14 Ιουλίου 2022

Απλά συνέχισε να προχωράς



Άσε τα πάντα να σου συμβούν:

ομορφιά και τρόμος.

Απλά συνέχισε να προχωράς.

Κανένα συναίσθημα δεν είναι οριστικό.

                                      Rainer Maria Rilke


Συμβαίνουν πράγματα στη ζωή που σε ωθούν να σκεφτείς διαφορετικά, είναι αδύνατον να μη σε επηρεάσουν. Κάθε άνθρωπος που συναντάμε, ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιεί, δίνει μαθήματα. Ο τρόπος αντίδρασης του, η αληθινή ή η προσποιητή ευγένεια, το τι θα ακούσεις να λέγεται μπροστά σου για άλλους και τι όταν απουσιάζουν - πράγμα που σημαίνει ότι και για σένα έτσι θα πράττουν. Γενικά αν παρατηρήσεις τα γεγονότα που μας συμβαίνουν, έχουν κάτι να δώσουν. Γι' αυτό η σιωπή κάποιες φορές είναι σημαντική. Βοηθά να σκεφτείς και τα δικά σου λάθη, τα άτομα που έκανες το λάθος να εμπιστευτείς, την αλήθεια, το ψέμα, το πόσο γενναιόδωρα άλλοι σου συμπεριφέρθηκαν, άλλοι όχι. Το πόσο εύκολα μπορεί να υποτιμηθεί η ευγένεια, η διακριτικότητα και η καλοσύνη στις μέρες μας, πώς να διαφυλάξεις τις αξίες σου, να μην τις προδώσεις

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ευτυχώς. Ως χαρακτήρας είμαι κοινωνική, αλλά και εσωστρεφής, επιλεκτική στους ανθρώπους, με ενδιαφέροντα μα και ήπιων τόνων. Ως φίλη είμαι αληθινή, δίνω αγάπη ατελείωτη, προσφέρω χωρίς σκέψη, ακόμη και αυτό εδώ το blog, που κρατά χρόνια, είναι έκφραση επικοινωνίας και δημιουργικότητας. Έτσι το ξεκίνησα, έτσι το αντιλαμβάνομαι, για αυτό το συνεχίζω.

Το προηγούμενο διάστημα έχω βιώσει τι σημαίνει να προχωράς μπροστά, κόντρα σε όλες τις προγνώσεις, να παλεύεις να σταθείς όρθιος, να κάνεις προσπάθεια για ένα βήμα. Να στέκεσαι  -βράχος- με αγάπη στον άνθρωπο σου. Αυτές τις μέρες έχω συγκινηθεί πολύ. Έχω βρεθεί από τη χαρά στη μεγάλη αγωνία, και από το συναίσθημα του φόβου, στο θαύμα της ζωής. Έχω γεμίσει σεβασμό, ξεχειλίσει από συναισθήματα. Παράλληλα γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου. 

Ακολουθούν σκέψεις, που θα μείνουν εδώ ως η τελευταία ανάρτηση για το φετινό καλοκαίρι. 


Τι αξίζει στη ζωή; 


1) Πάντα να προχωράς

Μη σταματάς. Προχώρα μπροστά. Κάνε παύσεις. Πάρε ανάσες. Πάρε αποστάσεις από κάθε είδους τοξικότητα. Κάνε όνειρα. Κυνήγησε τα. Τα όνειρα δεν τελειώνουν ποτέ. Να έχουν αξία για σένα, ας μην τα καταλάβει άλλος, αρκεί τη δική σου ψυχή να φτερουγίζουν.  

2) Μη σε νοιάζει τι λέει κανένας και τίποτα 


Πολλοί άνθρωποι είναι γεμάτοι ανασφάλειες που για να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους, στα μάτια των άλλων, θα σε πολεμήσουν, θα σε κατακρίνουν. Το να σε υπερασπιστεί κάποιος, το να πει το όνομα σου σε ένα περιβάλλον με ευκαιρίες, είναι σπάνιο. Μα όταν ξέρεις τον εαυτό σου, τις δυνατότητες, την τιμιότητα, τη δημιουργικότητα, τον αγώνα στα χρόνια, όσα έχεις πετύχει, να μη στέκεσαι στα λόγια του καθένα. Μην σε αγγίζουν καν. Να στέκεσαι στον τρόπο. Αν ήταν καλοπροαίρετος, τότε παρατήρησε και δώσε χρόνο. Αν όχι, τότε απομακρύνσου. Πλέον αν κάποιος με κατακρίνει με άσχημο τρόπο, τότε καταλαβαίνω ότι κάτι κάνω καλά. Δε με αφορά να με εκτιμήσουν το ίδιο όλοι, αρκεί που με αναγνωρίζουν σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή (μου) και όσοι άλλοι καλοπροαίρετοι καλώς, οι υπόλοιποι δε με ενδιαφέρουν. Θα ήταν αστείο να στεκόμαστε στην άποψη του καθένα με τα συμπλέγματα και φόβους που κουβαλάει. 


3) Να σηκώνεσαι όταν πέφτεις 


Η ζωή δεν είναι ένας δρόμος με ευθείες, έχει ανηφόρες, απότομες στροφές και ανατροπές. Έχει πτώσεις. Αν κάτι μου έχει διδάξει η οικογένεια μου, είναι όταν πέφτεις να σηκώνεσαι. Θα πέσεις. Κάνε προσπάθεια για να σηκωθείς. Κανείς δεν είναι τέλειος. Η ευαλωτότητα μας κάνει πιο ανθρώπινους, οι αδυναμίες μας γειώνουν, η προσφορά μας δυναμώνει, οι δυσκολίες μας στρέφουν στην μεγαλύτερη εκτίμηση της χαράςΑπλά συνέχισε. Ευλογημένος αν έχεις αληθινούς ανθρώπους δίπλα σου να σε βοηθήσουν. Σπανίζουν και είναι πλούτος. Στις δύσκολες στιγμές, φαίνονται οι άνθρωποι.


4) Ν' απολαμβάνεις τη ζωή


Να απολαμβάνεις τη ζωή και να χαίρεσαι όταν βλέπεις να την απολαμβάνουν οι άλλοι. Να εκτιμάς, να τιμάς τη ζωή, να χαίρεσαι την πιο απλή στιγμή. Να χαίρεσαι με ένα παγωτό, με έναν περίπατο, να ρουφάς κάθε ηλιοβασίλεμα, να απολαμβάνεις τα μικρά της ζωής γιατί μια μέρα θα διαπιστώσεις ότι αυτά ήταν τα μεγάλαΕίναι αστείο μα όταν στερείσαι κάτι, τόσο περισσότερο το εκτιμάς. Τότε απολαμβάνεις και μια βόλτα, έναν απλό καφέ. Το πιο αστείο είναι ότι θα σε ζηλέψουν, ίσως γίνεις στόχος όταν χαίρεσαι με τα μικρά. Λίγοι χαίρονται με τα μικρά σήμερα. Οι περισσότεροι, εθισμένοι στην γκρίνια, θ' απαξιώσουν τη χαρά της στιγμής σου. Μην αλλάξεις. Έχουμε ενοχοποιήσει τη χαρά. Ζούμε σε μια περίοδο που κακολογείται και μια βόλτα στη θάλασσα, ακόμη και ένας απλός περίπατος στην πόλη. Πώς γίναμε έτσι παιδιά; Γιατί τόση μιζέρια; Γιατί τόσος φθόνος; Και στις χαρούμενες στιγμές σου φαίνονται οι άνθρωποι.

Τέλος, σας παρακαλώ μείνετε εδώ μόνο όσοι πραγματικά αισθανόσαστε τις καλές προθέσεις αυτού του ιστολογίου και έχετε τη διάθεση να αφεθείτε στη ροή του στο χρόνο.  Όσοι μπαίνετε σε συγκρίσεις, όσοι αναλώνεστε σε δεύτερες σκέψεις, χαλιέστε, προχωρήστε σε κάτι άλλο, τόσα υπάρχουν. Ή δημιουργείστε κάτι αντίστοιχο δικό σας. Να έχουμε διάθεση να μοιραζόμαστε δημιουργικά και όμορφα πράγματα, δεν είναι αυτονόητο. :) 

Ευχαριστώ πολύ όσους διαβάζετε, επισκέπτεστε και παρακολουθείτε το Roadartist in Athens, δίνοντας δύναμη στη φωνή του.


Στο fun page του blog στο Facebook μπορείτε να συνεχίσετε να βλέπετε τη ματιά μου, οτιδήποτε προτάσεις ξεχωρίζω από το χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών! Το τελευταίο διάστημα, λόγω ιδιαίτερων καταστάσεων, έχουν ελαττωθεί τα μοιράσματα. Να είμαστε καλά και θα επανέλθουν. Ακολουθείτε και στο Instagram! Ηρθε η στιγμή για μια αποτοξίνωση και αποχή το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Σας στέλνω τις πιο όμορφες καλοκαιρινές ευχές, να είστε καλά και να περνάτε όμορφα!

8 σχόλια:

Κωστας είπε...

Ευχαριστούμε για τα μοιράσματα σου! Σε διαβάζω νομίζω σχεδόν δέκα χρόνια, και πάντα με βοηθουνε πολύ οι σκέψεις που μοιράζεσαι - πέρα από τις προτάσεις για βιβλία και όλα τα υπόλοιπα! Καλή ξεκούραση, καλό καλοκαίρι!!

Margo είπε...

Είσαι θησαυρός. Αυτό!

quartier libre είπε...

Πολλά χρόνια, πολλή προσφορά!
Να ξεκουραστείς, κοριτσάκι!
Να μου είσαι καλά!

Roadartist είπε...

Ευχαριστώ πολύ πολύ!

Roadartist είπε...

Είσαι καλοπροαίρετη, όπως δηλ αυτοί οι σπάνιοι άνθρωποι που θέλω να διαβάζουν το ιστολόγιο, όπως γράφω στο ποστ. Μεγάλη αγκαλιά Μάργκο μου.

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Σε διαβάζω και στο ηχείο η Joan Baez, Diamonds and Rust. Ομορφιά και στα δύο. Απλά συνέχισε να προχωράς! Καλό καλοκαίρι καλλιτέχνιδα.

Roadartist είπε...

Σε ευχαριστώ Αλεξάνδρα μου. Δε δε ξεχνώ ποτέ!

Roadartist είπε...

Τι όμορφο τραγούδι. Το έβαλα και το ακούω. Τιμή μου που με διαβάζεις και το χρόνο που αφιέρωσες να είσαι εδώ, ευχαριστώ. Καλό καλοκαίρι, μακάρι ξεκούραστο. Το υπόλοιπο

Related Posts with Thumbnails