29 Ιανουαρίου 2022

Αθήνα, Ιανουάριος 2022: Γερή δόση ομορφιάς μέσα στην παγωνιά των χιονιών!

 

Αθήνα, 26.1.22

To 2017 βρισκόμασταν αργά βράδυ σε ένα μαγαζί στην Πλάκα για ένα κρασί, όταν άρχισε να χιονίζει. Φυσικά είχανε υπάρξει προβλέψεις, αλλά δεν τις είχαμε πάρει τότε στα σοβαρά. Άλλωστε το χιόνι είναι σπάνιο καιρικό φαινόμενο για την Αθήνα. Σε λίγη ώρα το είχε στρώσει σε όλο το κέντρο. Βγαίνοντας από το μαγαζί, αντικρίσαμε όλη την Πλάκα γεμάτη χιόνι. Ήταν κάτι το πρωτόγνωρο και μια από τις πιο όμορφες στιγμές που μου έχει χαρίσει τούτη η πόλη. Είχα μοιραστεί κάποιες φωτογραφίες, μπορείτε να διαβάσετε εκείνη τη δημοσίευση πατώντας εδώ. Ήταν αργά βράδυ, με ελάχιστο φως, όλα στην Πλάκα ήταν εξαιρετικά ολισθηρά. Οι φωτογραφίες δε μεταφέρουν τη μαγεία εκείνης της νύχτας.

Φεβρουάριος 2021, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη στα χιόνια.

Κάποιες περσινές φωτογραφίες από τη χιονισμένη Αθήνα μπορείτε να δείτε στο instagram. Είχα χαρεί πολύ το περσινό χιονιά. Κράτησε λίγο, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα. Είδα εκπληκτικές εικόνες στην Ακρόπολη και στο Φιλοπάππου. Θυμάμαι ότι αρκετά παιδιά παρέβλεψαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που ίσχυε και βγήκαν έξω έως αργά τη νύχτα να παίξουν χιονοπόλεμο. Χάρηκα και θεώρησα απόλυτα φυσιολογική την "παρανομία" τους, συνειδητοποιώντας πόσο είχαν λείψει τα γέλια στους δρόμους, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στην πόλη. 

Ιανουάριος 2022, Ακρόπολη

Το 2022 στην αρχή του, μας έφερε αρκετό χιόνι και γερή δόση ομορφιάς. Βέβαια δυστυχώς και πολύ ταλαιπωρία σε χιλιάδες ανθρώπους, με τεράστια προβλήματα οργάνωσης, αλλά ας σταθούμε εδώ σε κάποιες πανέμορφες εικόνες.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 26.1.22



Το χωριό της Αθήνας


Θα μπορούσε να μην είναι χιόνι, αλλά κύματα που φτάνουν μέχρι την είσοδο του θερινού κινηματογράφου. Οι εικόνες που χαρίζει το χιόνι, μοναδική ώθηση στη φαντασία. Αν βέβαια έχεις τη ψυχική διάθεση να παρατηρήσεις. Αρκετοί δεν την έχουνε.

Θησείο

Αχ Αθήνα μου

Ρωμαϊκή Αγορά

Παγοδρόμιο σε στενά της Πλάκας :)


Πόσο ταιριάζει στις γάτες το χιόνι!


Οι άτιμες πώς καταφέρνουν να απολαμβάνουν την πόλη
σε κάθε της στιγμή!


Αυτές οι γατούλες μέσα στην ηρεμία των αρχαιολογικών τόπων, επιλέγουν πάντα τις καλύτερες γωνιές. 


Είτε είναι έξω, είτε στη ζεστασιά στο εσωτερικό ενός σπιτιού, να χαζεύουν το χιονισμένο τοπίο από κάποιο παράθυρο. 


Αυτή η γάτα ρεμβάζει στο παράθυρο του κτηρίου πάνω δεξιά, μπροστά της απλώνεται το χιονισμένο τοπίο της Ρωμαϊκής Αγοράς και η Ακρόπολη.

Το κτήριο στο βάθος, από την απέναντι πλευρά.

Τα νεράντζια της Αθήνας

Οδός Σταδίου. 
Τόσο "ξένη" εικόνα που συνειρμικά έφερε στο μυαλό σκηνικό Ρωσίας.

Ναός του Ολυμπίου Διός

Βασιλίσσης Όλγας, μεγάλος περίπατος...


Το πιο αγαπημένο μου γλυπτό στην Αθήνα. Βρίσκεται στο Ζάππειο και απεικονίζει τον θεό Έρωτα να σπάει το τόξο του. Χάρηκα που το είδα με χιόνι. Δημιουργός ο Γεώργιος Βρούτος (1843-1909). Στην ελληνική μυθολογία ο Έρως ήταν ο φτερωτός θεός της αγάπης. Σύμφωνα με το μύθο, όταν χτυπούσε με τα βέλη του δύο ανθρώπους, αυτοί ερωτεύονταν παράφορα. Σε αυτό το γλυπτό, σπάει το τόξο του. 

Ζάππειο 

Σοκάκια της Πλάκας. Σαν αφροί κυμάτων.


Το περπάτημα θέλει μεγάλη προσοχή, αλλά η χαρά από τη γερή δόση ομορφιάς είναι εξίσου μεγάλη. Μα και κάτι ακόμη, εισπράττεις μια τρομερά καλή, θετική ενέργεια.
{Δεν ξέρω αν οφείλεται στο χιόνι ή στον τόπο. Νομίζω είναι ο συνδυασμός τους.}


Ίσως αυτό να είναι το πιο ολισθηρό σημείο στην Πλάκα. Το graffiti του Sonke πάντα γοητεύει. Πάντα αυτό το στενό είναι όμορφο, με το χιόνι αποκτά κινηματογραφική ομορφιά. 


Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να γοητευόμαστε από το σπάνιο, το μη συνηθισμένο, το διαφορετικό, εκείνο που σπάει τη μονοτονία.  Για τους κατοίκους της Αθήνας το χιόνι είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, 
οπότε για αυτό μοιάζει κάπως πολύτιμο και ξεχωριστό. 

Η πάντα ρομαντική Πλάκα αποκτά ακόμη πιο ανυπέρβλητη ομορφιά, μια γερή δόση μαγείας έρχεται να προστεθεί στη συνοικία.  Αξίζει (πάντα) με προσοχή να την περπατήσετε (και) με χιόνι.


Ξεκάθαρα ανήκω στο καλοκαίρι. Είμαι άνθρωπος του ήλιου. Το χιόνι είναι όμορφο, αλλά μετά από λίγο παρακαλώ τον ήλιο να έρθει σύντομα για να το λιώσει. Όμορφες εικόνες, σας προτρέπω να χαιρόσαστε τις βόλτες σαν παιδιά. Απ' ότι φαίνεται, η κλιματική αλλαγή θα μας φέρνει τέτοια φαινόμενα όλο και συχνότερα. Ευπρόσδεκτα αρκεί να υπάρχει οργάνωση με όσο δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Μέχρι το επόμενο χιόνι στην Αθήνα, να είμαστε όλοι καλά!

14 σχόλια:

Κωνσταντινος είπε...

Ευχαριστούμε για όλη αυτή την ομορφιά που μοιράζεσαι μαζί μας. Είσαι η ψυχοθεραπεία μου χρόνια τώρα.

thinks είπε...

Τι χαμογελαστές εικόνες της Αθήνας με άσπρα πεζοδρόμια και δρόμους. Από το 1958 ως το 1976 που ήμουν εκεί και ονειρευόμουνα χιόνι, θα χιόνισε ίσως τρεις φορές και είχε λειώσει μέχρι το μεσημέρι. Κι’ εμένα μου αρέσει ο ήλιος, αλλά με μείον 5 ή 10 βαθμούς Κελσίου και 30-50 πόντους χιόνι. Το πάρτι ξεκινά από ένα μέτρο και πάνω :-) Εμένα ο πελαργός με πήγαινε προς Ισλανδία, αλλά χασμουρήθηκε πάνω από την Ακρόπολη και του έπεσα κατά λάθος!

amal8eia@hotmail.com είπε...

Μόνο εσύ θα μπορούσες να μας χαρίσεις τόση ομορφιά, "καλλιτέχνιδα μου του δρόμου" :)

Katerina V *Pause blog* είπε...

Υπέροχες φωτογραφίες από την Αθήνα μας!
Μακάρι να ήταν και λειτουργική σε τέτοιες περιπτώσεις..

Giannis Pit. είπε...

Χαίρομαι πάρα πολύ καλή μου φίλη, που μέσα από αυτήν σου εδώ την ανάρτηση, μπόρεσα να κάνω έναν περίπατο στην χιονισμένη Αθήνα. Μια πόλη, που δεν θα την έλεγα φιλόξενη μήτε αγαπημένη. Τουλάχιστον φόρεσε τα όμορφά της αυτές τις μέρες για να πάρει λίγο χρώμα. Πολύ όμορφες στιγμές.
Δυστυχώς, με την πανδημία, έχω να κατέβω στο κέντρο της Αθήνας, δεύτερο χρόνο τώρα πιά. Και είναι καταθλιπτικό. Βέβαια, δεν είναι μόνο η πανδημία αλλά και η οικονομική ασφυξία που με εμποδίζει να κάνω έστω και κάποιες μικρές, ταπεινές, συμβολικές αγορές.
Καλησπέρα και επλίζουμε.

Roadartist είπε...

@ Kωνσταντίνος: Σ' ευχαριστώ πάρα πάρα, πολύ! :)

Roadartist είπε...

@ Dimitris thinks: Μου αρέσει τόσο να εστιάζω στην ομορφιά και η Πλάκα πάντα μου δίνει εικόνες όμορφες, είτε άνοιξη, είτε καλοκαίρι, είτε φθινόπωρο, πόσο μάλλον λίγες μέρες με χιόνι. Εγώ δεν είμαι του χιονιού, βέβαια δεν έχω ζήσει και τη δική σου εμπειρία. Αγαπώ το καιρό της Μεσογείου. Δε θα ήθελα με τίποτα να ζω σε βόρεια χώρα, με το που βρέχει με ρίχνει ψυχολογικά και αναζητώ τον ήλιο. Νιώθω ότι το χιόνι με περιορίζει όπως και το κρύο. Όμως πόσο πολύ χαίρομαι και χαμογέλασα με αυτό που δίνει χαρά σε σένα.

ΥΓ 1) και η Τοσκάνη βέβαια, εκεί που είστε, πανέμορφα είναι να πούμε την αλήθεια. :)
2) Ευτυχώς δεν ήμουν στην αττική οδό ή όπου αλλού υπέφεραν αυτές τις μέρες, γιατί τότε θα μου άφηνε ψυχολογικά το χιόνι! :) Έζησα μόνο τα καλά του.

Roadartist είπε...

@ amal8eia@hotmail.com : Αχ καλή μου, σε ευχαριστώ τόσο πολύ. Μου δίνεις χαρά που σου αρέσουν, πού και πού επιστρέφω στο blog. Η αλήθεια είναι ότι στα σοσιαλ χάνονται, εδώ φαίνονται όλα καλά με κείμενο και με συνέχεια.

Roadartist είπε...

@ Katerina V *Pause blog* : Μακάρι δε λες τίποτα. Είναι τόσο κρίμα μια τόσο όμορφη χώρα να διοικείται τόσο απαράδεκτα. Και δεν είναι κομματικό θέμα, δυστυχώς. Ας αλλάξει κάποτε κάτι. Ώρες ώρες σκέφτομαι ότι δε μας αξίζει αυτή η όμορφη χώρα. Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτογραφίες, ευχαριστώ!!

Roadartist είπε...

@ Giannis Pit. : Που μένεις Γιάννη; Εγώ μένω στο κέντρο, είμαι λίγα λεπτά από την Πλάκα για αυτό και την είδα με χιόνια. Χαίρομαι που μπόρεσα να σε κάνω να περπατήσεις λίγο μαζί μου στην Αθήνα. Ναι έχει και ομορφιά. Όχι μόνο με χιόνι. Έχει σε κάθε εποχή. Εμείς να την προσέχαμε πιο πολύ μόνο. Στέλνω δύναμη. Να είμαστε όλοι δυνατοί με όσα συμβαίνουν. Θα περάσει και η πανδημία πόσο να κρατήσει άλλο; Καλό απόγευμα, σε ευχαριστώ!

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ για μας που δεν τις ζούμε και που δεν αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα όσων εγκλωβίστηκαν ή έμειναν χωρίς ρεύμα για μέρες!
Νοστάλγησα ανυπόφορα την Αθήνα και ειδικά την Πλάκα και ευελπιστώ να μην περάσει κι άλλος χρόνος χωρίς γιατί τοτε θα χρειαστώ ψυχοφάρμακα.
Σ ευχαριστώ απο καρδιάς γι αυτή τη χιονισμένη ξενάγηση,αν και κάθε ξενάγησή σου ειναι αφοπλιστικά όμορφη!ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Roadartist είπε...

@ Xαρά Θεοδωρίτση: Κ εγώ αν δεν περπατούσα την Πλάκα και το κέντρο, θα μου είχανε λείψει τρομερά. Αν πάρετε τις κατάλληλες προφυλάξεις μπορείτε να περπατήσετε όμως. Κάντε το. Ειδικά π.χ. ένα πρωινό, πριν η πόλη ξυπνήσει. Θα σας δώσει μεγάλη χαρά και δύναμη. Τώρα που μπαίνει κ η άνοιξη (σε λίγο καιρό) θα είναι πολύ όμορφη βόλτα. Είναι μεγάλη ικανοποίηση που σας έδωσα χαρά με την ανάρτηση μου, άλλωστε αυτό που ασπάζομαι είναι ότι μέσα στις χιλιάδες δοκιμασίες και δυσκολίες, αξίζει να μοιραζόμαστε και την ομορφιά όποτε την βλέπουμε. Έχουμε πολύ κουραστεί όλοι. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ, φωνακτά όπως το γράψατε!

Eugenia είπε...

Σ΄ευχαριστούμε πολύ που μας γύρισες στη χιονισμένη Αθήνα! Τώρα, με τον καλό καιρό που ανοίγει,ελπίζω να κατέβω και να τη χαρώ! Τι ωραία που το είπες .."άλλωστε αυτό που ασπάζομαι είναι ότι μέσα στις χιλιάδες δοκιμασίες και δυσκολίες, αξίζει να μοιραζόμαστε και την ομορφιά όποτε την βλέπουμε. Έχουμε πολύ κουραστεί όλοι."
Καλό μήνα ολόψυχα και με το καλό το Πάσχα!
Με αγάπη
Ευγενία

Eugenia είπε...

Σ΄ευχαριστούμε πολύ που μας γύρισες στη χιονισμένη Αθήνα! Τώρα, με τον καλό καιρό που ανοίγει και με τους περιορισμούς που αίρονται,ελπίζω να κατέβω και να τη χαρώ!
Τι ωραία που το είπες .."άλλωστε αυτό που ασπάζομαι είναι ότι μέσα στις χιλιάδες δοκιμασίες και δυσκολίες, αξίζει να μοιραζόμαστε και την ομορφιά όποτε την βλέπουμε. Έχουμε πολύ κουραστεί όλοι."
Καλό μήνα ολόψυχα και με το καλό το Πάσχα!
Με αγάπη
Ευγενία

Related Posts with Thumbnails