπημένα νησιά από τις Κυκλάδες από τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε περισσότερο από ποτέ, ανάγκη τη διαφυγή και το ταξίδι! 

Ελάτε ας θυμηθούμε δημοσιεύσεις.  Επιλέγετε νησί, πατάτε link και... φεύγετε! Εύχομαι να σας ταξιδέψω. Περιμένω εντυπώσεις, σχόλια και ό,τι επιθυμείτε για όσα θα διαβάσετε. Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός των μοιρασμάτων εδώ, η επικοινωνία, το μοίρασμα και η ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αγαπάμε!

Φωτογραφίες / κείμενα:


Να είμαστε καλά, να έχουμε τη δύναμη ν' αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, να κρατάμε το θετικό σε κάθε περίσταση και την ευλογία ν' εντοπίζουμε την ομορφιά στις μέρες μας! Eυχαριστώ πολύ για τις αναγνώσεις σας!

17 σχόλια:

Κωνσταντίνος είπε...

Tέλειο κείμενο. με ταξίδεψε. ευχαριστώ πολύ!

Βέβαια αξίζει να μοιραζόμαστε ταξίδια, όσο τίποτα άλλο, πολύ δημιουργικό αυτό που έχεις κάνει! Πόσα αφιερώματα! Το πιστεύεις ότι γνωρίζω άτομα που πάνε σε νησιά και γκρινιάζουν, και στο τέλος γυρίζουν πίσω ξενερωμένοι. Κάτι θα τους πειράξει.

Εύστοχοι και οι προβληματισμοί στο τέλος. Τα ίδια λέγαμε με την παρέα μου φέτος.

Roadartist είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο. Και για τα λόγια σου. Λίγο λίγο, μαζεύονται πολλά.

Δεν είναι όλοι ανοικτοί στο καινούργιο, ούτε σε ανθρώπους ούτε σε τόπους. Τα ταξίδια βοηθούν κ στο να συγκρίνεις τι σου ταιριάζει πιο πολύ.

Πάντως οποίος έχει το χρόνο ας διαβάσει κ τα λινκς στο τέλος της ανάρτησης, αξίζει να προβληματιστουν ιδιαίτερα οι άνθρωποι στα νησιά.

Ανώνυμος είπε...

Φοβερό ποστ! Και ναι για τις σκέψεις στο τέλος. Οι Κυκλάδες αλλάζουν! Από πού κ ως που πχ έχουν γεμίσει πισίνες; Είναι άλλη η ομορφιά τους... Να σεβαστούν το τοπίο... Μη γίνουν Ίμπιζα...

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό το υπέροχο ταξίδι που προσφέρεται...
Εύστοχοι και οι προβληματισμοί σας....
Χάρη σε σας ταξίδεψα έστω και νοητικά...
Από καρδιάς....σας ευχαριστώ συνεχίστε το έργο σας ! !

Giannis Pit. είπε...

Αχ ταξιδέψαμε μαζί σου, αγαπητή μας φίλη, στην Κύθνο! Πόσο όμορφες εικόνες, πόσο όμορφο και λαμπερό νησί. Δεν έχω πάει δυστυχώς. Ίσως μια μέρα. Δείχνει απλό, προσιτό, ανθρώπινο και ήσυχο. Μακάρι να είναι έτσι. Την καλησπέρα μου και καλή συνέχεια καλοκαιριού .

Ανώνυμος είπε...

Τι όμορφο και πόσο γενναιόδωρο που αφιέρωσατε χρόνο για να το φτιαξετε , ξέρω πόσο δουλειά απαιτεί όλο αυτό, και το κανετε με τόσο μεράκι. Και μάλιστα ενώ περάσατε ένα δύσκολο καλοκαίρι απ' όσο καταλαβαίνω. Το ευχαριστώ είναι λίγο!

Ανώνυμος είπε...

Ομορφες εικόνες με εξαιρετικές περιγραφές
και άρτια πληροφόρηση!
Ολα πλαισιομένα από πλούτο συναισθημάτων!
Οπως πάντα,εξάλλου..

Εύχομαι για εσένα τα καλύτερα!

lenio

Λουκάς είπε...

Γεμάτη συναισθήματα! Όπως όλες οι ταξιδιωτικές, αλλά και γενικότερα οι αναρτήσεις σου!

Ευχαριστώ για το ταξίδι!

Roadartist είπε...

@ Ανώνυμος 10:44 μ.μ. : Ακριβώς..

Roadartist είπε...

@ Ανώνυμος 1:02 μ.μ. :

Χαρά μου! Ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιο!!

Roadartist είπε...

@ Giannis Pit. : Μακάρι να μείνει έτσι Γιάννη...

Roadartist είπε...

@ Ανώνυμος 8:48 μ.μ. : Ανώνυμε φίλε, ευχαριστώ πολύ!

Roadartist είπε...

@ lenio : Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τα τόσα ενθαρρυντικά και θετικά λόγια! Χαρά μου το να μπορώ να μεταφέρω τέτοια συναισθήματα!

Roadartist είπε...

@ Λουκάς : Παρακαλώ :)

Mahler76 είπε...

Θέλω πολύ να πάω κάποια στιγμή. Έχω ακούσει τα καλύτερα για το νησί!

Roadartist είπε...

Mahler: πόσο χαίρομαι που σε βλέπω, που βλέπω σχόλιο σου, μου θυμίζεις κάτι από τα παλιά!!!! ❤️🙏🙏

IRINI VERGOPOULOU είπε...

Όνειρο!!!

Related Posts with Thumbnails