30 Ιανουαρίου 2017

Θεσσαλονίκη, 4 μέρες στην συμπρωτεύουσα



4 μέρες στη Θεσσαλονίκη. 4 μέρες γεμάτες με επισκέψεις σε μουσεία, βόλτες στους δρόμους της συμπρωτεύουσας, απίστευτα γλυκά - είναι η πόλη των γλυκών τέλος -, πεντανόστιμα φαγητά, εξερευνήσεις και μια εκδρομή μέχρι την εκπληκτική Βεργίνα. Είναι αλήθεια ότι η Θεσσαλονίκη έχει πολλές ομορφιές. Υγρή πόλη, "νησί" όπως αποκαλεί τον τόπο της η kovovoltes. Τράβηξα πολλές φωτογραφίες, θα μοιραστώ κάποιες μαζί σας. 

Η θέα από την κορυφή του Λευκού Πύργου, προς το παλιό λιμάνι.

Έφτασα βράδυ στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο πράγμα που έκανα την πρώτη μέρα της περιήγησης στην πόλη, ήταν μια επίσκεψη στον Λευκό Πύργο. Από διάφορες συζητήσεις διαπίστωσα ότι αρκετοί που είτε διαμένουν, είτε επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη παραβλέπουν το να επισκεφτούν το Λευκό Πύργο. Κατά τη γνώμη μου, αξίζει πολύ η επίσκεψη. Πέρα από το ότι αποτελεί ένα από τα πιο κύρια σημεία της ιστορίας της, φιλοξενεί και ενδιαφέρουσες εκθέσεις. 


Πολύ ενδιαφέρουσα η έκθεση ανά όροφο του κτηρίου, σχετική με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Μα πέρα βέβαια από αυτά αξίζει να ανεβείτε για να ατενίσετε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα από την κορυφή του. Εντάξει μπορεί να είναι λίγο κουραστική η άνοδος, αλλά αξίζει. Δε θεωρείτε άδικα έμβλημα της πόλης.


Φυσικά δε νοείται να πας Θεσσαλονίκη και να μη βολτάρεις στη νέα Παραλία της.  Λοιπόν, μετά από το ανέβασμα στο Λευκό Πύργο, βουρ στη νέα παραλία. Αμέσως κάθε κύτταρο σου θα γεμίσει με την αίσθηση ενός απέραντου ορίζοντα. Το άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου υπενθυμίζει την ιστορία της πόλης, της Μακεδονίας...


Οι "Ομπρέλες" του Ζογγολόπουλου είναι επίσης σήμα κατατεθέν της πόλης. Τοποθετήθηκε στην παραλία το 1997 στα πλαίσια του "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης" και πραγματικά σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. 


Υπέροχο γλυπτό, που "παίζει" κάθε στιγμή με τα χρώματα του 
ουρανού, της συννεφιάς και του ηλιοβασιλέματος.  


Δεν υπήρχε περίπτωση να ανέβω Θεσσαλονίκη και να μην επισκεφτώ τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες», είχα ακούσει τόσα για αυτή την «Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινότητα Βιβλίου & Εντύπου». Δε με απογοήτευσε, ψαγμένα παιδιά, ένας όμορφος χώρος. 


Απόλαυσα μια ζεστή σοκολάτα, φόρτισα το κινητό μου, σημείωσα σκέψεις και έπειτα συνέχισα διαδρομές στην πόλη. Τσιμισκή, Σβώλου, Γούναρη, Εγνατία, Αγία Σοφία, σημεία που κάποια τα είχα μόνο ακουστά και τα έβλεπα να ζωντανεύουν μπροστά μου. 


Δεν παρέλειψα να περάσω και από το Βιβλιοπωλείο «Το κεντρί», είχα διαβάσει αρκετά για το μικρότερο βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης και για την ιστορία του. Είναι εξαιρετικό!


Η Πλατεία Αριστοτέλους από ψηλά! Οι ανοικτοί ορίζοντες που λέγαμε...


Στο καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Μάλλον είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, για να ηρεμήσεις και να πιεις ένα καφέ. Υπέροχη θέα προς το παλιό λιμάνι. Μείον ότι αντί για σερβιτόρο, είχε ένα μηχάνημα αυτόματο πωλητή. Θα προτιμούσα τη ζεστασιά και εξυπηρέτηση ενός ανθρώπου. Το σημείο πραγματικά κινηματογραφικό!


Στο  Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Οι βόρειοι να το επισκεφτείτε. Έχει εξαιρετικά μόνιμα εκθέματα, αλλά και μια καταπληκτική περιοδική έκθεση με τίτλο "Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950 - Ανάμεσα στην Ιστορία και το Βίωμα".


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. 
Επίσης, φυσικά αξίζει να το επισκεφτείτε.


Ανάκτορο Γαλέριου


Ροτόντα


Η θέα από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης


Στη νέα παραλία ξανά. Και ξανά.


Στους δρόμους, road artists in Salonica :)


Υπάρχουν άραγε ακόμη άνθρωποι που νιώθουν, όπως ένιωθαν οι Χίπις; 


Πήγαμε και στη Βεργίνα, μόλις μια ώρα από τη Θεσσ/κη. 
Συνδυασμός εκδρομής που αξίζει. Είναι ένας συγκλονιστικός χώρος.


Η Άνω Πόλη με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Είναι η μοναδική περιοχή που έμεινε άθικτη από τη μεγάλη φωτιά του 1917. Εδώ αισθάνεσαι ότι ο χρόνος σταμάτησε.


Όσο περίεργο κι αν ίσως σου φανεί, είχα ανέβει πολλά χρόνια πριν στη Θεσσαλονίκη και δε θυμόμουν σχεδόν τίποτα, ήταν άγνωστη πόλη. Γενικώς δεν έχω ταξιδέψει αρκετά στη Βόρεια Ελλάδα. Είδα πολλά, άφησα και άλλα για την επόμενη φορά που θα μπορέσω να βρεθώ στα βόρεια.

Επιλέχτηκαν κ αναφέρθηκαν μόνο κάποιες στιγμές.  Ελπίζω να σας ταξίδεψα έστω λίγο, σαν να ένιωσα να περπατώ ξανά στους δρόμους της καθώς δημιουργούσα αυτό το ποστ. Σε έναν κόσμο γεμάτο ταραχές, είμαι ευγνώμων για αυτό το πρώτο ταξίδι του 2017 που με γέμισε ωραίες εικόνες. Καλή εβδομάδα. :) 

12 σχόλια:

librarian είπε...

Πολύ όμορφη η ταξιδιάρικη ανάρτησή σου! Μακάρι να μπορούσαμε να ταξιδεύουμε συνέχεια! Από πόλη σε πόλη, από χώρα σε χώρα! Κάθε ταξίδι και μια αναγέννηση! Να είσαι καλά να ξαναπάς κι εκεί κι αλλού και εδώ και όπου!

VAD είπε...

Μόνο 4 μέρες;;;Δεν χορταίνεται, "σε" λέω :)
Αντε,εγινες κι εσύ καρντασίνα :)

MYSTELIOS είπε...

Πολύ όμορφη περιδιάβαση στην όμορφη Θεσσαλονίκη πραγαμτικά υπέροχες φωτογραφίες και ωραίο κείμενο. Καλά να περάσεις !!!

Roadartist είπε...

@ librarian : σε ευχαριστώ librarian! Μακάρι, δε λες τίποτα. Ας είμαστε καλά και όσο μπορούμε ας ζούμε! Αναγέννηση το νιώθω και εγώ. Συνεχίζοντας... Σε φιλώ!

Roadartist είπε...

@ VAD : Τι μόνο καλέ vad???? Κρίση διανύουμε :) Πάλι καλά να λέω γιατί αρκετοί ανεβαίνουν μόνο για σκ. Τετάρτη βράδυ έφτασα, Κυριακή βράδυ επέστρεψα. Ευτυχώς που υπάρχουν κ οι αεροπορικές που μίκρυναν τις αποστάσεις και τα έξοδα φυσικά. Πιο πολύ μου κόστισε να πάω Σύνταγμα-Αεροδρόμιο, από Ε.Βενιζέλος-Α.Μακεδονία. ΛΟΛ! Ευχαριστώ :))

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : Ευχαριστώ Arttraveller. Επέστρεψα, είμαι Αθήνα, φιλιά. :)

Fegia είπε...

Μην ξεχνάς ότι είναι και ...ερωτική πόλη
:)

ξωτικό είπε...

Μα τι απίθανες φωτογραφίες !!!

Μα τι απίθανες φωτογραφίες !!!

Μα τι απίθανες φωτογραφίες !!!

Το εμπέδωσες ελπίζω :-))

Αν μας ταξίδεψες λέει ; Πιο πολύ απ'ότι επιτρέπεται ;-)

Λατρεύω που πιάνουν τόπο τα ταξίδια σου . Εύχομαι ν'ακολουθήσουν πολλά !

Νικόλαος Παπουτσής είπε...

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ...ΤΗΝ ΖΗΣΩ...!!!
ΩΣΤΟΣΟ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩ...ΠΗΡΑ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΟΥ...!!!
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ....

Roadartist είπε...

@ Fegia : Ω ναι, ιδιαίτερα ερωτική πόλη. Πραγματικά. Σε ευχαριστώ για τον πολύ όμορφο καφέ που ήπιαμε :) Ευτυχώς ήρθα μόλις ειχανε λιώσει τα χιόνια και σε ένα "διάλειμμα" του κρύου.

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Αχ και εγώ το εύχομαι αυτό. Είναι αλήθεια πως λίγα πράγματα μας έχουν απομείνει που να μας δίνουν τόσα πράγματα όσο τα ταξίδια. Είχε μια αίσθηση ελευθερίας που τη χάρηκα, είναι πανέμορφη πόλη. Και το ότι μου ήταν άγνωστη, μου έδωσε πολύ χαρά γιατί είχα να εξερευνήσω και να δω πολλά. Και δεν έχεις δει τίποτα από φωτο... Έβγαλα τόσες πολλές :) Φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ karaflokotsifas : Ααααααααααα είναι μαγική πόλη, αφού έκανε μέχρι και τον karaflokotsifa να σχολιάσει ξανά!!!!!!!!!!! Που είσαι εσύ; Που χάθηκες;; Χαίρομαι που σε ταξίδεψα, χαίρομαι που σε βλέπω εδώ. Θα το γράψω φωνακτά: ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ! :) :) ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ (Τσιου σου!)

Related Posts with Thumbnails