26 Σεπτεμβρίου 2021

στη Σύρο την αρχόντισσα, την πολυλατρεμένη



Αρχές Σεπτεμβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου

Ο Σεπτέμβριος είναι ιδανικός μήνας για επίσκεψη στη Σύρο, καθώς η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ναι μεν έχει πάντα κίνηση, αλλά τέτοια εποχή την απολαμβάνεις χωρίς την κοσμοπλημμύρα του Αυγούστου, δίχως να χρειάζεται να κάνεις κράτηση για να βρεις μια καλή θέση σε κάποιο μαγαζί - από την οποία θα πρέπει να φύγεις σχετικά νωρίς για να καθίσει ο επόμενος πελάτης. Οι τιμές είναι καλύτερες, υπάρχει μια γλυκιά ηρεμία και σεβασμός στον ταξιδιώτη. Επιπλέον κάθε Σεπτέμβριο διοργανώνονται στη Σύρο δεκάδες φεστιβάλ, παραστάσεις και πολιτιστικά δρώμενα και για τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Έπειτα από ένα χειμώνα με lockdowns και πολλές ανατροπές, αυτές οι λίγες μέρες ήταν μια μικρή πολυτέλεια που έκαναν το μυαλό να ξεφύγει από την παράνοια των ημερών που ζούμε. 

Ελάτε πάμε να ταξιδέψουμε αυτή τη φορά μαζί στη Σύρο με λίγες επιλεγμένες στιγμές.

Ανατολή στον Πειραιά. Έλεγχος πιστοποιητικού, επιβίβαση και αναχώρηση.

Στέκομαι στο κατάστρωμα. Ο ήλιος λούζει τη θάλασσα. Λούζομαι και εγώ από το φως. Αισθάνομαι μια απέραντη ευγνωμοσύνη. Ένα χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπο μου, το οποίο και θα παραμείνει μόνιμα, πηγαίο και αυθόρμητο όλες τις μέρες στο νησί.

Πραγματικά τις επόμενες μέρες εκτός από το δικό μου μόνιμο χαμόγελο, έβλεπα και τριγύρω μου ανθρώπους χαμογελαστούς, συνειδητοποιώντας πόσο μου είχε λείψει να βλέπω χαμόγελα - αυτές οι μάσκες μας έχουν στερήσει ακόμη και αυτό, ανάμεσα σε πολλά άλλα. Η καρδιά μου γεμάτη με φως και μια σκέψη πως απλά δε γίνεται να κοιτάς τον ήλιο και το Αιγαίο να απλώνεται μπροστά σου και να μη χαμογελάς.

Αυτές οι λέξεις γραμμένες με σπρέι
 σε ένα κτήριο της Ερμούπολης έδωσαν έμπνευση για τον τίτλο της ανάρτησης

Στα Βαπόρια


Στα Βαπόρια. Πρώτη βουτιά στο νησί - και μόνιμο κόλλημα όλες τις μέρες. 

Αυτή η συνοικία της Σύρου, στα παλιά κείμενα για την Ερμούπολη, ονομαζόταν ως «Παυσίλυπον». Όχι άδικα.  Τα υπέροχα καπετανόσπιτα που μοιάζουν να κρέμονται πάνω στα βράχια, χτίστηκαν από εύπορους πρόσφυγες του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης που εγκαταστάθηκαν στο νησί της Σύρου και έκτισαν μοναδικά ψηλοτάβανα αρχοντικά με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτες πόρτες, μαρμάρινα μπαλκόνια, ξύλινα πατώματα και ασύγκριτες λεπτομέρειες δίπλα στη θάλασσα δημιουργώντας, έτσι, τα δικά τους καπετανόσπιτα, τα δικά τους “βαπόρια” που έμοιαζαν να αιωρούνται επάνω από τα βράχια, ώστε να τα χτυπά το κύμα, να μοιάζουν σαν έτοιμα να σαλπάρουν.

Από τον 19ο αιώνα και μετά, η συνοικία πήρε τη γνωστή μέχρι σήμερα ονομασία της Βαπόρια και συνεχίζει να φημίζεται ως η πιο αριστοκρατική συνοικία στο ανατολικό τμήμα της Ερμούπολης. Πανέμορφη περιοχή, στις βραχώδεις ακτές σχηματίζονται μικρές παραλίες που προσφέρονται για κολύμπι. Σε αυτή την συνοικία δεσπόζει και ο επιβλητικός ναός του Αγίου Νικολάου των Πλουσίων, όπως συνηθίζεται να λέγεται, με τα πυργωτά κωδωνοστάσια.

Αυτό το βιβλίο επέλεξα να διαβάσω στη Σύρο. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς η Ερμούπολη είναι μία από τις πιο walking friendly Χώρες των Κυκλάδων! Το βιβλίο πραγματεύεται τις διαφορετικές διαστάσεις και φιλοσοφικές προεκτάσεις του περπατήματος. Με παραδείγματα "δεινών" περιπατητών, όπως ο Νίτσε, ο Θορρώ και ο Γκάντι. Το βάδισμα προσεγγίζεται ως πνευματική άσκηση, πολυδιάστατη και αυθεντική, που διεγείρει συναισθήματα και γεννά σκέψεις. Καλογραμμένο, σε πολύ καλή μετάφραση, συνδυάζει χαρακτηριστικά φιλοσοφικού κειμένου και ποίησης. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός.

Για μένα αυτές οι απλές στιγμές είναι η απόλυτη πολυτέλεια. Κλασική μουσική, καφές, βιβλίο και μπροστά ένας πίνακας με μια καταγάλανη θάλασσα και ιστιοπλοϊκά. Αγαπητέ αναγνώστη, αν αφεθείς να παρατηρείς, αγαπάς περισσότερο τη ζωή που μέσα στην απλότητα και στην αφθονία της, σου δείχνει πόσα λίγα τελικά δημιουργούν τα πάντα. Από εμάς χρειάζεται να τα εκτιμήσουμε. Η μεγαλύτερη προσβολή είναι η αχαριστία μπροστά σε όσα μας έχουν χαριστεί σε αυτό το σύντομο πέρασμα μας από τούτο τον πλανήτη. 

Εικόνα Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έργου του Ελ Γκρέκο


Μια εικόνα και ένα έργο τέχνης που αξίζει να δείτε. Στο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο κέντρο της Ερμούπολης, βρίσκεται η εικόνα της Κοιμήσεως Θεοτόκου, έργο του Ελ Γκρέκο, χρονολογίας 1562-64, όταν ο Ελ Γκρέκο ήταν 19-22 ετών. Βυζαντινής τεχνοτροπίας, Κρητικής Σχολής. Η υπογραφή βρίσκεται στη βάση του μεσαίου κηροπηγίου "ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΔΕΙΞΑΣ".

Εντύπωση προκαλεί ότι παρέμεινε στη Σύρο και δεν μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Λόγω της σημασίας και της αξίας της εικόνας, τα μέτρα ασφαλείας είναι ισχυρά. Η αγιογραφία βρίσκεται εντοιχισμένη σε μάρμαρο, από πάνω της υπάρχει συναγερμός και ψηλά μια κάμερα ασφαλείας που καταγράφει κάθε κίνηση των επισκεπτών. Ποιος, άραγε, θα πίστευε ότι μια φθαρμένη εικόνα θα γινόταν πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί για να τη δουν; 

Θέατρο Απόλλων





Επίσκεψη στο θέατρο Απόλλων - το έμβλημα της Ερμούπολης. Συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της, αποτελώντας ένα μοναδικό στολίδι για τη Σύρο. Θεωρείται ως μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, όπου φιλοξενούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως όπερες, θεατρικά έργα από το Ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο από διάφορους θιάσους, και το Φεστιβάλ Αιγαίου. Εδώ γεννιέται ξανά μέσα σου η λαχτάρα για το θέατρο και τα κείμενα του.

Δημαρχείο Σύρου


Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιβλητικά δημαρχεία της Ελλάδας. 
Χτίστηκε το 1876 υπό την επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλλερ. 


 Λεπτομέρειες από το εσωτερικό του Δημαρχείου Ερμούπολης
 που κοσμεί την πλατεία Μιαούλη. 




Αύρα μιας άλλης εποχής...


Άνω Σύρος




Η Άνω Σύρος απαιτεί αρκετό περπάτημα, αλλά σε αποζημιώνει με τη γραφικότητα και την ομορφιά της. Κάθε στενό της είναι μια ζωγραφιά. 


Έχω τραβήξει πολλές φωτογραφίες από την Άνω Σύρο, κάποιες από τις οποίες μπορείτε να τις δείτε, αν ακολουθήσετε το λογαριασμό του blog στο instagram ! Θα ήθελα να ανεβάσω και εδώ, αλλά ήδη η ανάρτηση είναι μεγάλη για το είδος της, δε νομίζω ότι θα βρείτε αντίστοιχη, σε ένα μόνο post με τόσες φωτογραφίες για τη Σύρο. 

Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη



Στην Άνω Σύρο αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, καμάρι του νησιού που εδώ μεγάλωσε και εδώ έγραψε την περίφημη Φραγκοσυριανή του. 


Στις ταβέρνες του χωριού, θα ακούσετε κομπανίες να παίζουν τα τραγούδια του. 


 Το 2012 είχα παρακολουθήσει στο Ηρώδειο μια βραδιά αφιερωμένη στον Μάρκο Βαμβακάρη - μπορείτε να τη διαβάστε πατώντας το σχετικό σύνδεσμο. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας παίζονταν διάφορα βίντεο από την Άνω Σύρο. Τα οποία με είχανε συγκινήσει πολύ. Καθώς περπατούσα τώρα την Άνω Σύρο, μου έκανε τρομερή έκπληξη ότι οι εικόνες εκείνων των βίντεο επανέρχονταν στο μυαλό μου. 


Ανέβαινα τα σκαλοπάτια και πατούσα τα σοκάκια όπου τότε είχε ταξιδέψει η φαντασία μου μέσα από τη μουσική και τους στίχους του Βαμβακάρη. 


Αξίζει να δείτε το παρακάτω βίντεο από εκείνη τη βραδιά στο Ηρώδειο, για να καταλάβετε τι εννοώ και ίσως μαγευτείτε και εσείς. Θα πάρετε μια καλή γεύση από την Άνω Σύρο.

    
Σύρα η απάνω χώρα σου με την ανηφοριά σου
με τα πολλά σκαλάκια σου και με τον Σαμπαστιά σου

Καθολική εκκλησία του Σαν Τζώρτζη

Ανεβαίνοντας προς την είσοδο του Ναού...
Ίδιος ο Θεός παντού. Κι ακούει.


Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον Άγιο Γεώργιο, γνωστό ως Σαν Τζώρτζη, την καθολική μητρόπολη της Σύρου. Χτίστηκε το 1200 στο ψηλότερο σημείο του λόφου της Άνω Σύρου. 


Θα σας τυλίξει μια βαθιά κατανυκτική ατμόσφαιρα. Πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα που περιλαμβάνει τον ναό, το καμπαναριό, το βαπτιστήριο, το σκευοφυλάκιο, την αίθουσα φιλοξενίας, το κτίριο του Ιστορικού Αρχείου, το επισκοπικό παλάτι και μια ερειπωμένη οικία. Η μητρόπολη είναι μια τρίκλιτη βασιλική με μαρμάρινους κίονες. 


Δεσπόζει το εκκλησιαστικό όργανο, αγάλματα Αγίων από Ιταλούς γλύπτες του 18ου αιώνα, η ξυλόγλυπτη επένδυση και το μαρμάρινο δάπεδο που εμπνεύστηκε ένας Τήνιος γλύπτης.


Η θέα από τα παράθυρα του Ναού εκπληκτική...

Η Σύρος είναι ένα νησί γεμάτο με αρχοντιά, ιστορία, παρελθόν, πολιτισμό, γοητεία. Σε αυτή την δημοσίευση μοιραστήκαμε μόνο κάποιες από τις ομορφιές της. Είμαι στη διάθεση του καθένα από εσάς, αν χρειαστείτε περισσότερες πληροφορίες για το νησί. 

Αν φτάσατε έως εδώ την ανάγνωση, θα ήθελα να κρατήσετε ένα πράγμα απ' αυτό το ταξίδι, η κύρια αίσθηση που μου άφησε: Να έχουμε ανοιχτές τις καρδιές προς το φως. 


Στις δύσκολες μέρες και στις στιγμές της πανδημίας που έχει επηρεάσει τους περισσότερους από εμάς, ας στραφούμε μέσα μας και ας κρατήσουμε μόνο όσα αξίζουν στη ζωή μας. 

Να είμαστε καλά όλοι, να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές! Καλό φθινόπωρο!

18 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Καλησπέρα καλή μας φίλη. Αχ τι πας και μας κάνεις τώρα, το βλέπεις; Δεν μας λυπάσαι καθόλου. Σε μια τσιμεντούπολη φυλακισμένοι να νιώθουμε τέτοιο αύρα. Θα μου πεις, ευτυχώς που είναι οι εικόνες σου αυτές και σπάνε λίγο τη μιζέρια εδώ.
Σύρος λατρεμένη, δεύτερη πατρίδα! Έχουμε γευτεί την ομορφιά της πολλές φορές αλλά τα τελευταία χρόνια μας λείπει.
Κάθε σου εικόνα φέρνει αναμνήσεις και νοσταλγία και ευχαριστούμε.
Να περνάς καλά εύχομαι κορίτσι μου.

Roadartist είπε...

@ Giannis Pit: Γιάννη μου, ευχαριστώ τόσο πολύ για τα λόγια και την ανάγνωση σου. Όλο το καλοκαίρι ήμουν Αθήνα... για λίγες μόνο μέρες πήγα στη Σύρο. Αφέθηκα όμως στην ομορφιά της και χάρηκα έστω και αυτό το λίγο από το Αιγαίο που τόσο αγαπώ. Χαίρομαι πολύ που μπόρεσα να σε ταξιδέψω έστω και έτσι. Ναι είναι μαγικό νησί. Σε ευχαριστώ και εσύ εύχομαι να περνάς καλά!

Αλέξανδρος είπε...

Επιτέλους καινούργιο ποστ! Σε ευχαριστώ, ταξίδεψα! Εξαιρετικό κείμενο, όπως πάντα!

ΣΟΦΙΑ είπε...

ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΡΟΣ. ΤΕΛΕΙΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΣΤ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Roadartist είπε...

@ Αλέξανδρος: Κάλλιο αργά, παρά ποτέ! Εγώ ευχαριστώ για την ανάγνωση!

Roadartist είπε...

@ Σοφία: Παρακαλώ, χαίρομαι που σου άρεσε!

ippoliti_ippoliti είπε...

ως πάντα εξαιρετική η ματιά σου! σου εύχομαι και σου προτείνω να ξαναπάς την περίοδο (ελπίζω πως θα διοργανωθεί το καλοκαίρι του 2022) που πραγματοποιείται το φεστιβάλ ακκορντεόν, είναι κάτι ασύλληπτο κατά τη γνώμη μου

Ανώνυμος είπε...

Τι τέλειο ποστ και τι τελειο βιντεο, πραγματικά εξαιρετική η ανάρτηση, συγχαρητήρια!

Roadartist είπε...

@ ippoliti: Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Φεστιβάλ ακορντεόν, ακούγεται υπέροχο. Να φανταστώ να γεμίζουν όλα τα στενά της Ερμούπολης με μελωδίες; Θα το έχω υπ' όψιν μου! Θα ήθελα πολύ να ξαναπάω, και πόσο τέλειο να γίνει με μια τέτοια αφορμή!

Roadartist είπε...

Ανώνυμε 11,20 μμ: :)

Giannis Pit. είπε...

Καλή μου φίλη, έκανες πολύ σωστά που πήγες και αφέθηκες, σωματικά και ψυχικά, στην αγκαλιά της! Ζήσε τις στιγμές σου ειδικά σε ένα μέρος που δεν φείδεται στο να χαρίσει απλή αληθινή γαλήνη και αισθητική. Ένα μέρος, όπως τα Βαπόρια, που τυλίγει τις αισθήσεις και σε λυτρώνει στο φως του ήλιου και της θάλασσας, μεταδίδοντας τον αισθησιασμό του σε κάθε κύτταρο του κορμιού μας. Αλλά και σε κάθε σημείο που αναφέρεις και παραθέτεις. Και ειδικά στο εσωτερικό εμβληματικών ναών. Ελπίζω να είδες την Παναγία της Ελπίδας πάνω ψηλά στην Άνω Σύρα, στον καθολικό ναό. Να εστίασες στα μάτια της.
Ευχαριστούμε για την ομορφιά καλή μας φίλη. Θα σου ευχηθώ από καρδιάς όμορφη συνέχεια.

Roadartist είπε...

@ Giannis: Σε ευχαριστώ πολύ! Να είσαι καλά εσύ και οι αγαπημένοι σου!

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Μόλις τελείωσα τη δουλειά, δε μπορείς να αντισταθείς σε έναν τέτοιο τίτλο! Έφτασα ως τα μισά της ανάρτησης κ συνειδητοποιώ ότι, όχι, θέλω να ταξιδέψω, να πάρω το χρόνο μου... θα επανέλθω! Υπέροχη ανάρτηση, πραγματικά με ταξιδεύει η εικόνα κ η γραφή, οι πληροφορίες! Σε ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ κοπέλα με το καναρινί φόρεμα: Ναι είναι μεγάλη η ανάρτηση, σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, να περάσεις ξανά όποτε μπορέσεις... Χαρά μου!

quartier libre είπε...

Σε ευχαριστούμε πολύ, "Σαυρούλα των Τεχνών", γιά το υπέροχό σου ταξίδι! Εδώ είναι και το δικό μου ταξίδι στην όμορφη Σύρο... Μου το θύμησες... http://bougepas.blogspot.com/search/label/syra

Roadartist είπε...

@ quartier libre: ΠΟΣΟ ΜΑ ΠΟΣΟ χαίρομαι που σε "βλέπω" εδώ! Ευχαριστώ πάρα πολύ που μου άφησες αυτό το λινκ, είδα την Σύρο μέσα από τα δικά σου μάτια! Υπέροχα που γράφεις! Με ταξίδεψες κ εσύ, σε ευχαριστώ πολύ!!!

Δεν το ήξερα αυτό - (και με έστειλες κανονικά) :

"Το Σύρος
Προέρχεται απ’ το φοινικικό Ουσύρα ή Ουσούρα που σημαίνει ευτυχισμένη."

:)

DaisyCrazy είπε...

Είχα την τύχη να πάω ταξίδι στη Σύρο το 2010 και έχω επισκεφθεί όλα όσα αναφέρεις. Τη λάτρεψα τη Σύρο, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να έχει τέτοια φήμη η Μύκονος όταν καθαρά την αξίζει η Σύρος. Είναι από τους τόπους που θα ήθελα να ζήσω πολύ περισσότερο καιρό από τις μέρες ενός καλοκαιρινού ταξιδιού. Η αίσθηση που αποπνέει είναι μοναδική.

Roadartist είπε...

@ DaisyCrazy: Για κάποιο λόγο δεν εμφανίστηκε η απάντηση μου στο σχόλιο. Οπότε τώρα στη γράφω ξανά. Ναι έτσι ακριβώς όπως το έγραψες. Η αίσθηση που αποπνέει είναι μοναδική. Στη Μύκονο να σου πω δεν έχω πάει. Και ούτε με τρελαίνει να πάω, σίγουρα θα έχει ομορφιές, αλλά όλη αυτή η βαβούρα και ο χαμός με απωθεί. Η Σύρος έχει αρχοντιά, έχει πολιτισμό, έχει πραγματικά τόσα θετικά και τόσα όμορφα για να δεις. Είναι νομίζω από τα πιο ιδανικά μέρη και για να ζήσει κάποιος μόνιμα, αν ήθελε να φύγει εκτός Αθηνών, προσφέρει άλλη ποιότητα ζωής.

Related Posts with Thumbnails