16 Σεπτεμβρίου 2018

Βώλακας ή Βώλαξ Τήνου


Ιθάκη / Πόλις (του Κ. Καβάφη)

Ένας από τους κύριους λόγους που επέλεξα ως προορισμό το νησί της Τήνου ήταν για τα χωριά της. Τα οποία και δε μπόρεσα να εξερευνήσω όπως θα ήθελα, για αυτό και θα επιστρέψω ξανά σε αυτήν! Πώς να προλάβεις άλλωστε να γνωρίσεις τα σχεδόν 50 χωριά αυτού του νησιού, απαιτείται χρόνος και όρεξη για εξερεύνηση. Ευτυχώς το δεύτερο όμως δε με εγκαταλείπει ποτέ! 


Η Τήνος είναι ένα νησί ...παρεξηγημένο! Όχι δεν είναι μόνο ο προορισμός της εκκλησίας της Παναγίας -προφανώς είναι και αυτό- μα είναι και πολλά ακόμη, τα οποία απαιτούν αρκετές επισκέψεις για να τα ανακαλύψεις! Θα έλεγα ότι είναι ένα ιδιαίτερα μυσταγωγικό νησί, το οποίο το γνωρίζεις μόνο αν εξερευνήσεις την ενδοχώρα της. 


Λοιπόν, πρώτο απ' όλα τα χωριά ήθελα να περπατήσω τη Βωλάξ, βρίσκεται σε ένα μικρό οροπέδιο στο κέντρο της Τήνου. Για αυτό και αφού περπάτησα πρώτα λίγο στο λιμάνι, ήταν ο πρώτος προορισμός μου στο νησί.  Σε αυτό το χωριό, οι καλλιτέχνες κάτοικοι του, είχανε την πανέξυπνη και πολύ δημιουργική ιδέα να γεμίσουν τις πόρτες των σπιτιών τους με ποιήματα. Περπατάς, λοιπόν, σε αυτό το γαλατικό χωριό και βλέπεις γραμμένους αγαπημένους στίχους του Καβάφη, του Σικελιανού, του Σεφέρη, του Καββαδία και άλλων. 


Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες από τοίχους του...




Μικρή Πατρίδα...

Χῶρες τοῦ ἥλιου και δεν μπορεῖτε ν᾿ ἀντικρίσετε τον ἥλιο.
Χῶρες τοῦ ἀνθρώπου και δεν μπορεῖτε ν᾿ ἀντικρίσετε τον
ἄνθρωπο. (Γιώργος Σεφέρης)



Το πιο εντυπωσιακό όμως σε αυτό το μεσαιωνικό καθολικό χωριό με τους περίπου 53 μόνιμους κατοίκους, είναι πως περιτριγυρίζεται από τεράστιες πέτρες, μεγάλους σφαιρικούς γρανιτένιους βράχους πιθανόν ηφαιστειογενούς προέλευσης. Γεωλόγοι το επισκέπτονται για να ερευνήσουν το έδαφος του. Aπ' ότι έλεγαν οι ντόπιοι, αυτό το φαινόμενο έχει εντοπιστεί μόνο στην Τήνο και σε ένα χωριό του Μεξικού. Κάτι που δε ξέρω κατά πόσο αληθεύει, όμως είναι σίγουρα εντυπωσιακό. 

Πολλούς τόπους έχω επισκεφτεί. Από τους περισσότερους φεύγω με την αίσθηση ότι τους γνώρισα και μπαίνω στη διαδικασία να σκεφτώ επόμενο προορισμό. Φέτος όμως η Τήνος -στην οποία έχω ξαναπάει, μα πάλι για λίγο- μου άφησε την αίσθηση ότι δε τη χόρτασα και έτσι "έφυγα" νιώθοντας ότι θα επιστρέψω ξανά. Κυρίως για να περπατήσω και να σταθώ στην ενδοχώρα της.



Ας πούμε ένα μπράβο (αλλά κι ένα ευχαριστώ) στους λίγους μόνιμους κατοίκους αυτών των χωριών, που επιμένουν να ζουν σε δύσκολες συνθήκες και να κρατάνε τόσο όμορφο το τόπο τους. 


Αχ αυτά τα υπέροχα χωριά της Ελλάδας, με τους χαμογελαστούς ανθρώπους, τα γεμάτα με Τέχνη, αυτά είναι που με κάνουν ν' αγαπώ ακόμη αυτό τον τόπο. Τι υπέροχη χώρα που έχουμε, το γνωρίζουμε καθόλου;

14 σχόλια:

Memaria είπε...

Πραγματικά έχουμε υπέροχη χώρα...γεμάτη ομορφιές που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε.
Πήγε και η κόρη μου στην Τήνο φέτος για λίγες μέρες και θέλει να ξαναπάει γιατί δεν πρόλαβε να δει όσα ήθελε! Στον Βώλακα π.χ. δεν πρόλαβε να πάει και είναι τόσο ξεχωριστός!
Ευχαριστούμε για την τόσο όμορφη και τόσο ποιητική ξενάγηση!

Roadartist είπε...

Memaria: Πραγματικά η Τήνος είναι ένα νησί που απαιτεί μέρες για να το ανακαλύψεις. Έχει τόσα πολλά να δεις και τόση τέχνη! Κ εγώ θα ήθελα να επιστρέψω ξανά, δεν έκατσα όσο θα ήθελα, δεν είχα τη δυνατότητα και το χρόνο. Η κόρη να πάει οπωσδήποτε σε αυτό το χωριό την επόμενη φορά. Καλό φθινόπωρο!

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Αν και έχω κάνει πολλές επισκέψεις στα χωριά της Τήνου, ζήλεψα τις φωτογραφίες σου. Μια από τις αγαπημένες μου επισκέψεις περιλάμβανε τη φωτογράφιση των περιστεριώνων της. Χρειάζεται χρόνος για περιήγηση και αγάπη για τη φύση και το αυθεντικό.Καλή συνέχεια.

Roadartist είπε...

Δεν αρκεί μια φορά και οπωσδήποτε πρέπει να έχεις χρόνο και διάθεση για εξερεύνηση. Το δεύτερο υπάρχει άφθονο σε μένα. Πρέπει να βρεθεί και το πρώτο. Κάποια στιγμή θα πάω με πιο πολύ χρόνο. Ναι είναι εκπληκτική, με φοβερό ουρανό και διαδρομές. Όπως το έγραψες ακριβώς.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλημέρα, Ροδούλα!
Λίγο πριν δω την ανάρτησή σου, διάβαζα σε ένα βιβλίο (συγγραφέας Lionel Shriver) τη φράση: "Σπάνια το αντικείμενο του ενδιαφέροντός μας είναι συναρπαστικό ή ενδιαφέρον από μόνο του. Τίποτε δεν είναι ενδιαφέρον εάν δεν ενδιαφερθείς." Και η πρώτη μου αντίδραση ήταν να διαφωνήσω. Ωστόσο, σιγά σιγά, μετά από λίγη σκέψη, μετακινήθηκα. Ο Βώλακας, πέρυσι που τον είδα, με είχε γοητεύσει και μένα - καλά οι παλιές πόρτες και τα παραθυρόφυλλα με τα ποιήματα - . Κι εγώ το ίδιο, δεν του έδωσα το χρόνο να τον αφομοιώσω και να τον "χωνέψω" καλά, αφού ήθελα να προλάβω να δω όσο το δυνατόν περισσότερα (μήπως είναι και λίγο λαθάκι αυτό;) Και τελικά, έφυγα με την υπόσχεση στον εαυτό μου να επιστρέψω σύντομα - κι η αλήθεια είναι και με λίγη ξερή κάππαρη που αποδείχτηκε εξαιρετική. :-)

Ήθελα να πω, με το απόσπασμα, ότι το θεωρώ πολύ φυσιολογικά επόμενο, αφού περιγράφεις εσύ έναν τόπο, να μου φαίνεται αυτός ενδιαφέρον. Έχει περάσει ήδη από το φίλτρο του ενδιαφέροντός σου και της προσωπικής σου ματιάς.

Τα οποία τα χαίρομαι πάντα πολύ.

Λοιπόν, προβλέπω μάζωξη των μπλόγκερς στην Τήνο του χρόνου. Πολλοί, βλέπω, έχουμε αφήσει πολλά υπόλοιπα!

Roadartist είπε...

Διονυση μου, πήρα και εγώ κάπαρη από έναν παραγωγό έξω από το μοναστήρι της Πελαγίας, και είναι πραγματικά εξαιρετική. Τη βάζω στη σαλάτα, και λυπάμαι που σε λίγο τελειώνει :)
Θα ήταν τεράστια χαρά να πηγαίναμε μαζί αγαπημένοι μπλόκερς στην Τήνο του χρόνου. Και δεν κάνω πλάκα, ούτε το γράφω έτσι χωρίς να το πιστεύω, θα ήταν υπέροχο μακάρι :)
Όσο για τη φράση που ξεχώρισες είναι όντως όπως το περιέγραψε αυτή η συγγραφέας. Όχι μόνο στα ταξίδια, αλλά και στην καθημερινότητα. Σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Και δε καταφέρνουμε πάντα να έχουμε τη ματιά αυτή, χανουμε την οπτική και το δρόμο συχνά (εγώ το κάνω πολλές φορές δυστυχώς, όσο κ αν θέλω να πρεσβεύω πιστά το αντίθετο).

Υγ Ποιο βιβλίο διάβαζες;

ξωτικό είπε...

Απίστευτο χωριό !!!
Σαν... χαστουκάκι αισιοδοξίας το εισέπραξα .
Μου φαίνεται απίστευτο επίσης που δεν το έχω δεί πουθενά .
Σε τόσα μέσα βάζουν καθημερινά χιλιάδες ταξιδιωτικές φωτογραφίες .
Αλλά μάλλον η εξήγηση είναι σ'αυτά που είπε ο Διονύσης .

Υπέροχο ...ReStArt (μια που τώρα είδα και το ωραιότατο προηγούμενο) .

Καλό φθινόπωρο και είθε οι καλοκαιρινές ομορφιές να μας δίνουν δύναμη για την καθημερινότητα.... ;-)
Φιλούδια

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Χαα! Σε "τρώει" και σένα αυτό το σαράκι, ε; (Εννοώ να "ξετρυπώνεις" τον τίτλο του βιβλίου που διαβάζει ένας άνθρωπος) Διάβαζα, λίγο όψιμα, ένα best seller της προηγούμενης δεακετίας, το "Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν".Δυνατό κείμενο, δύσκολο, σκληρό θέμα, μικρή ένσταση η -κάπως συνήθης- αμερικανικού τύπου φλυαρία του. Σαφώς συστήνεται, πάντως. Α! Κι άλλη ένσταση: Η δεύτερη έκδοση (η πρώτη έχει εξαντληθεί) έχει γίνει σε μορφή "τσέπης" και είναι οικονομικότατη (κάπου 5 ευρώ κάνει), αλλά δύσκολα χωνεύεται η κακή της ποιότητα. Αχ, η κρίση..

Roadartist είπε...

Ξωτικό: Είναι από τα πιο γνωστά χωριά των Κυκλάδων και πολύ "διάσημο" για την ενέργεια, τους γρανιτένιους βράχους και αυτά τα στιχάκια στους τοίχους που κάνουν το γύρο του Facebook (και του ίντερνετ) τα τελευταία χρόνια.
Καλό φθινόπωρο κ είθε! Φιλια πολλα!

thinks είπε...

Νά 'σαι καλά :-) Από τον παππού της μητέρας της μητέρας μου είμαστε από την Τήνο (από τουλάχιστον το 1730-τόσο η και πιο πριν), πάω εκεί συνέχεια από μικρό παιδί κι' έχω γυρίσει όλο το νησί [;] Επί χρόνια ερχόμενος από την Αμερική η πρώτη βοθτιά του καλοκαιριού ήτανε στο Πάνορμο ή στον Άη Γιάννη --και δεν ήξερα γι' αυτό το χωριό! Την επόμενη φορά θα το ψάξω! Μάλλον του χρόνου τον Ιούνιο :-)

Ξανθή είπε...

Αγαπημένο νησί!!Πήγαμε πέρσι με πολλές πληροφορίες από φίλους που το έχουν περπατήσει καλά, αλλά νομίζω ότι όπως λες κι εσύ θέλει πολλές επισκέψεις για να το ανακαλύψεις όλο!!

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Αχ η κρίση δε λες τίποτα... και θεωρείται πλέον πολυτέλεια το βιβλίο... Φαντάσου. Ναι εννοείται ότι θέλω να μαθαίνω και με τρώει το σαράκι :) Ευχαριστώ!!

Roadartist είπε...

Thinks: Ωραία καταγωγή... Είναι ένα νησί με τρομερή παράδοση. Είχα πάει μόνο άλλη μια φορά, αλλά δεν είχα μπει στην ενδοχώρα της. Η Βόλαξ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά της Τήνου, το επισκέπτονται ημερησίως 500 τουρίστες τουλάχιστον. Οπωσδήποτε να το επισκεφτείς του χρόνου. Μακάρι να μπορέσω να ξαναπάω και εγώ για να το εξερευνήσω καλύτερα.

Roadartist είπε...

Ξανθή: Ναι ακριβώς. Δε προλαβαίνεις να το γνωρίσεις έτσι απλά με μια φορά. Θες μέρες και χρόνο. Εγώ νομίζω ότι δεν είδα τίποτα...

Related Posts with Thumbnails