6 Μαρτίου 2020

Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος, μια παράσταση ιδιαίτερης αισθητικής στο ΚΕΤ



Βρεθήκαμε στην οδό Κύπρου 91 & Σικίνου 35, στο ατμοσφαιρικό υπόγειο στην καρδιά της Κυψέλης, όπου στεγάζεται το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Η Φωτεινή Μπάνου και ο Δημήτρης Αλεξάκης ίδρυσαν αυτό το χώρο το Μάιο του 2012 στη θέση μιας παλιάς βιοτεχνίας ασπρόμαυρων τηλεοράσεων. Ένας ανεξάρτητος καλλιτεχνικός χώρος με ποικίλες και ιδιαίτερες εκδηλώσεις που απευθύνονται σε εναλλακτικό κοινό. 

Αυτή τη φορά μας έφερε εκεί το έργο Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος του Γάλλου βραβευμένου συγγραφέα Philippe Minyana. Παρουσιάζεται από την ομάδα Black Forest, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη. Αποτελεί μια ελεύθερη διασκευή του μύθου «Πρόκνη και Φιλομήλα» από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου. Μια παράσταση που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.


«Τα σχέδιά μας πάντοτε ανατρέπονται, 
νομίζουμε ότι ορίζουμε τα πράγματα και μας ποδοπατούν»


Ένα σκληρό κείμενο, που κινείται μεταξύ αφήγησης και θεατρικής δράσης, δημιουργώντας έναν παραμυθένιο κόσμο όπου προβάλλονται άγρια ένστικτα και αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης. Όπως έλεγε ένας στίχος αγαπημένου τραγουδιού «τα παραμύθια δεν είναι αλήθεια, αλλά τουλάχιστον δεν λένε ψέματα» και πραγματικά αυτό σκεφτόμουν καθώς έβλεπα την εξέλιξη της ιστορίας. Ότι οι μύθοι μας παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αλήθεια για τη ζωή, τόσο για τα καλά, όσο όμως και τα σκοτεινά ένστικτα που υπάρχουν στη φύση, όπως είναι η διαστροφή, η βία, η εκδίκηση, η απληστία.


Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο της παράστασης είναι ότι η αρμονική χρήση διαφορετικών αφηγηματικών μέσων που μας μεταφέρει σε ένα σύμπαν ονειρικό, φανταστικό και ταυτόχρονα εφιαλτικό. Το σκληρό κείμενο ζωντανεύει με εξαιρετική παραστατικότητα από τους ταλαντούχους ηθοποιούς Πολύδωρο Βογιατζή και Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη, οι οποίοι δίνουν ζωή, κίνηση, φωνή και ψυχή στις εξαιρετικές μινιατούρες που δημιούργησε η Κλειώ Γκιζελή. Πανέμορφα μικρά έργα τέχνης που στο τέλος της παράστασης θες να πας κοντά τους, να τα επεξεργαστείς, να τα φωτογραφίσεις, να τους ζητήσεις αυτόγραφο!



Πάνω σε ένα μικρό τραπέζι είναι τοποθετημένες οι μινιατούρες, οι οποίες μετακινούνται από τους ηθοποιούς. Από πίσω τους δεσπόζει μια μικρή οθόνη όπου αναπαράγονται οι κινήσεις των γλυπτών. Ακριβώς από πάνω μια άλλη μεγάλη κινηματογραφική οθόνη, όπου το video art του Αποστόλη Κουτσιανικούλη παρασέρνει τους θεατές παράλληλα, ονειρικά βυθίζοντας τους στη δράση του μύθου μέσα από εικόνες και φυσικά τοπία. Η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου (σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα) λειτουργεί καθοριστικά στο να τονώσει το συναίσθημα, συμβάλλοντας στη μυστηριακή ατμόσφαιρα. 

Σημαντική λεπτομέρεια: Αυτή είναι η πρώτη παράσταση που δεν είδα ούτε έναν από τους θεατές να ανοίγει και να κοιτάζει την οθόνη του κινητού του. Τα μοναδικά φώτα στην αίθουσα καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης ήταν εκείνα που επιμελήθηκαν ο Παντελής Δεντάκης και ο Αποστόλης Κουτσιανικούλης. Εξαίρεση πλέον... καμία φωτεινή οθόνη δε φάνηκε από τη μεριά του κοινού ν' αναβοσβήνει, κάτι που θεωρώ ενδεικτικό για το πόσο σε απορροφά το θέαμα που διαδραματίζεται μπροστά σου.



Υπόθεση του έργου:  Ο Νεαρός Βασιλιάς βιάζει τη μικρή αδερφή της γυναίκας του μέσα σε μια καλύβα στο Σκοτεινό Δάσος. Της κόβει τη γλώσσα και την αφήνει μόνη και αβοήθητη. Επιστρέφει στο παλάτι και, δήθεν συντετριμμένος, λέει στη γυναίκα του πως η Μικρή πνίγηκε εν μέσω θαλασσοταραχής. Δώδεκα μήνες μετά, κι ενώ η βασίλισσα βρίσκεται ακόμη βουτηγμένη στο πένθος, μια γριά εμφανίζεται στο παλάτι και της αποκαλύπτει τις αποτρόπαιες πράξεις του βασιλιά. Ξεδιπλώνει ένα μαντίλι κεντημένο από την Μικρή, που τα κόκκινα νήματά του αφηγούνται το έγκλημα και δείχνουν το δρόμο για την καλύβα. Η Βασίλισσα τρέχει να βρει την αδερφή της και μαζί σχεδιάζουν την εκδίκηση που θα πάρουν. 



Στο τέλος του έργου και ίσως το πιο δυνατό σημείο για εμένα, ο συγγραφέας –πιστός στο μύθο του Οβίδιου– δίνει μια «δεύτερη ευκαιρία» στους ήρωες, μεταμορφώνοντάς τους σε πουλιά που απελευθερώνονται και λυτρώνονται από την ανθρώπινη μοίρα, έτσι τελειώνει με την ελπίδα μιας καινούργιας ζωής, μέσα στο φως! 

Ο Παντελής Δεντάκης διάβασε το κείμενο, εμπνεύστηκε, γοητεύτηκε και δημιούργησε μια παράσταση ιδιαίτερης αισθητικής, που στιγμές μου θύμισε το σκοτεινά παραμυθένιο και ονειρικό κόσμο του Tim Burton. Μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία που αξίζει να εντάξετε στην πολιτιστική σας ατζέντα!

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Philippe Minyana
Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη (στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Θεατρικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου)
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Δημιουργία μικρών γλυπτών: Κλειώ Γκιζελή
Video art: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Σκηνική εγκατάσταση: Νίκος Δεντάκης
Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος (σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα)
Φωτισμοί:  Παντελής Δεντάκης, Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Τεχνικός Σύμβουλος: Παναγιώτης Φουρτούνης
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Επικοινωνία: Γεωργία Ζούμπα
Παραγωγή: Black Forest

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ  
Πολύδωρος Βογιατζής, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη (έως 14 Απριλίου 2020)
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος), 8 € (άνω των 65/φοιτητικό), 5 € (Κάρτα ανέργων/ΣΕΗ)

Χώρος: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11364, Κυψέλη, Αθήνα
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 213 00 40 496 & 69.45.34.84.45
Πρόσβαση: 
Με λεωφορείο (Στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8
Με τρόλεϊ: 3, 5, 11, 13, 14 (Στάση Καλλιφρονά) & 2,4 (Στάση Πλ. Κυψέλης)
Με ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (15’ με τα πόδια)

https://polychorosket.gr
https://www.facebook.com/tvcontrolcenter/
https://twitter.com/TVControlCenter
https://www.instagram.com/TVControlCenter/
https://www.flickr.com/photos/polychorosket/albums

Περισσότερες Πληροφορίες: FB Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος
Με την Υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails