8 Νοεμβρίου 2016

Βόλτα μέχρι τη Δωδώνη, το μαντείο των ήχων μέσω της έκθεσης του Μουσείου Ακρόπολης


Η αρχαία Δωδώνη είναι ένας αρχαιολογικός τόπος που δεν έχω ακόμη επισκεφτεί. Στο roadtrip μας στην Ήπειρο, επισκεφτήκαμε το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, όχι τη Δωδώνη. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον. Το απόγευμα της Κυριακής όμως, επισκέφτηκα την νέα έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης και έμμεσα ταξίδεψα μέχρι και εκεί...


Το Μουσείο Ακρόπολης εγκαινίασε το 2015 σειρά περιοδικών εκθέσεων με σημαντικά έργα της αρχαιότητας από σπουδαίους τόπους της ελληνικής περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτής της σειράς εκθέσεων είχε παρουσιαστεί πέρσι τέτοια εποχή στο ιστολόγιο και η έκθεση για τη Σαμοθράκη με "τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών" της.


Αυτή την εποχή και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2017, παρουσιάζεται η δεύτερη έκθεση της σειράς, η οποία έχει θέμα το Μαντείο Δωδώνης. Σκοπός της έκθεσης είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό το αρχαιότερο μαντείο στην ελληνική επικράτεια, στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από τις αναφορές του στα ομηρικά έπη, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, τον ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον. 


Τους χρησμούς έδινε το ιερό δέντρο του Δία, η βελανιδιά, που υπήρχε στο κέντρο του ιερού. Σύμφωνα με έναν μύθο ο Δίας κατοικούσε στις ρίζες αυτού του δέντρου. Οι πιστοί έγραφαν την ερώτησή τους σε ελάσματα και οι ιερείς ερμήνευαν τα μηνύματα που τους έστελνε ο θεός από το θρόισμα των φύλλων, από το κελάρυσμα των πουλιών και από τους χάλκινους λέβητες που υπήρχαν τριγύρω του ιερού και έδιναν τον χρησμό. 


Περιδιαβαίνοντας την έκθεση, συνειδητοποιείς ότι τα ίδια ακριβώς προβλήματα ταλανίζουν τους ανθρώπους στο πέρασμα των αιώνων. Οι σχέσεις, ο έρωτας, η οικογένεια, τα οικονομικά. Όπως και ότι οι άνθρωποι πάντα ψάχνουν κάποιο τρόπο να στηρίξουν την ελπίδα τους.


Στον εκθεσιακό χώρο υπάρχει μια μεγάλη οθόνη όπου παρουσιάζεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό του περιβάλλον.  Μέσα από τις εικόνες και τους ήχους που γεμίζουν το χώρο  είναι σαν να ταξιδεύεις λίγο μέχρι το αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. 

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου.

 Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουνίου 2016 έως 10 Ιανουαρίου 2017
 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη: 9 π.μ. - 5 μ.μ. / Παρασκευή: 9 π.μ. - 10 μ.μ. / Σάββατο & Κυριακή: 9 π.μ. - 8 μ.μ.

7 σχόλια:

  1. Είσαι καλεσμένη μου μετά φιλοξενίας. Το σπίτι μου είναι μια ανάσα από τον Αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Έλα να σε ξεναγήσω και μετά θα τιμήσουμε τον Ξένιο Δία.
    Δυστυχώς είναι δύσκολο το ταξίδι μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης, αν και το σκεφθήκαμε.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ Σοφία τι μου λες τώρα. Μη τα γράφεις έτσι αυτά γιατί μπορεί να σου έρθω :P :) Πες αφού το έχεις δίπλα σου, πως είναι; Νομίζω ότι πήρες μια εικόνα από την έκθεση μέσω της ανάρτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να έρθεις και να κάνεις και ρεπορτάζ. καλοδεχούμενη. Τι να σου πω για τον Αρχαιολογικό Χώρο και για όλη την κοιλάδα της Δωδώνης; Μάλλον χρειάζεται να δεις κάποια πράγματα από κοντά. Ως χώρος είναι μαγικός, εκπληκτικός, αλλά οι απόψεις διίστανται για τα έργα αναστήλωσης του Θεάτρου, που πηγαίνουν και με ρυθμό χελώνας. Τώρα οι εργασίες έχουν σταματήσει.Τελευταία δόθηκε και η δυτική στοά του Ιερού μπροστά από το Πρυτανείο. Και έξω από τον Αρχαιολογικό χώρο τα χωριά μαραζώνουν. Ειδικά τώρα το χειμώνα ερημιά και ας απέχουν μόνο 10 λεπτά από τα Γιάννενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλω πολύ να το γνωρίσω, περπατηςω. Θα ηταν υπέροχα πχ την Ανοιξη. Χαίρομαι που λες οτι ειναι υπέροχος τόπος. Λυπάμαι για την ερημιά των χωριών. Παρ ολο που ειναι τοσο κοντα στα Γιάννενα... Η κινηςη αυτη του Μουσείου Ακρόπολης ειναι αρκετά έξυπνη κ θετική. Οταν το πιο προβεβλημένος μουσείο της χώρας δίνει χώρο κ προβάλλει ομορφιές της περιφέρειας σιγουρα ενισχύει ετςι κ τον πολιτισμικό τουρισμό. Ας ευχηθούμε να σταθούν με περισσότερη πρόσοχή απο τη Δωδώνη. Μακάρι να είχαμε τη Σοφία να δίναμε ώθηση στην τοπική οικονομία οπως θα έκαναν σιγουρα σε άλλες χώρες... Σε ευχαριστω...

      Διαγραφή
    2. {Απαντώ (& γράφω) από το κινητό κ γι αυτο κάποια λάθη βιασύνης.}

      Διαγραφή
  4. @ habilis : :))) Έρχονται και άλλες αναφορές σε εκθέσεις της πόλης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή