21 Νοεμβρίου 2021

στο μαγικό Πάρκο Αναψυχής της Παύλιανης!



Η Παύλιανη είναι το πιο ζωγραφισμένο χωριό της Ελλάδας. Βρίσκεται στις καταπράσινες πλαγιές της Οίτης, με ένα υπέροχο φυσικό πάρκο στις πηγές του Ασωπού, που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι οι κάτοικοί της. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της περιοχής, και αποτελεί την απόδειξη πως όταν υπάρχει μεράκι και αγάπη για έναν τόπο, τότε μπορούν να γίνουν θαύματα.


 Ιδιαίτερο πάρκο, γεμάτο κατασκευές, παιχνίδια, αιώρες, κούνιες, χώρους άθλησης, τραμπολίνο και χειροκίνητα τελεφερίκ, ζωγραφιές με μηνύματα, σε ένα περιβάλλον με σπάνια χλωρίδα και πανίδα που μαγεύει.  Ελάτε, ας το διανύσουμε!

"Η Γέφυρα που Μουσικώνει"

Περνάς την είσοδο του Πάρκου και πρώτα αντικρίζεις από ψηλά αυτή τη γέφυρα που αποτελεί ένα μουσικό πιάνο.  Περπατάς επάνω της και παίζει μουσική, κάθε βήμα μια νότα! Μόλις πλησιάζαμε, είδα ένα ζευγάρι να χορεύει πάνω στη γέφυρα. Τα φύλλα, καθώς έπεφταν από τα δέντρα, ήταν σαν να χόρευαν και εκείνα μαζί τους. Απαθανάτισα τη στιγμή και σκέφτηκα ότι δε θα μπορούσε να υπήρχε καλύτερη υποδοχή μας στο δάσος.


Στην αρχή του Πάρκου υπάρχει και μια καντίνα όπου μπορείς να φας ή να πιεις κάτι.


Πήραμε ζεστό καφέ και χαζέψαμε τη φύση.
Έπειτα από λίγες γουλιές, αφήσαμε τα ποτήρια σε κάδο και ξεκινήσαμε.


Χρωματιστά μονοπάτια που σε καλούν να τα περπατήσεις.


Πολύχρωμα ξύλινα γεφυράκια, ανάμεσα σε μικρούς καταρράκτες.


Όλη η διαδρομή είναι γεμάτη έλατα, καστανιές, πλατάνια, καρυδιές, που χαρίζουν εικόνες απίστευτου φυσικού κάλλους. Οι φυσιολάτρες εδώ θα ξετρελαθείτε. 


Ξύλινες πινακίδες υπενθυμίζουν το σεβασμό που πρέπει να δείχνεις στο περιβάλλον που σε φιλοξενεί, οι "νεράιδες και τα ξωτικά χαίρονται" επίσης το πάρκο, μη χαλάς το "παιχνίδι τους".


Κάθε τόσο και μια ξύλινη πινακίδα που σε κάνει να χαμογελάς.


Αξίζει να αναφερθεί ξανά ότι οι κατασκευές έχουν πραγματοποιηθεί από τον εθελοντισμό και το υστέρημα των κατοίκων. Όλοι συμμετέχουν στη συντήρηση, στο καθαρισμό και στη δημιουργία. Άνθρωποι κάθε ηλικίας προσφέρουν υλικά, χρήματα και προσωπική εργασία, ενώ η είσοδος στο πάρκο είναι δωρεάν για όλους. 




Δεντρόσπιτα όπου μπορείς να σταθείς κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας.


Πήγαμε την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, όπου ακόμη δεν είχε κρύο, το φθινοπωρινό τοπίο ήταν υπέροχο και δεν γινόταν χαμός από κόσμο.  Βέβαια η Παύλιανη πάντα έχει τουρισμό. 


Είναι ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές• φθινόπωρο, χειμώνα, άνοιξη και καλοκαίρι! 


Το φθινόπωρο στη φύση είναι μαγικό.


Πώς να μεταφερθεί αυτή η ομορφιά με λέξεις;


Η διαδρομή γεμάτη σημαντικές, ουσιαστικές υπενθυμίσεις






ΠΑΝΤΑ!




Δεν υπάρχει καλύτερη ψυχοθεραπεία από την πεζοπορία, σε τέτοια μέρη.

Στο παγκάκι μεσ το κέντρο, φύτρωσε καινούργιο δέντρο!

Το παγκάκι του κορονοϊού







Ξύλινες ξαπλώστρες δίπλα στη φυσική πισίνα, 
ένα σημείο hotspot για μπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες.


Ευτυχία να περπατάς ένα δάσος. 
Χρέος σου να το σέβεσαι και να το προστατεύεις.

Σημαντικά Tips

  • Απόσταση από Αθήνα: Η Παύλιανη απέχει μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για ημερήσια ή (ακόμη καλύτερα) διήμερη εκδρομή.
  • Πώς δημιουργήθηκε το Πάρκο: Πριν από περίπου τριάντα χρόνια, οι κάτοικοι της Παύλιανης σκέφτηκαν να δημιουργήσουν έναν χώρο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού για να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους αφού οι επιλογές άθλησης και διασκέδασης ήταν περιορισμένες στην περιοχή.  Έτσι από μια ιδέα, που συνοδεύτηκε από πολύ αγάπη και μεράκι για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, γεννήθηκε το πάρκο της Παύλιανης που σταδιακά επεκτεινόταν. Σε αυτό βοήθησαν σημαντικά οι ντόπιοι που παραχώρησαν ιδιοκτησίες τους, χωράφια δίπλα στον Ασωπό που παλαιότερα καλλιεργούνταν, για να επεκταθεί το πάρκο και να γίνει σημείο αναφοράς πλέον για όλη την περιοχή. Σήμερα αποτελεί ένα μοναδικό θεματικό προορισμό, σήμα κατατεθέν, πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

  • Διαμονή: Αν θέλετε να μείνετε στην Παύλιανη, καλό θα είναι να κάνετε την κράτηση σας αρκετό καιρό πριν, καθώς η ζήτηση είναι υψηλή όλο το χρόνο. Εμείς φιλοξενηθήκαμε στο Πολύδροσο, υπέροχο χωριό κοντά στον Παρνασσό, από το οποίο θα ήθελα να μοιραστώ σύντομα φωτογραφίες.
  • Πεζοπορία πάρκου: Σας προτείνω να ξεκινήσετε νωρίς πρωί τη βόλτα στο πάρκο. Οι περισσότεροι πάνε μεσημέρι όπου επικρατεί αρκετός συνωστισμός, οπότε δε θα απολαύσετε τη φύση το ίδιο όσο στις πρωινές ώρες. Η διαδρομή στο Πάρκο της Παύλιανης είναι κυκλική και απολύτως βατή για όλη την οικογένεια, ανθρώπους κάθε ηλικίας. Είδαμε παιδιά, νέους, ηλικιωμένους μέχρι και μωράκια στην αγκαλιά της μητέρας τους. Έχει διάρκεια περίπου 2,5 ώρες.  Σε κάποια σημεία υπάρχουν πινακίδες για τη διαδρομή. Σε πολλά σημεία υπάρχουν μέρη για να ξαποστάσετε, να παίξετε, να χαλαρώσετε. Μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας νερό και να φοράτε κατάλληλο ρουχισμό. 
  • Παρακαλώ, φεύγοντας να πάρετε μαζί τα σκουπίδια σας. Οι κάτοικοι κάνουν τιτάνιο αγώνα για να διατηρούν το Πάρκο σε άψογη κατάσταση. Ας σεβαστούμε τη φύση, είμαστε φιλοξενούμενοι της.
  • Εκτός από το Πάρκο, επίσης και το χωριό της Παύλιανης είναι γεμάτο με ζωγραφιές. Κάθε τοίχος έχει και ένα μικρό έργο τέχνης, το οποίο είτε θα σε προβληματίσει είτε θα σε κάνει να χαμογελάσεις. Πρόκειται για το πιο ζωγραφισμένο χωριό της Ελλάδας, για το οποίο σύντομα θα ανέβει ξεχωριστή ανάρτηση. Οι κάτοικοι αξίζουν συγχαρητήρια! Ο κόσμος τους ανταμείβει με τις επισκέψεις του. 

6 σχόλια:

thinks είπε...

Τα χαρμόσυνα νέα: Ιδού τι μπορεί να γίνει όταν άνθρωποι συνεργάζονται θετικά και δημιουργικά.
Τα δυσάρεστα νέα: Ιδού πόσο εντελώς σπάνιο είναι να συνεργάζονται οι άνθρωποι θετικά και δημιουργικά.

Roadartist είπε...

@ Thinks: Ισχύει. Και δυστυχώς είναι όντως εντελώς σπάνιο.

Giannis Pit. είπε...

Πως να μην νιώθει κανείς όμορφα σε ένα τέτοιο παραμυθένιο, στην κυριολεξία, δάσος;
Ειλικρινά σε ευχαριστώ για την ομορφιά που μας χάρισες αρχή της βδομάδας.
Καλησπέρα.

Roadartist είπε...

@ Giannis : Είναι μια έκρηξη θετικής ενέργειας, τα βουνά έχουν τρομερή υψηλή δόνηση και όταν είσαι σε ένα τέτοιο βουνό με τόσα όμορφα μηνύματα, παιχνίδια, ε ναι εκεί πραγματικά νιώθεις όμορφα. Και εγώ σε ευχαριστώ, χάρηκα που σου άρεσε.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Σιγουρα η εξορμηση σε τετοια μερη ειναι καταπληκτικη και μας ανανεωνει.Μου αρεσουν πολυ ολα αυτα τα μερη και μαλιστα τα ορεινα.🌸🌸Πέρασα να σου ευχηθώ καλές γιορτές με υγεία και όλα τα καλά στο σπίτι σου🌸🌸

Roadartist είπε...

@ Jk skoutzakos: Το nickname σου έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες! Πόσο μάλλον σήμερα! Των Χριστουγέννων! Χαχα. Να είσαι καλά φίλε, να είσαι γεμάτος χαρές και υγεία! Ευχαριστώ για τις ευχές! Καλύτερη χρονιά σε όλους!

Related Posts with Thumbnails