12 Σεπτεμβρίου 2019

"The Thread" , η παράσταση που παρακολουθήσαμε στην Επίδαυρο, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής



''The Thread'' - μια μοναδική παράσταση χορού παρακολουθήσαμε στις 24 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, μια παραγωγή της Lavris Production, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Megaron - The Athens Concert Hall, μια πρωτογενή παραγωγή χορού με σπουδαίους συντελεστές διεθνούς φήμης και μια ομάδα 18 επιλεγμένων Ελλήνων χορευτών (12 χορευτών σύγχρονου και 6 χορευτών παραδοσιακού χορού).


Το φυσικό σκηνικό της Επιδαύρου, οι σκιές των κορμιών των χορευτών καθώς "χόρευαν" πάνω στα δέντρα στο πίσω μέρος της σκηνής, τα κορμιά τους καθώς πάλλονταν με το ρυθμό, τα μοναδικά κουστούμια της Μαίρης Κατράντζου με ρούχα εμπνευσμένα από τα αρχαία Μινωικά αγγεία - ειδικά οι κοπέλες ένιωσα σαν να αιωρούνταν με τα φορέματα, σαν να μην πατούσαν πάνω στη γη. 


Οι εμπνευσμένες χορογραφίες, η πρωτότυπη για τη συγκεκριμένη παράσταση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου με έντονο το γνωστό συνθετικό στίγμα του συνθέτη, η οποία πλαισιώθηκε από διακεκριμένους σολίστ παραδοσιακών μουσικών οργάνων (γκάιντες, λύρες, νταούλια κ.λπ.). Από τη μία οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί και την άλλη ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι.


Η παράσταση ονομάστηκε «The Thread» από τον μίτο της Αριάδνης. Είναι το νήμα που ενώνει, που οδηγεί, που μπορεί να κατανοήσει ό,τι με πρώτη ματιά φαίνεται ασύνδετο, που μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασύμβατους φαινομενικά, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχτούν. Το νήμα που, με εργαλείο τη χορευτική τέχνη, μας υπενθυμίζει τη βάση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας: Από τα πολλά το ένα και από το ένα τα πολλά.


Ο Ράσσελ Μάλιφαντ μελέτησε βαθιά, με τη βοήθεια δυο Ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου, τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να εντάξει αυτούσια στην παράσταση την αρχική «χορογραφία».



Ο «χορογράφος του φωτός» Μάικλ Χαλς, δημιούργησε ένα φωτιστικό «σκηνικό» υψηλής αισθητικής.  Tο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου κατάμεστο. 

 

Η τελευταία χορογραφία με την οποία έκλεισε η βραδιά, ήταν μαγική.


* Οι φωτογραφίες προέρχονται από το press kit της παράστασης και χρησιμοποιούνται εδώ με σκοπό να τη "μεταφέρουν" καλύτερα. Εκτός από τις δύο πρώτες και την τελευταία που είναι δικές μου. *

Μετά την τεράστια επιτυχία στην Επίδαυρο και τους 8.000 θεατές που βίωσαν τους ρυθμούς του «The Thread» και μετά τις sold out παραστάσεις στην Αγγλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, η παράσταση του φετινού καλοκαιριού έρχεται από τις 20 έως τις 24 Νοεμβρίου στην Aίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. 


Προπώληση εισιτηρίων: www.megaron.gr και το 210 72 82 333
https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=2354&showid=5087#5087

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)


Πρωτότυπη μουσική | Βαγγέλης Παπαθανασίου
Σκηνοθεσία – χορογραφία | Russell Maliphant 
Κοστούμια | Μαίρη Κατράντζου 
Φωτισμοί | Michael Hulls

Χορευτές
Δημήτρης Δελής, Μαργαρίτα Δημητριάδη, Αναστάσης Καραχανίδης, Ηρώ Κόντη, Μήνα Λέτσου, Ηλίας Μπαγεώργος
Λίνα Ντεμελή, Χρήστος Ξυραφάκης,Δημήτρης Παγανός
Γιώργος Παπαδόπουλος, Μαρία Παπακωνσταντίνου
Θεμιστοκλής Παυλής, Ηώ Σπηλιωτοπούλου, Δάφνη Σταθάτου
Αλέξανδρος Σταυρόπουλος,Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη
Μαρία Τσιγγίστρα,Γιώργος Τσώλης.

Μουσικοί
Μιχάλης Καλιοντζίδης (λύρα), Δημήτρης Μπάκης (γκάιντα)
Παντελεήμων Νικολαΐδης (αγγείον ή τουλούμ)
Βαγγέλης Παπαναστασίου (κλαρίνο)
Ιωάννης Σέρβος (τσαμπούνα)

Πολυφωνικό σύνολο
Βαγγέλης Κότσου, Νίκος Μενουδάκης, 
Παναγιώτα Μπαλινάκου, Ρούλα Γρηγορία Ριφούνα 
Αθηνά Σιδέρη, Αλέξανδρος Τσιμέκας.

Συμπαραγωγή 
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – ΛΑΒΡΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails